• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

حضرت مولانا جلال الدين محمد بلخی

ghizh

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
0
البته این مطلبو باید دیروز میزدم اما بهر حال جاداشت بخاطراین یگانه مرد شعر پارسی یروز دیرترم که شده این تاپیکو بزنم.

اینم زندگینامه :

ghooniyeh.jpg

- 672 ه‍.ق
مزار مولانا، قبةالخضراء، قونيه مولانا جلال الدین محمد بن سلطان العلماء بهاءالدین محمد بن حسین بلخی– كه در كتابها از او با نام «مولانای روم»، «مولوی» و «ملای روم» یاد كرده‌اند– یكی از بزرگترین و تواناترین گویندگان متصوفه و از عارفان نام‌آور و آفتاب فروزنده ادب فارسی، شاعری حساس، صاحب اندیشه و از متفكران بزرگ و بنام عالم اسلام است.
پدرش سلطان العلماء بهاء ولد، از علمای بنام زمان خویش و اولین استاد مولانا در علوم مختلف روزگار بود. بهاء ولد از مشایخ بزرگ صوفیه و تربیت یافته نجم الدین كبری بود.
مولانا در سال 604 ه‍.ق در بلخ متولد شد. در همان كودكی به همراه پدر و خانواده از بلخ راهی روم گشتند و در قونیه ساكن شدند. بعد از وفات بهاء ولد، مولانا– در حالیكه بیست و چهار ساله بود– جانشین پدر در وعظ و سخنرانی، فتوی و تدریس شد. مدتی پس از درگذشت بهاء ولد، مرید و شاگرد او سید برهان الدین محقق ترمذی به قونیه آمد و ارشاد مولانا را به عهده گرفت. بدین ترتیب مولوی در جوانی از فقهای بزرگ زمان خود شد. برهان الدین، در سال 638 ه‍.ق در قیصریه وفات یافت و مولوی تا سال 642 كه شمس تبریزی را ملاقات كرد، به درس و وعظ پرداخت.
در سال 642ه‍.ق مولانا، با شمس تبریزی آشنا شد و در پی آن تحولی بزرگ در وی پدید آمد كه باعث شد درس و منبر را رها كند و با شمس به خلوت و سیر و سلوك بپردازد. اما به خاطر ناراحتی شاگردان و علمای متعصب شهر و در پی آن آزار شمس، او از قونیه رفت. مولانا فرزند خود را به دنبال او به شهرهای مختلف فرستاد و در نهایت با اصرار او و نیز شخص مولانا، شمس به قونیه بازگشت. اما پس از مدتی بار دیگر شمس ناپدید شد و تلاش مولانا برای یافتن او بی نتیجه ماند. عده ای معتقدند كه شمس توسط مخالفانش كشته شد. به هر حال مولانا در فراق او به خلوت نشینی پرداخت و اشعار بسیاری نیز سرود.
پس از ناپدید شدن شمس، مولانا خلوت خود را بیشتر با صلاح الدین زركوب می گذراند؛ صلاح الدین یاد شمس تبریزی را برای مولانا زنده می كرد. پس از ده سال صلاح الدین نیز به دیار باقی شتافت و مولانا پس از شمس، بار غم صلاح الدین را نیز تحمل كرد. این بار در مجالس یكی دیگر از مریدان مولانا، حسام الدین چلبی مورد توجه او قرار گرفت و به همت و اصرار او بود كه مولانا به نگارش مثنوی معنوی همت گماشت.
مثنوی معنوی، اثری عظیم است در شش دفتر، در بیان مضامین عرفانی كه برای این كار از تمثیل و داستان در آن بهره گرفته شده است. مولانا در مثنوی نه تنها به بیان داستان بلكه گاه به بیان منظور خود به طور صریح می پردازد. این اثر به حق یكی از بزرگترین و با ارزش ترین، آثار حكمی- عرفانی دنیا است و تاكنون تحقیقات بسیاری توسط پژوهشگران ایرانی و خارجی بر روی مثنوی مولوی انجام شده است.
مولانا جز مثنوی در غزلسرایی هم تبحر داشت. غزلیات او با عنوان غزلیات شمس سرشار است از شور و اشتیاق عرفانی. یكی از ویژگی های منحصر به فرد غزلیات مولوی، موسیقی آنهاست كه تداعی كننده شور و هیجان شاعر در زمان بیان آن اشعار است. مولوی در غزلیاتش با نام شمس تخلص كرده است.
از مولانا، مجموعه رباعیاتی نیز باقی مانده است.
شاید بتوان ادعا كرد كه مولانا پس از آشنایی با شمس تبریزی و عشق به او بود كه از ظاهر رها و به عارفی كامل و وارسته تبدیل شد و مولانایی شد كه اكنون از او به عنوان عارف و شاعر بزرگ ایران سخن می گوییم:
شمس تبریز را چو دیدم من نادره بحر گنج و كان كه منم
گرچه این آشنایی به بهای رهایی وعظ و تدریس و نیز شوریدن متعصبان بر او بود، اما او را از قال و برون جدا و به حال و درون متوجه ساخت.
مولوی با صدرالدین قونوی و سراج الدین ارموی معاصر بود و این دو نیز در قونیه می‌زیستند. وی ابتدا مورد انكار صدرالدین قونوی بود اما به تدریج صدرالدین نیز نظرش نسبت به او تغییر كرد و پس از درگذشت مولانا، هم او بود كه بر جنازه‌اش نماز خواند.
مولانا جلال الدین محمد، در پنجم جمادی الآخر سال 672 ه‍.ق در شهر قونیه درگذشت و در همان شهر در كنار مزار پدرش به خاك سپرده شد. آرامگاه او– كه بعدها به «قبة الخضراء» معروف شد– زیارتگاه بسیاری از دوستداران او بوده و هست.

