با چند تا سرچ به این سایت ها رسیدم: واقعا؟! یا دوز کلکی تو کاره
ماهی قرمز نخرید
سه دلیل مهم برای اینکه دیگر ماهی قرمز نخریم:
۱- بخاطر سلامتی خودتان و خردسالان : ماهى قرمز به دليل نوع نگهدارى و شرايط ويژه توزيع و خريد و فروش منبعى براى انتقال ويروس سالمونلا و بیماری پوستی خطرناک پيستوريازيس میباشد.
ويروس سالمونلا با ۲۵ هزار زيرگونه از طريق كوچكترين خراش بر انگشتان و تماس با آب تنگ ماهى آلوده به اين ويروس، قابل انتقال است.عفونت هاى حاد دستگاه گوارش با علايم اسهال خونى، استفراغ، تب شديد، درد بدن، اختلال دستگاه تنفسى و تضعيف سيستم دفاعى بدن از عوارض این ویروس است.
پيستوريازيس بيمارى پوستى خطرناكى است كه از ديرباز به وفور در ايران ديده شده و به طور جدى در حال افزايش است. اين بيمارى در گذشته به مرض پولك ماهى معروف بوده كه پس از گسترش بيمارى و نمايش علائم هم به سختى تشخيص داده مى شده است.در موارد گسترش متوسط و پيشرفته كه زخم هاى پوستى به صورت پولك ماهى با خونريزى هاى عفونى، سراسر بدن بيمار را فرا مىگيرد، ديگر راهى براى درمان نيست و به مرگ بيمار منجر مىشود. اين ويروس از طريق كوچكترين خراش بر انگشتان و تماس با آب تنگ ماهى آلوده به اين ويروس، قابل انتقال است.
۲- بخاطر نجات جان میلیونها ماهی : سالانه بين ۳ تا ۵ ميليون قطعه ماهى قرمز بين ۱۵ اسفند تا ۱۵ فروردين كشته مىشوند. ماهىهايى كه خانوادهها براى ايام عيد خريدارى كرده و به منازل خود مىبرند ماهىهاى سكته كرده و بيمار هستند. این ماهیها در حين انتقال به دليل تكان هاى شديد سكته كرده و درصد قابل توجهى از آنها مى ميرند. بقیه آنها نیز در خانه خریداران بدلیل بیماری و یا آب کلردار از بین میروند.
۳- بخاطر حفظ فرهنگ باستانیمان : ماهی قرمز هیچ جایی در فرهنگ ایرانی و باستانی ما ندارد، این ماهی که یکی از نمادهای فرهنگ چین میباشد در حدود ۱۰۰ سال پیش بخاطر اسم عربی آن (سمک) بعنوان یک سین وارد سفره ما ایرانیها شد؛ این ماهی در فرهنگ چین نمادی از مرگ است که چینیها با آزاد ساختن آن در رودخانهها حیات را به خانه خود بازمیگردانند.
در تابلوی نقاشی "هفت سین" اثر حسین احیاء در کاخ گلستان نیز اثری از ماهی قرمز مشاهد نمیشود
---
ماهی قرمز هم ممنوع شد
عرضه و فروش و در نهایت استفاده از ماهی قرمز که همیشه یکی از ارکان سفره هفت سین نوروزی ایرانی ها بوده بنا به دلایلی ممنوع شده است. گفته می شود پشت این قضیه یک NGO غیردولتی قرار دارد. البته دولتی یا غیردولتی بودنش جای سؤال دارد. ولی آنچه گفته شده این است که از این پس میادین میوه و تره بار شهرداری قرار نیست ماهی قرمز عرضه کرده و به فروش برسانند. برای توجیه این قضیه دلایلی ارائه شده که گویا به تازگی به آن دست یافته اند در حالی که اگر چنین مشکلاتی وجود داشته به چه دلیل در این سال ها متوجه نشده و یا اعمال نگردیده است.
تجربه سال های قبل نشان داده که این اقدامات برای مهار مردم و یا کاستن از نقش نوروز و چهارشنبه سوری و یا سیزده بدر با وجود تمامی تلاش ها ناکام بوده و نتوانسته مردم را از باورهایشان باز دارد. به همین دلیل اقدامی هم که صورت گرفته نتیجه ای جز گران کردن قیمت ماهی قرمز در پی ندارد. زیرا مردم به باورهای ملی، مذهبی و سنتی خود پایبند هستند و به همان مسایل نیز متمایل خواهند شد و این اقدامات و ممنوعیت ها نیز نمی تواند برای آنها مشکل ایجاد کند.
-----
ماهیهای قرمز ناقل بیماریاند، مراقب باشند!
در آستانه فرارسیدن عید نوروز و شروع فصل خرید و فروش ماهی قرمز، کارشناسان زیست محیطی کشور نسبت به بیماریهای قابل انتقال از ماهی قرمز به انسان هشدار میدهند.
به گزارش جام جم، این در حالی است که پیش از این نیز سازمان دامپزشکی کشور طی اطلاعیه ای اعلام کرده بود هر ساله با شروع ایام نوروز برخی دستفروشان به عرضه ماهیان زینتی اقدام میکنند که به دلیل رعایت نکردن شرایط بهداشتی در زمان عرضه، موجب گسترش مخاطرات انسانی و زیست محیطی و افزایش تلفات ماهی و امکان بروز بیماریهای مشترک بین آبزیان بویژه ماهی قرمز میشود. مدیر تشکل غیردولتی زیست محیطی مهر ایران درباره بیماریهای قابل انتقال از ماهی قرمز به انسان میگوید: بیماری پیسوریازیس و سل پوستی از جمله بیماریهایی است که از طریق ماهی قرمز، لاک پشت و مار آبی به انسان منتقل میشود. مهرناز عطری میافزاید: این بیماری در مراحل اولیه قابل تشخیص نیست و در مراحل پیشرفته درمان ناپذیر و گاه کشنده است.
وی با اشاره به بیماری سالمونلا میگوید: 2500 زیرگونه ویروس سالمونلا شامل عفونتهای دستگاه گوارش با علایم اسهال خونی، استفراغ، تب شدید و بدن درد، اختلال دستگاه تنفسی و تضعیف سیستم دفاعی بدن گزارش شده است.
عطری با انتقاد از عملکرد شهرداری و سازمان دامپزشکی مبنی بر غیرقانونی بودن عرضه عمده یا جزیی هرگونه آبزی و نظارت نداشتن برفروش این آبزیان تاکید میکند: از آنجا که بیشتر این ماهیها در حوضچههای غیربهداشتی با آب ناسالم و آلوده پرورش و تکثیر پیدا میکنند، حامل انواع بیماریها و باکتریهای خطرناک قابل انتقال به انسان است.
وی در پایان توصیه کرد شهروندان ماهیهای قرمز را از فروشگاههای آکواریومی خریداری کنند.