E.I.G
Registered User

مهمترین نکاتی که موجب نگهداری و پرورش بلدرچین شده است به شرح زیر می باشد:
۱ - میزان رشد سریع
۲ - بلوغ جنسی سریع
۳ - تولید تخم بالا
۴ - کوتاه بودن فاصله میان نسل ها
۵ - دوره انکوباسیون کوتاه
۶ - تراکم بالای پرورش
۷ - واکسیناسیون کمتر
۸ - برگشت سریع سرمایه
۹ - ارزش غذایی بالای گوشت و تخم بلدرچین
بلدرچین دارای گوشتی با پروتئین بالا و درصد چربی کمتری می باشد که برای کودکان و بیماران بسیار سودمند و مفید می باشد. تخم بلدرچین بیضی شکل می باشد که وزن آن ۱۵ - ۸ گرم و رنگ آن معمولا سفید با خال های سیاه یا قهوه ای تا آبی و زرد نخودی مایل به سبز می باشد. الگوی تخم و رنگ تخم بلدرچین منحصر به فرد است و منبع خوبی از ویتامین ها (به جز ویتامین c ) می باشد. کیفیت تخم بلدرچین بالاو میزان کلسترول آن از تخم مرغ کمتر است. تعیین جنسیت جوجه بلدرچین از سن ۱ روزگی صورت می گیرد که این کار نیازمند افراد آموزش دیده و ماهر می باشد. اما از سن ۳ هفتگی می توان نرها و ماده ها را به وسیله رنگ پر های ناحیه سینه از یکدیگر تشخیص داد. پرهای سینه ای نرها به رنگ قرمر مایل به قهوه ای و ماده ها به رنگ خرمائی سوخته ( خاکستری با نقاط سیاه رنگ ) روی آنها می باشد.
وزن جوجه های تازه هچ شده در حدود ۱۰ - ۵ گرم می باشد که درسن ۵۰ - ۴۰ روزگی به بلوغ می رسند. وزن بلدرچین های نر بالغ ۱۵۰ - ۹۰ گرم و ماده ها ۱۸۰ - ۱۱۰ گرم می باشد. همچنین تعداد کروموزوم های بلدرچین ۷۸ می باشد که شش جفت آنها کروموزوم های بزرگ، شش جفت متوسط و ۲۷ جفت میکروکروموزوم می باشند که کروموزوم های جنسی از نوع بزرگ می باشند.
جوجه کشی:
تخمگذاری بلدرچین ها از بعد از ظهر شروع و در غروب پایان می پذیرد که بر اساس فصل، شرایط آب و هوائی و برنامه کاری جمع آوری تخم ها چندین بار در طول این مدت صورت می پذیرید. دمای مناسب محل ذخیره سازی تخم ها ۱۲/۵ - ۱۵/۵ درجه سانتیگراد و با رطوبت ۸۰ - ۷۵ % می باشد که این شرایط برای ذخیره تخم ها در مدت زمان ۷ - ۵ روز است. قبل از قرار دادن تخم ها در داخل در دستگاه ستر باید تخم های آلوده را به وسیله کاغذ سمباده یا پارچه پشمی سفت به آرامی تمیز و در محلول گرم ( ۴۳/۳ درجه سانتیگراد ) ضدعفونی کرد. سپس آنها را در دمای ۲۱/۱ درجه سانتیگراد و رطوبت ۷۵ % به مدت ۲۰ دقیقه به نسبت ۲۰ گرم پرمنگنات پتاسیم و ۴۰ سی سی فرمالین گازدهی می نمایند. سپس تخم ها را در داخل دستگاه ستر قرار می دهند.
پرورش جوجه:
دمای آغازین جهت پرورش جوجه بلدرچین در زیر مادر مصنوعی و در بالای سر جوجه ۳۵ درجه سانتیگراد می باشد که این دما هر چهار روز یک بار ۲/۸ - ۲/۵ درجه کاهش می یابد تا به ۲۱ درجه سانتیگراد برسد . معمولا برای هر جوجه ۱۵۰ سانتیمتر مربع فضا تا سن ۳ هفتگی در نظر می گیرند. استفاده از آب شکر ۸% در ۳ - ۲ روز اول نتیجه خوبی را در بر خواهد داشت . برای جوجه بلدرچین ها تا سن ۳ هفتگی ۲ سانتی متر دانخوری و ۱ سانتی متر آبخوری به ازاء هر قطعه در نظر می گیرند. در دو هفته اول نوررسانی ۲۴ ساعته می باشد که پس از آن تا ۱۲ ساعت کاهش می یابد.
پرورش نیمچه:
معمولا از دو روش برای پرورش بلدرچین استفاده می شود: ۱ - بستر ۲ - باتری که اخیرا مورد استفاده قرار می گیرد که دارای مزایایی همچون تعداد جوجه بیشتر در واحد سطح، نیروی کار کمتر، بهداشت بهتر، سهولت در حذف، درمان و پیشگیری و استفاده بهتر از سطح می باشد.
دمای مورد نیاز نیمچه ها ۲۸ - ۲۱ درجه سانتیگراد می باشد و از ۱۲ ساعت نور تا سن ۵ هفتگی که بلدرچین ها به قفس های تخمگذاری منتقل می شوند بهره می برند. برای رشد بهتر، نرها و ماده ها جدا از یکدیگر پرورش داده می شوند. در این سن در بستر به ازاء هر نیمچه ۱۸۰ - ۱۵۰ سانتیمتر مربع بسته به نوع جوجه وفصل در نظر می گیرند. برای هر جوجه ۳ - ۲/۵ سانتیمتر دانخوری و ۲ - ۱/۵ سانتیمتر آبخوری در نظر می گیرند. در صورت استفاده از آبخوری نیپل، هر نیپل برای ۱۵ پرنده در نظر گرفته می شود .
منبع : دستگاه جوجه کشی | ماشین جوجه کشی