سومین عضو از سهگانه جدید اسمارتدیوایسهای سونی به تبلت Z3 Tablet Compact تعلق دارد. این تبلت اشرافی البته برخلاف اغلب نمونههای مدرن این کلاس از صفحهنمایش کوچکتری استفاده میکند که همین موضوع به جذابیت بالاتر آن در بین کاربران پرتابل منجر شده است. Z3 Tablet Compact بهعنوان یکی از مدرنترین تبلتهای اندرویدی فعلی بازار چند روزی را در کنار ما برای بررسی به سر برد و مطلبی که در ادامه میخوانید حاصل این بررسی چند روزه است. با ما همراه شوید.
پیش درآمد
برای انتخاب شدن یک تبلت از سوی کاربران یا باید با دستگاه خاص و مدرنی همچون مدلهای خانواده iPad یا سری Note Pro روبرو باشیم یا با دخیل بودن فاکتور قیمت، زمینه برای یک انتخاب منطقی برای کاربریهای مولتیمدیایی و آموزشی فراهم باشد. در خارج از این دو فاکتور معمولا کاربران کمتری به تهیه یک تبلت در مقابل یک گوشی با صفحهنمایش بزرگتر از 5 اینچ رای خواهند داد و از همین رو فروش گوشیهای موبایل در حجم بسیار وسیعتری از گوشیهای موبایل صورت گرفته و شرکتهای تولیدکننده این ابزار معمولا به ازای چند ده گوشی موبایل یک تبلت تولید میکنند. تبلتهای سونی در مقابل دیگر نمونههای این رده معمولا از سر و صدای کمتری برخوردارند اما این به معنای کیفیت پایینتر این مدلها نیست و از نخستین روزهای ارائه یک تبلت از سوی سونی یعنی تابستان 2011 و معرفی دو مدل Tablet S و Tablet P کیفیت بالایی در این خانواده دیده شده است. سمت و سوی تبلتهای سونی با معرفی خانواده XPERIA Z بهعنوان مدلهای پیشرفته سونی در کلاس اسمارتفون در ابتدای سال 2013 متحول شد و تبلتهای سونی نیز از این پس با همین نامگذاری و با خصوصیاتی مشترک از جمله مقاومت در برابر نفوذ آب به بازار ارائه شدند. سونی آخرین بار در فوریه امسال تبلتی را با نام XPERIA Z2 Tablet تقریبا همزمان با معرفی اسمارتفون Z2 معرفی کرد و اینک مدل جدیدتر این خانواده را با مشخصاتی نزدیک به Z3 با نام Z3 Tablet Compact ارائه کرده است.
حضور عنوان کمپکت در کنار نام دستگاه به ابعاد کوچکتر صفحهنمایش اشاره دارد جاییکه با انتخاب سایز 8 اینچ مدل بسیار کوچکتری نسبت به دو تبلت 10.1 اینچی قبلی در دسترس قرار گرفته است. این مدل چند روزی را برای بررسی در کنار ما گذارند. با ما در نگاه کاملی به این تبلت همراه شوید.
بدنهای خوشدست، پلاستیکی مقاوم
با در دست گرفتن Z3 Tablet Compact به روشنی میتوان کامپکت بودن آن را تصدیق کرد. بدنه دستگاه کاملا در یک دست نچندان بزرگ جای میگیرد و با اینکه هنوز باید از هر دو دست در اغلب مواقع استفاده کرد اما این نکته تاثیر چندانی در ارگونومی بالای دستگاه ندارد. بخش پشتی تبلت از پلاستیک مات و مقاوم در برابر اثر انگشتی ساخته شده که آن را نسبت به نسلهای پیش در این زمینه مجزا میکند. ضخامت بسیار اندک احتمال از دست افتادن تبلت را تقویت میکند نکتهای که البته جنس نسبتا نرم پلاستیکی بخش پشتی تا حدوی از آن جلوگیری خواهد کرد.
Z3 Tablet Compact سنت همیشگی سونی در این کلاس یعنی ارائه ضخامت کمتر از 7 میلیمتر را کاملا رعایت کرده و این بار تنها 6.4 میلیمتر ضخامت دارد. حاشیههای بزرگ بالا و پایین صفحهنمایش خبر از ارتفاع بیش از اندازه دستگاه میدهد نکتهای که با اندازهگیری نیز تایید میشود. ارتفاع تبلت 213.4 میلیمتر است که مقایسه آن با نمونه نسبتا مشابهای چون Note 8 از سامسونگ، 2.6 میلیمتر ارتقاع بیشتری را نشان میدهد.
