Mehdiwol
Registered User
جایزه نوبل معتبرترین جایزهٔ علمی است که به یک دانشمند تعلق میگیرد.جایزه نوبل در سال ۱۸۹۵، به وصیت کارخانهدار و شیمیدان سوئدی، آلفرد نوبل که بیشتر او را به دلیل ابداع دینامیت میشناسند، پایهگذاری شد.
در سال ۱۹۰۱ میلادی، نخستین جوایز این بنیاد اهدا شد. طبق وصیت وی، پنج جایزه بهطور سالانه در رشتههای فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح؛ به افرادی تعلق میگیرد که بیشترین خدمت را به بشر کرده باشند.
ششمین جایزه یعنی نوبل اقتصاد نیز در سال ۱۹۶۸ میلادی، توسط بانک مرکزی سوئد پایهگذاری شد که البته در لیست جوایز مرتبط با بنیاد نوبل جایی ندارد.
پایهگذاری جوایز نوبل در پی وصیت آلفرد نوبل شیمیدان، کارآفرین سوئدی و مخترع دینامیت صورت گرفت. آلفرد نوبل در طول زندگیاش چندین وصیتنامه نوشت. آخرین وصیتنامه وی در ۲۷ نوامبر سال ۱۸۹۵ اندکی بیش از یکسال قبل از مرگش نوشته شد. او در ۲۷ نوامبر سال ۱۸۹۵ وصیتنامه مذکور را در باشگاه سوئد-نروژ پاریس امضا کرد. اختراع نوبل مستقیما در ساخت مواد منفجره مورد استفاده قرار گرفت و او از استفاده نظامی از اختراعش به شدت ناراحت بود. گفته میشود درآن زمان، یک روزنامه فرانسوی به مناسبت مرگ لودویگ برادر نوبل، به اشتباه یک اعلامیههای درگذشت کودکان را به چاپ رساند و در آن آلفرد نوبل را «سوداگر مرگ» لقب داد؛ نوبل با خواندن این مطلب تصمیم گرفت که آخرین وصیتنامه خود را بنویسید. بر اساس این وصیتنامه، نوبل ۹۶ درصد از ثروت خود را به پایهگذاری مراسم اهدای پنج جایزه اختصاص داد:
"کلیه داراییهای نقدشدنی اینجانب باید صرف امور زیر شود:
این سرمایه باید توسط مجریان وصیتنامه اینجانب، برای خرید اوراق بهادار مطمئن سرمایهگذاری شود تا از سود آن هر ساله به افرادی که در سالهای آینده به حال بشریت بهترین بهرهها را به ارمغان میآورند جوایزی اعطا شود. سود حاصل از سرمایه مذکور باید به پنج قسمت مساوی تقسیم شده و به پنج مورد زیر اختصاص یابد: یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف یا اختراع در زمینه فیزیک دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف یا پیشرفت در زمینه شیمی دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف در زمینه فیزیولوژی یا پزشکی دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که در عرصه ادبیات بارزشترین اثر را با گرایشی آرمانگرایانه خلق کرده باشد؛ و یک قسمت به شخصی که برای ایجاد برادری در میان ملتها و انحلال یا کاهش نیروهای نظامی یا برگزاری یا حمایت از همایشهای صلحطلبانه بزرگترین و بهترین کار را انجام میدهد.
جوایز فیزیک و شیمی باید توسط فرهنگستان علوم سوئد؛ جوایز فیزیولوژی و پزشکی توسط موسسه کارولین در استوکهلم؛ جوایز ادبیات توسط فرهنگستان استوکهلم و جوایز قهرمانان صلح توسط کمیتهای که توسط استورتینگ انتخاب شده اهدا شوند. خواسته آشکار من اینست که در اهدای این جوایز، ملیت شخص مورد توجه قرار نگیرد تا صرفنظر از آنکه او اهل اسکاندیناوی است یا نه، شایستهترین فرد این جایزه را دریافت کند."
نمودار توزیع جوایز کل نوبل بر حسب کشورها تا سال ۲۰۱۰ :
جوایز نوبل 2012
جایزه نوبل اقتصاد: دو اقتصاددان آمریکایی برنده جایزه نوبل در رشته اقتصاد
بنابر اعلام آکادمی سلطنتی علوم سوئد، جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۱۲ به دو اقتصاددان آمریکایی به نامهای الوین روث و لوید شَپلی تعلق گرفته است.
در بیانیه این نهاد دلیل تصمیم فوق تأثیر پژوهشهای این دو اقتصاددان بر شکلگیری و بسط «زمینه پژوهشی رو به رشد» و کمک به ارتقا و بهبود عملکرد بازارهای بسیاری بوده است.
الوین روث ۶۰ سال دارد و به عنوان استاد در دانشگاه هارواد مشغول به کار است. لوید شَپلی، دیگر برنده جایزه نوبل اقتصاد امسال، ۸۹ ساله و استاد ممتاز دانشگاه کالیفرنیا است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس، آکادمی سلطنتی سوئد همچنین اعلام کرده است که «جایزه امسال در راستای کمک به حل مشکلی اساسی در علم اقتصاد اعطا شده است، اینکه چگونه بایدعوامل مختلف را در یک مجموعه به بهترین شکل کنار هم چید.»
