• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مطالبات معوق؛ قصه‌ای که سر دراز دارد
برخی بانک‌ها برای دریافت مطالباتشان عجله ندارند!



حجم کل مطالبات بانکی به 826 هزار میلیارد ریال و حدود 14.2 درصد از نقدینگی رسیده و در حالی که 55 درصد این معوقات در اختیار 200 بدهکار بزرگ بانکی است، شاهد برخورد جدی با این افراد از سوی شبکه بانکی نیستیم و این در حالی است که بانک‌ها برای وصول مطالبات خرد با جدیت با مشتریان خود برخورد می کنند.



به گزارش خبرنگار بانک خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) آمار غیر رسمی حجم واقعی نقدینگی را حدود 700 هزار میلیارد تومان اعلام می کنند اما آخرین آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی حاکی از رسیدن حجم نقدینگی به 575 هزار میلیارد تومان تا پایان بهمن ماه سال گذشته است که نشان می‌دهد مطالبات 82 هزار میلیارد تومانی حدود 14.2 درصد از کل نقدینگی کشور را در بر می‌گیرد.

اگرچه رشد چشمگیر مطالبات معوق بانک ها از سال 84 تاکنون، باعث شد تا دولت یازدهم در بدو کار به طور جدی وصول 80 هزار میلیارد تومان مطالبات معوق بانک ها را پیگیری کند و حتی قوه قضاییه و ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی به پرونده‌های بدهکاران بانکی ورود پیدا کردند و مقرر شد رییس کل بانک مرکزی با تمام قدرت بانک‌ها را وادار کند تا حداکثر تلاش و فعالیت را در بخش وصول معوقات بانکی داشته باشند و گزارش ماهانه را به ستاد بدهند و حتی کمیته ای در بانک مرکزی به منظور وصول مطالبات بانک‌ها ایجاد و پیشنهاد شد که دادگاه‌های تخصصی برای رسیدگی به پرونده‌های مطالبات معوق **** بانکی تشکیل شود، تا از این طریق سرعت لازم در تعیین تکلیف این پرونده‌ها بوجود آید اما ارسال اسامی 575 نفر از بدهکاران کلان بانکی به قوه قضاییه توسط معاون اول رییس جمهوری واکنش سخنگوی قوه قضاییه را در پی داشت.

محسنی اژه ای با طرح این سوال که آیا بانک‌ها خودشان واقعا می‌خواهند معوقات نداشته باشند یا نه؟ آیا می‌خواهند معوقات را وصول کنند یا نه؟، گفته بود: بعضی از اعضای هیات مدیره بانک‌ها رسما به ما می‌گفتند چه ضرورتی دارد دستگاه قضایی به این مساله وارد شود؟ آنها می‌گفتند ما خودمان با مشتری کنار می‌آییم.

سخنگوی قوه قضاییه با بیان این که از این صحبت می‌فهیم که نمی‌خواهند جلوی این کار را بگیرند وگرنه نمی‌گذاشتند هر سال نسبت به قبل معوقات افزایش پیدا کند، اضافه کرد: ما به بانک مرکزی به صورت کتبی و شفاهی فشار آوردیم. کمیسیون اصل 90 هم وارد شد و با دستگاه‌های نظارتی دیگر هم تبادل اطلاعات کردیم. بانک مرکزی چندی پیش لیستی را به قوه قضاییه ارسال کرد که ما از این بابت از قوه قضاییه و همچنین از دولت تشکر می‌کنیم و امیدواریم این کار ادامه داشته باشد اما با بررسی لیست ارسالی بانک مرکزی دیدیم که تعداد افراد با بدهی بیشتر از 10 میلیارد تومان، از 980 نفر کمتر است.

در پی این امر و در واکنش به برخی انتقادات مبنی بر این که بانک ها به دنبال وصول مطالبات معوق نیستند ، بانک مرکزی اعلام کرد که این که گفته می شود بانکها دنبال مطالبات معوق نیستند اساساً اشتباه است چون وجود مطالبات معوق در دفاتر بانکها، نشان دهنده ضعف مدیران آن بانک است.

بانک مرکزی همچنین آمار جدیدی از بدهکاران بانکی اعلام کرده مبنی بر اینکه 10 بدهکار بزرگ بانکی ، 124 هزار میلیارد ریال بدهی به بانکها دارند و 15 درصد کل مطالبات بانکی در اختیار این 10 نفر است . همچنین 30 درصد از کل مطالبات معوق مربوط به بخش صنعت و معدن است.

در این راستا حمید تهرانفر،معاون نظارتی بانک مرکزی میزان مطالبات بانکهای خصوصی را 250 هزار میلیارد ریال (معادل 17 درصد کل تسهیلات) و میزان مطالبات بانکهای نیمه خصوصی را 234 هزار میلیارد ریال (برابر با12 درصد تسهیلات) اعلام و اظهار کرد: بانکهای دولتی نیز 323 هزار میلیارد ریال از مطالباتشان معوق شده است که این میزان ، معادل 13 درصد کل تسهیلاتشان است.

بر این اساس اظهارات سخنگوی قوه قضاییه و معاون نظارتی بانک مرکزی در حالی مطرح می شود که برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند پشت بسیاری از پرونده های مطالبات معوق سیاسیون هستند و رقم 82 هزار میلیارد تومانی که برای مطالبات معوق اعلام می‌شود واقعی نیست و بانک ها، آنطور که باید در وصول مطالبات معوق خود جدی نیستند.

به اعتقاد آنان در شرایطی که 55 درصد مطالبات معوق در اختیار 200 نفر است، شاهد عدم ارائه خدمات بانکی و گشایش حساب در کلیه بانک‌ها برای افرادی هستیم که پرداخت اقساطشان به تعویق افتاده و بدهی اندک به سیتم بانکی دارند.

در چنین شرایطی باید دید که آیا با همکاری سه قوه مقننه،مجریه و قضاییه قصه طولانی مطالبات معوق بانک ها به پایان می رسد و وصول مطالبات بانک ها ساماندهی می شود و یا همچنان شاهد تاکید بر ضرورت وصول مطالبات، عدم برخورد با بدهکارن کلان و نتیجه نرسیدن اقدامات خواهیم بود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در گفت‌وگو با نیویورکر
ظریف: 1+5 شرافت و شان مردم ایران را درک کند



محمد جواد ظریف گفت: تنها درون‌مایه مذاکرات ایران با شش قدرت جهانی احترام است. احترام برای حقوق ایران.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با مجله نیویورکر تاکید کرد: یک توافق هسته‌ای به طور قطع در آینده سیاسی ایران تاثیرگذار است اگر ما بتوانیم به مردم‌مان نشان دهیم و ثابت کنیم که غرب اکنون حاضر است با ایران براساس احترام متقابل، منافع مشترک و وضعیتی برابر معامله کند در این صورت این مساله تاثیری بر تمام جنبه‌های عملکرد سیاست خارجی ایران و برخی جنبه‌های سیاست داخلی ایران دارد.



وی در پاسخ به این سوال که با توجه به خط قرمزهای موجود به ویژه میان تهران و واشنگتن که اغلب برطرف نشدنی به نظر می‌آیند، دستیابی به یک توافق تا چه اندازه سخت می‌باشد؟ گفت: چنین توافقی هم می‌تواند آسان باشد و هم سخت.



ظریف تشریح کرد: آسان چون به طور ظاهر ما دیدگاه‌های مشابهی در مورد اهداف‌ این توافق داریم. ما سلاح هسته‌ای نمی‌خواهیم و آنها می‌گویند که هدف تضمین این مساله است که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست بنابراین از نظر من چنین هدفی هم اکنون به دست آمده است و ما باید فقط مکانیزم مورد نیاز برسر این پروسه را پیدا کنیم.



ظریف تاکید کرد: اما جزئیات می‌تواند طاقت‌فرسا و سخت باشد.



وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: همچنین به دلیل وجود کسانی که توافق را نمی‌خواهند و آنهایی که منافع‌شان را در بی‌اعتمادی بیشتر و مناقشه می‌بینند کار را سخت می‌کنند و تمام تلاش‌شان را برای ممانعت از این توافق به کار می‌گیرند.



وی گفت: اکنون آنها زمان داشتند تا خود را جمع و جور کنند و احتمالا با تاکتیک‌های جدید به میدان بیایند. من هنوز معتقدم که آنها شکست می‌خورند اما آنها زندگی را برای کسانی که چیزی مثبت می‌خواهند سخت‌تر می‌کنند.



ظریف تاکید کرد: تنها درون‌مایه مذاکرات ایران با شش قدرت جهانی احترام است. احترام برای حقوق ایران.

وزیر خارجه کشورمان همچنین اظهار کرد: مذاکرات هسته‌ای در مورد ظرفیت هسته‌ای نیست این مذاکرات در مورد شرافت و شان ایران است.



وی ادامه داد: اگر طرف مقابل اهمیت این شرافت و شان را برای مردم ایران درک کند و این حقیقت را که ایرانیان مختلف که حتی تاسیسات نطنز،‌ اراک یا فردو را ندیدند معتقدند که این شرافت و تکنولوژی و توسعه آنها قابل فروش نیست در این صورت آنها می‌توانند به یک درک مشترک با ما برسند.



ظریف همچنین در سخنانش آورده است که مذاکرات هسته‌ای در میان دولت ایران یک مباحثه است که این مباحثه سالم و گرم است. این یک موضوع بسیار بسیار مهم است و تعابیر مهمی دارد به همین دلیل تصمیم‌گیری در مورد آن سخت است. همچنین بی‌اعتمادی زیادی نسبت به غرب وجود دارد بنابراین هر قدمی که برداشته می‌شود،‌ با احتیاط و ملاحظات است.





خبرنگار نیویورکر در ادامه گفت: حسن روحانی، رئیس جمهور ایران با محمود احمدی‌نژاد به ویژه در مواجهه با سیاست خارجی متفاوت است و وزیر امور خارجه کشورمان در این باره گفت: ما دورنمای متفاوتی از دنیا داریم. ما جهان را لزوما به صورت سیاه و سفید نمی‌بینیم. ما معتقدیم که امکان مشارکت و همکاری وجود دارد. ما معتقدیم که برای اینکه بتوانیم با کسی مذاکره کنیم، با آنها مشارکت داشته باشیم و به یک درک برسیم لزوما نباید با آنها موافق باشیم.



ظریف تاکید کرد: ما در واقع اعتماد به نفس بیشتری داریم بنابراین معتقدیم که می‌توانیم مذاکره کنیم و به اهداف‌مان دست پیدا کنیم چون قابلیت اینکه بتوانیم به صورت منطقی نظرمان را بگوییم و طرف مذاکره کننده‌مان را متقاعد کنیم که می‌توانند با ما به توافق برسند، داریم. با این همه هیچ چیز نمی‌تواند مانع از بازگشت جمهوری اسلامی ایران به موضع تندروها شود.



محمدجواد ظریف تشریح کرد:‌ رای‌دهندگان می‌توانند ما را به خانه بازگردانند. من خیلی زود و در سن 47 سالگی بازنشسته شدم بنابراین می‌توانم دوباره نیز بازنشسته شوم و فکر می‌کنم مردم حق دارند که اینگونه انتخاب کنند.



این مجله آمریکایی همچنین نوشت: ظریف انتخاب احمدی‌نژاد به عنون رئیس جمهور ایران در سال 2005 را به عدم پاسخگویی غرب به امدادرسانی دیپلماتیک در دوران ریاست جمهوری محمدخاتمی نسبت داد و گفت: ایران یک دیپلماسی صادقانه و مشارکتی انتخاب کرد اما واکنش غرب براساس توهمات بود و متاسفانه کسانی در کاخ سفید نشسته بودند که درک و دانشی محدود از واقعیت‌های جهان داشتند. واکنش به این صداقت، متکبرانه، غیرممکن و توهم‌آمیز بود. مردم ایران معتقد بودند که شرافت آنها به خطر افتاده و این صداقت دولت آنها با دشمنی و خواسته‌های غیرممکن مواجه شده است. بنابراین آنها کسی را انتخاب کردند که کاملا با این رویکرد مخالف بود.



وزیر خارجه کشورمان بیان کرد: حس قربانی شدن، افکار ایرانی‌ها را دربرگرفته است. هر صحبتی که از واشنگتن بیرون می‌آید غیرمحترمانه است، تلاش می‌کند تا مردم ایران را تهدید کند و ایرانی‌ها را تحت فشار قرار دهد از این‌رو آنها خیلی فوری واکنش نشان می‌دهند.



وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی مردم ایران در نماز‌های جمعه علیه آمریکا شعار می‌دهند و چرا از آمریکایی‌ها می‌خواهند در مورد چیزی که خودشان حساس نیستند، حساس باشند اظهار کرد: ما در مورد چیزی که عموم مردم انجام داده‌اند در مقابل آنچه که رئیس جمهور آمریکا انجام داده صحبت می‌کنیم.



ظریف به سخنان باراک اوباما و جورج بوش که گفته‌اند حمله نظامی علیه ایران هنوز یک گزینه است اشاره کرد و گفت: مردم ایران به تهدید و فشار به طور منفی پاسخ می‌دهند و تقریبا به آن حساس شده‌اند. این مساله موجب آزردگی مردم ایران شده و به همین دلیل شما شاهد شعارهای برخی مردم در نمازهای جمعه هستید.



وی ادامه داد: من به شما اطمینان می‌دهم این مردم همان کسانی هستند که بعد از حادثه 11 سپتامبر با آمریکایی‌ها ابراز همدردی کردند و حتی برای ابراز یک همدلی و یگانگی خود با آمریکایی‌ها با در دست گرفتن شمع در خیابان راهپیمایی کردند. اما در دو نماز جمعه هیچ شعاری داده نشد اما چه چیز تغییر کرد؟ اظهارات رامسفیلد و کاندولیزا رایس آزاری بود برای مردم ایران.



ظریف تاکید کرد: آمریکا باید در طول 35 سال گذشته بیش از این فهمیده باشد که ایرانی‌ها به احترام پاسخی مثبت می‌دهند. آن را امتحان کنید، شما را نخواهد کشت.



وزیر خارجه کشورمان در ادامه یادآور شد: در اینجا دو چشم‌انداز وجود دارد؛ یک چشم‌انداز مناقشه بیشتر، تنش‌های بیشتر و بی‌اعتمادی بیشتر حتی از آنچه در گذشته داشته‌ایم خواهد بود اما چنین وضعیتی اگر از گذشته بدتر شود به راحتی قابل مدیریت نخواهد بود و حتی می‌تواند بدتر و خطرناک‌تر شود. بنابراین یک گزینه وجود دارد که من امیدوارم مقابل ما نباشد.



وی در پاسخ به سوال خبرنگار نیویورکر در این مورد که با توجه به تهدید‌های اسرائیل و آمریکا در مورد باقی بودن گزینه جنگ در صورت شکست خوردن دیپلماسی آیا چنین نتیجه‌ای جنگ دیگر در خاورمیانه خواهد بود؟ گفت: من تا این اندازه در مورد جنگ نگران نیستم. ناامنی واژه‌ای است که من از آن برای ناامنی‌،تنش و جنگ استفاده می‌کنم. من فکر می‌کردم مردم متمدن جنگ را کنار گذاشته‌اند، اما برخی اوقات مردم تصمیمات معقول نمی‌گیرند.



ظریف در ادامه دومین چشم‌انداز موردنظر خود را امیدوارکننده‌تر توصیف کرد و گفت: چنین چشم‌اندازی علیرغم وجود تفاوت‌ها این است که قدرت‌های جهانی بتوانند در مورد مسائل جدی نگرانی‌های مشترک‌شان با هم همکاری و تلاش کنند و آنها را پایان دهند. این مسائل شامل مشکلات عدم ثبات، افراط‌گرایی و تروریسم در خاورمیانه و افغانستان و یکسری دیگر از احتمالات شامل پذیرفتن ایران به عنوان منبع قابل اعتماد انرژی اروپا است.



وزیر خارجه کشورمان در پایان در پاسخ به این سوال که آیا ایران و آمریکا پس از 35سال قطع روابط دیپلماتیک اکنون منافع مشترکی دارند یا خیر؟ گفت: آیا من گفتم که منافع مشترکی وجود دارد؟ ایران در منع اشاعه سلاح‌های کشتار دسته جمعی دارای منافع امنیت ملی است بنابراین اگر آمریکا نیز در منع اشاعه این سلاح‌ها دارای منافعی است،‌ این یک مساله است. ایران در آزادی کشتیرانی در خلیج فارس دارای منافع امنیت ملی است ما در مبارزه با تروریسم و عدم ثبات در افغانستان دارای منافع ملی هستیم.



وی ادامه داد: ما در ایجاد ثبات و برقراری دولت‌های پایدار در منطقه دارای منافع امنیت ملی هستیم. ما همچنین برای پایان دادن به خونریزی‌ها در سوریه دارای منافع امنیت ملی هستیم. اگر من آنچه را که آمریکا در ظاهر می‌گوید بپذیرم، در این صورت نزدیکی وجود دارد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وقتی امیرکبیر برای یک کتاب 100 تومان داد
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
بنده نمی دانم یک صد تومان در سال 1266 ق (1850 میلادی و 1228 ش) چه قدر بوده، اما حدس می زنم که خیلی زیاد بوده است. امیر کبیر برای ترجمه یک کتاب جغرافی فرنگی و چاپ آن این مبلغ را داد که نشان دهد قصدش برای توسعه علم جدی و عزمش قطعی است.



رسول جعفریان در ادامه یادداشت خود در وبلاگ خبرآنلاین نوشت: بارها از پرداخت هزینه های تحقیق و پژوهش به عنوان مهم ترین زمینه ساز پیشرفت علمی سخن گفته شده است. همه در این باره اتفاق نظر دارند، اما در عمل، یا پول قابل توجهی به این امور اختصاص داده نمی شود، یا اگر هم بشود، غالبا بر اثر فساد اداری یا افکار نادرست و مدیریت افراد غیر متخصص، همان مبالغی نیز که هست، به هدر می رود.



شاید یکی از بهترین کارها، هزینه کردن برای تأسیس دانشگاه ها و مدارس جدید، ایجاد رشته های تازه، استخدام دانشجویان زبده که در داخل و خارج تحصیلاتی دارند و امتیازی بر اقران خود، و نیز هزینه کردن برای کتابخانه و آزمایشگاه و جز اینهاست.



البته الان نزدیک به هشتاد سال است که این کارها را انجام می دهیم، پیشرفت هایی هم داشته ایم، اما به دلیل نداشتن یک استراتژی مشخص و مدیریت مستمر، فراز و فرودهای فراوانی در این زمینه داشته ایم و داریم.



می دانیم که بنیاد علم جدید در دوره صدارت کوتاه امیر کبیر گذاشته شد، زمانی که پایه های اولیه دارالفنون ریخته شد و بعد از مدتی این مرکز علمی سرپا شد و اساسی برای شکل گیری دانش های نوین در این کشور گردید.



آن زمان، شاید مصلحت اقتضاء می کرد که استادان بنامی را از فرنگ بیاورند تا مجبور نباشند این همه دانشجو به خارج از کشور بفرستند. این کار انجام شد و بدون شک، اساس علم نوین در ایران توسعه یافت. البته دانشجویانی هم رفتند و برخلاف زمان ما ، بسیاری بازگشتند و نقش مهمی در نو کردن ایران و تأسیس مراکز دانشی داشتند.



اما اکنون دیگر کسی در فکر آوردن استاد نیست، سهل است که بسیاری از راه های ارتباطی دیگر برای توسعه علوم هم که مهم ترین آنها اینترنت است، همچنان مبغوض است. این میراث ضد غربی شدن ما در کنار محاسنی که داشته، و آن اتکای به خود بوده، آسیب های فراوانی به ما زده که یکی هم همین است که مثل این که هر کسی خارجی است گویا قصد نیست و نابود کردن ما را دارد! می دانم که کسانی اینها را ساده انگاری خواهند دانست، اما چه کنم، شاید این بار دیگران اشتباه کنند.



بگذاریم. در حال جستجو در باره عبارتی از کتابی با نام جهان نما بودم. اثری جغرافیایی که شخصی به نام فلوغون رافائیل انگلیزی نوشته و زمان امیر کبیر از فرانسه به فارسی ترجمه شده است. بالاخره نسخه ای از آن را در کتابخانه محدث ارموی که زیر مجموعه کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران است، یافتم.



خاتمه کتاب نکته جالبی داشت که به بحث اول این یادداشت مربوط می شود، هزینه کردن برای کار پژوهش و چاپ. مترجم نوشته است که وقتی کتاب را ترجمه کرد آن را به امیر کبیر تقدیم کرد و او نیز نقدا یک صد تومان بابت هزینه چاپ آن به وی پرداخت کرد.



عبارت مترجم را با هم بخوانیم:



این است مجملی از آنچه ترجمه شد در احوال معرفت عالم و دول و ملل از کتب فرنگیان که در ایران متداول نبود. بعد از شش ماه زحمت که از زبان فرانسه به لسان فارسی درآوردم. دو نسخه از آن نوشته هدیه آستان حضرت ظل اللهی و درگاه جناب آصف جاهی نمودم. بعد از قبول بضاعت مزجات و تحسین بر حسن نسخه منحصره و نوازشات وافره بر این نامقبول، چون نفع این کتاب را اعم می خواست که تمامی خواص ممالک محروسه صانها الله عن الحدثان از آن بهره یاب شوند، بر حسب اذن و اشاره جناب جلالتماب شوکت و صرامت انتساب آصف دوران، خدایگان اجل، شخص اول دولت ایران دستور معظم اتابیک اعظم سرکار امیر کبیر ادام الله تعالی ایام اجلاله که موازی یک صد تومان جهت خرج باسمه، نقد انعام فرمودند این کتاب مستطاب را به دارالطبع برده منطبع گردانیدم و شش نقشه بر حسب تقسیم اقالیم پنج گانه بر آن الحاق کردم که اقلا حدود ولایات هر دولت معین شود. ...



تمام شد عمل استکتاب و انطباع در سنه 1267 هجری بعد از انقضای یک سال از زمان ترجمه در دارالسلطنه تبریز در کارخانه آخوند ملاصالح تبریزی
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مدیرکل آژانس انرژی اتمی: در فعالیت های هسته ای ایران انحرافی دیده نمی شود/تهران به تعهدات خود پایبند بوده است
یوکیا آمانو عصر جمعه گزارش خود درباره فعالیت های هسته ای ایران را در اختیار اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار داد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد: آژانس نبود انحراف در فعالیت های هسته ای اعلام شده ایران را تایید می کند.