این حاشیههای خالی در بالا و پایین البته در هنگام در دست گرفتن تبلت بهصورت افقی حکم دستگیرههایی کاربردی برای لمس نشدن صفحهنمایش را ایفا میکنند. سونی اما در به حداقل رساندن حاشیههای جانبی بسیار موفق عمل کرده و از این رو عرض 123.6 میلیمتری آن بیش از 12 میلیمتر نسبت به Note 8 کوچکتر شده است. در زمینه وزن نیز با نمونهای بسیار سبک روبرو میشویم جاییکه با 270 گرم هیچ سنگینی خاصی در حین استفاده از آن احساس نمیشود. در کل از طراحی مدرن چهارگوش و ظاهر باریک و مدرن دستگاه بیش از اندازه میتوان راضی بود و دلیل چندانی برای نارضایتی از طراحی دستگاه وجود ندارد.
اجزای جانبی، شاتر فراموش شده، دریچههای پوششی
با نگاهی به کنارههای دستگاه در برخورد اول تنها به جک هدست، دکمه پاور و کلید تغییر صدا در سمت راست و کنتاکتهای اتصال داک در سمت چپ بر میخوریم اما این موارد تنها بخشی از اجزای جانبی Z3 Tablet Compact را تشکیل میدهند و سایر اجزا بهدلیل حساسیت به ورود رطوبت و گرد و غبار در زیر پوششهای پلاستیکی در قسمتهای مختلف پنهان شدهاند.
نخستین پوشش در این رابطه را در زیر تبلت و در کناره سمت چپ مییابیم جاییکه پورت Micro USB اتصالات سیمی قرار دارد. این پورت علاوه بر شارژر و کابل کامپیوتر وظیفه ایجاد خروجی TV به فرم MHL و USB Host در اتصال موس، کیبورد و مواردی از این دست را نیز برعهده دارد.
در سمت چپ و درست در زیر کنتاکتهای اتصال داک و در زیر کاوری که عنوان Micro SD را روی خود دارد به اسلات حافظه و محل قرارگیری نانو سیمکارت بر میخوریم. کارت حافظه را میتوان تا 128 گیگابایت در این تبلت ارتقا داد.
یک نکته منفی در ساختار تبلت به نبود دکمه اختصاصی شاتر در این مدل اختصاص دارد که حضور آن در یک تبلت کوچک میتواند استفاده از دوربین را آسانتر کند.
صفحهنمایش، فول اچدی اما باکیفیت و راضیکننده
افزایش وضوح صفحهنمایش از فول اچدی به رزولوشنهای بالاتر از جمله QHD این روزها یکی از موارد معمول در گوشی و تبلتهای پیشرفته بوده و نهتنها تولیدات برندهای بزرگ بازار همچون اپل یا سامسونگ به این رزولوشن مجهز شدهاند بلکه آرامآرام شاهد حضور برندهای چینی گمنام نیز در این عرصه هستیم. سونی اما هنوز ظاهرا اعتقادی به این مسئله نداشته و برای سومین بار پیاپی در خانواده تبلتهای XPERIA Z از وضوح 1920×1200 بهره برده است. این رزولوشن، فشردگی پیکسلی را به 283 نقطه در هر اینچ میرساند که البته با حداکثر تفکیک قابل تشخیص توسط چشم انسان نزدیک به 50 پیکسل فاصله دارد. برای نمونه Tab S 8.4 سامسونگ با بهرهگیری از وضوح 2560×1600 پیکسل و پنل 8.4 اینچی بهخوبی کاملا از حداکثر توان چشم انسان با فشردگی 359ppi فراتر رفته است. این مقایسه البته به معنای کیفیت پایین صفحهنمایش Z3 Tablet نیست و در این مورد نیز با تکیه بر فناوری ساخت IPS، با روشنایی مناسب، زاویه دید مطلوب و عملکرد راضیکننده در نور مستقیم خورشید روبرو میشویم. در کل از صفحهنمایش دستگاه بیش از اندازه راضی بودیم و شاید تنها نکتهای که میتوانست بهبود یابد میزان بازتابش نور از سطح پنل است.
دو اسپیکر کوچک در بالا و پایین صفحهنمایش تعبیه شده که حین استفاده افقی، تجربه استریوی جالبی را برای کاربران به همراه میآورند.
