• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

چرا شیر به بعضی‌ها نمی‌سازد؟

icotab

Registered User
تاریخ عضویت
24 نوامبر 2011
نوشته‌ها
18
لایک‌ها
5
78932.jpg
برای آنكه بفهمیم چرا دسته‌ای از مردم، نسبت به شیر این‌گونه عكس‌العمل نشان می‌دهند و راهكار درست برای مقابله با این مشكل چیست، ....

شیر برای بسیاری از ما نوشیدنی خوش‌طعمی است كه صبح یا عصر، آن را با لذت، همراه با تكه‌هایی از یک كیك یا بیسكوییت می‌نوشیم اما برای خیلی‌ها، همین نوشیدنی گوارا، مایه دردسر و دل‌درد است؛ طوری كه ترجیح می‌دهند برای درد نكشیدن، دور شیر و بقیه لبنیات را خط بكشند...
برای آنكه بفهمیم چرا دسته‌ای از مردم، نسبت به شیر این‌گونه عكس‌العمل نشان می‌دهند و راهكار درست برای مقابله با این مشكل چیست، گفت‌وگویی داشته‌ایم با دكتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و ****‌درمانی و دانشیار دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران.

اینکه می‌گویند بعضی‌ها عدم تحمل لاكتوز شیر دارند، یعنی چه؟ این مشكل به چه علتی پیش می‌آید؟

عدم تحمل لاكتوز یك مشكل متابولیسمی ژنتیكی و مادرزادی است که باعث می‌شود به طور طبیعی، آن آنزیمی كه قند شیر را به گلوكز و فروكتوز می‌شكند (آنزیم لاكتاز)، در بدن تولید نشود.

از آنجا كه قند اصلی شیر، لاكتوز است؛ وقتی این افراد شیر می‌نوشند، نمی‌توانند این قند را به تركیبات ساده‌تر بشكنند و مقدار زیادی از این قند كه از طریق شیر و لبنیات وارد دستگاه گوارش‌شان می‌شود و امكان هضم ندارد، باقی می‌‌ماند و توسط میكروارگانیسم‌های موجود در دستگاه گوارش تخمیر می‌شود و در نتیجه، تركیبات حد واسطی ایجاد می‌شوند كه فشار اسمزی ایجاد می‌کنند و این به اسهال و نفخ می‌انجامد. این بیماری می‌تواند بسیار شدید باشد و جذب موادمغذی را مختل كند و نهایتا به مشكلات متابولیسمی و سوءتغذیه منجر شود.


اما بعضی‌ها در دوران شیرخوارگی به راحتی شیر را هضم می‌كنند اما در سنین بالاتر دچار این عدم تحمل می‌شوند!
خب، عدم تحمل به لاكتوز ممكن است به شكل سازشی هم به وجود آید. به عبارت دیگر، كسانی كه تا 2 سالگی مصرف شیر مادر در برنامه غذایی‌شان هست و بعد از این سن شیر را به طور كامل حذف می‌كنند و به مدت طولانی مصرف نمی‌كنند، اگر در سنین دیگر (مثلا در دوران دبیرستان) مجددا بخواهند به دلیل نقش شیر در رشد و نمو و تامین كلسیم و حتی توصیه‌های والدین و مربیان یك دفعه شیر مصرف كنند، از آنجا که ژن‌هایی كه در بدن، سنتز این آنزیم را برعهده دارند، برای مدت طولانی خاموش بوده‌اند، سنتز لاكتوز و آنزیم مربوط به آن در بدنشان به اندازه كافی نخواهد بود و ممكن است عوارضی مشابه افرادی كه به‌طور ژنتیكی، این آنزیم را از بدو تولد نداشته‌اند، در آنها دیده شود.

یعنی افرادی كه مبتلا به این ناراحتی هستند، مجبورند شیر و لبنیات را به كلی از برنامه غذایی‌شان حذف كنند؟

نه! بهترین انتخاب برای تمام آنها مصرف شیر كم‌لاكتوز یا بی‌لاكتوز است. در صنایع غذایی به كمك دستگاه‌های مخصوصی لاكتوز را از شیر حذف یا كم كرده‌اند و آن را به قندهای تشكیل‌دهنده آن (گلوكز و فروكتوز) شكسته‌اند و به این ترتیب، دیگر نیازی به هضم قند لاکتوز در بدن نیست.

افرادی كه حتی با خوردن شیر بدون لاكتوز هم دچار دل‌درد می‌شوند، چه کار باید بكنند؟
بعضی‌ها وقتی برای مدت زمان بسیار طولانی یك ماده غذایی را مصرف نكنند، ممکن است به تركیبات مختلف موجود در آن نیز حساسیت نشان دهند. ناسازگاری‌هایی نظیر دل‌درد مربوط به عدم استفاده طولانی‌مدت از یك ماده غذایی است. بنابراین مصرف كم و تدریجی این ماده غذایی می‌تواند بدن را سازگار و مشكلات را رفع كند.


