panasonic.ir
Registered User
عایق کاری
عایقكاري نقش بسيار مهمي در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنك نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد. به كمك عایقكاري ميتوان يك خانه را در زمستان ۵ درجه گرمتر و در تابستان ۱۰ درجه خنكتر نگه داشت. به اين ترتيب علاوه بر كم شدن مصرف انرژي، از آلودگي محيط زيست نيز كاسته ميشود و منابع انرژي براي استفاده آيندگان حفظ ميگردد. فاكتور مهم در انتخاب عایقها، ميزان مقاومت حرارتي آنها است. هر قدر اين مقاومت بالاتر باشد، عایق حرارت را كمتر از خود عبور مي دهد و صرفه جويي اي كه به همراه دارد افزايش مي يابد. پس به جاي ضخامت عایقها، بايد مقاومت حرارتي آنها با هم مقايسه شود. عایق هاي گوناگون با مقاومتهاي حرارتي برابر، از نظر ميزان صرفه جويي در انرژي همانند هستند و تنها اختلاف آنها در قيمت و محل كاربرد است.
عایقها دو گروه اصلي دارند كه روش كار آنها كاملا متفاوت است:
عایق هايي كه در ساختار آنها حبابهاي هوا وجود دارد و باعث كاهش هدايت حرارت ميشوند.
عایق هايي كه حرارت را بازمي تابانند. پشت اين عایقها بايد حدود ۲۰ ميليمتر فاصله هوايي تعبيه شود.
سقف و كف ساختمانهاي موجود را ميتوان به راحتي عایقكاري كرد. در صورت وجود جا، ديوارهاي خارجي را نيز ميتوان عایق نمود. بر اساس مقررات ملي ساختمان، تمامي ساختمانهايي كه ساخته ميشوند بايد به اندازه كافي عایقكاري شوند. ميزان عایق مورد نياز نيز در همين مقررات تعيين شده است.
پانل هاي پيش ساخته
اين مصالح از مواد گوناگوني ساخته شده و به شكل موزاييك يا كاشي به بازار عرضه ميشوند. خصوصيات آنها بسته به نوع محصول بسيار متنوع است.
عایق هاي سيليكات
اين نوع عایق ها از مواد معدني و الياف سراميكي همراه با ذرات سيليكا و اكسيد فلزات گروه قليايي مانند كلسيم , منيزيوم ويا آلومينيوم كه در دماي بالا به هم دوخته مي شوند ساخته مي شود. اين نوع عایقها به شكل پتوئي و يا به شكل آجري يكپارچه ساخته مي شود. در مقابل شوكهاي حرارتي مقاوم بوده و تحمل دماهاي بسيار بالا را داردو غير قابل اشتعال است. در صورت مجاورت با رطوبت جاذب آن ميباشند كه مي بايست در مقابل آن محافظت شوند.
الياف آزبستي
اليافي است كه از جدا سازي سيليكاتهاي معدني طبيعي كه داراي ساختار بلوري به شكل رشته هاي باريك است بدست مي آيد.
ضريب هدايت حرارت آن نسبت به عایق حرارتی ديگر بسيار بالاتر بوده (در حدود W/mc0.06 )و از اين حيث عایق خوبي نمي باشد اما دليل عمده مصرف آن به علت خاصيت عدم اشتعال پذيري آن بوده است . خاصيت سرطان زا بودن الياف و فيبرهاي آزبست ثابت شده به همين دليل اگر در تاسيسات قديمي عایق آزبست مشاهده نموديد از دست زدن به آن خود داري نمائيد زيرا فيبرهاي آن در هوا پراكنده مي شود و براي برداشتن آن با مسئولين بهداشتي مشاوره نمائيد.
عایق هاي EPDM
اين ماده مخلوط اتيلن , پروپيلن و داين است EPDM مصالح ساختماني مناسب براي مناطق سردسير است و حتي دردماهاي زير ۳۰ درجه سانتي گراد خصوصيات عالي از خود نشان مي دهد.محدوده دمايي آن -۵۰˚Cتا ۱۳۰˚C سلسيوس است. مقاومت زيادي در برابر ازن دارد .زمان مند شدن , اكسيد شوندگي , پير شدن درجه ناشي از گرما آن كم است در برابر مواد شيمايي آلي و غيرآلي مقاوم است. ضعف آن مقاومت كم در برابر مايعات بر پايه نفت است.EPDMانتخاب معمول در بين فوم هاست. مقاومت عالي در برابر ازن , هوازدگي و زمان مندي دارد. هم چنين مقاومت شيميايي آن در برابر فرآورده هاي بر پايه غير محلول كم است .
عایق هاي مركب يا چند لايه
عایق چند لايه تركيبي از ۲ يا چند لايه از يك ماده عایق مشخص كه ضخامت لايه هاي منفرد آن ممكن است با هم متفاوت باشند. ( استاندارد ملي۸۰ ۸۴ بند۷-۱۰). گاهي استفاده از ساختار مركب و چند لايه در عایق ها بسيار موثر تر از استفاده از يك لايه عایق حرارتی با همان ضخامت ميباشد. بكار گيري اين روش امكان مناسبي نيز براي جبران انقباض و انبساط طولي لوله ها در نقاط با درجه حرارت و شوك حرارتي بالا را ايجاد مينمايد. بكار گيري عایق هاي مركب و چند لايه روي اتصالات و پل هاي حرارتي باعث كاهش تلفات حرارت ودر نتيجه ايجاد وضعيت بهتر و كارا تر و افزايش راندمان عایقي ميگردد. ونيز يكي از كاربردهاي مناسب اين روش در محل هايي است كه نياز به كاهش ضخامت عایق كاري باشد. در مرحله بازسازي و تعويض عایقها ي موجود نيز اين نوع عایقها جايگزين مناسبي تاقي خواهند شد.
عایق میکرو گویچه سرامیکی
از جمله دستاوردهاي فناوري نانو توليد نانوسراميكها و استفاده از آنها در صنعت رنگ و پوشش مي باشد. يكي از انواع اين مواد كه در ابعاد نانومتر توليد مي گردد آلومينا سيليكات ها هستند كه در صنعت رنگ به عنوان مواد افزودني عایق حرارتی مورد استفاده قرار مي گيرد. سراميكها در ضخامت پوشش و فام رنگ هيچ گونه تاثيري نمي گذارند و بالعكس مي توانند به صورت شگرفي رنگ را تقويت مي نمايند. سطوح پوشش داده شده با اين مواد داراي مقاومت بالا در برابر ورقه اي شدن ، خرد شدن ، خش و سايش مي باشند. سراميكها به دليل داشتن جنس خاص مي توانند ۹۵% حرارت خورشيد و ۸۵% اشعه ماوراء بنفش را بازگردانند و بدين ترتيب بصورت لايه اي از فام رنگ محافظت نمايند و عمر پوشش را تا ۶ برابر افزايش دهند و از اتلاف انرژي در بناها جلوگيري نمايند.پوشش هاي سراميكي علاوه بر داشتن خاصيت هاي ذكر شده داراي حالت آنتي باكتريال، عایق آب و عایق رطوبت مي باشند. ضريب نفوذ بخار آب در آنها برابر ۱ بوده كه بدين ترتيب در مصارف ساختماني مي تواند باعث تنفس ساختمان گردد و در نتيجه باعث افزايش عمر بنا گردد.
کاربردها
هدف اولیه ی یک عایق حرارتی کنترل انتقال حرارت میان بخش های خارجی و داخلی ساختمان است. مسائل حرارتی ساختمان در جایی رخ می دهد که امکان خروج و ورود حرارت در آن ممکن باشد. آخرین سد دفاعی ساختمان پوشش حرارتی آن است. این خط آخر دفاعی که در آن اتلاف حرارتی رخ می دهد، باید به خوبی مد نظر قرارگیرد. در حقیقت برای ایجاد ضمانت در زمینه ی راحتی ساکنین و افزایش راندمان مصرف انرژی و استحکام ساختمان، سد حرارتی( عایق کاری ) و سد هوایی باید در اطراف خانه ایجاد گردد. تمام اجزای هوا و سدهای حرارتی باید در تماس فیزیکی با همدیگر باشند تا از هرگونه کاهش در راندمان یا حذف این سدها جلوگیری شود. این مسئله مهم است که بدانید مواد مورد استفاده در عایق کاری و کیفیت آنها بر روی بازده سیستم های حرارتی، برودتی ساختمان تأثیر دارند.
محل قرارگیری عایق ها
عایق ها معمولا برای استفاده در دیواره های خارجی و سقف شیروانی هستند. بسیاری از محل های یک خانه که باید مد نظر قرار گیرد، عبارتند از پوشش داخلی سقف ها که در بالای آنها فاصله ی هوایی وجود دارد، دیوارهای خمیده ی دارای فضاهای کوچک که معمولا در انتهای فضاهای مسکونی واقع شده اند، دیوارهای شیب دار و سقف های کاذب که در محل زندگی آدم ها قرار دارد، محیط های اطراف صفحات بتونی، بخش های بالای فضاهای تهویه، فضاهای زیر بخش های روباز مانند گاراژها و ایوان ها، دیوارهای زیر زمین، بالا و پایین تیرچه ها، طبقات بالای زیر زمین هایی که تهویه ندارند، زیر طاق ها، دیوارهای خمیده در نزدیکی اتاق های اضافی و حتی مناطقی که در رختشورخانه ها و حمام ها، بخش های کاهنده ی صدا وصل می شود.
حفرات و فضاهای خالی جاهایی هستند که باید عایق کاری شوند اما معمولا از قلم می افتند و بدینوسیله باعث اتلاف گرمایی می شوند. یک فضای خالی در جایی بوجود می آید که لبه های فضاها بر روی هم قرار داده نشوند. یک حفره نیز سوراخی است که در بدنه ی اصلی ساختمان بوجود آمده است. مثال هایی از این بخش های اتلاف دهنده ی ساختمان عبارتند از: حفرات حاصل از لوله کشی، حفرات حاصل از سیم کشی، فضاهای خالی بوجود آمده در بخاری، حفرات موجود در پوشش داخلی ساختمان، بخش های زیر طاق و هواکش هاست.