دوربین 8 مگاپیکسلی، متوسط اما مناسب برای یک تبلت
وضوح دوربین اصلی Z3 Tablet مثل قبل 8.1 مگاپیکسل انتخاب شده و دوربین دوم نیز 2.2 مگاپیکسلی است. هر دوی این دوربینها ظاهرا هیچ تفاوتی نسبت به Z2 Tablet نداشته و حداقل در برخورد اول تفاوتی مابین این دو دیده نمیشود.
شباهتها مابین این دو مدل در ساختار منویی نیز کاملا ادامه یافته و در این قسمت نیز تقریبا هیچ قابلیت انقلابی تازهای را نمیتوان سراغ گرفت البته این به معنای نبود گزینههای تازه در این بخش نیست. برخی از این گزینههای تازه شامل امکان برداشت تصویر با دو دوربین مختلف (Multicamera) و امکان استریم مستقیم روی شبکه یوتیوب (Live on YouTube) میشوند که در این دومی میتوان علاوه بر دوربین اصلی از دوربین دوم نیز برای قرار دادن تصویر خود استفاده کرد. امکان عکاسی Superior Auto بدون درگیر شدن با گزینههای تخصصی دوربین و با اطمینان از برداشت صحیح عکس در اکثر موقعیتها از جمله نکات مثبت همیشگی دوربینهای سونی به حساب میآید که در این مدل نیز طبیعتا تکرار شده است.
عکسهای این دوربین در زمینه میزان جزئیات و دقت رنگ تا حدودی مناسب عمل میکند اما سطح نویز در آن حتی در محیطهای روشن نیز بالاست و در برخورد با سوژههای سخت همچون شاخ و برگ درختان نیز چندان موفق عمل نمیکند. با فعال کردن HDR نیز با وجود روشن شدن نقاط تیره، بخش بزرگی از جزئیات اصلی از دست میرود. در کل از بخش عکاسی این دوربین در سطح یک تبلت نمیتوان چندان ناراضی بود هرچند نمونههای بسیار بهتری در این کلاس در دسترس قرار دارند.
اوضاع در فیلمبرداری 1080p با 30 فریم در ثانیه این دوربین تا حدودی بهبود پیدا میکند و بهخصوص از لحاظ جزئیات و کنترل نویز با نمونه بهتری روبرو میشویم بدینترتیب میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که بسیاری از کاربران از عملکرد این دوربین درحین فیلمبرداری بیشتر از عکاسی راضی خواهند بود.
باتری، حجم و ظرفیت مناسب اما بدون دسترسی مثل همیشه
کوچک شدن سایز کلی دستگاه نسبت به Z2 Tablet سایز باتری را نیز از 6000 به 4500 میلی آمپر ساعت کاهش داده است . این رقم البته همچنان رقم مناسبی محسوب میشود چرا که مدلی مثل Tab S 8.4 از سامسونگ با وجود صفحهنمایش بزرگتر با وضوح بالاتر تنها 400 میلی آمپر ساعت ظرفیت بیشتری را ارائه میکند. در استفاده روزمره از این تبلت به سادگی از روز دوم نیز در یک کاربری نچندان سبک فراتر رفتیم و از این لحاظ باید امتیاز بسیار بالایی را به این باتری اختصاص داد. شارژ این باتری با پشتیبانی از ویژگی Quick Charge 2.0 میتواند در کمتر از 30 دقیقه از صفر تا 60 درصد افزایش پیدا کند، نکتهای که البته در عمل هنوز با واقعیت فاصله مشخصی دارد. مشکل اصلی این باتری مثل همه دیگر باتریهای تبلتی دسترسی نداشتن به آن در حالت معمول است.
رابط کاربری سونی، ساده، تکراری، اما با برخی امکانات جدید
ساختار منویی دستگاه را حتی پیش از روشن کردن آن نیز میتوان کاملا حدس زد؛ لانچر سونی با سادگی در اجرا و تغییرات ظاهری حداقلی نسبت به گذشته در این مدل نیز دیده میشود اما گاه و بیگاه تغییراتی اندک کاربران را به ایجاد تغییرات بزرگ ظاهری در این ساختار امیدوار میسازد. امکان ادیت کردن میانبرهای حاضر در منوی نوتیفیکیشن بالای صفحهنمایش بدون ترک این منو، یکی از این تغییرات است که در دو عضو دیگر Z3 نیز دیده میشود.
