پیشنهاد میکنم دوستان درسایت
مجازی بورس تالار مجازي بورس ايران فعالیت کنند و از قسمت
آموزش و کتاب های رایگان در زمینه آموزش بورس و سرمایه گذاریش تالار مجازي بورس ايران کنند
========
فرابورس چیست ؟
همانطور که ميدانیم، سهام شرکتهای سهاميخاص و عام و شرکتهای تعاونی پس از تاسیس اگر محدودیتی در اساسنامه نداشته باشند، قابل نقل و انتقال است.
اما در کشور ما برای نقلوانتقال سهام شرکتها و گردش این سرمايهها در قالب سهام، تنها در یک بازار رسميیعنی «بورس اوراق بهادار تهران» صورت ميگیرد. بنابراین فقط سهام شرکتهايی که در آن عضو هستند (که به چهارصد شرکت هم نميرسد) در آن قابل معامله بوده و حجم وسیعی از این بازار گردش مناسبی نخواهد داشت. البته راه برای ورود سهام سایر شرکتها به بازار بورس اوراق بهادار تهران بسته نیست، اما به دلیل شرایط خاص و ویژه ورود به بازار بورس اوراق بهادار تهران، همه شرکتها توان یا علاقه ورود به این بازار را ندارند و ورود به آن زمان بر است.
سهامداران بقیه شرکتها چه باید انجام دهند؟
در سایر کشورها و در ابتداي قرن بيستم و همزمان با گسترش و تنوع بنگاههاي اقتصادي، فعاليت بازارهاي خارج از بورس به صورت خودجوش و ابتدايي آغاز شد و به مرور زمان داد وستد اوراق بهادار شرکتهايي که در بورس اوراق بهادار پذيرفته نشده بودند، ساختار ****مندتري يافته و به سرعت گسترش يافته و با توجه به شرايط حاکم بر کسب و کار و نيازمنديهاي بازار سرمايه، شکل گرفته اند. انعطاف پذيري و شرايط سادهتر ورود و داد و ستد در بازارهاي خارج از بورس موجب گسترش سريع آنها شده است، به گونهاي که در بسياري موارد حجم داد وستد آنها جالب توجه ميباشد. بازارهايي نظير NASDAQ آمريکا و JASDAQ در ژاپن نمونههايي از بازارهاي خارج از بورس موفق محسوب ميشوند.
اما در ایران نیز پس از مشکلات عدیدهای که از پذیرهنویسیهای بزرگ و کوچک (همچون پذیرهنویسی بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری جدیدالتاسیس طی چند سال اخیر) به وجود آمد و در اکثر موارد مشکلاتی چون: سردرگمي سهامداران در وضعیت سهامشان، نقدشوندگی بسیار اندک و گاه غیر ممکن، بوروکراسی اداری پیچیده در نقل و انتقال سهام و بالا بودن میزان مالیات نقل و انتقال به وجود ميآورد، مسوولان امر در راستای ساماندهی این حوزه مهم در قانون جدید اوراق بهادار که در نهایت در سال 1384 به تصویب مجلس شورای اسلاميرسید، قوانین لازم را لحاظ كنند.
به هر حال در اجراي ماده 28 این قانون که تاسيس بورسها، بازارهاي خارج از بورس و نهادهاي مالي موضوع آن قانون منوط به ثبت نزد سازمان است و فعاليت آنها تحت نظارت سازمان انجام ميشود. و در راستاي توسعه فعاليت بازار سرمايه در تاريخ 22/08/1387 با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار اولین شرکت برای این منظور به نام شرکت فرابورس ايران به ثبت رسيد. طبق مجوز فعالیت این شرکت، شرکت فرابورس ايران متولي راه اندازي و اداره بازارهاي خارج از بورس است.