نخستین تلاشهای لوید شَپلی درباره موضوع یاد شده به دهههای ۵۰ و ۶۰ میلادی باز میگردد، زمانی که این دانشمند علم اقتصاد با استفاده از «نظریه بازیها» به بررسی شیوههای گزینههای چینش اجزا و تخصیص دو به دوی آنها پرداخت. شپلی به همراه اقتصاددانی دیگر از ایالات متحده به نام دیوید گِیل یک فرمول ریاضی برای تناظر ۱۰ مرد و ۱۰ زن ارائه داد که به بیان ساده راهی برای جفت کردن اعضا بود به نحوی که هیچ کدام از عوض کردن زوج منتخب خود با دیگری منتفع نشوند.
الگوریتم فوق در عین سادگی کمک شایانی به درک بهتر اقتصاددانان از بازارهای مختلف کرد و الوین روث نیز در دهه ۱۹۹۰ این شیوه را به طور عملی در بازاری واقعی اجرا کرد و با استفاده الگوریتم ابداعی زوج شپلی و گِیل دانشجویان پزشکی آمریکایی را بین بیمارستانهای سطح کشور تقسیم کرد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد اعلام کرده که الوین روث و لوید شَپلی به واسطه دستاوردهایشان در زمینه «نظریه تخصیصهای پایدار و اجرای طراحی بازار» به دریافت جایزه نوبل اقتصاد سال ۲۰۱۲ نائل آمدهاند.
الوین روث در واکنش به خبر دریافت جایزه نوبل در مصاحبهای تلفنی با خبرنگاران در استکهلم گفت که با تماس تلفنی کمیته نوبل از خواب بیدار شده و خبر را دریافت کرده است. این اقتصاددان همچنین به شوخی گفت که اطمینان دارد دانشجویانش در دانشگاه استنفورد، جایی که او به عنوان استاد میهمان به تدریس مشغول است، «ازین به بعد در کلاسهایم بیشتر توجه خواهند کرد.»
دیوید وارش وبلاگ نویسی که تحولات علم اقتصاد را دنبال میکند درباره دستاورد الوین روث نوشته است که کار این دانشمند موجب «ظهور یک انقلاب در علم اقتصاد» شده است.
جایزه نوبل فیزیک: دو دانشمند آمریکایی و فرانسوی برنده جایزه نوبل در رشته فیزیک
جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۲ به دو دانشمند از کشورهای فرانسه و آمریکا تعلق گرفت. سرژ آروش فرانسوی و دیوید واینلند آمریکایی این جایزه را به خاطر دستاوردهای علمی خود در زمینه فیزیک کوانتوم دریافت کردهاند.
کشف روشهای مشاهده دنیای کوانتوم، انجام پژوهشهای منجر به ساخت ساعت های بسیار دقیق دارای کاربرد در طراحی نسل جدیدی از رایانههای فوق سریع از جمله افتخارات علمی برندگان جایزه نوبل فیزیک ۲۰۱۲ عنوان شده است.
به گزارش شبکه سی بیاس، بنابر اعلام آکادمی سلطنتی علوم سوئد، سرژ آروش و دیوید واینلند توانستهاند در قالب آزمایشهای خود در شاخه فیزیک کوانتوم روش جدیدی برای مشاهده ذرات کوانتومی، بدون نیاز به تخریب آنها، معرفی کنند.
این دو فیزیکدان که هر دو ۶۸ سال دارند، مطالعات و پژوهشهای خود را بر روی «نورشناخت کوانتومی» معطوف کردهاند که به چگونگی رفتار بین نور و ماده میپردازد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد در ادامه بیانیه خود میافزاید، «شیوههای بدیع دو دانشمند این شاخه از پژوهشهای علمی را به آستانه ساخت نوع جدیدی از رایانههای فوق سریع، بر مبنای اصول فیزیک کوانتوم، رسانده است.»
هیئت داوران آکادمی سلطنتی علوم سوئد با اشاره به «شیوههای تحقیق مبتکرانه» سرژ آروش و دیوید واینلند، گفتهاند که روشهای ابداعی این دو راه را برای مشاهده مستقیم ذرات کوانتومی باز کرده ، امری که پیش از این غیرممکن به شمار میآمد.
در حالی که دیوید واین لند موفق شده یونهای باردار را به کمک نور اندازهگیری کند، سرژ آروش توانسته «فوتونها»، یعنی همان ذرات بنیادی نور، را کنترل و اندازهگیری نماید.
در واکنش به خبر دریافت جایزه نوبل فیزیک، سرژ آروش که در کالج فرانسه و دانشسرای عالی پاریس شاغل است، در گفتوگوی تلفنی با خبرنگاران در استکهلم گفته که هنگام دریافت خبر برنده شدن به همراه همسرش در حال پیاده روی بوده و بیخبر از همه جا پاسخ تماس تلفنی داوران نوبل را داه است: «داشتم در خیابان راه میرفتم و از کنار یک نیمکت رد میشدم و توانستم بنشینم... جا خورده بودم.»
دیوید واینلند نیز فیزیکدانی از مؤسسه ملی استاندارد و فناوری شهر بولدر در ایالت کلرادوی آمریکاست.