تغییر مهمتر در این قسمت اضافه شدن پیامگیر یا منشی تلفنی است که تا پیش از این در هیچ گوشی اندرویدی دیگری بهصورت پیشفرض حضور نداشت. تغییرات کوچک و نچندان تعیینکننده دیگری نیز در ساختار منویی و در قسمت Setting سیستمعامل دیده میشود اما هنوز با وجود این تغییرات نیز نمیتوان رابط کاربری سونی را در همسطح نمونههای موفقی چون TouchWiz UI، Sense UI و یا Optimus UI قرار داد. سیستمعامل گوشی نسخه 4.4.4 اندروید کیت کت است که البته مثل دیگر اعضای سری Z به اندروید 5 یا لولیپاپ در آینده آپدیت میشود.
گزینههای پردازشی، تغییرات اندک،کیفیت مناسب
Z3 Tablet Compact در بخش پردازشی خود گزینههای نسبتا مشابهای را در مقایسه با Z2 Tablet بهکارگرفته و در این میان عمده تغییرات به افزایش کلاک پردازندهها محدود شده است. چیپست پردازشی دستگاه از نوع Qualcomm MSM8974AC با چهار پردازنده 2.5 گیگاهرتزی است که نسبت به گذشته تنها در افزایش فرکانس از 2.3 به 2.5 گیگاهرتز با تغییر روبرو بوده است. حافظه رم هنوز 3 گیگابایت است که در اکثر مواقع بیش از نیمی از آن اشغال شده است. حافظه داخلی تبلت نیز 16 گیگابایت اعلام شده که پیش از نصب هرگونه برنامه جانبی نیز تنها نزدیک به 11 گیگابایت آن در دسترس قرار دارد.
برای تست حافظه و قابلیتهای پردازشی و گرافیکی دستگاه از تست AnTuTu X نسخه 5.1 استفاده میکنیم. امتیاز کلی تبلت در این تست رقم 41339 بود که به امتیاز بدست آمده در نسخه معمولی این تست بسیار نزدیک است و این نشانگر اعمال نشدن هرگونه cheat و تقلب توسط شرکت سازنده برای بالا بردن نتیجه این تست است.
یک تست گرافیکی مهم یعنی GFXBench نسخه سوم در دو حالت T-Rex و Manhattan نیز روی Z3 Tablet اجرا کردیم. این دو تست فشار بالایی را روی گرافیک Adreno 330 چیپست پردازشی اعمال کرده و نتایج آنها وابستگی فراوانی به رزولوشن صفحهنمایش دارد. امتیاز این دو تست بهترتیب برای T-Rex و Manhattan برابر 1587 و 698 فریم بود. برای مقایسه، تبلتی چون Tab Pro 12 سامسونگ در چینش 8 هستهای (Exynos 5420) با پنل 12.2 اینچی با وضوح 2560×1600 پیکسل این دو تست را به ترتیب با 722 و 173 فریم به پایان برد که نقش وضوح بالاتر و البته گرافیک ضعیفتر (Mali-T628 MP6) را در این مقایسه میتوان به وضوح مشاهده کرد.
مقاومت بدنه، همچنان ضد آب اما غیر کاربردی
استاندارد ضد آب Z3 Tablet برابر IP68 اعلام شده که در مسئله رطوبت و نفوذ آب تفاوتی با IP58 مدل قبلی (30 دقیقه غوطهوری در آب به مدت 30 دقیقه) ندارد و تنها در برابر گرد و خاک، نفوذپذیری آن با تغییر روبرو شده است. نکته مهم در این رابطه الزام به بسته بودن هر دو پوشش پورت USB و اسلاتهای حافظه و سیمکارت است نکتهای که در صورت رعایت نکردن میتوان منجر به وارد شدن آسیب جدی به دستگاه شود.
نتیجه
همانطور که در ابتدا نیز گفتیم خریداران تبلت برخلاف کاربران گوشیهای تلفن همراه معمولا شامل همه افراد در طیفهای مختلف سنی و کاربردی نمیشوند و معمولا گروهی ویژه با نیازهایی متفاوت از موبایل به این کلاس جذب میشوند البته در این میان افراد عادی با تمایل به خرید هر چیز جدید فارغ از نیاز داشتن یا نداشتن را باید از این تعریف مستثنی دانست. Sony XPERIA Z3 Tablet Compact برای کاربران مولتیمدیایی، افراد علاقهمند به مطالعه کتابهای الکترونیکی و گیمرهای موبایلی بیش از اندازه راضیکننده به نظر میرسد اما در دیگر سو با دوربینی حداکثر متوسط و قیمتی بالا مناسب افراد عادی علاقهمند به اولین تجربه در کلاس تبلت نیز چندان نخواهد بود.
توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای Writeage.com نوشته شده درج تمام یا قسمتی از این مطلب، تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.
پیش درآمد
برای انتخاب شدن یک تبلت از سوی کاربران یا باید با دستگاه خاص و مدرنی همچون مدلهای خانواده iPad یا سری Note Pro روبرو باشیم یا با دخیل بودن فاکتور قیمت، زمینه برای یک انتخاب منطقی برای کاربریهای مولتیمدیایی و آموزشی فراهم باشد. در خارج از این دو فاکتور معمولا کاربران کمتری به تهیه یک تبلت در مقابل یک گوشی با صفحهنمایش بزرگتر از 5 اینچ رای خواهند داد و از همین رو فروش گوشیهای موبایل در حجم بسیار وسیعتری از گوشیهای موبایل صورت گرفته و شرکتهای تولیدکننده این ابزار معمولا به ازای چند ده گوشی موبایل یک تبلت تولید میکنند. تبلتهای سونی در مقابل دیگر نمونههای این رده معمولا از سر و صدای کمتری برخوردارند اما این به معنای کیفیت پایینتر این مدلها نیست و از نخستین روزهای ارائه یک تبلت از سوی سونی یعنی تابستان 2011 و معرفی دو مدل Tablet S و Tablet P کیفیت بالایی در این خانواده دیده شده است. سمت و سوی تبلتهای سونی با معرفی خانواده XPERIA Z بهعنوان مدلهای پیشرفته سونی در کلاس اسمارتفون در ابتدای سال 2013 متحول شد و تبلتهای سونی نیز از این پس با همین نامگذاری و با خصوصیاتی مشترک از جمله مقاومت در برابر نفوذ آب به بازار ارائه شدند. سونی آخرین بار در فوریه امسال تبلتی را با نام XPERIA Z2 Tablet تقریبا همزمان با معرفی اسمارتفون Z2 معرفی کرد و اینک مدل جدیدتر این خانواده را با مشخصاتی نزدیک به Z3 با نام Z3 Tablet Compact ارائه کرده است.
حضور عنوان کمپکت در کنار نام دستگاه به ابعاد کوچکتر صفحهنمایش اشاره دارد جاییکه با انتخاب سایز 8 اینچ مدل بسیار کوچکتری نسبت به دو تبلت 10.1 اینچی قبلی در دسترس قرار گرفته است. این مدل چند روزی را برای بررسی در کنار ما گذارند. با ما در نگاه کاملی به این تبلت همراه شوید.
بدنهای خوشدست، پلاستیکی مقاوم
با در دست گرفتن Z3 Tablet Compact به روشنی میتوان کامپکت بودن آن را تصدیق کرد. بدنه دستگاه کاملا در یک دست نچندان بزرگ جای میگیرد و با اینکه هنوز باید از هر دو دست در اغلب مواقع استفاده کرد اما این نکته تاثیر چندانی در ارگونومی بالای دستگاه ندارد. بخش پشتی تبلت از پلاستیک مات و مقاوم در برابر اثر انگشتی ساخته شده که آن را نسبت به نسلهای پیش در این زمینه مجزا میکند. ضخامت بسیار اندک احتمال از دست افتادن تبلت را تقویت میکند نکتهای که البته جنس نسبتا نرم پلاستیکی بخش پشتی تا حدوی از آن جلوگیری خواهد کرد.
Z3 Tablet Compact سنت همیشگی سونی در این کلاس یعنی ارائه ضخامت کمتر از 7 میلیمتر را کاملا رعایت کرده و این بار تنها 6.4 میلیمتر ضخامت دارد. حاشیههای بزرگ بالا و پایین صفحهنمایش خبر از ارتفاع بیش از اندازه دستگاه میدهد نکتهای که با اندازهگیری نیز تایید میشود. ارتفاع تبلت 213.4 میلیمتر است که مقایسه آن با نمونه نسبتا مشابهای چون Note 8 از سامسونگ، 2.6 میلیمتر ارتقاع بیشتری را نشان میدهد.
