• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

۱۵ روشی می توان به امنیت شبکه بهتری دست یافت

panasonic.ir

Registered User
تاریخ عضویت
2 سپتامبر 2013
نوشته‌ها
298
لایک‌ها
51
محل سکونت
تهران
smb-wireless-network_1160-100052356-gallery.jpg




اگر شما هم از سرعت پائین رایانه خود گله مند هستید و معتقدید که بعضی از اوقات رایانه ها خنگ می شوند و به درخواست های شما جواب منطقی نمی دهند و بعضی از اوقات تبدیل به اسب هایی سرکش شده و هرچیزی را که خودشان دوست دارند انجام می دهند و دستورات شما را نادیده می گیرند با ما همراه شوید تا گوشه ای از دلایل خنگی رایانه را باهم مرور کنیم و به دستوراتی که در متن مقاله آورده شده است اهمیت بدهید و آنها را اجرا کنید تا ببینید که رایانه چه دوست خوبی برای شماست و چگونه مطیع و فرمانبردار شما می شود.
اگر به دنبال علت افت سرعت رایانه خود هستید و از ویروسی شدن و یا احتمال نفوذ ویروس ها به رایانه خود کلافه شده اید حتماً موارد زیر را بخوانید و سعی کنید که آنها را اجرا کنید.
۱) Defrag کردن هارددیسک رایانه – یکپارچگی
این عملیات که یکی از ساده ترین عملیات های سیستم عامل است و در کلیه Operating system ها نیز پیش بینی شده است باعث سازماندهی فایل های موجود بر روی هارددیسک شما خواهد شد. بعد از انجام این عملیات امکان بازیابی فایل ها با سرعت بیشتری در اختیار شما قرار می گیرد.
۲) حذف فایل های موقت:
احتمالاً شما هم پس از تفکیک برنامه بر روی رایانه خود متوجه شده اید که تعدادی فایل بر روی سیستم شما بدون اجازه گرفتن از شما کپی می شود این دسته از فایل ها را فایل های موقت (temp) می نامند که شما می توانید بدون هیچ گونه نگرانی از شر آنها خلاص شده و آنها را پاک کنید اما موقع انجام این کار از یک نفر متخصص نیز کمک بگیرید تا مبادا فایل های اصلی را اشتباهاً به جای فایل های موقت پاک کنید که در این صورت نرم افزار شما دیگر اجرا نشده و شما حتماً باید آن را دوباره نصب کنید به این دسته از فایل های موقت می توان فایل های Cache مرورگر را نیز اضافه کرد. این دسته از فایل ها، فایل هایی هستند که در زمان استفاده از اینترنت بر روی سیستم شما باقی مانده و پس از استفاده از آدرس مخصوص همان سایت دیگر به درد نخواهند خورد، لذا با خیال راحت می توانید این دسته از فایل ها را نیز پاک کنید
۳) اسکن Scandisk :
فایل های ذخیره شده برروی سیستم شما روی هارد شما ذخیره شده است که، هارددیسک فضای فیزیکی و قابل مشاهده است که از تعدادی سیلندر تشکیل شده است که این سیلندرها باتوجه به حجم هارد شما زیاد و یا کم خواهد بود. هر سیلندر به تعدادی Sector و Track تقسیم می شود و ریزترین این جزء Cluster نام دارد که در هنگام ذخیره کردن اطلاعات در حقیقت اطلاعات بر روی Cluster می نشیند.
در صورت وجود اشکال در فایل های ذخیره شده، هارد دیسک شما دچار اشکال می شود. راه حل این مشکل استفاده دوره ای از Scandisk است. این برنامه بررسی های مورد نیاز را در خصوص وجود اشکالات فیزیکی بر روی هارددیسک انجام می دهد و در صورت توانایی خود سعی در حل مشکل خواهد داشت و در غیر این صورت مشکل را به شما گزارش می دهد.