جایزه نوبل شیمی: دو دانشمند آمریکایی برنده جایزه نوبل در رشته شیمی
دو دانشمند آمریکایی به نامهای رابرت لفکوویتز و برایان کوبیلکا به خاطر تحقیقات در زمینه نقش پروتئینها در هوشیاری سلول های بدن برای دریافت علائم خارجی و واکنش در قبال آنها روز چهاشنبه ۱۹ مهرماه، برنده جایزه نوبل در رشته شیمی شدند. این تحقیقات در تولید و کشف داروهای جدید و بهتر نقش موثری دارد.
به گزارش شبکه خبری سی بیاس سلطنتی علوم سوئد گفته است که این دو پژوهشگر در زمینه یک بخش از پروتئینهای گیرنده در بدن انسان کشفیات بزرگی انجام دادهاند.
حدود نیمی از داروها بر اساس قابلیتهای دریافت و واکنش نهفته در این پروتئینها عمل میکنند؛ بنابراین کشفهای جدید در این زمینه به دانشمندان کمک خواهد کرد تا داروهای موثرتری تولید کنند.
در بدن انسان حدود هزار نوع از این ترکیبات پروتئینی دریافتکننده وجود دارد. برخی از این دریافتکنندههای علائم و احساسها در ناحیه بینی، زبان و چشم قرار دارند و به ما کمک میکنند تا از حس بویایی، چشایی و شنوایی خود استفاده کنیم.
رابرت لفکوویتز ۶۹ ساله از پژوهشگران موسسه تحقیقات پزشکی هوارد هیوز و پروفسور دانشگاه پزشکی کارولینای شمالی است.
برایان کوبیلکا ۵۷ ساله و استاد دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا است.
رابرت لفکوویتز از طریق تماس تلفنی خطاب به یک کنفرانس خبری در شهر استکهلم گفت که از دریافت این جایزه بسیار هیجانزده است. رابرت کفکوویتز گفت هیچ خبر نداشته که کمیته انتخاب برندگان این جوایز وی را نیز در نظر گرفتهاند ولی در هر صورت دریافت چنین جایزهای همیشه برایش یک تصور زیبا بوده است.
برایان کوبیلکا نیز گفت که پس از دوبار تماس تلفنی کمیته نوبل با منزل وی در ساعت دو و نیم بامداد این خبر را دریافت کرد. وی افزود که در تماس دوم او موفق شد با پنج تن از اعضای کمیته تلفنی صحبت کند و با توجه به لهجه سوئدی این افراد در پایان باور کرد که این موضوع جدی و یک شوخی تلفنی نیست.
به گزارش شبکه خبری سی بیاس کمیته انتخاب جوایز نوبل در بیانیه خود گفته است که نحوه کنش و واکنش سلولها در مقابل محیط و انطباق خود با شرایط جدید، به عنوان مثال تاثیر آدرنالین در افزایش فشارخون و تشدید ضربان قلب، همواره یکی از اسرار علم پزشکی بوده است.
دانشمندان تصور میکردند که لایههای سطحی این سلولها نوعی گیرندگی در مقابل هورمنها دارند. رابرت لفکووتیز با استفاده از اشعه رادیواکتیو توانست این بخش گیرنده را شناسایی کرده و به مرور روش کار و تاثیرگذاری آنها را کشف کرد.
تحقیقات برایان کوبیلکا نیز نشان داد که یک خانواده بزرگ از این سلولهای پروتئینی گیرنده وجود دارند که اکنون «گیرندههای جی متصل به پروتئین» نامیده میشوند.
رئیس انجمن شیمی آمریکا گفت: «این جوایز کمک موثری خواهند بود برای ادامه تحقیقات دانشوران در زمینه شناخت سیستمهای شمیایی زیستی که در بدن انسان وجود دارند. هر دوی این دانشمندان نقش مهمی در شناخت بهتر از بیماریها ایفا کرده و این موفقیت کمک موثری خواهد بود برای تولید داروهای بهتر.»
اعلام برندگان جوایز نوبل امسال از روز دوشنبه آغاز شد. جایزه نوبل پزشکی به دو دانشمند بریتانیایی و ژاپنی به خاطر تحقیقات آنها در زمینه ژنتیک اعطا شد. روز سه شنبه نیز جایزه نوبل فیزیک به یک دانشمند فرانسوی و یک دانشمند آمریکایی به خاطر تحقیقات در مورد ذرات کوانتوم اعطا شد.
جایزه نوبل پزشکی: دو محقق بریتانیایی و ژاپنی برنده جایزه نوبل در رشته پزشکی
روز دوشنبه هفدهم مهرماه جايزه نوبل در رشته پزشکی به «جان گوردن» از بريتانيا و «شينايا ياماناکا» از ژاپن به خاطر کشف آنها در درمانهای ژنتيک اعطا شد. اين دو محقق در پژوهشهای خود به اين نتيجه رسيدهاند که میتوان برخی از سلولهای رشد يافته و تخصصی بدن انسان با تغيير در کارکرد آنها به سلولهای پايه تبديل کرد.
اين دو دانشمند اميدوارند که اين کشف جديد به زودی بتواند به روشهای درمانی موثرتری برای برخی از بيماریها منجر شود. يکی از عرصههايی که اين کشف جديد از هماکنون مورد توجه قرار گرفته، تغيير در کارکرد و يا به اصطلاح تغيير وظيفه برخی سلولهای بالغ برای جايگزين کردن بافتهايی است که بر اثر ابتلا به بيماری پارکينسون آسيب میبينند.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، کميته مسئول انتخاب برندگان نوبل پزشکی در شهر استکهلم در کشور سوئد در بيانيهای اعلام کرد که اين کشف، «دانش ما از نحوه رشد اعضای بدن انسان را به طور عميقی متحول کرده است.»
