esam

تبلیغات در اینترنت

تبلیغات در اینترنت

بستن این دسته بندی گزیده ای از بازارچه پرشین تولز

صفحه 1 از 2 1 2 آخرینآخرین
نمایش نتایج: از شماره 1 تا 15 , از مجموع 25

موضوع: کلمه خدا یعنی چه

Registered User @gh@m@hdi آواتار ها

کلمه خدا یعنی چه

چند وقتی هست تو این فکرم که کلمه خدا از کجا به وجود اومده یعنی بار اول چه کسی ازش استفاده کرده.....اصلا ریشه ای داره؟ایا اینکه از زبانی وارد فارسی شده؟

2. تبلیغات در اینترنت
    Registered User ARTA_ADOBE CO آواتار ها

کلمه خدا یک لغت زرتشتیه !
    آنها مانن ما که جوشن کبیر داریم دعایی دارند که اسامی خداوند توشه که خدا یکیشه !
    اما معنیش رو نمیدونم !؟

فرهنگ کدنویسی اپن سورس ریشه در اخلاقی ترین اعمال انسانی
    چون بخشش،کمک به همنوع،آزاد اندیشی دارد....

Banned sia_torkeh آواتار ها

گذاشتن نام برای خداوند هر چند زیبا باشه اما اون رو محدود می کنه
    اما چاره ای نیست باید یک نامی برای خدا گذاشت
    ما هم بهش می گیم "تانری"
    فکر کنم خدا ریشه دیگری داشته باشه
    چون در آیین زردشتی بهش اهورا مزدا می گویند
    امیدوارم یکی از دوستان اطلاعاتی در این مورد بنویسند چون من هم مشتاق یادگیری هستم

فکر کنم مدیران این تالار اطلاعات داشته باشند.آقا بهروز هستید تا بگید؟

Registered User بامداد آواتار ها

تا اونجا که من می دونم یعنی : خود + آ

و میگن یعنی بازگشت به خود و خودشناسی و... 0( دقیقا نمی دونم )

دوستانی که مطالعات باستانی دارن در این فروم شاید بتونن کمک کنن مثل آتورپات ، کوروش بزرگ و ...

7. تبلیغات در اینترنت
    Registered User Parham آواتار ها

ببخشید دیگه، هر کاری کردم نتونستم از دهخدا کپی بگیرم، مجبور شدم تصویرشو بزارم. البته ظاهرا بعضی جاهاش کمی به ریخته.

تصاویر پیوست شده تصاویر پیوست شده
    • نوع فایل: gif khoda.gif (71.8 کیلو بایت, 104 مشاهدات)
    If you have knowledge, let others light their candles at it.
    Margaret Fuller

مدیر بازنشسته Behrooz آواتار ها

اغلب زبان شناسان تعبيري نزديك به چيزي كه جناب بامداد فرمودند را بيان مي كنند .

اما دوستاني كه علاقه مند به اين حوزه هستند مي توانند از اين منبع فوق العاده خوب استفاده نمايند .

فرهنگ ريشه شناختی زبان فارسی
    دکتر محمد حسن دوست
    زير نظر دکتر بهمن سرکاراتی
    فرهنگستان زبان و ادب فارسی، ۱۳۸۳

در ضمن من از استاد زيان شناس جناب آتاباي دعوت مي كنم كه در اين مورد هم اطلاعاتي به كاربران بدهند .

هر چند بعيد ميدانم كه ايشان به همه جاي فروم سر بزنند و اين مورد را ببينند . چون تا امروز ايشان فقط در انجمن فرهنگ و هنر و آنهم فقط در يك تاپيك اطلاع رساني كرده اند .
    مغز متفكر ترين انسانها را ، گلوله نادان ترين آدم ها مي شكافد

پرهام جان

ممنون بابت قرار دادن اين صفحه .

البته نويسنده كتابي كه معرفي كردم در مورد فرهنگ لغات دهخدا چنين نظري دارد

فرهنگ ريشه شناختی زبان فارسی تازه ترين کوشش در حوزه نشر فارسی برای پر کردن جای خالی يک نياز قديمی است. کافی است توجه کنيم که بزرگترين فرهنگ لغت فارسی يعنی لغتنامه دهخدا از مباحث ريشه شناختی تقريبا خالی است. حال آنکه تمام فرهنگ نويسان می دانند که نياز به شناخت تاريخ واژه ها بخش مهمی از شرح واژه در يک فرهنگ جامع لغات است.

دشواريهای مطالعات زبانشناسی تاريخی در ايران که در۲۵ سال اخير تشديد شده موجب کم رشدی در زمينه ريشه شناسی هم شده است. با اينهمه نسل پيشگام زبانشناسان تاريخی در ايران هنوز به پرورش معدود شاگردان مستعد خود ادامه می دهند. کتاب حاضر نيز در واقع حاصل کوشش های شش ساله کسی است که خود در محضر يکی از استادان مسلم زبانشناسی تاريخی يعنی دکتر بهمن سرکاراتی پرورش علمی يافته است. از استاد، مقاله مفصلی هم در آغاز اين کتاب همچون مقدمه آمده است که يک مقاله جامع در معرفی دامنه مباحث ريشه شناسی و نيز تاريخ اين علم است.

از همه دوستای گلم تشکر می کنم سوالم جواب داده شد

کاربر فعال علم و دانش moonomid آواتار ها

کلمه خدا یک لغت زرتشتیه !
    دوست عزيز لطفا در صورتي كه اطلاعات نداريد الكي نپرانيد

اولا كه زرتشتي ها به خدا مي گويند اهورامزدا

اهورا يعني هستي بخش

مز يعني بزرگ

دا يعني دانش و دانائي

13. تبلیغات در اینترنت
    Registered User

کنکاشی پیرامون واژه " خدا "

بنام خدا وبرای خدا
    در شب نیمه شعبان اگر پاکی و طهارتی در این نوشته باشد نذر قدوم مبارکش باد.

مقدمه :
    نمیدانم چرا مدیر محترم انجمن فکر میکنند بنده مثل آقای ووپی میتوانم برای هر سوالی جوابی داشته باشم ، بنده نوازی میکنند و تکلیف قرار میدهند و بدلایلی امتناع میسر نمیشود و من می مانم و یک دل رسوا.
    از آنجائیکه همواره برای دل خودم نی زده ام ، می آیم حرف هایی میزنم که خوشایند عده ای نیست و بجای اینکه دوستان اندکی تمرین تحمل و صبر( به اصطلاح بعضی ها تمرین دموقراسی) کنند ، پرخاش و فحاشی و بعد هم که کمیت منطق میلنگد شروع به تهمت و افترا میکنند. امیدوارم در ارائه این مطالب بر من ایراد بگیرند اما تهمت نبندند.که وارد شدن در مسئله دین پژوهی از دیدگاه زبانشناختی وسوسه ای زبان شناختی است و بنده حقیر اصلا تخصص دین پژوهی ندارد.
    مطالبی که در برپایی و تعمیم معنی واژه " خدا " در پی خواهد آمد تنها از دیدگاه زبان- باستانشناسی اهمیت دارد و ربطی به دین و دیانت و سیاست نداردو از آنجاییکه این تفکرات را برای اولین بار منتشر میکند طبیعی است که نظر نقادانه دوستان و اهالی بی نظر دانش زبانشناسی را می طلبد،موجب امتنان خواهد بود که دوستان این حقیر را در ارائه این مطالب از نظرات انتقادی خود محروم نسازند

