لیزیک چیست؟
اینطور که می بینم بیشتر سوالات در این تاپیک در مورد لیزیک و عمل های ریفراکتیو (اصلاح بینایی) هست. برای همین توی چند تا پست سعی می کنم لیزیک ، لازک ، PRK و جراحی فیکیک با لنز آرتیزان رو به طور خلاصه توضیح بدم.
دروبینی یا نزدیک بینی عبارتست از تغییر تحدب کره چشم به طوریکه امواج نوری به جای اینکه بر روی شبکیه تشکیل بشن جلوتر یا عقبتر تشکیل بشن. این مثل دوربینی می مونه که لنزش به جای فوکوس بودن جلوتر و یا عقبتر باشه.
برای اصلاح این مورد قدیمتر از عینک و لنز استفاده میشد. که در این موارد نوعی لنز بر عکس تجدب کره چشم بر روی چشم قرار می گیرف و کانون تشکیل تصویر رو دوباره بر روی شبکیه قرار می داد.
در اصلاح با لیزر (لیزیک) با کمک باریکه نوری لیزر با قدرت مشخص لایه ای از قرنیه تراشیده میشه و همون عینک به صورت مینیاتوری روی قرنیه به وجود میاد. این بارکیه لیزر با فرکانس مشخص و قدرت مشخص ایجاد میشه به طوریکه فقط لایه بیرونی قرنیه رو می سوزونه و بعد از اون از بین میره و به داخل چشم وارد نمیشه. به همین دلیل دستگاههای تولید این لنیزر بسیار دقیق و گران هستند.
مراحل لیزیک:
مرحله 2- با کمک تیغه ای بسیار تیز به نام کراتوم لایه بیرونی قرنیه برش داده میشه (این لایه سلول زنده نداره) این برش می بایست بسیار دقیق انجام بشه در صورتیکه برش دارای نا همواری باشه بعد از برش و قرار گرفتن سر جای اولیه کمی فاصله ایجاد میشه و باعث آستیکمات بعد از عمل میشه.
مرحله 3-4 در این دو مرحله برش ایحاد شده از روی قرنیه به کناری می رود .
مرحله 5- با کمک باریکه لیزر سطح کروی ایجاد شده برش داده میشود و شماره عینک که قبل از عمل با کمک عکسبرداری مشخص شده است بر روی قرنیه تراش می خورد.
مرحله 7-8 فلپ ایجاد شده بر سر جایش قرار می گیرد.
روش های ایجاد عینک بر روی قرنیه در دستگاههای مختلف متفاوت است و معمولا دقت عینک تراش خورده به قطر باریکه لیزر و روشی که برای برش استفاده میشه بستگی داره.
مثلا یک باریکه بزرگ دقت کمتری داره و باریکه های کوچکتر دقت بیشتری را ایجاد می کنند.
در مورد روش جاروب مثلا در Visx جاروب به صورت فراکتال هست. باریکه لیزر با اندازه های مختلف و در مکان های مختلف زده میشه و به اینصورت یک دایره کامل ایجاد میشه. ولی در مورد Alegrato یک باریکه ثابت از مرکز به صورت دوار به اطراف می چرخد و یک دایره را ایجاد می کند.
به همین دلیل دقت دستگاه Visx کمی بیشتر و سرعت بیشتری هم دارد.
در دستگاههای جدیدتر با عکسبرداری از قرنیه قبل از عمل یک تصویر از چستی و بلندی های قرنیه بدست می آورند (Wavefront ) که با کمک این تصویر و بدون دخالت پزشک دستگاه برش زیر لایه قرنیه رو هماهنگ با پستی بلندی های رویین قرنیه انجام می ده که باعث افزایش دید شب (Asphercity ) بعد از عمل میشه.
در چدیدترین روش برش قلپ قرنیه (لایه که بلند میشه) با کمک لیزر انجام میشه که مبدا این روش شرک AMO با دستگاه Intralase بود که الان به نام فمتو در تمامی دستگاهها قرار گرفته.
مقایسه برش با کراتوم و لیزر
این روش علاوه بر دقیقتر بودن از افزایش آستیگمات بعد از عمل جلوگیری میکند و به دلیل برش با لیزر دوران نقاهت کمتری هم دارد.
شرکت های مختلفی اقدام به تولید دستگاههای لیزر می کنن. با توجه به اینکه تولید لیزر به روش اگزایمر همچنان به صرفه تر است استفاده از لنیزر های Solid کاربرد کمتری دارد.