به طور کلی با تاسیس این بازار جدید و با در نظر گرفتن ورود و خروج آسان سهام شرکتها و سایر اوراق بهادار یک بازار رسمي دیگر برای سایر شرکتها به وجود آمده است. اکنون تماميشرکتهای سهامي عام به راحتی ميتوانند عضو فرابورس ایران شوند و مزایای فراوانی را برای خود و سهامدارانشان به وجود آورند
بازارهای فرابورس ایران
دستورالعمل پذیرش و عرضه اوراق بهادار در فرابورس ایران، فعالیت آن را در قالب چهار بازار مجزا تبیین کرده است که در بازار اول، دوم و اوراق مشارکت، انواع اوراق بهادار پذیرفته و در بازار سوم، تنها عرضه اوراق بهادار انجام می شود.
بازار اول
دراین بازار اول فرابورس علاوه بر سهام شرکتها ، واحدهای صندوق های سرمایه گذاری بانام هم پذیرش و معامله می شوند.
همچنین نوسان سهام شرکتها و اوراق پذیرفته شده در بازار اول فرابورس 5 درصد بدون حجم مبنا پیش بینی شده است .در آن سهام شرکتهایی معامله می شوند که آخرین سرمایۀ ثبت شدۀ آن حداقل ده میلیارد ریال و یکسال از زمان بهره برداری آن گذشته و زیان انباشته نداشته باشد.
در این بازار واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای زمین و ساختمان که نزد سازمان بورس ثبت شده اند به شرطی امکان معامله را دارند، که حداقل سرمایه صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله50 میلیارد ریال و حداقل سرمایه صندوقهای زمین ومسکن 200 میلیارد ریال و با نام باشند.
بازار دوم
در این بازار ، صرفا سهام شرکتهای سهام عام پذیرفته می شوند. در این بازار سهام شرکتهای زیانده، تازه تاسیس، شرکتهای سهامی خاص که قصد اجرای افزایش سرمایه و تبدیل به سهامی عام را دارند و شرکتهای کوچک پذیرفته شده مورد مبادله قرار می گیرند .در بازار دوم سهام شرکتهایی معامله می شوند که آخرین سرمایۀ ثبت شدۀ آن حداقل یک میلیارد ریال ومشمول مادۀ 141 لایحۀ قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت نباشد.
بازارا سوم( بازار عرضه)
بازار عرضه محلی ایمن، شفاف و سودمند برای انجام معاملات عمده اوراق بهاداری است که امکان یا شرایط پذیرش در فرابورس را ندارد. انجام پذیره نویسی انواع اوراق بهادار از جمله شرکتهای سهامی عام در شرف تاسیس، دیگر ویژگی مهم بازار عرضه به حساب می آید.
انجام عرضه در این بازار مستلزم گذارندن فرایند پذیرش نبوده و با انجام تشریفات اداری در فرابورس، امکان پذیر است
در بازار عرضه فرا بورس بلوکهای سهام شرکتهای سهامی (عام، خاص، تعاونی و ...) ،حقتقدم خرید سهام شرکتهای سهامی عام،سهام ناشی از افزایش سرمایۀ شرکتهای سهامی عام،پذیره نویسی سهام و اوراق مشارکت،پذیره نویسی گواهی سپرده سرمایه گذاری بانک ها،املاک و مستغلات ،امتیازبهره برداری وحق ثبت اختراعات در قالب سهام شرکتهای سهامی خاص می تواند مورد معامله قرار بگیرد.
بازار چهارم ( اوراق مشارکت)
انواع اوراق با درآمد تضمین شده از جمله اوراق مشارکت، گواهی سپرده بانکی و ...که در زمان پذیرش حداقل سه ماه تا سر رسید آنها باقی مانده باشد قابل پذیرش در این بازار بوده به شرطی که بعد از پذیرش، معاملات دست دوم آنها منحصرا از طریق فرابورس انجام شود. امکان صدور اوراق مشارکت شرکتی و اوراق مشارکت قابل تعویض سهام از جمله اوراق بهادار قابل معامله در بازار اوراق مشارکت محسوب می شوندکه درکنار اوراق مشارکت رهنی، اوراق مشارکت اجاره، صکوک وگواهی سپرده بانکی سرمایه گذاری عام وخاص در بازار چهارم امکان معامله را دارند.
============
منبع برای مطالعه بیشتر
پایگاه اطلاع رسانی و تحلیلی بورس ایران - Bourse24.ir - بورس 24 -