برگزیده های پرشین تولز

مـــــــــــادر بـــــــــــــــورد (قسمت اول)

amoo72

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
13 می 2014
نوشته‌ها
5
لایک‌ها
4
سن
24
باسلام
دوستان دوست دارم
wink.png
که طی چند تایپیک به بررسی سخت افزاری کامپیوتر بپردازیم که در چند قسمت بیان میشود .
امروز از مادر برد شروع میکنیم.

مادربرد (MotherBoard) :

ویکی پدیا مادربورد را اینگونه ترجمه میکند:

بُردِ مادر یا مادر بورد یا برد اصلی (Mainboard or Motherboard) تخته مداری الکتریکی است که بخش های گوناگون رایانه مانند واحد پردازنده مرکزی، حافظه دسترسی اتفاقی(RAM) و... بر روی آن سوار می*شوند و بلاک*های بسیار کاربردی و مهم دیجیتالی نظیر بایوس (BIOS) در آن قرار گرفته*اند. در کامپیوترهای اپل آن را برد منطقی می*نامند.

مادربرد اصلی ترین بخش یک رایانه به شمار می رود و کار آن کنترل کردن پردازشگر مرکزی و ارتباط دادن آن با قسمت*های دیگر است. خود پردازشگر با هیج کدام از ابزار آلات بیرونی ارتباط مستقیم ندارد و همان طور که از نامش پیداست تنها یک پردازنده*است. ارتباط پردازشگر با ابزار خارجی (به جز در موارد معدود) توسط BIOS (بایوس) انجام می*گیرد و در حقیقت بین پردازشگر و ورودی/خروجی*ها همواره یک مدار واسط وجود دارد.

اینم یه تصویر از مادر بورد




اجزای مادر بورد:

ساختار ظاهری مادربورد شامل مجموعه*ای از قطعات الکترونیکی مانند خازن، ترانزیستور، مقاومت، دیود، آی*سی و ورودی*هایی است که روی یک برد الکترونیکی بزرگ چند لایه از جنس سیلیسیم و درصد کمی از چوب قرار می*گیرند. روی صفحه مادربورد چندین خط به رنگ*های متفاوت دیده می*شود که همه قطعات را به هم متصل می*سازد و به آنها اصطلاحاًباس می*گویند.

وب سایت پرتو آی تی برخی از اجزای مادر برد را به شکل بررسی میکند:

۱) BIOS) Basic Input Output System): به صورت یك تراشه ی كوچك روی بورد اصلی قرار دارد كه اطلاعات مورد نیاز مادر بورد در آن به وسیله ی یك باطری نگه داری میشود. این تراشه در هنگام روشن شدن كامپیوتر اقدام به تست قطعات كامپیوتر میكند و در صورت سالم بودن قطعات یك بوق كوتاه میزندو اگر ایرادی پیدا كند به نسبت همان نوع ایراد بوق خاصی را به صدا در میاورد(خود تراشه بلند گو ندارد بلكه سیگنال صوتی لازم را به بلند گو ارسال میكند) سپس بعد از گذراندن مرحله اول بوت این تراشه اقدام به شمارش سلول های حافظه ی رم میكند و بعد از ان شناسایی هارد دیسك و دیگر قطعات متصل به رابط IDE را انجام میدهد.

۲) North & South CHIP : چیپ شمالی و جنوبی به صورت دو تراشه ی مجزا بر روی بورد اصلی نصب شده اند كه مهمترین بخش یك مادر بورد هستند و مرغوبیت و امكانات یك مادر بورد را از روی این دو چیپ می سنجند. اگر مادر بوردی در اختیار دارید به راحتی این دو تراشه روی آن قابل رویت هستند. روی تراشه ی شمالی كه بزرگتر و مهم تر است معمولآ یك هیت سینك ( خنك كننده ی الومینیومی یا مسی) وجود دارد (و در موارد جدیدتر یك فن كوچك). وظیفه ی این دو تراشه به صورت مختصر برقرای ارتباط كلیه قطعات ورودی و خروجی و داخلی و خارجی با پردازنده ی مركزی است.