به گزارش «انتخاب»، یوکیا آمانو عصر جمعه گزارش خود درباره فعالیت های هسته ای ایران را در اختیار اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار داد.

در گزارش آمانو بر نبود انحراف در فعالیت های هسته ای اعلام شده ایران تاکید اما اعلام شده است در موقعیتی نیست که درباره فعالیت ها و مواد هسته ای غیراعلامی ایران تضمین دهد و نتیجه گیری کند که همه مواد هسته ای در این کشور برای فعالیت های صلح امیز بکار گرفته می شود.

در گزارش مدیرکل آژانس ضمن اشاره به پایبند بودن ایران به تعهدات خود آمده است: اقدامات عملی مورد توافق توسط ایران به مورد اجرا گذاشته شده و تعامل ایران با آژانس از جمله ارائه اطلاعات به همراه تجزیه و تحلیل جاری این سازمان به آژانس کمک کرده است تا برداشت بهتری از برنامه هسته ای این کشور کسب کند.

در بخش خلاصه این گزارش آمده است: ادامه تعامل ایران با آژانس برای حل و فصل موضوعات باقیمانده درباره برنامه هسته ای ایران اهمیت دارد و توافق ایران با آژانس در 20 ماه می 2014 برای اجرای 5 اقدام عملی، گام دیگری به جلو است و آژانس به نظارت و بازرسی اقدامات توافق نامه ژنو ادامه می دهد.

گزارش 14 صفحه ای مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ساعتی پیش به همراه 6 صفحه ضمائم آن منتشر شد و برای مطالعه در اختیار اعضای آژانس قرار گرفت.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر ارشاد: با راه اندازی یک شبکه رسانه‌ای می خواهند دولت را زمین بزنند/هنوز درگیر برخی مباحث پیش پا افتاده مثل برخورد ایجابی با شبکه های اجتماعی هستیم
همه باید تلاش کنیم در کشور فضای باز فرهنگی و سیاسی ایجاد شود تا همه سلایق بتوانند حرفشان را بزنند بدون این که تخریبی صورت گیرد و یا این که منافع ملی به خطر بیفتد. متاسفانه بسیاری از نقدهایی که صورت می گیرد از جنس تخریب است به طوری که یک «شبکه رسانه ای بر علیه دولت» شکل گرفته که گویا هیچ کاری جز مقابله با دولت ندارد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
جمعی از فعالان روابط عمومی با علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دیدار و گفتگو کردند.

63434_775.jpg
به گزارش «انتخاب»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دیدار با تقدیر از فعالیت های صورت گرفته در حوزه روابط عمومی و تبریک روز روابط عمومی و ارتباطات، گفت: فعالیت های بخش خصوصی در ارتقاء روابط عمومی های کشور بسیار اثر گذار بوده است.

علی جنتی اضافه کردند: تشکل ها و موسسات روابط عمومی می توانند نقش بسیار ارزنده ای در بالا بردن فرهنگ عمومی کشور داشته باشند بویژه امسال که سال فرهنگ است مسئولیت های ما نیز بیشتر شده و همه باید تلاش کنند تا هویت و فرهنگ عمومی کشور تقویت شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص نقش روابط عمومی ها در سازمان ها و موسسات دولتی افزودند: روابط عمومی در همه موسسات و سازمان ها وظیفه دارند مسائل و خواسته های مردم را به مسوولان منتقل کنند تا در جهت تصمیم گیری و بهینه سازی فعالیت ها از این نظرات و دیدگاه ها استفاده شود.

به نوشته ی شارا، جنتی در مورد توجه ويژه به مقوله آموزش در حوزه روابط عمومی و ارتباطات گفت: دولت انتظار دارد در تقویت روابط عمومی وزارتخانه ها و سازمان های دولتی به مساله آموزش توجه ویژه شود که این امر می تواند در اصلاح رویکردها، وظایف و عملکردهای مجموعه روابط عمومی ها بسیار موثر باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر برقراری ارتباطات بین المللی در این حوزه افزود: با برقراری ارتباطات بین المللی با حوزه های روابط عمومی سایر کشورها می توان از تجربیات آن ها استفاده کرد و در این بین ممکن است همکاری های فیمابین شکل گیرد که در آینده به همکاری های منطقه ای و بین المللی منجر شود در عین حال موجب انتقال تجربیات روابط عمومی کشور به سایر کشورها می شود.

وی تصریح کرد: روابط عمومی ها تلاش کنند در مجامع بین المللی حضور بیشتری پیدا کنند و دیپلماسی عمومی و فرهنگی می تواند نقش موثری در مدیریت تصویر کشور داشته باشد.

جنتی در ادامه پیرامون فعالیت های صورت گرفته در حوزه نشر، اظهار داشت: در حوزه انتشارات کارهای ارزنده ای صورت گرفته است. البته باید توجه داشته باشیم آثار قابل ترجمه زیادی در این حوزه و سایر حوزه های تخصصی وجود دارد که با ترجمه آن ها می توان به ارتقای سطح علمی روابط عمومی ها کمک کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به این که در راستای ارتقای سطح فرهنگ عمومی، روابط عمومی ها می توانند نقش اثرگذاری داشته باشند، تصریح کرد: ما در کشور با دو نگرش سروکار داریم؛ یکی نوگرایی مبتنی بر آینده نگری و درک شرایط جهانی و مسایل بین المللی است و دیگری سنت گرایی مبتنی بر حفظ وضع موجود. موسسات و تشکل های روابط عمومی در جهت تقویت روحیه نوگرایی می توانند کمک کنند.

وی با انتقاد از برخورد ایجابی با شبکه های اجتماعی، افزود: ما هنوز درگیر برخی مباحث پیش پا افتاده هستیم. هنوز بحث ما این است که آیا از شبکه های اجتماعی می توانیم استفاده کنیم و یا نمی توانیم؛ در حالی که اینترنت ظرفیت های زیادی برای ما ایجاد کرده و از فضاهای مجازی می توانیم بهره برداری های زیادی داشته باشیم.

جنتی در بخش دیگری از سخنان خود خواستار کمک و حمایت جدی نهادهای روابط عمومی از دولت شد و تصریح کرد: متاسفانه امروز در کشور کسانی تلاش می کنند دولت را زمین بزنند و شکل گیری یک «شبکه رسانه ای» در کشور برای تخزیب دولت، حکایت از همین امر دارد. نهادهای روابط عمومی با اندیشه و فکر جدید و خلاقیت باید در برابر این تحرکات روشنگری کنند و کمک به دولت برای پیشرفت کشور را وجهه همت خود قرار دهند.

وی افزود: همه باید تلاش کنیم در کشور فضای باز فرهنگی و سیاسی ایجاد شود تا همه سلایق بتوانند حرفشان را بزنند بدون این که تخریبی صورت گیرد و یا این که منافع ملی به خطر بیفتد. متاسفانه بسیاری از نقدهایی که صورت می گیرد از جنس تخریب است به طوری که یک «شبکه رسانه ای بر علیه دولت» شکل گرفته که گویا هیچ کاری جز مقابله با دولت ندارد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ایران چند کارمند دارد؟
وی افزود: در حال حاضر سالانه 25 هزار میلیارد تومان خرج کسری دو صندوق بازنشستگی لشگری و کشوری ایران پرداخت می‌شود که این رقم بیش از نیمی از مبلغی است که به عنوان یارانه به مردم پرداخت می‌شود.
جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور گفت: در حال حاضر دو میلیون و 300 هزار نفر کارمند و یک میلیون و 220 هزار نفر بازنشسته در کشور داریم.

به گزارش فارس، محمود عسکری‌آزاد در جلسه شورای اداری استان قزوین که پیش از ظهر امروز با حضور استاندار و مدیران دستگاه‌های اجرایی استان قزوین در سالن اجتماعات استانداری برگزار شد، اظهار کرد: با بررسی وضعیت مصرف منابع درآمدی کشور در سال‌های گذشته مشخص می‌شود که هزینه‌های جاری دولت همواره بیشتر از هزینه‌های توسعه‌ای بوده است.

وی افزود: در حال حاضر سالانه 25 هزار میلیارد تومان خرج کسری دو صندوق بازنشستگی لشگری و کشوری ایران پرداخت می‌شود که این رقم بیش از نیمی از مبلغی است که به عنوان یارانه به مردم پرداخت می‌شود.

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود این رقم در هشت سال آینده به بیش از 60 هزار میلیارد تومان برسد که این محصول نهایی رشد کمی کادر پرسنلی دولت است که در پایان 30 سال خروج از خدمت پیدا می‌کنند.

عسکری‌آزاد ادامه داد: در حال حاضر دو میلیون و 300 هزار نفر کارمند و یک میلیون و 220 هزار نفر بازنشسته در کشور داریم و این درحالی است که باید به صورت علی‌القاعده به ازای هر شش نفر شاغل یک نفر بازنشسته داشته باشیم.

وی عنوان کرد: باید بپذیریم توسعه‌ای که در بخش دولتی داریم و کمیتی که در بخش دولتی فراهم شده است، تأثیری در ارائه خدمات به مردم نداشته و خدماتی که به مردم ارائه می‌شود با کیفیت‌تر و قیمت تمام شده کمتری نیست.

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور با اشاره به اینکه دستگاه‌های اجرایی قیمت تمام شده فعالیت‌های خود را ندارند، تصریح کرد: **** هزینه‌کرد در دستگاه‌های اجرایی **** سنتی بوده و به میزان فعالیت‌هایی که انجام می‌شود، هزینه می‌کنیم.

عسکری‌آزاد با بیان اینکه در هشت سال گذشته 51 درصد ساختار اداری گسترش یافته است، افزود: از سوی دیگر کیفیت فعالیت‌هایی که در دستگاه‌های اجرایی انجام می‌شود قابل سنجش نبوده و موجب افزایش اعتماد مردم به دولت نمی‌شود.

وی با اشاره به ظرفیت‌های منحصر به فرد کشور ایران نسبت به دیگر کشورهای جهان اضافه کرد: ایران علاوه‌ بر برخورداری از بدنه‌ای جوان، از ثبات سیاسی فوق‌العاده‌ای برخوردار است که در هیچ جای جهان یافت نمی‌شود بنابراین باید از این ظرفیت‌ها و موقعیت جغرافیایی کشور به نحو احسن استفاده کرده و از آن برای توسعه بهره برد.

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور با بیان مراحل فرآیند تهیه برنامه نقشه راه اصلاح **** اداری کشور که مبتنی بر سیاست‌های ابلاغی **** معظم انقلاب است، ادامه داد: بررسی وضع موجود، اسناد بالادست و مطالعات و تجربیات گذشته، بررسی مبانی نظری و تجربیات و تبیین اهداف برای هر کدام از عناوین برنامه‌ای مطالعات انجام شده که از جمله مراحل تهیه این نقشه راه بوده است.

عسکری‌آزاد عنوان کرد: تحقیق سیاست‌های کلی ناظر بر هر برنامه و شناسایی و تحلیل اهم فرصت‌ها و چالش‌های اصلی نیز از دیگر مراحل فرآیند تهیه برنامه نقشه راه به شمار می‌رود که متناسب با تمام این موارد، موضوعات استراتژیک اثرگذار بر هر عنوان برنامه تعیین شده است. وی تصریح کرد: محور مباحث مطرح شده در نقشه راه اصلاح **** اداری کشور شامل سه جزء نگاه به آینده با عنوان **** برنامه‌ریزی، نگاه به حال با عنوان اجرا و نگاه به گذشته با عنوان **** نظارت و ارزیابی است.

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مدیریت خارج از این سه جزء نبوده و **** برنامه‌ریزی نیز بر اساس اسناد بالادستی موجود در کشور است.

عسکری‌آزاد گفت: در این ساختار در نخستین گام باید نحوه تقسیم‌بندی مأموریت‌ها و وظایف بین افراد مشخص شود زیرا این افراد هستند که می‌توانند با انجام صحیح وظایف خود کشور را به سمت تعالی و توسعه سوق دهند. وی یادآور شد: بنابراین باید با تقسیم درست و دقیق وظایف در بین افراد تلاش کنیم کشور را به سمت توسعه حرکت دهیم.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
بهزاد نبوی آزاد شد
بهزاد نبوی یکی از زندانیان وقایع پس از انتخابات سال 88 پس از تحمل 5 سال زندان، از حبس آزاد شد.

به گزارش ایرنا، یکی از حاضران منتظر حضور نبوی درمنزل به خبرنگار ایرنا گفت که براساس اطلاع دریافتی، وی احتمالا روز شنبه برای پاره ای توضیحات به دادگاه برود.

نبوی پس از برگزاری انتخابات سال 88 به اتهام فعالیت تبلیغی علیه **** و اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت ملی از سوی دادگاه بدوی به شش سال حبس محکوم شد که در دادگاه تجدیدنظر ارسال و در نهایت محکومیت وی به پنج سال تقلیل یافت.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
منتجب‌نیا: کروبی هنوز هم دبیرکل حزب اعتماد ملی است
قائم مقام حزب اعتماد ملی درباره وضعیت کروبی و میرحسین موسوی نیز اظهار کرد: معتقدم که کروبی و موسوی حتما باید محاکمه علنی شوند و اگر تخلفی انجام داده‌اند، به همه معرفی شوند، همان‌طور که هر کسی دیگر از مسئولین مرتکب تخلف شود باید به صورت علنی به محاکمه آن‌ها بپردازند.
قائم مقام حزب اعتماد ملی گفت: بعضی‌ها از شکل‌گیری و فعالیت تشکل‌ها در واحدهای دانشگاهی واهمه دارند، در صورتی که فعال شدن چنین واحدهایی به فرهنگ تحزب کمک می‌کند.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام و المسلمین رسول منتجب‌نیا در نشستی با دانشجویان تحت عنوان «تحزب؛ امکان یا امتناع» که به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی برگزار شد، اظهار کرد: یک حزب به منظور گردآوردن افرادی که مشترک در اهداف و سلایق هستند تشکیل می‌شود. برخلاف تصوری که برخی افراد متدین از حزب دارند و آن را یک امر غیرارزشی می‌دانند، به نظرم حزب یک ضرورت اجتماعی است.

وی خاطرنشان کرد: به نظرم شناسایی، جذب و آموزش افراد و همچنین به دست آوردن اخبار و اطلاعات به روز داخلی و منطقه‌ای از اهداف اصلی احزاب است. یک حزب باید نظارت مستمر بر عملکرد صاحبان قدرت در جامعه داشته باشد و بتواند به موقع نقد کارآمد به مسئولان کشور ارایه کند. همچنین احزاب باید جهت تهیه و تدوین برنامه جامع کوتاه مدت و دراز مدتی برای اداره کشور تلاش کنند.

وی مشخص نبودن هویت یک حزب را از آفات احزاب برشمرد و افزود: در برخی از موارد بسیاری از مسئولان اجرایی وغیر اجرایی از احزاب ناقد و ناظر بر قدرت حمایت نمی‌کنند، همچنین یکی از آفات بزرگ در هر جامعه‌ای تک حزبی بودن است که به دیکتاتوری درجامعه می‌انجامد.

قائم مقام حزب اعتماد ملی درباره تعدد احزاب در ایران تصریح کرد: به اعتقاد من اشکال در تعدد احزاب نیست و حتی این ظرفیت وجود دارد که تعداد احزاب از 160 به 500 حزب نیز افزایش پیدا کند، ولی نباید حزب منحصر به یک فولکس‌واگن جمعیت باشد و یا تبدیل به ستاد انتخاباتی شود. باید به جایی برسیم که تمام مردم ما به حکم وظیفه در حزبی باشند، در آن زمان احزاب بیشتر و بهتری خواهیم داشت.

وی تصریح کرد: در سال 60 قانون احزاب تاسیس شد، 32 سال است که از این قانون می‌گذرد و می‌خواهند متناسب با دولت این قوانین تغییر کند. در دولت احمدی‌نژاد، قرار بود تا قانون احزاب اصلاح شود ولی خوب شد که این اتفاق نیفتاد، چون باعث انحلال احزاب می‌شد. ولی در حال حاضر تقاضا داریم با رویکرد مردمی، نه محدود کردن احزاب و نه سلب فعالیت از آن‌ها، جایگاه قانونی و مردمی بیشتری به احزاب داده شود که این مهم وظیفه دولت است.

وی همچنین با اشاره به این‌که «برخی مسایل فقط شامل احزاب نمی‌شود و تشکل‌های صنفی و سیاسی را هم در برمی‌گیرد»، گفت: بعضی‌ها از شکل‌گیری و فعالیت تشکل‌ها در واحدهای دانشگاهی واهمه دارند، اما باید در تمامی واحدهای دانشگاهی، اداری، و حتی اصناف نیز تشکل‌های سیاسی شکل گیرد و فعال شود که همین موضوع به فرهنگ تحزب کمک می‌کند.

منتجب‌نیا در پاسخ به سوالی درباره بهار و خزان احزاب با تغییر دولت‌ها اظهار کرد: بهار و یا خزان احزاب به معنای دولتی بودن نیست، در هشت سال گذشته دولت فرهنگ حزب‌ستیزی یا گریزی را رواج داد ولی در دولت خاتمی توسعه سیاسی، احیاء و اهتمام به تکثر احزاب وجود داشت، ولی نه به معنی دولتی بودن و وابسته به دولت بودن، البته در صورت دولتی بودن احزاب این موضوع آفت تحزب خواهد بود.

وی گفت: احزاب باید پاسخگوی عملکرد خود باشند و اگر ما اصلاح‌طلبان در این دوره از روحانی حمایت کردیم، باید پاسخگوی عملکرد روحانی به مردم باشیم یا اصولگرایان که از دولت قبل حمایت می‌کردند امروز باید پاسخگوی آن عملکرد دولت متبوع‌شان باشند.

وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره ارتباط حزب اعتماد ملی با مهدی کروبی اظهار کرد: قضیه حزب اعتماد ملی از کروبی جداست و نباید این دو موضوع را با یکدیگر در ارتباط دانست. کروبی همچنان دبیرکل حزب اعتماد ملی است ولی در حصر است و این با قضیه کروبی به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری و عملکردش که با آن مخالفت شد فرق می‌کند.

قائم مقام حزب اعتماد ملی درباره وضعیت کروبی و میرحسین موسوی نیز اظهار کرد: معتقدم که کروبی و موسوی حتما باید محاکمه علنی شوند و اگر تخلفی انجام داده‌اند، به همه معرفی شوند، همان‌طور که هر کسی دیگر از مسئولین مرتکب تخلف شود باید به صورت علنی به محاکمه آن‌ها بپردازند.

وی افزود: حزب اعتماد ملی در زمان انتخابات، نه ستاد کروبی بود و نه در بیانیه‌های وی نقش و نظری داشت، بلکه تشکیلات قانونی خود را داشت و به قوت خود نیز باقی ماند.

وی با بیان این‌که «در دولت گذشته پس از انتخابات 88 آقایانی که حتی رقیب کروبی بودند مصر بودند که حزب اعتماد ملی چرا فعالیت خود را ادامه نمی‌دهد»، افزود: این درحالی است که من بارها در صحبت‌های خود پاسخ دادم وقتی دفتر اعتماد ملی پلمپ شده است و اموالش را به تاراج برده‌اید، چطور می‌توانیم به فعالیت‌مان ادامه دهیم؛ البته تا به امروز نیز این اموال باز گردانده نشده است.

منتجب‌نیا با اشاره به این‌که «تنها راه مقابله با قانون‌شکنی، دادگاه است» تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران باید دادگاهی علنی تشکیل دهد و در حضور نمایندگان و مردم این دو را محاکمه کند و به هر جرم و مجازاتی که اثبات رسید، مجازات شوند. یک طرفه و یک جانبه نمی‌توان نظر داد و رای صادر کرد و باید خود آن‌ها نیز در جلسه حضور داشته باشند تا از خود دفاع کنند.

وی با اشاره به مواضع حزب متبوعش پس از انتخابات 88 و با انتقاد از عملکرد شورای نگهبان تاکید کرد: افراطی‌گری و تندروی در هر گروهی محکوم است.

وی در پاسخ به سوالی درباره گروه‌های فشار گفت: گروه‌های فشار دارای ویژگی‌های خاصی هستند که از‌آن جمله می‌توان به نقض قوانین و زیر پا گذاشتن قوانین کشور، پذیرفتن هرج و مرج و مخالفت با امنیت و آرامش عمومی مردم و بی‌توجهی به آبروی افراد و حرمت‌شکنی اشاره کرد.

قائم مقام حزب اعتماد ملی ادامه داد: اعضای گروهای فشار این ویژگی‌ها را دارند و هر کسی که این چهار مورد را بپذیرد جزء گروه‌های فشار خواهد شد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
محمد علی نجفی:
روحانی واقعا تلاش مي‌كند كه مساله حصر حل شود/ او حل اين مساله را به سود ****، كشور، دولت و همه مي‌داند/ آموزش و پرورش را به من تحمیل کردند/ شاید سرلیست انتخاباتی اصلاح طلبان باشم
باور داشتم كه برگرداندن يك نفر به يك وزارتخانه‌يي كه سال‌ها پيش در آن وزير بوده، صلاح نيست اما ايشان در مورد خود من همين كار را كردند و درباره آقايان زنگنه و نعمت‌زاده نيز. البته آقاي روحاني يك تحليلي داشتند
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

63202_326.jpg

محمدعلی نجفی مهمترین کاندیدای جریان اصلاحات پیش از حضور رسمی هاشمی ، روحانی و عارف در انتخابات بود.

به گزارش سرویس سیاسی «انتخاب» ؛ وی در گفت و گویی متفاوت با روزنامه «اعتماد» ، به نکات شنیدنی مربوط به پیش ، حین و پس از انتخابات ریاست جمهوری اشاره می کند. نجفی در بخشی از سخنانش می گوید: شايعه‌ شده بود که يك دستي در كار است كه به هر شكلي ممكن است انتخابات را دومرحله‌يي كند اما خوشبختانه در نهايت اين اتفاق نيفتاد.

معاون سابق رییس جمهور در بخش دیگری از این گفت و گو ، با اشاره به حضور گشت ارشاد در نمایشگاه کتاب یک روز پس از این سخنان رییس جمهور که «اهالی فرهنگ نیاز به گشت ارشاد ندارند»، می گوید: مردم ما اينها را خوب درك مي‌كنند. اينها يك زورآزمايي پشت پرده است اما مطمئنم كه دكتر روحاني از اين زورآزمايي موفق خارج مي‌شود.

وی در پاسخ به سئوالی در مورد «مهم‌ترين مطالبه مردم» ، به نقل از نزدیکان دکتر روحانی می گوید: ايشان واقعا تلاش مي‌كنند كه مساله حصر حل شود.