۴) پاک کردن ریجستر ویندوز: ریجستری محیطی تقریباً متنی است که تنظیمات و اطلاعات مورد نیاز سیستم عامل شما و سایر برنامه های نصب شده را برای شما نگهداری می کند. همزمان با نصب و یا حذف برنامه ها از روی سیستم، اطلاعات غیر ضروری متعددی در ریجستر ویندوز از شما باقی خواهد ماند که شما می توانید با بهره گیری از نرم افزارهایی که برای این منظور طراحی شده است ریجستری ویندوز خود را پاک کنید اما حتماً قبل از این کار از یک متخصص کمک بگیرید زیرا در صورت اشتباه دیگر راه بازگشتی وجود نداشته و دیگر سیستم عاملی نخواهید داشت!
۵) به روز نگه داشتن درایورها:
در سخت افزار هر رایانه تعداد نسبتاً زیادی قطعات الکترونیکی وجود دارد که از جمله آنها می توان به کارت گرافیک (vga) ،کارت صدا (Sound card) ، Modem و Chipset های موجود بر روی مادربرد اشاره کرد. همواره پس از نصب سیستم عامل جدید نرم افزارهای مختص این قطعات را نصب کنید و به علاوه سعی در به روز نگه داشتن آنها داشته باشید بعضی از Chipset ها در صورت عدم نصب تأثیر منفی در سرعت سیستم شما ندارند اما در صورت نصب نرم افزار مربوطه اش تأثیر مثبتی در سرعت سیستم شما خواهد داشت و پس از نصب حتماً از کار خود پشیمان خواهید شد.
۶) ارتقای سخت افزاری: سعی کنید در صورت امکان نسبت به ارتقای سیستم خود بکوشید و در بین قطعات سخت افزاری موجود در رایانه شما قطعات اصلی تر عبارتند از RAM، هارد، مادربرد و CPU. در هنگام خرید رایانه از قابلیت ارتقا در برد خود مطمئن شوید، به عنوان مثال تا چه ظرفیتی از RAM را پشتیبانی می کند قابلیت نصب چه نوع هارددیسکی را دارد- تا چه سرعتی از CPU ها را مورد پشتیبانی قرار می دهد و مسائلی از این دست.
اگر از سرعت رایانه خود گله مند هستید و برایتان مقدور است ابتدا RAM رایانه را ارتقا دهید، برای این منظور می توانید معادل RAM فعلی به RAM اضافه کنید و یا در صورت پائین بودن سرعت چرخش هارددیسک از هاردهای دور بالا (پلاس) و یا SATA استفاده کنید و تفاوت را تجربه کنید.
۷) غیرفعال کردن برنامه های غیر ضروری:
اگر از آن دسته از کاربران هستید که عادت به نصب هر برنامه ای دارید همیشه به دنبال آخرین نسخه های نرم افراز بوده و یا به محض دریافت نرم افزار جدید آن را نصب می کنید باید به شما هشدار بدهم که این کار پیامدهای فراوانی دارد که یکی از مهم ترین آنها پائین آمدن سرعت رایانه شما می باشد.
در صورت عدم نیاز به برنامه ای که بر روی سیستم شما نصب شده است حتماً آن را Uninstall کنید و از حذف Folder ها و فایل های آن خودداری کنید، اجازه دهید که Folder ها در طی فرآیند Uninstall به صورت اتوماتیک حذف شوند و از حذف دستی آنها اجتناب کنید.
۸) جلوگیری از نفوذ هکرهاکلاه سیاه
برای جلوگیری از نفوذ این شیاطین به رایانه تان حتماً از یک نرم افزار ضد هک استفاده کنید و فراموش نکنید که آن را به روز نگه دارید به عنوان نمونه می توانید از نرم افزار Black ice و یا Zone alarm استفاده کنید.
۹) عدم استفاده از Internet explorer :
با توجه به گسترش استفاده از IE به عنوان مرورگر پیش فرض صفحات Web بسیاری از برنامه های جاسوسی و Trojen ها فقط در صورتی دانلود و اجرا می شوند که شما از IE استفاده کنید و این به دلیل رواج استفاده از IE به عنوان مرورگر است. در صورت امکان از مرورگرهای Fire fox ,Opera برای این منظور بهره بگیرید اما اگر از طرفداران پر و پا قرص IE هستید سعی در افزایش امنیت شبکه داشته باشید. به عنوان مثال همواره Cookie ها را پس از قطع شدن از اینترنت پاک کرده و یا محتویات Temporary Internet file را پاک کنید به علاوه در جلوگیری از نفوذ Cookie های خطرناک به سیستم خود هیچ اقدام امنیتی را نادیده نگیرید.
