• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

آیا خود آموز های آموزش زبان موثر هستند؟

Arasp

Registered User
لایک‌ها
80
در طی این چند سال اخیر تمامی کتاب فروشی ها و سی دی فروشی به وفور سی دی ها و دی وی دی های آموزش زبان ارائه می کنند, و حتما بسیاری از شما بارها این دی وی دی ها را خریداری کرده اید.

اما آیا واقعا شما می توانید از طریق سی دی یا دی وی دی آموزشی زبان یاد بگیرید؟

آیا خود آموز ها می توانند جای آموزشگاه ها را بگیرند؟

در این پست سعی می کنم که بدون جبهه گیری خاصی در مورد خود آموزها پاسخ این دو پرسش مهم رو براتون بشکافم.

سایتهای بزرگی مانند livemocha که در ایران هم خیلی طرفدار دارند مورد بررسی تیم آموزشی ما قرار گرفت. در این سایت ها ارتباط به زبان آموزان و کسانی که زبان مادری آنها زبان دیگری است به صورت Asynchronous یا غیر همزمان وجود داره. اما پدیده آموزش خیلی در این سایت ها رخ نمیده.

اما آیا چنین سایت هایی بی ارزش هستند؟ خیر !

در حقیقت ما باید یک مرز مشخص بین خود آموز ها و آموزش های رایج (آموزشگاهی) قائل شویم.

در سیستم خود آموز شما در معرض اطلاعات قرار می گیرید و باید خودتان آنها را فرا گیرید, اینکه یک کتاب به دست گرفته مطالعه کنید, اینکه بجای کتاب نوار صوتی گوش دهید و یا سی دی و دی وی دی آن را در سیستم خود اجرا کنید و یا حتی در یک سایت آموزشی به صورت آنلاین این محتوای آموزشی را مطالعه کنید خیلی فرق نمی کند! ماهیتش خود آموز است, خودتان باید یاد بگیرید.

در حیطه دروس انسانی آموزش زبان های خارجی تنها موردی است که امکان یادگیری آن به صورت خود آموز به طور 100% تقریبا غیر ممکن است. مثلا شما می توانید تاریخ را به صورت خود آموز فراگیرید, اما زبان را نمی توانید. چرا؟

برای یادگیری هر زبانی باید چهار مهارت خواندن , نوشتن, گوش دادن و سخن گفتن را همزمان با هم فرا گیرید. از طریق خود آموزها مهارت های گفتاری و شنیداری به صورت کامل پوشش داده نمی شوند. حتی در سیستم آموزشی ما در دبیرستان و راهنمایی هم به مهارت های خواندن و نوشتن پرداخته می شود, برای همین است که دانشجویان دانشگاه ها در شرف فارغ التحصیلی هستند و انگلیسی را به خوبی می توانند بخوانند و بنویسند اما نمی توانند از نظر کلامی ارتباط برقرار کنند. دو مهارت اصلی از ابتدا باید فرا گرفته شود.

بنابراین ارتباط استاد و دانشجو برای رخ دادن پدیده یادگیری زبان واجب است.
در آموزشگاه ها این ارتباط به صورت همزمان وجود دارد Synchronous Learning اما در خود آموزها معمولا هیچ ارتباطی وجود ندارد.

اما ایا خود آموز ها بی تاثیر هستند؟ خیر ! اما بیشترین تاثیر مثبت از کتابها , سی دی ها و خود آموزهای زبان را کسانی می برند که زبان را در سطح متوسطه یا پیشرفته می دانند و می خواهند با استفاده از خود آموز ها مهارت های خود را بهبود بخشند.

به عبارت دیگر شما اگر می خواهید یک زبان کاملا جدید مثل فرانسه و آلمانی را به صورت خود آموز فراگیرید یا نمی توانید یا به سختی می توانید کمی طوطی وار ارتباط برقرار کنید.

در آموزشگاه ها با وجود کلاس های آموزشی شما در ارتباط مستقیم با استاد هستید, در سیستم های آموزش آنلاین اگر کلاس مجازی وجود داشته باشد, این ارتباط هم به صورت Synchronous همزمان و هم به صورت Asynchronous غیر همزمان وجود دارد. یعنی مانند اموزشگاه سنتی در زمان هایی خاص در هفته کلاس آنلاین برگزار می شود, و خارج از زمان کلاس آنلاین از طریق دانشکده مجازی یا سیستم Virtual Learning Environment دانشجویان به صورت غیر همزمان Asynchronous با استاد خود در ارتباط هستند, یعنی می توانند تمرین حل کنند و استاد بیاید و نمره دهد و ....

اینها قسمت هایی از سخنرانی من در دانشگاه الزهرا در همایش خدمات الکترونیکی بود که مطرح کردم. از آنجا که در این انجمن به مباحث مرتبط با آموزش زبان پرداخته شده است, گفتم شاید تجربیات ناچیز من در این حوزه به دردتان بخورد.

پیروز باشید,

بالا