اگر همراه نردبان بوده اید احتمالا به خاطر دارید که در مورد موتورهای رندر سازی مرورگرها صحبت کردیم و در آنجا گفتیم که مرورگرهای زیادی از جمله کروم و سافاری از موتور «WebKit» استفاده می کنند.
حالا گوگل اعلام کرده تصمیم دارد از این به بعد دیگر از وب کیت استفاده نکند و سراغ موتوری به نام Blink خواهد رفت که توسط خودش توسعه داده خواهد شد.
موتور وب کیت توسط چندین شرکت مختلف مانند اپل، گوگل، نوکیا، اینتل، سامسونگ، ادوبی و… توسعه می یابد و گوگل می گوید که سرعت توسعه و رشد آن متناسب با کروم نیست و همین موضوع سبب شده که بخواهد از وب کیت جدا شود.
گوگل می گوید مرورگر کروم از روش متفاوتی برای نمایش صفحات وب استفاده می کند. هر تب در مروگر کروم دارای پروسه اختصاصی خودش است و وب کیت با این روش تطابق کاملی ندارد.
به گفته گوگل این تصمیم آسانی نبوده است و گفته ما می دانیم که معرفی یک موتور رندرسازی جدید، می تواند تاثیر زیادی روی وب بگذارد. اما معتقدیم که استفاده از موتور تازه سبب می شود که بتوانیم مرورگری سریع تر و بهتر بسازیم که با سرعت بیشتری توسعه می یابد.
جالب است که گوگل تا به حال در توسعه وب کیت بیشترین نقش را ایفا می کرده و احتمالا تمرکز این شرکت روی بلینک سبب می شود که وب کیت با دردسرهایی مواجه شود. البته موتور Blink در واقع یک نسخه منشعب شده از وب کیت به حساب می آید و گوگل از اول همه چیز را نمی سازد.
اما این خبر وقتی داغ تر می شود که بدانید شرکت اپرا هم اعلام کرده به این تغییر خواهد پیوست و از موتور جدید برای مرورگرش استفاده خواهد کرد.
البته هنوز نباید برای از راه رسیدن بلینک و دیدن تاثیر آن عجله کنید. فعلا گوگل در حال توسعه موتور جدید است و در حال حاضر نمی دانیم که از چه تاریخی شاهد کروم با موتور تازه خواهیم بود.
[h=1]گوگل از Blink، موتور جایگزین Webkit برای مرورگرهای کروم و اپرا پرده برداشت [/h]
گوگل رسما اعلام کرد که به جای استفاده از وبکیت برای رندر صفحات اینترنتی در مرورگر کروم، از موتور رندر جدید خود با نام Blink استفاده خواهد کرد. این موتور از پیچیدگیهای کم تر و فرآیندهای کوتاه تری برای بارگذاری صفحات استفاده میکند.
مرورگر کروم نسبت به دیگر مرورگرهای رایج وب از روش متفاوتی برای بارگذاری صفحات وب استفاده میکند. چندین فرآیند به طور همزمان شروع به کار میکنند تا در هنگام کرش کردن یکی از تبها، امکان استفاده از بقیه تب ها بدون مشکل فراهم شود. گوگل قصد دارد این قابلیت را با وبکیت نیز ترکیب کند، به همین دلیل بلینک را ایجاد کرده است. وبکیت توسط اپل توسعه داده شده و در مرورگر سافاری نیز بکار گرفته میشود. اما این برای وب سایتهای بزرگ به چه معناست؟ نخست باید گفت که طراحان اکثر وب سایت ها نیاز به انجام کار چندانی برای پشتیبانی از بلینک و مرورگر کروم نخواهند داشت. اما هنوز تعداد بسیار زیادی از وب سایتها (به ویژه وب سایت های مخصوص موبایل) وجود دارند که مرورگرهایی سازگار با وبکیت را هدف قرار دادهاند و با این کار تا حدودی به دیگر مرورگرها از جمله فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر لطمه وارد میکنند، مرورگرهایی که موتور رندر خاص خود را دارند. حال گوگل امیدوار است که با ارائه بلینک، توسعه دهندگان و طراحان بصورت خاص روی یک موتور رندر کار نکرده و اهداف استانداردی را دنبال کنند. اما این موضوع که وب با چه سرعتی به سمت استاندارد شدن پیش خواهد رفت خود یک پرسش بی پاسخ است. اما در این بین موزیلا و اینترنت اکسپلور نیز خوشحال خواهند شد که مرورگر قدرتمند همچون کروم نیز از وب کیت استفاده نخواهد کرد. به گفته بوروس لاوسون، اپرا که تا پیش از این از وبکیت استفاده میکرد، در آینده نزدیک همکاری خود را با گوگل آغاز خواهد کرد و از بلینک در نسخههای آینده مرورگر اپرا بهره خواهد برد. البته این موضوع به اپل که یکی از توسعه دهندگانی است که از وبکیت استفاده میکند، هیچ ضرری وارد نخواهد کرد. اپل با مرورگر سافاری یکی از بازیگران اصلی دنیای وب موبایل است و اعمال تغییرات جزئی در صفحات وب به منظور پشتیبانی از بلینک، به کارکرد و شیوه ای که سافاری برای نمایش صفحات استفاده میکند، صدمه ای نخواهد زد. بدون شک، هیجان انگیزترین ویژگی موتور رندر جدید گوگل، قابلیت out-of-process iframes است که صفحه وب را به بخشهای کوچکتر تقسیم نموده و نسبت به رندر هر کدام بصورت مستقل اقدام میکند. این روش، به وب سایت ها اجازه میدهد تا مانند اپلیکیشنهای معمولی، به اجرا در بیایند و از سوی دیگر، اگر یکی از عناصر به کار رفته در صفحه (مانند فلش) دچار مشکل شود، کل صفحه از بین نمیرود و تنها اجرای بخش مشکل دار متوقف میشود و این میتواند خبر بسیار خوبی برای گوگل و سیستم عامل کروم باشد. این سیستم عامل که بر پایهی مرورگر کروم ساخته شده، تماما از اپلیکیشنهای آنلاین بهره میبرد، و یک موتور قدرتمندتر، به معنی برنامههایی کاربردی تر و مفیدتر برای کروم خواهد بود.
