• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

باغ نشاط فیروزه

الناز پارسا

Registered User
تاریخ عضویت
17 می 2014
نوشته‌ها
553
لایک‌ها
23
سن
39
باغ نشاط فیروزه
ایران به اقتضای تاریخ چند هزار ساله خود ، پر از آثار باستانی ست و استان خراسان نیز دارای آثار تاریخی متعددی ست که در فهرست آثار تاریخی ایران ثبت شده اند . یکی از آثار تاریخی اطراف مشهد باغ نشاط فیروزه است که در تاریخ 05/09/1380 و به شماره‌ی 4492 در فهرست آثار ملی ایران ، ثبت گردیده است . تور مشهد فرصت مناسبی ست برای کسانی که به بناهای تاریخی علاقمندند و از دیدن آنها لذت میبرند . دیدنی های مشهد از جمله جاذبه های ست که گردشگران زیادی را جذب می کند و آثار تاریخی و موزه های مشهد نیز در صدر این دیدنی ها قرار دارند .

باغ نشاط فیروزه

باغ نشاط فیروزه در ۳ کیلومتری شهر فیروزه و ۲۰ کیلومتری شهر نیشابور قرار گرفته است . این باغ تاریخی به «باغ سالار» یا «باغ نشاط» معروف است و قدمت آن به دوره قاجار می‌رسد و در سال ۱۳۳۶ قمری به دست «آقابالاخان سالار معتمد گنجی» بنا شده است. مالک اصلی این باغ “سالار معتمد” فرزند ابراهیم بیگ از اهالی قزوین بوده که در حدود 130 سال قبل در نیشابور سکونت داشته و این باغ را احداث نموده است . باغ نشاط با ۱۵ هکتار مساحت با بهترین ترکیب اصیل فنی ساخته شده و پلان آن به شکل مربع می‌باشد .


باغ نشاط فیروزه

بنا دارای دو ورودی شمالی وجنوبی ، دو عمارت شمالی و مرکزی، دیوار حصار ، ۴ برج است و درختان زیادی را دربرمی گیرد که در عمارت‌های آن از عناصر تزیینی ، آجر کاری ، کاشی کاری و گچ بری‌های زیبایی استفاده شده و دارای ارزش فرهنگی و هنری ویژه ای است .این باغ تاریخی اقامتگاه سالار معتمد گنجی یکی از خان‌های بزرگ خراسان و همچنین مدتی محل تفرج و زندگی استاد کمال الملک نقاش پرآوازه ایرانی بوده و بسیاری از بزرگان هم به آن رفت و آمد داشته اند تمام سقف‌ها و دیوارهای ساختمان باغ نشاط توسط کمال الملک نقاشی شده بود که دیگر امکان بازسازی آنها وجود ندارد .


باغ نشاط فیروزه

قدیمی‌ترین بخش باغ نشاط فیروزه که از جاهای دیدنی مشهد ، محسوب می شود ، عمارت شمالی است و عمارت مرکزی بعد از عمارت شمالی ساخته شده است . طبقه‌ی همکف عمارت مرکزی در زمان سالار معتمد بنا شده و طبق شواهد و گفته‌های افراد سالخورده و مطلع محل ، ساخت طبقه‌ی بالایی آن ، توسط اجلال خان –فرزند سالار معتمد-، به انجام رسیده است . تعدادی بسیار از درختان کاج، پسته و… در آن کاشته شده است. عمارت شمالی باغ –که قدیمی‌ترین بنای آن است- بر کناره‌ی دیوار ضلع شمالی و دقیقاً رو به روی درب ورودی، در جانب جنوب قرار گرفته است و از بخش‌های ساختمان مرکزی، حمام، آب انبار و اصطبل تشکیل شده است. این بنا یک ورودی در مرکز عمارت و همچنین یک دسترسی نیز به بیرون باغ –از جبهه‌ی شمالی- دارد . شالوده‌ی اصلی عمارت شمالی، از خشت خام و ملات گل است که برای جلوگیری از فرسایش و نیز زیبایی ظاهری، با آجر، نماکاری شده است. بر روی بدنه‌ی بنای جبهه‌ی جنوبی عمارت شمالی، تزئینات آجرکاری و کاشیکاری زیبایی به چشم می‌خورد، که به مرور زمان صدمات زیادی دیده است، این تزئینات عبارتند از: آجرکاری برجسته همراه با عناصر ترئینی کاشی‌کاری بر روی لچکی‌های قوس ورودی با آجرهای قالبی که شامل نقش‌های لوزی‌شکل برجسته‌اند، آجری کاری بالای نعل درگاه پنجره‌ها نیز به صورت برجسته بوده است.


باغ نشاط فیروزه

مرمت این باغ از سال 85 آغاز و با تخصیص اعتبارات ملی و استانی ادامه داشته که از جمله این اقدامات می‌توان به بازسازی عمارت مرکزی ، آوار برداری از طبقه فوقانی و همکف در عمارت شمالی، بازسازی بخش‌هایی از سقف و دیوار عمارت شمالی اشاره کرد .
 
بالا