• - آفریننده

دانشمندان و محققین تاریخ جوامع بشری به ما می آموزند که بشر از زمانی که به زیور تفکر آراسته شد یکی از اساسی ترین سوالاتی که برایش مطرح بود یافتن علت وچگونگی حیات بود وابنای بشر قبل از ظهور پیامبران بزرگ بنا بر اصل فطرت ، قایل به وجود نیروی ماورایی در تکوین هستی و حیات بودند.
    طبیعی است که چنین تفکراتی بدلیل عدم برخورداری از هدایت مستقیم ( آمده توسط پیامبران بزرگ) از انسجام و سختگی و پختگی کافی برخوردار نبوده و گاه در شکل های انحرافی ( به تعبیر امروز) و پراکنده از اشکال توتم وتابو پرستی تا چند خدا پرستی را شامل میشد ، لاکن تمام این اشکال در یک نقطه به وحدت رسیده بودند و آن اعتقاد به نیرویی قدرتمند و سازنده و آفریننده بود.
    این نیرو در زبان اقوام مختلف اشکال مختلف اسمی داشت ( و گاه هم مشترک بود که بررسی علت آن مطلب دیگری است) و بسته به نوع جغرافیا و موانع طبیعی و ... نوع توانایی ها و ... مختلف می شد.
    این خدایان گاه بنام یکی از خصوصیات بارز خود( بهمن و یا ووهومان ) و گاه بنام قبایل و فرق پرستنده شان مسمی میشدند ( آنا هیتی ) و در حین غلبه قبیله ای بر قبیله ای دیگر با تضعیف شدن موقعیت قبیله هوادار خود تا مقام دیو و اهریمن سقوط و گاه دوباره اوج گرفته و به مقام سروری برمی گشتند.( مانند میترا ) اما حتی در صورت از سکه افتادن مذهب قبلی و جانشین شدن مذهب جدید ، مذهب قبلی به طور کامل از میان نرفته و در مذهب جدید با پذیرفتن تغییراتی به اثر فرهنگی و حیات خود ادامه میداد( تانری) و حتی بعد از رسیدن بشر به عهد پرستش خداوند تحت ارشادات پیامبران بزرگ ، فرهنگ پرستش قبلی به یکباره حذف نشد و به حیات پنهانی خود در فرهنگ جدید ادامه داد. در این بین بررسی اثرات مذاهب قبل از زرتشت و بعدها مذاهب موازی با آن در باور های زرتشتی غیر قابل انکار است.
    از اینجا این تفکر پیش می آید که خدایان نه زاده میشوند و نه می میرند تنها ما در سیر تکاملی اندیشه هایمان در خصوصیت ها ی آنها تجدید نطر کرده و گاه بنا بر اضطرارهای جغرافیایی و سیاسی اسامی آنها را عوض می کنیم.
    و واژه خدا دارای چنین سرنوشتی است
    ایرانیان زرتشتی خدای خود را " اهوره مزدا " ، ترکان " تانری " ( در مقاله آزربایجان در همین فروم این کلمه را برپا کرده ام ) ، اعراب " الله " و اهالی مکاتب عبرانی " یهوه " نام نهاده اند.
    و بعد از استیلای اعراب بر سرزمین " مزدا " ، " الله " در باور و ذهن ایرانیان بر تمام بود ها و نمود ها غلبه و به عنوان یگانه آفریننده به باور می نشیند اما کم کم ایرانیان پارسی زبان واژه " خدا " را برمیگزینند ، گاه با پسوند " وند " و گاه با " وندگار" همراه و بر تمام اشکال قبلی و حتی بعدی ( پروردگار ،آفریدگار) تسلط عام و عمومی تری پیدا میکند.
    آ

* - معنی واژه " خدا " در لغت نامه ها

فرهنگ دهخدا:
    [خُ] [اِخ] نام ذات باری تعالی است همچو " اله " و " الله " [برهان قاطع ] [ آنندراج ] [ ناظم الاطبا]. در حاشیه برهان قاطع در وجه اشتقاق این کلمه اینچنین آمده است: پهلوی متاخر xvatāy ، پهلوی اشکانی xvatādh ، پازند " xvadāi هوبشمان ص54 "" مسینا 139: 2 ". بعضی این کلمه را از اوستایی xvadhāya [hudhāya ]، مشتق دانسته اند و نولدکه به حق در این وجه اشتقاق شک کرده ، چون خدای فارسی و خواتای پهلوی به کلمه xwatāya یا xwatādha اقرب است و آن هم با سانسکریت svatas+āyi[از خود زنده] یا سانسکریت svatas+ādi[از خود آغاز کرده ] رابطه دارد ...

فرهنگ معین :
    [= خدای ، پهـ xvatāy ] 1 - آفریدگار جهان ، الله 2- مالک صاحب ....

غیاث اللغات :
    / بالضم / بمعنی مالک و صاحب. چون لفظ خدا مطلق می باشد برغیرذات باریتعالی اطلاق نکنند مگر در صورتی که چیزی مضاف شود چون کدخدا و ده خدا و گفته اند که خدا به معنی خود آینده است چه مرکب است از کلمه خود و کلمه آ که صیغه امر است از آمدن و ظاهر است که امر بترکیب اسم معنی فاعل پیدا میکند وچون حقتعالی بظهور خود به دیگری محتاج نیست لهذا بدین صفت خواندند ( از رشیدی و خیابان و خان آرزو) و در سراج اللغات و نیز از علامه دوانی و امام فخرالدین رازی نیز همین نقل کرده اند.

(همچنان که مشاهده میشود در زمان های قبل از حضرت علامه دهخدا تقریبا برخورد به لغت مثل دیگر شاخه های علوم غیر فنی و غیر قابل استناد است و از این حهت آوردم که نگرش رو بنایی و غیر ساخت نگر قدما را در پرکاربرد ترین مطالب ( دینی ) مشاهده و قیاس نمایند آنجایی که می گوییم نظرات گذشتگان در تبیین بسیاری از مسایل علمی غیر قابل استناد است بر ما ایراد نباشد.از دیگر سو متاسفانه لغت شناسان نه واقف به جامعه شناسی ادیان بوده اند و نه از این تخصص ها سود برده اند.)

*- نقبی در گذشته

قبل از ورود به مطلب ذکر این نکته بایسته است که در نامیدن حضرت حق ، به یک نام اکتفا نمی گردد گاه ما خداوند را به نامی که او خود ، خود را نامیده است مینامیم مانند کلمه شریف " الله " در قران و یا اورمزد و اهورا و ... در دین زرتشتی و گاه از یکی از صفاتش سود می بریم مانند " خالق " و ...
    گاه این اسامی جامد ند و گاه مشتق . گاه خاصند و گاه عام.گاه ذاتند و گاه معنی و ...

در بین ایرانیان از قدیم اسامی متعددی برای نامیدن خدایان ( در زمان هایی که اعتقادات دینی بر مبنای چند خدایی استوار بود) و بعد ها خدا معمول بوده است:

زمان باستان ( baga ) اوستایی ( baγa ) پارتی ( baγ )

از آنسوی تاریخ تا امروز شکل " بغ " محفوظ و مورد استفاده است و اتفاقا جزو کلمات خاموشی گزیده اما فراموش نشده است.
    زندگی با طراوت و زیبای خیره کننده آن در واژه های " بغداد " ، " بغاوند" ، " بغدخت" ، " بغپور" ، " بغستان" ، " بغلان "و ... تماشایی است. از پشت خاکستر قرون چونان دماوندی یله درآغوش ماه ومه.

*- و اما " خدا"

دیدیم که گذشتگان این واژه را مرکب از دو جز " خود و آ" و در زمان های متاخرتر بر گرفته و بر ساخته از svatas+āyi[از خود زنده] سانسکریت و باز در همان معنی گرفته اند و این به زعم ما معنی ظاهر و ارجاع آن به گذشته است و در زبان شناسی علمی روش نیکی به شمار نمی آید.

