جیلبریک کردن در iOS یا سیستم عامل مخصوص دستگاه های قابل حمل شرکت اپل که به iDevice ها هم مشهور هستند ؛ روند از بین بردن محدودیت های تحمیل شده توسط اپل برای این دستگاه ها است. به عبارتی دیگر اپل تنها اجازه نصب برنامه ها و کدهای تایید شده توسط اپل را روی دستگاه های تولیدی این شرکت می دهد یعنی کدهایی که توسط اپل تایید شده و روی App Store ( فروشگاه نرم افزاری شرکت اپل ) قرار می گیرد و اگر از کد ها و API های غیر مجاز شناخته شده توسط اپل استفاده شود این برنامه ها از فروشگاه اپل حذف شده و توسط اپل ساین ( Sign ) نخواهد شد در نتیجه امکان نصب آن به صورت عادی روی iDevice ها وجود نخواهد داشت.
جیلبریک کردن امکان نصب کدهای ساین نشده توسط اپل را برای کاربر روی iDevice خود فراهم می کند.
جیلبریک کردن که با استفاده از هسته های ( Kernel ) سفارشی انجام می شود , به چنین دستگاه هایی یعنی آی فون، آی پاد لمسی، و تلویزیون اپل نسل 2 اجازه می دهد تا کاربران این سیستم عامل دارای دسترسی root ( روت دسترسی معادل Administrator ویندوز برای سیستم عامل های بر مبنای Unix است ) به سیستم عامل باشند.
جیلبریک کردن امکان دانلود برنامه های اضافی، پسوند ها و تم ها که از طریق فروشگاه App اپل رسمی در دسترس نیست برای کاربر فراهم می کند. نام jailbreaking به معنای شکستن دستگاه از "زندان" خود است که یک اصطلاح فنی در سیستم عامل های بر مبنای یونیکس است، با جیلبریک کردن هنوز هم می توانید از Store App، آیتونز، و سایر عملکردهای طبیعی مانند برقراری تماس تلفنی استفاده کنید.
این عمل در ایالات متحده قانونی می باشد یعنی شما اختیار کامل دستگاهی که خریداری کرده اید را دارا می باشید اما شرکت اپل وارانتی دستگاه جیلبریک شده را باطل می داند.
دلایل برای جیلبریک کردن
اضافه کردن ویژگی هایی مثل بلوتوث , دلیوری برای SMS و ... که در حالت عادی روی این دستگاه ها موجود نیست
آنلاک کردن : یعنی خارج کردن گوشی از حالتی که فقط با سیم کارت های یک اپراتور خاص فعال می شود
رهایی از سیستم سانسور اپل برای مطالب قرار گرفته روی App Store
امکان نصب کردن برنامه های کرک شده ( قفل شکسته )
انواع جیلبریک
tethered : در این نوع جیلبریک که در سایتهای ایرانی به "تدر" مشهور شده دستگاه بعد از جیلبریک کردن تمام بهبود های مربوط به جیلبریک را داراست اما اگر دستگاه خاموش شود برای روشن شدن مجدد نیاز به اتصال به کامپیوتر و اجرای مجدد نرم افزارهای جیلبریک کنند مانند redsn0w خواهید داشت بنابراین این جیلبریک در حالت غیر ضروری مناسب نیست ؛ چون اگر دستگاه خاموش شود و شما دسترسی به کامپیوتر نداشته باشید دستگاه عملاً بی استفاده خواهد شد
untethered : این نوع جیلبریک (مشهور شده با نام " آنتدر " در سایتهای ایرانی ) مشکل گفته شده در نوع قبلی را ندارد و دستگاه حتی اگر خاموش هم شود بدون مشکل روشن شده و اخلالی در عملکرد آن به وجود نمی آید