بورس بازار سرمایه گذاری آنلاین و آفلاینی است که شما می توانید در آن به عنوان یک سرمایه گذار بخشی از سهام شرکت مورد نظر خود را خریداری کرده و به نوعی سهامدار یک شرکت شوید. قبل از هرچیز پیشنهاد میکنم مطلب
راهنمای جامع بورس و سرمایه گذاری را مطالعه فرمایید چرا که مطالب درج شده در آن قسمت پیش نیاز اطلاعات ارائه شده در بخش آنچه باید از بورس بدانیم است.
P/E چیست ؟
برخی اصطلاحات را از همان روز اولی که وارد بازار
بورس می شوید خواهید شنید که یکی از آن ها P/E هر سهم است. price) P یا قیمت سهم) و Earning Per Share) EPS) به مفهوم سود هرسهم می باشد. که ترکیب هر دو با هم میشود P/E یعنی نسبت قیمت به سود هر سهم که با فرمولی که در زیر توضیح خواهم داد محسابه می شود.
البته قبل از اینکه فرمول را خدمت شما عرض کنم میخواهم P/E را با ذکر مثال برای شما روشن کنم. باید بدانیم که P/E یک سهم به ما میگوید که سهامداران آن سهم چند ریال حاضرند به ازای هر ریال سود یک شرکت پرداخت کنند.
یک مثال ساده : اگر P/E سهمی که شما خریداری کرده اید 50 باشد معنی آن این است که سهامداران و سرمایه گذاران شرکت حاضرند 50 ریال برای هر ریال از سود این سهم پرداخت کنند.
برای محاسبه P/E هر سهم شما می توانید آخرین قیمت روز سهم مورد نظرتان را تقسیم بر سود هر سهم (EPS) آن کنید.
قیمت سهم
—————— = P/E
سود هر سهم
حال سوال برای شما پیش میاید که سود هر سهم را از کجا باید به دست بیاوریم ؟! خوب پاسخ ساده است ، معمولا P/E زمانی محاسبه می شود که شرکت ها اطلاعات EPS را افشا کنند که این افشای اطلاعات می تواند در بازه زمانی 3 ماهه و یا 6 ماهه انجام شود.
در نهایت با یک نکته مهم این بخش را به پایان میرسانم و آن چیزی نیست جز این که یکی از بزرگ ترین اشتباهات سهامداران تازه کار و به نوعی غیر حرفه ای این است که سهامی را فقط بر مبنای قیمت P/E آن خرید و فروش میکنند و این یعنی از دست دادن سرمایه ای که سالهای برای به دست آوردن آن زحمت کشیدید.
توجه داشته باشید که P/E به تنهایی شاخص مناسبی برای درک عیار و ارزش یک سهم نیست ، پس سعی کنید از شاخص های دیگر به همراه P/E برای تعیین ارزش یک سهم استفاده نمایید. و تنها به قیمت P/E آن توجه نکنید.
حجم مبنا چیست ؟
حجم مبنا با قانون جدیدی که اعلام شده ( در آخر مطلب قانون جدید را بررسی خواهیم کرد ) مبحث مهمی است که شما به عنوان یک سرمایه گذار در بازار بورس باید آن را بدانید. و ما در اویدفا سعی داریم حجم مبنا را به ساده ترین زبان ممکن به شما عزیزان توضیح دهیم.
حجم مبنا برای کنترل رشد غیر واقعی قیمت یک سهم در سال 1382 و در زمان تصدی دکتر حسین عبده تبریزی به عنوان یک قانون پایه برای بازار بورس تصویب شد. حجم مبنا به زبان ساده می شود حداقل تعداد سهامی که باید مورد معامله قرار بگیرد تا آن سهم بتواند تا دامنه نوسان کامل رشد یا افت داشته باشد.
کاربرد اصلی حجم مبنا در محاسبه قیمت پایانی نمادهای فعال در بورس است. و همچنین هدف از تعیین حجم مبنا این است که سرمایه گذاران اطمینان داشته باشند که نوسانات قیمت سهم مورد نظرشان در نتیجه خرید و فروش تعداد مشخصی از سهام شرکت صورت گرفته است و در نتیجه وجود حجم می تواند مانع از ایجاد قیمت های غیراقعی و کاذب در بازار شود.
برای درک بهتر موضوع این مثال را با هم بررسی میکنیم : اگر تعداد سهام یک شرکت 100 میلیون سهم باشد ؛ حجم مبنای آن 80 هزار سهم خواهد بود. با این توضیحات اگر حداقل 80 هزار سهم شرکت معامله بشود، قیمت پایانی سهم برابر با میانگین موزون قیمتهای معاملات خواهد بود و اگر کمتر از 80 هزار سهم معامله شود قیمت پایانی با استفاده از نسبت حجم مبنا پوشش داده شده محاسبه خواهد شد.
کارکرد تغییر قانون حجم مبنا ؛ به نوعی هم اسکیل کردن روند رشد با وضعیت ورود نقدینگی در بازار است. بنظر می رسد این قانون کمک کند ، نزولی شدن متداوم و قفل شدن در صف فروش نداشته و در صف فروش نیز حجم متناسبی دست به دست شود که با ورود سهامدار جدید از شدت نزول کاسته خواهد شد و در صورت عدم معامله قیمت پایانی ترمز نزول قیمت را خواهد کشید و این مسئله در روزهای منفی به کمک بازار خواهد آمد. در مجموع با توجه به ورود حجم بالایی از نقدینگی ، انتظار می رود چهارچوب های قانونی نیز به مراتب حرفه ای تر و تکمیل شوند، این قانون کمک می کند قیمتها مبتنی بر حجم های واقعی تر مشخص شده و اثر قیمت سازی در بازار کمرنگ تر شود.
سخن پایانی : آنچه باید از بورس بدانیم را امروز با هم بررسی کردیم و قطعا در روزهای دیگر با مباحث کلیدی تر و آموزش های دیگر برای سرمایه گذاران بازار بزرگ بورس کشور در خدمت شما خواهیم بود. امیدواریم از مطالب درج شده در این بخش لذت برده باشید. پیشنهاد میکنیم مطالب آموزشی ما را با دوستان و عزیزان خود به اشتراک بگذارید.