این حاشیههای خالی در بالا و پایین البته در هنگام در دست گرفتن تبلت بهصورت افقی حکم دستگیرههایی کاربردی برای لمس نشدن صفحهنمایش را ایفا میکنند. سونی اما در به حداقل رساندن حاشیههای جانبی بسیار موفق عمل کرده و از این رو عرض 123.6 میلیمتری آن بیش از 12 میلیمتر نسبت به Note 8 کوچکتر شده است. در زمینه وزن نیز با نمونهای بسیار سبک روبرو میشویم جاییکه با 270 گرم هیچ سنگینی خاصی در حین استفاده از آن احساس نمیشود. در کل از طراحی مدرن چهارگوش و ظاهر باریک و مدرن دستگاه بیش از اندازه میتوان راضی بود و دلیل چندانی برای نارضایتی از طراحی دستگاه وجود ندارد.
اجزای جانبی، شاتر فراموش شده، دریچههای پوششی
با نگاهی به کنارههای دستگاه در برخورد اول تنها به جک هدست، دکمه پاور و کلید تغییر صدا در سمت راست و کنتاکتهای اتصال داک در سمت چپ بر میخوریم اما این موارد تنها بخشی از اجزای جانبی Z3 Tablet Compact را تشکیل میدهند و سایر اجزا بهدلیل حساسیت به ورود رطوبت و گرد و غبار در زیر پوششهای پلاستیکی در قسمتهای مختلف پنهان شدهاند.
نخستین پوشش در این رابطه را در زیر تبلت و در کناره سمت چپ مییابیم جاییکه پورت Micro USB اتصالات سیمی قرار دارد. این پورت علاوه بر شارژر و کابل کامپیوتر وظیفه ایجاد خروجی TV به فرم MHL و USB Host در اتصال موس، کیبورد و مواردی از این دست را نیز برعهده دارد.
در سمت چپ و درست در زیر کنتاکتهای اتصال داک و در زیر کاوری که عنوان Micro SD را روی خود دارد به اسلات حافظه و محل قرارگیری نانو سیمکارت بر میخوریم. کارت حافظه را میتوان تا 128 گیگابایت در این تبلت ارتقا داد.
یک نکته منفی در ساختار تبلت به نبود دکمه اختصاصی شاتر در این مدل اختصاص دارد که حضور آن در یک تبلت کوچک میتواند استفاده از دوربین را آسانتر کند.
صفحهنمایش، فول اچدی اما باکیفیت و راضیکننده
افزایش وضوح صفحهنمایش از فول اچدی به رزولوشنهای بالاتر از جمله QHD این روزها یکی از موارد معمول در گوشی و تبلتهای پیشرفته بوده و نهتنها تولیدات برندهای بزرگ بازار همچون اپل یا سامسونگ به این رزولوشن مجهز شدهاند بلکه آرامآرام شاهد حضور برندهای چینی گمنام نیز در این عرصه هستیم. سونی اما هنوز ظاهرا اعتقادی به این مسئله نداشته و برای سومین بار پیاپی در خانواده تبلتهای XPERIA Z از وضوح 1920×1200 بهره برده است. این رزولوشن، فشردگی پیکسلی را به 283 نقطه در هر اینچ میرساند که البته با حداکثر تفکیک قابل تشخیص توسط چشم انسان نزدیک به 50 پیکسل فاصله دارد. برای نمونه Tab S 8.4 سامسونگ با بهرهگیری از وضوح 2560×1600 پیکسل و پنل 8.4 اینچی بهخوبی کاملا از حداکثر توان چشم انسان با فشردگی 359ppi فراتر رفته است. این مقایسه البته به معنای کیفیت پایین صفحهنمایش Z3 Tablet نیست و در این مورد نیز با تکیه بر فناوری ساخت IPS، با روشنایی مناسب، زاویه دید مطلوب و عملکرد راضیکننده در نور مستقیم خورشید روبرو میشویم. در کل از صفحهنمایش دستگاه بیش از اندازه راضی بودیم و شاید تنها نکتهای که میتوانست بهبود یابد میزان بازتابش نور از سطح پنل است.
دو اسپیکر کوچک در بالا و پایین صفحهنمایش تعبیه شده که حین استفاده افقی، تجربه استریوی جالبی را برای کاربران به همراه میآورند.
دوربین 8 مگاپیکسلی، متوسط اما مناسب برای یک تبلت
وضوح دوربین اصلی Z3 Tablet مثل قبل 8.1 مگاپیکسل انتخاب شده و دوربین دوم نیز 2.2 مگاپیکسلی است. هر دوی این دوربینها ظاهرا هیچ تفاوتی نسبت به Z2 Tablet نداشته و حداقل در برخورد اول تفاوتی مابین این دو دیده نمیشود.
