• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

نتايج تحقيق درباره يک ويتامين مهم

marge moosh

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
9 آپریل 2012
نوشته‌ها
64
لایک‌ها
17
سراغ هر متخصص تغذيه‌اي كه بروي، محال است از وضعيت نامناسب كمبود ويتامين‌D در كشور حرفي به ميان نياورد. بيش از 80 درصد كودكان دبستاني در تهران كمبود ويتامين‌D دارند و با توجه به الگوي غذايي خانوارهاي ايراني، انتظار مي‌رود ساير افراد جامعه نيز وضعيت مشابهي داشته باشند...



به قول دكتر نيستاني، در سفره ايراني غذاي حاوي ويتامين‌D نداريم. انستيتو تحقيقات تغذيه در آخرين تحقيق خود تاثير غني‌سازي دوغ با ويتامين‌D را بر بيماران ديابتي سنجيده است. دكتر تيرنگ نيستاني، متخصص تغذيه و رژيم‌درماني و دانشيار انستيتوتحقيقات تغذيه کشور و دانشگاه علوم?پزشکي شهيد بهشتي درباره نتايج اين تحقيق و تاثير كمبود ويتامين‌D بر بروز بيماري‌ها به نكات جالبي اشاره مي‌ كند.

سلامت: آقاي دكتر! قبل از هر چيز در مورد روند تحقيقي كه براي غني‌سازي دوغ با ويتامين‌D انجام داديد، توضيح دهيد.
ما در يك دوره 3 ماهه به بيماران ديابتي دوغ غني‌شده با ويتامين‌D داديم تا تاثير اين كار را بر شاخص‌هاي بيماري‌ ديابت بسنجيم. اين تحقيق در 2 مطالعه به موازات يكديگر انجام گرفت. در مطالعه اول، 90 نفر و در مطالعه دوم، 140 نفر در گروه سني 60-30 سال بررسي شدند. در مطالعه اول، تغيير شاخص‌هاي بيماري ديابت ارزيابي شد و در مطالعه دوم، تاثير ساختارهاي ژنتيكي افراد در پذيرش ويتامين‌D. در اين تحقيق به هر بطري 250 ميلي‌ليتري دوغ، 500 واحد ويتامين‌D افزوده شد و هر فرد بايد در روز 2 بطري دوغ يعني 1000 واحد ويتامين‌D دريافت مي‌كرد.
سلامت: شما به تغيير شاخص‌هاي بيماري ديابت اشاره كرديد، اين شاخص‌ها چه بودند؟
در مطالعه اول، شاخص‌هاي بيماري ديابت يعني قند، چربي، فشارخون، بيماري‌هاي التهابي عروق و مشكل‌هاي استخواني ارزيابي شدند و مشخص شد مصرف ويتامين‌D وضعيت اين شاخص‌ها را تغيير و بهبود مي‌دهد. البته تغييرهاي چربي‌خون معني‌دار نبود ولي معتقديم علت اين بوده كه بيماران ديابتي موردمطالعه، مشكل چربي‌خون نداشته‌اند. در مطالعه دوم مشخص شد، اختلاف‌هاي ژنتيكي در پاسخ به مصرف ويتامين‌D نقش دارد و انواع ژنتيكي خاصي به مصرف ويتامين‌D بهتر پاسخ مي‌دهند.
سلامت: چرا براي غني‌سازي ويتامين‌D، دوغ را انتخاب كرديد؟ جذب ويتامين‌D در دوغ بالاتر است؟
اصطلاحي به نام «زيست فراهم‌آوري» براي درصد جذب موادمغذي در تغذيه به كار مي‌رود و اهميت زيادي در غذا دارد. ويتامين‌D زيست فراهم‌آوري بالايي دارد و تحقيقات جهاني نيز آن را تاييد مي‌كند. از سوي ديگر دوغ ماده‌اي پروبيوتيك و حاوي باكتري زنده است و اگر قرار باشد ماده معدني‌اي مثل سلنيوم به آن اضافه شود، نگراني براي جذب وجود ندارد، اما در مورد ماده‌آلي اين نگراني وجود دارد كه ويتامين‌D در مدت زمان ماندگاري دوغ به‌صورت فعال و قابل‌جذب باقي بماند. در 3 مرحله مطالعه‌هاي كنترل كيفي كه در سطح توليد، اواسط دوره نگهداري و در پايان آزمايش انجام گرفت، مقدار ويتامين‌D دوغ كاهش چشمگيري نداشت و به‌صورت فعال تا پايان آزمايش باقي ماند.
سلامت: با توجه به اينكه شير كلسيم بالايي دارد، چرا آن را با ويتامين‌D غني‌سازي نكرديد؟
