• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

شهر قصه ، اثري ماندگار.

iranvig

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
6
من از خيلي قديم نوارشو گوش كردم و هميشه از اينكه كسي بتونه اينقدر به مسايل اجتماعي ظريف نگاه كنه و بتونه از زبون يه سري حيوون و با زبان طنز اين مسايل رو به رخ ملتش بكشه حال ميكردم واسه همين اين تاپيك رو ميزنم كه اگه چيزي ميدونيد بگيد .

iranvig

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
6
20041127123903group-shahregheseh.jpg

(گفتگو با خانم جميله ندايی در پاريس . خانم ندايي، گوينده يکی از معروف ترين نمايش های موزيکال ايرانی به نام "شهر قصه")
متن مصاحبه از بي بي سي عكسها همه از آرشيو عكس خانم ندايي.
----------------------------------------------------------
خانم جميله، برامون از آقای بيژن مفيد بگين که "شهر قصه" رو ساختن.

بيژن شانس اين رو داشته که در ۱۸ سالگی به هنرستان هنرپيشگی بره که يک چيز جديدی از نظر آموزش تئاتر بود. توی خانواده هم، پدرش عاشق تئاتر بود و اين حس رو به بيژن هم منتقل کرده بود. بيژن بعد از هنرستان وارد دانشگاه می شه و رشته ادبيات انگليسی رو می خونه و به همين خاطر زبان انگليسی اش خيلی خوب بود.

200411271240052bijan--by-jamilehnedai.jpg

بيژن مفيد​

نکته مهمی که در بيژن وجود داشت، مسئله جستجو و کنجکاوی وحشتناک اون نسبت به همه چيز بود! يک سرکشی فوق العاده ای داشت که به هيچ صراطی مستقيم نبود. اين سرکشی بيژن، برای نسل ما که جوون تر بوديم جالب بود. اعتقاد بيژن اين بود که زبان فارسی، زبان شعره و نمايش ايرانی بايد به زبان شعر باشه و به همين خاطر "شهرقصه" رو به اين صورت کار کرده بود.

آقای مفيد چطوری با فرهنگ عاميانه ارتباط داشتن؟

اون روزها بيژن در محله مردمی در تهران زندگی می کرد که جای شلوغی بود. قهوه خونه ها هم جايی بود که می شد رفت نشست و با مردم بود. بيژن توی اين محلات يکی از دروس تئاتر که مشاهده و مطالعه است رو آموخته بود. بيژن توی "شهر قصه" تمام اين تجربيات رو استفاده کرد. هر جمله ای که توی "شهر قصه" هست، سال ها روش کار شده. در واقع بيژن از سال ۱۳۴۴ روی متن نوشته ها، صدا و موسيقی اين اثر کار می کرد. کاری که ما سال ۱۳۴۷ بر روی صحنه اجرا کرديم.

20041127124148book.jpg

متن شهر قصه با دست خط بيژن مفيد.( از آلبوم خصوصی جميله ندائی)​

صدای خودشون هم توی شهر قصه هست؟
بله. صدای روباه، شتر و گربه که نقش درويش رو بازی می کنه، صدای بيژنه.

آقا موشه چی؟
صدای آقا موشه، صدای برادر بيژن، هومن مفيد هست که اون موقع ۱۲ سالش بود. اما آوازها، موسيقی و تنظيم همه آهنگ ها مال بيژن و با صدای خودشه.

جالبه من فکر می کردم بعضی از اين آهنگ ها از آهنگ های محلی بوده!
نه اصلاً. تمام اين آهنگ ها رو بيژن ساخته. منتهی انقدر حال و هوای زندگی داره که آدم فکر می کنه يک جای ديگه اون رو شنيده!

200411271243046-group-shahregeseh.jpg

گروه بازيگران شهرقصه از آلبوم خصوصی جميله ندائی​

لطفاً برامون درباره "شهر قصه" بگين.