شباهتها مابین این دو مدل در ساختار منویی نیز کاملا ادامه یافته و در این قسمت نیز تقریبا هیچ قابلیت انقلابی تازهای را نمیتوان سراغ گرفت البته این به معنای نبود گزینههای تازه در این بخش نیست. برخی از این گزینههای تازه شامل امکان برداشت تصویر با دو دوربین مختلف (Multicamera) و امکان استریم مستقیم روی شبکه یوتیوب (Live on YouTube) میشوند که در این دومی میتوان علاوه بر دوربین اصلی از دوربین دوم نیز برای قرار دادن تصویر خود استفاده کرد. امکان عکاسی Superior Auto بدون درگیر شدن با گزینههای تخصصی دوربین و با اطمینان از برداشت صحیح عکس در اکثر موقعیتها از جمله نکات مثبت همیشگی دوربینهای سونی به حساب میآید که در این مدل نیز طبیعتا تکرار شده است.
عکسهای این دوربین در زمینه میزان جزئیات و دقت رنگ تا حدودی مناسب عمل میکند اما سطح نویز در آن حتی در محیطهای روشن نیز بالاست و در برخورد با سوژههای سخت همچون شاخ و برگ درختان نیز چندان موفق عمل نمیکند. با فعال کردن HDR نیز با وجود روشن شدن نقاط تیره، بخش بزرگی از جزئیات اصلی از دست میرود. در کل از بخش عکاسی این دوربین در سطح یک تبلت نمیتوان چندان ناراضی بود هرچند نمونههای بسیار بهتری در این کلاس در دسترس قرار دارند.
اوضاع در فیلمبرداری 1080p با 30 فریم در ثانیه این دوربین تا حدودی بهبود پیدا میکند و بهخصوص از لحاظ جزئیات و کنترل نویز با نمونه بهتری روبرو میشویم بدینترتیب میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که بسیاری از کاربران از عملکرد این دوربین درحین فیلمبرداری بیشتر از عکاسی راضی خواهند بود.
باتری، حجم و ظرفیت مناسب اما بدون دسترسی مثل همیشه
کوچک شدن سایز کلی دستگاه نسبت به Z2 Tablet سایز باتری را نیز از 6000 به 4500 میلی آمپر ساعت کاهش داده است . این رقم البته همچنان رقم مناسبی محسوب میشود چرا که مدلی مثل Tab S 8.4 از سامسونگ با وجود صفحهنمایش بزرگتر با وضوح بالاتر تنها 400 میلی آمپر ساعت ظرفیت بیشتری را ارائه میکند. در استفاده روزمره از این تبلت به سادگی از روز دوم نیز در یک کاربری نچندان سبک فراتر رفتیم و از این لحاظ باید امتیاز بسیار بالایی را به این باتری اختصاص داد. شارژ این باتری با پشتیبانی از ویژگی Quick Charge 2.0 میتواند در کمتر از 30 دقیقه از صفر تا 60 درصد افزایش پیدا کند، نکتهای که البته در عمل هنوز با واقعیت فاصله مشخصی دارد. مشکل اصلی این باتری مثل همه دیگر باتریهای تبلتی دسترسی نداشتن به آن در حالت معمول است.
رابط کاربری سونی، ساده، تکراری، اما با برخی امکانات جدید
ساختار منویی دستگاه را حتی پیش از روشن کردن آن نیز میتوان کاملا حدس زد؛ لانچر سونی با سادگی در اجرا و تغییرات ظاهری حداقلی نسبت به گذشته در این مدل نیز دیده میشود اما گاه و بیگاه تغییراتی اندک کاربران را به ایجاد تغییرات بزرگ ظاهری در این ساختار امیدوار میسازد. امکان ادیت کردن میانبرهای حاضر در منوی نوتیفیکیشن بالای صفحهنمایش بدون ترک این منو، یکی از این تغییرات است که در دو عضو دیگر Z3 نیز دیده میشود.
تغییر مهمتر در این قسمت اضافه شدن پیامگیر یا منشی تلفنی است که تا پیش از این در هیچ گوشی اندرویدی دیگری بهصورت پیشفرض حضور نداشت. تغییرات کوچک و نچندان تعیینکننده دیگری نیز در ساختار منویی و در قسمت Setting سیستمعامل دیده میشود اما هنوز با وجود این تغییرات نیز نمیتوان رابط کاربری سونی را در همسطح نمونههای موفقی چون TouchWiz UI، Sense UI و یا Optimus UI قرار داد. سیستمعامل گوشی نسخه 4.4.4 اندروید کیت کت است که البته مثل دیگر اعضای سری Z به اندروید 5 یا لولیپاپ در آینده آپدیت میشود.