رییس سابق سازمان گردشگری اضافه می کند: ايشان حل اين مساله را به‌راستي حل مشكلي از **** مي‌دانند نه تنها به خاطر خواست اصلاح‌طلبان يا چهره‌هاي خاصي كه امروز در حصر هستند بلكه براي نفعي كه حل اين مشكل براي **** ما دارد.

وی در پاسخ به این سئوال که «فكر مي‌كنيد كه اين تلاش بالاخره به نتيجه برسد؟»، پاسخ می دهد : «من خيلي اميدوارم»

متن کامل این مصاحبه در ادامه می آید:

نزديك يك ماه به سالگرد انتخابات ۲۴ خرداد و پيروزي حسن روحاني باقي مانده است؛ انتخاباتي كه براي كشور به يك نتيجه مثبت انجاميد و آراي مردم در آن تاثيرگذار شد. اگر بخواهيم به ظهر ۲۴ خرداد ۹۲ بازگرديم؛ آن روز محمدعلي نجفي پيش‌بيني مي‌كرد كه روحاني برنده اين انتخابات باشد؟

به اين پرسش هم مي‌شود يك جواب كوتاه داد و هم يك مقدار تحليلي‌تر پاسخ گفت. جواب كوتاهش اين است كه ما در انتخابات ۹۲ براساس يك استراتژي حركت كرديم؛ به اين مفهوم كه تقريبا از يك‌سال پيش از انتخابات، از مرداد ماه سال ۹۱ بحث‌هاي جدي درباره انتخابات رياست‌جمهوري را آغاز كرديم و بررسي داشتيم كه چگونه سازماني بايد پديد آورد كه اصلاح‌طلبان بتوانند در انتخابات حضوري جدي داشته باشند. بنابراين در تمام آن دوره يك‌ساله كه بحث‌ انتخابات را دنبال مي‌كرديم، اميد به موفقيت داشتيم اما در شرايط مختلف ممكن بود اين اميد كم يا زياد شود. برخي وقت‌ها اين اميد پررنگ‌تر مي‌شد و برخي اوقات هم كمرنگ‌تر. بحث ما از همان ابتدا اين بود كه اصلاح‌طلبان بايد حضور جدي در انتخابات داشته باشند، براي اينكه به باور ما انتخابات در ايران يك جنبش اجتماعي موقت است كه خواسته‌هاي مردم در آن مورد بررسي و توجه قرار مي‌گيرد. اصلاح‌طلبان نيز به عنوان يك جريان تاثيرگذار هم از نظر اجتماعي و هم از نظر سياسي نمي‌توانند در اين جنبش غايب باشند، بنابراين استراتژي ما، حضور موثر در انتخابات بود. فكر مي‌كرديم كه در يك شرايطي ممكن است آقاي خاتمي به عنوان كانديداي اصلاح‌طلبان پا پيش بگذارند و در يك شرايط ديگري، آقاي هاشمي‌رفسنجاني. آن زمان فردي را براي گزينه سوم انتخاب نكرده بوديم، بلكه فكر مي‌كرديم با توجه به شرايطي كه پيش خواهد آمد شايد ما به گزينه‌ ديگري برسيم و يك نفر سومي را انتخاب كنيم. بنابراين حركت ما به سمت انتخابات سال ۹۲ يك حركت كاملا برنامه‌ريزي شده و مبتني بر يك نگاه استراتژيك بود.

اين حركت به قول شما برنامه‌ريزي شده با ايمان به پيروزي در انتخابات بود يا مانند سال ۷۶ يك دورنمايي از اين داشتيد كه يك كنش سياسي انجام شود، بدون توجه به نتيجه؟

نه ما بيشتر به اينكه بتوانيم در اين جنبش اجتماعي نقش ايفا كنيم، مي‌انديشيديم و از پيروزي مطمئن نبوديم.

با توجه به رصد رويدادهاي آن دوره مهم‌ترين نگراني شخص آقاي نجفي در راه پيروزي اصلاح‌طلبان چه بود؟

نگراني ما بيشتر از دو چيز بود. يكي اينكه حاكميت يك اشتباه استراتژيك كند و ميدان انتخابات را آنقدر تنگ و محدود سازد كه اصلاح‌طلبان نتوانند حتي با حداقل و كف خواسته‌هايشان در انتخابات شركت كنند. نگراني دوم ما هم اين بود كه آن روحيه اميدواري نسبت به آينده كه در هر انتخاباتي در مردم ايجاد مي‌شود و مردم را پاي صندوق‌هاي راي مي‌آورد، آن اميد به تحول و تغيير و اميد به بهتر شدن زندگي‌شان در مردم از بين برود. چون به نظر ما مي‌رسيد كه نتيجه هشت سال كار دولت نهم و دهم اين شده كه مردم نسبت به خيلي از مسائل هم بي‌اعتماد هستند و هم نااميد. نگراني ما اين بود كه به اين نااميدي به‌گونه‌يي دامن زده شود كه مردم را از شركت در انتخابات مايوس كند. خوشبختانه هيچ كدام از اين دو اتفاق نيفتاد.

دو روايت در مورد پيروزي آقاي روحاني وجود دارد؛ يك بخشي مي‌گويند كه اين نتيجه يك برنامه‌ريزي كاملا منسجم و از قبل طراحي شده بود تا با يك كار جمعي در انتخابات بشود به نتيجه رسيد. يك گروهي هم بر اين باورند كه با وجود يك جهت‌گيري كلي، اين تقدير و امدادهاي غيبي بود كه سبب رويداد ۲۴ خرداد ۹۲ شد، از نظر آنها به هر حال حوادث تاثير بيشتري در پيروزي روحاني داشت. شما خودتان به كدام نظر قايل هستيد؟

واقعيت اين است تا روزي كه صلاحيت آقاي هاشمي از سوي شوراي نگهبان رد شد، ما در مورد گزينه بعدي مطمئن نبوديم بنابراين اينكه كساني بگويند ما از مدت‌ها پيش برنامه‌ريزي كرده بوديم كه آقاي روحاني را مطرح كنيم و به عنوان كانديداي اصلي گروه‌هاي مختلف از جمله اصلاح‌طلبان از وي پشتيباني شود، اين مطلب درست نيست. از روز بعد از رد صلاحيت آقاي هاشمي بود كه بحث كانديداي سوم مطرح شد و در حقيقت تا روزي كه اطلاعيه شوراي مشاوران اصلاح‌طلبان صادر و از آقاي روحاني به شكل رسمي حمايت شد و ‌هم آقاي خاتمي و هم آقاي هاشمي حمايت خودشان را اعلام كردند، ما به اين نکته نرسيده بوديم كه آقاي روحاني كانديداي اصلاح‌طلبان شود. بين آقاي روحاني و آقاي عارف تا آخرين لحظه بحث و بررسي داشتيم و به نتيجه رسيدن در اين‌باره خيلي سخت بود.

روايت است كه پس از رد صلاحيت هاشمي، راي محمد علي نجفي كه رياست شوراي مشورتي را بر عهده داشت، عدم شركت در انتخابات بوده است. اين درست است و اگر درست است، راي شما چگونه دچار چرخش شد؟

نه، هرگز چنين نظري نداشتم. من هميشه معتقد بودم كه ما بايد در انتخابات شركت كنيم.

در شوراي مشورتي آيا نگران نبوديد كه با توصيه به خاتمي و هاشمي براي حمايت رسمي و علني از روحاني و احتمال شكست وي، سبب بشويد كه اعتبار اين دو سرمايه سياسي اصلاح‌طلبان هدر برود؟

ما مطمئن بوديم كه اگر آقاي هاشمي و آقاي خاتمي حمايت كنند، آقاي روحاني دست‌كم به مرحله دوم خواهند رفت. در ابتداي كار مطمئن بوديم ايشان به عنوان نفر دوم به مرحله دوم مي‌روند اما از يك زماني به بعد مطمئن شديم كه به عنوان نفر اول به دور دوم انتخابات مي‌روند و سرانجام در ظهر روز انتخابات به اين تحليل رسيديم كه ايشان در همان مرحله اول پيروز خواهند شد.

من تا به امروز با چند نفر از دوستان نزديك و مشاوران آقاي روحاني گفت‌وگو داشته‌ام و درباره حوادث آن ۲۴ ساعتِ در تعليق و نفسگير پس از پايان راي‌گيري، روايت‌هاي زيادي وجود دارد كه در پشت پرده يك بحث‌هاي مفصل براي چگونگي اعلام نتيجه انتخابات جريان داشت. از ۱۰ شب ۲۴ خرداد تا آن لحظه‌يي كه سرانجام نجار نتيجه نهايي آرا را در عصر ۲۵ خرداد اعلام كرد، در پشت‌پرده اتفاق‌هاي بسياري مي‌افتد. آقاي نجفي؛ به نظر مي‌رسد كه بخش مهمي از انتخابات در آن ۲۴ ساعت پس از راي‌گيري انجام شده افتاده است. مي‌خواهيد بخشي از آنها را براي ما باز كنيد تا نشان دهيد فضا چه‌قدر لغزنده بوده است و هر آن ممكن بود اتفاق‌ها به شكل ديگري رقم بخورد؟

من در ساعت شش صبح روز شنبه پس از انتخابات، از دو نفر از كساني كه با وزارت كشور در ارتباط نزديك بودند، شنيدم كه آقاي روحاني راي بالاي ۵۰ درصد را آورده‌ است. يكي از اين دو نفر از نزديكان آقاي قاليباف و جزو تيم اصلي‌شان بود بنابراين من مطمئن بودم كه انتخابات تمام شده است اما در آن روزي كه شما اشاره مي‌كنيد، خيلي شايعه‌ها وجود داشت. از جمله اين شايعه‌ها كه درست از آب درآمد، همين بود كه يك دستي در كار است كه به هر شكلي ممكن است انتخابات را دومرحله‌يي كند اما خوشبختانه در نهايت اين اتفاق نيفتاد و همان چيزي كه مردم راي داده بودند، اعلام شد.

همان جور كه خود شما گفتي، اصلاح‌طلبان يك برنامه فشرده‌يي در آن يك‌سال منتهي به انتخابات داشتند. در همان ابتداي بحث‌ها درباره انتخابات بود كه محمدعلي‌نجفي به عنوان گزينه اجماعي نه حداقلي كه گزينه اجماعي آقايان خميني، آقاي خاتمي و هاشمي مطرح شد. چرا اين پيشنهاد را نپذيرفتيد كه گزينه نهايي اصلاح‌طلبان باشيد و وارد انتخابات شويد؟

مقدار زيادي برمي‌گشت به ميل شخصي‌ام. واقعيت اين است كه من ميلي براي اينكه آن مسووليت را بپذيرم، نداشتم و مشكلات را آنقدر زياد مي‌دانستم كه فكر نمي‌كردم بتوانم به آن وعده‌هايي كه لاجرم به مردم داده مي‌شد عمل كنم، وعده‌هايي كه به شكل طبيعي بايد در زمان تبليغات انتخاباتي داده مي‌شد.

نگران نبوديد كه در انتخابات پيروز نمي‌شويد، پس براي همين نپذيرفتيد؟

شايد اين هم يك بخشي از نگراني من بود. چرا! بالاخره آدم وقتي به يك جمع‌بندي مي‌رسد، مجموعه‌يي از عوامل در آن دخيل هستند. شايد يك دليلش هم همين بود كه شما گفتيد ولي دليل اصلي آن بود كه عرض كردم.

و بعد پشيمان نشديد كه نپذيرفتيد؟

نخير (با خنده) . به‌راستي بعد از آن هم احساس كردم كه آمادگي براي كار اجرايي در اين سطح را نداشته‌ام.

نخستين تماس شما با حسن روحاني پس از پيروزي كي بود؟

فكر كنم روز يكشنبه پس از انتخابات بود كه يك جمع چهار، پنج نفره‌يي از دوستان خدمت ايشان رسيديم؛ هم براي تبريك و هم براي اينكه در حقيقت برنامه ايشان را براي دنبال كردن وعده‌هايشان پس از انتخابات بشنويم و برنامه‌هايي ارائه كنيم.

و در آن جلسه شما پيشنهاد خاصي به روحاني داديد؟

بله. من سه، چهار پيشنهاد خدمت ايشان داشتم كه يكي از آنها اين بود كه ايشان به فكر يك سازماندهي در سطح استان‌ها و شهرستان‌ها باشند و يك پشتوانه اجتماعي براي دولت خود ايجاد كنند و ارتباط دولت را با كساني كه به عنوان اعضاي ستاد روحاني فعاليت كرده‌اند از همان ابتداي كار سازماندهي كنند. از اين سازماندهي مي‌شد و مي‌شود استفاده‌هاي مختلفي كرد كه يكي از پيشنهادهاي من در زمينه استفاده از اين نيرو براي بازرسي غيررسمي از مجموعه عملكرد دستگاه اجرايي بود. به آقاي روحاني گفتم كه گزارش‌هاي اين افراد مي‌تواند براي شما خيلي مفيد باشد و در تصميم‌گيري‌هاي بعدي مورد استفاده قرار بگيرد كه البته ايشان به آن پيشنهاد من تا به حال عمل نكرده‌اند!‌ (با خنده)

پيشنهاد ديگري هم داشته‌ايد كه عمل نكنند يا همين يك مورد بود؟!

بله. پس از آغاز به كار دولت و در جلسه‌هاي مختلفي كه ما خدمت ايشان بوديم، چه به عنوان معاون و چه به عنوان مشاور پيشنهادهايي هم مطرح كرده‌ايم كه ايشان يا اصل پيشنهاد را نپسنديدند يا شرايط را براي اجراي آن فراهم نديدند.

در روزهاي تشكيل كابينه بالاخره شما نماينده اصلاح‌طلبان يا به بيان بهتر بخشي از اصلاح‌طلبان در بحث‌ها و رايزني‌ها بوديد. آيا احساس مي‌كرديد كه روحاني متوجه تاثير پشتيباني اصلاح‌طلبان در پيروزي خود هست يا خير؟

بله، بله. ايشان كاملا وزن اصلاح‌طلبان را در آن موفقيتي كه در انتخابات كسب كردند، تشخيص مي‌دادند و در انتخاب كابينه‌اش هم به نظر اصلاح‌طلبان توجه بسياري داشتند.

پس شما بر اين باوريد كه چينش كابينه روحاني با توجه به اينكه دو سه تا از مسووليت مهم آن در اختيار طيف‌هاي ديگري است، باز هم يك چينش اصلاح‌طلبانه به‌شمار مي‌رود؟

ببينيد نمي‌شود گفت يك چينش اصلاح‌طلبانه. به هر ترتيب ايشان از ابتدا هم گفتند كه من دلم مي‌خواهد كابينه‌ام فراجناحي باشد و فراجناحي را هم به اين معنا تعريف كردند كه همه جناح‌ها در دولت حضور داشته باشند و كابينه‌يي با يك جناح خاص و با تابلوي يك جناح شكل نگيرد. ايشان بر اين تصميمي كه داشتند، كم و بيش ثابت قدم ايستادند و همين تصميم را دنبال كردند اگر كابينه ايشان را مرور كنيد هم از افراد اصلاح‌طلب و هم از افراد متمايل به اصولگرايان در آن هستند، همين گونه از كساني كه از همان ابتدا هم يك خطي بين اصلاحات و اصولگرايي را انتخاب كرده بودند مانند حزبي كه خودشان داشتند؛ همان حزب اعتدال و توسعه. فكر مي‌كنم كه ايشان تلاش‌شان بر اين بوده كه يك كابينه‌يي فراتر از جناحي خاص درست كنند و در انتخاب‌شان هم كوشيدند افراد معتدل از اين جناح‌ها را برگزينند.

شما در جلسات دولت تشريف داشتيد و... فكر مي‌كنيد كه اين كابينه به كدام خط‌مشي نزديك‌تر است؟

به نظرم در حقيقت بخش مهمي از كابينه را كساني تشكيل مي‌دهند كه ديدگاه‌هاي اصلاح‌طلبانه، چه در مسائل سياسي و چه در مسائل اقتصادي دارند.

شما كه در هيات دولت بوده‌ايد و اكنون هم در نشست‌ها شركت داريد، برداشت‌تان اين بوده كه همه وزراي كابينه، حتي چهره‌هايي مانند وزير كشور و وزير دادگستري روحاني، به شكل دقيق پيگير برنامه‌هاي آقاي روحاني هستند يا خط خودشان را دنبال مي‌كنند و آبشخورشان از جاي ديگري است؟

فكر مي‌كنم وزرا به برنامه‌هاي آقاي روحاني وفادارند اما اگر در برخي موارد تعارض‌هايي به چشم مي‌خورد، اين تعارض ناشي از عدم وفاداري وزرا به برنامه‌هاي آقاي روحاني نيست بلكه شايد ناشي از فقدان درك درست از برنامه‌ها يا عدم تبيين درست برنامه‌هاست. البته مثالي كه من مي‌زنم ربطي به برنامه‌ها ندارد اما براي نمونه، شما به رويكرد وزرا نسبت به مجلس دقت كنيد، در برابر نمايندگان رويكرد‌هاي مختلفي به چشم مي‌خورد و اين نشان مي‌دهد كه استراتژي مشخصي در داخل دولت تبيين نشده كه براساس آن استراتژي رابطه با مجلس و نمايندگان دنبال شود.

و اين نقطه قوت است يا نقطه ضعف؟

من اين را نقطه ضعف مي‌دانم. بر اين باور هستم كه در مسائل مهم كشور و مديريت اجرايي كشور يكسري مسائل است كه در برابر آنها بايد همه وزرا از يك الگو و استراتژي پيروي كنند. البته اينكه در برخي از موارد اين استراتژي‌ها تبيين نشده، برمي‌گردد به اينكه شايد هنوز وقت كافي از عمر اين دولت نگذشته تا هماهنگي‌ها و انسجام‌ها بيشتر شود.

انتظار مي‌رفت كه محمدعلي نجفي با توجه به جايگاهي كه دارد، دست‌كم معاون اول دولت يازدهم باشد و گفته مي‌شد كه به شما اين پيشنهاد هم داده‌ شده است. چه شد كه به آموزش و پرورش رضايت داديد؟

حقيقتش اين است، من از همان اول كه با آقاي روحاني صحبت كردم از ايشان خواهش كردم كه اصلا كار اجرايي به من پيشنهاد نكنند. عقيده داشتم كه اصلا آمادگي اجراي يك كار اجرايي سنگين را ندارم اما مي‌توانم به عنوان مشاور و اداره‌كننده يك اتاق فكر بيشتر به ايشان و دولت‌شان كمك كنم، بنابراين از ابتدا خواسته من از ايشان همين بود. داستان آموزش و پرورش هم مي‌شود گفت كه به من تحميل شد چون هم آقاي روحاني پس از بررسي‌هايي كه داشتند به اين نتيجه رسيدند كه مناسب‌ترين گزينه من هستم و هم موجي در كشور، ميان فرهنگيان و مديران سابق آموزش و پرورش ايجاد شد كه اين موج مرا خيلي تحت فشار و رودربايستي قرار داد و مجبور شدم مسووليت را قبول و خودم را براي رفتن به مجلس و گرفتن راي اعتماد آماده كنم والا من كار اجرايي نمي‌خواستم حالا چه در آموزش و پرورش و چه بعد در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و چه در معاون اولي. از همان ابتدا هم پيشنهاد من و برخي دوستان براي سمت معاون اول، آقاي دكتر جهانگيري بود كه فكر مي‌كنم انتخاب خيلي خوبي است.

اين توصيه‌يي كه به روحاني كرديد تا به شما كار اجرايي ندهند برگرفته از اين بود كه نجفي جايگاه خودش را بالاتر از اين پست‌ها مي‌ديد يا نگاهش اين بود كه بالاخره بس است...

نه من واقعا خودم را بالاتر نمي‌دانستم. اعتقادم اين بود و به خود آقاي روحاني هم گفتم كه شما زياد از ژنرال‌ها در كابينه‌تان استفاده نكنيد، آنها را به پشت پرده كابينه ببريد تا به عنوان مشاور به شما و وزراي‌تان كمك كنند، به اين ترتيب مي‌شود تصميم‌گيري‌هاي بهتري داشت. به ايشان گفتم كه از نيروهاي جوان‌تر و آماده‌تر براي امور اجرايي استفاده كنيد و از نيروهايي بهره ببريد كه آگاهي نسبت به مسائل كشور دارند اما الزاما تئوري‌پرداز نيستند چون وزير لازم نيست تئوري‌پرداز باشد.

به نظر مي‌رسد كه روحاني اين پيشنهادتان را هم عملي نكردند چون كه اين، كابينه ژنرال‌هاست...

من باور داشتم كه برگرداندن يك نفر به يك وزارتخانه‌يي كه سال‌ها پيش در آن وزير بوده، صلاح نيست اما ايشان در مورد خود من همين كار را كردند و درباره آقايان زنگنه و نعمت‌زاده نيز. البته آقاي روحاني يك تحليلي داشتند در مورد اداره كشور كه آن هم در جايگاه خودش قابل دفاع است. ايشان مي‌گفتند كه اگر يك نيروي برجسته به يك وزارتخانه برود به طور طبيعي انتظار مي‌رود كه خيلي از نيروهاي قدرتمند آماده همكاري با او باشند حتي در سطح مديركل و معاون اما وقتي كه يك نيروي جوان‌تر و ناآشنا‌تر انتخاب شود براي وزارتخانه، خيلي از نيروها حاضر نمي‌شوند بروند در آن دستگاه‌ها كار كنند. البته اين هم در جاي خودش تحليل درستي است و امروز مي‌بينيم در دستگاه‌هايي كه از نيروهاي كاركشته و مجرب استفاده شده، تيم اجرايي خوبي شكل گرفته كه دارند كار مي‌كنند.

آماده پاسخگويي در مجلس بوديد آقاي نجفي؟

واقعيت اين است، من در همان نخستين جلسه‌يي كه رفتم به مجلس و در كميسيون آموزش مجلس شركت كردم، ديدم كه مساله كميسيون، اصلا مسائل تخصصي و فني آموزش و پرورش نيست، مساله آنها سياسي است و البته با عرض معذرت نسبت به اعضاي محترم كميسيون، اين احساس برايم به وجود آمد كه اصلا اعضاي كميسيون نسبت به مسائل آموزش و پرورش توجيه نيستند و آگاهي كافي ندارند. انتظار من از كميسيون آموزش و پرورش خيلي بيشتر بود. فكر مي‌كردم با حضور در اين كميسيون اصلي‌ترين مسائل تعليم و تربيت مطرح مي‌شود. در انتهاي جلسه كميسيون ديگر طاقت نياوردم و همين را هم به زبان آوردم، يعني گفتم «ما داريم حدود دو ساعت در اين كميسيون صحبت مي‌كنيم، شايد كمتر از يك پنجم اين مدت شما در مورد مسائل تعليم و تربيت صحبت كرديد». بقيه مسائل، مسائلي بود كه هيچ ارتباطي با مسائل آموزش و پرورش نداشت و اين به‌راستي در شأن كميسيون آموزش و پرورش مجلس نيست كه بالاخره افرادي در آن هستند كه پيش‌تر در دستگاه‌هاي علمي و آموزشي مسوول بوده‌اند. كميسيوني كه در آن آقاي زاهدي وزير علوم بوده‌اند يا كساني كه سال‌ها در خود وزارت آموزش و پرورش معاون بوده‌اند، مثل آقاي حدادعادل. به هرحال برداشت من اين بود كه وزن كميسيون از نظر فني و تخصصي خيلي پايين است. بعد هم كه در جلسات كميسيون‌هاي ديگر مجلس يا جلسات محفلي آنها شركت كردم، متوجه شدم كه بحث اصلي همان بحث سياسي و تفتيش عقايد است. ا

لبته اين را بگويم كه من در مورد عقايد و عملكردم در تمام دوره انقلاب هيچ ابايي از اين ندارم كه در هر جايي بحث شود و دفاع كنم اما به نظرم آمد كه شايد شأن مجلس و جلسه راي اعتماد اين نبود كه مسائلي مطرح شود در ارتباط با مسائل سياسي كه در درجه نخست هيچ ارتباطي با موضوع آموزش و پرورش نداشت و در درجه دوم بخش بزرگي از آنها دروغ بود و تهمت. آنجا تهمت‌‌هايي به من و ديگران زده شد كه برخي‌ها مثل من، كم و بيش فرصت پيدا كردند و جواب دادند و متاسفانه برخي‌ها هم فرصت نيافتند و امكان نداشتند كه دفاع كنند.

انتظار چنين برخوردي را داشتيد؟

البته من چون چند سال از كار اجرايي كشور دور بودم و ارتباطي به ويژه با مجلس نداشتم، بيشتر اعضاي اين دوره مجلس را نمي‌شناسم و فضاي كلي مجلس را هم از نزديك درك نكرده بودم اما در همان جلسه اول و دوم متوجه شدم افرادي كه به عنوان اعضاي فعال جبهه پايداري آنجا فعال هستند، به هر مطلب و دستاويزي چنگ مي‌زنند تا دولت آقاي روحاني به شكلي يكپارچه و منسجم تشكيل نشود و فكر مي‌كردم كه يكي از هدف‌هايشان هم من خواهم بود. براي همين كم و بيش انتظار چنين برخوردي را از مجلس داشتم.

سخت‌ترين پرسشي كه از شما شد، چه بود؟

پرسش سختي نبود چون من رشته‌ام رياضي است و عادت دارم به پرسش‌هاي سخت (با خنده) . نخير، چيزي نبود كه جوابش مشكل باشد. البته سختي اين بود كه تريبون باز مجلس اجازه نمي‌داد، من نكته‌ها و مساله‌هايي را مطرح كنم كه گفتن آنها را خلاف مصلحت كشور مي‌دانستم. اگر جلسه غيرعلني بود، آن‌وقت خيلي از مساله‌هايي كه از كنارش با اجمال و ايما و اشاره گذشتم را باز مي‌كردم. تنها سختي كار اين بود كه نمي‌خواستم از تريبون مجلس حرفي بزنم كه **** تضعيف شود يا مصلحت كشور در آن نباشد.

اين سخت نبود كه در مورد رويدادهاي ۸۸ به نوع ديگري حرف بزنيد؟

اگر تريبون باز مجلس نبود، آنگاه مي‌شد در مورد مسائل سال ۸۸ خيلي صريح‌تر و تحليلي‌تر صحبت كرد. به خاطر اينكه ممكن بود برخي حرف‌هايي كه زده مي‌شود مورداستفاده عناصر معاند **** قرار بگيرد، خب طبيعي بود كه آدم بايد خيلي با احتياط كلمه‌ها و جمله‌ها را مي‌ساخت و تحويل نمايندگان مي‌داد.

در آن روزي كه مي‌خواستيد به مجلس برويد، روحاني به شما توصيه‌يي نكرد؟

آقاي روحاني نه اما خيلي از دوستان به من توصيه مي‌كردند كه شما خيلي تند صحبت نكنيد و يك جمله برائتي، چيزي بگوييد و از اين سد عبور كنيد.

شما كه به نظر خودتان اعلام برائت نكرديد؟

نخير، چون اين را درست نمي‌دانستم. نه تنها براي خودم كه براي **** جمهوري اسلامي هم درست نمي‌دانستم، يك كسي كه سال‌ها در سطح وزير خدمت كرده و الان هم به عنوان يك وزير به مجلس معرفي شده، بيايد براي كسب راي يك عده نماينده حرفي بزند خلاف عقيده‌اش.

63201_980.jpg
و فكر مي‌كنيد دفاع خوبي از خود در صحن علني داشتيد؟

به نظرم بله. البته يك مقداري وقت كم بود كه شايد نشد از همه مسائل دفاع كنم اما به نظرم در مجموع و با توجه به همه اين محدوديت‌هايي كه گفتم، دفاع خوبي بود.

وقتي روحاني دفاع آخرش را از كابينه انجام داد، يك دفاع قدرتمندي از آقاي زنگنه داشت كه با وجود آنكه انتقادها و موضع‌گيري نسبت به زنگنه بيشتر از شما بود، با همان دفاع راي‌اعتمادش قطعي شد. انتظار نداشتيد كه چنين دفاعي، به مراتب ضعيف‌تراز شما انجام دهد تا آن يك راي كم را جبران كند؟

خب دوستان آقاي روحاني كه در مجلس بودند، به آقاي روحاني گفته بودند كه وضعيت آقاي زنگنه خيلي دم مرزي است و شما بايد دفاع قدرتمندي از ايشان انجام دهيد. دو نفر را هم گفته بودند كه اينها قطعي است راي نمي‌آورند و شما دفاع كنيد يا نكنيد، خيلي تاثير ندارد. در مورد من گفته بودند كه راي مي‌آورد بنابراين ايشان با اين فرض كه من راي مي‌آورم، فكر مي‌كردند كه اصلا دفاع لازم نباشد. خودشان بعد به من گفتند كه اگر من مي‌دانستم شما وضعيت‌تان اين طور بوده، حتما در مورد شما هم صحبت مي‌كردم تا مشكل اين يك راي هم حل شود.

آن يك راي را كه به شما ندادند خوشحال شديد يا ناراحت؟

من واقعا خوشحال شدم چون شب يك جايي براي شام دعوت بوديم و در راه نتيجه را از راديو شنيدم. وقتي گفتند كه راي نياوردم، خيلي خوشحال شدم چون من تكليف خودم را انجام داده و اعلام آمادگي هم كرده بودم براي خدمت به فرهنگيان و آموزش و پرورش اما نمايندگان اين تكليف را از روي دوش من برداشتند.

و تنها براي اينكه روحاني پاسخي به مجلس داده باشد، شما پذيرفتيد كه برويد به سازمان؟

نه. حقيقتش اين است، حتي پيش از اينكه من براي وزارت آموزش و پرورش پيشنهاد شوم، در آن تيمي كه براي انتخاب كابينه كار مي‌كردند، مرا براي دو سه جاي ديگر هم كانديدا كرده بودند كه يكي از آنها همين سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي بود. بنابراين وقتي كه من در مجلس راي نياوردم طبيعي بود كه ذهن آقاي روحاني و آقاي جهانگيري برود به سمت همان سازمان گردشگري و ميراث فرهنگي كه از پيش هم براي آنجا پيشنهاده شده بودم. خودم هم به دلايلي كه گفتم، به‌راستي دلم نمي‌خواست كه مسووليت اجرايي قبول كنم اما آقاي روحاني خيلي اصرار داشت و من هم فكر كردم كه نپذيرفتن مسووليت، شايد اين تلقي را ايجاد كند كه ناراحتم از اينكه نتوانستم راي اعتماد بگيرم يا يك نوعي فرار از قبول مسووليت تلقي شود، بنابراين قبول كردم.

شما به سازماني رفتيد كه سه تن از چهره‌هاي بسيار جنجالي دولت احمدي‌نژاد بر آن رياست كرده بودند؛ مشايي، بقايي و ملك‌زاده. آنها چه چيزي را تحويل شما داده بودند؟

واقعيت اين است كه سازمان شرايط خيلي بدي داشت. من فكر مي‌كنم كه شرايط سازمان بدتر از شرايط عمومي دولت بود. چون در دو سه ماه نخست كارمان در دولت، آقايان وزرا گزارش‌هايي مي‌دادند از وضعيت دستگاهي كه تحويل گرفته‌اند. مي‌شود گفت جمع‌بندي و برآيند اين گزارش‌ها نشان مي‌داد كه در تمامي دستگاه‌هاي اجرايي كشور، وضعيت اسفباري حاكم است و اين ناشي از يك مديريت شعاري، غيرعلمي و توهم‌آلود بود كه در همه كشور حاكم شده بود؛ از بالاترين سطح كه خود رييس دولت به شمار مي‌آمد تا سطوح پايين‌تر. اين روش مديريتي شده بود الگوي كل بدنه دولت اما وقتي من سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي را مقايسه مي‌كردم با ديگر دستگاه‌ها احساسم اين بود كه ميزان خرابي خيلي بيشتر از ديگر دستگاه‌هاي كشور است.

يك اتفاق‌هايي در سازمان افتاده بود كه نادر بود يا حتي مي‌شود گفت منحصر به فرد بود. نمونه‌اش همين داستان انتقال بخش‌هايي از سازمان به شيراز و اصفهان است. در هيچ يك از دستگاه‌هاي ديگر، اين كار را نكردند و تنها در اينجا بود كه چنين تصميمي گرفته شد. به شكلي بسيار عجولانه و بسيار ناپخته، دو بخش از سه بخش سازمان را كندند و بردند به سوي نابودي. ميراث فرهنگي در انتقالي كه به شيراز داشت و برگشت و صنايع دستي در رفت و برگشتي كه به اصفهان داشت، به ميزان زيادي از بين رفته بودند. وضعيت سازمان خيلي وضعيت بدي بود. تعبيري كه من داشتم اين بود كه به راستي، مثل يك ساختماني است كه به كلي تخريب شده و آوارش هم روي زمين مانده است. وقتي ما وارد سازمان شديم، تازه پس ازمدت‌ها آواربرداري مي‌كرديم تا ابعاد زمين دست‌مان بيايد و وضعيت زمين را بشناسيم، بعد براي آن يك نقشه‌يي بكشيم كه ببينيم مي‌خواهيم چه كار كنيم.

اين كليدواژه «آواربرداري» را شما از آقاي روحاني وام گرفتيد يا آقاي روحاني از شما؟

نمي دانم، مگر ايشان هم همين را به كار برده‌اند؟ خب شرايط كشور در جاهاي مختلف يكسان بوده است، تعبير يكساني هم داشته است.

حالا به اين كارگروه اقتصادي دولت كه پيوسته‌ايد، دقيقا مسووليت‌تان چيست؟

اين ستاد هماهنگي اقتصاد كشور است. يك ستادي است كه به ابتكار خود آقاي روحاني تشكيل شده و متشكل از ۹ نفر بود؛ برخي از مسوولان اقتصادي دولت و برخي از مشاوران اقتصادي خاص آقاي روحاني.

رياستش هم با خود روحاني است؟

بله. از ابتدا ايشان تصميم گرفته بودند كه در اين ستاد هفته دو بار جلسه داشته باشد و در هر جلسه هم خودشان حضور پيدا مي‌كنند و بعضي وقت‌ها هم جلسه بيش از ۴ ساعت طول مي‌كشد. مي‌خواهم بگويم كه اين ستاد از نظر ايشان خيلي نقش مهمي دارد و خيلي حساس است. حتي در مواردي كه به خاطر مسافرت ايشان، يك روز جلسه ستاد تشكيل نمي‌شود، ايشان اصرار دارند كه در همان هفته يك جلسه جبراني گذاشته شود.

آقاي روحاني پس از اينكه استعفاي من را پذيرفتند، از من خواستند كه عضو دهم آن ستاد باشم و به عنوان دبير آن ستاد انجام وظيفه كنم. كار ستاد هم اين است كه مساله‌هاي كلان اقتصاد كشور را مورد بحث و بررسي قرار مي‌دهد و نتيجه بحث‌ها، چند عملكرد دارد. يكي اينكه خود آقاي روحاني نسبت به موضوع به يك جمع‌بندي مي‌رسند كه اين جمع‌بندي را مي‌توانند در مجامع مختلفي كه رييس‌جمهور حضور دارند، اعمال و پيگيري كنند. مثلا ايشان به عنوان رييس‌جمهور عضو مجمع تشخيص مصلحت هستند و خيلي مهم است كه در مورد مسائل اقتصادي يك ديد روشن و جمع‌بندي دقيقي داشته باشند كه وقتي موضوعي در مجمع مطرح مي‌شود، بتوانند موضع دولت را بيان كنند.

براي يارانه‌ها و ثبت‌نام دوباره آنها و شكل كار هم در همين ستاد تصميم‌گيري شد؟

بله. چندين جلسه در ستاد بر سر موضوع بحث شد. البته ثبت‌نام دوباره يارانه‌ها يك تكليف قانوني بود كه مجلس بر دوش دولت گذاشت و ما هم روند كار را در ستاد پيش برديم. يك عملكرد ديگر ستاد اقتصادي هم اين است كه ستاد تصميماتي مي‌گيرد كه آن تصميم‌ها از سوي اعضا و ديگر مسوولاني كه در ستاد هستند مانند معاون اول در كميسيون‌هاي دولت و مجامعي مانند شوراي اقتصاد و شوراي پول و اعتبار دنبال مي‌شود، اين خيلي كمك مي‌كند به اينكه در مجموعه كميسيون‌ها و شوراهاي تصميم‌گيري، يك انسجامي حاكم شود.

اين ستاد برگرفته از تجربه دولت نخست خاتمي نيست. چون در آن دولت، دو رويكرد اقتصادي متفاوت وجود داشت و بين بانك مركزي و سازمان برنامه و بودجه و وزير اقتصادش، يك درگيري‌هاي اقتصادي وجود داشت؟

در دولت آقاي خاتمي يك شورايي تشكيل داده بودند كه تعداد اعضايش خيلي بيشتر بود و افرادي از بيرون سيستم دولتي هم در آن شورا بودند. موضوعي را پيگيري مي‌كردند با نام «سازماندهي اقتصاد» كه در نهايت هم به يك جزوه‌يي ختم شد و آن را در دولت تدوين كردند و قرار شد مسائل اقتصادي كشور در چارچوب آن طرح ساماندهي اقتصاد كشور دنبال شود. اين ستاد كمي متفاوت است و به نظرم نگاه و رويكردي كلان‌تر دارد.

رويكرد اصلي اقتصادي روحاني به سمت اقتصاد باز و اقتصاد آزاد و به مفهوم عام اقتصاد ليبرالي است. مشاوران اقتصادي روحاني و وزرايش، چهره‌هايي كه براي سازمان برنامه و ديگر نهادهاي دولتي انتخاب كرده، از جمله خود شما هم چنين رويكردي داريد اما در زماني كه انتظار مي‌رود براساس اين رويكرد اقتصادي، دولت يك سياست انقباضي شديد را در پيش بگيرد، ما شاهد هستيم كه يك بودجه‌يي داريم كه تنها نامش انقباضي است و در عمل يك بودجه انبساطي به‌شمار مي‌رود. به نظر مي‌رسد كه دولت هرچند نگاه علمي و ليبرالي به اقتصاد دارد اما در سياست‌هايش، از ديدگاه خودش عدول مي‌كند، چرا؟

مساله اينجاست كه شرايط كشور ما، يك شرايط ويژه‌يي است و حتي اگر كساني با ايمان و اعتقاد و اطمينان كامل به تئوري‌هاي اقتصاد ليبرالي بخواهند در اين شرايط تصميم بگيرند باز ناچار خواهند بود برخي تصميم‌هاي‌شان متفاوت باشد با آنچه كه سياست اقتصادي ليبرال حكم مي‌كند. اين شرايط متفاوت هم علت‌هاي مختلفي دارد و يك دليل مهم آن برمي‌گردد به عملكرد دولت قبل كه متاسفانه يك اقتصادي كه بنيان‌هاي اصلي آن آسيب جدي ديده را تحويل اين دولت داد. يك نمونه‌اش همين مطلبي است كه مي‌بينيد امروز از سوي معاون اول دولت اعلام شده و تاييد كرده كه ۸۲ هزار ميليارد تومان بدهي‌هاي معوق بانكي وجود دارد، مي‌دانيد اين چه فشاري به اقتصاد كشور وارد مي‌كند؟ يا اينكه دولت قبلي يك تورم ۴۲ درصدي را به اين دولت تحويل داده است. در اين شرايط تصميم‌گيري خيلي متفاوت مي‌شود با اينكه شما بخواهيد يك تئوري اقتصادي را ديكته كنيد بر اقتصاد. ما دچار يك ركودي هستيم كه شايد بتوان گفت در تاريخ پس از انقلاب سابقه نداشته است. در سال ۹۱ رشد اقتصادي ما منفي بوده و قدر مطلق آن هم بيش از ۵ درصد است، يعني نزديك منهاي 5/5 درصد. حتي در دوران جنگ، با آن مشكلات و درگيري‌هايي كه يك جنگ بر اقتصاد تحميل مي‌كند، چنين افتي را نديده بوديم. در آن زمان، براي چند سال اقتصاد ما رشد منفي داشت اما درصدش خيلي كم بود، نهايتش منهاي 5/2 درصد شد اما دولت قبلي ركورد منهاي 5/5 درصد رشد اقتصادي را بر جاي گذاشته و در سال ۹۲ هم همه تحليل‌ها و گزارش‌ها حاكي از آن است كه رشد اقتصادي باز هم منفي بوده است؛ يعني دو سال متوالي رشد منفي داشته اقتصاد ايران. البته رقم رشد سال ۹۲ هنوز محاسبه نشده اما كارشناسان اقتصادي مطرح مي‌كنند و كساني كه در بانك مركزي و مركز آمار هستند، بر اين باورند كه عدد نهايي رشد منفي را نشان خواهد داد. مفهوم اينها همين است كه شما براي دو سال رشد جمعيت داشته‌ايد اما اقتصادتان رشد منفي داشته و اين يعني مردم بيشتر فقير شده‌اند. خلاصه عرضم اين است كه اين شرايط خاصي كه اقتصاد كشور با آن روبه‌رو بوده است، سياست‌هاي ويژه‌يي را مي‌طلبد كه الزاما در چارچوب يك تئوري خاص اقتصادي نمي‌گنجد.

با توجه به اين مسووليت كه داريد و دسترسي به آمار و داده‌ها، از جهت‌گيري كلي اقتصادي دولت راضي هستيد؟

بله، بله! شما نمي‌توانيد بگوييد كه بايد به حتم انقباضي يا انبساطي عمل كرد، چون برخي سياست‌ها هست كه از بيرون به شما تحميل مي‌شود. در مورد همين بودجه كه گفتيد، اتفاقا بحث بود كه اگر ما بخواهيم تورم را براي سال آينده كنترل كنيم، به هر حال بايد بودجه يك مقداري انقباضي باشد چرا كه يكي از ريشه‌هاي اصلي تورم در كشور ما هزينه‌هاي دولت است. از سوي ديگر هم طرح‌هاي عمراني دولت براي سه سال متوالي در يك وضعيت واقعا اسفناكي به سر مي‌برده است، گواهش همين كه ميزان هزينه‌هاي عمراني نسبت به كل بودجه دولت در سال‌هاي ۹۰ و ۹۱، كمتر از ۱۵ درصد بوده است. در سال ۹۲ هم، اين آخر سال بود كه دولت آقاي روحاني به داد طرح‌هاي عمراني رسيد و چيزي حدود ۵۶۰۰ ميليارد تومان از درآمدهاي مازاد آخر سال دولت را داد به طرح‌هاي عمراني و پيمانكاران. وقتي دولت يازدهم روي كار آمد، پيمانكاران يك وضعيت بسيار وخيمي داشتند، گروه بزرگي از آنها حتي خودشان را آماده كرده بودند براي رفتن به زندان، چون نمي‌توانستند بدهي‌هاي‌شان را بدهند. من باز هم يك رقمي به شما بگويم كه تنها در بخش برق كشور، وزارت نيرو ۱۶ هزار ميليارد تومان بدهي داشت به پيمانكاران، بانك‌ها و يك بخش هم بدهي‌اي بود به مالكان نيروگاه‌هاي خصوصي كه برق را به وزارت نيرو فروخته بودند اما پولش را نگرفته بودند. مي‌خواهم بگويم كه در اين شرايط شما نمي‌توانيد بودجه سال ۹۳ را انقباضي ببنديد. البته آموزه‌هاي اقتصادي براي كنترل تورم حكم مي‌كرد كه شما يك بودجه انقباضي داشته باشيد اما از آن طرف هم خروج از ركود و رفتن به سمت رونق حكم مي‌كند كه شما يك مقداري دست‌كم در ارتباط با طرح‌هاي عمراني، بودجه را باز كنيد.

امروز شما انسجام لازم را بين كارگروه اقتصادي دولت مي‌بينيد؟ به نظر مي‌رسد كه بخش برنامه‌ريزي دولت يك پلن را دنبال مي‌كند و بخش خزانه و بخش پولي آن يك پلن ديگري را.

نه، به نظرم يك انسجام نسبي به وجود آمده است. يكي از عملكردهاي ستاد هماهنگي اقتصاد همين است كه اين انسجام را ايجاد كند و خوشبختانه سه عضو اصلي اقتصادي دولت يعني معاون نظارت راهبردي، وزير اقتصاد و دارايي و رييس كل بانك مركزي هم عضو اين ستاد هستند. من به دولت آقاي احمدي‌نژاد كاري ندارم، به جز آن، چون در دولت‌هاي مختلفي بودم، به نظرم اين دولت حتي نسبت به دولت‌هاي آقاي خاتمي و آقاي هاشمي و آقاي موسوي كه در هر كدام از آنها مدتي بوده‌ام، انسجام بيشتري در بخش اقتصادي دارد. انسجام دولت آقاي روحاني در اين بخش، انسجام خوبي است. هرچند ممكن است برخي از گام‌هايش‌ هم متعارض باشد اما اين طبيعت تصميم‌گيري‌هاي اجرايي است.

در اين ستادتان دموكراسي برقرار است يا حرف آخر را خود روحاني مي‌زند؟

معمولا جمع‌بندي را آقاي روحاني مي‌كنند. اصلا در اين ستاد غير از يك بار يا دو بار، هيچ‌وقت راي‌گيري انجام نشده است. در آن موارد هم خود آقاي روحاني خواسته‌اند كه راي‌گيري شود، چون بحث خيلي پيچيده بوده و اختلاف‌نظر هم بين اعضا خيلي زياد؛ ايشان براي اينكه دست‌شان بيايد نظر نهايي چيست، گفتند كه راي دهيد تا روشن شود، چه كسي رايش به چه سمتي است، اما در كل اساس تصميم‌گيري‌ها بر راي‌گيري‌ نيست. معمول اين است، گزارش‌هايي تهيه مي‌شود و در جلسه مورد بررسي قرار مي‌گيرد و جمع‌بندي آنها را هم خود آقاي روحاني انجام مي‌دهند. پس از ابلاغيه مقام رهبري درباره اقتصاد مقاومتي، طبيعي بود كه يك جايي در دولت تشكيل ‌شود تا دنبال بحث را بگيرد، رصد كند و نقشه راه اعمال اين سياست‌ها را تهيه كند. آقاي دكتر روحاني تصميم گرفتند كه اين كار را هم ستاد انجام دهد...

افتاد بر دوش شما ديگر...

بله، اين ستاد، اكنون هم ستاد هماهنگي اقتصاد كشور است و هم ستاد هماهنگي اقتصاد مقاومتي.

از شما كه دبير ستاد اقتصادي اصلي دولت هستيد، مي‌پرسم كه آيا ثبت‌نام ۷۴ ميليون نفر در بحث يارانه‌ها، يك شكست براي دولت نيست؟

من اصلا اين را شكست نمي‌دانم. اين را متاسفانه جناح مخالف دولت تبليغ كرد و برخي از دوستان هم اين مطلب را بدون اينكه به اصل موضوع توجه كنند، بيان كردند. آيا شما يك جا شنيديد كه دولت گفته باشد مردم حتما ثبت‌نام نكنند؟ حرفي كه خود آقاي رييس‌جمهور زد يا مسوولان دولت گفتند، اين بود كه مردم حق دارند درخواست دريافت يارانه نقدي كنند اما كساني كه احساس مي‌كنند نياز به اين يارانه ندارند، از اين حق‌شان صرف‌نظر كنند. هيچ جا ديده‌ايد كه دولت يا يك مقام دولتي، رقمي را به عنوان هدف كمي انصراف از دريافت يارانه اعلام كند؟ شكست مال وقتي است كه شما يك هدفي را دنبال كرده باشيد و وقتي به آن هدف نرسيديد، بگوييد كه شكست خورديد. هيچ كدام از مسوولان دولتي نگفتند كه ما انتظار داريم ۱۰ ميليون يا ۲۰ ميليون يا فلان نفر براي يارانه‌ها ثبت‌نام نكنند. اگر هم حرفي زده شد تنها بيان اطلاعاتي بود كه از سوي ارگان‌هاي رسمي به مسوولان داده مي‌شد، براي نمونه در همان روزهاي اول و دوم ثبت‌نام‌ها، چيزي حدود ۱۰ درصد مردم ثبت‌نام نكرده بودند. آقاي نوبخت اين را اعلام كردند كه بر اساس اطلاعاتي كه ما داريم، بالاي ۱۰ درصد از مردم از دريافت يارانه صرف‌نظر كرده‌اند كه البته اين درصد بعد كم شد و در آن دو روز آخر، گروهي از آنهايي كه ثبت‌نام نكرده بودند، رفتند و ثبت‌نام كردند. بنابراين اينكه مخالفان دولت كوشيدند كه مساله ثبت‌نام‌ها را به عنوان يك رفراندوم نسبت به محبوبيت دولت يا عدم محبوبيت دولت تلقي كنند، اين يك كلك سياسي و تبليغاتي بود. نه! دولت اصلا در اين مورد احساس شكست نمي‌كند. البته به نظر من خيلي بهتر بود گروه بيشتري انصراف مي‌دادند، چون با پول انصراف آنها مي‌شد كارهاي بهتري كرد و ازمحل صرفه‌جويي حاصل از انصراف، برنامه‌هاي خوبي را به اجرا درآورد اما حالا كه اين انصراف داده نشده، دولت از محل انصراف همان گروه كوچك و از محل افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي، بودجه‌يي به دست مي‌آورد تا كارهايي كه لازم است را تا حدي بتواند انجام بدهد.

به نظر مي‌رسد خط مشي كلي دولت در زمينه يارانه‌ها هنوز روشن نيست و در نشست‌هاي دولت هنوز هم روي آن بحث مي‌شود. يك روزي مي‌گويند ما ۲۰ ميليون نفر را به زور حذف مي‌كنيم. يك روز ديگري مي‌گويند كه ثبت‌نام كنيد اطلاعات درست بدهيد. يك روزي بحث مي‌شود كه سه دهك بالاي جامعه حذف مي‌شوند و از اين نقل‌قول‌ها پشت سر هم وجود دارد. اين نشان مي‌دهد كه يك آشفتگي وجود دارد و تاييد مي‌كند كه دولت هنوز نتوانسته به يك جمع‌بندي درباره يارانه‌ها برسد. برداشت من درست است يا خير، تصميم‌گيري شده اما اعلام نمي‌شود؟

به نظرم آشفتگي وجود ندارد. متاسفانه الان اين جور است كه يك گروهي در سطوح خيلي پايين به خودشان اجازه مي‌دهند حرف‌هايي را بزنند كه به قاعده بايد در سطح وزير يا معاون وزير گفته شود و همين حرف‌ها تيتر مي‌شود و بعد كنار هم گذاشته مي‌شود و در نهايت مي‌گويند در دولت آشفتگي وجود دارد اما در دولت و ميان تصميم‌گيران اصلي دولت آشفتگي وجود ندارد. يك نمونه اين چيزي كه من مي‌گويم، همين يكي، دو روز شاهد بوده‌ايم. روزنامه‌ها تيتر درشت زده‌اند كه «رونمايي از طرح جديد دولت براي يارانه‌ها» (تيتر چند روزنامه را نشان‌مان مي‌دهد) بعد هم از «كارت سهميا» به جاي يارانه نقدي نوشته‌اند و تحليل كرده‌اند كه دولت يك برنامه‌يي دارد به جاي پرداخت نقدي يارانه. خب اصلا چنين برنامه‌يي در كار نيست. يك مسوولي در سازمان بهينه‌سازي انرژي طرحي داشته كه اصلا خيلي وقت پيش رد شده است اما برداشته همين را بعد از مدتي رسانه‌يي كرده و روزنامه‌ها هم اين طرح را كرده‌اند تيتر خودشان. اتفاقا من مي‌خواستم پيش از اينكه شما بياييد، به آقاي جهانگيري زنگ بزنم و عرض كنم كه دولت كه اصلا چنين طرحي ندارد پس چرا رسانه‌ها برداشته‌اند و تيترش كرده‌اند. دولت گفت كه مردم دوباره ثبت‌نام كنند براي يارانه‌ها، هيچ محدوديتي هم قايل نشد براي ثبت‌نام اما تاكيد كرد كساني كه نياز ندارند به يارانه يا نياز دارند اما مي‌خواهند به دولت كمك بيشتري كنند، ثبت‌نام نكنند. در هنگام ثبت‌نام و در آن فرم‌ها هم دولت دو موضوع را مطرح كرد. يكي كسي كه آن فرم را پر مي‌كند، زيرش نوشته كه من به اين وسيله اعلام مي‌كنم كه اطلاعات غلط نداده‌ام. حالا اگر معلوم شد فردا مني كه ثبت‌نام كرده‌ام اطلاعات غلط داده‌ام، خب معلوم است كه خلاف آن تعهدي كه داشته‌ام، عمل كرده‌ام. دوم اينكه در اين فرم‌ها آمده بود، اطلاعاتي كه شما مي‌دهيد، ممكن است مبناي تصميم‌گيري در دادن اعتبار به شما از طريق موسسات اعتباري شود كه به نظرم اين هم حرف كاملا درستي است. يعني اگر فردي اعلام مي‌كند كه خانواده‌اش از نظر ميزان درآمد ماهانه كم‌تر از 5/1 ميليون تومان درآمد دارد و بعد همين فرد چند وقت ديگر مي‌رود و از يك بانكي درخواست چند ميليارد تومان وام مي‌كند، آيا اين صلاح است كه به او وام داده شود؟ يا آن حرفي كه در مورد درآمدش زده، دروغ است يا اينكه بي‌ترديد توانايي بازپرداخت وام را ندارد و همين وام‌ها بوده كه نتيجه‌اش شده ۸۲ هزار ميليارد معوقه بانكي. به نظرم دولت حق دارد در زماني كه لازم باشد از اين فرم‌ها براساس همان‌چه كه افراد اعلام كرده‌اند استفاده كند و اعتبار افراد را در ارتباط با دريافت وام‌ يا تسهيلات مشابه براساس همين فرم‌ها بسنجد.

پاسخ مرا نداديد. دولت مي‌خواهد يارانه را به ۷۴ ميليون تن پرداخت كند يا بخشي را حذف مي‌كند؟

براساس آن‌چه كه قانون مجلس مي‌گويد كه اگر كسي اطلاعات غلط بدهد، دولت بايد تا سه برابر جريمه بكند، اگر معلوم شود كه كسي اطلاعاتي كه داده دروغ است، حتما دولت مي‌تواند يارانه فرد را قطع كند اما اكنون دولت برنامه‌يي را به شكل سازماندهي شده ندارد براي اينكه برود سراغ كساني كه ثبت‌نام كرده‌اند و دو يا سه دهك را به شكلي رسمي و قطعي حذف كند. خير، اصلا چنين برنامه‌يي وجود ندارد.

اين خودش برنمي‌گردد به همان پارادوكس‌هاي ديدگاه‌هاي اقتصادي رييس دولت و ژنرال‌هايش با رويكردهايي كه دولت اعلام مي‌كند. همه ما مي‌دانيم كه تامين منابع يارانه نقدي چه فشاري به دولت وارد مي‌كند و با اين پول چه كارهاي بهتري مي‌شود كرد. به نظر مي‌رسيد نياز است، دولتي كه خود رييسش در گذشته بارها گفته مخالف پرداخت يارانه نقدي است، بيايد و در اين مورد تصميم جدي بگيرد اما گويا يك مقدار توده‌گرايي و ترس از واكنش اجتماعي، اين قدرت تصميم‌گيري را از دولت سلب كرده است. به نظر شما درست است كه به دليل واكنش عمومي، دولت از يك مسير درستي دست بكشد؟

گزينه‌هايي كه پيش روي دولت قرار داشت، خيلي محدود بودند. يك گزينه اين بود كه اصلا يارانه‌ها را قطع كند. اين واقعا يك تنش اجتماعي ايجاد مي‌كرد. به هر حال يك وظيفه دولت، اداره جامعه براساس آرامش و اعتماد است. ما موردهايي را بررسي كرديم كه همين رقمي كه يك خانواده از محل يارانه‌ها مي‌گيرد، چيزي حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد از درآمد ماهيانه‌اش را تشكيل مي‌دهد. روشن است كه اگر شما بخواهيد يك شوكي به جامعه وارد كنيد و اين يارانه‌ها را به يكباره قطع كنيد، چه اتفاقي مي‌افتد. مي‌دانيد كه اين پيشنهاد خيلي‌ها بود، مي‌گفتند كه چون اين پرداخت يارانه از اساس اشتباه بوده و فكر پشت اين طرح اشتباه بوده اجرايش هم خلاف قانون انجام شده، بنابراين دولت آن را قطع كند. اين يك تنش اجتماعي را ايجاد مي‌كرد كه به نظرم جامعه امروز ما آمادگي پذيرش اين تنش را ندارد. يعني جامعه‌يي كه با يك تورم بسيار بالايي دست به گريبان است، با بيكاري بسيار بالايي در خانواده‌ها مواجه ‌است، يك ركود شديد در اين جامعه وجود دارد، اين جامعه تاب شوك را ندارد. قطع كردن ناگهاني يارانه‌هاي نقدي مي‌توانست مشكلات بسياري را براي كشور به وجود بياورد. بنابراين به نظر من اسم اين را نبايد گذاشت توده‌گرايي، اين تدبيري است كه دولت بايد انجام مي‌داد. يك كار ديگر اين بود كه دولت بيايد يك گروهي را مشخص كند و بگويد كه اينها وضع مالي‌شان خوب است و يارانه اينها را قطع كند نه همه جامعه را. اين هم يك مشكل ديگري داشت و مشكل اين بود كه به‌راستي شناسايي اين آدم‌ها در كوتاه‌مدت كار بسيار مشكلي است. حقيقت اين است كه ما يك پايگاه آماري و اطلاعاتي دقيق نداريم كه بتوانيم بگوييم شما در گروه هفت درآمدي جامعه قرار داريد و من در گروه هشت درآمدي هستم. اين داده‌ها به‌راستي وجود ندارد، بنابراين شناسايي خانواده‌هايي كه نياز به يارانه نقدي ندارند، كار بسيار مشكلي بود و اگر دولت وارد اين داستان مي‌شد، به احتمال فراوان خطاهاي زيادي در شناسايي آدم‌ها مي‌كرد كه باز با يك نارضايتي وسيعي روبه‌رو مي‌گرديد. در شكل اول قضيه، همه مي‌گفتند كه دولت يارانه همه را قطع كرده و اين ممكن بود به خانواده‌ها خيلي فشار بياورد اما احساس مي‌كردند كه بالاخره براي همه هست و ظلم بالسويه عدل است اما در حالت دوم، به دليل اشتباه‌هايي كه در شناسايي افراد رخ مي‌داد، يك احساس ظلم و نارضايتي پيش مي‌آمد و اين مساله مطرح مي‌شد كه مني كه وضع مالي بهتري از شما دارم، يارانه‌ام قطع نشده اما يارانه شما قطع شده است. اين يك مشكل اجتماعي ديگري را پديد مي‌آورد. بنابراين تنها كاري كه دولت مي‌توانست انجام دهد، اين بود كه همين روش را در كوتاه‌مدت دنبال كند، در اين روش درخواست و انصراف از يارانه داوطلبانه است. البته در مورد همين روش هم ابزارهاي رسانه‌يي دولت خوب كار نكردند، صدا و سيما را هم من نمي‌دانم به‌راستي قصدش كمك به دولت بود يا نه!

از حجم تبليغاتي كه صدا و سيما انجام داد و تبديل شد به يك ضدتبليغ و اين ناتواني كه در هدايت افكار عمومي پديد آمد، اين درس را نگرفتيد كه دولت در مساله ارتباط با افكار عمومي و حتي ارتباط با بدنه نخبگان هوادار خودش هم دچار مشكل است؟

چرا. يكي از بزرگ‌ترين ضعف‌هاي دولت در مساله ثبت‌نام يارانه، همين بخش رسانه‌يي دولت بود. يك بخشي از آن برمي‌گردد به صدا و سيما؛ من نمي‌خواهم انگيزه‌خواني يا قضاوت كنم كارشان را اما نفهميدم كه بالاخره صدا و سيما مي‌خواست به دولت كمك كند و نتوانست يا نه از همان ابتدا هم قصدش اين بود كه كار دولت را خراب كند. چون خيلي‌ها مي‌گفتند كاري كه صدا و سيما انجام داد، بيشتر در جهت تشويق كردن مردم به عدم انصراف بود. به نظرم بخش‌هاي ديگر رسانه‌يي دولت هم نتوانستند وظيفه خودشان را به خوبي انجام دهند بنابراين دولت خيلي ضعف داشت در اين باره. من فكر مي‌كنم اين كاري كه دولت كرد، بهترين كاري بود كه مي‌شد كرد و اگر از نظر رسانه‌يي و ايجاد يك گفتمان در سطح ملي موفق مي‌شد، اگر هوادارانش و مردم مي‌فهميدند به‌راستي قرار است با پول يارانه‌ها كارهاي بزرگي شود، من فكر مي‌كنم آن وقت درصد كساني كه انصرف مي‌دادند، خيلي بالاتر مي‌رفت. هنوز هم دير نشده است و دولت گفته، همه كساني كه ثبت‌نام مي‌كنند، يارانه دريافت خواهند كرد اما اين فرصت را دارند كه به شكل تدريجي، اگر ديدند كه انصراف از اين پول براي جامعه مفيدتر است و نيازي هم به آن ندارند، انصراف دهند.

اميدوار باشيم كه دولت روحاني از اين ضعف رسانه‌يي تجربه‌يي بيندوزد و تلاش كند كه مشي جديدي در ارتباط با مردم و نخبگان در پيش بگيرد؟

البته من نظر خودم را درباره ضعف رسانه‌يي گفتم. ممكن است كه نظر دكتر روحاني اين نباشد اما روشن است كه ايشان امروز دارند به عنوان فرمانده مديريت كشور عمل مي‌كنند و در هر موردي كه احساس كنند ضعفي وجود دارد، حتما براي جبرانش اقدام خواهند كرد.

آقاي نجفي شما به عنوان يك چهره سياسي كه امروز هم در كارگروه اقتصادي دولت هستيد، آيا انگيزه‌هاي اقتصادي روحاني را برتر از انگيزه‌هاي سياسي وي نمي‌بينيد؟ به نظر مي‌رسد كه از نظر روحاني و در مشي كلي دولت و چهره‌هايش، در انتخاب كابينه، مساله اصلي اقتصاد فرض شده است. از معاون اولي كه انتخاب شده تا ديگر چهره‌هاي كابينه و اهميتي كه به چهره‌هاي اقتصادي دادند، اين را به ما مي‌فهماند كه هدف نهايي و غايي اين دولت و آنچه كه ما مي‌توانيم در نهايت از آنها انتظار داشته باشيم، بهبود اقتصادي است، انگار خيلي توسعه سياسي در رئوس برنامه دولت نيست.

بله، حتما دلنگراني اصلي ايشان در ارتباط با رنجي است كه مردم از نظر اقتصادي و فقر مي‌برند. اينكه ايشان يك بخش مهمي از منابع درآمدي ناشي از افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي را به سمت بخش سلامت بردند، نشان‌دهنده همين دل‌نگراني است. ايشان مي‌گفتند كه يكي دو باري، نزديكانم به بيمارستان‌هاي دولتي رفته بودند و از وضعيت آنجا برايم توضيح مي‌دادند، آقاي روحاني به ما مي‌گفتند كه از شنيدن وضع آن‌جا بدون اراده گريه كرده‌اند. اين براي پيش از مسووليت‌شان بود و در ذهن‌شان مانده بود كه تغييري در اين وضعيت بدهند. همين خودش بيانگر اين نكته است كه آقاي روحاني نسبت به وضعيت معيشتي و زندگي و امكانات رفاهي مردم و مشكلاتي كه دارند، دل نگران هستند و همين سبب شده كه وقت زيادي را براي اصلاح بنيان‌هاي اقتصادي كشور صرف كنند. حتي يك بخشي از آن‌چه كه به ديپلماسي خارجي ما مربوط مي‌شود، با اين نگاه است كه به حل مشكلات اقتصادي منتهي شود و اميدواريم موفق هم باشد. بنابراين طبيعي است كه آقاي روحاني امروز نسبت به مسائل اقتصادي حساسيت بيشتري دارند اما به هيچ عنوان به اين معنا نيست كه نسبت به مسائل فرهنگي و سياست داخلي بي‌توجه هستند. ايشان گاهي كه در مورد مسايل فرهنگي سخن مي‌گويد، خيلي مواضع شفاف و پيشرويي بيان مي‌كند. همين صحبت‌هايي كه در نمايشگاه كتاب كردند، بيانگر اين موضوع است. در مساله سياست داخلي هم به جد باور به توسعه جامعه مدني و احزاب و فعاليت‌هاي مرتبط با حقوق شهروندي دارند. همين طرحي كه درباره حقوق شهروندي تدوين شده و بزودي هم رونمايي مي‌شود، كار بخش بزرگي از حقوقدانان و سياستمداران و جامعه‌شناسان است و نشان مي‌دهد كه آقاي روحاني افزون بر اينكه در مورد مسايل اقتصادي نگران هستند و حساسيت دارند، نسبت به مسايل غيراقتصادي هم حساس هستند اما طبيعي است كه در ابتداي كار با توجه به حجم زياد مشكلات اقتصادي كشور و مشكلاتي مانند بيكاري، بيشتر وقت دولت صرف اقتصاد شود. همين موضوع بيكاري را شما در نظر بگيريد، من مي‌دانم كه هر روز چقدر از نظر فكري، ذهني و روحي توان دولت و وزرا را مي‌گيرد و طبيعي است كه نسبت به اين مباحث حساسيت بيشتر باشد.

مي‌شود اين‌گونه هم گفت كه روحاني و دولتش در بخش اقتصادي قدرت تحرك بيشتري دارند و در دولت اختيار بيشتري در اجراي سياست‌هاي اقتصادي دارد اما در بخش‌هايي سياست داخلي و فرهنگ و... كاملا دست بسته است و از توانايي لازم براي اعمال حاكميت خود برخوردار نيست؟

البته جناح مخالف دولت بي‌ترديد در بخش اقتصاد كمتر مي‌توانند حرف‌هاي خود را در چارچوب اعتراض و انتقاد مطرح كنند چون مسايلي هستند كه براي مردم خيلي ملموس است و آنها نمي‌توانند روي آنها‌ خيلي مانور دهند. البته در آن بخش‌ها نيز دارند فشار مي‌آورند اما به شكل ديگري. به نظر من بخش بزرگي از همين نگراني آنها درباره موفقيت مذاكرات ژنو به اين برمي‌گردد كه فكر مي‌كنند اين موفقيت سبب خواهد شد، وضع معيشتي مردم بهتر شود و همين بهتر شدن وضعيت معيشتي، عرصه سياسي و اجتماعي را از آنها(جناح مخالف) مي‌گيرد اما مي‌آيند مخالفت خود را در پوشش مطالب ديگري مثل «ما دلواپس آينده انقلاب هستيم»، «دلواپس فروش كشور هستيم» و حرف‌هايي از اين دست مطرح مي‌كنند. در مورد مسايل سياست داخلي و فرهنگي مي‌توانند بي‌پرده‌تر مخالفت كنند و جاي مانور بيشتري دارند، چون آن‌جاها ممكن است مردم را آسان‌تر گول زد. اكنون باب شده هر جايي و هر وقتي كه صحبت مي‌كنند، مي‌گويند فتنه‌گران وارد صحنه شدند، فتنه‌گران فلان، فتنه‌گران بهمان... خب اين يك لفظ مبهم و عنوان كلي است كه مدام مي‌گويند و مردم هم نمي‌دانند منظور دقيق اينها چيست، ممكن است فكر كنند، حتما اتفاقي در حال رخ دادن است كه اينها اين‌گونه دارند فرياد مي‌كشند. يا در مساله فرهنگي هم همين قضيه صادق است. به‌راستي تا به امروز چه اتفاق بدي در دولت روحاني براي بخش فرهنگي كشور افتاده است؟ جز اين است كه اهل فرهنگ اميدوار شده‌اند و نسبت به دولت، اعتماد و اطمينان پيدا كرده‌اند؟ يا درباره دانشگاه‌ها، شما ببينيد فضاي دانشگاه‌ها در دولت پيشين چه‌قدر بسته شده بود كه استادان دانشگاه و دانشجويان مستقل اصلا انگيزه‌يي براي حرف زدن در مورد سياست و مسايل اجتماعي كشور نداشتند. امروز در دانشگاه‌ها يك مقداري فضا باز شده و يك مقداري سياست‌هاي وزارت علوم سبب شده كه دانشگاه‌ها احساس كنند مي‌توانند حرف دل خود را بزنند، اساتيد دانشگاه وارد صحنه شده‌اند حتي در انتقاد از دولت كه اين، مورد استقبال ما هم هست. من فكر مي‌كنم فشاري كه از سوي مخالفان دولت درباره مباحث فرهنگي و سياست داخلي به دولت وارد مي‌شود، بيشتر به اين دليل است كه آن‌جا‌ها آسان‌تر مي‌شود ميدان‌داري كرد و معركه گرفت.

فكر نمي‌كنيد كه وقتي روحاني در نمايشگاه كتاب مي‌گويد كه «اهل فرهنگ گشت ارشاد نمي‌خواهند» و از فردا صبح، گشت ارشاد را جلوي نمايشگاه كتاب مي‌گذارند و شرايط دلهره را ايجاد مي‌كنند، مفهومش ارسال پيامي براي دولت است كه شما لطفا در اين بخش‌ها وارد نشويد؟

خب ببينيد مردم ما اينها را خوب درك مي‌كنند. اينها يك زورآزمايي پشت پرده است اما مطمئنم كه دكتر روحاني از اين زورآزمايي موفق خارج مي‌شود. اين زورآزمايي‌ها و درگيري‌ها هم هميشه بوده است. به جز دولت احمدي‌نژاد كه من درباره‌اش حرفي ندارم و خودش اصلا گشت ارشاد بود، در دولت‌هاي پيش هم درگيري‌هايي از اين دست وجود داشته است. در دولت هاشمي و خاتمي هم هر وقت رييس دولت يا يك مسوول دولتي حرفي مي‌زد كه حكايت از بازتر شدن فضاي فرهنگي كشور و توجه بيشتر به حقوق شهروندي داشت، گروه‌هاي فشار فعاليت‌هاي مختلفي را سازماندهي مي‌كردند و برنامه‌هاي متفاوتي را به اجرا درمي‌آورند. من به خاطر دارم كه حتي در زمان حيات حضرت امام و دوران جنگ تحميلي هم حركت‌هايي از اين قبيل وجود داشته است.

خب نگراني مهم همين‌جاست كه طرح‌هاي اقتصادي دولت هر چه‌قدر هم خوب، ممكن است پيامدهاي مثبت آن، سال‌ها زمان ببرد و اين جور نيست كه خيلي زود و به فوريت اثر مثبت بگذارد بر زندگي مردم، همان‌گونه كه در دولت خاتمي هم، بعدتر مردم فهميدند در بخش اقتصادي چه رشدي ايجاد شده است. برخلاف اين گام‌هاي سياسي مي‌تواند پيامد‌هاي فوري براي دولت داشته باشد و اميدواري‌هاي بسياري را بر‌انگيزد. نگران نيستيد، از اينكه دولت در بخش سياست داخلي و فرهنگي و اجتماعي دست‌بسته‌تر است و كم‌تر توجه دارد، در بخش اقتصادي هم آشكار شدن دستاوردهايش ممكن است مدت‌ها به درازا بينجامد و در چنين شرايطي يك گپ ميان مردم و بدنه اجتماعي هوادار روحاني و نخبگان كشور با دولت پديد بيايد و دولت آسيب ببيند؟

چرا؛ اين چالش بسيار مهمي است و در دولت هم به‌راستي روي آن بحث زيادي شده اما بايد خيلي بيشتر بحث بشود در اين باره. اينكه اصلاحات اقتصادي در خلال چند سال جواب مي‌دهد، مساله كاملا درستي است اما بايد راه‌هايي را بيابيم كه در كوتاه‌مدت هم مردم آثار ملموس اين اصلاحات را درك كنند. يك نمونه‌اش همين كاري است كه در بخش بهداشت و درمان انجام شده است. فكر مي‌كنم كه امروز خود مردم نيز احساس مي‌كنند كه وضعيت بهتر شده؛ هم از نظر قيمت دارو و هم از نظر تنوع دارو و هم از نظر دسترسي به دارو. درباره اشتغال هم ما اميدواريم. خيلي اميد داريم كه از نيمه دوم سال ۹۳، با راه‌اندازي بخش‌هاي تعطيل برخي از كارخانه‌ها و با گشايش و آغاز به كار برخي طرح‌ها، اشتغال توسعه يابد. نمونه‌اش چندين فاز مهم پارس جنوبي است كه امسال آن را به بهره‌بردري خواهيم رساند. همين ديروز در ستاد هماهنگي اقتصاد مقاومتي بحثي داشتيم كه وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات يك برنامه پيشنهاد كرده بود كه در آن اشتغال ۲۳۰ هزار نفر در سه سال آينده تضمين شده است. برنامه قطعي‌ آن را آورده بودند كه يك قسمتي از كار بر دوش وزارتخانه بود و سندي را تدوين كرده‌ بودند كه اين سند بايد در دولت تصويب بشود. من باور دارم كه يك سري بهبودهاي كوتاه‌مدت را به‌ويژه از نيمه دوم امسال شاهد خواهيم بود اما آن مساله‌يي كه شما گفتيد خيلي مهم است. به ويژه اشاره كرديد به نخبگان و كساني كه اهل تحليل و اهل علم هستند. آنها بايد به دولت كمك كنند، بايد به اين نكته توجه كنند كه نبايد از دولت انتظار معجزه در كوتاه‌مدت را داشت. آنها هستند كه بايد بدنه اجتماعي هوادار آقاي روحاني را توجيه كنند و براي‌شان تحليل كنند كه يك مقداري صبر لازم است.

محمد علي نجفي كه امروز در دولت است، افزون بر اينكه دبير كارگروه ويژه اقتصادي دولت هست، آيا به نوعي دبير اصلاح‌طلبان در دولت هم هست يا نيست؟

خير، ببينيد وقتي ما وارد دولت شديم، به عنوان اعضاي دولت، ديگر خط فاصله‌يي بين‌مان به نام اصلاح‌طلب و غيراصلاح‌طلب نيست. همه با هم و در يك جهت داريم خدمت مي‌كنيم. تشريك مساعي و تبادل افكار داريم، بنابراين اصلا چنين خط‌كشي وجود ندارد. البته به عنوان كسي كه مشي اصلاحات را قبول دارم و خود را جزو اصلاح‌طلبان مي‌دانم، در فعاليت‌هاي اجتماعي و سياسي كماكان اين مشي را دنبال مي‌كنم. ما اصلاحات را هميشه تقسيم‌بندي كرده‌ايم كه يك بخش از آن اصلاحات دولت‌محور است و يك بخش آن اصلاحات جامعه‌محور. اصلاحات جامعه‌محور هميشه قابل انجام است، البته در برهه‌يي از زمان‌ هزينه‌هاي بيشتري دارد و سختي‌ها و محدوديت‌هاي بيشتري. اصلاحات دولت‌محور هم در برخي از دولت‌ها قابل عمل است، يعني مي‌شود از طريق دولت و ساختارهاي دولتي اصلاحاتي را پيش برد و در دل جامعه انجام داد. البته دولت‌هايي هم هستند كه نسبتي با اصلاحات ندارد كه هيچ، از اساس مخالف مشي آن عمل مي‌كنند. منتهاي مراتب من فكر مي‌كنم كه اكنون شرايطي است كه ما هم مي‌توانيم اصلاحات دولت‌محور را دنبال كنيم چون اين دولت نگاه به اصلاحات دارد و معتقد به اصول اصلاحات است و هم اصلاحات جامعه‌محور را پي بگيريم. من به عنوان يك عضو از دولت تلاشم اين است كه در جهت بهبود فعاليت‌هاي دولت در خدمت به مردم كمك كنم كه اصلاحات به مفهوم درست آن تعقيب شود و همچنين به عنوان يك فرد هوادار مشي اصلاحات هم كماكان به اصلاحات جامعه‌محور معتقدم و در اين جهت تلاش مي‌كنم.

رييس شوراي مشورتي اصلاح‌طلبان همچنان با اصلاح‌طلبان در ارتباط نزديك قرار دارد؟

بله ما جلساتي داريم و هنوز هم هرگاه فرصت كنم، در جلسات شوراي مشورتي اصلاح‌طلبان كه با حضور آقاي خاتمي تشكيل مي‌شود، شركت مي‌كنم

و معذوريتي براي ارتباط با بخشي از اصلاح‌طلباني كه در رويدادهاي ۸۸ آسيب ديده‌اند و گرفتار حصر و بند هستند، نداريد. به عنوان يك چهره دولتي چه به شكل تلفني و چه به شكل حضوري با آنها يا خانواده‌هاي‌شان ديدار مي‌كنيد و حرف مي‌زنيد؟

معذوريت وجود ندارد. بسياري از اينها دوستان ما هستند و چه به خاطر رابطه دوستي و چه براي كسب نظر آنها درباره مسائل سياسي و اجتماعي كشور، من همچنان ارتباط خودم را حفظ كرده‌ام.

تلاش مي‌كنيد مطالبه‌هاي اصلاح‌طلبان را با آقاي روحاني در ميان بگذاريد؟

بله، من يكي از مسووليت‌هاي خودم مي‌دانم كه در نشست‌هايم با دوستان اصلاح‌طلب، از يك طرف سياست‌ها و برنامه‌هاي دولت را براي آنها توضيح دهم كه اگر انتظار و توقعي دارند در حد معقول و واقع‌بينانه باشد و از سوي ديگر برخي ديدگاه‌ها و نظرهاي آنها را به آقاي روحاني منتقل ‌كنم.

و مهم‌ترين مطالبه مردم، اصلاح‌طلبان و گروه‌هاي معترض را همه ما مي‌دانيم كه چيست. شما هم مي‌دانيد؟ شما آن را به آقاي روحاني منتقل كرده‌ايد؟

بله! به خود آقاي دكتر روحاني هم منتقل شده و تا جايي كه آگاهي دارم، ايشان هم در اين جهت تلاش‌هايي انجام داده‌اند و دارند انجام مي‌دهند چرا كه حل اين مساله را به سود ****، كشور و به سود دولت و همه مي‌دانند. به نظرم اين يك بازي برد-برد است كه مي‌توان به آن عينيت بخشيد.

شما به صراحت در زمينه حصر از خود روحاني چيزي شنيده‌ايد يا نه؟

از خود ايشان نه اما از نزديكان ايشان چند بار پرسيده‌ام و در اين باره صحبت شده و گفته‌اند كه ايشان واقعا تلاش مي‌كنند كه مساله حصر حل شود. ايشان حل اين مساله را به‌راستي حل مشكلي از **** مي‌دانند نه تنها به خاطر خواست اصلاح‌طلبان يا چهره‌هاي خاصي كه امروز در حصر هستند بلكه براي نفعي كه حل اين مشكل براي **** ما دارد.

و فكر مي‌كنيد كه اين تلاش بالاخره به نتيجه برسد؟

من خيلي اميدوارم.

شوراي مشورتي همچنان فعاليت دارد و شما هم كه گفتيد، در نشست‌هاي آن مشاركت مي‌كنيد. آيا ممكن است كه محمد علي نجفي سرليست انتخابات مجلس يازدهم اصلاح‌طلبان باشد؟

هر چيزي ممكن است اما اگر قرار باشد امروز تصميم بگيرم، بي‌ترديد نمي‌خواهم وارد مجلس بشوم.

و اگر آقاي خاتمي و هاشمي به شما تكليف كنند چه؟

بعيد است آنها هم تكليف كنند. كساني هستند كه براي اين امور از من تكليف‌پذيرترند (با خنده).

حتما در اين نشست‌ها درباره انتخابات مجلس بحث مي‌شود ديگر؟

بله. ما از هم‌اكنون بحث‌هاي مقدماتي درباره مجلس را در نشست‌هايي كه اصلاح‌طلبان دارند، آغاز كرده‌ايم؛ چه در نشست‌ها در قالب احزاب اصلاح‌طلب و چه در نشست‌هايي كه در شهرستان‌ها و استان‌ها به شكل محافل دوستانه برگزار مي‌شود و دوستان در آنها بحث‌هاي سياسي و اجتماعي مي‌كنند. البته در جلسات رسمي‌تر هم اين بحث‌ها در جريان است.

تا آن زمان خيلي مانده اما بايد منتظر يك ليست مشترك بين جريان اعتدال و جريان اصلاحات باشيم يا ممكن است كه انشعاب‌هايي رخ دهد و افتراق‌هايي پيدا شود؟

هدف ما رسيدن به يك ليست مشترك و يك فعاليت مشترك سياسي است و حفظ ارتباط بيشتر با اقشار مختلف مردم.

آقاي نجفي خودش را اصلاح‌طلب تعريف مي‌كند يا اعتدال‌گرا؟

من اصلاح‌طلب هستم.

مهم‌ترين انتقادي كه به رييس‌تان داريد، چيست؟

منظورتان آقاي دكتر روحاني است؟! نه، من انتقادي ندارم.

آقاي روحاني قول داده كه نقدپذير باشد، اخراج‌تان نمي‌كند. بگوييد انتقادتان را.

(مكث طولاني مي‌كند و سكوت.)

خبر خوش اين است كه پرسش‌هاي من دارد تمام مي‌شود. دو پرسش‌ا‌م مانده. شما يك جمله‌يي را در دفاع خود در مجلس گفتيد با اين مضمون كه بنده علاقه‌يي نداشتم كه بيايم و وزير شوم، اين را هم به عنوان باقيات‌الصالحات خدمت در جمهوري اسلامي مي‌خواستم. بعد هم خيلي زود از كار اجرايي كنار رفتيد در دولت. آيا آقاي نجفي بازنشسته سياسي شده است؟

نه، از نظر سياسي نه. من امروز هنوز دارم به شكل رسمي با دولت همكاري مي‌كنم. فعاليت‌هاي اجتماعي و سياسي خودم را در جريان اصلاحات دنبال مي‌كنم، بنابراين من هنوز خودم را بازنشسته سياسي نمي‌دانم.

پس هنوز ممكن است كه اكت سياسي ديگري هم داشته باشيد؟

بله، حتما.

و پرسش آخرم اين است كه آيا محمد علي نجفي به همه‌چيزهايي كه در سياست مي‌خواسته رسيده است!؟

به همه آنها نه اما به بخش اعظمش رسيده‌ام. اصلا خيلي سخت است كه آدم سياست را تعريف كند كه اين يك دلبستگي است، يك لذت است، به قول خارجي‌ها يك هابي است يا يك عادت توام با لذت است. به هر حال يك جوري است كه من از زماني كه با سياست پيوند خوردم، تا به امروز احساس كرده‌ام كه نمي‌توانم سياست را كنار بگذارم و اگر هم بخواهم نمي‌توانم چون در اين صورت بايد خودم را كنار بگذارم.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پایان محکومیت حبس عبدالله رمضان زاده
شنیده شد که سخنگوی دولت اصلاحات با تائید خبرآزادی خود از زندان گفت: 28‌اردیبهشت‌ماه با به اتمام رسیدن پایان محکومیتم از زندان آزاد شدم و فعلا درحال استراحت هستم.

نسیم نوشت: سخنگوی دولت اصلاحات به‌دلیل اتهاماتی همچون «اقدام علیه امنیت ملی کشور»، «تبلیغ علیه ****» و «نگهداری اسناد طبقه‌بندی شده» به 5 سال حبس تعزیری از سوی شعبه 54 دادگاه تجدیدنظر استان تهران محکوم شد.

وی در پی صدور حکم اولیه دادگاه، با سپردن وثیقه 800 میلیون تومانی به مدت چهار روز از زندان مرخص شده بود
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
139211281349466912145963.jpg

اختصاصی تسنیم/ بیزینس مانیتور گزارش داد
رشد ۴۱ درصدی دارایی بانک‌های ایران در ۲ سال تحریم غرب
خبرگزاری تسنیم: بیزینس مانیتور اعلام کرد دارایی بانک های ایران در دو سال گذشته که هدف تحریم های غرب قرار داشته اند ۴۱ درصد رشد داشته و به ۹۴۹ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۲۰۱۳ رسیده است.
print.png
نسخه قابل چاپ
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، موسسه تحقیقاتی بیزینس مانیتور در گزارشی از وضعیت صنعت بانکداری ایران، کل دارایی بانک های ایران در پایان سال 2013 را 949 هزار میلیارد تومان اعلام کرد.

بر اساس این گزارش سیستم بانکی ایران در سال 2013 و با وجود این که تحت تحریم های غرب قرار داشت رشد 18 درصدی در دارایی های خود را تجربه کرد. دارایی بانک های ایران در سال 2012 نیز 12 درصد رشد کرده بود.

بر این اساس دارایی بانک های ایران در سال 2011 بالغ بر 670 هزار میلیارد تومان بوده است که این رقم با رشد 41 درصدی به 949 هزار میلیارد تومان در پایان سال 2013 رسیده است. سیستم بانکی ایران طی دو سال 2012 و 2013 هدف تحریم های غرب داشته است که در این دو سال به طور متوسط رشد سالانه 20.5 درصدی را در رقم دارایی های خود تجربه کرده است.

این موسسه پیش بینی کرده است در سال 2014 نیز دارایی بانک های ایران با رشد 25 درصدی مواجه شود و به 1186 هزار میلیارد تومان برسد.

بر اساس این گزارش بانک های ایران در سال 2013 بالغ بر 416 هزار میلیارد تومان وام دادند و 441 هزار میلیارد تومان در این سال سپرده جذب کردند.

میزان پرداخت وام توسط بانک ها در سال 2013 نسبت به سال قبل از آن رشد 17 درصدی داشته این در حالی است که میزان جذب سپرده توسط بانک ها در همین سال 31 درصد رشد داشته است.

پیش بینی شده است پرداخت وام توسط بانک های ایران در سال 2014 با رشد 25 درصدی نسبت به سال قبل به 520 هزار میلیارد تومان برسد و جذب سپرده رشد 30 درصدی داشته و به 574 هزار میلیارد تومان برسد.

انتهای پیام//
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نوبخت: تورم کمتر از ۲۰ درصد می‌شود

معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور گفت: بر اساس گزارش نهادهای مالی بین‌المللی، امسال نرخ رشد اقتصادی کشورمان به 2.8 درصد و نرخ تورم به زیر ۲۰ درصد خواهد رسید.

به گزارش ایسنا، محدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در اجلاس اتحادیه پایاپای آسیا و اقیانوسیه اظهار کرد: دولت برای کاهش تورم و رساندن آن به 25 درصد و افزایش رشد اقتصادی به 1.5 درصد در سال جاری میلادی تلاش می‌کند اما بر اساس گزارش نهادهای مالی بین‌المللی، امسال نرخ رشد اقتصادی کشورمان به 2.8 درصد و نرخ تورم به زیر 20 درصد خواهد رسید.

وی با اشاره به اختلالات بازار پول و ارز در کشور افزود: سیاست دولت، استقلال بانک مرکزی بدون دخالت سیاستمداران است و اگر چه آثار این سیاست در دراز مدت مشخص می شود اما آثار آن به صورت کاهش تورم و افزایش فعالیت های اقتصادی بروز کرده است.

نوبخت با بیان اینکه تحریم های ناعادلانه کشورهای بزرگ دنیا، دسترسی به منابع خارجی و حجم تجارت جمهوری اسلامی ایران با دنیا را تحت تاثیر قرار داه است، گفت: این تحریم ها موجب نوسانات ارزی ،کاهش فعالیت های اقتصادی ،اختلال در بازار کالا و خدمات ، رکود تورمی و افزایش قیمت ها شد.

سخنگوی دولت افزود: در هشت ماه نخست دولت تدبیر و امید، نرخ تورم از 43 درصد به 30 درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه در ماه گذشته به 17 درصد رسید که نشان‌دهنده بهبود شاخص های اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران است.

معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور با بیان اینکه اتحادیه پایاپای آسیا با هدف توسعه همکاری‌های بازرگانی، گسترش همکاری‌های پولی و بانکی و ایجاد فرصت رشد اقتصادی برای اعضا تاسیس شده است، گفت: سود بردن از شرایط رقابتی منطقه ای به منظور تامین طرح های مالی با هزینه کمتر ،یافتن شرکای جدید و متکی نبودن به یک بازار خاص از مهمترین دستاوردهای این اتحادیه در سال‌های گذشته بود و موجب کاهش هزینه‌های معاملاتی و افزایش گردش سرمایه‌ها شده است.

نوبخت گفت: اگر چه حجم روابط اعضای اتحادیه در بلند مدت افزایش پیدا کرده اما در این سال‌ها روابط تجاری اعضای اتحادیه فراز و نشیب های بسیاری داشته و تحریم‌های ناعادلانه کشورمان حجم مبادلات ایران با اعضای اتحادیه را کاهش داده است.

وی افزود: در دولت تدبیر و امید روابط جمهوری اسلامی ایران با دنیا بهبود یافته و اعضای اتحادیه پایاپای آسیا نیز می توانند با استفاده از فرصت به دست آمده ، روابط تجاری و اقتصادی خود را با کشورمان سرعت ببخشند که این امر موجب رونق اقتصادی همه کشورهای عضو اتحادیه خواهد شد.

به گزارش ایسنا، چهل و سومین اجلاس هیات مدیره اتحادیه پایاپای آسیا از دیروز به میزبانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در جزیره کیش آغاز شده است و امروز به پایان می‌رسد.

در این نشست نمایندگان بانک های مرکزی کشورهای بنگلادش، بوتان، هند، ایران، میانمار، نپال، پاکستان، سریلانکا و دبیرکل اتحادیه پایاپای آسیا حضور دارند.

اجلاس اتحادیه پایاپای آسیا به صورت دوره‌ای هر سال در یکی از کشورهای عضو برگزار می‌شود.

بانک مرکزی کشورمان در سال 83 نیز میزبان سی و سومین اجلاس هیأت مدیره اتحادیه پایاپای آسیا در شهر شیراز بود.

محل دائمی دبیرخانه اتحادیه پایاپای آسیا در ایران قرار دارد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
طیب نیا: اقتصاد مقاومتی موثرترین ابزار مقابله با بحرانهای مالی جهانی است
تهران - ایرنا - وزیر امور اقتصادی و دارایی که در راس هیاتی به منظور مشارکت و سخنرانی در اجلاس اقتصادی آستانه و دومین کنفرانس ضد بحران به قزاقستان سفر کرده است در سخنرانی خود در این اجلاس، اقتصاد مقاومتی را موثرترین ابزار مقابله با بحران های مالی جهانی دانست.

81172572-5710656.jpg

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، علی طیب نیا در دومین کنفرانس ضد بحران و در پانل استراتژیهای جامع رشد گفت: یکی از اقدامات مهم و اساسی برای مقابله با پیامدهای منفی بحران های مالی جهانی مقاوم سازی اقتصاد ملی است.

وی با بیان این که، امروزه اقبال زیادی به موضوع اقتصاد مقاومتی در جهان بوجود آمده و اقتصاد مقاومتی پویا به عنوان یک اولویت در جهان مورد توجه قرار گرفته است افزود: اقتصاد مقاومتی به عنوان شیوه ای برای پاسخ به بحران ها و روشی برای اجرای برنامه های نوسازی و بازسازی کشورها بکار می رود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: از این منظر اقتصاد مقاومتی پویا به معنی برخورد با مشکلات و چالش های بلند مدت در طول زمان است و رسالت و هدف پایان ناپذیر اقتصاد مقاومتی پویا، حصول پایداری و رقابت پذیری عنوان می شود.

وی با تاکید اینکه تنظیم و همسوسازی سیاستهای مالی در جهت پیشبرد اهداف اقتصادی کشور در مواجهه با شرایط رکود تورمی یکی از اولویتهای دولت جدید جمهوری اسلامی ایران است، گفت: از منظر هزینه ای سیاستهای مالی دولت بر چند حوزه مهم معطوف شده است. اولین و مهمترین بخش، **** پرداخت یارانه ها و تاثیرات آن بر مصارف بودجه های سالیانه کل کشور است.

وی خاطر نشان کرد: دومین حوزه ای که در قالب سیاستهای مالی دولت و از بعد هزینه ای مورد توجه قرار دارد کاهش تصدی های اقتصادی و به تبع آن کاهش هزینه های دولت است و همچنین سومین حوزه مورد توجه دولت در بعد هزینه ای افزایش کارآیی و تحول در **** اداری و تشکیلاتی دولت است.

طیب نیا افزود: بازنگری و بازبینی نظامات و رویکردهای تامین مالی طرحهای زیربنایی و توسعه ای کشور و تغییر رویکرد نحوه تامین و تخصیص منابع بودجه ای و درآمدهای عمومی به این دسته از طرحها یکی دیگر از برنامه های دولت در راستای تنظیم سیاستهای تاثیرگذار در بعد هزینه ای است.

وی با تاکید بر این مطلب که، در عرصه دیپلماسی خارجی کشور، دولت جدید جمهوری اسلامی ایران، راهبرد گفت و گو، تفاهم و اعتماد بخشی را در دستور کار خود قرار داده است، گفت: این برداشت وجود دارد که چنانچه طرفین مذاکره کننده، از این فرصت بی بدیل برای درک متقابل و کاهش تنش ها بهره جویند، می توان امیدوار بود نیل به راه حل جامع در چارچوب قواعد و قراردادهای شناخته شده بین المللی دور از دسترس نخواهد بود.

به گفته طیب نیا، پدیده تحریم، متغیری نامطلوب برای اقتصاد بین الملل؛ هم برای تحریم کنندگان و هم برای تحریم شوندگان؛ در پی خواهد داشت.

وی در عین حال خاطر نشان کرد: هر اقدامی که موجب تشدید نگرانی در فضای روانی و محیط اقتصاد بین الملل گردد، جریان گردش آزاد کالا و سرمایه را مختل خواهد کرد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: تجربه نشان می دهد به کار گیری ابزارهای محدود کننده اقتصادی برای منافع و تمایلات سیاسی بیش از همه موجب بروز آسیب برای بنگاه های اقتصادی و مردم جهان خواهد شد. و این پدیده ای است که باید در مورد آن تدبیر جدی شود.

وی با اعلام اینکه اقدام بعدی در جهت مقابله با بحران های جهانی اقتصاد، استفاده از ظرفیت های منطقه ای است، افزود: در طی زمان و در راستای مقابله با بحران ها، کشورهای مختلف متوجه این نکته شدند که توسعه همکاری های منطقه ای در این زمینه می تواند عبور از بحران را امن تر نماید و هزینه های آن را کاهش می دهد.

وی در پایان پیشنهاداتی از جمله تاسیس صندوق مبارزه با بحران، تسهیل تجارت درون منطقه ای، تاسیس و تقویت شرکت های بیمه منطقه ای، تاسیس صندوق سرمایه گذاری مشترک، تعیین و استفاده از پول واحد به همراه بهره گیری از کمک های سازمان های بین المللی را به عنوان راهکارهایی که می تواند کشورها را در عبور و خروج از بحران مالی یاری نماید، مطرح کرد.

اقتصام**9141**1594



انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نباید به بهانه امنیت به حقوق مردم تعدی شود
جلیلی: مذاکرات هسته ای فراتر از مباحث تنگ سیاسی، جناحی و سلیقه ای است/ ضرورت کمک ملی به گروه مذاکره کننده
شیراز- ایرنا- عضو مجمع تشخیص مصلحت **** گفت: آنچه امروز اهمیت دارد گرفتن حقوق ملت ایران در مذاکرات ایران با گروه 1 + 5است و همه باید به تیم مذاکره کننده کنونی کمک کنند تا این هدف محقق شود.

81173051-5711354.jpg

به گزارش ایرنا سعید جلیلی، در نشستی سه ساعته درجمع دانشجویان دانشگاه شیراز در پاسخ به پرسش دانشجویی درباره توافقنامه ژنو اظهار کرد: نظرات من در ارتباط با موضوع هسته ای در مناظره های انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری بیان شد و دوستان دیگر نظر دیگری دارند، آنها اکنون منتخب مردم هستند و باید ببینیم که چگونه بحث را دنبال می کنند و آنچه مهم است گرفتن حقوق ملت است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت مذاکرات هسته ای گفت: اهل پیشگویی نیستم، در مذاکرات باید روندی را دنبال کنیم که از شاخص هایی برخوردار است و دو شاخصه ای که **** معظم انقلاب تبیین فرمودند عدم عقب نشینی از حقوق ملت و ایستادگی دربرابر زیاده خواهی دشمن است.



** بحث هسته ای فراتر از مباحث تنگ سیاسی است

جلیلی بیان کرد: بحث هسته ای فراتر از این است که در مباحث تنگ سیاسی، جناحی و سلیقه ای قرار بگیرد، موضوعی ملی است و تحولات آن باید با نگاه صحیح دنبال شود.

رییس سابق تیم مذاکره کننده هسته ای ایران با گروه 1 +5 اظهار کرد: دفاعی که ما از حقوق هسته ای انجام می دهیم تنها دفاع از حقوق هسته ای نیست، بلکه دفاع از همه حقوق ملت است همچنان که زمانی دفاع از خرمشهر (در جنوب غرب ایران) دفاع از سرخس (در شمال شرق کشور) نیز بود و در جریان دفاع مقدس از همه شهرها دفاع می کردیم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** گفت: اگر دشمن خرمشهر را تصرف می کرد، سایرشهرهای کشور نیز در معرض تهدید قرار می گرفت اما زمانی که به دشمن تودهنی زدیم و خرمشهر را آزاد کردیم، دشمن را نومید و کشور را بیمه کردیم و این که با تعرض نظامی نمی توانند به کشور ما آسیبی بزنند.

جلیلی در این نشست که چهارشنبه شب برگزار شد، ادامه داد: اگر طرف مقابل با ماهیت استکباری مانع از حق ما در موضوع هسته ای شود با همان بهانه به حقوق دیگر ما چشم خواهد دوخت.



**همه به گروه مذاکره کننده هسته ای کمک کنیم

وی گفت: باید اجازه داد تیم مذاکره کننده هسته ای در چارچوب اصل نرمش قهرمانانه برنامه های خویش را به پیش ببرند و همه در مسیر گرفتن حق ملت به آنها کمک کنند.

مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات با گروه 1+5 در دولت دهم در پاسخ به دانشجویی که ازعملکرد تیم سابق مذاکره کننده انتقاد کرد و درعین حال، چاپ کتاب خاطرات جلیلی از مذاکرات برای قضاوت مردم را خواستار شد، گفت: امیدوارم همت کنیم خاطرات را بنویسیم چرا که این خاطرات متعلق به شخص نیست.

**دیدگاههای خود را به دوستان منتقل کرده ام

وی ادامه داد: در چند ماه گذشته بنای من براین بوده است که درباره آنچه امروز جریان دارد نکات مدنظر را به دوستان (تیم مذاکره کننده) منتقل کنم و با پرهیز از طرح علنی این مباحث، فضای کشور را نگران نکنم.



** تکثر و تنوع سلایق نباید به منافع ملی آسیب وارد کند

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** با بیان اینکه وحدت و همبستگی ملی در عین تکثر و تنوع سلایق از مزیت های کشور است و باید آن را قدر شناخت، تاکید کرد: این تکثر و تنوع نباید به منافع و ارزش های ما آسیب وارد کند.

جلیلی گفت: همه باید کمک کنند تا آینده درخشان و پرامیدی را برای تمدن اسلامی ترسیم کنیم.



** پایه مناسبات کنونی جهان زور و تزویر است

وی با بیان اینکه مناسبات کنونی جهان بر مبنای زور و تزویر پایه ریزی شده است، گفت: سئوال اینجاست که چرا چند قدرت دنیا که هریک چند هزار کلاهک هسته ای دارند نگران سانتریفیوژهای ایران هستند که تحت نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیت می کنند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** افزود: نگرانی این کشورها به خاطر ظهور و بروز الگویی است که نه تنها آنها را به چالش می کشد، بلکه مقاومت و الگو را محقق می کند و در این مسیر موفق نیز می شود؛ این الگو برای آنها خطرناک است و نمی توانند اجازه دهند فضایی ایجاد شود که درباره مناسبات جهان افشاگری کند.

جلیلی ادامه داد: این موضوع طنز تلخ معاصر است؛ کشوری دارای سلاح هسته ای که حتی از آن علیه انسان های بیگناه استفاده کرده است با ادعای مبارزه با سلاح کشتار جمعی و خلع سلاح، نگران سانتریفیوژهایی است که در یک نقطه دنیا طبق قوانین بین المللی فعالیت دارند.

وی خاطرنشان کرد: این کشورها که شمار آنها به انگشتان یک دست می رسد، در چنین فضایی خود را برابر با جامعه جهانی می دانند اما در این مناسبات، جنبش عدم تعهد با 120 کشور عضو که فعالیت صلح آمیز هسته ای را حق ایران می داند، جامعه جهانی نیست.



**ملت ایران اراده خود را عملی کرد

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** با یادآوری سخنان برخی مقام های آمریکایی درباره وجود گزینه نظامی روی میز، گفت: گزینه نظامی نخستین گزینه ای بود که کشورهای دارنده امتیاز وتو در مخالفت با انقلاب اسلامی ایران، به کشور ما تحمیل کردند و گزینه ای نیست که آن را برای روز مبادا گذاشته باشند؛ اتفاقا نخستین بار گزینه نظامی را به کار بردند اما نتوانستند موفق شوند و ملت ایران اراده خود را به آنها تحمیل کرد و امروز نیز این وضعیت ادامه دارد.

وی ادامه داد: در موضوع تحریم ها، نخستین فشارها را بر روی صنایع دفاعی و هسته ای ایران متمرکز کردند و در این فضا بود که ایران انحصارها را شکست و به باشگاه هسته ای جهان وارد شد.

جلیلی گفت: اراده ملت ایران با الگوی خود خرمشهر را آزاد کرد؛ این الگو وقتی تکثیر شد جنوب لبنان آزاد شد و از این رو است که قدرتها نگرانند تمدن جدیدی که مقاومت و پیشرفت می کند، شکل گیرد؛ از این رو آمریکا با حمله ˈگاز انبریˈ درصدد معرفی دو اسلام آمریکایی و اسلام تکفیری به دنیا است تا اجازه ندهند چهره اسلام ناب در دنیا شناخته شود.



**در یک گذرگاه تاریخی قرار داریم

وی با بیان اینکه در یک گذرگاه مهم تاریخی قرار داریم، افزود: آنگونه که مقام های آمریکایی نیز عنوان کرده اند، دیگر دوران تک ابرقدرتی گذشته است و باید بپذیریم که دوران چند ابرقدرتی است و ایران یکی از قدرت های منطقه ای است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** گفت: در این شرایط، اگر دانشگاه و مردم درک صحیحی از موقعیت تاریخی خود داشته باشند مسیر مقاومت همراه با پیشرفت می تواند ادامه یابد.

وی، اقتصاد مقاومتی را همان اقتصاد همراه با پیشرفت خواند و گفت: اقتصاد مقاومتی موانع را از سر راه پیشرفت بر می دارد؛ نه اینکه به حداقل ها توجه کند بلکه به قله ها می نگرد.

جلیلی با بیان اینکه هزینه هایی که **** در موضوع هسته ای پرداخته برای دفاع از تحقیق در دانشگاه بوده است، خاطرنشان کرد: تحولات این حوزه نشان داد که انقلاب و **** برای پیشرفت و تحقیق علمی در دانشگاه می ایستد و هزینه اش را نیز می پردازد.



** آسیب مفاسد اقتصادی می تواند از تحریم ها بدتر باشد

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** با تاکید بر اهمیت ارتباط دوسویه دانشگاه و **** اسلامی گفت: دانشگاه ها باید یکی از مهمترین قرارگاه های اقتصاد مقاومتی باشند.

جلیلی در ادامه گفت: باید **** اجرایی کشور را منسجم کنیم و مانع از بروز و ظهور مفاسد اقتصادی شویم.

وی با یادآوری گزارش روز چهارشنبه محسنی اژه ای دادستان کل کشور به مجلس شورای اسلامی گفت: سئوال این جاست که چرا باید 630 هزار میلیارد ریال معوقه بانکی داشته باشیم و 110 هزار میلیارد ریال آن در دست 23 نفر باشد؟

وی ادامه داد: یارانه ای که ماهانه کل جمعیت ایران دریافت می کنند حدود 35 هزار میلیارد ریال است و حال اینکه 23 نفر حدود سه، چهار برابر این رقم تسهیلات گرفته اند و 18 ماه از سررسید پرداخت اقساط آنها نیز گذشته است و بانکها نیز حاضر نیستند از این افراد شکایت کنند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره مفاسد اقتصادی در دولت قبل گفت: با مدیریت صحیح تحریم و مبارزه با مفاسد می توان موفقیت های دیگری را رقم زد؛ با این نگاه بود که با مطرح شدن پرونده 30 هزار میلیارد ریالی، به مدت 6 ماه در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جلسات مستمری با دستگاه های مختلف برگزار کردیم تا جلوی امثال این پرونده ها گرفته شود؛ مفاسدی که آسیب های آنها می تواند از تحریم ها بدتر باشد.

**ضرورت صرفه جویی ارزی

وی در ادامه با تاکید بر ضرورت صرفه جویی در مصارف ارزی، به موضوع واردات چوب بستنی در سال های گذشته به کشور اشاره کرد و افزود: کشوری که به بهانه تحریمها مبادلات ارزی با ایران نداشت، آنجا که به نفعش بود 39 میلیون دلار چوب بستنی به کشور ما صادر کرد؛ آخر چوب بستنی هم چیزی است که باید از دیگر کشورها وارد کنیم؟



*** نباید به بهانه امنیت به حقوق مردم تعدی شود

جلیلی در ادامه با بیان اینکه امروز با وجود حمله گازانبری آمریکا و اسلام تکفیری، جمهوری اسلامی از امن ترین کشورها در منطقه و جهان است، افزود: در این میان دستگاه های امنیتی تلاش های زیادی می کنند اما علت این امنیت فراتر از این بحث است که به نگاه دینی **** اسلامی بازمی گردد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت **** گفت: اگر امروز از سطح بالای امنیت برخورداریم به دلیل نگاه مومنانه **** است و بر این مبنا اجازه ندهیم به بهانه امنیت، عدالت زیرسووال برود و به حقوق مردم تعدی شود.

این نشست با عنوان الزامات پیشرفت و عدالت و به دعوت بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز در تالار فجر پردیس ارم این دانشگاه برگزار شد. ک/2

2026/ 667 ** 2023/679



انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
منتجب نیا: دولت سابق فرهنگ حزب ستیزی را رواج داد
تهران - ایرنا - حجت الاسلام رسول منتجب نیا فعال سیاسی گفت: دولت نهم و دهم فرهنگ حزب ستیزی و حزب گریزی را در کشور رواج داد و به همین خاطر ما خواستار اصلاح این رویه در دولت تدبیر و امید هستیم.

81173144-5711387.jpg
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام رسول منتجب نیا قائم مقام خزب اعتماد ملی در مناظره سیاسی «تحزب؛ امکان یا امتناع» که در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: تبدیل تفکر حزب گریزی از سوی مسوولان در جامعه در دولت نهم و دهم به اوج خود رسید و این موضوع باعث گسترش حزب ستیزی و حزب گریزی در کشور شد.

وی در این نشست که چعارشنبه شب برگزار شد، گفت: از دولت تدبیر و امید انتظار می رود از احزاب حمایت کند و وزارت کشور را متعهد به حمایت و تقویت از آنها نماید.

وی یادآور شد: حزب، یک چارچوب قانونی برای گردآمدن هدفمند افرادی است که در سلایق و افکار سیاسی و اجتماعی مشترک هستند.

منتجب نیا با بیان اینکه وجود احزاب در جامعه از لحاظ ارتقای آگاهی سیاسی و اجتماعی مردم ضرورت حیاتی پیدا می کند، افزود: فعالیت سیاسی انفرادی میسر نیست و فعالیت سیاسی گروهی بدون شناسنامه نیز زیرزمینی محسوب شده و **** آن را نمی پذیرد.

وی هدف اصلی و فلسلفه وجودی تشکیل حزب در جامعه را شناسایی، جذب، آموزش و پرورش افراد و کادرهای مدیریتی، بدست آوردن و پردازش اخبار و اصلاحات داخلی و خارجی، نظارت مستمر بر مسوولان و نقد به موقع عملکرد آنان عنوان کرد.

وی گفت: تهیه و تدوین برنامه جامع کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای اداره کشور و معرفی کادرهای مدیریتی تربیت شده برای بخش اداری کشور از دیگر وظایف احزاب است.

قائم مقام حزب اعتماد ملی با اشاره به آفات احزاب گفت: مشخص نبودن هویت حزب و وجه امتیاز آن با سایر احزاب، عدم فراگیری احزاب، محدود شدن به کادر مرکزی و ورود نکردن به بخشهای مختلف اداری، فاصله گرفتن از بدنه اجتماع از جمله آفات حزب است.

منتجب نیا، تبدیل شدن حزب به ستاد انتخاباتی، وابستگی به حکومت و دولتها و از دست دادن استقلال حزبی و هویتی، استفاده کردن از رانت های دولتی و حکومتی، بی توجهی به مطالبات مردم و تلاش در راستای تامین خواسته های مسوولان حکومت را از دیگر آفات احزاب برشمرد.

وی استفاده از نهادهای حکومتی توسط مسوولان به جای احزاب شناسنامه دار، جایگزین کردن ستادهای انتخاباتی به جای احزاب، پیدایش و تقویت گروه های فشار برای حل مشکلات کشور یا به کرسی نشاندن حرف خود را از دیگر آفت هایی برشمرد که از سوی مسوولان نسبت به احزاب اعمال شد ه است.

این سیاستمدار اصلاح طلب با اشاره به سیر تحول احزاب پس از انقلاب اسلامی در کشور نیز گفت: تشکیل حزب جمهوری اسلامی همزمان با انقلاب، آغاز گسترش تشکیلات جدید از سوی مجمع روحانیون مبارز، قوت گرفتن و تکثر احزاب در دولت آقای خاتمی، به انزوا رفتن تحزب از سال 84 تا 92 و حیات مجدد احزاب از سال 93 ، سرگذشت احزاب از ابتدای انقلاب تاکنون بوده است.

منتجب نیا با اشاره به عوامل موثر در تضعیف فرهنگ تحزب در کشور گفت: موضع گیری منفی برخی مسوولان در مقابل تحزب در دولتهای گذشته، ترویج فرهنگ حزب گریزی از سوی برخی چهره های سیاسی، عملکرد غیرموثر برخی احزاب و فقدان امکانات مالی احزاب باعث کم رونق بودن تحزب در کشور شده است.

وی ایجاد محدودیت زیاد از سوی حکومت در فعالیت احزاب، عدم برخورداری احزاب از رسانه های مجازی، برخورد خشن برخی احزاب با رسانه ها و تک حزبی شدن جامعه را از دیگر عوامل موثر در تضعیف شدن فرهنگ تحزب در کشور برشمرد.

وی با بیان اینکه تعدد احزاب در جامعه مشکلی ایجاد نمی کند، گفت: اگر احزاب هویت حزبی داشته باشند و بنا به اقتضای حزبی عمل نمایند، موثر خواهد بود و کشور باید به آن درجه از بلوغ سیاسی برسد که مردم به حکم وظیفه ملی در حزبی عضو شوند.

او با اشاره به ضرورت اصلاح قانون احزاب در کشور گفت: قانون احزاب از سال 1360 در حال اصلاح است و همه دولتها سعی در اصلاح آن داشته اند.

وی گفت: دولت تدبیر و امید نیز اصلاح قانون احزاب را مطرح کرده اما تقاصا داریم این اصلاح با رویکرد مردمی بدون ایجاد محدودیت برای فعالیت احزاب انجام گیرد.

وی هویت شناسی را مهمترین ملاک احزاب دانست و افزود: وقتی هویت یک حزب مشخص شود مردم آگاهی بیشتری نسبت به فعالیت آن پیدا می کنند و بهترین انتخاب را در انتخابات سیاسی هر کشور خواهند داشت.

این سیاستمدار اصلاح طلب با بیان اینکه علاوه بر احزاب نیز تشکلهای صنفی - سیاسی نیز شامل این هویت شناسی می شوند، افزود: برخی دولتها از اینکه این تشکلها در دانشگاه ها و مراکز مختلف علمی و اجرایی شکل گیرد واهمه دارند در حالی که تشکیل آنها به تعمیق فرهنگ تحزب کمک می کند.

منتجب نیا با تاکید بر اینکه دولت باید فضای پیدایش و گسترش احزاب را ایجاد کند، افزود: دولت آقای خاتمی اوج شکوفایی احزاب بود و بیشتر احزابی که در این دوره شکل گرفتند اصولگرا بودند که این نشان دهنده توجه ایشان به مساله رونق حزب در کشور بود.

وی شکل گیری گروه های فشار در کشور را متاثر از نقض قانون، پذیرفتن هرج و مرج، اعتراف به عجز و ناتوانی در برابر به هم ریختن نظم در کشور و بی توجهی به آبرو و حیثیت اشخاص عنوان کرد.

/659/7489 **
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
۷ روز از موعد پرداخت قسط ششم گذشت/ داستان دنباله‌دار ‌بدقولی غربی‌ها
برگ دیگری از بدقولی غربی‌ها در اجرای تعهدات توافق هسته‌ای ژنو در واریز ششمین قسط ورق خورده است، بطوریکه با گذشت ۷ روز از موعد تعیین‌شده در توافق، تاکنون هیچ خبری از دریافت این مبلغ منتشر نشده است.


13921112000159_PhotoA.jpg


  • به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل فارس، توافق هسته‌ای ایران در 24 نوامبر برابر با 3 آذر ماه 1392، تعهداتی به دنبال داشت که قرار شد تا این تعهدات از 20 ژانویه برابر با 30 دی 1392 روند اجرایی خود را آغاز کند.

    بر این اساس، ایران متعهد شد تا برخی فعالیت‌های هسته‌ای خود را کاهش دهد و در قبال این اقدامات برخی از تحریم‌های اقتصادی علیه ایران کاهش یابد و 4.2 میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده این کشور آزاد شده و در دسترس تهران قرار گیرد.

    اینکه آیا کاهش تحریم‌های وعده داده شده عملی شده است مورد بحث این یادداشت نیست اما نکته قابل تامل، متعهد بودن ایران به تمام وعده‌های خود و اجرای تمامی این موارد در تاریخ و زمان مقرر است.

    موردی که انتظار می‌رفت طرف غربی نیز در انجام آن کوشا باشد اما با نگاهی به واریز اقساط 8 گانه‌ای که گروه 1+5 برای اجرای گام به گام ایران به تعهدات خود مقرر کرده بود، نشان می‌دهد که طرف غربی هیچ اجباری برای عمل به تعهداتش برای خود قائل نیست.

    نخستین نشانه این عدم تعهد در پرداخت اولین و دومین قسط به تاریخ اول فوریه و اول مارس بروز یافت و طرف غربی به بهانه تعطیل بودن این روز در کشورهای غربی قسط را با تاخیر واریز کرد.

    همچنین دلارهایی که قرار بود وارد کشور شوند به علت ادامه تحریم‌ها، همانند پول‌های نفت ایران در کشورهای واردکننده نفت این کشور، وارد حساب خارجی بانک مرکزی ایران در کشورهای ثالث شده است. تاکنون 5 قسط از 8 قسط یاد شده به حساب‌های بانک مرکزی در کشورهای سوئیس، عمان و امارات واریز شده است.

    برگ دیگری از این بدقولی در واریز ششمین قسط ورق خورده است که با گذشت 7 روز از موعد تعیین شده در توافق، تاکنون هیچ خبری از دریافت این مبلغ منتشر نشده است.

    از زمان اجرایی شدن توافق ژنو، قرار بر این بود که دلارهای بلوکه شده ایران در 8 قسط به تاریخ‌ها و مبالغ زیر به حساب ایران واریز شود.

    اول فوریه (مبلغ 550 میلیون دلار)، اول مارس (450 میلیون دلار)، هفتم مارس (550 میلیون دلار)، دهم آوریل (550 میلیون دلار )، پانزدهم آوریل (450 میلیون دلار)، چهاردهم می (550 میلیون دلار)، هفدهم ژوئن ( 550 میلیون دلار) و بیستم جولای (550میلیون دلار).

    انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نقش راه آهن چابهار - زاهدان در توسعه محور شرق مورد تاکید قرار گرفت
چابهار - ایرنا - نقش مهم پروژه راه آهن چابهار - زاهدان در توسعه محور شرق طی نشست مسوولان اجرایی این پروژه، مدیران منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار و نمایندگان شرکتهای پتروشیمی مورد تاکید قرار گرفت.

81172937-5711106.jpg

معاون اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار در این نشست بر لزوم شتاب دادن به اجرای پروژه راه آهن چابهار - زاهدان تاکید و بیان کرد: راه اندازی این خط آهن سبب فعال سازی طرح توسعه محور شرق و کریدور بین المللی شمال و جنوب می شود.

ˈشاهرخ انصاریˈ با اشاره به نیازمندیهای خاص منطقه ای در اجرای این پروژه ملی افزود: اجرای این پروژه حلقه اصلی و تکمیل کننده فعالیتهای توسعه ای در منطقه آزاد چابهار و اسکله شهید بهشتی است که اجرای آن با وجود مصوبات و اعتبار در دولتهای قبلی به سرانجام نرسیده است.

وی با اشاره به نگاه ویژه دولت یازدهم به استان سیستان وبلوچستان به ویژه منطقه راهبردی چابهار به عنوان نگین توسعه محور شرق گفت: با تکمیل این پروژه شاهد شکوفایی و نقش آفرینی منطقه آزاد چابهار و این منطقه حساس و همچنین شهرستانها و استانهای همجوار در محور شرق کشور خواهیم بود.

او افزود: نیازمندیها و انتظارات منطقه آزاد و شرکتهای فعال در پیکره های مختلف از جمله شرکتهای پتروشیمی، فولاد و پالایشگاهها در جا نمایی ایستگاهها و نحوه برخورداری منطقه آزاد و سرمایه گذاران بخش خصوصی از پتانسیل راه آهن باید مد نظر و بررسی قرار گیرد.

معاون منطقه آزاد چابهار گفت: بهره برداری از خط آهن چابهار - زاهدان - مشهد که مراحل اجرایی آن در دولت یازدهم رسما آغاز شده علاوه بر تامین نیازهای منطقه و نیازهای فرامنطقه ای کشورهای همسایه از جمله افغانستان و کشورهای آسیای میانه موجب فعال شدن کریدور بین المللی شمال و جنوب خواهد شد.

ˈموافقتنامه کریدور حمل و نقل بین المللی شمال - جنوبˈ شهریور ماه 1379 در سن پترزبورگ به امضاء وزرای حمل و نقل سه کشور ایران، هند و روسیه رسید.

کریدور شمال - جنوب مهمترین حلقه تجارت بین آسیا و اروپا در مقایسه با مسیرهای سنتی از نظر مسافت و زمان تا 40 درصد کوتاهتر و از نظر هزینه تا 30 درصد ارزانتر است.

کریدور شمال - جنوب یکی از مسیرهای مهم ترانزیتی در آسیای میانه است و کشورهای در مسیر این کریدور هر یک با تشکیل اتحادیه و انعقاد قراردادهای همکاری در رقابتی همه جانبه به توسعه و تجهیز بنادر، جاده ها، پایانه ها و مسیرهای ریلی خود می پردازند.

کریدور شمال - جنوب(NOSTRAC) در سال 1993 متعاقب برگزاری اجلاس کمیسیون اروپا، وزیران حمل و نقل کشورهای این اتحادیه علاوه بر کریدورهای شمالی، مرکزی و جنوبی شاهراه ترانزیتی موسوم به کریدور ترانزیتی شمال - جنوب (NOSTRAC) را معرفی کرده و به تصویب رساندند.

این کریدور ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه را از طریق ایران و دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا برقرار می سازد.

در ابتدا محور ترانزیتی شمال - جنوب در مسیر هلسینکی - جلفا واقع شده بود که پس از وقوع جنگ در قره باغ این محور عملاُ متروکه شد و ایران محور سرخس - مسکو - بندر مافاچ قلعه در داغستان را به عنوان مسیر ترانزیت پیشنهاد کرد. مدتی به علت نا امنی و تشنج در محور مافاچ قلعه و فقدان توجیه اقتصادی برای استفاده ار محور سرخس - مسکو، محور بنادر آستاراخان و لاگان در شمال دریای خزر، بنادر امیرآباد و انزلی در جنوب دریای خزر و بندرعباس پیشنهاد شد.

این مسیر که بخش مهم آن از خاک ایران می گذرد بسیار سریعتر و ارزانتر از مسیرهای سنتی حمل کالا بوده و حدود 30 درصد برای صاحب کالا صرفه جویی مالی و زمانی به همراه دارد. برخورداری از تقاطع های متعدد و انشعابات مختلف بین آسیای میانه از جمله محاسن این کریدور است که در نهایت موجبات توزیع کالاهای مبادلاتی شمال - جنوب را در حوزه شرق و غرب فراهم می سازد و در این میان اتصال بندر و منطقه آزاد چابهار به عنوان منطقه راهبردی به این کریدور در مبادله کالا به شرق کشور و همسایه های شرقی و آسیای میانه و فعال شدن کریدور شمال - جنوب و همچنین شرق - غرب نقش مهمی ایفا خواهد کرد.

در صورت فعال شدن تمام حلقه های این زنجیره، انتقال کانتینر از بندر بمبئی به مسکو حدود یک ماه زمان نیاز دارد در حالی که ترانزیت کانتینری مشابه از طریق دریای بالتیک افزایش 20 درصدی هزینه حمل و نقل را در پی خواهد داشت.

همچنین درآمدی بالغ بر یک میلیارد دلار در سال برای کشورهای واقع در این محور ترانزیتی، کاهش وابستگی تجارت و ترانزیت کشورهای جنوب آسیا به کانال سوئز و ایجاد قطبهای خارجی جدید تولیدی، اقتصادی و تجاری در منطقه از دیگر مزایای فعال شدن این کریدور بین المللی هستند.ک/2

1744/653



انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سبد کالا در بوته نقد کارشناسی/۴
محجوب: خط مطلق فقر در شهرها 920 و روستاها 720 هزار تومان است
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: خط مطلق فقر در شهرها 920 و روستاها 720 هزار تومان است.


13910821000517_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در برنامه مناظره تلویزیونی عصر جمعه (امروز) علیرضا محجوب عضو کمیسیون اجتماعی ضمن اعلام موافقت با ارائه سبد کالا به افراد نیازمند جامعه اظهار داشت: آنچه بایستی در این زمینه راجع به آن صحبت شود بحث فقر و نقطه مقابل آن ثروت است و یک طرف فقیر باید دیده شود و از طرفی غیر نیازمندان باید در نظر گرفته شوند.

    عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه در سال92 خط مطلق فقر برای شهرها 920 هزار تومان و برای روستاها 700 هزار تومان تعیین شده است، تصریح کرد: خلائی در این میان وجود دارد که باید پر شود، کارگران و کشاورزان اساس عزت کشور هستند و با زحمت خود مزد می‌گیرند و مفت‌خوری نمی‌کنند، آنها نمی‌توانند خط فاصله فقر را پر کنند و ارقام نشان می‌دهد در شهری مثل ایلام خط فقر شهری 72 درصد آنها را در برمی‌گیرد.

    به گفته محجوب قانون اساسی در اصل 43 به بحث اشتغال، صنعت و حمایت از تولید و در کنار آن به موضوع خوراک، پوشاک و مسکن و نیازهای درمانی آنها می‌پردازد و همه خدمات ارائه کالا نیست.

    وی تأکید کرد: کودکان کار اکنون نمی‌توانند به مدرسه بروند و خانواده‌های آنها نمی‌توانند خوراک و نیازهای آنها را تأمین کنند و در حال حاضر راجع به فقرا و کارگرانی حرف می‌زنیم که حقوق‌شان کمتر از رقم ذکر شده است.

    محجوب افزود: سال‌هاست می‌خواهیم بیمه بیکاری را در مجلس تصویب کنیم اما در شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت معطل مانده و آیا می‌توان به فقرا و نیازمندان گفت صبر کنید یا خیر.

    عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه در سال گذشته ابر تورم داشتیم که بالاترین رقم در سطح جهان است، گفت: باید همه خدمات برای نیازمندان و فقرا در نظر گرفته شود و راه نجاتی پیدا کرد.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
خاتمی: به هویت‌مان افتخار می‌کنیم


رییس جمهور پیشین کشورمان با تاکید بر اینکه ما صاحب هویت هستیم و به آن افتخار می‌کنیم، گفت: ما باید هویت خود را به گونه‌ای معنا کنیم که از درون آن محبت، مهر و هم‌زیستی بیرون بیاید.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی در مراسمی که به مناسبت روز جهانی موزه‌ها و تقدیر از موزه‌های برتر کشور در خانه هنرمندان برگزار شد، با تاکید بر اینکه هر قوم دارای یک هویت مشخص است، تصریح کرد: چنانچه نگوییم موزه‌ها شناسنامه هر قویمت هستند باید موزه‌ها را هویت اقوام بدانیم.

وی با بیان اینکه اهتمام به موزه‌ها، اهتمام به ریشه‌های هویتی هر قومیت، ملیت و جامعه است، اظهار کرد: موزه امری تفننی نیست و اهتمام به موزه به معنای پر کردن اوقات فراغت، انحراف از حقیقت است. چراکه موزه یک آموزشگاه و پژوهشگاه است که اگر اقوام به خوبی به آن توجه کنند، غرور ملی در آنجا تقویت می‌شود.

خاتمی افزود: در عین حال قومی که به موزه بی‌اعتنایی کند به ریشه‌های تاریخی خود بی‌اعتنایی کرده است.

رییس جمهور پیشین کشورمان در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به خشونت‌ها و درگیری‌های موجود در جهان خاطرنشان کرد: امروز جهان ما پر از خشونت و درگیری، ***** و تنازع است. با توجه به وضعیت دنیای امروز و همچنین ابزارها و شیوه‌های مدرن موجود، خشونت‌ها عریان‌تر و سهمناک‌تر و نفرت‌انگیزتر شده است. امروز ما شاهد هستیم که کشتارهای بسیاری به بهانه‌های مختلف و همچنین اعتراف‌های گوناگونی برای جنگ به نام جنگ با تروریست صورت می‌گیرد.

سید محمد خاتمی با طرح این پرسش که آیا هویت و هویت‌گرایی موجب افزایش خشونت در جهان می‌شود، گفت: در جامعه‌شناسی بحثی مطرح می‌کنند، مبنی بر اینکه هرچه هویت‌گرایی قوی‌تر شود، افراط نیز بیشتر می‌شود.

وی با بیان اینکه این بحث سفسطه‌ای بزرگ است، خاطرنشان کرد: متناسب با تعریف ما از هویت و چگونگی استفاده یا سوءاستفاده از آن برخی هویت‌ها می‌توانند در دل خود خشونت و افراط را به وجود بیاورند. برخی دیگری از هویت‌ها نیز می‌توانند در متن خود مدارا و مهر و محبت را گسترش دهند.

وی با بیان اینکه اگر هویت به معنای نفی هویت دیگری معنا شود، به ستیز می‌انجامد، اظهار کرد: چنانچه ماهیت هویت به گونه‌ای باشد که از آن هویت من با حضور دیگری معنا پیدا کند، مهر، محبت و همبستگی را به ارمغان می‌آورد.

خاتمی با بیان اینکه هویت در دایره‌هایی قرار دارد که مشخصات اقوام در آن وجود دارد، اظهار کرد: چنانچه این دایره‌ها به صورت متقابل باشند، به ستیز می‌انجامند اما چنانچه این دایره‌ها نسبت به یکدیگر هم‌پوشانی داشته باشند و یکی در دل دیگری قرار بگیرد، شفقت را پدید می‌آورد.

رییس جمهور پیشین کشورمان در پایان با تاکید بر اینکه ما صاحب هویت هستیم و به هویت خود افتخار می‌کنیم، گفت: ما باید هویت خود را به گونه‌ای معنا کنیم که از درون آن محبت، مهر و هم‌زیستی بیرون بیاید.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
روحانی در جمع ایرانیان مقیم چین:
ما می‌توانیم ظلم‌های وارده به ملت‌مان را جبران کنیم


رییس جمهور گفت: در مقاطعی به ملت ما ظلم‌هایی روا داشته شده ولی ما می‌توانیم آن ظلم‌ها را جبران کنیم و شرایط نوینی را برای کشورمان به وجود بیاوریم.

به گزارش خبرنگار بخش سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اعزامی به چین، رییس جمهور کشورمان با حضور در مراسم ضیافت شام با ایرانیان مقیم چین اظهار کرد: دیدار ایرانی‌ها خستگی را از تن انسان به در می‌کند و در این جمع عطر ایرانی را می‌شود،احساس کرد.

وی افزود: این بالاترین افتخار برای ملتی است که دارای فرهنگ بزرگ و دین بسیار عظیم باشد و راهبران و الگوهایی چون علی‌بن‌ابیطالب داشته باشد.

رییس جمهور کشورمان در ادامه اظهار کرد: در مقاطعی ظلم‌هایی به ملت ما روا داشته شده اما ما می‌توانیم آن ظلم‌ها را جبران کنیم و شرایط نوینی را برای کشورمان به وجود بیاوریم.

روحانی با مورد توجه قرار دادن بیان طرحش مبنی «بر مقابله جهانی با خشونت و افراطی‌گری» که آن را در سازمان ملل متحد ارائه داده است، گفت: اگرچه برخی به من گفتند که شما این موضوع را مطرح نکن، چراکه زمینه ندارد و دنیای امروز زیر بار آن نمی‌رود و غرب هم نمی‌گذارد ایران بخواهد پرچمدار مبارزه با خشونت باشد،اما ما دیدیم که انتخاب و حضور و صدای مردم در انتخابات چقدر رسا بوده است.

وی گفت: این ملت ایران بود که در روز انتخابات آنچنان پرچم اعتدال را به اهتزاز در آورد تا جایی که دنیا را تحت تاثیر قرار داد و در ادامه آن هم پیشنهاد من در سازمان ملل متحد ظرف چند ماه به تصویب جهانیان رسید و همچنین امروز در اجلاس کنفرانس سیکا به آن تصریح شد. همچنین مطرح شد که کشورهای «سیکا» همه توان خود را در این راستا به کار گیرند.

رییس جمهور در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه حضور ایرانیان در همه جای دنیا برای ما بسیار اهمیت دارد،خاطرنشان کرد: ملت چین، ملت بسیار بزرگی است که در کار و کوشش و تلاش فوق‌العاده است. در حال حاضر از لحاظ تکنولوژی و صنعت در برابر دنیا ایستاده و اگر همین‌طور پیش برود، می‌تواند قطب اولیه اقتصاد باشد.

روحانی همچنین گفت: کشور ما نیز، کشور با عظمتی است و شما بدانید که ما می‌توانیم مسیرهای رو به رشدی را طی کنیم و همانطور که من اعلام کردم، واقعا ما تا حدود 30 سال آینده جزو 10 کشور اول دنیا خواهیم بود. من نخواستم شعار بدهم چراکه محاسبات من این است که اگر تلاش کنیم، از آنجایی که کشوری قابل هستیم، می‌توانیم در آینده گذشته‌مان را جبران کنیم.

وی با مورد توجه قرار دادن سفر خود به چین، اظهار کرد: در این سفر مذاکرات مهمی با کشور روسیه داشتیم و توانستیم به تصمیمات و توافقات مهم دست پیدا کنیم. فردا هم با رییس جمهور چین به توافقاتی دست پیدا خواهیم کرد و به هر ترتیب هر توافقی که حاصل شود برای ملت ایران است و همچنین هر کاری بخواهد انجام شود، با فکر، تلاش و فعالیت شما خواهد بود.

روحانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه، ما در سال جاری قدم‌های خوبی برخواهیم داشت،گفت: پیشاپیش از آنها صحبت نمی‌کنیم تا همانطور که گفته می‌شود چشم نخورد!

رییس جمهور با اشاره به موفقیت‌های حاصل شده در عرصه سیاست خارجی اظهار کرد: ما در این عرصه توفیقات بسیار خوبی را به دست آورده‌ایم و لازم است که من از آقای ظریف و مسوولان امور خارجه تشکر و سپاسگزاری داشته باشم.

وی افزود: الحمدالله امروز چهره ایران به صورت واقعی به دنیا معرفی می‌شود و این موضوع در سایه تلاش و کوشش فعالیت کل ملت ایران است، اما وزارت خارجه و دیپلمات‌های ما در این راستا سهم ویژه‌ای دارند.

روحانی با بیان اینکه در بخش اقتصادی نیز حرکت‌های خوبی آغاز شده است، گفت: در بخش نفت و گاز قدم‌های موثری آغاز شده است که برخی از آنها را امسال به ثمر می‌رسانیم. در این راستا اراده و تصمیم این است که تمام منابع مشترک چه گازی و چه نفتی به عنوان حق ملت ایران مورد توجه قرار بگیرد، چراکه حق مسلم ما فقط در سانتریفیوژ نیست. خیلی جاها برای ما حق مسلم وجود دارد و یکی از آن موارد منابع مشترک نفت و گاز است که همسایه‌های ما می‌برند و چیزی نصیب مردم ما نمی‌شود و ان‌شاءالله در طول دولت یازدهم قدم‌های بسیار خوبی در این راستا برخواهیم داشت و آقای زنگنه نیز تلاش‌های خوبی را در این راستا داشته‌اند.

رییس جمهور با بیان اینکه در زمینه تجاری و بازرگانی نیز حرکت‌های خوبی آغاز شده، خاطرنشان کرد: بخش تشکیل کمیسیون مشترک در این باره مورد توجه است که طی آن هم دولت و هم سازمان‌های مردم‌نهاد و تجار در آن شرکت کنند و همه به هم کمک کنیم تا بتوانیم به اهداف بلندمدت‌مان دست پیدا کنیم.

انتهای پیام
 
بالا