۱۰) دانلود مطمئن داشته باشید:
همیشه سعی کنید که از سایت های مطمئن نرم افزارهای مورد نیاز خود را تأمین کنید و از سر زدن به سایت هایی که به صورت Free نرم افزار در اختیار شما می گذارند اجتناب کنید، این سایت ها همراه با نرم افزارهایی که می فرستند ممکن است که تعدادی ویروس نیز هدیه بفرستند پس همواره مراقب باشید.
مطمئن ترین سایت ها برای دانلود نرم افزار ، سایت اصلی شرکت سازنده نرم افزار است که شما می توانید با جست وجویی مختصر در اینترنت به راحتی به این سایت دست یافته و نرم افزار مورد نیاز خود را دانلود استفاده کنید.
۱۱) استفاده از NTFSFAT :
اگر سیستم عامل شما از FAT۱۶ استفاده می کند همین الان دست به کار شده و آن را به FAT۳۲ و یا FATNTFS تبدیل کنید. اگر هم از FAT۳۲ بهره می برید آن را به FATNTFS ارتقا دهید. دلیل این ارتقا را می توان در افزایش حجم و تعداد فایل هایی که در سیستم قابلیت ذخیره سازی دارند، عنوان کرد به علاوه این ارتقاء کارآیی و امنیت را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
۱۲) آنتی پاپ آپ Anti pop up
pop upها را که می شناسید؟ همان پنجره های مزاحمی که موقع اتصال به اینترنت بدون اجازه شما بر روی مونیتور ظاهر شده و معمولاً نیز حاوی پیام های تبلیغاتی برای شما هستند و از شما می خواهند که به فلان کشور مسافرت کرده و یا فلان توپ را بخرید، این منوهای مزاحم معمولاً باعث قفل شدن مرورگر شده و سرعت Loadشدن صفحات را پائین می آورد به علاوه در بعضی از مواقع حاوی کدهای مخرب و ویروس نیز می باشد، شما برای جلوگیری از این مزاحمین به تدبیری اندیشیده اید؟
من به شما استفاده از نرم افزارهایی مانند Adwave را پیشنهاد می دهم که قابلیت Anti pop up را دارد و به شما در خلاصی از این مزاحمان کمک فراوانی خواهد کرد.
۱۳) ServicPack :
همیشه ویندوز خود را به روز نگه دارید. شرکت مایکروسافت معمولاً پس از ارائه هر نسخه از سیستم عامل خود بسته های اصلاحی و به روز کننده را بر روی وب سایتش قرار می دهد که حاوی کدهای اصلاح کننده در جهت افزایش سرعت و امنیت سیستم عامل است. سعی کنید که آن را دانلود کرده و نصب کنید و در صورتی که به اینترنت دسترسی ندارید از CDهای موجود در بازار برای این منظور استفاده کنید.
۱۴) عدم اشتراک گذاری:
در شبکه های نامطمئن هیچ گاه فایل ها و پوشه های خود را بین خود و سایر کاربران به اشتراک نگذارید به علاوه امکان Remote را نیز روی سیستم خود غیرفعال کنید تا دیگران امکان دسترسی به سیستم شما را نداشته باشند.
۱۵) اجرای ویروس یاب:
ویروس ها بیشترین منابع سیستم را به خود و اهدافشان اختصاص می دهند و سعی در گمراه کردن سیستم عامل دارند به همین دلیل رایانه های آلوده همواره از کاهش کارآیی و سرعت رنج می برند. برخی از ویروس ها توانایی از کار انداختن سیستم را دارند. به علاوه اگر اطلاعات تان مهم است همیشه آنتی ویروس خود را به روز نگه دارید. هم اکنون آنتی ویروس های فراوانی وجود دارد که می توان تفاوت های آنها را به شرح زیر برشمرد: عملیات همه نرم افزارهای ضد ویروسی یکسان است و همگی عملیات اسکن فایل ها و پاک سازی پوشه های آلوده را انجام می دهند تفاوت اصلی بین آنتی ویروس ها در سرعت و دقت و قابلیت های بیشتر مانند اسکن فولدرهای پنهان شده، اسکن Mail Box و ... می باشد.