گزینههای پردازشی، تغییرات اندک،کیفیت مناسب
Z3 Tablet Compact در بخش پردازشی خود گزینههای نسبتا مشابهای را در مقایسه با Z2 Tablet بهکارگرفته و در این میان عمده تغییرات به افزایش کلاک پردازندهها محدود شده است. چیپست پردازشی دستگاه از نوع Qualcomm MSM8974AC با چهار پردازنده 2.5 گیگاهرتزی است که نسبت به گذشته تنها در افزایش فرکانس از 2.3 به 2.5 گیگاهرتز با تغییر روبرو بوده است. حافظه رم هنوز 3 گیگابایت است که در اکثر مواقع بیش از نیمی از آن اشغال شده است. حافظه داخلی تبلت نیز 16 گیگابایت اعلام شده که پیش از نصب هرگونه برنامه جانبی نیز تنها نزدیک به 11 گیگابایت آن در دسترس قرار دارد.
برای تست حافظه و قابلیتهای پردازشی و گرافیکی دستگاه از تست AnTuTu X نسخه 5.1 استفاده میکنیم. امتیاز کلی تبلت در این تست رقم 41339 بود که به امتیاز بدست آمده در نسخه معمولی این تست بسیار نزدیک است و این نشانگر اعمال نشدن هرگونه cheat و تقلب توسط شرکت سازنده برای بالا بردن نتیجه این تست است.
یک تست گرافیکی مهم یعنی GFXBench نسخه سوم در دو حالت T-Rex و Manhattan نیز روی Z3 Tablet اجرا کردیم. این دو تست فشار بالایی را روی گرافیک Adreno 330 چیپست پردازشی اعمال کرده و نتایج آنها وابستگی فراوانی به رزولوشن صفحهنمایش دارد. امتیاز این دو تست بهترتیب برای T-Rex و Manhattan برابر 1587 و 698 فریم بود. برای مقایسه، تبلتی چون Tab Pro 12 سامسونگ در چینش 8 هستهای (Exynos 5420) با پنل 12.2 اینچی با وضوح 2560×1600 پیکسل این دو تست را به ترتیب با 722 و 173 فریم به پایان برد که نقش وضوح بالاتر و البته گرافیک ضعیفتر (Mali-T628 MP6) را در این مقایسه میتوان به وضوح مشاهده کرد.
مقاومت بدنه، همچنان ضد آب اما غیر کاربردی
استاندارد ضد آب Z3 Tablet برابر IP68 اعلام شده که در مسئله رطوبت و نفوذ آب تفاوتی با IP58 مدل قبلی (30 دقیقه غوطهوری در آب به مدت 30 دقیقه) ندارد و تنها در برابر گرد و خاک، نفوذپذیری آن با تغییر روبرو شده است. نکته مهم در این رابطه الزام به بسته بودن هر دو پوشش پورت USB و اسلاتهای حافظه و سیمکارت است نکتهای که در صورت رعایت نکردن میتوان منجر به وارد شدن آسیب جدی به دستگاه شود.
نتیجه
همانطور که در ابتدا نیز گفتیم خریداران تبلت برخلاف کاربران گوشیهای تلفن همراه معمولا شامل همه افراد در طیفهای مختلف سنی و کاربردی نمیشوند و معمولا گروهی ویژه با نیازهایی متفاوت از موبایل به این کلاس جذب میشوند البته در این میان افراد عادی با تمایل به خرید هر چیز جدید فارغ از نیاز داشتن یا نداشتن را باید از این تعریف مستثنی دانست. Sony XPERIA Z3 Tablet Compact برای کاربران مولتیمدیایی، افراد علاقهمند به مطالعه کتابهای الکترونیکی و گیمرهای موبایلی بیش از اندازه راضیکننده به نظر میرسد اما در دیگر سو با دوربینی حداکثر متوسط و قیمتی بالا مناسب افراد عادی علاقهمند به اولین تجربه در کلاس تبلت نیز چندان نخواهد بود.
توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای Writeage.com نوشته شده درج تمام یا قسمتی از این مطلب، تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.