شير مشكل‌هايي به‌خصوص براي بزرگسالان ايجاد مي‌كند. پذيرش شير در بزرگسالان بالا نيست و مصرف 2 ليوان آن در روز براي برخي افراد مشكل است. برخي افراد هم به عدم تحمل لاكتوز مبتلا هستند و با خوردن شير دچار نفخ، قاروقور شكم و دل‌درد مي‌شوند. چند مطالعه انجام شد تا اثربخشي دوغ غني‌شده را با شير غني‌شده مقايسه كنيم. نتايج نشان داد اثربخشي دوغ غني‌شده با شير غني‌شده تقريبا نزديك است و شير اثربخشي بيشتري ندارد. نكته ديگر در مورد دوغ اين است كه نوشابه ملي است و برخلاف شير، همراه غذا مي‌توان آن را مصرف كرد.
سلامت: همان‌طور كه اشاره كرديد، دوغ داراي باكتري است، آيا اين خاصيت تاثيري در غني‌سازي دوغ با ويتامين‌D نداشت؟
درست است كه دوغ حاوي باكتري است و بعد از مدت زماني فاسد مي‌شود، اما مطالعه‌هاي ما نشان داد ميزان ويتامين‌D در مدت زمان ماندگاري و نگهداري دوغ تغييري نمي‌كند و حتي يك سال بعد از مطالعه نيز مقدار ويتامين‌D در حد قابل‌اعتنايي تغيير نكرد.
سلامت: علت انتخاب بيماران ديابتي براي مطالعه تاثير غني‌سازي ويتامين‌D چه بود؟
علت اصلي، شيوع بالاي بيماري ديابت و نشانگان متابوليك در جامعه بود و اينكه بيماران مبتلا به ديابت دچار اختلال‌هاي متنوعي مي‌شوند مثل چربي‌خون، فشارخون، افزايش‌وزن، قندخون، مشكل‌هاي التهابي عروقي كه مي‌توان تغييرات آنها را سنجيد.
سلامت: كمبود ويتامين‌D به جز بيماري ديابت به چه بيماري‌هايي مرتبط است؟
كاركرد ويتامين‌D در بدن به 2 گروه مهم تقسيم مي‌شود؛ «آثار كلسميك» كه در استحكام دندان و استخوان‌ها نقش دارد و «آثار غيركلسميك» كه به استخوان‌سازي و تشكيل بافت‌هاي سخت مربوط است. در صورت كمبود ويتامين‌D، فرد به 2 بيماري اصلي مبتلا مي‌شود؛ نرمي استخوان‌ و پوكي‌استخوان. ويتامين‌D با بيماري‌هاي مزمن متعدد هم ارتباط دارد و مي‌تواند زمينه‌ساز ابتلا به بيماري‌هاي قلبي - عروقي، ديابت نوع 1 و 2، انواع سرطان‌ها و بيماري‌هاي خودايمني مانند ام‌اس باشد. حتي مطالعه‌هاي جالبي انجام شده كه تاثير ويتامين‌D را بر پيامدهاي برخي بيماري‌ها مانند بيماري‌هاي قلبي‌-‌ عروقي نشان‌مي‌دهد به گونه‌اي كه وضعيت ويتامين‌D بيماراني كه در بخش ICU و CCU بستري هستند، با پيامدهاي بيماري‌شان ارتباط دارد و هرچه از نظر ويتامين‌D وضعيت بهتري داشته باشند، عوارض بيماري‌شان كمتر خواهد بود. نتايج تحقيقات نشان داده ويتامين‌D روي توان ماهيچه‌اي افراد نيز تاثير دارد و حتي سالمنداني كه كمبود ويتامين‌D دارند، بيشتر زمين مي‌خورند.
سلامت: به نظر شما هر فرد به چه ميزان ويتامين‌D نياز دارد تا دچار كمبود آن نشود؟
ميزان ويتامين‌D موردنياز، برحسب سن تفاوت دارد؛ كودكان روزانه به 200 واحد ويتامين‌D، بزرگسالان 400 واحد و سالمندان به 600 واحد ويتامين‌D نياز دارند و به طور كلي از جواني تا ميانسالي بدن به 1000 واحد ويتامين‌D نيازمند است. البته هر يك واحد، 25 هزارم ميكروگرم است.
سلامت: چه موادغذايي‌اي حاوي ويتامين‌D هستند؟
منابع غني‌ ويتامين‌D بسيار محدود است و اين ويتامين فقط در روغن كبد ماهي، ماهي‌هاي چرب مانند ماهي سالمون، مكمل ويتامين‌D، نور آفتاب و غذاي غني‌‌شده وجود دارد. اگر غذاي غني‌شده و مكمل ويتامين‌D را حذف كنيم، مي‌توان گفت فقط ويتامين‌D در 3 منبع يافت مي‌شود. البته برخي معتقدند در زرده تخم‌مرغ نيز ويتامين‌D وجود دارد ولي مقدار آن بسيار ناچيز است.

منبع: salamat.ir
 
بالا