[h=2]گوگل موتور کروم را در یک "چشم به هم زدن" عوض میکند [/h]گوگل در وبلاگ پروژه کرومیوم خود اعلام کرده است که دیگر از موتور WebKit استفاده نخواهد کرد و در عوض از موتور Blink که بر پایه WebKit نوشته شده است بهره خواهد گرفت. علت این تصمیم گوگل به خاطر نحوه پردازش صفحات وب توسط مرورگر این شرکت است، به نحوی که کروم را قادر میسازد تا در هنگام به وجود آمدن خطا و یا خرابی در یک صفحه، باقی تبها بتوانند به کار خود ادامه دهند که به نظر WebKit دیگر قادر به پشتیبانی از این خواسته گوگل نیست. حالا این شرکت با کپی کردن این محصول متن باز و بهرهگیری از آن، موتور مورد نظر خود را ارائه خواهد کرد که ابتدا بر روی پروژه کرومیوم تاثیر خواهد گذاشت و سپس به عنوان موتور مرورگر کروم استفاده خواهد شد. در دنیای برنامه نویسی به این عمل گوگل اصطلاحا Fork کردن گفته میشود.
با احتساب بلینک حالا وب دارای موتورهای بیشتری خواهد بود که تعدادشان به ۴ خواهد رسید البته اگر موتورهای ریز و درشتی که بر اساس آنها نوشته شدهاند را در نظر نگیریم. این موضوع مطمئنا در روند کاری کاربران تاثیری نخواهد داشت و آنها به مانند سابق میتوانند از مرور صفحات وب لذت ببرند اما این برنامهنویسان وب هستند که باید خود را با یک موتور دیگر نیز وفق دهند که شاید چندان کار جذابی نباشد. گوگل در وبلاگ کرومیوم به این موضوع نیز اشاره کرده و تصمیم به تغییر و ایجاد یک موتور جدید را بسیار سخت خوانده است. در عین حال این شرکت عقیده دارد که در طولانی مدت این موضوع باعث بهبود بخشیدن به "سلامت وب" خواهد شد. اینها همه در حالی است که سامسونگ و بنیاد موزیلا نیز به دنبال ارائه موتور جدیدی به نام Servo هستند. در واقع موتورهای قدیمی به نوعی در حال پوست اندازی هستند و حالا باید منتظر نسل جدیدی از موتورهای تفسیر کننده وب باشیم. شرکت اپل در سال ۲۰۰۱ موتور وبکیت را به طور مستقل بر اساس KHTML ساخت و در سال ۲۰۰۵ نیز آن را به عنوان یک پروژه متن باز ارائه کرد. مرورگرهای سافاری و کروم بر اساس این موتور نوشته شدهاند و در یکماه اخیر شرکت Opera نیز اعلام کرد که موتور خود را به وبکیت تغییر خواهد داد و حالا با اعلام گوگل، این شرکت نیز به دنبال موتور Blink خواهد رفت. گوگل به خوبی میداند که در این راه تنها نیست و شرکت اوپرا را نیز در کنار خود دارد. هر چند که اوپرا سهم بسیار کمی را در زمینه دسکتاپ تحمل میکند اما در زمینه موبایل تاثیر به سزایی دارد. بسیاری از سایتهای طراحی شده برای موبایل تنها خود را در مقابل وبکیت مسئول میدانستند و برای این مرورگرها طراحی میشدند چرا که ۴۰ درصد سهم بازار موبایل در اختیار موتور وبکیت است. حالا طراحان و توسعهدهندگان موبایل باید تغییرات کوچکی را در راستای عملکرد بهتر برای موتور تازه معرفی شده گوگل اعمال کنند. در واقع گرفته شدن این تصمیم توسط دو شرکت ارائه دهنده مرورگر موبایل که از قضا سهم بسیاری نیز در اختیار دارند باعث سوق داده شدن ناخودآگاه دیگران به سوی بلینک است و چه بسا مروگرهای دیگر موبایل نیز این موتور را به طور پیشفرض برای خود انتخاب و در توسعه آن سهیم شوند. گوگل به غیر از اینکه بلینک یک پروژه متن باز خواهد بود نکته خاص دیگری را اضافه نکرده است و همچنین زمان مشخصی را برای ارائه نهایی این موتور در مرورگر کروم اعلام نکرده است. در نتیجه فعلا از تغییرات در وب خبری نخواهد بود.
منبع: