E.I.G
Registered User
جوجه کشی بوقلمون : جوجه کشی از تخم نطفه دار بوقملون نیز مانند هر کار دیگری می تواند بسیار سرگرم کننده و لذت بخش باشد، به شرطی که با نکات و تکنیک های لازم آشنایی داشته باشید و با مشکلات و دردسر های احتمالی رو به رو نشوید. مطمئنا قبل از اقدام به جوجه کشی باید ملزومات لازم را فراهم آورده باشید، در مقاله هایی جداگانه راهنمای انتخاب بهترین دستگاه جوجه کشی و راهنمای خرید تخم نطفه دار سالم و تازه توضیح داده شده است. از جمله مراحل مهم در جوجه کشی بوقلمون می توان به موارد زیر اشاره نمود :
مرحله اول - تست دستگاه جوجه کشی
پس از خرید و دریافت دستگاه جوجه کشی مناسب، می توانید برای تست آن اقدام کنید. دما و رطوبت مناسب برای جوجه کشی از بوقلمون معمولا 37.7 درجه سانتی گراد و 55 درصد است. این دو مقدار را تنظیم کنید و اجازه بدید تا دستگاه به مدت 24 ساعت به صورت خالی از تخم به کار خود ادامه دهد، در این مدت وضعیت تولید گرما و رطوبت، چرخش راک ها و تهویه هوای داخل دستگاه را تحت نظر بگیرید. در صورت عالی و بی نقص بودن تمامی موارد می توانید جوجه کشی را آغاز کنید.
توجه : برای انجام بهتر کار دستگاه بهتر است دمای محیط (محیطی که دستگاه در آن قرار دارد) را به 25 الی 28 درجه سانتی گراد برسانید و برای جلوگیری از خرابی های احتمالی از محافظ برق و سیستم برق اضطراری (ups) استفاده کنید.
مرحله دوم - ضدعفونی و قرار دادن تخم ها داخل دستگاه
پس از موفقیت امیز بودن مرحله تست دستگاه، می توانید تخم ها را داخل آن قرار دهید. اما قبل از قرار دادن تخم ها باید نسبت به تمیز سازی آنها اقدام کنید. لطفا توجه فرمایید که برای تمیز کردن تخم ها هرگز از آب و یا مواد شیمیایی ضد عفونی کننده استفاده نکنید، بلکه استفاده از یک فرچه و یا مسواک خشک و تمیز کفایت می کند.
چرا که شستن تخم ها و یا استفاده از پارچه خیس باعث از بین رفتن لایه محافظ رویه تخم خواهد شد و استفاده از مواد ضد عفونی کننده مانند پرمنگنات باعث خرابی سنسور ها و قطعات داخلی دستگاه خواهد شد و با توجه به انتشار گاز سمی، برای انسان بسیار مضر می باشد.
با توجه به اینکه دمای داخل دستگاه بسیار بالاتر از دمای محیط است، بنابراین اگر بلافاصله و بدون مقدمه تخم ها را وارد دستگاه کنید، باعث وارد آمدن شوک دمایی به تخم ها و در نتیجه از بین رفتن نطفه درون آن خواهد شد. پس بهتر است دستگاه را خاموش کنید و درب آن را به مدت نیم ساعت باز بگذارید تا کاملا با محیط هم دما شود و پس از آن تخم ها را در داخل دستگاه قرار دهید، پس از قرارگیری تمامی تخم ها می توانید نسبت به روشن کردن دستگاه و تنظیم مجدد دما و رطوبت اقدام کنید.
مرحله سوم - نطفه سنجی تخم ها پس از گذشت یک هفته
پس از گذشت یک هفته شما باید تک تک تخم ها را مورد نوربینی قرار دهید تا از زنده بودن نطفه های درون آن مطمئن شوید و تخم های بدون نطفه و مرده را نیز از دستگاه خارج کنید. برای اینکار ابتدا باید دمای محیط را به 33 الی 35 درجه سانتی گراد افزایش دهید (با استفاده از بخاری گازی) و اتاق را کاملا تاریک کنید، حال باید شانه به شانه تخم ها را از دستگاه بیرون بیاورید و با استفاده از نطفه سنج (معمولا از چراغ قوه استفاده می شود) مورد نوربینی قرار دهید.
اگر شاهد رگ های خونی و موجود متحرک داخل تخم شدید پس تخم نطفه دار بوده و نطفه درون آن در حال رشد است، اما اگر هیچ رگ خونی مشاهده نکردید و موجود سیاه رنگ غیر متحرکی درون آن بود، پس تخم بدون نطفه است و باید بلافاصله آن را از بین ببرید. سعی کنید این مرحله را با سرعت انجام دهید چون بیرون ماندن تخم ها باعث وارد آمدن شوک دمایی به آنها خواهد شد.
مرحله چهارم - انتقال به هچر
پس از گذشت 25 روز از زمان شروع جوجه کشی باید تخم ها را وارد دوره هچر کنید ، چون دوره جوجه کشی بوقلمون 28 روز بوده و سه روز آخر به دوره هچر مربوط می شود. در این دوره باید چرخش تخم ها را متوقف کنید و دما و رطوبت را مناسب دوره هچر تنظیم کنید.
اگر همه تخم ها را به یکباره وارد دستگاه کرده اید، باید چرخش تمامی راک ها را در روز 25 ام متوقف کنید و دما را بر روی 37.2 سانتی گراد و رطوبت را بر روی 70 درصد قرار دهید. اما اگر دستگاه شما دارای قابلیت ستر و هچر همزمان باشد، بدون نیاز به تغییر در دما و رطوبت می توانید تخم های در آستانه هچ را به قسمت پایین دستگاه منتقل کنید و به صورت همزمان نیز تخم های جدیدی را نیز وارد قسمت بالایی دستگاه کنید.
مرحله پنجم - انتقال جوجه ها به بستر
پس از به دنیا آمدن جوجه ها اجازه دهید تا به مدت 24 ساعت درون دستگاه بمانند تا کاملا قدرت بدنی خود را به دست بیاورند. در طول این 24 ساعت نیاز به آب و غذا نخواهند داشت و از محتویات زرده موجود در بدن خود تغذیه خواهند کرد، پس از گذشت این مدت باید آنها را به بستر مخصوص آنها منتقل کنید.
متاسفانه برخی از پرورش دهنده های تازه کار آنها را بلافاصله پس از تولد به بستر منتقل می کنند و اقدام به تغذیه آنها با استفاده از جیره استارتر می کنند، دقت کنید که این کار باعث عدم تغذیه کیسه زرده آنها خواهد شد که نتیجه آن نیز عفونت کیسه زرده و در نتیجه مرگ جوجه ها خواهد بود، بنابراین اکیدا توصیه می شود که اجازه مصرف شدن محتویات کیسه زرده را به جوجه ها بدهید.
نکات مهم هنگام جمع آوری و نگهداری تخم های نطفه دار :
برای جمع آوری تخمهای بارور باید بوقلمونهای مادر به سن بلوغ حقیقی رسیده باشند. به عبارت دیگر بوقلمون ها از سن ۳۰ هفتگی به بعد کاملا بالغ خواهند شد و تخم های آنها کاملا بارور و نطفه دار خواهد بود.
ضمناً بوقلمونهائی که از آنها تخم گرفته می شود و به عنوان بوقلمون مادر نیز مورد استفاده قرار میگیرند، باید سالم و دارای راندمان تخمگذاری قابل توجهی بوده و از میزان گوشت قابل ملاحظه ای نیز در ناحیه سینه و ران برخوردار باشند.
برای افزایش کیفیت نطفه تخم ها حتما بوقلمون ها را با یونجه و سایر مکمل های غذایی پروتئین دار و کلسیم دار تغذیه کنید. حتما باید چربی موجود در جیره غذایی آنها را کاهش دهید، زیرا چربی زیاد مانع از تخم گذاری شده و کیفیت نطفه را کاهش می دهد، دقت کنید که در فصل تابستان به دلیل گرمای زیاد بوقلمون ها تمایل چندانی به جفت گیری نخواهند داشت، در نتیجه کیفیت نطفه ها کاهش خواهد یافت و حتما باید نسبت نر و ماده در گله ۱ به ۳ باشد، یعنی به ازای هر نر سه ماده در نظر گرفته شود.
برای افزایش کیفیت نطفه تخم ها بهتر است بوقلمون های نر را به دو قسمت تقسیم کنید و نیمی از آنها را در میان بوقلمون های ماده قرار دهید و نیم دیگر را نیز به صورت جداگانه نگهداری کنید و هر ۲۴ ساعت یکبار جای بوقلمون ها را عوض کنید.
پس از جمع آوری تخم ها از بستر باید آلودگی های موجود در سطح آن را تمیز نمایید، اگر از ماشین جوجه کشی استفاده کنید باید بدانید که ، دما و رطوبت بالای دستگاه رشد میکروب ها و باکتری ها را به راحتی امکان پذیر خواهد کرد و این عوامل به تدریج به داخل تخم نفوذ کرده و جوجه های درون تخم را از بین خواهد برد. بنابراین برای اخذ نتیجه مناسب تر از جوجه کشی انجام اعمال زیر توصیه میگردد:
- – جمع آوری تخمها، چند بار در روز از لانه ها
- – تمیز کردن تخمهای کثیف بلافاصله پس از جمع آوری
- – با توجه به اینکه تخم بوقلمون پوسته ضخیمی دارد، امکان ورود میکروب ها یه داخل تخم به سختی ممکن خواهد شد، بنابراین نیازی به ضدعفونی تخم بوقلمون نیست، برای تمیز سازی آن کافیست با استفاده از یک فرچه تمیز و یا مسواکی خشک و زبر پوسته آن را از فضولات و سایر آلودگی ها پاک کنید.
- – محل نگهداری تخمها باید رطوبتی در حدود ۶۵ درصد و حرارت ۱۵ درجه سانتیگراد را داشته باشد و به منظور جلوگیری از مرگ نطفه ها حتما باید تخم ها را هر چند ساعت یکبار بچرخانید، هنگام نگهداری تخم ها دقت کنید که قسمت پهن تخم رو به بالا و قسمت باریک آن رو به پایین باشد.
- – حتی الامکان از شستن تخم ها جلوگیری کنید ولی اگر مجبور به شستن آنها شدید، از آب گرم که حدود ۳۷ درجه سانتی گراد دما داشته باشد، استفاده نمایید. هرگز آنها را با آب سرد نشویید چرا که راه ورود باکتری ها به داخل تخم را آزاد خواهد کرد.
- – مدت نگهداری تخم ها در انبار نباید بیشتر از یک هفته باشد. پس از سپری شدن این مدت باید به ماشین جوجه کشی منتقل شوند، در غیر اینصورت کیفیت تخم ها به شدت کاهش خواهد یافت.
منبع : آموزش جوجه کشی از بوقلمون