جان گوردن پژوهشگر بريتانيايی در سال ۱۹۶۲ کشف کرد که از «دی ان ای» سلولهای تخصصی در بدن قورباغه مثل سلولهای پوست و يا جداره روده میتوان برای خلق و توليد جنين قورباغه استفاده کرد. اين کشف ثابت کرد که دی ان ای از قابليتهای لازم برای توليد تمامی سلولهای بدن برخوردار است.
بيش از ۴۰ سال بعد در سال ۲۰۰۶ شينايا ياماناکا پژوهشگر ژاپنی نشان داد به يک روش بسيار ساده می توان سلولهای بالغ و تخصصی بدن انسان را دوباره به سلولهای پايه بدل کرد که در مرحله بعد میتوان از آنها برای خلق و توليد انواع سلولهای تخصصی ديگر استفاده کرد.
کميته مسئول انتخاب برندگان جايزه نوبل پزشکی در بخش ديگری از بيانيه خود میگويد: «کشفيات جان گوردن و شينايا ياماناکا ثابت کرده است که تحت شرايط ويژه ای سلولهای تخصصی میتوانند زمان و مسير رشد برخی بافت ها را به عقب برگردانند.»
به گفته اين کميته، کشفيات اين دو محقق ابزارهای جديدی را در اختيار پژوهشگران در سراسر جهان قرار داده که به نوبه خود به دستاوردهای درخشان و موثری در علم پزشکی منتهی میشود.
خبرگزاری آسوشيتدپرس يادآوری میکند که هفته پيش دانشمندان ژاپنی اعلام کردند که براساس روش های شينايا ياماناکا توانستهاند با استفاده از سلولهای پوست موش، تخمکهايی توليد کنند که بعدا به تولد بچه موشها منجر شده است.
جان گوردن که اکنون ۷۹ سال دارد مدتها استاد ارشد رشته زيست شناسی سلولی در دانشگاه کمبريج بود و اکنون در يک موسسه پژوهشی در شهر کمبريج که خود بنيانگذار آن بوده، کار میکند.
شينايا ياماناکا که متولد سال ۱۹۶۲ است در موسسه علمی «گلدستون» در سانفرانسيسکو و موسسه علمی «نارا» در ژاپن مشغول کار بوده است.
جایزه نوبل ادبیات: نویسنده چینی برنده ی جایزه ی نوبل در رشته ادبیات
مو یان نویسنده چینی که در میان مردم کشور خود بسیار محبوب است وبا داستانهای خود توانسته به شکل زیبایی تخیل و گرفتاریهای زندگی روزمره مردم را در هم بیامیزد، روز پنجشنبه جایزه نوبل ادبیات را از آن خود کرد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد در بیانیهای به مناسبت این انتخاب میگوید: «رئالیسم وهمآمیز این نویسنده قصههای قدیمی و بومی، تاریخ و دنیای امروزی را با هم در میآمیزد.»
به گزارش شبکه خبری سی ان ان، پس از اعلام این خبر غرور ملی چینیها روی شبکه اینترنت منعکس شد وی یکی از بازدیدکنندگان وبسایت جوایز نوبل در اظهار نظر خود نوشت: «چین بر میخیزد».
مو یان در کشوری مینویسد که در افتادن با سیاستهای حزب و حکومت میتواند به سانسور منجر شود.
مجله تایم در مصاحبهای در مورد او نوشته بود که مو یان با برگزیدن گذشته به عنوان بستر اصلی داستاهای خود و با کمک پوشیدگی نهفته در سبک رئالیسم جادوئیاش در حقیقت از تحریک کردن دستگاه سانسور چین پرهیز میکند.
مو یان در مصاحبه با این مجله گفته بود که به هنگام انتخاب داستانها و پرداختن آنها نگران سانسور نیست و عدم توانایی در پرداختن مستقیم به برخی از موضوعات به نقطه قوتی برای وی بدل شده است.
مو یان در حقیقت اسم مستعار نویسنده است و معنی آن در زبان چینی «حاضر نیستم حرف بزنم» است. نام اصلی این نویسنده گوئان مویه است و در شهری به نام گائومی در ایالت شاندونگمتولد شده است.
یکی از داستانهای بلند وی به نام «قورباغه» به مسئله تکفرزندی و روش کنترل جمعیت در چین میپردازد. او با ظرافت تمام سنت قدیمی جامعه چین را که فرزند پسر را ترجیح میدهد به نقد میکشد. وی نشان میدهد که چینیها به خاطر اینکه معتقدند پسرها برای تامین نیاز خانواده مفیدتر و حامل خون و عنوان خانوادگی هستند ترجیح میدهند صاحب پسر شوند.
مو یان در سالهای اخیر دو جایزه مهم ادبیات را در چین برده است که نشانهای تلقی میشود از آنکه جامعه و **** سیاسی چین حاضر است با این مسئله حساس برخورد بازتری داشته باشد.
برای دولت و اکثر مردم چین این نخستین جایزه نوبل ادبیات برای این کشور تلقی میشود چون جائو سینگ جیان، که در سال ۲۰۰۰ برنده جایزه نوبل در رشته ادبیات شد با وجودی که او زاده و تحصیلکرده چین است ولی اکنون شهروند فرانسه است.