به علاوه هیچ گاه فراموش نکنید که نصب ضد ویروس و رها کردن آن برای شما کافی نیست و شما باید همواره نسبت به به روز نگه داشتن آنتی ویروس خود فعال بوده و سعی در به روز نگه داشتن آن نمائید.
 

panasonic.ir

Registered User
تاریخ عضویت
2 سپتامبر 2013
نوشته‌ها
298
لایک‌ها
51
محل سکونت
تهران
استراتژی طراحی شبکه
0f94db3ca463eb96d60a6539bc8cc613.jpg


استفاده از شبکه های کامپیوتری در چندین سال اخیر رشد و به موازات آن سازمان ها و موسسات متعددی اقدام به برپاسازی شبکه نموده اند. هر شبکه کامپیوتری می بایست با توجه به شرایط و سیاست های هر سازمان ، طراحی و در ادامه پیاده سازی گردد .شبکه ها ی کامپیوتری زیرساخت لازم برای استفاده از منابع فیزیکی و منطقی را در یک سازمان فراهم می نمایند . بدیهی است در صورتی که زیرساخت فوق به درستی طراحی نگردد، در زمان استفاده از شبکه با مشکلات متفاوتی برخورد نموده و می بایست هزینه های زیادی به منظور نگهداری و تطبیق آن با خواسته ها ی مورد نظر( جدید) ، صرف گردد ( اگر خوش شانس باشیم و مجبور نشویم که از اول همه چیز را مجددا" شروع نمائیم !) . یکی از علل اصلی در بروز اینچنین مشکلاتی ، به طراحی شبکه پس از پیاده سازی آن برمی گردد. ( در ابتدا شبکه را پیاده سازی می نمائیم و بعد سراغ طراحی می رویم ! ) .
برپاسازی هر شبکه کامپیوتری تابع مجموعه سیاست هائی است که با استناد به آنان در ابتدا طراحی منطقی شبکه و در ادامه طراحی فیزیکی ، انجام خواهد شد . پس از اتمام مراحل طراحی ، امکان پیاده سازی شبکه با توجه به استراتژی تدوین شده ، فراهم می گردد.
در زمان طراحی یک شبکه ، سوالات متعددی مطرح می گردد :
▪ برای طراحی یک شبکه از کجا می بایست شروع کرد ؟
▪ چه پارامترهائی را می بایست در نظر گرفت ؟
▪ هدف از برپاسازی یک شبکه چیست ؟
▪ انتطار کاربران از یک شبکه چیست ؟
▪ آیا شبکه موجود ارتقاء می یابد و یا یک شبکه از ابتدا طراحی می گردد ؟
▪ چه سرویس ها و خدماتی بر روی شبکه، ارائه خواهد شد ؟
و ...
سوالات فوق ، صرفا" نمونه هائی در این زمینه بوده که می بایست پاسخ آنان متناسب با واقعیت های موجود در هر سازمان ، مشخص گردد . ( یکی از اشکالات ما استفاده از پاسخ های ایستا در مواجهه با مسائل پویا است !) .
در این مقاله قصد داریم به بررسی پارامترهای لازم در خصوص تدوین یک استراتژی مشخص به منظور طراحی شبکه پرداخته تا از این طریق امکان طراحی منطقی ، طراحی فیزیکی و در نهایت پیاده سازی مطلوب یک شبکه کامپیوتری ، فراهم گردد .
● مقدمه
قبل از طراحی فیزیکی شبکه ، می بایست در ابتدا و بر اساس یک فرآیند مشخص ، خواسته ها شناسائی و آنالیز گردند. چرا قصد ایجاد شبکه را داریم و این شبکه می بایست چه سرویس ها و خدماتی را ارائه نماید ؟ به چه منابعی نیار می باشد ؟ برای تامین سرویس ها و خدمات مورد نظر اکثریت کاربران ، چه اقداماتی می بایست انجام داد ؟ در ادامه می بایست به مواردی همچون پروتکل مورد نظر برای استفاده در شبکه ، سرعت شبکه و از همه مهم تر، مسائل امنیتی شبکه پرداخته گردد. هر یک از مسائل فوق ، تاثیر خاص خود را در طراحی منطقی یک شبکه به دنبال خواهند داشت .یکی دیگر از پارامترهائی که معمولا" از طرف مدیریت سازمان دنبال و به آن اهمیت داده می شود ، هزینه نهائی برپاسازی شبکه است . بنابراین لازم است در زمان طراحی منطقی شبکه به بودجه در نظر گرفته شده نیز توجه نمود .
