• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

ويتامين ها

amoo milad

Registered User
تاریخ عضویت
10 آگوست 2006
نوشته‌ها
318
لایک‌ها
0
محل سکونت
کرمانشاه
ويتا در زبان لاتين به معناى زندگى است. ويتامين ها، تركيبات شيميايى لازم براى رشد، سلامتى و متابوليسم و انجام وظايف بدن هستند و به طور كلى نقش مهمى در سلامت افراد ايفا مى كنند ولى متاسفانه از سوى اغلب مردم ناديده گرفته مى شوند.
افرادى كه رژيم غذايى مناسبى ندارند، نظير بيماران و افراد مسن و زنانى كه براى لاغر شدن دست به انتخاب رژيم هاى سرسخت مى زنند، اغلب دچار كمبود ويتامين هستند.
ويتامين ها را براساس حلاليت آنها به دو دسته تقسيم بندى مى كنند:
۱- ويتامين هاى محلول در چربى كه شامل A، D، E و K هستند.
۲- ويتامين هاى محلول در آب كه شامل ويتامين هاى گروه B و C هستند.
•ويتامين A
يكى از ويتامين هاى آنتى اكسيدان است كه سبب محافظت سلول ها از تخريب در برابر اكسيژن مى شود. ويتامين A براى حفظ سلامت چشم ها، پوست، رشد طبيعى و توليدمثل و سيستم ايمنى لازم است. ويتامين A نقش چشمگيرى در درمان بيمارى هاى چشم به ويژه شب كورى و بى نظمى هاى شبكيه و مردمك دارد و در پيشگيرى از عفونت ها به وسيله كمك به حفظ سطوح مخاطى بسيار موثر است. ويتامين A، در عين حال، خاصيت ضدسرطانى دارد و عوارض ظاهرى پيرى نظير چين و چروك پوست را به تاخير مى اندازد و با بيمارى هاى پوستى مبارزه مى كند.
سبزيجات و ميوه هاى زرد منبع خوبى براى ويتامين A به شمار مى روند. بهترين منبع بتاكاروتن (فرم غيرفعال ويتامين A كه در بدن فعال مى شود) هويج، سيب زمينى، اسفناج، كلم بروكلى، خربزه و كدو است.
مصرف منظم غذاهاى غنى از كارتينوئيد سبب كاهش ريسك برخى از بيمارى هاى بدخيم به دليل خواص آنتى آكسيدانى آنها مى شود.
ويتامين A فعال در غذاهاى حيوانى نظير جگر، كره، شير و زرده تخم مرغ به ميزان فراوان يافت مى شود. سبزيجات سبز تيره نظير پوست خيار و برگ كاهو يكى از مهمترين منابع ويتامين A به شمار مى روند.
البته مصرف مقادير زياد ويتامين A نيز عوارض خاصى به دنبال دارد. ريزش مو، خشكى پوست، سردرد، تهوع، آسيب كبدى و درد استخوان از جمله عوارض مصرف بى رويه ويتامين A هستند كه خوشبختانه با قطع و ويتامين اين علايم نيز برطرف مى شود.
•ويتامين D
ويتامين D در برابر حرارت مقاوم بوده و به راحتى اكسيده نمى شود و از آن گروه ويتامين هايى است كه با پختن و طبخ غذا از بين نمى رود. بهترين و غنى ترين منبع ويتامين D، نور خورشيد است. روغن ماهى، تخم مرغ و كره نيز از منابع مهم ويتامين D به شمار مى روند.
كمبود ويتامين D در كودكان سبب كاهش تشكيل استخوان و دندان شده و باعث پوكى استخوان در بالغين مى شود. مصرف زياد آن نيز سبب آسيب كليوى، قلبى و شكستگى استخوان مى شود. ويتامين D از آن نوع ويتامين هايى است كه در مصرف آن بايستى رعايت اعتدال صورت گيرد و حتماً تحت نظر پزشك متخصص مصرف شود.
•ويتامين E
ويتامين E نيز يك ماده آنتى اكسيدان است كه سبب بهبود سيستم ايمنى انسان مى شود و از فرآيند پيرى نيز پيشگيرى مى كند. روغن هاى گياهى تهيه شده از ذرت، سويا، آفتابگردان و فرآورده هاى تهيه شده از آنها نظير مارگارين بهترين منابع ويتامين E هستند. آجيل، حبوبات، سبزيجات سبز تيره، شيرمادر و جگر منابع مفيدى از ويتامين E به شمار مى روند. مصرف بيش از حد ويتامين E باعث بروز عوارضى چون سردرد، تهوع، خستگى، تارى ديد و تغييرات پوستى مى شود.
•ويتامين K
ويتامين K يكى از ويتامين هاى موثر در استخوان سازى است. اين ويتامين كه به ويتامين انعقاد خون مشهور است در منابع غذايى نظير سبزيجات با برگ سبز مثل كاهو، اسفناج، كلم بروكلى و گوجه فرنگى وجود دارد و از طرفى در روده توسط باكترِى ها ساخته مى شود.ويتامين K به مقدار ناچيزى در زرده تخم مرغ، جگر و پنير وجود دارد و چون از طريق روده ساخته مى شود، نياز چندانى به تامين آن از طريق مصرف غذا وجود ندارد. يكى از مهمترين مسائلى كه در طى مصرف ويتامين K اهميت دارد، منع مصرف آنتى بيوتيك است. آنتى بيوتيك سبب از بين رفتن باكترى هاى طبيعى روده شده و لذا بايستى از مصرف طولانى مدت و بى مورد آن پرهيز شود

--------------------------------
منبع
satsat.net
 
بالا