• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

نجوم

hwt

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
11 آگوست 2004
نوشته‌ها
15,954
لایک‌ها
2,415
مقالات و مطالب مربوط به نجوم رو در اين تاپيك بحث كنيم .

اميدوارم تاپيك باحالي بشه . :)
 

hwt

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
11 آگوست 2004
نوشته‌ها
15,954
لایک‌ها
2,415
ضمنا امروز روز جهاني نجوم هم هست . :D



امسال مراسم روز نجوم با توجه به وضعيت ماه و در هماهنگ ترين حالت ممکن با مراسم جهاني اين روز ، فردا جمعه برگزار خواهد شد و به همين منظور گروههاي نجومي مراسم گناگوني را در گوشه و کنار کشور تدارک ديده اند.
شهرهاي مشهد، شيراز، سعادت شهر، رشت، شهرري، اصفهان، فسا، و دهها شهر کوچک و بزرگ ديگر آمادگي خود را براي برگزاري هرچه بهتر اين روز اعلام کرده اند. اما در پايتخت ، تغيير عمده اي در اين مراسم نسبت به سالهاي قبل ديده مي شود . در حاليکه در چند سال گذشته همواره رصدخانه زعفرانيه تهران و پارک ان يکي از کانونهاي اين رماسم به ويژه در ساعات پاياني آن بود امسال به دليل تعميرات امکان استفاده از اين بنا ميسر نيست و به همين دليل اين مراسم به مرکز کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان در خيابان حجاب منتقل شده است . گروهي از شاگردان و معلمان رصد خانه زعفرانيه از ساعت ۱۴ در اين محل در انتظار علاقمندان دنياي آسمانها هستند.
امسال مراسم روزجهاني نجوم از سوي شاخه آماتوري انجمن نجوم ايران با شعار نجوم و آسمان پاک برگزار خواهد شد تا شايد توجه بيشتري از مردم را به خطرات آلودگيهاي نوري و کيفي هواي شهرهاي بزرگ جلب کند​
فرهنگسراي شفق (دانشجو) در خيابان يوسف آباد مرکز ديگري براي برگزاري اين مراسم در تهران است که مراسم آن از سوي گروههاي گوناگوني برگزار مي شود . گروهي از اعضاي شاخه آماتوري انجمن نجوم ايران ، مدرسه فرزانگان و ... در برگزاري اين مراسم مشارکت دارند . در عين حال بسياري از رصدخانه ها و مراکز نجومي ( نظير رصدخانه نياوران) مراسمي را براي مردم عادي برگزار خواهند کرد و بسياري از گروههاي نجومي همانند سال هاي گذشته ابزارهاي رصدي خود ر به خيابانها و ميان مردم خواهند آورد تا نجوم خياباني را ترويج دهند و مردم را در لذت بردن از زيباييهاي آسمان مشارکت دهند. گروه نجوم آماتوري «ايران» نيز اعلام کرده است مراسمي را با حضور در چندين دانشگاه تهرن برگزار خواهد کرد.
مراسم امسال در شرايطي برگزار مي شود که سال گذشته جايزه ايده هاي نو براي برگزاري مراسم نجوم از يوي اتحاديه نجوم به گروه دبيرستان فرزانگان ايران تقديم شد. امسال همچنين اين مراسم با استقبال وسيعی از سوي رسانه ها مواجه شده است به طوريکه روزنامه شرق روزگذشته به اهتمام شراگيم امينی با انتتشار ۴ صفحه ويژه به استقبال اين روز رفت و روزنامه جام جم نيز امروز صفحه دانش خود را به اين رويداد اختصاص داد و خبرگزاريها و شبکه های گوناگون تلوزيوني نیز از اين روز استقبال گشترده ای را به عمل آورده اند
سايت نجوم از همه افراد و گروههاي که اين مراسم را برگزار مي کند دعوت مي کند گزارش و عکسهاي خود را براي اين پايگاه اطلاع رساني ارسال نمايند. و در عين حال گزارشي از فعاليت خود را براي اطلاع اتحاديه جهاني نجوم پايگاه اين اتحاديه در نشاني ASTRONOMY LEAGUE ارسال دارند.
 

hwt

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
11 آگوست 2004
نوشته‌ها
15,954
لایک‌ها
2,415
[font=arial,helvetica]تصویری مرکب که با NGC 300 ترکیب شده توسط عکسهایی از تلسکوپ 100 اینچی موسسه کارنیج در واشنگتن یک کهکشان را با ستاره هایش پدیدار ساخت. این تلسکوپ در[/font]
galaxy.jpg
[font=arial,helvetica] رصد خانه لاس کامپانس (Las Campans) که از رنگ های قرمز و زرد سرچشمه میگیرد با تقویت فرابنفشی جستجو گر کهکشان ناسا به دست آمده.[/font]
جستجو گر کهکشان ناسا ردیاب نورهای فرابنفش بسیار دوردست فضا است. این عکس مرکب درپای پیشرفت و تکامل ستاره گان را نشان میدهد. ستاره گان داغ آبی جوان تسلط بر بازوهای بیرونی این کهکشان دارند.
در حالیکه ستاره گان پیرتر در منطقه هسته این کهکشان اجتماع کرده اند، که به صورت رنگهای زرد و سبز پدیدارند ( در عکس مقابل معلوم است).
حرارت گازهای این کهکشان توسط ستاره گان داغ جوان و تکانهای ناشی از پیچیده شدن حجم ستارهگان بر اثر انفجار و ابرنواختران در ناحیه صورتی رنگ که در عکس نیز معلوم است آشکار شده است.
این پدیده رنگ این کهکشان را آشکار میکند. محل آن در 7 میلیون سال نوری از زمین است. NGC 300 عضوی از گروهی از کهکشانهایی است که به نام گروه Sculptoo Group شناخته میشوند.
این کهکشان همانند راه شیری یک کهکشان مارپیچی است.
 

daftarekhaterat

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2003
نوشته‌ها
4,989
لایک‌ها
58
سن
42
محل سکونت
در قلب پاك او
خواهش ميكنم اگه كسي در مورد آسمان شب تبحر داره حتما اين بخش رو ياري بده. به نظر من بيشتر از مباحث كهكشاني و فلسفي طرفدار خواهد داشت. ;)
 

MohammadR

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
18 ژانویه 2004
نوشته‌ها
2,613
لایک‌ها
10
سن
34
محل سکونت
Tehran
من نجوم را خیلی دوست دارم. امسال هم که باشگاه دانش پژوهان جوان (المپیاد) المپیاد نجوم را هم به المپیادها اضافه کرده.
نظر شما در مورد سیاه چاله ها چیست؟ شنیدم جدیدا تقضشون کردن!
 

hwt

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
11 آگوست 2004
نوشته‌ها
15,954
لایک‌ها
2,415
گر عمرتان يارى كند و تا 13 آوريل 2029 زنده باشيد، مي­توانيد در سه قاره، چشم به راهِ جشن تماشاى سيارك باشيد؛ چيزى كه دنيا تا به حال نديده است.

در دسامبر گذشته، هنگامى كه ستاره­شناسان تخمين زدند سياركِ 2004 MN4 در سال 2029 به احتمال 1 در 38 ممكن است به زمين برخورد كند، اين سيارك براى دو روز خبرساز شد. اين تهديد به زودى برطرف شد، چرا كه تصاوير قديمى­اى يافت شد كه با تصحيح مدار سيارك به اندازه­ى كافى، تضمين مي­كرد كه اين سيارك، سياره­ى ما را براى برخورد از دست مي­دهد. اكنون، رصدهاى رادارى بسيار دقيق در 27، 29 و 30 ژانويه، مدار سيارك را حتى بيشتر تصحيح كرده است. سيارك همچنان مصمم است از خير زمين بگذرد، اما در واقع، واقعه­اى چشم­گير خواهد بود و سياركى قابل ديد با چشم غير مسلح را به نمايش خواهد گذاشت چيزى كه فقط يك بار در هزاره اتفاق مى­افتد.

Paul Chodas، Steve Chesley، Jon Giorgini و Don Yeomans در قالب "برنامه­ى جسمِ نزديكِ زمينِ1" ناسا، محاسبه كرده اند كه هنگام گذر از كنار زمين، فاصله­ى سيارك از سطح زمين، 7/4 شعاعِ زمين (30000 كيلومتر) خواهد بود. اين نصف فاصله­اى است كه مدار قبلى محاسبه مى­كرد. سيارك در آن هنگام بايد تا قدر 3/3 (به اندازه­ى كوچكترين ستاره در ملاقه­ى دب اكبر) درخشان شده باشد و در صورت­هاى فلكىِ سكستانت و خرچنگ با سرعت ْ42 بر ساعت به سوى شمال غربى حركت كند. اروپا، آفريقا و آسيا بهترين موقعيت ديد را خواهند داشت. 2004 MN4 با قطرى كه به تازگى 320 متر تخمين زده شده است، 2 ثانيه­ى قوسى، قطر ظاهرى خواهد داشت كه به اين ترتيب در تلسكوپ­هاى آماتورى به سختى تفكيك خواهد شد.

قاره­ى آمريكا، بهترين ديد را ساعت­ها پيش از اين موقع و هنگامى خواهد داشت كه سيارك هنوز در راه نزديك شدن است و تنها به قدر 7 رسيده. شب بعد، سيارك بسيار كم نورتر از اين و در نزديكى خط ديد ما به خورشيد خواهد بود.

مشاهدات رادارى توسط Lance Benner، Mike Nolan، Steve Ostro و Jon Giorgini و به وسيله­ى بشقاب غول­پيكر آرسيبو (Arecibo) در پورتوريكو انجام شده است. خبر خوب اين كه مدارِ تصحيح شده، همچنان بدون برخورد با زمين است: انرژىبرخورد در صورت انجام، حدود 850 مگاتُن مى­بود؛ يعنى 15 برابر قوى­تر از بزرگ­ترين بمب هيدروژنى كه تاكنون آزمايش شده و 60 برابر مهيب­تر از انفجار تانگوسكا (Tunguska) در 1908 در سيبرى. به گفته­ى Chodas و همكارانش، "گذر سياركى به اين اندازه از فاصله­اى اين­چنين نزديك به زمين، پديده­اى است كه به طور متوسط تنها هر 1300 سال ــ­يا چيزى در اين حدود ­ــ مى­توان انتظار آن را داشت."

تقويمتان را علامت بزنيد و اگر در سمتى از زمين هستيد كه براى تماشا مناسب نيست، براى پيوستن به اين مهمانى، ترتيب يك مرخصى را بدهيد.
 

hwt

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
11 آگوست 2004
نوشته‌ها
15,954
لایک‌ها
2,415
يک تيم بين المللي از ستاره شناسان در 29 آپريل اعلام كردند سياره اي بزرگ كه حدود ‪ ۵‬برابر از سياره مشتري بزرگتر است را كشف كرده اند.

بنابر خبر اختصاصي www.SetarehSorkh.com از فیزارگ ، فاصله اين سياره با ستاره مادرش حدود ‪ ۲‬برابر فاصله سياره نپتون از ستاره خورشيد است. اين سياره و ستاره آن، در فاصله حدود 200 ‬سال نوري از كره زمين و در نزديكي صورت فلكي "هيدرا"(مار آبي) قرار گرفته‌است.

جمعي از دانشمندان رصدخانه جنوبي اروپا(‪ (ESO‬در ماه سپتامبر تصاويري را از يك سياره كه در مدار ستاره‌اش بود، منتشر كردند اما سياره بودن آن جسم آسماني در آن زمان به صورت صد در صد مشخص نبود.

ستاره‌شناسان اين رصدخانه با ادامه تلاش خود و با استفاده از تلسكوپ قدرتمند "وي ال‌تي" در كشور شيلي به تازگي موفق شدند نشان بدهند كه اين جسم آسماني به راستي در مدار ستاره مذكور در گردش است و بنابراين مي‌توان آن را نخستين سياره خارج از منظومه‌شمسي كه مستقيما عكس برداري شده، دانست.

1115010181_don2.jpg
تاكنون حدود ‪ ۱۳۰‬سياره در خارج از منظومه شمسي شناسايي شده‌اند اما دانشمندان به غير از مورد اخير، هيچ‌گاه موفق به تهيه تصاوير مستقيم آنها نبوده و تنها از نشانه‌هايي نظير نيروي جاذبه آنها بر اجسام اطرافشان، پي به وجودشان برده‌اند.

ستاره‌شناسان عقيده دارند براي رصد و عكسبرداري از سيارات خاكي و بسيار كوچك و كم نور نظير كره زمين، به نسل جديدي از تلسكوپهاي بسيار قدرتمند نياز خواهد بود. با وجود آنكه سياره بودن جسم آسماني قرمز رنگ"2M1207b" تاييد شده، اما به گفته دانشمندان اين يك سياره بسيار غول پيكر و كاملا متفاوت با سياره‌اي نظير زمين است و به همين علت با فن‌آوري‌هاي كنوني رويت شده‌است





دانشمندان اروپايي اعلام كردند كه براي نخستين بار موفق به تصويربرداري از سياره‌اي خارج از منظومه شمسي شده‌اند كه در مدار ستاره‌اي بسيار دور، در گردش است.
 

hwt

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
11 آگوست 2004
نوشته‌ها
15,954
لایک‌ها
2,415
آژانس قضايی اروپا تصوير موزاييکی تازه ای را از صحنه زير پای کاوشگر هويگنس در حين فرود در جو تيتان منتشر کرد که شگفتی های تازه ای را اين قمر پر رمز و راز نشان می دهد.
نمای موزاييکی تازه منتشر شده از فرود هويگنس (چپ) و نمای مشهور هويگنس از سطح تيتان​
ماموريت كاسيني - هويگنس همچنان با اخبار حيرت انگيزی توجه همگان را به خود جلب می کند. ابتدا كاسيني با رمز گشايي حلقه هاي زيبا و اسرار آميز زحل و سپس تصاوير بي نظير هويگنس از سطح دومين قمر بزرگ منظومه شمسي،‌ تيتان.
گروهی از دانشمندان اروپايی و آمريكايی به همراه يك تيم بزرگ از دانشگاه آريزونا، موسسه مكس پلانك آلمان و رصدخانه پاريس، که تصاوير آرايه دوربين و طيف نگار راديوئي در حال فرود هويگنس (DISR) را بررسی می کنند هم اكنون پس از پردازش اطلاعات به دست آمده از نقشه برداري راديوِيي هويگنس (كاوشگر ساخت آژانس فضايي اروپا) هنگام فرود بر سطح تيتان كه در بيست و پنجم دي ۱۳۸۳ اتفاق افتاد، اولين تصوير موزاييكی پردازش شده را منتشر كرد و دريچه‌اي نويني را به سوي دنياي حيرت انگيز قلمرو ارباب حلقه ها گشود.
اين تصوير حاصل تركيب تصاويري است كه از فاصله 20كيلومتري سطح تيتان و حين چرخش هويگنس حول محور خود گرفته شده است. تصاوير منحصر به فرد اين كاوشگر در مجموعه هاي سه تائي به كاسيني مخابره شد. اما در تصاوير ارسالي به زمين به دليل چرخش كاوشگر هنگام فرود و نيز تداخل ميدان ديد دوربين ها ي مختلف آرايه تصوير بردار، در برخي قسمتها همپوشي وجود دارد. تيم DISR نيز در حال بررسي تشابهات موجود ‌مانند يک عارضه فيزيکی يكسان بين اين تصاوير و به کمک به هم چسباندن عکس ها در کنار هم است تا اين پازل پيچيده کامل شود.
روشها و پردازشگرهاي مختلفي برا ي تبديل تصاوير سه بعدي به دو بعدي وجود دارد كه مي تواند نقشه يا تصوير را از نظر اندازه،‌ ناحيه، ‌مسافت،‌ و پرسپكتيو به صورت بسيار واقعي نمايش دهد. بطور مثال پردازشگر استريوسكوپ براي تصاوير دو بعدي از كرات ( مانند زمين يا ساير كرات سماوي) به كار مي رود.
نمای خيالی از فرود هويگنس بر سطح پر رمز و راز تيتان​

در تصوير استريوسكوپي با لنز چشم ماهی (Fish eye) مانند اين تصوير، ‌مناطق روشن در نواحي شمال و غرب بيش ازساير قسمتها ديده مي شود و با خطوط تيره رنگي كه به نظر مي رسد كانالهاي گذر يک سيال باشند پوشيده شده و به سمت پايين جايي كه گمان مي رود خط ساحلي به همراه جزييات يك رودخانه و صخره ها باشد، منتهي شده است.
فرضيه هاي مختلفي درمورد منشا اين كانالها وجود دارد به نظر مي رسد بخشي از اين شبكه باريك و عميق بر اثر جريانات متان مايع،‌ و بارانهاي سيل آسای متان و برخي ديگر بر اثر جريانات زيرزميني متان و ديگر هيدروکربن های مايع به وجود آمده اند كه با زاويه ۹۰ درجه يكديگر را قطع مي نمايند. بزرگترين اين "متان راهه ها"در موقعيت ساعت ۱۲ روی تصوير ديده مس شود و از ورودي خط ساحلي شروع و به سمت چپ امتداد مي يابد و بزرگترين كانال فرسايشي زير زميني درموقعيت ساعت ۹ شروع می شود و در يك خط مستقيم به سمت بالا و چپ ادامه مي يابد. دهليز تاريك و بزرگي درست در پايين اين كانال ديده مي شود كه به نظر مي رسد يك كانال اصلي است و به بستر هموار و گلي درياچه مي ريزد.
احتمال مي رود روشنترين اشكال در شمال شرق، خط الراس تكه هاي يخي باشد كه اندكي از ساير نواحي پست اطراف مرتفع تر است.
 

ares

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
8 ژوئن 2005
نوشته‌ها
1
لایک‌ها
0
سلام
دوستان اگر به نجوم علاقه منديد انجمن هاي Pesria Astronomy جاي خوبيه يه سري بهش بزنيد بد نيست :)
http://www.persiaastronomy.com
 

Spiro

Registered User
تاریخ عضویت
26 مارس 2005
نوشته‌ها
854
لایک‌ها
6
39.gif

خوشم مياد پي تي شده يه دايرةالمعارف
مرسي عزيز
 

hwt

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
11 آگوست 2004
نوشته‌ها
15,954
لایک‌ها
2,415
:D اره والا پي تي خيلي جاي پر باريه ;)
 
بالا