ما بااین دید به عقب بر می گردیم که در برهه ای از تاریخ یا بدلیل نا کار آمدی خصایص اختصاص به خدایان قدیم تر ( دقت شود که در این زمان هنوز اثری از اسلام و تعالیم روشنگر آن در میان نیست) که با تغییرات در زمینه های مختلف اجتماع حاصل شده است ( مانند سرنوشتی که مهر در تاریخ اروپا و رم پیدا کرد) و یا غلبه اندیشه ای یا با جوهر قوی تر ( مانند اسلام ) و یا سیاستی دیگر ( مانند تسخیر منطقه ای توسط اقوام دیگر) به وقوع پیوسته باشد که اسما مصطلح برای نامیدن آفریننده رو به خاموشی و واژه جدیدی ( نه لزوماخلق الساعه) کم کم جایگزین آن شده است.

واژه نزدیک به " خدا " که در ادیان ایرانی مطرح است واژه " اهورا مزدا " و یا " مزدا" می باشد.
    ( بحث اشکال اهورا ، مزدا ، اهورا مزدا ، مزدا اهورا و تقدم و تاخر تاریخی و قدرت آفرینندگی هریک و اینکه از هم جدا ویا در حکم یک اسم هستند بحثی مفصل و خارج از حوصله این مقال است)
    " مزدا " متشکل از دو جزء " مز و دا " می باشد.
    - بخش نخست : [maz ] [مز] به معنای بزرگ ، برجسته و عالی می باشد و شاید به عربی بتوان گفت همان معنی " اکبر " را افاده می کند.
    - بخش دویم : [ dā ] [ دا ] و [ da ] [ دَ ] به هر دو شکل در اوستا و متون اوستایی بکار رفته ( به صورت ādā هم کاربرد دارد) و معنی خرد و هوش و اندیشه را میرساند.

در این صورت معنی تحت اللفظ میشود "خرد و دانایی بزرگ" و از آنجاییکه در ادیان یکتاپرست خداوند مظهر عقل کل است معنی مزدا میشود " خداوند و آفریننده یزرگ"

در اوستا کلمه ای به صورت [ daman ] در همان معنی خرد و و گاه بینایی و فرزانگی کاربرددارد که باز خود از دو بخش [ da ] و [ man ] تشکیل شده و [ man ] در معنی مینوی و بهشتی و روانی کاربرد داشته و کلمه پرکاربرد " منش " یادگاری از همین کلمه و ترکیب manas paoiry در معنی بزرگترین نیروی مینوی کاربرد وسیع دارد.

واژه دیگری که اوستا و فرهنگ باستان کاربرد فراوان دارد واژه [ hu ] در معنی نیک و خوب می باشد. در حقیقت این واژه همان واژه خوب امروزی است که بنا بر اصول زبان شناسی " ه یا ح " به " خ " تبدیل شده و این نوع تبدیلات در تاریخ زبان شایع و اختصاصی تنها پارسی نیست.
    ( این واژه در اوستا به معنی زایندگی و باروری هم میباشد که ریشه نوشابه معروف زرتشتی ها " هوم " محسوب میگردد.)
    به چند مثال از کاربرد این واژه در ساخت کلمات جدید توجه کنیم :

Hu-kereta ( به معنی خوش ریخت و خوساخت و خوش هیکل )
    Hu-xrata ( خوش فکر و خردمند - xrata به معنی خرد و عقل استو در اوستا خرد و هوش و عقل و دانایی واندیشه و فکر دارای کلمات مستقلی هستند که کاربرد شان با هم متفاوت میباشد.)
    Hu- nara( به معنی هنر امروز و صورت تحت اللفظ " نرینه و مرد خوب " میباشد.)

حال که با چند کلمه اوستایی آشنایی پیدا کردیم خوب است به کلمات زیر دقت کنیم:

Huδāwaňha ( تقریبا δ=th ) با تلفظ هوذاونگه و به معنی خرد بزرک و دادگر و بسیار نیک اندیش
    Huδāta به معنی جان و روان بسار نیکو
    Huδāman دارنده خرد و دانایی و بسیار آگاه

عنایت داریم که بخش مشترک این کلمات همان [ Huδā ] در معنای خرد خوب و عالی می باشدو این واژه در سیر تاریخی خود با تبدیل " ه " به " خ " به صورت [Xuδā ] و تبدیل" δ " به " T " ( که در تبدیل کلمات اوستایی امری رایج است ) به شکل [Xwtā ]( پهلوی) و بعد ها با تبدیل رایج " T "به " d " به شکل امروزی
    یعنی [Xudā ] [ خدا ] در آمده است.
    و افاده همان معنای مزدا را دقیقا با همان قالب زبان شناخی می کند.

