برگزیده های پرشین تولز

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نگاهی به رویکرد طیب‌نیا در حوزه رکود تورمی
روزهای خوش کارآفرینی فرامی‌رسد؟


رکود تورمی اصطلاحی است که در طول چند ماه گذشته مهمان صحبت بسیاری از مسوولان دولت یازدهم شده است. این شرایط زمانی بوجود می‌آید که اقتصاد یک کشور هم از تورم بالا و هم از رشد اقتصادی پایین رنج می‌برد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کاهش نرخ تورم یکی از اصلی‌ترین برنامه‌ها و وعده‌هایی بود که دولتمردان یازدهم از روزهای ابتدایی وعده آن را به مردم می‌دادند.

امری که پس از روی کار آمدن دولت و با پیگیری برخی سیاست ها آغاز شد و در طول چند ماه گذشته روند کاهشی‌اش ادامه یافته است.

اما اقتصاد ایران در کنار تورم در طول چند سال گذشته از معضل رکود نیز رنج می‌برد تا جایی که طبق اعلام رسمی نرخ رشد اقتصادی کشور در سال 91 به منفی 5.8 و نرخ سرمایه‌گذاری در کشور به منفی 21 رسید.

در چنین شرایطی شاخص‌های مختلفی از جمله بیکاری و سطح رفاه مردم نیز با روند منفی مواجه شد.به این ترتیب و با توجه به افزایش شدید تحریم‌های خارجی وضعیت خطرناکی بر اقتصاد کشور حاکم شد تا جایی که شاخص کسب و کار در ایران در طول چند سال به شکلی مداوم روند نزولی پیدا کرد و در آخرین آمار به صد و پنجاه و دوم جهان رسید.

در چنین وضعیتی به نظر می رسد دولت باید در کنار سیاست‌های ضد تورمی خود فعالیت‌هایی را نیز در راستای افزایش تحرک و رشد در اقتصاد ایران ایجاد کند تا در کنار بهبود شرایط خارجی کشور و لغو برخی از تحریم‌های رشد نیز به اقتصاد ایران بازگردد.

این امر در صحبت‌های وزیر اقتصاد نیز به خوبی نمایان است جایی که طیب نیا با تاکید بر برنامه‌های ویژه دولت برای پیشبرد اهدافش در حوزه ایجاد اشتغال و از بین بردن رکود از تلاش همه جانبه برای دگرگون کردن وضعیت کارآفرینان کشور سخن گفت.

وی با بیان این‌که رکود و کسادی در اقتصاد امری بسیار پیچیده و حاد به شمار می‌رود تاکید کرد: ساختار اقتصاد ناسالم و نامنسجمی که از قبل از انقلاب به ارث رسیده است در کنار سیاست‌های ناکارآمد دوران اخیر و همچنین تحریم‌های خارجی شرایط بسیار سختی را بر ما تحمیل کرده است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با طبقه بندی فعالان اقتصادی به چهار دسته کارمندان، خویش فرمایان، افراد مستقل حوزه کسب و کار که در فرصت‌های بزرگ قرار دارند و همچنین افرادی که از سرمایه‌های قبلی خود سود می‌برند عنوان کرد: دسته دوم و سوم ویژگی خاصی دارند و آن توانایی راه اندازی کسب و کار است. از این رو اهمیت کارآفرینان به اثبات می رسد که آن عزم و اراده آن‌ها برای ایجاد شغل است.

ایران با توجه به جایگاه ویژه‌ای که دارد همواره شرایطی جذاب برای کارآفرینان و سرمایه‌گذاران داشته است. امری که متاسفانه در طول سال‌های گذشته چندان عملیاتی نشده است.

با توجه به بیانات طیب نیا به نظر می رسد راهبرد اصلی دولت یازدهم در بهبود فضای کسب و کار و ایجاد شغل در بین اقشار مختلف اقتصاد کشور است جایی که بناست این بار به جای بنگاه‌های زودبازده و یا توجه به فعالیت‌های بانکی به کارآفرینان نگاه ویژه‌ای کرد.

هر چند بهبود وضعیت اقتصادی کشور و خارج شدن از رکود تورمی بحثی بسیار پیچیده، طولانی مدت و نیازمند به برنامه ریزی‌های مدون به حساب می‌آید اما شاید برای نخستین بار بتوان امید داشت با نگاه و توجه ویژه به کارآفرینان وضعیت بیکاران کشور سروسامان پیدا کرده و با افزایش میزان سرمایه‌گذاری شغل نیز ایجاد شود.

البته این مقوله نیاز به بررسی و برنامه‌ریزی دقیق دارد و همچنان به دریافت طرح‌های رسمی و جدی دولت محتاج است. اما شاید برای نخستین بار بحث کارآفرینی در این سطح مورد توجه قرار گرفته و شاید روزهای خوش آن در پیش باشد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


در گفت‌وگو با فارس:
ظریف: مردم در ۲۲ بهمن پاسخ حرف‌های بی‌ارزش مقام‌های آمریکایی را می‌دهند

وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به درخواست‌ها برای واکنش دستگاه دیپلماسی به اظهارات گستاخانه شرمن و کری گفت: این حرف‌ها ارزشی ندارد و مردم در ۲۲ بهمن پاسخ اظهارات مقامات آمریکایی را می‌دهند.

13921114000281_PhotoA.jpg

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در ‌گفت‌وگو با خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس و در پاسخ به این سوال که ملت ایران در روز 22 بهمن چه پاسخی باید به اظهارات گستاخانه وندی شرمن و جان کری باید بدهند اظهار داشت: من احساس می‌کنم این افراد برای مصرف داخلی خود حرف‌هایی می‌زنند و خودشان هم می‌دانند این صحبت‌ها هیچ ارزشی ندارد.

ظریف ادامه داد: آنها می‌خواهند افراد داخل کنگره و گروه‌های فشار دیگران را راضی کنند از این رو این حرف‌ها را به اشکال مختلف مطرح می‌کنند؛ مردم ما پاسخ آنها را داده‌اند و مقاومت ملت ایران باعث شده که اوباما رسماً اعلام کند اگر در اختیار من بود اجازه نمی‌دادم یک پیچ و مهره از برنامه هسته‌ای ایران باقی بماند.

وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه آمریکا به این نتیجه رسیده که چنین امری غیر ممکن بوده و آنها نمی‌توانند به چنین اهداف برسند تصریح کرد: مردم پاسخ خود را در انتخابات داده‌اند، چراکه آنها پیش‌بینی می‌کردند که مردم در انتخابات حضور پیدا نمی‌کنند اما مردم در انتخابات حضور 70 درصدی داشتند.

وی خاطرنشان کرد: مردم یک بار دیگر در 22 بهمن پاسخ آنها را خواهند داد لذا ما با اعتماد به نفس و بدون نگرانی از های و هوی‌ها بر سر مذاکره برویم و خیالمان راحت است از این رو متن مذاکره را بیرون دادیم اما کاخ سفید یک متن غیر واقعی را منتشر کرد.

ظریف با بیان اینکه آمریکایی‌ها در برابر ملاحظات داخلی خود حرف‌هایی می‌زنند در عین حال یادآور شد آنچه که بنده از دوستان خود در داخل توقع دارم این است که این حرف‌ها را خیلی جدی نگیرند چراکه آنها نیز برای افکار عمومی خود نیازهایی دارند؛ باید درک کنیم در شرایطی که آنها حرف‌های خارج از قاعده مطرح کرده‌اند که در شأن مردم ایران نبوده است در حال حاضر ناگزیرند پای میز مذاکره غنی‌سازی ایران را بپذیرند، آنها 10 سال گفتند نباید یک سانتریفیوژ در ایران بچرخد اما امروز با ایران توافقی را اجرا می‌کنند که براساس آن 19 هزار سانتریفیوژ می‌چرخد.

وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: واقعیت این است که آنها مجبورند تلاش کنند تا واقعیت را به شکل دیگری نشان دهند لذا آنچه که من از دوستان خودمان توقع دارم این است که آنقدر احساس نگرانی نکنند.

وی همچنین درباره بی‌سواد خواندن منتقدان توافق‌نامه ژنو از سوی رئیس جمهور به خبرنگار فارس گفت: کسانی که انتقاداتی غیر واقعی مطرح می‌کنند بسیار تاسف‌آور است، برخی دوستان به جای اینکه متن توافق‌نامه‌ای که دولت خودشان منتشر کرده را مورد استفاده قرار دهند به یک کاغذ بی‌ارزشی که از کاخ سفید صادر شده، استناد می‌کنند آیا واقعا دوستان سوال می‌کنند که اعتبار کاخ سفید از دولت جمهوری اسلامی بیشتر است؟

ظریف در ادامه و دیگر سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه چرا جزئیات توافق‌نامه به دست نمایندگان نرسیده است خاطرنشان کرد: اتفاقا ما جزئیات کامل را داده‌ایم و نمایندگان محترم باید از رئیس مجلس سوال کنند چراکه وی کل متن را دارد و متن اولیه را نیز همه نمایندگان در اختیار دارند لذا چرا اصرار دارند به یک متن جعلی استناد کنند؟

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگار نسیم که در فرایند این گفت‌وگو حضور داشت مبنی بر اینکه صالحی اخیراً گفته ما درباره اراک رفع نگرانی خواهیم کرد اظهار داشت: رفع نگرانی به این معنا است که ما برنامه هسته‌ای خود را حفظ خواهیم کرد و اگر آنها نگرانی دارند که ما می‌خواهیم سلاح هسته‌ای تولید کنیم، بارها اعلام کرده‌ایم که سلاح هسته‌ای در برنامه ما قرار ندارد و هیچ نگرانی در این زمینه نیست.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا قرار است اقدام خاصی و یا بازرسی جدیدی در روزهای آتی صورت بگیرد گفت: ما هنوز وارد صحنه مذاکره نشده‌ایم.

انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


/نماینده لنگرود در صحن مجلس:
۱۳ میلیون نفر فاقد بیمه هستند/اختصاص ۵ هزار میلیارد برای بیمه

نماینده مردم لنگرود در مجلس با بیان اینکه ۱۳ میلیون نفر در کشور فاقد بیمه هستند، گفت: ۵ هزار میلیارد تومان از محل ارزش افزوده برای این موضوع اختصاص یابد.

13920627000515_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در جریان بررسی جزئیات لایحه بودجه 93 کل کشور مهرداد بائوج لاهوتی پیشنهاد حذف وزارت بهداشت از بند الحاقی تبصره 9 را ارائه کرد و اظهار داشت: نمایندگان یک درصد از درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده را به پوشش کامل درمان در روستاها اختصاص دادند که طبق برآوردها این یک درصد بالغ بر 5 هزار میلیارد تومان بوده و اکنون در جامعه 13 میلیون نفر جمعیت فاقد بیمه هستند.

وی ادامه داد: این در حالی است که طبق بند ب ماده 38 قانون برنامه پنجم این وظیفه بر عهده بیمه سلامت بوده و متولی آن این سازمان است اما می‌خواهیم اعتبار آن را در اختیار وزارت بهداشت قرار دهیم.

این نماینده مجلس تصریح کرد: اکنون 145 بیمارستان در شهرهای مختلف توسط وزارت راه و شهرسازی در حال تاسیس است و این پول باید به صورت عادلانه توزیع گردد و حالا که این مبلغ از جیب مردم هزینه می‌شود باید اجازه دهیم مشکل بیمارستان‌ها و افراد فاقد بیمه حل شود و خرج دیگر امورات نشود.

انتهای پیام/ب
 

saeed.soury

Registered User
تاریخ عضویت
29 دسامبر 2012
نوشته‌ها
259
لایک‌ها
19
محل سکونت
Tehran
گروه مسکن- فرید قدیری: وقفه چندماهه در پرداخت تسهیلات‌بانکی به پروژه‌های نیمه‌کاره مسکن‌مهر، از امروز با ابلاغ مصوبه سه‌شنبه گذشته شورای پول‌واعتبار به وزارت راه‌وشهرسازی و بانک‌مسکن، برطرف می‌شود.
آنچه شورای پول‌واعتبار هفته گذشته از میان چندین پیشنهاد مطرح برای تامین‌مالی باقیمانده‌های مسکن‌مهر، انتخاب و آن را تصویب کرد، استفاده مجدد از همان خط‌اعتباری به‌ مصرف رسیده‌ای است که بانک‌مرکزی در فاصله‌ سال‌‌های 89 تا اواخر سال91 از طریق چاپ‌پول در اختیار بانک‌مسکن قرار داد تا آن را تبدیل به وام‌های 20 و 25 میلیونی کند و در اختیار پیمانکاران مسکن‌مهر قرار دهد.
با اجازه شورای پول‌‌واعتبار، بانک‌مسکن از امروز می‌تواند معادل 2هزار میلیارد تومان از محل بازپرداخت اقساط وام‌‌هایی که خانوارهای صاحب مسکن‌مهر ماهانه آن را به حساب بانک واریز می‌‌کنند، تسهیلات به پیمانکاران جامانده از مسیر افتتاح واحدهای مسکونی‌مهر بپردازد.
پیش‌تر دو پیشنهاد دیگر به ترتیب شامل اختصاص خط‌اعتباری جدید توسط بانک‌مرکزی یا استفاده از منابع داخلی سایر بانک‌های دولتی برای تامین‌مالی مابقی مسکن‌مهر مطرح شده بود که اکنون راه سوم –تامین‌مالی از داخل خود طرح- مورد موافقت قرار گرفته است.
نیاز حداقل 2500 میلیاردتومانی
آخرین اطلاعات درباره آخرین وضعیت پروژه‌‌‌های نیمه‌کاره مسکن‌مهر نشان می‌دهد: برای تکمیل واحدهای در حال ساخت، حداکثر 5میلیون تومان از وام 25میلیونی در تعهد بانک‌مسکن باقی مانده و پرداخت نشده است. طبق قرارداد‌های سه‌جانبه بین بانک‌مسکن و پیمانکاران و وزارت راه‌وشهرسازی، تسهیلات 25میلیونی در چهار مرحله متناسب با پیشرفت‌فیزیکی ساختمان‌ها پرداخت می‌شود و چون در حال‌حاضر حدود 25درصد از کل 2 میلیون واحد مسکونی‌مهر در مرحله ابتدای نازک‌کاری ناتمام مانده‌اند، حداکثر نیازمند 5میلیون در هر واحد، برای تکمیل و بهره‌برداری هستند.
این میزان نیاز مالی که حدود 2 هزار و 500 میلیارد تومان برآورد می‌شود، قرار است از محل بازپرداخت اقساط مسکن‌مهر تامین شود.
آمار بازپرداخت اقساط مسکن‌مهر در بانک‌مسکن حکایت از برگشت ماهانه 200 میلیارد تومان پول به حساب بانک‌مسکن توسط صاحبان واحدهای تحویل داده شده، دارد. به این ترتیب، بانک‌مسکن از امروز قابلیت دارد برحسب نیازی که وزارت راه‌وشهرسازی براساس روند ساخت و تکمیل پروژه‌های نیمه‌کاره‌ها اعلام می‌کند، معادل واریزی ماهانه اقساط، به حداکثر 40 هزار واحد نیمه‌‌تمام در هر ماه تسهیلات تکمیلی – همان 5میلیون تومان- پرداخت کند.
صعود در وصول اقساط وام‌ها
گزارش «دنیای‌اقتصاد» از وضعیت حساب مسکن‌مهر در بانک‌مسکن حاکی است: طی ماه‌های اخیر از آنجا که سه عامل شامل «جهش قیمت مسکن در سال91»، «توقف ساخت سری جدید مسکن‌مهر» و «آزادسازی خرید و فروش این واحدها»، تعلق‌خاطر صاحبان مسکن‌مهر به این املاک را افزایش داده و ارزش‌افزوده قابل‌توجهی نصیب این آپارتمان‌ها کرده، در نتیجه، روند بازپرداخت اقساط وام‌ها نیز شتاب گرفته است، طوری که صعود وصولی‌ها از این محل نشان می‌دهد صاحبان مسکن‌مهر نگران هر گونه اقدام احتمالی بانک‌مسکن در صورت نپرداختن مرتب اقساط 200هزار تومانی این وام هستند. بنابراین، بانک‌مسکن در حال‌حاضر مشکلی بابت «پرداخت تسهیلات به نیمه‌کاره‌های مسکن‌‌مهر از محل بازپرداختی‌ اقساط» ندارد.
زیر میز خط‌اعتباری زده شد
بانک‌مرکزی از ابتدای مسکن‌مهر تاکنون 48 هزار میلیارد تومان خط‌اعتباری برای این طرح نزد بانک‌مسکن تعریف کرده که از کل این خط، با توجه به پیشرفت‌فیزیکی ساختمان‌ها فعلا رقمی معادل 41 هزار و 500 میلیارد تومان به پروژه‌ها تزریق شده است. بانک‌مرکزی ظاهرا با پرداخت 6هزار و 500 میلیارد تومان باقی‌مانده خط‌اعتباری، مخالفتی ندارد؛ اما از آنجا که دولت دهم در ماه‌های آخر فعالیتش، این خط‌اعتباری را به 50 هزار میلیارد تومان افزایش داد، 2 هزار میلیارد جدید را به خاطر بار تورمی ناشی از چاپ‌پول، قبول ندارد و حاضر به پرداخت آن نیست.
برای همین 2هزار میلیارد، قرار شده بانک‌‌مسکن از محل بازپرداخت‌ها، تامین‌اعتبار کند.
شورای‌ پول‌واعتبار به بانک‌مسکن اجازه داده، روند تسویه خط‌اعتباری به بانک‌مرکزی را به مدت سه‌سال متوقف کند تا به جای آنکه اقساط ماهانه صاحبان مسکن‌مهر را صرف تسویه‌حساب بانک‌مرکزی کند، آن را تبدیل به وام کند و به پیمانکاران بپردازد.
به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، سری اول تسویه‌حساب خط‌اعتباری مسکن‌مهر در ماه‌های اخیر از طریق پرداخت 2هزار و 500 میلیارد تومان توسط بانک‌مسکن به حساب بانک‌مرکزی انجام شد که در این باره گفته می‌شود به زودی بانک‌مرکزی همین 2500 میلیارد را مجددا برای تکمیل تعهد پرداخت 6500 میلیارد باقیمانده خط‌اعتباری، به بانک‌مسکن می‌دهد.
روزگذشته یک مقام مسوول در بانک‌مسکن به «دنیای‌اقتصاد» گفت: در حال حاضر با مصوبه شورای پول‌واعتبار، هیچ مشکلی در پرداخت تسهیلات باقیمانده به پیمانکاران مسکن‌‌مهر وجود ندارد و اگر چه در چند ماه اخیر نگرانی‌هایی از بابت ادامه مسیر پرداخت وجود داشت، اما این موضوع الان برطرف شده است.

متن مصوبه شورای پول‌واعتبار
دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه‌وشهرسازی روز گذشته از ابلاغ رسمی متن مصوبه هفته گذشته شورای پول‌واعتبار درخصوص نحوه تامین مالی پروژه‌های باقی‌مانده مسکن‌مهر خبر داد.
این مصوبه که در جلسه 13/11/92 به تصویب رسیده، به شرح زیر است:
شورای پول‌واعتبار با افزایش سقف کلی طرح‌های مسکن‌مهر از 48 هزار میلیارد تومان به 50 هزار میلیارد تومان موافقت کرد. مابه‌التفاوت این رقم با حداکثر 3سال دوره تنفس قرارداد بانک‌مسکن با بانک‌مرکزی، تامین می‌شود.
شورای پول‌واعتبار همچنین با تقسیط 20ساله طرح‌های مسکن‌مهر (مجموع مشارکت مدنی و فروش اقساطی) موافقت کرد.
به گزارش «دنیای‌اقتصاد» تا پیش از این مصوبه، بانک‌مسکن مکلف بود به محض دریافت اقساط وام‌های مسکن‌مهر، آنها را به بانک‌مرکزی بابت بدهی ناشی از خط‌اعتباری 48 هزار میلیارد تومانی پرداخت کند؛ اما حالا بانک‌مسکن تا سه سال می‌تواند این پول را به بانک‌مرکزی برنگرداند و مجددا صرف مسکن‌مهر کند.


منبع: دنیای اقتصاد
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
توقف صدور کارت ملی قدیمی از 22 بهمن



رئیس سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به توقف صدور کارت ملی قدیمی و رونمایی از کارت هوشمند ملی گفت: از 22 بهمن ماه برای افرادی که به سن 15 سال تمام می‌رسند و باید کارت ملی صادر شود، کارت ملی هوشمند جدید داده می‌شود.





به گزارش خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد ناظمی اردکانی در نشست خبری ویژه صدور کارت هوشمند ملی گفت: علاوه بر افرادی که 15 ساله می‌شوند به افرادی که در اسناد هویتی آنها تغییری ایجاد می‌شود نیز کارت هوشمند ملی داده می‌شود.





وی تاکید کرد:‌ در مرحله قبل افرادی که کارت ملی آنها مفقود شده است نیز کارت جدید هوشمند ملی دریافت می‌کنند.





اردکانی با بیان اینکه پروژه کارت هوشمند ملی یکی از پروژه‌های بزرگ فناوری اطلاعات در کشور است گفت: این پروژه در کشورهای توسعه یافته صنعتی و پیشرفته چند سالی است که به اجرا درآمده است و هنوز برخی کشورهای توسعه یافته این پروژه را آغاز نکرده‌اند به طوری که در کشور بلژیک این پروژه به صورت پایلوت به اجرا درآمد تا در صورت موفقیت‌آمیز بودن در دیگر کشورهای اروپایی به اجرا گذاشته شود.





وی با تاکید بر اینکه در پروژه کارت ملی هوشمند از بالاترین فناوری استفاده شده است، گفت: این پروژه از دستاوردهای علمی و فنی انقلاب اسلامی خواهد بود که انشالله در 22 بهمن اجرا و رونمایی آن در سراسر کشور شاهد خواهیم بود.





معاون وزیر کشور در خصوص اجرای پروژه کارت ملی هوشمند به صورت پایلوت گفت: پیش از این، این طرح به صورت پایلوت در شهر مقدس قم اجرا شد که نتایج بسیار خوبی از اجرای این طرح حاصل شد. در اردیبهشت ماه و در انتخابات برای مجریان انتخابات از این طرح استفاده کردیم که خوشبختانه بدون هیچ مشکلی کار پیش رفت.





رئیس سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به شناسایی همه ایرانیان در فضای مجازی به عنوان هدف اصلی کارت هوشمند ملی گفت: تا به امروز شناسایی افراد در فضای فیزیکی انجام می‌شد یعنی شناسنامه و کارت ملی که در اختیار همه ایرانیان بوده است امکان شناسایی در فضای فیزیکی را فراهم می‌کرد حتی شماره ملی که امروز برای استعلام از پایگاه جمعیتی کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد، امکان شناسایی افراد در فضای مجازی را فراهم نمی‌کرد.





وی تاکید کرد: برای شناسایی افراد دو مولفه فنی در کارت هوشمند ملی در نظر گرفته شده است. مولفه اول اثر بیومتریک هر ایرانی است که بر اساس اثر انگشت در این کارت تعبیه شده است. یعنی برای هر ایرانی نیاز به دو اثر انگشت برای صدور کارت وجود دارد و اثر 10 انگشت دیگر در پایگاه اطلاعاتی کشور قرار داده می‌شود تا از طریق آن بتوان فرد را مورد شناسایی قرار داد.





وی با اشاره به امضای الکترونیک و پست الکترونیک برای هر فرد ایرانی به عنوان مولفه دیگر کارت هوشمند ملی گفت: اگر فردی بخواهد در فضای مجازی سندی را مابین خود و سازمان یا وزارت خانه دولتی رد و بدل کند می‌تواند از امضای الکترونیک خود استفاده کند و فردی که از امضای الکترونیک استفاده می‌کند در آینده نمی‌تواند آن را انکار کند.





اردکانی در خصوص پست الکترونیک نیز گفت: هر فرد ایرانی یک پست الکترونیک خواهد داشت تا اطلاعات و یا در صورت نیاز پیام‌های حاکمیتی را که باید در اختیار شهروندان قرار بگیرد از طریق این پست الکترونیک دریافت نماید.





معاون وزیر کشور در خصوص اطلاعات درون و روی کارت ملی هوشمند گفت: اطلاعات روی کارت همان اطلاعات هویتی است که بر روی کارت ملی‌های فعلی موجود می‌باشد اما اطلاعات درون حافظه کارت برخی اطلاعات چون اطلاعات شناسنامه‌ای، گروه خونی و یا تغییرات درون شناسنامه می‌باشد.





وی تاکید کرد: اطلاعاتی که طبق آیین‌نامه هیئت وزیران تکلیف شده است در کارت هوشمند ملی قرار گیرد شامل سوابق تحصیلی، گروه خونی و اطلاعات شغلی افراد می‌شود.





اردکانی ادامه داد: آنچه که در کارت‌های هوشمند ملی حائز اهمیت است این است که این کارت‌ها کلید ورود به پایگاه داده هر سازمان و دستگاه دولتی هستند، یعنی از طریق این کارت می‌توان به پایگاه داده اطلاعات فرد در سازمان‌ها و وزارتخانه‌های مختلف دسترسی پیدا کرد. به عنوان مثال وزارت بهداشت و درمان از طریق این کارت می‌تواند به عنوان کلید ورود به پایگاه داده سلامت فرد ایرانی به اطلاعات سلامتی این فرد دسترسی پیدا کند. دیگر سازمان‌ها مانند سازمان مالیاتی کشور، وزارت علوم و آموزش و پرورش نیز می‌توانند از این کارت به عنوان کلید ورودی به پایگاه داده افراد استفاده کنند.





وی در خصوص ایجاد امنیت در فضای مجازی به وسیله کارت هوشمند ملی گفت: هر فرد در شبکه اینترانت ملی که امیدواریم در آینده نزدیک ایجاد شود می‌تواند مورد شناسایی قرار بگیرد.





وی تاکید کرد: هنگامی می‌توان از کارت هوشمند ملی بهره‌وری کامل انجام شود که زیر ساخت‌های دولت الکترونیک فراهم شود. یعنی فردی که می‌خواهد به پایگاه داده اطلاعاتی در سازمان یا وزارتخانه‌ای دسترسی داشته باشد نیاز به یک پورتال دارد که در آن سطح دسترسی‌ها و اطلاعات وی ثبت شده باشد و امنیت لازم در این پرتال برای اطلاعات هر فرد فراهم شده باشد. در حقیقت به ثمر رسیدن این کار یعنی به ثمر رسیدن یکی از پروژه‌های بزرگ IT‌در کشور که باید در این زمینه همه سازمان‌ها و نهادها تلاش گسترده‌ای را انجام دهند.





وی با بیان اینکه بالغ بر 100 هزار کارت به صورت آزمایشی تاکنون صادر شده است، گفت: در سال 1393 اگر اعتبارات کارت تامین شود می‌توانیم فراخوان عمومی برای صدور کارت ملی هوشمند بدهیم.بخشی از اعتبارات از محل تحویل کارت جدید و بخش دیگر از محل کمک‌های دولت تامین می‌شود.





اردکانی تاکید کرد: امسال و سال آینده کارت‌های ملی فعلی با هر تاریخی که بر روی آنها درج شده است تمدید شده‌اند و تا پایان سال 1394 اعتبار خواهند داشت. امیدواریم با تامین اعتبارات بتوانیم در سالهای آتی برای صدور کارت هوشمند ملی فراخوان داشته باشیم.





وی در خصوص دریافت کارت هوشمند ملی افزود:‌ امکان صدور این کارت‌ها تسهیل شده است و فرد می‌تواند از طریق اینترنت پیش ثبت‌نام خود را انجام دهند و پس از ثبت‌نام اطلاعات فرد با پایگاه جمعیتی کشور تطبیق داده می‌شود و در صورت درستی اطلاعات کد پیگیری برای وی صادر می‌شود. پس از این مرحله فرد با مراجعه به پست و دادن اثر انگشت خود کارت جدید به وی تحویل داده می‌شود.





اردکانی تاکید کرد: چون اثر انگشت فرد در هنگام تحویل کارت با پایگاه اطلاعاتی باید تطبیق شود، حضور فرد برای تحویل الزامی است. ولی ممکن است در آینده و با تامین تجهیزات فنی دیگر نیاز به مراجعه فرد نباشد. در حال حاضر 600 اداره ثبت احوال در سراسر کشور خدمات صدور کارت هوشمند ملی را انجام می‌دهند و بالغ بر 500 اداره برای دریافت مشخصات شهروندی تجهیز شده‌اند.





وی ابراز امیدواری کرد در آینده نزدیک با همکاری استانداری‌ها و فرمانداری‌ها برای تامین اعتبار تجهیزات ادارات می‌توانیم ادارات باقی مانده را نیز برای دریافت اطلاعات شهروندان تجهیز کنیم تا هرچه زودتر این پروژه در سراسر کشور اجرا شود.





این مقام مسئول در خصوص معماری کارت‌های جدید، گفت: برای تولید کارت‌ها از شرکت‌های داخلی و خارجی همکاری‌های گسترده‌ای را دریافت کرده‌ایم و از بالاترین فناوری در تولید آن استفاده کرده‌ایم. تا به امروز در آسیا، مالزی، قطر، این پروژه را شروع کردند و کشورهایی چون پاکستان، ترکیه و عربستان نیز به تازگی برای این پروژه اقداماتی را انجام داده‌اند.





وی در خصوص اجرای این پروژه در کشورهای اروپایی گفت: بلژیک با 11 میلیون جمعیت حدود 10 میلیون کارت به صورت پایلوت صادر کرده است، کشور آلمان نیز با 80 میلیون جمعیت 20 میلیون کارت صادر کرده است و ایتالیا هم با 60 میلیون جمعیت توانسته است 20 میلیون کارت صادر کند. البته هلند نیز با 17 میلیون جمعیت حدود چهار میلیون کارت صادر کرده است.





وی ادامه داد: در ایران این آمادگی وجود دارد که طبق برنامه زمان‌بندی پیش‌بینی شده تا پایان برنامه پنج ساله (1394) پروژه به صورت فراگیر اجرا شود ولی اجرای این پروژه منوط به تامین بدنه کارت است. در حال حاضر به طور کامل در داخل کشور امکان تامین وجود ندارد، چرا که ماژولی که در کارت استفاده می‌شود باید از خارج خریداری شود. این کارت هم به صورت تماسی و هم غیر تماسی خوانده می‌شود، بدنه‌ای از جنس پلی کربنات دارد و از هفت لایه تشکیل شده است. البته تلاش داریم بدنه را با کمک شرکت‌های داخلی در آینده به طور کامل در کشور تولید کنیم.





اردکانی در خصوص سیستم عامل استفاده شده در کارت هوشمند ملی گفت: در حال حاضر از یک سیستم عامل استاندارد با تغییراتی که در داخل کشور روی آن اعمال شده استفاده می‌شود. امیدواریم در آینده سیستم عامل را نیز خودمان تامین کنیم که با این کار قیمت تولید کارت‌ها نیز کاهش پیدا خواهد کرد.





وی از شرکت‌های دانش بنیان خواست تا در زمینه همکاری در تولید این کارت‌ها با سازمان ثبت‌احوال کشور مشارکت داشته باشند.





اردکانی ایجاد عکس و نوشته‌های کارت هوشمند ملی را به صورت لیزری معرفی کرد و افزود: از نگاه ما جعل این کارت تقریبا به صفر رسیده است، البته همیشه درصدی را برای این کار در نظر می‌گیرند ولی تقریبا جعل این کارت غیرممکن است.





وی تامین امنیت در کلیه بسترهایی که از کارت بهره‌برداری می‌کنند و دادن آموزش و فرهنگ سازی لازم را از مولفه‌هایی معرفی کرد که تا زمان محقق شدن آنها امکان فراخوان عمومی برای گرفتن کارت توسط همه مردم وجود ندارد.





رئیس سازمان ثبت احوال کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امکان استفاده از اطلاعات هویتی افراد پس از مفقود شدن این کارت‌ها وجود دارد؟ گفت: امکان استفاده از اطلاعات کارت هوشمند ملی به هیچ عنوان مقدور نیست و تنها خود فرد امکان استفاده از آن را با توجه به اینکه اثر انگشت وی در حافظه این کارت‌ها نگهداری می‌شود خواهد داشت.







وی در خصوص تجمیع کارت ملی هوشمند و شناسنامه هوشمند گفت:‌مشخصات هر فرد در داخل حافظه این کارت‌ها قرار داده شده است و امکان تغییر آن نیز وجود دارد. زمانی که کارت هوشمند ملی فراگیر شد می‌توان با داشتن قانون جدید این کارت را جایگزین شناسنامه‌های هوشمند جدید کرد.





اردکانی تاکید کرد: شناسنامه‌های قدیمی با توجه به اینکه عکس به آن الصاق می‌شد امکان جعل بسیاری داشتند و گزارشات زیادی در این خصوص به سازمان ثبت احوال رسیده بود. بر همین اساس در یک فرایند اصلاحی شناسنامه‌های جدید را در دستور کار قرار دادیم اما برای آن فراخوانی اعلام نکردیم. البته اگر اعتبار لازم موجود بود در این خصوص فراخوان می‌کردیم زیرا که به نفع کشور است که سند هویتی که در اختیار شهروندان است متقن باشد.





وی در خصوص استفاده از کارت هوشمند ملی در شبکه سلامت کشور، گفت: در هنگام طراحی و مطالعات کارت هوشمند ملی نماینده وزارت بهداشت و درمان در جلسات حضور داشتند و قرار گرفتن برخی اطلاعات فرد مانند گروه خونی در این جلسات مصوب شد. امکان استفاده از این کارت‌ها به صورت پایگاه محور فراهم است و در خصوص بیماریها و سوابق پزشکی و **** بیمه‌ای که فرد از آن استفاده می‌کند می‌توان اطلاعات لازم را در این کارت‌ها قرار داد.





رئیس سازمان ثبت احوال کشور ادامه داد: طبق آیین‌نامه دولت بر اساس زمان بندی پیش‌بینی شده بسترسازی برای استفاده از این کارت‌ها از سال 1391 آغاز شده است.





وی در خصوص هزینه صدور کارت در شرایط فعلی گفت: حدود 40 درصد هزینه کل کارت مربوط به بدنه و بالای 60 درصد آن مربوط به تراشه کارت می‌باشد با توجه به اینکه تراشه کارت از خارج خریداری می‌شود هزینه آن از شهروندان دریافت می‌شود. این هزینه سال گذشته 5000 تومان، امسال 10 هزار تومان و برای سال آینده حدود 15 هزار تومان پیش‌بینی شده است.





وی در خصوص تامین اعتبارات لازم برای صدور کارت هوشمند ملی گفت: هماهنگی‌هایی با وزارت ارتباطات داشته‌ایم که در آینده و پس از مطالعات در صورت نیاز به ازای هر تراکنش مبلغی دریافت شود تا از این طریق بازگشت سرمایه‌ای برای اپراتوری که در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده است به وجود بیاید.





معاون وزیر کشور در خصوص زمان پروسه تحویل کارت هوشمند ملی گفت: از لحاظ زمانی می‌توانیم کارت را در همان روز مراجعه فرد صادر کنیم اما برای دریافت اثر انگشت و ارسال آن در آینده که شاید از طریق پست امکانپذیر شود، چند روزی فرصت لازم است.





وی افزود: گرفتن هزینه برای کارت ملی فعلی و شناسنامه با توجه به اینکه طرح حاکمیتی است طبق قانون انجام می‌شود. هزینه‌ای که از فرد بابت کارت هوشمند ملی دریافت می‌شود تنها هزینه بدنه کارت است.هزینه‌های زیر ساخت‌های این پروژه توسط دولت تامین شده است.





وی در خصوص استفاده از کارت هوشمند ملی بجای کارت‌های بانکی و کارت بلیت‌ها گفت: پیش‌بینی شده است کارت هوشمند ملی جایگزین تمام کارت‌های موجود فعلی در کشور شود. منتهی اجرای این طرح منوط بر فراهم کردن زیر ساخت‌ها توسط نهادهای مربوط می‌باشد. در قانون برنامه پنج ساله پیش بینی شده که همه دستگاه‌ها از این کارت استفاده کنند و در آیین‌نامه مصوب دولت هم استفاده از این کارت تسهیل شده است.





وی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌کنیم در هر سال 20 میلیون دریافت اطلاعات از شهروندان داشته باشیم، گفت: با این احتساب می‌توانیم تا پایان دولت یازدهم کارت هوشمند ملی را در کشور فراگیر کنیم.





وی تعداد افرادی که به سن 15 سال می‌رسند و برای آنها کارت هوشمند ملی صادر می‌شود را بالغ بر یک میلیون و 500 هزار نفر دانست و گفت:‌ البته برای افرادی که در اسناد هویتی آنها تغییر ایجاد می‌شود و کسانی که کارت ملی آنها مفقود شده نیز کارت ملی هوشمند صادر می‌شود که بر این تعداد افزوده می‌شود.





وی در پاسخ به این سوال که در کشور حدود هفت میلیون بیسواد وجود دارد آیا تمهیدات لازم برای استفاده آنها از کارت هوشمند ملی دیده شده است، گفت: امضای الکترونیک و پست الکترونیک تعبیه شده در این کارت‌ها محدودیتی برای استفاده از آنها وجود ندارد و امیدواریم افرادی که بی سواد هستند بتوانند از این دو امکان کارت با توجه به آموزش‌های لازم استفاده کنند.





انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پیشرفت راه‌آهن گل‌گهر - شیراز



معاون وزیر راه و شهرسازی از پیشرفت 15 درصدی راه آهن گل گهر- شیراز خبر داد و گفت: این خط‌ آهن با هدف اتصال شیراز به شبکه ریلی کشور، تسهیل در حمل بار و مسافر در منطقه و بالا بردن سطح ایمنی در نقل و انتقال احداث شده که گل‌گهر در استان کرمان را مرکز استان فارس متصل می‌کند.



به گزارش ایسنا، علی نورزاد - مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در سفر به استان فارس از پروژه‌ راه‌آهن گل‌گهر- شیراز، عملیات تکمیلی محور حاجی‌آباد - نیریز و احداث باند دوم محور استهبان - رونیز بازدید کرد.



وی با اشاره به اهمیت راه‌آهن گل‌گهر- شیراز در اتصال شیراز به منطقه گفت: این خط‌ آهن در آذرماه سال 90 با هدف اتصال شیراز به شبکه ریلی کشور، تسهیل در حمل بار و مسافر در منطقه و بالا بردن سطح ایمنی در نقل و انتقال احداث شده است که گل‌گهر در استان کرمان را مرکز استان فارس متصل می‌کند.



به گفته نورزاد این راه‌آهن به طول 346 کیلومتر با عبور از شهرستان‌های قطرویه، نی‌ریز، استهبان و سروستان در انتها به شهر شیراز خواهد رسید.



وی افزود: این خط‌ آهن با هدف اتصال شیراز به راه‌آهن موجود بافق- بندر عباس طراحی شده و با توجه به وجود مراکز صنعتی، معادن متنوع سنگ، معادن تولید مواد اولیه کارخانجات ذوب‌آهن در منطقه اهمیت احداث این خط‌ آهن بیشتر نمایان می‌شود.



معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به قطعات این پروژه افزود: راه‌اهن گل‌گهر- شیراز در چهار قطعه طراحی شده که قطعه سه به طول 100 کیلومتر در منطقه‌ نی‌ریز و ابتدای منطقه میان جنگل فسا در دست اجرا قرار دارد و از حوالی دریاچه بختگان در کیلومتر 156 آغاز و پس از عبور از منطقه خیر و جلگه رونیزدر دامنه کوهستان خرمن‌کوه در کیلومتر 256 به انتها می‌رسد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در آئین سی‌ویکمین دوره کتاب سال
هاشمی رفسنجانی: بستن دست و پای آزاداندیشان و سانسور کتاب‌ها، برخلاف **** اسلامی است



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با بیان اینکه "یکی از زمینه‌ها برای بالا بردن محتوای کتاب‌ها وجود یک فضای آزاد است"، اظهار کرد: هر انسانی حق دارد آزاداندیش باشد و این حقی است که خداوند به همه انسان‌ها داده است.



به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در مراسمی که به عنوان سی‌ویکمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در تالار وحدت تهران برگزار شد، با اشاره به برگزاری این مراسم، گفت: یکی از اقدامات خوبی که همه کشورها بویژه **** جمهوری اسلامی انجام می‌دهد، برگزار کردن همایش‌های کتاب سال است. مطمئناً برگزاری چنین همایش‌هایی آثار گرانقدری در جامعه ایجاد می‌کند و به تاریخ ما اعتبار می‌بخشد.



وی افزود: برخلاف آنچه تصور می‌شد، زمانی که راه‌های ارتباط دیگری از جمله رسانه‌های تصویری، گفتاری، ماهواره و تلویزیون کتاب به تدریج تحلیل می‌رود و میدان را خالی می‌کند، ما هنوز شاهد هستیم که کتاب جایگاه خود را حفظ کرده است و ان‌شاءالله تا همیشه نیز جایگاه خود را داشته باشد و خواهد داشت.



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با بیان اینکه "کار کتاب و نوشتن را باید همراه تاریخ بشر محاسبه کرد"، خاطرنشان کرد: نوشتن را باید همراه تاریخ حساب کرد، چراکه مبداء بشریت، نوشتن و آموزش الهی بوده است و همه پیامبران بدون استثنا کتاب‌های آسمانی یا زمینی داشته‌اند. در آخرین کتاب آسمانی ما یعنی قرآن نیز بیش از هر کتاب دیگری نسبت به نوشتن، قلم، بیان و تعلیم که همه مربوط به کتاب می‌شوند، تاکید شده است.



هاشمی رفسنجانی در ادامه با اشاره به عظمت نوشتن و ارشاد با قلم تصریح کرد: اولین آیاتی که بر پیغمبر پس از مقطع 500 ساله که وحی منقطع بود، نازل شد، بحث علم و قلم بود.





یکی از زمینه‌ها برای بالا بردن محتوای کتب، وجود فضای آزاد است


این عضو مجلس خبرگان ***** در بخش دیگری از صحبت‌های خود یادآور شد: یکی از زمینه‌هایی که برای بالا بردن محتوای کتب جامعه ما یا هر جامعه دیگری ضروری است، این است که فضای آزادی برقرار باشد، چراکه هر انسانی حق دارد آزاداندیش باشد و این حقی است که خداوند به همه انسان‌ها داده است.



وی با بیان اینکه "ممکن است گاهی شرایط به گونه‌ای باشد که ما نتوانیم اندیشه خود را در جایی مطرح کنیم"، افزود: در این شرایط، اندیشیدن طبیعی است و هیچ‌کس به جز خداوند نمی‌تواند عقیده‌ای را بر انسان تحمیل کند. خدای متعال مکرراً به پیامبر اسلام که از لجاجت مردم در گرویدن به دین اسلام ناراحت می‌شد، در آیات قرآن فرموده است که اگر همه دنیا را به کار بگیریم، نمی‌توانی عقاید این افراد را عوض کنی.



هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه "نباید از وسایلی استفاده کرد که آزادی تفکر و اندیشه را از مردم می‌گیرد"، گفت: فقهای ما تقریباً بر این باور اجماع دارند که علم یقینی انسان برای او حجت است. همچنین یکی از شاهکارهای فقهای ما این است که قطع، حجت است.



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با تاکید بر اینکه "عقل ابزار اندیشیدن است"، تصریح کرد: در اسناد دینی ما آمده است که خداوند نخستین موجود روحانی که خلق کرده، عقل بوده است و این عقل است که انسان را به عنوان مخلوقی درآورده که خداوند با خلقت او به خودش مبارک‌باد می‌گوید.



وی با اشاره به آیات و روایات قرآن در مورد تعقل و اندیشیدن، یادآور شد: آنچه خداوند از ما خواسته، تفکر و رسیدن به حقیقت و پایبندی به آن است و آن حقیقت است. امام کاظم (ع) نیز فرموده‌اند که خداوند دو حجت بر انسان داده است؛ یکی حجت ظاهری که پیامبران هستند و دیگری حجت باطنی که همان عقل است. عقل محور اصلی است و آزاداندیشی نیز از عقل معنا پیدا می‌کند و وظیفه می‌شود.





آنهایی که می‌خواهند عقل مردم را در بند کنند، جنایت می‌کنند


هاشمی رفسنجانی با تاکید بر اینکه "آنهایی که می‌خواهند عقل مردم را در بند کنند، نسبت به حق بشریت جنایت می‌کنند"، اظهار کرد: اکنون در بسیاری برخوردها، پلیس‌ها، امنیتی‌ها و حتی دادگاه‌های کشور به دنبال این هستند که ببینند تفکرات مجرم چیست. این در حالی است که این اقدام آنها از جرم‌های بسیار بزرگ به حساب می‌آید، چراکه او باید آزاد باشد تا بهتر فکر کند و هیچ نگرانی هم از اینکه چه چیزی به دست می آورد نداشته باشد. در این شرایط یکی از وظایف قطعی وزارت ارشاد این است که وسایل آزاداندیشی مردم را فراهم کند.



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با بیان اینکه "ما به عنوان مسلمان، یک چارچوب آزاداندیشی داریم"، افزود: زمانی که ما از آن چارچوب‌ها بیرون می‌رویم با مشکلاتی مواجه می‌شویم. این اصل اسلامی در جامعه ما باید به نوعی جای خود را باز کند.



هاشمی رفسنجانی در ادامه به بیان چگونگی پیدایش تمدن اسلامی پرداخت و گفت: پایه پیدایش تمدن اسلامی، آزاداندیشی دینی قرآنی با استفاده از تمام افکاری بود که در دسترس مسلمانان آن زمان از طریق روش‌هایی از جمله ترجمه و تحقیق قرار داشت.



وی تصریح کرد: ما به عنوان یک حکومت و جامعه اسلامی معتقدیم که این وظیفه را برعهده داریم که یک تمدن جدید با توجه به افکار و دستاوردهای علمی و پژوهشی فراوانی که در دنیای امروز در دسترس است، ایجاد کنیم. ما همچنین فکر می‌کنیم که در این صورت است که ما خریدار زیادی خواهیم داشت.





بستن دست و پای آزاداندیشان و سانسور کتاب‌ها، برخلاف **** اسلامی است


این عضو مجلس خبرگان با بیان اینکه "برخلاف **** اسلامی است که دست و پای آزاداندیشان را در جامعه ببندیم و قلم آنها را بشکنیم و کتاب‌ها را سانسور کنیم"، تصریح کرد: درست نیست که ما چنانچه کسی را به چیزی متهم کردیم و او را به زندان بردیم به خانه و محل کار او برویم که ببینیم در آنجا چه چیزی نوشته تا با استفاده از این نوشته و تفکرات وی را محاکمه کنیم.



هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه "در اسلام عوامل مهمی برای تبادل افکار تعبیه شده است"، اظهار کرد: مناظره یکی از عواملی است که در اسلام برای تبادل افکار اندیشمندان تعبیه شده است. در گذشته مناظره‌هایی که مطرح می‌شد، سازنده بودند اما اکنون مناظره‌ها به تعصب‌هایی آلوده می‌شود که مناظره را خراب می‌کند. اینگونه صحیح نیست، چراکه دو اندیشمند باید در مقابل یکدیگر بنشینند و با اشتیاق و آزادانه افکار خود را مطرح کنند تا به نتیجه‌ای دست یابند.



وی با بیان اینکه ما **** را با ابتکارات و نوآوری‌های امام *****(ره) داریم"، اظهار کرد: چنانچه امام به برخی از مقوله‌ها ورود پیدا نمی‌کرد و وارد بحث ********** نمی‌شد، جریان عمومی در جامعه به گونه‌ای بود که معتقد بودند تا امام زمان ظهور نکرده است، ما حق بلند کردن پرچم حکومت را نداریم، اما امام ***** این طلسم را شکست و با دروسی که در نجف اشرف مطرح کرد، مقدمه نظم اسلامی را در کشور فراهم ساخت. برخی معتقد بودند که در این نوع، زمینه اجتهاد وجود ندارد که امام در پاسخ به آنها فرمودند که اسلام یک ایدئولوژی برای همه زندگی است. ما نمی‌توانیم بگوییم که اسلام به این چیزها محدود است.



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** در بخش دیگری از صحبت‌هایش با بیان اینکه "ابداع تشکیل مجمع تشخیص مصلحت **** یکی از کارهای بزرگی بود که شرایط به امام ***** اجازه نداد آنطور که باید، در آن عمل کند"، خاطرنشان کرد: قبل از ایجاد مجمع، ما محکوم بودیم هرآنچه که فقهای رسمی می‌گفتند را به عنوان قانون قبول کنیم که این همان فقه سنتی مبسوط بدون حکومت بود اما امام ***** فقه سیاسی و فقه حکومتی را وارد کردند.



هاشمی رفسنجانی افزود: تا قبل از تأسیس مجمع تشخیص مصلحت **** بواسطه اختلافاتی که میان مجلس و شورای نگهبان وجود داشت، قوانین بسیاری خاک می‌خوردند اما امام با تأسیس مجمع، عده‌ای را مشخص کرد که به بررسی این قوانین بپردازند و هرکدام را که مصلحت دانستند، اجرا کنند. کاری که امام ***** انجام دادند، شروع حرکت بزرگی است که فقه سیاسی نمونه بزرگ آن است.



وی با بیان اینکه "اکنون ما در جامعه با مسائل زیادی مواجه هستیم که فقه به آنها ورود پیدا نکرده است"، خاطرنشان کرد: ما روحانیون برای حفظ اسلام وظیفه داریم و باید اجازه بدهیم که مردم وارد شوند و فکر کنند و مشکلات و راهکارها را پیدا کنند.





نباید کسی به آسانی بتواند در انتخابات دخالت‌های بی‌جا کند


هاشمی رفسنجانی در ادامه با بیان اینکه "در مورد قوانینی که در مورد انتخابات نوشته شده است، باید تفکر کرد تا عمق این قوانین را پیدا کرد"، گفت: در مورد انتخابات معمولاً در حد قوانین نوشته شده بحث می‌شود اما باید عمق این قوانین را پیدا و حق مردم بر حکومت و سرنوشتشان را استخراج کرد تا کسی به آسانی نتواند از خودش چیزی بنویسد و دخالت‌های بی‌جا کند.



وی با اشاره به سخنان مقام معظم ***** در انتخابات امسال، تصریح کرد: اینکه مقام معظم ***** فرمودند رأی حق‌الناس است، یک مساله، اساس و بنیان یک تفکر جدید است و آنهایی که ***** را قبول دارند باید در مورد این موضوع بیشتر کار کنند. ما نیز باید این مساله را دنبال کنیم.



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با بیان اینکه "اندیشمندان ما باید بتوانند در مسائل استراتژیکی و اساسی بررسی و نظر بدهند"، خاطرنشان کرد: اکنون ما در دنیای اسلام بحث اختلاف میان شیعه و سنی و فرق دیگر را داریم. ما باید فضا برای مباحثه با فرق اسلامی باز کنیم، چراکه ما وسایل خوبی برای بیان مباحثه و مکاتبه داریم و این اقدامات اختلافاتمان را نیز کاهش می‌دهد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
انتقاد پورمحمدی از تاثیر پرداخت یارانه بر شرایط اقتصادی



وزیر دادگستری از توزیع 2 میلیون سبد کالا در کشور در روزهای اخیر خبر داد.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه قزوین، حجت‌الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی روز گذشته در جمع مردم قزوین در امامزاده زبیدیه خاتون(س) قزوین با بیان اینکه تا به امروز بیش از 2 میلیون سبد کالا در کشور توزیع شده است، اظهار کرد: باید در برابر توزیع و تزریق بیش از حد و بدون توجیه اقتصادی پول به جامعه به بهانه حمایت از قشر ضعیف خودداری کنیم.



وی با بیان اینکه در برابر انتقادات به نحوه توزیع سبد کالا نباید تقدیرهای مردم را نیز نادید گرفت، عنوان کرد: در سال جاری بیش از بودجه‌ای که صرف پروژه‌های عمرانی کشور شد برای یارانه پرداخت شده است.



وزیر دادگستری با تاکید بر اینکه بیش از 50 درصد تورم سه سال گذشته به دلیل پولی است که در قالب یارانه به مردم تزریق شده است، تصریح کرد: باید با ضعف‌های درون دولت با آرامش بیشتری برخورد کرد و با دشمن هم‌صدا نشد.



وی یکی از مهم‌ترین نیازهای امروز کشور را رفع مشکلات اقتصادی دانست و یادآور شد: دولت در 37 ماه گذشته به صورت ماهانه 3 هزار و 800 میلیارد تومان در قالب یارانه به مردم پرداخت کرده است.



این مسئول اضافه کرد: تاکنون 138 هزار میلیارد تومان در قالب یارانه به مردم ایران پرداخت شده است که اگر فقط 30 درصد از این مردم به پول یارانه نیاز نداشته باشند، بیش از یک‌هزار و 140 میلیارد تومان پول بدون توجیه اقتصادی در بین مردم پخش شده است.



پورمحمدی حفظ انسجام مسئولان و مردم را خواستار شد و ادامه داد: ملت ایران باید تلاش کند تا در راستای فرمایشات مقام معظم ***** حرکت کند و از تفسیر های متعدد در فرمایشات این سرمایه بزرگ خودداری کند.



وی با اشاره به انقلاب اسلام ایران، این انقلاب را انقلاب مبارزه با دوران جاهلیت مدرن و نوین دانست و خاطرنشان کرد: ملت ایران در نظر خداوند باید پیام‌آور حق و مدافع ارزش‌های انسانی باشد.



وزیر دادگستری انقلاب اسلامی را امتداد رسالت پیامبر(ص) دانست و تاکید کرد: نهضت و انقلاب اسلامی ایران به ***** بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی به دنبال تحقق آرمان‌های پیامبر اکرم(ص) در جامعه است.



وی گفت: امام (ره) حرف را در صورتی به ملت ایران بیان می‌کرد که خود نیز به آن اعتقاد داشت و وقتی با همین اعتقاد حرفی را می‌زد در درون حرف او صداقت و حقانیت موج می‌زد و همین امر نیز رمز همراهی و عشق مردم نسبت به این مرد بزرگ بود.



پورمحمدی ریشه انقلاب اسلامی را در دل و جان این ملت دانست و اظهار کرد: انقلاب اسلامی شجره طیبه‌ای است که ریشه در اعماق زمین پیدا کرده و تنه استوار به وجود آمده و برگ و بارش در تمام دنیا جلوه‌آرایی می‌کند.



وزیر دادگستری با بیان اینکه انقلاب ما امروز مبلغ حق است و دشمنی دشمنان نیز به همین دلیل است، تصریح کرد: انقلاب اسلامی ایران به دنبال احیای ارزش‌های والای انسانی در کشور و صدور آن به دنیا است.



وی ادامه داد: با نگاهی ساده به تحولات جهان می‌توان به سادگی دید که فرهنگ اهل‌بیت(ع) امروز در جهان گسترده شده و پیروان اهل بیت(ع) سربلند و عزیز بوده و پرچمدار اسلام هستند.



پورمحمدی کلام اسلام را کلام حق و آزادی دانست و تاکید کرد: حقیقت دین به خاطر تلاش و ایثار مومنان واقعی زنده است و کلام اسلام کلام حق و آزادی است.



وی با اشاره به دشمنی‌های صورت گرفته با ملت ایران به وجود بیش از 7 هزار بمب اتم در امریکا اشاره کرد و افزود: آمریکا در سال جاری بیش از کل بودجه ایران فقط برای نوسازی تجهیزات اتمی خود بودجه در نظر گرفته و بیش از 7 هزار بمب اتمی در اختیار دارد.



پورمحمدی افزود: هراس امریکا از وجود بمب اتم در ایران نیست بلکه این کشور از وجود نیروی قوی تری به نام ایمان، اتحاد و انسجام ملت ایران هراس دارد و در مسیر از بین بردن این ایمان و اتحاد از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.



وزیر دادگستری ایران اسلامی را کانون به اهتزاز در آمدن پرچم عزت در جهان دانست و تاکید کرد: ملت ایران با حضور قدرتمند خود در راهپیمایی 22 بهمن به دنیا ثابت خواهند کرد که ملت ایران همچنان پای اعتقادات، باورها و انقلابشان ایستاده‌اند و این ارزش والایی است.



وی تعامل و گفت‌وگو بین مردم و مسئولین را وظیفه همه مسئولین دانست و خاطرنشان کرد: مدیران در **** جمهوری اسلامی باید با مطالعه دقیق و برنامه ریزی مناسب گامهای لازم را برای خدمت رسانی به مردم بردارند.



پورمحمدی تغیر رویه‌های غلط پیشین را خواستار شد و عنوان کرد: برای تغییر این رویه‌های غلط باید بدون هراس و با قدرت بایستیم.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
دعوت هاشمی رفسنجانی از مردم برای حضور در راهپیمایی 22 بهمن



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** از مردم برای حضور در راهپیمایی 22 بهمن امسال دعوت کرد.



به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در حاشیه مراسم سی و یکمین دوره انتخاب کتاب سال، در جمع خبرنگاران ضمن اشاره به ایام دهه فجر و دعوت از مردم برای حضور در راهپیمایی 22 بهمن، اظهار کرد: شرکت در این راهپیمایی در سراسر کشور یک وظیفه‌ واقعی، انسانی، انقلابی، ملی و عقلانی است.



رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** همچنین گفت: حضور کم‌سابقه مردم در این روز در خیابان‌های شهر علامت خوبی برای دنیاست که نشان دهد ایرانی‌ها به انقلاب خود وفادار هستند. آنها فکر نکنند که با تزویرهای خود می‌توانند انقلاب را از ما بگیرند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در دیدار سفیر جدید قطر
رئیس‌جمهور: رفتار حکیمانه رهبران منطقه می‌تواند منافع ملت‌ها را حفظ و تضمین کند



«علی بن حمد علی السلیطی» سفیر جدید قطر در ایران صبح امروز (شنبه) با رئیس‌جمهور کشورمان دیدار و استوارنامه خود را تقدیم کرد.



به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در این دیدار با بیان اینکه "قطر علاوه بر اینکه به عنوان کشوری برادر و همسایه برای ایران به شمار می‌رود"، گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا روابط خود در تمامی زمینه‌ها را با قطر به طور صمیمی و گسترده توسعه دهد.



وی با بیان اینکه "امروز منطقه ما بسیار حساس بوده و روابط همسایگان با یکدیگر می‌تواند نقش تأثیرگذاری در آینده این منطقه داشته باشد"، خاطرنشان کرد: رفتار حکیمانه رهبران منطقه می‌تواند منافع ملت‌ها را به خوبی حفظ و تضمین کند.



روحانی افزود: وظیفه مهم رهبران کشورهای اسلامی حفظ دماء مسلمین بوده و شرایطی که امروز در بسیاری از کشورهای منطقه بوجود آمده وظیفه ما را بسیار سنگین‌تر می‌کند.



رئیس‌جمهور ابراز امیدواری کرد که اقدامات خوب به عمل آمده میان دو کشور، منجر به برقراری روابطی قوی و مستحکم میان ایران و قطر شود.



وی افزود: امیدواریم در شرایط جدید و ایجاد فضای بهتر در عرصه بین‌المللی همکاری‌های اقتصادی و فرهنگی و روابط تجاری و مالی میان دو کشور توسعه پیدا کند.





سفیر جدید قطر: آینده خوبی در انتظار روابط ایران و قطر است


علی بن حمد علی السلیطی سفیر جدید قطر در ایران نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از ملاقات با رئیس جمهوری اسلامی ایران و ابلاغ سلام‌های گرم امیر قطر به دکتر روحانی گفت: دولت قطر علاقه‌مند به روابطی گرم‌تر و عمیق‌تر با ایران است.



سفیر جدید قطر همچنین خطاب به حسن روحانی گفت: هدایت و رهنموردهای جنابعالی می‌تواند به توسعه روابط ایران و قطر کمک کند.



علی بن حمد علی السلیطی با آرزوی پیشرفت و موفقیت روزافزون برای ملت ایران، افزود: مسئولان قطر نسبت به توسعه روابط گسترده با ایران مصم هستند و آینده خوبی در انتظار روابط دو کشور است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
با دعوت به شرکت مردم در راهپیمایی 22 بهمن
هاشمی رفسنجانی: انقلاب منحصر به گروه یا جناح خاصی نیست



رییس مجمع تشخیص مصلحت **** با صدور بیانیه‌ای به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از مردم دعوت کرد تا با حضور در راهپیمایی 22 بهمن، حماسه سیاسی مورد نظر ***** **** را که با انتخابات 24 خرداد شروع شد، تکمیل کنند.



به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این اطلاعیه آمده است :انقلاب اسلامی ایران، که از یک سو ریشه در باورهای دینی مردم ایران دارد و از سوی دیگر برخاسته از روحیه استبدادستیزی و استعمارگریزی فطری انسانهاست، مهمترین پدیده اجتماعی، فرهنگی و سیاسی قرن حاضر در جهان است. انقلابی که با نهضت روحانیت در آغاز دهه 40 شروع شد و روشنفکران، دانشگاهیان، معلمان، دانش‌آموزان و همه اقشار ملت را در طول 15 سال با آرمان‌های خویش همراه کرد و نهایتاً در بهمن 1357 تبدیل به سیلی خروشان از آحاد مردم در خیابان‌های شهرها وروستاهای ایران شد و اساس حکومت‌های موروثی 2500 ساله شاهنشاهی را برچید و با معماری امام راحل، بر ویرانه‌های آن، بنایی عظیم از اراده مردمی ساخت که به نصّ صریح قانون اساسی، تمام مسؤولان خویش، از شوراهای شهر و روستاها گرفته تا نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ریاست جمهوری و حتّی ***** را از طریق انتخابات برمی‌گزیند.



امروز که به فراز و فرودها و اتفاقات تلخ و شیرین 35 سال گذشته می‌اندیشیم و چگونگی پیروزی، تثبیت و تداوم آن را در میان انواع امواج پرتلاطم توطئه‌ها می‌بینیم و با نهضت‌های مردمی در دیگر کشورهای اسلامی و غیراسلامی مقایسه می‌کنیم، متوجه ابعاد علمی و عملی شخصیتی می‌شویم که وجودش در سال‌های تبعید، چون آفتاب پشت ابرها، «تلألو داشت و در سال‌های حضور در ایران و ***** انقلاب، نور کلام و سلوکش، مشعل راهمان بود و در سال‌های پس از غروبش با راهنمایی‌ها و خاطراتش، کشتی انقلاب را در دریای متلاطم زمانه به سوی ساحلی می‌بریم که ان شاءالله سعادت دنیا و آخرت مردم باشد.



مردم عزیز ایران می‌دانند که انقلاب اسلامی در چه شرایطی به پیروزی رسید و پس از آن،چه مشکلات تحمیلی خارجی را پشت سر گذاشت و چگونه بعضی از داخلی‌ها نیز، - دانسته یا ندانسته – آب در آسیاب دشمنان خارجی ریختند!، امّا وحدت و همدلی در تمام این سال‌ها، هم نردبان ترقی و پیشرفت ایران و هم سپر دفاعی کشور در مقابل طمع‌کاری‌های بداندیشان داخلی و بدخواهان خارجی بود. وحدتی که اگرچه در مقاطعی از زمان به خاطر ترویج افکار باندی و جناحی و بی‌تدبیری بعضی‌ها کمرنگ شد، امّا هوشیاری مردم و پیوند روحی آنان با مفاهیم دینی و تعالیم مکتب اهل بیت (ع) و تبعیت از *****، نگذاشت یأس و ناامیدی در جامعه نهادینه شود.



اینک که 35 زمستان طبیعت را به سی و ششمین بهار پیروزی انقلاب اسلامی پیوند می‌زنیم، باید به یاد داشته باشیم که قطعاً مسؤولیت هرکدام ما برای دفاع و حمایت از نهالی که امام راحل در تاریخ این سرزمین کاشته‌اند و الان درختی تناور است، سنگین‌تر شده است.



درختی که اگرچه «اصلها ثابت و فرعها فی‌السما»ست، امّا حفاظت و حراست از آن نیز نیاز به درایت مسؤولین در همه سطوح و حمایت مردم در همه اقشار دارد تا خدای نخواسته در مسیری نرویم که انحراف از آرمانهای امام و شهداست.



طی سال‌های اخیر بسیاری از کشورهای اسلامی با تأسی از مردم ایران علیه استبداد برخاستند، امّا فقدان ***** چون امام (ره) و میدان‌داری افراطیون، میوه شیرین پیروزی را در کام مردم آن کشورها تلخ کرده‌اند. این تهدیدی است که قرآن کریم از صدر اسلام مسلمانان را از آن برحذر می‌داشتند و پیامبر اسلام و ائمه معصوم (ع) نیز ضمن پرهیز دادن از تندروی، به پیروی از اعتدال تأکید می‌کردند.



مردم متمدن ایران که در گفتار و رفتار از فرهنگ اصیل اسلامی پیروی می‌کنند، اگرچه در طول تاریخ زحمات زیاد تندروها را تحمّل کرده‌اند، امّا انتخاب دولت تدبیر و امید، پیامی روشن به مدعیان مسلمانی داده‌ است که:



رهرو آن نیست گهی تند و گهی خسته رود رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.



به هر حال انقلاب متعلق به همه مردم معتقد به **** و قانون اساسی است و منحصر به گروه یا جناح خاصی نیست. مردمی که برای حفظ انقلاب فرزندان خویش را در دفاع مقدس تقدیم کرده‌اند و در همه مراحل هوشیاری فردی و اجتماعی و وفاداری به **** اسلامی را ثابت نموده‌اند، با حضور در راهپیمایی 22 بهمن، حماسه سیاسی مورد نظر ***** **** را که با انتخابات 24 خرداد شروع شد، تکمیل می‌نمایند تا به عنوان سندی دیگر از افتخارات، در تاریخ این سرزمین بماند.



اکبر هاشمی‌رفسنجانی



رئیس مجمع تشخیص مصلحت ****



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
همکاری‌ام با صداوسیما قطع نشده!
ندا سپانلو: برای گفت‌وگو با رییس‌جمهور از من دعوت شد


ندا سپانلو با تاکید بر اینکه همکاری‌اش را با سازمان صداوسیما قطع نکرده است، گفت: برای اجرای گفت‌وگوی زنده تلویزیونی رییس جمهور با مردم، از طرف نهاد ریاست جمهوری مرا دعوت کرده بودند که من برای عدم حضورم عذرخواهی کردم.





مجری پیشین گفت‌وگوی زنده رییس‌جمهور با مردم، با نادرست خواندن صحبت‌های مطرح شده درخصوص قطع همکاری‌اش با صداوسیما، به ایسنا گفت: بنده لازم است بگویم صحبت‌های مطرح‌شده درخصوص اینکه اعلام کرده‌اند ندا سپانلو همکاری‌اش را با صداوسیما قطع کرده است، اصلا صحت ندارد.





این مجری تلویزیون در گفت‌و‌گو با خبرنگار سرویس تلویزیون و رادیو خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در توضیح این مطلب تأکید کرد: صبح امروز خبری به نقل از آقای نجابت منتشر شده بود که ایشان فرموده بودند مجری پیشنهادی دولت برای گفت‌وگوی اخیر رییس‌جمهور، آقای روحانی‌نژاد و ندا سپانلو بوده است ولی ظاهرا خانم سپانلو با صداوسیما قطع همکاری کرده است!، این در حالی است که اصلا بحث قطع همکاری نبوده و من نمی‌دانم آقای نجابت بر چه اساسی چنین مطالبی را عنوان کرده‌اند و این اطلاعات را از کجا آورده‌اند؟ لازم است بگویم این مطلب اصلا صحت ندارد و من به عنوان مجری حتی کلامی هم با صداوسیما صحبت نکرده‌ام بلکه از طرف نهاد ریاست جمهوری مرا دعوت کرده بودند که من برای عدم حضورم عذرخواهی کردم.



سپانلو همچنین ادامه داد: سه‌شنبه شب (15 بهمن‌ماه) ساعت 8 شب از طرف دفتر اطلاع‌رسانی نهاد ریاست جمهوری با من تماس گرفته شد و از من برای حضور در گفت‌وگو با آقای روحانی دعوت شد و من به دلایل مختلف که مفصلا توضیح داده‌ام به خاطر عدم حضورم عذرخواهی کردم و گفتم که امکان حضورم نیست و نمی‌آیم و به آقایان توضیح دادم و گفتم که من حدود یک ماه مسافرت بودم و اصلا در جریان حال و هوا و اوضاع نبودم. حتی صبح روز چهارشنبه هم در تماسی تلفنی مجددا به آقایان اعلام کردم که من برای برنامه‌ی گفت‌وگو تلویزیونی با رییس جمهور نمی‌آیم. به همین خاطر اصلا بحث قطع همکاری با صداوسیما نبوده است.



این مجری تلویزیون همچنین تأکید کرد: لازم می‌دانم باز هم تأکید کنم که از طرف صداوسیما هیچ‌کس با من صحبت نکرده است، ضمن اینکه من به عنوان مجری کاملا این روزها مشغول هستم و برنامه‌های مختلفی برای صداوسیما دارم و نمی‌دانم که آقای نجابت این حرف‌ها را بر چه اساسی زده است که ندا سپانلو همکاری‌اش را با صداوسیما قطع کرده است.



ندا سپانلو در بخش دیگری از گفت‌وگویش با ایسنا درخصوص الزام آزادی عمل صداوسیما در انتخاب مجریانی که با روسای قوا به گفتگو می‌نشینند، دیدگاهش را اینگونه عنوان کرد: من بر اساس تجربه‌ای که خودم درخصوص گفتگو با آقای روحانی داشتم، می‌توانم بگویم هر دو باری که مجریان تلویزیون با آقای روحانی گفتگو داشتند، پیشنهادات به صورت نامه از طرف دفتر اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری به سازمان صداوسیما اعلام شد و تا آنجا که من شخصا به شکل رسمی در جریان این اتفاقات بودم تا به حال در مورد حضور خود من در گفت‌وگو با آقای رییس جمهور مخالفتی نشده است.



وی تاکید کرد: هر دو باری که به این برنامه دعوت شدم از طرف دفتر آقای ضرغامی و حتی خود آقای ضرغامی، با مجریانی که مورد نظر نهاد ریاست جمهوری بودند موافقت شده بود.



این مجری در ادامه‌ی این مطلب اضافه کرد: قاعدتا با توجه به شناختی که صدا‌و‌سیما نسبت به نیروهایش و همچنین توانایی آنان دارد، لازم است بگویم بهترین بازوی مشورتی، سران سه قوه خود صداوسیما می‌تواند باشد، به جهت اینکه به آنها بگوید چه کسی برای مصاحبه با آنها مناسب‌تر است. حالا اگر خود سران سه قوه هم نظری دارند در یک جلسه مشورتی می‌توان به نتیجه رسید.



سپانلو ادامه داد: من فکر می‌کنم یکی از دلایلی که آقای ضرغامی در این خصوص به شورای نظارت نامه نوشت این باشد که هر بار درست لحظه‌ای که برنامه باید به روی آنتن می‌رفت بینندگان با یک مجری غیرمنتظره بدون اینکه هماهنگ و اعلام شود، مواجه می‌شدند.



او همچنین ادامه داد: من فکر می‌کنم ظاهرا خانم پوریامین قبل از برنامه گفتگو با رییس جمهور بدون اطلاع صداوسیما انتخاب شده‌اند و به نظر من علت نامه آقای ضرغامی بیشتر از اینکه چه کسی مجری را انتخاب کند، این است که چرا بدون مشورت این عمل انجام گرفته است. اگر به واقعیت این قضیه هم فکر کنیم می‌بینیم سازمانی که کارش این است و همه‌ی افراد، حوزه‌ها و توانایی‌هایشان را خوب می‌شناسد اگر به عنوان مشاور قرار نگیرد دیگر چه کسی از بیرون می‌تواند بهتر از استعدادهای آن زیرمجموعه‌اش، استفاده کند.



سپانلو در بخش دیگری از صحبت‌هایش در این خصوص توضیح داد: یک زمانی هست که رییس جمهور یا یکی از سران سه قوه یک کشور می‌خواهد شخصا با مردم صحبت کند و اخباری را به مردم اعلام کند به نظرم 100 درصد رضایت آن مقام مسئول مهم است چرا که می‌خواهد با احساس راحتی و آرامش با کسی که روبه‌رویش نشسته است ارتباط برقرار کند و اطلاعاتش را بگوید، به همین خاطر حتما باید نظرش لحاظ شود اما یک زمانی است که صداوسیما خودش درخواست یک گفت‌وگوی خبری و چالشی را با یکی از سران سه قوه ترتیب می‌دهد، بر این اساس طبیعی است که در این شرایط مقام مسئول باید تشریف بیاورد و به سوالات پاسخ دهد که این دو قضیه کاملا متفاوت هستند.



این مجری تلویزیون در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا احتمال این وجود دارد که در گفتگوهای بعدی با رییس جمهور شما به عنوان مجری انتخاب شوید؟ خاطرنشان کرد: لازم است بگویم با وجود تمام انتقادها و حرف و سخن‌هایی که بعد از مصاحبه‌ی گزارش 100 روزه‌ی آقای روحانی به وجود آمد، اجرای اولین برنامه تلویزیونی گفتگو با رییس جمهور با دو مجری دیگر برایم تجربه فوق‌العاده‌ای بود و من از آن گفتگو چیزهای جالبی دستگیرم شد ولی جا دارد بگویم درخصوص اینکه باز هم من به عنوان مجری مقابل رئیس جمهور قرار بگیرم باید با هماهنگی سازمانی باشد که من در آن کار می‌کنم چرا که همه ما به عنوان کسانی که زیرمجموعه صداوسیما هستیم برای هر گفتگویی نباید به این شکل به تقابل با سازمان خودمان بیفتیم و این ناهماهنگی‌ها به‌وجود بیاید؛ چرا که به هر حال وقتی یکی از سران سه قوه می‌خواهد در یک برنامه تلویزیونی صحبت کند قطعا از یک هفته قبل خیلی راحت می‌توان برای حضور مجریان به توافق رسید و از طرفی هم فرد مقابل را آماده کرد؛ بنابراین این پیش طراحی‌ها را می‌توان قبل از برنامه انجام داد که به نظر نمی‌رسد کار سختی باشد.



سپانلو در پایان سخنانش تأکید کرد: من فکر می‌کنم هیچ مجری، گوینده و هر کسی که در تلویزیون کار کرده باشد، وجود ندارد که دلش نخواهد در گفتگو با سران سه قوه شرکت کند. به نوعی آخر کار هر کدام از همکاران من می‌تواند اجرای همین برنامه‌ها باشد و به نوعی اجرای اینگونه برنامه‌ها باعث افتخار هر مجری‌ است.





انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد
برنامه‌ریزی ویژه دولت برای بهبود کسب و کار در کشور

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از برنامه‌ریزی ویژه دولت برای بهبود فضای کسب و کار در کشور خبر داد.

13921119000256_PhotoA.jpg

به گزارش خبرگزاری فارس از کرج، جشنواره تجلیل از کارگران، گروه های کار و تلاشگران واحدهای نمونه استان البرز بعد از ظهر امروز با حضور حسن طایی معاون وزارت تعاون در شهرستان کرج برگزار شد.

طایی در این مراسم طی سخنانی اظهار داشت: با تلاش‌های انجام شده در دولت برنامه جدید کاری با هدف بهبود فضای کسب و کار تدوین و طراحی شده است.

وی تصریح کرد: کار کارشناسی بسیار خوب و زیادی برای تدوین این برنامه انجام و نظرات نخبگان، کارشناسان و دستگاه‌های مختلف اخذ شده است.

به گفته این مسئول، برنامه فوق برای تصویب در اختیار شورای عالی اشتغال قرار گرفته و در صورت تصویب و اجرای کامل بخش مهمی از اهداف دولت را در جهت بهبود فضای کسب و کار محقق می‌کند.

طایی افزود: توسعه و خوشه‌سازی مشاغل خانگی، توسعه بنگاه‌های اقتصادی و توجه به کارورزی دانش‌آموختگان از جمله مهمترین محورهای این برنامه است.

وی تاکید کرد: به طور قطع با تصویب نهایی و اجرای برنامه فوق تحولات بسیار خوبی در حوزه کار و اشتغال کشور ایجاد شده و امیدواریم اهداف وزارت تعاون و دولت در توسعه و بهبود فضای کسب و کار کشور با اجرای برنامه فوق محقق گردد.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی متذکر شد: البته اجرای صحیح و کامل برنامه جدید کاری دولت نیازمند همکاری و تعامل دستگاه‌های مختلف به ویژه سیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی است.

طایی افزود: برای توسعه و بهبود فضای کار در کشور باید به سمت افزایش و رونق تولید حرکت کنیم و تحقق این امر نیازمند همراهی و تعامل همه مردم مردم، دستگاه‌های اقتصادی، سیاست‌گذاری‌ها و فعالان بخش خصوصی است.

وی گفت: همچنین باید برای توسعه اشتغال روستایی برنامه‌ریزی‌های لازم و همچنین حمایت‌های جدی داشته باشیم و این مهم در اولویت برنامه کاری دولت و وزارت کار قرار دارد.

لازم به توضیح است، در جشنواره تجلیل از کارگران و گروه های کار و تلاشگران واحدهای نمونه استان البرز از فعالیت تلاشگران عرصه تولید به ویژه کارگران تقدیر و به طور ویژه از 35 کارگران نمونه استان البرز تجلیل شد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به فارس خبر داد
آغاز پخش ۲۴ کانال قطع شده ماهواره‌ای ایران از دیشب

معاون وزیر ارتباطات گفت: نمایندگان یوتل‌ست و اینتل‌ست با تجهیزاتی که متعلق به خودشان بود، ادعای ارسال پارازیت از طرف ایران به سمت این ماهواره‌ها را بررسی کردند و چون کذب بودن این ادعا مشخص شد، از شب گذشته پخش ۲۴ کانال ماهواره‌ای ایران بار دیگر آغاز شد.

13920605000571_PhotoA.jpg

علی‌اصغر عمیدیان در پاسخ به خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری فارس در خصوص رایزنی با مجامع بین‌المللی و اتحادیه جهانی مخابرات برای پخش مجدد شبکه‌های تلویزیونی ایران از ماهواره، گفت: از شب گذشته با هماهنگی‌های صورت‌گرفته پخش ماهواره‌ای 24 کانال تلویزیونی قطع شده ایران بار دیگر از سر گرفته شد.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات توضیح داد: نشست‌هایی با RRB (کمیته قوانین رادیویی اتحادیه جهانی مخابرات ITU) و نمایندگان یوتل‌ست و اینتل‌ست در خارج از کشور برگزار شد، در آن جلسات براساس ادعاهای قبلی مبنی بر اینکه پارازیت‌هایی از سمت ایران به سمت کریرهای ماهواره‌ای آنها ارسال می‌شود، بررسی شد.

وی ادامه داد: با توافق انجام‌شده و تجهیزاتی که از خود آنها گرفتیم، در دو نقطه از کشور این تجهیزات فعال شده‌اند، آنچه که ثبت شد نشان داد که ادعای آنها مبنی بر ارسال پارازیت از سمت ایران به سمت ماهواره‌های آنها در نتایج ثبت‌شده نشان داده نشد.

وی ادامه داد: آنها همچنین در مورد برنامه‌هایی که از سمت صدا و سیما به سمت یوتل‌ست پخش می‌شود، موردی را مطرح کردند مبنی بر اینکه صدا و سیما قراردادی با یک شرکت خصوصی داشته که این برنامه‌ها را تحویل شرکت‌های ماهواره‌ای امریکایی بدهند تا آنها پخش کنند.

عمیدیان گفت: به دنبال طرح این ادعا، ما در جلسات از آنها خواستیم تا خودشان بیایند و بررسی کنند که از طریق مجموعه صدا و سیما پارازیتی روی برنامه‌های رادیو و تلویزیونی آنها پخش نمی‌شود.

وی ادامه داد: آنها قبول کردند و RRB نیز به کارشناسان خود مسئولیت داد که این موضوع را بررسی کنند تا مشخص شود پارازیت یا برنامه‌ای که آنها اسمش را پارازیت می‌گذارند، صحت دارد یا خیر.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: آنها از یک طرف برنامه‌های ایران را قطع کردند و از طرفی دیگر با ایران قرارداد داشتند. صدا و سیما برای مدتی این برنامه‌ها را قطع کرد که مشخص شود ادعای ارسال پارازیت از طریق برنامه روی ماهواره‌ها صحت ندارد.

عمیدیان اضافه کرد: قرار شد که آنها این برنامه‌ها را برای مدت 60 روز به صورت آزمایشی پخش کنند و اگر برخلاف ادعای آنها پارازیتی نباشد، پخش برنامه‌های صدا و سیما برای همیشه ادامه پیدا کند.

عمیدیان تأکید کرد: آنها در مصاحبه‌های خود اعلام کردند که چون ایران ارسال پارازیت را قطع کرده، ما پخش مجدد برنامه‌ها را از سر گرفته‌ایم، اما این ادعا را رد کرده‌ایم و در نامه‌ای نیز کتباً اعلام کرده‌ایم که ما همچنان که در گذشته پارازیتی به سمت ماهواره‌ها ارسال نمی‌کردیم، اکنون نیز نمی‌کنیم، شما طبق کار کارشناسی خود به این نتیجه رسیده‌اید که پخش مجدد برنامه‌ها را آزاد کنید.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: در واقع آنها می‌خواستند وانمود کنند که ایران پذیرفته در گذشته پارازیت روی ماهواره‌ها انداخته در حالی که بر اساس اندازه‌گیری‌هایی که خود آنها انجام داده‌اند (اندازه‌گیری‌ها از راه دور فعال شد) پذیرفتند که پارازیتی نبوده است.

عمیدیان اظهار داشت: حتی در آن جلسه اعلام کردیم که از سمت صدا و سیمای ایران هیچ برنامه رادیو و تلویزیونی بدون هماهنگی روی کریرهای آنها پخش نمی‌شود.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: از شب گذشته پخش 24 کانال تلویزیونی و رادیویی ایران از ماهواره آغاز شده است.

انتهای پیام/آ
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


رئیس مرکز آمار در گفت‌وگو با فارس خبر داد
ارائه گزارش اقتصادی خانوار در هدفمندی به دولت/نرخ بیکاری 11 درصد و تورم 35 درصدی
92
رئیس مرکز آمار ایران گفت: گزارش وضعیت اقتصادی خانوارها و متوسط درآمد خانوار برای هدفمندی یارانه‌ها به دولت ارائه می‌شود. نرخ بیکاری سال ۹۲ حدود ۱۱ درصد و نرخ تورم ۳۵درصد خواهد بود.

13910801000261_PhotoA.jpg

عادل آذر رئیس مرکز آمار ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد اینکه برای اجرای مرحله بعدی هدفمندی یارانه‌ها و نیز پایش دهک‌های درآمدی مرکز آمار در حال تهیه اطلاعات مربوط به این بخش است، اظهار داشت: واقعیت این است که بحث هدفمندسازی یک سازمان متولی دارد و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز به واسطه مباحث مربوط به رفاه اجتماعی بخش عمده‌ای از این کارها را متولی‌ است و مرکز آمار هیچ مداخله‌ای در این بحث ندارد و از سال 90 به بعد بر اساس مسئولیت و رسالتی که سازمان هدفمندی داشت، این کار به آنها واگذار شده است.

رئیس مرکز آمار ایران تأکید کرد: در سال 87 و 89 اطلاعات اولیه مربوط به هدفمندی یارانه‌ها در اختیار این مرکز بود، اما اکنون در این راستا مسئولیتی ندارد، اما طبیعتاً مانند هر دستگاه دیگری وقتی از ما، آمار و اطلاعات درخواست می‌کنند، می‌توان اطلاعات را در اختیار آنها قرار داد.

وی گفت: وقتی تصمیم‌گیری ملی در این سطح گرفته می‌شود، هیأت دولت ممکن است گزارشات آماری به ویژه از نظر وضعیت اقتصادی خانوارها بخواهد و به دلیل اینکه طرح هزینه درآمد توسط مرکز آمار ارائه می‌شود و متوسط درآمد یک خانوار شهری و روستایی و نیز هزینه‌های آنها و همچنین پایین‌ترین درآمدها به خصوص در مناطق مختلف بررسی و تحلیل می‌شود.

به گفته عادل آذر با توجه به اینکه مرکز آمار ایران متولی اصلی اعلام نرخ تورم است، همه تصمیم‌گیری‌ها راجع به هدفمندی یارانه‌ها به این حوزه نیز مربوط شده و آمارهای کلان‌های این چنینی از مرکز آمار خواسته می‌شود و به لحاظ وظیفه و جایگاهی که داریم، این آمارها و اطلاعات در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

وی در پاسخ به این سؤال که در بحث درآمدها و هزینه‌های دهک‌های مختلف با توجه به اجرای مرحله بعدی هدفمندی یارانه‌ها پیش‌بینی شده که بازنگری در پرداخت یارانه نقدی شود، آیا این بازنگری بر عهده مرکز آمار است، تصریح کرد: در جریان این دسته‌بندی و دهک‌بندی نیستیم و اطلاعات کلان در خصوص کف و سقف درآمدی خانوارها و متوسط هزینه روستاها خواسته می‌شود، اما اینکه آیا مبنای دهک‌بندی و مسائل دیگر قرار می‌گیرد، در جریان نیستیم.

رئیس مرکز آمار ایران در پاسخ به این سؤال که پیش‌بینی شما از نرخ بیکاری تا پایان سال جاری چیست، عنوان کرد: معمولاً نمی‌توان در این راستا پیش‌بینی ارائه داد و معمولاً نرخ بیکاری زمستان بالاتر است و قاعدتاً باید منتظر متوسط نرخ بیکاری سالانه حدود 11 درصد برای سال 92 باشیم.

وی افزود: بر اساس آمار اکنون نرخ تورم روی 35 درصد است و روند نزولی است، اما نوسان آن بسیار جزئی است.

انتهای پیام/ب
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
افزایش نرخ کرایه‌های سال آینده تا 25درصد



عضو کمیسیون عمران شورای شهر تهران افزایش نرخ کرایه اتوبوس، مترو و تاکسی را در سال 93 اعلام کرد.



ابوالفضل قناعتی در گفت‌وگو با خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به مصوبات جلسه امروز شورای شهر تهران، گفت: بر این اساس و پس از بررسی کمیسیون عمران و حمل و نقل، اعضای شورای شهر تهران با افزایش 15 درصدی نرخ انواع بلیت مترو در سال 93 موافقت کردند. بر این اساس نرخ تمامی بلیت‌های مترو اعم از تک سفره، دو سفره و ... در سال 93 با افزایش 15 درصدی مواجه خواهد بود.



وی افزود: همچنین شورای شهر تهران افزایش نرخ کرایه اتوبوس‌ها را تا سقف 20 درصد مصوب کرد. بدین ترتیب نرخ کرایه اتوبوس‌های بلیتی و ریالی در سال 93 بین 18 تا 20 درصد افزایش خواهد یافت.



عضو کمیسیون عمران شورای شهر تهران به نرخ کرایه تاکسی‌ها اشاره کرد و گفت: در جلسه امروز افزایش نرخ کرایه تاکسی‌ها به طور متوسط حدود 25 درصد به تصویب رسید که این افزایش در خطوط مختلف، متفاوت خواهد بود و نرخ تعیین شده شامل تمامی تاکسی‌ها شامل گردشی، خطی و بیسیم و ... خواهد بود.





وی در خصوص نرخ عوارض طرح ترافیک در سال 93 نیز گفت: بر اساس مصوبه امروز شورای شهر تهران نرخ عوارض ورود به محدوده طرح ترافیک شامل طرح‌های روزانه، هفتگی و سالانه حدود 12 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.



قناعتی با اشاره به اینکه پیشنهاد شهرداری تهران برای نرخ کرایه مترو، اتوبوس و تاکسی در سال 93 حدود 5 تا 10 درصد بیش از مصوبه امروز شورای شهر بود، تصریح کرد: نرخ‌های تعیین شده طی نامه‌ای به فرمانداری تهران فرستاده می‌شود و فرمانداری 15 روز مهلت دارد در صورت هر گونه اعتراض، مراتب را به شورای شهر تهران جهت بازنگری اعلام کند.



وی خاطرنشان کرد: نرخ‌های تصویب شده تا پیش از تائید فرمانداری تهران و یا اتمام مهلت اعتراض فرمانداری، قابلیت اعمال نخواهند داشت و در صورت تایید از نیمه دوم فروردین سال 93 قابلیت اجرا دارد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
هشدار یک اقتصاددان نسبت به رانت‌های فزاینده:
انحصار ویروس اقتصاد است/ جابجایی منافع کلان در پس انحصار



فساد، انحصار و رانت در حالی اقتصاد ایران را فرا گرفته است که اگر تعجیلی در حذف آن نشود کشور محکوم به پرداخت تاوان سنگینی از این بابت خواهد بود.



وحید شقاقی شهری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با اشاره به ابلاغ فرمان هشت ماده‌ای برای مبارزه با مفاسد کلان اقتصادی و ریشه‌کنی رانت و انحصار به قوای سه گانه در سال 80 13اظهار کرد: حتی اگر آمارهای بین المللی مغروضانه و جانب‌دارانه باشد نشان می دهد که طی سال های اخیر ایران در بین 180 کشور جهان وضعیت نامناسبی دارد و اغلب در رتبه‌های بالایی نظیر رتبه 150 از منظر شاخص ادراک فساد بوده است.





وی با اعتقاد به اینکه ادراک مردم در داخل کشور برای موفقیت در مبارزه با مفاسد اقتصادی رضایت‌بخش نیست افزود: این در حالی است که در نظرسنجی‌های متعدد مردم مصرانه خواستار ریشه کنی فساد و رانت و انحصارات هستند.



عضو هیات علمی دانشگاه علوم اقتصادی با بیان اینکه مصادیقی نظیر آشنابازی، وجود رانت‌های اطلاعاتی و اقتصادی و نیز انحصارها در حوزه های مختلف اعم از خصوصی و دولتی به واژگانی رایج در جامعه تبدیل شده است گفت: از این رو افزایش گسترده مفاسد اقتصادی و مالی با اهداف انقلاب اسلامی در تضاد است و به نظر می رسد برای ریشه کنی فساد نیازمند جهادی بزرگ هستیم.



در انحصار موجود تورم تک رقمی ممکن نیست
او با اشاره به اینکه تا زمانیکه فساد و رانت کاهش پیدا نکند و انحصارزدایی وسیع رخ ندهد همچنان شاهد اقتصاد ناسالم و غیرمولد خواهیم بود و اقتصاد سوداگری و دلالی جای اقتصاد مولد را خواهد گرفت ادامه داد: در چنین وضعیتی هرگز امکان تحقق تورم تک رقمی مقدور نیست چرا که انحصار موجب افزایش هزینه‌های تولید و کمرنگ شدن رقابت شده و در نهایت به قیمت‌ها و هزینه‌های تمام شده خواهد افزود.



شقاقی معتقد است که انحصار همچون ویروسی عمل می کند که پایه های اقتصاد سالم را خشکانده ، رقابت‌پذیری را از بین برده و بزرگترین تهدید فراروی رونق تولید است.







انحصار نخبگان را مایوس می کند


وی با بیان اینکه انحصار نخبگان کشور را مایوس کرده و موجبات فرار مغزها و خانه نشین‌شدن نخبگان کشور را فراهم می آورد اضافه کرد: بالعکس دلالان و افراد نالایق در فضای اقتصادی و مدیریت رانتی جولان خواهند داد.

عضو و برگزیده بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: اقتصاد رانتی و انحصاری اخلاقیات جامعه را از بین برده و فرهنگ دلالی و زبانبازی را گسترش خواهد داد این در حالی است که اقتصاد و مدیریت انحصاری و رانتی در بلندمدت بزرگترین تهدید فراروی هر کشوری است.





وی با اشاره به اقتصاد رانتی و انحصاری موجود در کشور انحصار را در دو بخش کلی مورد بررسی قرار داد و گفت:در سویی انحصار پی درپی و دامنه‌دار نظیر صدور مجوزها و نظایر آن که حاصل تمرکز قدرت در تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری ها است قرار دارد و در سویی دیگر انحصاری که تداوم ندارد و یکبار این قدرت یا مجوز به فرد یا گروهی خاص داده می‌شود و بتدریج ساختاری انحصاری شکل می‌گیرد و بتدریج تبدیل به انحصار طبیعی شده و امکان رقابت سلب می شود.





شقاقی با اشاره به اینکه انحصار در دسته‌بندی دیگر به دو طیف انحصار دولتی و انحصار خصوصی تقسیم می شود توضیح داد:. این در حالی است که انحصار خصوصی به مراتب خطرناک تر از انحصار دولتی است و تمرکز قدرت در دست بخش خصوصی عواقب شدیدتری دارد.





وی در ادامه با ابراز تاسف نسبت به اینکه بعد از دوران جنگ تحمیلی تاکنون ساختارها بدرستی طراحی و برنامه‌ریزی نشده اند گفت: عدم وجود نهادها و ساختارسازی‌های درست موجب شده است تا اقتصاد و مدیریت رانتی و انحصاری شکل بگیرد.



این اقتصاددان اضافه کرد: گاهی نهادهای قدرت دولتی انحصار را دردست گرفتند و گاهی هم با ادبیات خصوصی‌سازی، انحصار بخش خصوصی شکل گرفت. با تحلیل حوزه‌های فعالیتی مختلف اقتصادی و غیراقتصادی رگه‌های انحصار کاملاً آشکار است که درپس این انحصارها، منافع کلان جابجا می شود.











معوقات بانکی و ثروت‌های افسانه‌ای
وی ادامه داد: اشاره مکرر به مطالبات معوق بانکی 100 هزار میلیارد تومانی افراد محدود و یا تحلیل کسب ثروت افراد خاص در کشور حاکی از این است که این ثروت‌های افسانه‌ای تنها از راه دلالی و رانت بوده و حاصل خلاقیت و کارآفرینی نبوده است از این رو تا زمانیکه اقتصاد غیرشفاف و پنهان بماند و گردش اطلاعات آزاد نباشد، همچنان اقتصاد و مدیریت رانتی و انحصاری گسترده تر خواهد شد.



شقاقی خاطرنشان کرد: هر اندازه زمان از دست رفته و تعجیلی وجود نداشته باشد عواقب حذف و ریشه کنی و مبارزه انحصار و رانت بیشتر خواهد شد و باید تاوان بیشتری برای مبارزه با آن پرداخته شود.





رانت بزرگترین تهدید اقتصادایران است
وی معتقد است که بزرگترین تهدید اقتصاد ایران، ساختار اقتصاد و مدیریت رانتی و انحصاری موجود است ار این رو رونق تولید و بخشهای مولد اقتصادی، کاهش تورم و تک‌رقمی شدن آن، جلوگیری از فرار مغزها و بهبود کارآفرینی ، بروز خلاقیت‌ها و ترویج اخلاق اسلامی در جامعه نیازمند ریشه‌کنی فسادها و انحصارها خواهد بود.





شقاقی با تاکید بر ضرورت گذر از اقتصاد و مدیریت رانتی و انحصاری به اقتصاد رقابتی یادآور شد: تا زمانیکه این سالم-سازی انجام نشود تمام برنامه‌ها و طرح‌ها و سیاست‌های کلان بی-معنی بوده و فایده ای نخواهد داشت چرا که در بستر اقتصاد رانتی و مدیریت انحصاری، نمی توان انتظار تحول و جهش اقتصادی داشت.



پیشنهادهایی برای گذر از اقتصاد رانتی
این اقتصاددان با اعتقاد به اینکه باید انقلابی اقتصادی برای حذف و ریشه کنی انحصارها انجام شود به ارائه پیشنهادهایی برای این تغییر پرداخت و گفت: شفاف‌سازی و آزادسازی گردش اطلاعات مالی و اقتصادی همچنین شناسایی انحصارهای موجود اعم از بخش‌های دولتی و خصوصی در حوزه‌های اقتصادی و مالی و ریشه‌کنی آنها و فراهم ساختن فضای رقابتی در کشور از ضروریات این امر است.



وی با تاکید بر لزوم شناسایی ریشه‌های اقتصاد و مدیریت رانتی و انحصاری و حذف و یا اصلاح ساختارها و فرایندهای ایجادکننده انحصار و رانت افزود: باید سازمان یا شورای تسهیل رقابت و ضدانحصار در کشور با قدرت فراقوه‌ای و ساختار متناسب برای ریشه‌کنی انحصارات ایجاد شود.



به گفته شقاقی تمرکززدایی مالی و اقتصادی در کشور و پیاده سازی دولت الکترونیک بویژه در گلوگاههای فساد از لازمه های شکست انحصار رانتی موجود است.



این استاد دانشگاه یاد آور شد: دولت باید در راستای خصوصی سازی واقعی در کشور و مراقبت از ایجاد انحصار بخشهای خصوصی شده ،تدوین قانون تقویت رقابت‌پذیری در اقتصاد ملی همچنین خارج کردن بودجه از وابستگی به نفت و عایدات نفتی عزم جدی داشته باشد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آیت الله هاشمی در گفت و گو با «انتخاب»: 60 سال است كه با **** معظم انقلاب، صميمي ؛ همكار ؛ همسنگر و همراهم/ هميشه رفاقت داشته و داریم/ ايشان در همة احكام‌ كه بعد از 5 سال مي‌دهند؛ مي‌گويند فلاني رئيس بماند
ايشان **** هستند و اگر نظري داشته باشند و دستوري بدهند ؛ ما بايد اجرا كنيم. اين حالت باقي است و اصلاً مشكلي با ايشان نداريم. بالاخره مجمع يكي از مراكز مهم كشور است و ايشان مرا در اينجا گذاشتند. معمولاً در اين گونه نهادها رئيس؛ انتخابي است. يعني جمعي را مي‌گذارند و خودشان انتخاب مي‌كنند. ولي ايشان در همة احكام‌ كه بعد از 5 سال مي‌دهند؛ مي‌گويند فلاني رئيس بماند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
53165_731.jpg

آیت الله هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از مصاحبه با پایگاه خبری «انتخاب»، از رابطه خود با **** معظم انقلاب می گوید.

رییس مجمع تشخیص مصلحت ****، با اشاره به سال ها روابط و همکاری صمیمانه با حضرت آیت الله ***** ای می افزاید: الان 60 سال است كه با هم صميمي ؛ همكار ؛ همسنگر و همراه هستيم و هميشه هم با رفاقت عمل كرده ايم و الان هم همان گونه است.

«انتخاب» پرسید: می خواهم سئوالی در مورد روابط جنابعالی با **** معظم انقلاب بپرسم. لطفاً بفرمایید که این رابطه که سال ها پیش از انقلاب و پس از آن وجود داشته، اینک چگونه است؟

53163_662.jpg


● آیت الله هاشمی: الان 60 سال است كه با هم صميمي ؛ همكار ؛ همسنگر و همراه هستيم و هميشه هم با رفاقت عمل كرده ايم و الان هم همان گونه است.زماني من مسئوليت اجرايي داشتم كه لازم بود در خيلي از تصميمات با ايشان مشورت مي كردم.

○ انتخاب: الان هم اینطور است؟

● آیت الله هاشمی: الان در مجمع تشخيص مصلحت **** وظيفه قانوني من و ديگر اعضا بر اساس قانون اساسي تعريف شده است.ايشان موضوعات را مشخص مي‌كنند و ما روي آنها به عنوان مشاور سياست مي‌نويسيم و به ايشان مي‌دهيم و نظر نهايي را ايشان مي‌دهند. لذا نياز به آن روابط فعال روزانه ‌نيست. ولي رفاقت ما برقرار است.

از طرفي ايشان **** هستند و اگر نظري داشته باشند و دستوري بدهند ؛ ما بايد اجرا كنيم. اين حالت باقي است و اصلاً مشكلي با ايشان نداريم. بالاخره مجمع يكي از مراكز مهم كشور است و ايشان مرا در اينجا گذاشتند. معمولاً در اين گونه نهادها رئيس؛ انتخابي است. يعني جمعي را مي‌گذارند و خودشان انتخاب مي‌كنند. ولي ايشان در همة احكام‌ كه بعد از 5 سال مي‌دهند؛ مي‌گويند فلاني رئيس بماند.

53164_730.jpg

○ انتخاب: پس آن روابطي كه قبلاًٌ اشاره کرده بوديد «برادرانه است»؛ الحمدلله همچنان تداوم دارد؟

● آیت الله هاشمی: همينطور است و هميشه بايد همين‌گونه باشد. از طرف من كه اصلاً با ايشان معنا ندارد. ايشان مطاع است و ما هم بايد پيروي كنيم.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


‌فارس از تنها بندر اقیانوسی کشور گزارش می‌دهد
غبارگرفتگی ظرفیت‌های بندر اقیانوسی چابهار/ سود‌جویی کلان بنادر عربی:(

توسعه بندر چابهار با بهترین موقعیت استراتژیک به عنوان تنها بندر متصل به اقیانوس در خلیج فارس، در حالی به کندی پیش می‌رود و ظرفیت‌های آن بلااستفاده مانده است که کشور‌های عرب انتهای خلیج فارس از این کم‌کاری ما نهایت بهره را برده و بنادر خود را برای جذب کشتی‌ها آماده کرده‌اند.

13910820000013_PhotoA.jpg

خبرگزاری فارس - بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران،‌ از بنادر مهم‌ جنوب کشور بوده که در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است؛ این بندر به علت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین‌المللی جایگاه ویژه‌ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد‌.

بر اساس پیش‌بینی محققان سازمان ملل در زمینه حمل و نقل بین‌المللی، حدود نیمی از حمل و نقل جهان میان خاور دور با سایر نقاط دنیا انجام می‌شود، از مجموع سه کریدور حمل و نقل جهانی که کارشناسان سازمان ملل برای این امر پیش‌بینی کرده‌اند، دو کریدور از ایران می‌گذرد و چابهار نقطه عبور جنوبی‌ترین کریدور شرقی–غربی جهان خواهد بود؛ این کریدور از «دروازه ابریشم» در چین آغاز می‌شود و به سرزمین آسیای جنوب شرقی می‌پیوندد و پس از طی این مسیر وارد هندوستان شده و با پوشش مهم‌ترین شهرهای این ناحیه مانند کلکته، ناکپور، جایپور، حصیرآباد، کراچی و بن قاسم به چابهار می‌رسد.

‌بندر چابهار به علت نزدیکی به کشورهایی نظیر افغانستان، پاکستان و آسیای میانه موقعیت مناسبی برای ترانزیت کالا دارد‌ و در آینده ‌نزدیک با تکمیل عملیات اتصال این بندر به شبکه ریلی، اهمیت ویژه‌ای در ترانزیت کالا ‌خواهد یافت؛ این بندر یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال – جنوب نقش مهمی ایفا خواهد کرد، ضمناً این بندر در مسیر ترانزیتی شرق – غرب قرار گرفته و تأثیرات مختلف اقتصادی و جغرافیایی در زمینه ترانزیت و ترانشیب خواهد داشت.

بندر چابهار به دلیل استقرار در کنار دریای عمان از دیر باز کانون داد و ستد و تجارت و دریانوردی بوده است؛ ویرانه قلعه پرتغالی‌ها در یکی از روستاهای این بندر (تیس) در پنج کیلومتری چابهار، گواه رونق دریانوردی و اهمیت استراتژیک این منطقه در روزگارانی است که دول استعمارگر و تجارت پیشه اروپا بازارهای چین، هندوستان و به طور کلی شرق را جایگاه مناسب عرضه کالا و مصنوعات خود دانسته و حفظ و تسلط بر آنها را جزئی از سیاست‌های استعماری و سلطه جویانه خود قلمداد می کردند.

این بندر نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است‌.

به دلیل موقعیت استراتژیک این بندر، در گذشته و سال‌های قبل از انقلاب هم‌ ظرفیت آن مورد توجه بوده است اما به دلیل دور بودن از پایتخت و واقع شدن در منطقه و استانی محروم (سیستان و بلوچستان) **** پهلوی برنامه‌ قوی برای توسعه آن در نظر نگرفت و تنها به طرح تأسیس آن پرداخت.

* موقعیت جغرافیایی بندر چابهار

بندر چابهار با مساحت 11 کیلومتر مربع هم‌عرض جغرافیایی بندر میامی در شبه جزیره فلوریدای آمریکا بوده و شرایط آب و هوایی بندر چابهار دقیقاً مشابه بندر میامی است؛ میانگین حداکثر دمای سالانه آن 34 درجه سانتیگراد و میانگین حداقل دمای آن 10 درجه سانتیگراد است.

آب و هوای چابهار در فصل تابستان به دلیل وزش بادهای موسمی تابستانه (مونسون) اقیانوس هند بسیار دلپذیر است به همین دلیل یکی از خنک‌ترین بنادر خاورمیانه در فصل تابستان است.

بندر چابهار دارای مختصات 60 درجه و 37 دقیقه طول شرقی و 25 درجه و 17 دقیقه عرض شمالی واقع در جنوب ایران و در شمال دریای عمان است؛‌ قرار گرفتن بندر چابهار در حاشیه دریای عمان و اقیانوس هند و ارتباط از طریق این آب‌ها با سایر نقاط جهان به خصوص کشورهای شبه قاره هند، شرق دور و آفریقای شرقی قابل توجه است.

این بندر با دارا بودن بیش از 300 کیلومتر مرز دریایی نزدیک‌ترین فاصله زمینی تا کشورهای افغانستان، پاکستان و آسیای میانه برای ترانزیت کالا و اقتصادی‌ترین بندر برای انجام مبادلات بازرگانی با این کشورها است.

این بندر نقش مهمی‌ در کریدور شمال ـ جنوب (INSTC) دارد.

* طرح جامع توسعه بندر چابهار



13921030000365_PhotoL.jpg


طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار

امروزه بندر چابهار به عنوان پیشانی توسعه محور شرق و دروازه کریدور بین‌الملل شمال ـ جنوب، جهت تحقق اهداف سیاست‌های کلی **** جمهوری اسلامی ایران و تأکیدات مقام معظم ***** مبنی بر طرح توسعه بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور مطرح است.

در همین راستا طرح توسعه بندر چابهار در 5 فاز در سال 1386 اجرایی شد.

قبل از انقلاب و در سال 1352 طرح جامع تأسیس بندر چابهار مطرح و قراردادهای تأسیس با پیمانکاران مربوطه منعقد شد و سپس در سال‌های پس از انقلاب طرح جامع توسعه بندر چابهار در دستور کار دولت‌ قرار گرفت.

بندر چابهار، دو بندر اصلی شهید بهشتی و شهید کلانتری دارد؛ عملیات اصلی طرح توسعه در بندر شهید بهشتی در حال انجام است و بندر شهید کلانتری نیز از سال 62 فعالیت‌‌های خود را‌ آغاز کرد.

عملیات اجرایی بندر شهید کلانتری که یکی از دو بندر مهم چابهار است از سال 62 بطور جدی آغاز و با تکمیل 4 پست اسکله فلزی در سال 62 عملاً به بهره‌برداری رسید.



13921030000385_PhotoL.jpg


بندر شهید کلانتری



بندر شهید بهشتی نیز به عنوان دومین بندر مهم چابهار در سال 61 با توجه به شرایط خاص حاکم بر خلیج فارس (‌جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران) و با تأکید دولت بر لزوم داشتن بندر در خارج از تنگه هرمز و خلیج فارس احداث شد؛ این بندر در زمان جنگ تحمیلی به دلیل واقع شدن در کرانه دریای عمان و دوری از مرکز بحران نقش مهمی در صادرات ایفا کرد.

در راستای اجرای سیاست‌های کلی **** جمهوری اسلامی ایران، تأکیدات مسئولان **** مبنی بر توسعه بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور‌، توسعه محور شرق‌، رعایت ملاحظات امنیتی در خلیج فارس و فقرزدایی از منطقه سیستان و بلوچستان، طرح توسعه این بندر در سطح استانداردهای بین‌المللی با ظرفیت تبادل کالا به میزان حداقل 6 میلیون تن در سال مدنظر قرار گرفت؛ این طرح شامل لایروبی کانال دسترسی و حوضچه‌ها‌، احیاء اراضی‌، اطاله موج شکن موجود‌، ایجاد ترمینال کانتینری و احداث اسکله‌های چند منظوره ‌بود.‌

طرح جامع بندر چابهار در چهار فاز عملیاتی می‌شود، ‌در فاز یک و با تکمیل آن، ظرفیت از 2.5 میلیون تن به 6 میلیون تن در سال افزایش می‌یابد.

‌در فاز یک 250 متر اسکله ساخته شده است و حدود 17 میلیون متر مکعب باید لایروبی انجام شود؛ هم‌اکنون کشتی‌های با ظرفیت حداکثر 50 هزار تن می‌توانند در این اسکله کناره‌گیری کنند، البته برای کشتی‌های بالای 5 هزار تن و آبخور (16-) متر اسکله در حال آماده‌سازی است.



* بهره برداری از سه پست اسکله با طول 400 متر و آبخور 17- در فاز یک

‌بنا به گفته مسئولان سازمان بنادر، 22 بهمن ماه امسال سه پست اسکله به طول 400 متر با آبخور 17- متر در فاز یک بهره‌برداری می‌شود، از نظر فنی، شبیه این اسکله‌ها، در عسلویه انجام شده و نحوه کار بدین ترتیب است که ابتدا محدوده اسکله لایروبی می‌شود، سپس بلوک‌ها چیده شده و حوضچه نیز لایروبی می‌شود.

در بندر شهید بهشتی چابهار 245 هکتار پس‌کرانه بندر خواهیم داشت، ضمن آنکه 195 هکتار استحصال اراضی از دریا هم خواهیم داشت.



13921030000402_PhotoL.jpg


استحصال اراضی در طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار

پیمانکار پروژه (قرارگاه خاتم) دستگاه لایروبی وارد این طرح کرده است که از نظر فنی در موقعیت حرفه‌ای مناسبی قرار دارد، لایروبی که قرارگاه خاتم‌الانبیاء برای این پروژه آورده است، خوب عمل می‌کند و تاکنون حدود یک میلیون متر مکعب لایروبی انجام شده است.

* هزینه طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار/لزوم جذب فاینانسر با مشوق‌های جذاب

در قرارداد اولیه طرح توسعه این بندر، رقم قرارداد 341 میلیون دلار آمریکا بوده است اما این هزینه در اجرا تقریباً سه برابر می‌شود، فقط لایروبی 180 میلیارد تومان هزینه دارد.‌

در حال حاضر طرح توسعه این بندر به دلیل عدم استقبال فاینانسر (حامی مالی) چندان عملیاتی نشده است و از محل منابع سازمان بنادر و دریانوردی در حال اجرا است.

به گزارش فارس طبق قرارداد «طرح توسعه بندر چابهار» که ‌قرارگاه خاتم الأنبیاء به عنوان پیمانکار پروژه متعهد شده بود که اجرای این طرح را با استفاده از فاینانسر داخلی یا خارجی عملیاتی کند؛ طبق قرارداد، 15 درصد هزینه اجرای پروژه بر عهده سازمان بنادر و دریانوردی و 85 درصد هزینه بر عهده قرارگاه خاتم به عنوان پیمانکار پروژه از طریق جذب فاینانسر بود.

* افزایش هزینه توسعه بندر چابهار به یک‌هزار و 26 میلیون دلار

مشروح مشخصات قرارداد فاز یک طرح که در 24 تیرماه سال 86 به امضاء رسید، بدین شرح بود: مدت زمان این قرارداد یک‌هزار روز و مبلغ آن 341 میلیون و 910 هزار و 715 دلار آمریکا به کارفرمایی سازمان بنادر و دریانوردی و پیمانکاری قرارگاه سازندگی خاتم الأنبیاء، قرب نوح (ع) - مؤسسه عمران ساحل، اما بنا به گفته مسئولان هزینه در حال حاضر 3 برابر شده است.

‌این قرارگاه متعهد شده بود که فاینانسر را معرفی کند و پس از معرفی، توافق‌نامه سه‌جانبه‌ای بین سازمان بنادر و دریانوردی، قرارگاه خاتم و فاینانسر به امضاء خواهد رسید.

* تغییر روش اجرای توسعه بندر از مدل EPCF به مدل EPC از محل فروش اوراق مشارکت

به گزارش فارس ظرفیت بندر شهید بهشتی چابهار پس از تکمیل عملیات توسعه به 6 میلیون تن در سال افزایش می‌یابد، ‌عملیات توسعه این بندر را با هدف‌گذاری اعتباری بالغ بر 342 میلیون دلار سرمایه‌گذاری، آغاز شد،‌ ابتدا مقرر شد شرکت پیمانکار این پروژه را به صورت EPCF اجرا و فاینانس را خود تأمین کند اما به دلیل مسائل و مشکلات تحریم، شرکت پیمانکار نتوانست این منابع را تأمین کند بنابراین اجرا از محل منابع فاینانس لغو شد.

‌پس از این بود که سازمان بنادر و دریانوردی اجرای پروژه را به روش EPC تغییر داد؛ قرارداد را سازمان تأمین مالی کرد و از محل فروش اوراق مشارکت بخش قابل توجهی از منابع اجرای طرح توسعه بندر تأمین شد و هم‌اکنون از محل منابع این سازمان طرح توسعه دست‌ و پا شکسته در حال اجرا است.

* فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بندر چابهار

فرصت‌های سرمایه گذاری در این بندر شامل‌ ساخت انبار، احداث سیلو، احداث پایانه صادراتی، ایجاد مخازن نگهداری روغن، فرآوری و صادرات مجدد کالا، مشارکت در اجرای طرح توسعه بندر چابهار و سوخت‌رسانی و خدمات‌رسانی به شناورها است.

* فرصت‌های سرمایه‌گذاری اقدام‌ شده در بندر چابهار

سرمایه‌گذاری دستگاه آب‌شیرین کن RO، سرمایه‌گذاری مخازن گوگرد و اسیدسولفوریک، سرمایه‌گذاری سیلوی غلات و سرمایه‌گذاری ترانزیت سوخت از جمله‌ سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در این بندر است.

* مشخصات فنی بندر شهید بهشتی چابهار‌

‌مساحت کل‌ 254 هکتار و مساحت محوطه‌های بارانداز‌ 16 هکتار و مساحت انبارهای مسقف‌ 30000 متر مربع است.

* مشخصات فنی بندر شهید کلانتری چابهار

‌ مساحت کل بندر 30 هکتار، مساحت محوطه‌های بارانداز 35000 مترمربع، مساحت انبارهای مسقف 3000 مترمربع و مساحت محوطه کانتینری 40000 مترمربع است.

*مزایا و پتانسیل‌های بندر چابهار نسبت به بنادر منطقه

به گزارش تخفیف 30 درصدی در همه ردیف‌های حقوق و عوارض بندری وارد بر کشتی‌های کانتینری، تخفیف حداقل 30 درصد در هزینه‌های تخلیه و بارگیری کانتینر (THC) نسبت به سایر بنادر جنوبی کشور و ارائه تخفیفات پلکانی در THC کانتینری وارده به خطوط کشتیرانی، از مزایای در نظر گرفته شده برای این بندر اقیانوسی است.

همچنین تخفیف 75 درصدی در انبارداری کانتینرهای وارداتی و 85 درصد در انبارداری کانتینرهای صادراتی و تخفیف 30 درصدی در هزینه باربری و انبارداری وارد بر کالاهای غیر کانتینری نسبت به سایر بنادر کشور، از دیگر مشوق‌ها برای جذب است.

بندر چابهار به عنوان دروازه ورودی خلیج فارس، دارنده گواهینامه سیستم مدیریت یکپارچه IMS شامل استانداردهایISO 9001-2008. ISO 14001-2004. OHSAS 18001-2007 استت؛ فاصله این بندر‌ تا فرودگاه 40 کیلومتر است.

این بندر به عنوان دروازه ورودی کریدور بین‌الملل شمال ـ جنوب و محور توسعه شرق کشور، دارای مزیتی نظیر عدم انتظار نوبت کشتی به نسبت سایر بنادر کشور است.

فاصله این بندر تا بندرعباس حدود 306 مایل دریایی است، اما کشتی‌ها با 50 مایل انحراف می‌توانند به چابهار آمده و ‌بارهای خود را سریع‌تر تخلیه کنند، این مورد در کاهش هزینه‌های سوخت و کاهش زمان تخلیه و بارگیری تأثیر بسزایی دارد.

* سود‌جویی کلان بنادر عربی حاشیه خلیج فارس از کم‌کاری ما در بندر چابهار

به گزارش فارس در بنادر جنوبی ایران رقبای بندری زیادی داریم که همه خارجی هستند و این مورد تلنگری برای فعال‌تر شدن بندر چابهار است؛ در حال حاضر کشورهای حاشیه خلیج فارس همه در حال ساخت و توسعه بنادر خود هستند و این در حالی است که آنها در انتهای خلیج فارس قرار دارند اما بندر چابهار که به آب‌های آزاد متصل بوده و ورودی اصلی است کمتر مورد توجه بوده؛ در حالی که باید این بندر در ترانزیت توسعه یابد تا بتواند سهم قابل توجهی از بازار خلیج فارس را به خود اختصاص دهد.

همچنین بندر گوادر نیز به عنوان یکی از رقبای بندر چابهار خود را برای توسعه آماده می‌کند.

در این راستا انتظار می‌رود وزارت راه و شهرسازی با ارائه مشوق‌های لازم نسبت به جذب بخش خصوصی برای توسعه هر چه زودتر این بندر اقدام کند؛ ضمن آنکه باید کریدور شمال-جنوب شرق از چابهار تا مشهد و سرخس نیز تکمیل شود؛ بدین ترتیب کالا از کشور‌های CIS در مسیری کوتاه و امن از سرخس به چابهار آمده و از آنجا به تمام دنیا حمل می‌شود ضمن آنکه کالا نیز قبل از ورود به بنادر عربی حاشیه خلیج فارس، در بندر چابهار تخلیه شده و از آنجا به شرق و شمال شرق آسیا و نیز ترکیه و اروپا، در مسیری کوتاه منتقل می‌شود.

قطعاً اگر توسعه بندر شهید بهشتی چابهار انجام شود و کریدور ترانزیتی شمال‌-جنوب شرق از چابهار تا سرخس به اتمام برسد، کشتی‌ها در راستای کاهش مصرف سوخت، هزینه کمتر و صرفه‌جویی در وقت بندر چابهار برا برای تخلیه و بارگیری کالا انتخاب می‌کنند و این فرصتی بزرگ برای درآمد‌زایی کشور است.

سعید مؤذنی

انتهای پیام/آ
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


یک استاد اقتصاد:
اقتصاد مقاومتی یعنی مقاوم‌سازی نقاط آسیب‌پذیر اقتصادی
یک مدرس اقتصاد گفت: اقتصاد مقاومتی یعنی اینکه نقاط آسیب‌پذیر اقتصادی را تشخیص دهیم و در جهت مقاوم‌سازی آن اهتمام ورزیم.


438834_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمد خوش‌چهره مدرس اقتصاد و نماینده دوره هفتم مجلس در سخنرانی خود در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی با عنوان آرمان‌های اقتصادی انقلاب اسلامی، گفت: بحث استقلال اقتصادی به عنوان یک شعار و عنصر هویت‌بخش انقلاب اسلامی است که مقام معظم ***** به آن اهتمام دارند.

وی افزود: **** جمهوری اسلامی یک واقعیت انکار‌ناپذیر تاریخ بشریت است که در آن آموزه‌های جدی وجود دارد و بسیاری از محافل دانشگاهی را به خود مشغول کرده است.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: انقلاب و حوادث آن آموزه‌هایی دارد، در زمینه‌های مختلف سیاسی، و اقتصادی که الان دولتمردان ما باید به آن استناد کنند، ما باید از تاریخ و به ویژه اتفاقاتی که راجع به مفاسد اقتصادی افتاده است، درس بگیریم.

خوش‌چهره گفت: ایران بعد از انقلاب اسلامی به لحاظ سیاسی به عنوان یک الگو در دنیا مطرح است و بسیاری از تحلیلگران بزرگ دنیا به این موضوع اذعان دارند ولی از نظر اقتصادی ایران هنوز به الگو تبدیل نشده و این مسئله در مذاکرات ژنو مطرح شد.

وی افزود: چنانچه مذاکره‌کنندگان در آغاز در آنجا مطرح کردند که تحریم‌ها در ایران تاثیر‌گذار بوده و ایران را به پای میز مذاکره کشانده است.

این اقتصاد‌دان تصریح کرد: اینکه ایران هنوز به الگوی اقتصادی تبدیل نشده است، ریشه در مقوله درونی و بیرونی جامعه ایران دارد و ریشه درونی آن بر می‌گردد، به ضعف، کم‌تدبیری، غفلت و جهالت که به آن مبتلا شده‌ایم.

نماینده دوره هفتم مجلس اظهار داشت: من نمی‌گویم که تحریم‌ها بر اوضاع اقتصادی ایران بی‌تاثیر بوده است ولی مدیریت نامناسب در داخل به خصوص در حوزه مدیریت کلان بیشترین تاثیر را بر اقتصاد گذاشته است.

خوش‌چهره گفت: واژه اقتصاد مقاومتی در ادبیات ما نیست و این واژه برای بسیاری از ما نامانوس است، خودکفایی و خوداتکایی به این مفهوم نیست که یک کشور همه نیاز‌هایش را خودش تامین کند، چرا که چنین چیزی تقریبا غیرممکن است.

وی افزود: استقلال و خودکفایی به این معناست که یک کشور سعی کند، در مظاهر تولید تا می‌تواند وابستگی‌های تهدیدزا را کاهش دهد. در حال حاضر ژاپن و عربستان هم همین کار را می‌کنند و نیاز‌های اقتصادی خود را از یک کشور تامین نمی‌کنند تا در صورت وقوع یک حادثه سیاسی و یا جنگ با مشکل مواجه نشوند.

این استاد اقتصاد اظهار داشت: بعد از افزایش قیمت نفت در 1993 ،خیلی از کشورها برای خود سبد انرژی تعریف کردند مثل انرژی‌های خورشیدی یا بادی و از این طریق سعی کردند تا وابستگی‌ به نفت را کاهش دهند.

خوش‌چهره اظهار داشت: درست است که این کشورها هنوز به دلیل ارزانی نفت مصرف می‌کنند ولی در صورت وقوع اتفاقی که منجر به دسترس نبودن نفت شود برای خود چاره‌ای اندیشیده است و یا حتی برخی کشورها ذخایر استراتژیک تعریف کرده‌اند که در صورت وقوع حادثه‌ای برای مدتی نفت ذخیره داشته باشند.

نماینده دوره هفتم مجلس بیان داشت: اقتصاد مقاومتی یعنی اینکه نقاط آسیب‌پذیر اقتصادی را تشخیص دهیم و در جهت مقاوم‌سازی آن اهتمام ورزیم و همچنین کاهش وابستگی‌های تهدید‌زا چه در حوزه نیاز‌های اساسی و مصرف و چه در حوزه درآمد داشته باشیم.

خوش‌چهره گفت: مصرف گندم در ایران به عنوان قوت اصلی است. بنابراین بخشی از استقلال اقتصادی کشور برای ما خودکفایی در رسیدن به تولید گندم است.

وی افزود: ایران در حال حاضر به اذعان و اعتراف اهل فن در حوزه تجهیزات نظامی در دنیا حرف اول را می‌زند و دارای توان نظامی در حد بازدارنده است.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: در حوزه نظامی علی‌رغم اینکه در دوره جنگ در خصوص تامین تجهیزات نظامی در مضیقه بودیم و هیچ کشوری تجهیزات نظامی در اختیار ما نمی‌گذاشت به خودکفایی و خود‌اتکایی رسیده‌ایم.

خوش‌چهره گفت: اقتصاد مقاومتی یک نگرش است که ما در بحث استقلال اقتصادی مسیری طولانی داریم و ظرفیت‌های قانون‌گذاری و آرمان‌های ما که راه رسیدن به استقلال را شفاف می‌کند.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پایبندی به استقلال اقتصادی مولد مشکلات اقتصادی امروز ایران است و آیا با پشت کردن به استقلال اقتصادی می‌توان مشکلات را حل کرد، گفت: این سوال مشکل دارد زیرا ما هنوز به استقلال اقتصادی دست نیافته‌ایم. استقلال سیاسی داریم، ایران در جهان الگوی استقامت و مقاومت است، اما الگوی اقتصادی نیست.

وی افزود: ما برای اینکه در جهت استقلال مستمر و پایدار حرکت کنیم نیاز به تلاش داریم و عوامل مختلف داخلی و خارجی برای رسیدن به استقلال وجود دارد.

خوش‌چهره گفت: استقلال مقاومتی کاهش عوامل تهدید‌زا است. ما هنوز به لحاظ اقتصادی به درآمد نفت وابسته‌ایم. 4 دولت سازندگی، اصلاحات، مهرورزی و عدالت، تدبیر و امید هر کدام نسبت به دیگری به نفت وابسته‌تر بوده‌اند، البته راجع به دولت تدبیر و امید هنوز برای قضاوت کردن کمی زود است.

این استاد دانشگاه بیان داشت: دولت‌ نهم و دهم اوج وابستگی به نفت را داشت ، بنابراین ما برای رسیدن به استقلال اقتصادی هنوز فاصله زیادی داریم.

وی افزود: امام (ره) می‌گفت کشوری که از لحاظ غذایی (نان) وابستگی دارد، نمی‌تواند ادعای استقلال اقتصادی داشته باشد.

انتهای پیام/ب
 
بالا