منبع: رادیو فردا , ویکی پدیا
در سال ۱۹۰۱ میلادی، نخستین جوایز این بنیاد اهدا شد. طبق وصیت وی، پنج جایزه بهطور سالانه در رشتههای فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح؛ به افرادی تعلق میگیرد که بیشترین خدمت را به بشر کرده باشند.
ششمین جایزه یعنی نوبل اقتصاد نیز در سال ۱۹۶۸ میلادی، توسط بانک مرکزی سوئد پایهگذاری شد که البته در لیست جوایز مرتبط با بنیاد نوبل جایی ندارد.
پایهگذاری جوایز نوبل در پی وصیت آلفرد نوبل شیمیدان، کارآفرین سوئدی و مخترع دینامیت صورت گرفت. آلفرد نوبل در طول زندگیاش چندین وصیتنامه نوشت. آخرین وصیتنامه وی در ۲۷ نوامبر سال ۱۸۹۵ اندکی بیش از یکسال قبل از مرگش نوشته شد. او در ۲۷ نوامبر سال ۱۸۹۵ وصیتنامه مذکور را در باشگاه سوئد-نروژ پاریس امضا کرد. اختراع نوبل مستقیما در ساخت مواد منفجره مورد استفاده قرار گرفت و او از استفاده نظامی از اختراعش به شدت ناراحت بود. گفته میشود درآن زمان، یک روزنامه فرانسوی به مناسبت مرگ لودویگ برادر نوبل، به اشتباه یک اعلامیههای درگذشت کودکان را به چاپ رساند و در آن آلفرد نوبل را «سوداگر مرگ» لقب داد؛ نوبل با خواندن این مطلب تصمیم گرفت که آخرین وصیتنامه خود را بنویسید. بر اساس این وصیتنامه، نوبل ۹۶ درصد از ثروت خود را به پایهگذاری مراسم اهدای پنج جایزه اختصاص داد:
"کلیه داراییهای نقدشدنی اینجانب باید صرف امور زیر شود:
این سرمایه باید توسط مجریان وصیتنامه اینجانب، برای خرید اوراق بهادار مطمئن سرمایهگذاری شود تا از سود آن هر ساله به افرادی که در سالهای آینده به حال بشریت بهترین بهرهها را به ارمغان میآورند جوایزی اعطا شود. سود حاصل از سرمایه مذکور باید به پنج قسمت مساوی تقسیم شده و به پنج مورد زیر اختصاص یابد: یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف یا اختراع در زمینه فیزیک دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف یا پیشرفت در زمینه شیمی دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف در زمینه فیزیولوژی یا پزشکی دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که در عرصه ادبیات بارزشترین اثر را با گرایشی آرمانگرایانه خلق کرده باشد؛ و یک قسمت به شخصی که برای ایجاد برادری در میان ملتها و انحلال یا کاهش نیروهای نظامی یا برگزاری یا حمایت از همایشهای صلحطلبانه بزرگترین و بهترین کار را انجام میدهد.
جوایز فیزیک و شیمی باید توسط فرهنگستان علوم سوئد؛ جوایز فیزیولوژی و پزشکی توسط موسسه کارولین در استوکهلم؛ جوایز ادبیات توسط فرهنگستان استوکهلم و جوایز قهرمانان صلح توسط کمیتهای که توسط استورتینگ انتخاب شده اهدا شوند. خواسته آشکار من اینست که در اهدای این جوایز، ملیت شخص مورد توجه قرار نگیرد تا صرفنظر از آنکه او اهل اسکاندیناوی است یا نه، شایستهترین فرد این جایزه را دریافت کند."
نمودار توزیع جوایز کل نوبل بر حسب کشورها تا سال ۲۰۱۰ :
جوایز نوبل 2012
جایزه نوبل اقتصاد: دو اقتصاددان آمریکایی برنده جایزه نوبل در رشته اقتصاد
بنابر اعلام آکادمی سلطنتی علوم سوئد، جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۱۲ به دو اقتصاددان آمریکایی به نامهای الوین روث و لوید شَپلی تعلق گرفته است.
در بیانیه این نهاد دلیل تصمیم فوق تأثیر پژوهشهای این دو اقتصاددان بر شکلگیری و بسط «زمینه پژوهشی رو به رشد» و کمک به ارتقا و بهبود عملکرد بازارهای بسیاری بوده است.
الوین روث ۶۰ سال دارد و به عنوان استاد در دانشگاه هارواد مشغول به کار است. لوید شَپلی، دیگر برنده جایزه نوبل اقتصاد امسال، ۸۹ ساله و استاد ممتاز دانشگاه کالیفرنیا است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس، آکادمی سلطنتی سوئد همچنین اعلام کرده است که «جایزه امسال در راستای کمک به حل مشکلی اساسی در علم اقتصاد اعطا شده است، اینکه چگونه بایدعوامل مختلف را در یک مجموعه به بهترین شکل کنار هم چید.»
نخستین تلاشهای لوید شَپلی درباره موضوع یاد شده به دهههای ۵۰ و ۶۰ میلادی باز میگردد، زمانی که این دانشمند علم اقتصاد با استفاده از «نظریه بازیها» به بررسی شیوههای گزینههای چینش اجزا و تخصیص دو به دوی آنها پرداخت. شپلی به همراه اقتصاددانی دیگر از ایالات متحده به نام دیوید گِیل یک فرمول ریاضی برای تناظر ۱۰ مرد و ۱۰ زن ارائه داد که به بیان ساده راهی برای جفت کردن اعضا بود به نحوی که هیچ کدام از عوض کردن زوج منتخب خود با دیگری منتفع نشوند.
الگوریتم فوق در عین سادگی کمک شایانی به درک بهتر اقتصاددانان از بازارهای مختلف کرد و الوین روث نیز در دهه ۱۹۹۰ این شیوه را به طور عملی در بازاری واقعی اجرا کرد و با استفاده الگوریتم ابداعی زوج شپلی و گِیل دانشجویان پزشکی آمریکایی را بین بیمارستانهای سطح کشور تقسیم کرد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد اعلام کرده که الوین روث و لوید شَپلی به واسطه دستاوردهایشان در زمینه «نظریه تخصیصهای پایدار و اجرای طراحی بازار» به دریافت جایزه نوبل اقتصاد سال ۲۰۱۲ نائل آمدهاند.
الوین روث در واکنش به خبر دریافت جایزه نوبل در مصاحبهای تلفنی با خبرنگاران در استکهلم گفت که با تماس تلفنی کمیته نوبل از خواب بیدار شده و خبر را دریافت کرده است. این اقتصاددان همچنین به شوخی گفت که اطمینان دارد دانشجویانش در دانشگاه استنفورد، جایی که او به عنوان استاد میهمان به تدریس مشغول است، «ازین به بعد در کلاسهایم بیشتر توجه خواهند کرد.»
دیوید وارش وبلاگ نویسی که تحولات علم اقتصاد را دنبال میکند درباره دستاورد الوین روث نوشته است که کار این دانشمند موجب «ظهور یک انقلاب در علم اقتصاد» شده است.
جایزه نوبل فیزیک: دو دانشمند آمریکایی و فرانسوی برنده جایزه نوبل در رشته فیزیک
جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۲ به دو دانشمند از کشورهای فرانسه و آمریکا تعلق گرفت. سرژ آروش فرانسوی و دیوید واینلند آمریکایی این جایزه را به خاطر دستاوردهای علمی خود در زمینه فیزیک کوانتوم دریافت کردهاند.
کشف روشهای مشاهده دنیای کوانتوم، انجام پژوهشهای منجر به ساخت ساعت های بسیار دقیق دارای کاربرد در طراحی نسل جدیدی از رایانههای فوق سریع از جمله افتخارات علمی برندگان جایزه نوبل فیزیک ۲۰۱۲ عنوان شده است.
به گزارش شبکه سی بیاس، بنابر اعلام آکادمی سلطنتی علوم سوئد، سرژ آروش و دیوید واینلند توانستهاند در قالب آزمایشهای خود در شاخه فیزیک کوانتوم روش جدیدی برای مشاهده ذرات کوانتومی، بدون نیاز به تخریب آنها، معرفی کنند.
این دو فیزیکدان که هر دو ۶۸ سال دارند، مطالعات و پژوهشهای خود را بر روی «نورشناخت کوانتومی» معطوف کردهاند که به چگونگی رفتار بین نور و ماده میپردازد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد در ادامه بیانیه خود میافزاید، «شیوههای بدیع دو دانشمند این شاخه از پژوهشهای علمی را به آستانه ساخت نوع جدیدی از رایانههای فوق سریع، بر مبنای اصول فیزیک کوانتوم، رسانده است.»
هیئت داوران آکادمی سلطنتی علوم سوئد با اشاره به «شیوههای تحقیق مبتکرانه» سرژ آروش و دیوید واینلند، گفتهاند که روشهای ابداعی این دو راه را برای مشاهده مستقیم ذرات کوانتومی باز کرده ، امری که پیش از این غیرممکن به شمار میآمد.
در حالی که دیوید واین لند موفق شده یونهای باردار را به کمک نور اندازهگیری کند، سرژ آروش توانسته «فوتونها»، یعنی همان ذرات بنیادی نور، را کنترل و اندازهگیری نماید.
در واکنش به خبر دریافت جایزه نوبل فیزیک، سرژ آروش که در کالج فرانسه و دانشسرای عالی پاریس شاغل است، در گفتوگوی تلفنی با خبرنگاران در استکهلم گفته که هنگام دریافت خبر برنده شدن به همراه همسرش در حال پیاده روی بوده و بیخبر از همه جا پاسخ تماس تلفنی داوران نوبل را داه است: «داشتم در خیابان راه میرفتم و از کنار یک نیمکت رد میشدم و توانستم بنشینم... جا خورده بودم.»
دیوید واینلند نیز فیزیکدانی از مؤسسه ملی استاندارد و فناوری شهر بولدر در ایالت کلرادوی آمریکاست.
جایزه نوبل شیمی: دو دانشمند آمریکایی برنده جایزه نوبل در رشته شیمی
دو دانشمند آمریکایی به نامهای رابرت لفکوویتز و برایان کوبیلکا به خاطر تحقیقات در زمینه نقش پروتئینها در هوشیاری سلول های بدن برای دریافت علائم خارجی و واکنش در قبال آنها روز چهاشنبه ۱۹ مهرماه، برنده جایزه نوبل در رشته شیمی شدند. این تحقیقات در تولید و کشف داروهای جدید و بهتر نقش موثری دارد.
به گزارش شبکه خبری سی بیاس سلطنتی علوم سوئد گفته است که این دو پژوهشگر در زمینه یک بخش از پروتئینهای گیرنده در بدن انسان کشفیات بزرگی انجام دادهاند.
حدود نیمی از داروها بر اساس قابلیتهای دریافت و واکنش نهفته در این پروتئینها عمل میکنند؛ بنابراین کشفهای جدید در این زمینه به دانشمندان کمک خواهد کرد تا داروهای موثرتری تولید کنند.
در بدن انسان حدود هزار نوع از این ترکیبات پروتئینی دریافتکننده وجود دارد. برخی از این دریافتکنندههای علائم و احساسها در ناحیه بینی، زبان و چشم قرار دارند و به ما کمک میکنند تا از حس بویایی، چشایی و شنوایی خود استفاده کنیم.
رابرت لفکوویتز ۶۹ ساله از پژوهشگران موسسه تحقیقات پزشکی هوارد هیوز و پروفسور دانشگاه پزشکی کارولینای شمالی است.
برایان کوبیلکا ۵۷ ساله و استاد دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا است.
رابرت لفکوویتز از طریق تماس تلفنی خطاب به یک کنفرانس خبری در شهر استکهلم گفت که از دریافت این جایزه بسیار هیجانزده است. رابرت کفکوویتز گفت هیچ خبر نداشته که کمیته انتخاب برندگان این جوایز وی را نیز در نظر گرفتهاند ولی در هر صورت دریافت چنین جایزهای همیشه برایش یک تصور زیبا بوده است.
برایان کوبیلکا نیز گفت که پس از دوبار تماس تلفنی کمیته نوبل با منزل وی در ساعت دو و نیم بامداد این خبر را دریافت کرد. وی افزود که در تماس دوم او موفق شد با پنج تن از اعضای کمیته تلفنی صحبت کند و با توجه به لهجه سوئدی این افراد در پایان باور کرد که این موضوع جدی و یک شوخی تلفنی نیست.
به گزارش شبکه خبری سی بیاس کمیته انتخاب جوایز نوبل در بیانیه خود گفته است که نحوه کنش و واکنش سلولها در مقابل محیط و انطباق خود با شرایط جدید، به عنوان مثال تاثیر آدرنالین در افزایش فشارخون و تشدید ضربان قلب، همواره یکی از اسرار علم پزشکی بوده است.
دانشمندان تصور میکردند که لایههای سطحی این سلولها نوعی گیرندگی در مقابل هورمنها دارند. رابرت لفکووتیز با استفاده از اشعه رادیواکتیو توانست این بخش گیرنده را شناسایی کرده و به مرور روش کار و تاثیرگذاری آنها را کشف کرد.
تحقیقات برایان کوبیلکا نیز نشان داد که یک خانواده بزرگ از این سلولهای پروتئینی گیرنده وجود دارند که اکنون «گیرندههای جی متصل به پروتئین» نامیده میشوند.
رئیس انجمن شیمی آمریکا گفت: «این جوایز کمک موثری خواهند بود برای ادامه تحقیقات دانشوران در زمینه شناخت سیستمهای شمیایی زیستی که در بدن انسان وجود دارند. هر دوی این دانشمندان نقش مهمی در شناخت بهتر از بیماریها ایفا کرده و این موفقیت کمک موثری خواهد بود برای تولید داروهای بهتر.»
اعلام برندگان جوایز نوبل امسال از روز دوشنبه آغاز شد. جایزه نوبل پزشکی به دو دانشمند بریتانیایی و ژاپنی به خاطر تحقیقات آنها در زمینه ژنتیک اعطا شد. روز سه شنبه نیز جایزه نوبل فیزیک به یک دانشمند فرانسوی و یک دانشمند آمریکایی به خاطر تحقیقات در مورد ذرات کوانتوم اعطا شد.
جایزه نوبل پزشکی: دو محقق بریتانیایی و ژاپنی برنده جایزه نوبل در رشته پزشکی
روز دوشنبه هفدهم مهرماه جايزه نوبل در رشته پزشکی به «جان گوردن» از بريتانيا و «شينايا ياماناکا» از ژاپن به خاطر کشف آنها در درمانهای ژنتيک اعطا شد. اين دو محقق در پژوهشهای خود به اين نتيجه رسيدهاند که میتوان برخی از سلولهای رشد يافته و تخصصی بدن انسان با تغيير در کارکرد آنها به سلولهای پايه تبديل کرد.
اين دو دانشمند اميدوارند که اين کشف جديد به زودی بتواند به روشهای درمانی موثرتری برای برخی از بيماریها منجر شود. يکی از عرصههايی که اين کشف جديد از هماکنون مورد توجه قرار گرفته، تغيير در کارکرد و يا به اصطلاح تغيير وظيفه برخی سلولهای بالغ برای جايگزين کردن بافتهايی است که بر اثر ابتلا به بيماری پارکينسون آسيب میبينند.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، کميته مسئول انتخاب برندگان نوبل پزشکی در شهر استکهلم در کشور سوئد در بيانيهای اعلام کرد که اين کشف، «دانش ما از نحوه رشد اعضای بدن انسان را به طور عميقی متحول کرده است.»
جان گوردن پژوهشگر بريتانيايی در سال ۱۹۶۲ کشف کرد که از «دی ان ای» سلولهای تخصصی در بدن قورباغه مثل سلولهای پوست و يا جداره روده میتوان برای خلق و توليد جنين قورباغه استفاده کرد. اين کشف ثابت کرد که دی ان ای از قابليتهای لازم برای توليد تمامی سلولهای بدن برخوردار است.
بيش از ۴۰ سال بعد در سال ۲۰۰۶ شينايا ياماناکا پژوهشگر ژاپنی نشان داد به يک روش بسيار ساده می توان سلولهای بالغ و تخصصی بدن انسان را دوباره به سلولهای پايه بدل کرد که در مرحله بعد میتوان از آنها برای خلق و توليد انواع سلولهای تخصصی ديگر استفاده کرد.
کميته مسئول انتخاب برندگان جايزه نوبل پزشکی در بخش ديگری از بيانيه خود میگويد: «کشفيات جان گوردن و شينايا ياماناکا ثابت کرده است که تحت شرايط ويژه ای سلولهای تخصصی میتوانند زمان و مسير رشد برخی بافت ها را به عقب برگردانند.»
به گفته اين کميته، کشفيات اين دو محقق ابزارهای جديدی را در اختيار پژوهشگران در سراسر جهان قرار داده که به نوبه خود به دستاوردهای درخشان و موثری در علم پزشکی منتهی میشود.
خبرگزاری آسوشيتدپرس يادآوری میکند که هفته پيش دانشمندان ژاپنی اعلام کردند که براساس روش های شينايا ياماناکا توانستهاند با استفاده از سلولهای پوست موش، تخمکهايی توليد کنند که بعدا به تولد بچه موشها منجر شده است.
جان گوردن که اکنون ۷۹ سال دارد مدتها استاد ارشد رشته زيست شناسی سلولی در دانشگاه کمبريج بود و اکنون در يک موسسه پژوهشی در شهر کمبريج که خود بنيانگذار آن بوده، کار میکند.
شينايا ياماناکا که متولد سال ۱۹۶۲ است در موسسه علمی «گلدستون» در سانفرانسيسکو و موسسه علمی «نارا» در ژاپن مشغول کار بوده است.
جایزه نوبل ادبیات: نویسنده چینی برنده ی جایزه ی نوبل در رشته ادبیات
مو یان نویسنده چینی که در میان مردم کشور خود بسیار محبوب است وبا داستانهای خود توانسته به شکل زیبایی تخیل و گرفتاریهای زندگی روزمره مردم را در هم بیامیزد، روز پنجشنبه جایزه نوبل ادبیات را از آن خود کرد.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد در بیانیهای به مناسبت این انتخاب میگوید: «رئالیسم وهمآمیز این نویسنده قصههای قدیمی و بومی، تاریخ و دنیای امروزی را با هم در میآمیزد.»
به گزارش شبکه خبری سی ان ان، پس از اعلام این خبر غرور ملی چینیها روی شبکه اینترنت منعکس شد وی یکی از بازدیدکنندگان وبسایت جوایز نوبل در اظهار نظر خود نوشت: «چین بر میخیزد».
مو یان در کشوری مینویسد که در افتادن با سیاستهای حزب و حکومت میتواند به سانسور منجر شود.
مجله تایم در مصاحبهای در مورد او نوشته بود که مو یان با برگزیدن گذشته به عنوان بستر اصلی داستاهای خود و با کمک پوشیدگی نهفته در سبک رئالیسم جادوئیاش در حقیقت از تحریک کردن دستگاه سانسور چین پرهیز میکند.
مو یان در مصاحبه با این مجله گفته بود که به هنگام انتخاب داستانها و پرداختن آنها نگران سانسور نیست و عدم توانایی در پرداختن مستقیم به برخی از موضوعات به نقطه قوتی برای وی بدل شده است.
مو یان در حقیقت اسم مستعار نویسنده است و معنی آن در زبان چینی «حاضر نیستم حرف بزنم» است. نام اصلی این نویسنده گوئان مویه است و در شهری به نام گائومی در ایالت شاندونگمتولد شده است.
یکی از داستانهای بلند وی به نام «قورباغه» به مسئله تکفرزندی و روش کنترل جمعیت در چین میپردازد. او با ظرافت تمام سنت قدیمی جامعه چین را که فرزند پسر را ترجیح میدهد به نقد میکشد. وی نشان میدهد که چینیها به خاطر اینکه معتقدند پسرها برای تامین نیاز خانواده مفیدتر و حامل خون و عنوان خانوادگی هستند ترجیح میدهند صاحب پسر شوند.
مو یان در سالهای اخیر دو جایزه مهم ادبیات را در چین برده است که نشانهای تلقی میشود از آنکه جامعه و **** سیاسی چین حاضر است با این مسئله حساس برخورد بازتری داشته باشد.
برای دولت و اکثر مردم چین این نخستین جایزه نوبل ادبیات برای این کشور تلقی میشود چون جائو سینگ جیان، که در سال ۲۰۰۰ برنده جایزه نوبل در رشته ادبیات شد با وجودی که او زاده و تحصیلکرده چین است ولی اکنون شهروند فرانسه است.
منبع: رادیو فردا , ویکی پدیا