دیگر آثار مولانا:
1- «فیه ما فیه» یا «اسرار الجلالیه»، اثری منثور است كه به همت یكی از مریدانش یا فرزندش، سلطان ولد، به شیوه «معارف بهاء ولد» فراهم آمده است. این كتاب حاوی مطالب عرفانی است و عبارات آن بسیار آسان و روان می‌باشد.
2- «مجالس سبعه»، مجموعه ای است از هفت مجلس. مجالس مولانا دارای عباراتی بسیار شیوا و ساده و همراه با معانی مختلف عرفانی و توضیح و تفسیر آیه های قرآنی است كه در میان آنها احادیث و امثال و اشعار تازی و فارسی آورده شده است.
3- مجموعه مراسلات مولانا نیز در دست است

برگرفته از : http://www.paarsi.com/eloquent_view.asp?ID=95

thomson762

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
لایک‌ها
11
ممنون برای تاپیک.
کاشگی بجای برره و اینجور سریال ها یک برنامه ادبی عامه پسند درست میکردن و شعر می خواندن و همونجا هم نقدش میکردن مثلا" سروش یا قمشه ای رو دعوت میکردن دربارش صحبت میکردن.

دریغ!

thomson762

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
لایک‌ها
11
راستی یکی از شرکتهای نرم افزاری (نیستان) یک نرم افزار درست کرده به نام سروش قونیه کلا" درباره مولانا است.
http://www.neyestan.com/konya-gabriel.htm
امکانات خوبی هم داره
--
قرائت متن کامل لب لباب مثنوی توسط دکتر عبدالکریم سروش

زندگینامه مولانا و نحوه سروده شدن مثنوی از زبان دکتر عبدالکریم سروش

مقدمه ای بر لب لباب مثنوی از زبان دکتر عبدالکریم سروش

فيلم از مراسم بزرگداشت مولانا و سماع درویشان در قونيه (10 دقيقه)
زندگینامه مولانا و قرائت چند قسمت برگزیده از مثنوی و دیوان شمس

به انگلیسی
متن کامل مثنوی به تصحیح دکتر عبدالکریم سروش

متن کامل لب لباب مثنوی به تصحیح دکتر عبدالکریم سروش

فرهنگ الفاظ مثنوی و نمایش آنها به صورت Hyper Text

فهرست آیات و احادیث به همراه ترجمه

نمایش آیات و احادیث به صورت Hyper Text

امکان جستجو از یک حرف تا یک مصراع کامل و چاپ آنها

امکان چاپ متن کامل مثنوی و لب لباب
---

انقدر دکتر سروش قشنگ و روان زندگینامه مولانا رو بازگو میکنه که اگر میل گوش کردن رو نداشته باشید خود حرف هاش شما رو جذب میکنه و واقعا" لذت میبرید.

واقعا" کار جالبی انجام دادن دستشون درد نکنه.

ghizh

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
0
به نقل از tsotodeh :
ممنون برای تاپیک.
کاشگی بجای برره و اینجور سریال ها یک برنامه ادبی عامه پسند درست میکردن و شعر می خواندن و همونجا هم نقدش میکردن مثلا" سروش یا قمشه ای رو دعوت میکردن دربارش صحبت میکردن.

دریغ!