پس دسته دوم كه مشكل ژنتیكی عدم تحمل به لاكتوز ندارند، می‌توانند دوباره شیر معمولی بخورند؟
بله؛ این دسته از افراد اگر شیر را به مقدار كم به برنامه‌غذایی خود اضافه كنند، می‌توانند كم‌كم مشكل خود را برطرف کنند تا آنزیم‌های مورد نیاز آنها به‌تدریج بازسازی شود.

آیا این افراد می‌توانند سایر مواد لبنی یا شیرهای مخلوط را مصرف كنند؟

لاكتوز قند شیر است و مخلوط كردن آن با كاكائو، شكلات یا انواع میوه‌ها هیچ تغییری در نوع قند آن به وجود نمی‌آورد. البته این افراد مشكلی در مصرف ماست و پنیر ندارند چون در ماست فرآیند تخمیر انجام می‌شود و طی آن قند لاكتوز به اسیدلاكتیك تبدیل می‌شود که برای هضمش نیازی به آنزیم لاکتاز نیست.


در جامعه ما تعداد افرادی كه به‌طور ژنتیكی مبتلا به عدم تحمل لاكتوز هستند بیشتر است یا تعداد افرادی كه به دلیل نخوردن طولانی‌مدت شیر دچار این عارضه شده‌اند؟
خب، درصد قابل‌توجهی از افراد جامعه ما از گروه دوم هستند و چون مدت طولانی شیر و لبنیات را از برنامه غذایی خود حذف كرده‌اند وقتی در سنین و شرایط مختلف مجبور می‌شوند شیر را در برنامه غذایی خود وارد كنند با عدم تحمل اتفاقی كه به دلیل مدت طولانی عدم مصرف شیر به وجود آمده، مواجه خواهند شد اما با مصرف حجم کم شیر رقیق‌شده می‌توان دستگاه گوارش را به ترشح آنزیم مورد نظر وادار کرد و از آن به بعد، این نوشیدنی ارزشمند را در برنامه غذایی روزانه گنجاند.




آيكوتب
 

tanha2011

Registered User
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2011
نوشته‌ها
3,240
لایک‌ها
251
محل سکونت
HAMEDAN
اینم بگم کل متن رو نخوندم خلاصه رو بگو بخونیم:weird:
 

jahan hamed

کاربر فعال تاریخ و گردشگری
کاربر فعال
تاریخ عضویت
27 مارس 2007
نوشته‌ها
8,763
لایک‌ها
808
محل سکونت
NET
ممنون جالب بود
 

Kasandra

کاربر افتخاری و فعال خاطرات
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
11 سپتامبر 2009
نوشته‌ها
2,876
لایک‌ها
5,889
محل سکونت
Among the untrodden ways...
منم دل درد میگیرم
مخصوصا اگه سرد باشه
ولی با ماست و سایر لبنیات مشکلی ندارم

من دبستاني كه بودم اگه اول صبح شيرگرم مي خوردم دل درد مي گرفتم اما خوشبختانه ديگه الان مدت زياديه كه با سرد و گرمش هيچ نوع مشكلي ندارم.
 

Web-Master

Registered User
تاریخ عضویت
25 اکتبر 2011
نوشته‌ها
9,899
لایک‌ها
8,483
من که باهاش مشکلی ندارم رفیق 6 هستیم
 

Bvafa

کاربر فعال ادبیات
کاربر فعال
تاریخ عضویت
26 آگوست 2010
نوشته‌ها
784
لایک‌ها
3,795
من شیر محلی اصلا نمی تونمبخورم دل درد میشم
اما با شیر پاکتی مشکل چندانی ندارم:دی
 

ShahramB

فروشنده معتبر
فروشنده معتبر
تاریخ عضویت
26 سپتامبر 2008
نوشته‌ها
4,305
لایک‌ها
590
سن
35
محل سکونت
خوشــــــا شیــــــــــــــــــــــــــــــــراز
من دبستاني كه بودم اگه اول صبح شيرگرم مي خوردم دل درد مي گرفتم اما خوشبختانه ديگه الان مدت زياديه كه با سرد و گرمش هيچ نوع مشكلي ندارم.
من دبستانو یادم نیست شیر گیرمون میومد یا نه :دی
این چیزی که گفتم واسه دیروز پریروزه :دی
 

Kasandra

کاربر افتخاری و فعال خاطرات
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
11 سپتامبر 2009
نوشته‌ها
2,876
لایک‌ها
5,889
محل سکونت
Among the untrodden ways...
من شیر محلی اصلا نمی تونمبخورم دل درد میشم
اما با شیر پاکتی مشکل چندانی ندارم:دی

آها! همين دقيقا! نه اينكه با شيرمحلي مشكلي داشته باشم ها اما راستش از همون بچگي اصلا رغبت نمي كردم بخورم!!! :blush:

شيرپاكتي هم كه بله خيلي خوبه البته اگه ميهن باشه-گرچه بستنيش خوشمزه تره ! :D -خيلي بهتره! :D
من دبستانو یادم نیست شیر گیرمون میومد یا نه :دی
این چیزی که گفتم واسه دیروز پریروزه :دی

ايني كه گفتم منظورم اين بود كه تو اون سن و سال وگرنه مطمئن باشيد به ما هم اون موقعها تو مدرسه از اين چيزها نمي دادند. اون تي تاپهاي پم پم و اينا هم با پول تغذيه كه از خونه مي برديم مي خريديم مي خورديم! :blush:
 

paymanparsa

کاربر فعال موسیقی و آشپزی
کاربر فعال
تاریخ عضویت
2 اکتبر 2009
نوشته‌ها
211
لایک‌ها
237
محل سکونت
tehran
آها! همين دقيقا! نه اينكه با شيرمحلي مشكلي داشته باشم ها اما راستش از همون بچگي اصلا رغبت نمي كردم بخورم!!! :blush:
شيرپاكتي هم كه بله خيلي خوبه البته اگه ميهن باشه-گرچه بستنيش خوشمزه تره ! :D -خيلي بهتره! :D
ايني كه گفتم منظورم اين بود كه تو اون سن و سال وگرنه مطمئن باشيد به ما هم اون موقعها تو مدرسه از اين چيزها نمي دادند. اون تي تاپيهاي پم پم و اينا هم با پول تغذيه كه از خونه مي برديم مي خريديم مي خورديم! :blush:

درود
کاساندرای عزیز
دوره ای که ماها مدرسه می رفتیم ، فقط زهرمار می دادن در مدارس ، حتی از قیافه های مدیر ها و ناظم ها و معلمهامون که قرار بوده مثلا مهر و محبت بباره فقط زهر مار می بارید
و اما ،
دوستانی که مشکل لاکتوز اینتولرانس دارن و نمیتونن شیر ( و البته بستنی )مصرف کنن ، میتونن با مصرف ماست و پنیر و سایر فرآورده های بدون لاکتوز و یا کم لاکتوز ( دوغ و ...) مواد معدنی و پروتئین مورد نیازشونو تأمین کنن ، جدیدا هم که خوشبختانه شیر کم لاکتتوز برای مصرف این دوستان در دسترسه ، ولی این عارضه همونطور که اشاره شد ، در اثر از بین رفتن آنزیمی در بدن هست که شیر رو تجزیه می کنه ، پس یادتون باشه اگه بچه دار شدید، بعد از این که از سن شیرخوارگی عبور کرد هم بهش شیر بدین و روزانه این کارو انجام بدین تا این آنزیم مربوطه در بدنش از بین نره و به این عارضه مبتلا نشه ...:wacko:
 

Snow

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
16 مارس 2007
نوشته‌ها
380
لایک‌ها
215
محل سکونت
Music Forum

paymanparsa

کاربر فعال موسیقی و آشپزی
کاربر فعال
تاریخ عضویت
2 اکتبر 2009
نوشته‌ها
211
لایک‌ها
237
محل سکونت
tehran
سلام،

پیمان عزیز این مشکلی که می‌گین افراد دارن چطور نمود میکنه؟

اسنوی عزیز ؛ همونطوری که توی پست اول تاپیک توضیح داده شده ، بیشتر سیاه پوستان و افراد نژادهای شرقی دچار این عارضه میشن و اون هم به دلیل قطع مصرف شیر پس از سن نوپایی هست ، بطوریکه قند لاکتوز موجود در شیر که قندی نسبتا درشته و از ترکیب دو قند شش کربنه گلوگز و گالاکتوز درست شده و در هضم باید به قندهای ساده تر و کوچک تر تجزیه بشه به دلیل عدم وجود اون آنزیم مخصوص این واکنش ، تجزیه نمیشه و در عوض در مرحله جذب مورد استفاده بدن قرار نمی گیره ، از طرفی میکرو ارگانیسمهای موجود در سیستم گوارشی بدن ، میان و این قند رو تخمیر می کنن و در نتیجه شخص دچار عوارض گوارشی نظیر اسهال و بیشتر مواقع نفخ ، ورم معده و مواردی از این دست میشه ...
البته اختلالاتی که در افراد با خوردن شیر ممکنه ایجاد بشه همه شون در نتیجه این لاکتوز اینتولرنس نیست و موارد دیگه ای هم میتونه باشه که در پست اول بهشون پرداخته شده توسط دوستمون ... مهم اینه که اگه میدونین لاکتوز اینتولرنس ندارین و باز هم با خوردن شیر مشکل دارین بهتره تلاش کنین از شیرهای هموژنیزه و استریلیزه استفاده کنین که هضمشون به مراتب راحت تر صورت می گیره :happy:
 

rasoooli

Registered User
تاریخ عضویت
4 ژانویه 2007
نوشته‌ها
1,683
لایک‌ها
325
محل سکونت
تهران
كسايي كه مشكل دارند شير رو بجوشونند بعد بخورند
 

Venom

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
1 می 2006
نوشته‌ها
961
لایک‌ها
3,914
پس مشکل همگانیه ! من فکر میکردم فقط خودم مشکل دارم !
ولی مشکل من خیلی عجیبه. وقتی شیر میخورم شکمم بزرگ میشه !! :دی یعنی اگه یه لیوان شیر بخورم شکمم یه جوری میشه که انگار سه تا پیتزا با هم خوردم و داره میترکه !
 
بالا