۳) CPU Socket : سی پی یو به صورت مستقیم بر روی مادر بورد نصب میشود و نوع سوكت (محل اتصال و تعداد جای پایه ها) و همچنین نوع و مدل چیپ شمالی و جنوبی است كه تعیین میكنند كه این مادر بورد چه نوع پردازنده ای را پشتیبانی میكند و چه پردازنده ای به اصطلاح قابل استفاده بر روی این بورد است.

۴) Power Supply Connector به محل اتصال فیش پاور كامپیوتر گفته میشود كه دارای دو ردیف ده تایی است كه از منبع تغذیه مستقیم به مادر بورد وصل میشود و برق مورد نیاز مادر بورد و سی پی یو و دیگر اجزا متصل به بورد اصلی را تامین میكند.

۵) در اینجا منظور از I/O كلیه ورودی و خروجی هایی است كه به صورت اسلات روی مادر بورد قرار دارند و یا به صورت پورت در پشت كیس قابل رویت هستند.

از جمله ی اصلی ترین و لاینفك ترین این اسلات ها كه نیاز به یك بحث مفصل در آینده مفصل دارد اسلات رم است كه در مادر بورد های فعلی به صورت ۴ بانك ۱۸۴ پایه ای وجود دارد.
از دیگر اسلتها میتوان شیار AGP و دیگر شیارهای PCI را نام برد.در شیار AGP فقط میتوان كارت گرافیك نصب نمود اما در درون اسلتهای PCI كه دست كم ۵ عدد از انها به رنگ سفید بر روی بورد اصلی مشخص هستند میتواد قطعاتی مانند كارت صدا و كارت مودم و كارت شبكه و انواع كارت های رابط دیگر را نصب نمود…
البته در سیستم های پیشرفته استانداردی جدید تر با نام PCI EXPRESS وجود دارد كه مدتها پیش نوید آن داده شده بود.
دیگر ورودی خروجی های مهم كامپیوتر را به صورت فهرست وار فقط نام میبریم.

در ضمن این قسسمت از توضیحات ویکی پدیا متن را کامل تر میکند:

برای کل کامپیوتر، مادربورد، زیربنای اطلاعات و قدرت است. شکل و اندازه مادر بورد در طرحهای ان ال ایکس و آ تی ایکس می باشد که دومی بیشتر رایج تر است. یکی از تراشه*های مادربورد، سوپر آی/اُ است که دیسک*های کمکی، صفحه کلید، ماوس و قسمت*های سریال و چاپگر را کنترل می*کند. به تراشهٔ سوپر آی/اُ بعلاوه ی دو تراشه ی دیگر به نام*های پل شمالی و پل جنوبی، چیپ ست مادربرد گویند که مبنای بسیار خوبی جهت مقایسه مادربردها می باشد. از چیپ ستهای معروف به کار رفته در مادربردهای امروزی می*توان اینتل، ای ام داِی ام دی، ویا و... را نام برد.

روی مادر برد، یک باتری به نام باتری بایوس (به انگلیسی بایوس Battery) وجود دارد.وظیفه این باتری تغذیه مادر برد برای نگهداری و محاسبه زمان و تاریخ سیستم، در مدتی که سیستم خاموش است می باشد. در مادربرد حافظه*ای محدود و فقط خواندنی به نام سی موس(به انگلیسی:C MOS)وجود دارد که اطلاعات فنی اجزای سخت افزاری و الکترونیکی کامپیوتر را در خود نگه می*دارد. در هنگام بوت شدن سیستم، این حافظه اطلاعات حیاتی و تکنیکی لازم را درباره کامپیوتر به سیستم می*دهد تا تمامی اجزای سخت افزاری به درستی شناخته و هماهنگ شوند.

frown.png
با عرض پوزش از تمامی مهندسین کامپیوتری که در کارشان دخالت کردم ....

انشاالله در همین تایپیک توضیحات مادر بورد کامل تر میکنیم ...دوستان سوالی چیزی داشتن بپرسن!

جمع آوری:کرمانشاه فروم
 
بالا