"شهر قصه" داستان شهريه که آدم های اون بر يک سری حداقل ها و داشتن يک زندگی ساده سازش کردن. اين آدم ها با يک معيار ضد انسانی زندگی می کنن. ضد انسانی به اين معنی که تو نتونی زندگی خودت رو اونجور که دلت می خواد ادامه بدی و قوانين، خرافات و فرهنگ مبتذل به تو تحميل بشه.

يک فيل از خارج شهر به اين شهر وارد می شه. همه حيوانات اين شهر به دور فيل ميان و با موذی گری سر اين فيل رو کلاه می ذارن و هر چيز با ارزشی که داره ازش می گيرن. حتی سعی می کنن که هويت اين فيل رو عوض هم کنن. خرطومش رو می کنن و بين خودشون تقسيم می کنن. عاج های اون رو هم می کنن و تبديل می کنن به شاخ!

20041127125235jn.jpg

آخرش که فيل ديوانه می شه، تصميم ميگيره بخونه که "حمومی هويتم رو بردن، عاجم رو بردن. خير نبينی حمومی که من به اين روز افتادم ..." در واقع اينجای داستان آگاه می شه که ديگه فيل نيست!

پس اينکه فيل "حمومی" رو مورد خطاب قرار می ده، قصد بخصوصی نداشته و اين فقط يک اسمه؟
بله دقيقاً. می تونست بگه مثلاً "ستاره آی ستاره" !!!

200411271253412bijan--by-jamilehnedai2.jpg

بيژن مفيد​

نتيجه اخلاقی "شهر قصه" چيه؟
در يک جامعه ای که جوون رو خفه می کنن، زمانی که بخوای اعتراض کنی، در واقع همه چيزت رو از دست ميدی.

آيا شما حق انتشار CD ها و کاست های شهر قصه رو تصويب کردين؟
نه! نه خود بيژن، نه من و نه بچه های بيژن که وارثينش هستن حق تاليفی نداده ايم. سوداگری های لس آنجلسی باعث شد که از کارهای بيژن خيلی سوء استفاده بشه.

20041127125452ejra3.jpg

لطفاً برامون از آشنانی خودتون با آقای بيژن مفيد بگين، آشنائی ، حتی جدائی و عشق و عاشقی!؟

زندگی عاشقانه من با بيژن، هرگز از زمانی که شروع شده، تموم نشده و تموم هم نخواهد شد. من کلاس هفتم، ۱۲ ساله بودم که در پيش آهنگی تئاتر کار می کرديم. در اونجا با بهمن مفيد، برادر بيژن آشنا شدم. در پيش آهنگی، يکی از نمايش نامه های پدر بيژن رو با نام "رستم و سهراب" اجرا کرديم.
من از طريق بهمن با بيژن آشنا شدم. بيژن ابتدا مثل يک معلم برای من بود. کم کم اين رابطه به زندگی عاشقانه تبديل شد و بعد از دو سه سال با هم ازدواج کرديم که ثمره اون دو پسر بوده، مزدا و نيما. در سال های انقلاب از بيژن جدا شدم ولی دوست باقی مونديم ولی شرايطی پيش آمد که تا روز مرگش نديدمش.

200411271255351.jpg
جميله ندايي همسر بيژن مفيد و گوينده شهر قصه​

در سال ۱۹۸۰ ميلادی. بعد از اينکه حجاب در ايران اجباری شد، من وارد جنبش زنان شدم و ايران رو ترک کردم و به پاريس آمدم. از اون به بعد هيچوقت بيژن رو نديدم .
بيژن سال ۱۹۸۱ از ايران به قصد آمدن به فرانسه خارج شد که متاسفانه به او ويزا ندادن. بعد از اون برای ديدن برادرش به آمريکا رفت و همون جا موند. در اونجا هم سعی کرد تئاتر کار بکنه. توی اين مدت افسردگی وحشتناکی داشت و متاسفانه در بيمارستان فوت کرد.
زمانی که در بيمارستان بود به ما ويزای آمريکا ندادن که قبل از مرگ اون رو ببينيم. نيما و مزدا، بيژن رو از ۵ سال قبل از مرگش نديدن و اين بزرگترين لطمه ای بود که به زندگی ما وارد شد.

20041127125631bijan-end.jpg

iranvig

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
6
بيژن مفيد كه متولد سال 1314 تهران بوده از جمله نمايشنامه نويسان و كارگردانان با ذوق تئاتر بود كه علاوه بر اجراي نمايش‌هاي ويژه بزرگسالان، چندين نمايش را با همكاري كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان براي تماشاگران اين رده سني اجرا كرده بود.
او با تاسيس كارگاه تئاتري «آتليه تئاتر» و همكاري با كارگاه نمايش، تاثير بسياري بر تئاتر ايران و بويژه گروه هنر ملي نهاد. مفيد در پاييز 63 و درسن 49 سالگي در شهر پاريس درگذشت

آلبوم ترانه هاي شهر قصه رو ميتونيد از اينجا بگيريد.
http://www.iransong.com/album/1690.htm

pay

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
9
من یکی که کلا از تاتر و این چیزها بدم می آد بشدت ولی این شهر قصه یه چیز دیگست .چند وقت پیش هم NITV داشت نشون می داد واقعا فوق العادس .یه اثر ماندگار!

Google

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
1
كسي Mp3ش رو نداره ؟
خدا خيرش بده به ما هم برسونه

pppdar

Registered User
لایک‌ها
0
سال گذشته هم كتاب نمايش شهر قصه رو من در اين جا آپلود كردم . متاسفانه بعضي ISP ها اونو فيلتر كردن وبيشتر مواقع به دليل ته كشيدن پهناي باند قابل دسترسي نيست .

iranvig

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
6
اينكه بازم پهناي باندش كم آورد.

pppdar

Registered User
لایک‌ها
0
iranvig عزيز باور كن از دل و دماغ اين جور كارا مدت هاست افتاده ام وگرنه خيلي ساده ميشد جايي مناسب براي اين كتاب و ده ها كتابي كه براي اونا وقت گذشته ام و عمر... تهيه كرد و چند تايي از اونا هم هنوز هيچ جايي آپلود نشده اند .

farsi

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
0
كاوه جان سلام
اگر ممكنه كمي به يادقديما بيافتو اين شهر قصه رو يكاريش بكن :blush:

mohsenmx

Registered User
لایک‌ها
1
من دقیقا دنبال این 4 تا پارت از این هم میگردم برای دانلود ولی چیزی پیدا نکردم :(

amirhoman

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
11
شهر قصه به مدت 3 سال رو صحنه بود . برو بچه هاي دانشگاه شيراز كار كردن.
من فيلم كاملشو دارم . ولي صداش زياد جالب نيست.
البته كاست با كيفيت خوب هم دارم
ميمونه يه نفر فدا كاري كنه و اين دوتا رو تميز رو هم ميكس كنه.
هر كي ميتونه با من تماس بگيره.

mohsenmx

Registered User
لایک‌ها
1
به نقل از amirhoman :
شهر قصه به مدت 3 سال رو صحنه بود . برو بچه هاي دانشگاه شيراز كار كردن.
من فيلم كاملشو دارم . ولي صداش زياد جالب نيست.
البته كاست با كيفيت خوب هم دارم
ميمونه يه نفر فدا كاري كنه و اين دوتا رو تميز رو هم ميكس كنه.
هر كي ميتونه با من تماس بگيره.
فقط نوارش رو داری ؟ روی سی دی هست توی بازار یا نه ؟

amirhoman

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
11
به نقل از mohsenmx :
فقط نوارش رو داری ؟ روی سی دی هست توی بازار یا نه ؟

بصورت ويدئو هستش. VHS تو بازار رو نمیدونم.شاید باشه.

Reza364

Registered User
لایک‌ها
9
ياد جوونيهام افتادم! :blink:

يادش بخير چه حالي ميكردم با اين :happy:

mohsenmx

Registered User
لایک‌ها
1
به نقل از Reza364 :
ياد جوونيهام افتادم! :blink: