sina86
Registered User
- تاریخ عضویت
- 27 آپریل 2008
- نوشتهها
- 3,309
- لایکها
- 35
کمبود آب، گرم شدن کره زمین و گسترش گازهای گلخانه، سالهاست سیاست صرفهجویی در انرژی را به یکی از مهمترین سیاستهای کشورهای توسعهیافته تبدیل کرده است. این جهتگیری رفته رفته بر انتخاب مصرفکنندگان نیز تاثیر گذاشته است.
یکی از ویژگیهایی که در تمام محصولات ارایه شده در نمایشگاه ایفا در نگاه اول جلب نظر میکند، حضور برچسبهای بزرگ انرژی بر محصولات صنعتی است؛ صرف نظر از این که این محصولات کاربرد خانگی داشته باشند یا اینکه در کدام فضا به کار گرفته شوند. یخچالهایی با برچسب انرژی A به همراه دو علامت مثبت، تلویزیونی که در حالت آماده به کار (Stand-by) تنها یک دهم وات برق مصرف میکند و نمایشگری که در حالت آماده به کار هیچ انرژیای مصرف نمیکند و تلویزیونهایی که روشناند و وات متر کنار آنها تنها عدد ۱۰۰ را نشان میدهد.
مصرف کمانرژی، یکی از ویژگیهایی است که تقریبا تمام غرفهداران "ایفا" - چه در بخش لوازم خانگی و چه در بخش لوازم الکتریکی و الکترونیکی - وقتی در مورد کالایشان تبلیغ میکنند، حتما بر آن انگشت میگذارند.
اما چرا مفهوم صرفهجویی در مصرف انرژی مدتی است چنین نقل هر محفلی شده است؟ چه اتفاقی افتاده که افکار عمومی در برخی کشورها تا این اندازه نسبت به این مفهوم حساس شده است؟
میتوان این موضوع را تا حدی، دست کم برای مصرفکننده عام، به دلایل مادی مربوط دانست. قضیه ساده است: پولی را که قرار است صرف آب و برق شود، میتوان برای خوراک و پوشاک بهتر یا سفر خرج کرد. اما موضوع را باید در سطح کلانتری نگریست.
گرم شدن کره زمین، پیامد مستقیم مصرف انرژی بیشتر
افزایش تولید گازهای گلخانهای از معضلاتی است که در تمام گردهماییهای ملی و بینالمللی زیستمحیطی، در مورد پیامدهای آن هشدار داده میشود. این امر سبب وقوع تغییرات جویای میشود که گاه برای درک آنها نیازی به ابزار خاصی نیست. تابستانها یا زمستانهای طولانی یا رفتارهای جوی غیرمعمول - همچون سیل یا طوفان در مناطقی که انتظار آن نمیرود - به اعتقاد کارشناسان، از جمله این پیامدها هستند.
افزایش متوسط دمای کره زمین یکی از پیامدهای تغییرات جوی است که بیش از هر چیز نگرانی دانشمندان را برانگیخته است. به اعتقاد کارشناسان، اگر متوسط دمای کره زمین تنها ۲ درجه گرمتر شود، بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری با خطر نابودی مواجه خواهند شد. آب شدن یخها در قطبهای زمین و بالا آمدن سطح آب اقیانوسها نیز خطر دیگری است.
افزایش سطح آبهای آزاد، به گفته کارشناسان، از ابتدای قرن ۱۹ به وضوح دیده میشود. از آن زمان تا کنون سطح این آبها به طور متوسط یک و هفت دهم میلیمتر در سال افزایش داشته است. این مقدار در سالهای اخیر آهنگ سریعتری به خود گرفته است. به اعتقاد دانشمندان، اگر تنها تودههای یخی جزیره "گرونلند" در دانمارک آب شوند، سطح آبهای آزاد تا چند متر بالا میآید. به گفته کارشناسان، این اتفاق ممکن است در ۱۵۰ سال آینده رخ دهد.
دانشمندان میگویند، در صورت آب شدن فقط تودههای یخی جزیره "گرونلند" دانمارک، سطح آبهای آزاد چند متر بالا خواهد آمد
بر اساس تازهترین محاسبات، سطح آبهای آزاد تا ۹۰ سال دیگر تا حدود ۶۰ سانتیمتر بالا میآید. دلیل این امر گرم شدن کره زمین و آب شدن یخها در دو قطب زمین است. با وجود این که ۶۰ سانتیمتر در طول ۹۰ سال رقم بزرگی به نظر نمیرسد، اما در برخی نقاط زمین، یک سانتیمتر بالا آمدن آب، تهدیدی برای حیات ساکنان است.
جزایر مالدیو در اقیانوس هند بهترین مثال در این مورد است. بلندترین جزیره در میان این مجموعه جزایر تنها حدود ۲ متر و نیم از سطح آب اقیانوسها ارتفاع دارد. محمد نشید، رییس جمهور مالدیو، پس از انتخاب به این سمت در سال ۲۰۰۸، اعلام کرد که اگر اوضاع به روال کنونی ادامه یابد، باید جزایر مالدیو را از ساکنان آن تخلیه کرد. به اعتقاد نشید، باید بخشی از درآمد سالانه از محل گردشگری در این کشور را، برای خرید احتمالی موطنی جدید پسانداز کرد. حال آوردن جمعیت حدود ۳۸۵ هزار نفری مالدیو به موطنی جدید یک سوی ماجراست و تامین زندگیشان ماجرایی دیگر؛ جمعیتی که بخش بزرگ آن از راه ماهیگیری و توریستم زندگی خود را میگذرانند.
اگر آب دریاها تنها یک متر بالاتر بیاید، حدود ۱۸۰ میلیون نفر از جمعیت کره زمین خانه و کاشانه خود را از دست میدهند. مشکلات اجتماعی و فرهنگیای که در پی مهاجرت این افراد به مناطق دیگر ایجاد میکند، زنگ خطر را برای دیگر کشورها نیز به صدا در میآورد.
فرسایش سواحل، پیشروی تدریجی آب در خشکی، غرق شدن تدریجی شهرهایی که پایینتر از سطح آبهای آزاد قرار دارند، بالا رفتن سطح آبهای زیرزمینی و ورود آب شور به آبهای شیرین و از بین رفتن زمینهای کشاورزی، از جمله تبعات گرم شدن کره زمین هستند.
بحران گرسنگی، پیامد مستقیم گرم شدن کره زمین
بر اساس آمار رسمی منتشرشده از سوی سازمان ملل متحد، هر شب حدود یک میلیارد نفر سر گرسنه بر بالین میگذارند. این عدد حدود یک ششم جمعیت کره زمین است. هر سال نیز نزدیک به ۹ میلیون نفر در سراسر جهان، جان خود را بر اثر گرسنگی از دست میدهند؛ یعنی تقریبا هر سه ثانیه یک نفر. بخش بزرگی از این تلفات را کودکان تشکیل می دهند.
البته بسیاری معتقدند که غذای کافی در جهان وجود دارد و تنها ناکارآمدی **** تقسیم و بهرهمند نبودن تمام نقاط زمین از منابعی یکسان، به بحران گرسنگی دامن میزند. به فرض درستی این نظریه، باز هم نمیتوان نقش تغییرات جوی را در کاهش دسترسی بخشی از انسانها به غذا منکر شد. کاهش سطح زیر کشت کره زمین به دلیل خشکسالی یا رانش زمین و فرسایش خاک، از بدیهیترین پیامدهای گرم شدن زمین هستند.
نگرانی از دلایل گفته شده و بسیاری عوامل دیگر، کشورهای بسیاری را به فکر مقابله پایدار با این معضل انداخته است. به همین دلیل است که کشورهای مهم صنعتی جهان، دستکم بر روی کاغذ، به کنترل نشر گازهای گلخانه ای متعهد میشوند. نگرانی از همین موضوع است که اوایل سال جاری؟ ۲۰۰۹، و پس از ۱۹ سال، سرانجام سبب تاسیس "آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر" (International Renewable Energy Agency) در شهر بن آلمان شد. یکی از وظایف اصلی این آژانس، پشتیبانی از دولتهای کشورهای صنعتی و در حال توسعه، برای بهکارگیری منابع انرژیای همچون باد، خورشید، آب و بهطور کلی انرژیهای تجدیدپذیر است. کمک به برطرفشدن مشکل گرمشدن کره زمین، یکی از سیاستهای مهم این آژانس است. "شورای جهانی انرژیهای تجدیدپذیر"، "مجمع جهانی بینالمجالس انرژیهای تجدیدپذیر"، "شبکه انرژیهای تجدیدپذیر قرن بیستویکم (REN21)" و "اتحادیه اروپایی انرژیهای تجدیدپذیر (EUROSOLAR)" نیز دیگر نهادهایی هستند که سیاستهایی مشابه دارند.
با توجه به نکات بر شمرده شده، استفاده بهینه از انرژی و لزوم صرفهجویی در مصرف آن، در کشورهای توسعهیافته تا حد بسیاری مورد توجه قرار میگیرد. تولید یک اجاق گاز سازگارتر با محیط زیست، همانقدر اهمیت دارد که وضع استاندارد یورو برای خودروها. به همین دلیل است که خودروسازهایی همچون ب. ام. و آلمان، برخی قطعات موتور خودرو را با فلزهای گرانبها میسازند تا از هدررفتن انرژی جلوگیری کنند. به همین دلیل است که یک شرکت در نمایشگاه ایفا روشی برای شبکه کردن رایانهها معرفی میکند که در آن شبکهای متشکل از تنها یک رایانه و چندین نمایشگر - به جای چند رایانه و چند نمایشگر - به وجود میآید؛ روشی که تا ۹۰ درصد در مصرف برق این شبکه صرفهجویی میکند. دقیقا به همین دلیل است که "ایفا" هم سبز است.