• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

کافه‌ قنادی رکس

مهندس ساخت و ساز

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
5 فوریه 2014
نوشته‌ها
60
لایک‌ها
24
سن
39
کافه‌ قنادی رکس
قنادی رکس از معروف‌ترین و قدیمی‌ترین کافه‌قنادی‌های مدرن تبریز است که بعد از چند دهه تعطیلی به تازگی شعبه جدید آن افتتاح شده است .
موقعیت جغرافیایی:

قنادی رکس از معروف‌ترین و قدیمی‌ترین کافه‌قنادی‌های مدرن تبریز است که ۷۵ سال پیش در سال ۱۳۱۶ تاسیس شده است و شعبه مرکزی آن دارای یک کافه بوده است که تا ۱۳۵۷ فعال بوده و به عنوان یک فضای مدرن، پاتوق و محل ملاقات جوانان جامعه آن زمان بوده است. قنادی در تبریز، میدان فهمیده ، مرکز خرید لاله پارک واقع می باشد.پدر و مادر طراح پروژه (همچون بسیاری از زوج‌های جوان آن روزها) خاطرات خوشی از رفت و آمدشان به این مکان در دهه ۵۰ دارند. ضمنا این مکان، محل ملاقات افراد سرشناس تبریز بوده است.

17_1.jpg


مدت زمان طراحی و اجرا:
طراحی پروژه از شهریور ۱۳۹۱ آغاز شده و در آذر ۱۳۹۱ خاتمه یافته است. (حدود ۴ ماه)
اجرای پروژه از دی ۱۳۹۱ آغاز شده و در اردیبهشت ۱۳۹۲ پایان یافته است. (حدود ۵ ماه)

18_1.jpg


ویژگی پروژه:
• پیوستگی و ارتباط کارکردی و بصری فضای داخلی و خارجی (قنادی و کافی‌شاپ) و استفاده بهینه از تراس.
• احیایِ بخشِ کافی شاپِ قنادی رکس بعد از ۳۵ سال در شعبه جدید.
این کافه نسبتا بزرگ (کمی کوچکتر از کافه نادری) در طبقه دوم شعبه مرکزی این قنادی در خیابان شهناز تبریز واقع بوده و متاسفانه بعد از رویداد ۱۳۵۷ تعطیل شده و در حال حاضر از آن به عنوان انبار استفاده می‌شود.
در طراحی شعبه جدید این قنادی، توجه ویژه‌ای به احیایِ بخش کافه به عنوان یک فضای اجتماعی شده است. تلاش بر این بوده که سابقه ۷۵ ساله این کافه و نقش آن در عرصه اجتماعی تبریز، بعد از ۳۵ سال تعطیلی، مجددا در کالبدی نوین و مکانی جدید احیا شود.



ایده اصلی پروژه، تلفیق کاربری قنادی (در فضای بسته) با کافی‌شاپ (در فضای نیمه‌باز تراس)، از طریق طراحی یکپارچه و پیوسته عناصر معماری (سقف، کف و عناصر عمودی) بوده است. انتخاب محل کافه (در تراسی ۹۰ متری که چشم‌انداز مناسبی به محوطه دارد) و نیز طراحی عناصر آن (۸ میز معلق بدون پایه) به صورتی انجام شده است که فضایی باز، آزاد و بدون پیرایه‌های اضافی به وجود آورد و ارتباط کارکردی و بصری منسجمی با فضای داخلی (قنادی) داشته باشد. در فضای داخلی نیز، موزه کوچکی از سوابق ۷۵ ساله این کافه‌قنادی پیش‌بینی شده و اشیاء مختلف متعلق به کافه قدیمی، در آن قرار داده شده است.


در این پروژه، با توجه به پیچیدگی اجرای قوس‌های سقف (اجرای چوب و پلکسی با ابعاد بزرگ بر روی قوس) و عناصر میزهای معلق (کنسول‌های دوطرفه و آویز که همگی تنها از یک نقطه تکیه‌گاه دارند)، دقت ساخت قطعات و محاسبات سازه، موضوعی بسیار کلیدی و مهم بود. از این‌رو، تمامی قطعات و عناصر پروژه (اعم از بخش‌های فلزی، پلکسی و چوب)، در کارگاه، بر مبنای نقشه‌های دقیق اجرایی و شابلن‌هایی در مقیاس یک به یک ساخته شده و از تهران به تبریز حمل شده و در محل پروژه نصب گردیده است.

7_12.jpg


کل پوشش سقف کاذب، در مساحتی برابر با ۱۸۰ مترمربع، به صورتی طراحی و اجرا شده است که تکیه‌گاهی از پائین یا دیوارها ندارد و به صورت معلق دیده می‌شود. این سقف بر روی زیرساختی از شاسی‌ها و تیرهای فلزی آویز و خرپایی سوار شده است. پوشش‌های چوبی از چوب خالص روسی، به ضخامت ۳ سانتیمتر است که در بخش‌های قوسی نیز با همین ضخامت اجرا شده است. پلکسی‌های سقف از جنس مات و پخش‌کننده نور به ضخامت ۱۰ میلیمتر است که با توجه به ابعاد بزرگ بخش‌های قوسی، در کوره مخصوص و بر روی شابلن‌های فلزی خم شده‌اند. در پشت پلکسی‌ها، نورهای ال‌ای‌دی تعبیه شده است که سطوح پلکسی را به صورت یکدست روشن می‌کنند.

5_18.jpg



در بخش میانی فضای داخلی، ساز و کاری از دو آئینه بزرگ روبروی هم تعبیه شده است که علاوه بر تعریف و سازماندهی حوزه کارکردی و فضایی محل آماده‌سازی کافی‌شاپ (کانتر U شکل)، درک متفاوتی از فضا، از طریق انعکاس بی نهایت نور، رنگ و تصویر ایجاد می‌کند. با توجه به موقعیت و ابعاد بزرگ این آینه‌ها، مشتریان کافه‌قنادی علاقمندند لحظاتی مابین این دو آئینه قرار گرفته و تصویر متفاوتی از خود و محیط را تجربه کنند. ضمنا انعکاس بی‌نهایت امتداد خطوط سقف، کف و فضای باز تراس در این آئینه‌ها، موجب بزرگ‌تر به نظر آمدن فضا شده و فضای تراس (کافه) را با فضای داخل (قنادی) ترکیب کرده است.


11_7.jpg



سازه پروژه از نوع فلزی و ترکیبی از تیرهای آویز و کنسول است که بر روی سازه اصلی بنا سوار شده است. در خصوص تاسیسات، عمده فعالیت انجام شده در بخش تاسیسات الکتریکی و روشنایی است که ترکیبی از نورپردازی نقطه‌ای و گسترده، با استفاده از لامپ‌های ال‌ای‌دی بوده است.

12_8.jpg



16_2.jpg




مشاهده تصاویر بیشتر و ادامه مطلب تفضیلی تر راجع به پروژه در لینک زیر:
http://ccop.ir/ViewText.aspx?Id=5290&کافه‌-قنادی-رکس
 
بالا