نقل قول نوشته اصلی توسط atabay danyeli نمایش نوشته ها
    نمیدانم چرا مدیر محترم انجمن فکر میکنند بنده مثل آقای ووپی میتوانم برای هر سوالی جوابی داشته باشم ، بنده نوازی میکنند و تکلیف قرار میدهند و بدلایلی امتناع میسر نمیشود و من می مانم و یک دل رسوا.
    از آنجائیکه همواره برای دل خودم نی زده ام ، می آیم حرف هایی میزنم که خوشایند عده ای نیست و بجای اینکه دوستان اندکی تمرین تحمل و صبر( به اصطلاح بعضی ها تمرین دموقراسی) کنند ، پرخاش و فحاشی و بعد هم که کمیت منطق میلنگد شروع به تهمت و افترا میکنند. امیدوارم در ارائه این مطالب بر من ایراد بگیرند اما تهمت نبندند.که وارد شدن در مسئله دین پژوهی از دیدگاه زبانشناختی وسوسه ای زبان شناختی است و بنده حقیر اصلا تخصص دین پژوهی ندارد.
    مطالبی که در برپایی و تعمیم معنی واژه " خدا " در پی خواهد آمد تنها از دیدگاه زبان- باستانشناسی اهمیت دارد و ربطی به دین و دیانت و سیاست نداردو از آنجاییکه این تفکرات را برای اولین بار منتشر میکند طبیعی است که نظر نقادانه دوستان و اهالی بی نظر دانش زبانشناسی را می طلبد،موجب امتنان خواهد بود که دوستان این حقیر را در ارائه این مطالب از نظرات انتقادی خود محروم نسازند
    آتابای عزیز اطلاعات من به دلیل این که از هرچی فقط گوشه ای بلدم وقتی مطرح میشوند کاربران عزیز کنترل خود را از دست داده و با تعصب جواب میدهند که بهشون حق میدم
    اما به قول بهروز جان شما واقعا استاد زبان شناسی هستی هرچی هم تو اون تاپیک تا به حال نوشتی قبول دارم
    امیدوارم همیشه سلامت باشی و مشغله هایی هم که مانند خیلیها دارید تموم شوند و بتونید بیشتر مارو مورد عنایت قرار دهید

سپاس جناب استاد آتاباي را

فكر نمي كردم به اين زودي دعوت اين بخش را هم بپذيرند و اطلاعات خود را بيش از پيش در اختيار ما قرار دهند .

مطلب بسيار عميق و تحقيقي زيبايي بود فقط پس از خواندن مطلب 1-2 نكته اي به نظرم رسيد كه پرسشي در مورد آنها دارم . البته بايد دوباره مقاله را بخوانم و . . .

اگر اين سوالها در ذهنم حل نشدند حتما دوباره در همين تاپيك مي پرسم .

خوب من نمی دونم اگر این همه دوست وب اینجا نداشتم چه می کردم!!!!واقعا هر بار اونقدر زیبا جواب می دید که آدم لذت می بره.خیرتون قبول

18. تبلیغات در اینترنت

نقل قول نوشته اصلی توسط @gh@m@hdi نمایش نوشته ها
    خوب من نمی دونم اگر این همه دوست وب اینجا نداشتم چه می کردم!!!!واقعا هر بار اونقدر زیبا جواب می دید که آدم لذت می بره.خیرتون قبول
    دوست نه
    داداش کوچیکه

صفحه 1 از 2 1 2 آخرینآخرین