خوب بالاخره اون طنز جای خودشو داره شعرم جای خودش. اونم به یه نوعی به ملت حال میده. که اتفاقا خیلیم حال میده. اما کلا در مورد فرهنگ کاری جز گیر دادن الکی انجام ندادن تاکار بجایی رسیده که الان ترکیه مولانا رو به اسم خودش جازده و همه جا به اسم رومی میشناسندش. یکی نیست بگه پدر سوخته ها اگه ترک بود چرا حتی یه بیتم به ترکی نداره. از اون طرفم بقیه کشورا دارن ابوریحان بیرونی رو به اسم خودشون مصادره میکنن. فردا علی میمونه و حوضش.
:eek: :eek: :eek: :eek:

اون سی دیه باید چیز جالبی باشه. البته من کتاب سرگذشتشو خوندم.:eek: :eek: :eek: :eek:

afshin_electronic

Registered User
لایک‌ها
1
به نقل از ghizh :
خوب بالاخره اون طنز جای خودشو داره شعرم جای خودش. اونم به یه نوعی به ملت حال میده. که اتفاقا خیلیم حال میده. اما کلا در مورد فرهنگ کاری جز گیر دادن الکی انجام ندادن تاکار بجایی رسیده که الان ترکیه مولانا رو به اسم خودش جازده و همه جا به اسم رومی میشناسندش. یکی نیست بگه پدر سوخته ها اگه ترک بود چرا حتی یه بیتم به رکی نداره. از اون طرفم بقیه کشورا دارن ابوریحان بیرونی رو به اسم خودشون مصادره میکنن. فردا علی میمونه و حوضش.

اون سی دیه باید چیز جالبی باشه. البته من کتاب سرگذشتشو خوندم.:eek: :eek: :eek: :eek:

عجب......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
blab.gif
blab.gif
blab.gif
blab.gif

IcedAngel

Registered User
لایک‌ها
30
آقا ولی خدایش بیامرزدش ... من هر وقت اون شعر پادشاه و کنیزکش رو میخونم قطرات اشکیه که در چشمانم جاری میشود :(
من یه دفعه رفتم قونیه ! وقتی میدیدم ترکها به چه تعصبی میگن مولانا ترک بوده کفرم در میاد !! یکی نیست بهشون بگه آخه بابا !! این همه شعر گفته کدومش ترکی بوده ؟!؟!:blink: :blink:

afshin_electronic

Registered User
لایک‌ها
1
به نقل از IcedAngel :
آقا ولی خدایش بیامرزدش ... من هر وقت اون شعر پادشاه و کنیزکش رو میخونم قطرات اشکیه که در چشمانم جاری میشود :(
من یه دفعه رفتم قونیه ! وقتی میدیدم ترکها به چه تعصبی میگن مولانا ترک بوده کفرم در میاد !! یکی نیست بهشون بگه آخه بابا !! این همه شعر گفته کدومش ترکی بوده ؟!؟!:blink: :blink:

خوب ترکن دیگه ... نوفهمند ...!!!! اینا هیچی نوفهمند...!!!!!!:hmm:

thomson762

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
لایک‌ها
11
خوب بالاخره اون طنز جای خودشو داره شعرم جای خودش. اونم به یه نوعی به ملت حال میده. که اتفاقا خیلیم حال میده

انقدر که روی اینچیزها مانور میدن رو کارهای فرهنگی درست حسابی مانور نمیدن.
بیخیال بحث عوض میشه.

. اما کلا در مورد فرهنگ کاری جز گیر دادن الکی انجام ندادن تاکار بجایی رسیده که الان ترکیه مولانا رو به اسم خودش جازده و همه جا به اسم رومی میشناسندش

این کشورهای دیگه که شورش رو در آوردن هر کی چیزی میگه حالا بعید نیست فردا افغانستان هم بیاد شاخ بشه.
ماشالا همه دنیا می شناسن دانشمندان ایران رو که اینجور مشگلات پیش نخواهد آمد! خداروشکر سعدی و حافظ تو ایران فوت کردن!

من یه دفعه رفتم قونیه ! وقتی میدیدم ترکها به چه تعصبی میگن مولانا ترک بوده کفرم در میاد !!

اتفاقا" سالهای پیش از طریق tv در همین سالگرد مولانا یک برنامه نشون دادن و مقبره و همه چیزهای که ازاش باقی مانده بود رو نشون میداد. کاشگی امسال هم نشون میدادن.

ghizh

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
0
ماشالا همه دنیا می شناسن دانشمندان ایران رو که اینجور مشگلات پیش نخواهد آمد!

اتفاقا همین عربا و اروپاییای پدرسوخته دانشمندان ایرانی که به زبان عربی کتاب نوشتن دارن به اسم عربا جا میزنن.

ghizh

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
0
این مطلبو امروز دیدم گفتم شاید یکی خوشش بیاد !

«نگاهي به موزه و آرامگاه مولانا»
باز آ، باز آ، هر آن‌چه هستي باز آ ...

خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: گردشگري

مزار، آرامگاه و موزه مولانا جلال‌الدين اكنون يكي از مشهورترين آثار تركيه بوده و در توسعه توريسم فرهنگي و مذهبي كمك شاياني به صنعت توريسم در تركيه كرده است.

به گزارش خبرنگار ايسنا اين بنا كه با معماري ايراني - اسلامي ساخته شده و برسر ورودي آن جمله

“يا حضرت مولانا” به زبان فارسي به چشم مي‌خورد، اكنون سر فصل مشتركي براي تجمع دوستداران فرهنگ در قونيه تبديل شده است.

اين بنا آرامگاه شاعر و عارفي است كه جمله “خام بدم پخته شدم سوختم” وي هنوز ورد زبان شعرا و عرفاست.

در اين آرامگاه مي‌توان زايران و گردشگران زيادي را با مليت‌هاي مختلف كه عمدتا از آسياي ميانه، ايران و ديگر كشور‌هاي اسلامي هستند، به چشم ديد.

ادب و فروتني و تواضعي هم كه دوستداران و مريدان مولانا در اين بنا از خود نشان مي‌دهند ستودني است، گويا كه مولانا ادب و تواضع خود را به مريدانش منتقل كرده كه اوج اين تواضع را مي‌توان در سماع مشاهده كرد.

شايد از اين رو باشد كه قونيه اعتبار خود را از مولانا گرفته است. در اين ولايت همه چيز بوي مولانا مي‌دهد از مجسمه‌هاي سماع گرفته تا مهر نماز، همه و همه نشاني از مولانا را در خود جاي داده‌ است.

مريدان مولانا، گردشگران و پژوهشگران نيز با همين عشق است كه به ديار قونيه وارد مي‌شوند. ديار شاعري ايراني كه اكنون در حل تسخير قلوب جهانيان است.

عشق آن شعله است كوچون برفروخت

هرچه جز معشوق باقي جمله سوخت

عشق و اوصاف خداي بي‌نياز

عاشقي بر غير او باشد مجاز

اي دواي نخوت و ناموس ما

اين تو افلاطون و جالينوس ما

آرامگاه مولانا هرچند كه به لحاظ معماري از سادگي برخوردار است، اما به طور عجيبي گردشگران و مولوي شناسان را مسحور خود مي‌كند، در ابتداي ورودي بنايي به سبك سقاخانه‌هاي ايران براي وضو ساخته شده است. دوستدارن مولانا مي‌گويند: اگر با دل پاك وضو بگيريد و مولانا را به دل صدا كنيد حاجت خود را خواهيد گرفت.

وارد بنا كه بشويد احساس خوشايندي شما را در بر مي‌گيرد. در ابتداي ورودي و بر سر مزار يكي از مريدان مولانا با خطي خوش نوشته شده است.

بازآ، بازآ، هر آنچه هستي بازآ

گر كافر و گبر و بت‌پرستي باز‌آ

اين درگه ما درگه نوميدي نيست

صدبار اگر توبه شكستي بازآ

آنها كه در نگاه نخست چشمشان در سمت چپ به قبور مريدان مولانا و اين بنا مي‌افتد، بي‌اختيار به گريه مي‌افتند.

از اين بخش كه بگذريد، به مزار خود مولانا مي‌رسيد كه در بالاي مزار با خطي خوش كلمات يا حضرت مولانا، يا حضرت سلطان العلما و آيات قرن مزين شده است.

مولانا در يكي از شرح‌هاي خود گفته بود: بعد از مرگم به دنبال مزارم در روي زمين مگرديد كه مزار ما در قلب و روح عارفان است.

مرده بدم زنده شدم گريه بدم خنده شدم

دولت عشق آمد و من دولت پاينده شدم

در بخش ديگري از آرامگاه نيز به شكل موزه، آثار مولانا و مريدانش به نمايش در آمده است.

قرآن‌هاي خطي، مهرها و تسبيح‌ها، تابلوهاي خطاطي شده و ... آثاري هستند كه در اين موزه به نمايش در‌آمده‌.

بر گرفته از --------> http://isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-635172

بالا