در صورتی که قصد ایجاد یک شبکه و تهیه نرم افزارهای جدیدی وجود داشته باشد ، زمان زیادی صرف بررسی توانمندی نرم افزارها ، هزینه های مستقیم و غیر مستقیم آنان ( آموزش کاربران ، کارکنان شبکه و سایر موارد دیگر ) ، خواهد شد .در برخی موارد ممکن است تصمیم گرفته شود که از خرید نرم افزارهای جدید صرفنظر نموده و نرم افزارهای قدیمی را ارتقاء داد. تعداد زیادی از برنامه های کامپیوتری که با استفاده از زبانهائی نظیر : کوبال ، بیسیک و فرترن نوشته شده اند ، ممکن است دارای قابلیت های خاصی در محیط شبکه بوده که استفاده از آنان نیازمند بکارگیری پروتکل های قدیمی باشد. در چنین مواردی لازم است به چندین موضوع دیگر نیز توجه گردد :
▪ هزینه ارتقاء هزاران خط کد نوشته شده قدیمی توسط نسخه های جدید و پیشرفته همان زبان های برنامه نویسی ، چه میزان است ؟
▪ هزینه ارتقاء برنامه ها به یک زبان برنامه نویسی شی گراء چه میزان است ؟
▪ آیا به منظور صرفه جوئی در هزینه ها ، می توان بخش های خاصی از شبکه را ارتقاء و از سخت افزارها و یا نرم افزارهای خاصی برای ارتباط با عناصر قدیمی شبکه استفاده نمود؟
با توجه به هزینه و زمان ارتقاء برنامه های نوشته شده قدیمی توسط زبان های جدید برنامه نویسی ، ممکن است تصمیم گرفته شود که فعلا" و تا زمانی که نرم افزارهای جدید نوشته و جایگزین گردند از نرم افزارهای موجود حمایت و پشتیبانی شود. در این رابطه ممکن است بتوان از یک بسته نرم افراری به عنوان گزینه ای جایگزین در ارتباط با برنامه های قدیمی نیز استفاده نمود. در صورتی که می توان با اعمال تغییراتی اندک و ترجمه کد منبع برنامه ، امکان اجرای برنامه را بر روی یک سیستم عامل جدید فراهم نمود ، قطعا" هزینه مورد نظر بمراتب کمتر از حالتی است که برنامه از ابتدا و متناسب با خواسته های جدید ، بازنویسی گردد. یکی دیگر از مسائلی که می بایست در زمان ارتقاء یک برنامه جدید مورد توجه قرار گیرد ، آموزش کاربرانی است که از نرم افزار فوق استفاده می نمایند .
● برنامه ریزی برای طراحی منطقی شبکه
برای طراحی منطقی شبکه ، می توان از یک و یا دونقطه کار خود را شروع کرد: طراحی و نصب یک شبکه جدید باید با کمک مشاوره و طراحی شبکه و یا ارتقاء شبکه موجود باشد. در هر دو حالت ، می بایست اطلاعات مورد نیاز در خصوص چندین عامل اساسی و مهم را قبل از طراحی منطقی شبکه ، جمع آوری نمود. مثلا" با توجه به سرویس ها و خدماتی که قصد ارائه آنان به سرویس گیرندگان شبکه را داریم ، می بایست به بررسی و آنالیز الگوهای ترافیک در شبکه پرداخته گردد . شناسائی نقاط حساس و بحرانی (در حد امکان ) ، کاهش ترافیک موجود با ارائه مسیرهای متعدد به منابع و تامین سرویس دهندگان متعددی که مسئولیت پاسخگوئی به داده های مهم با هدف تامین Load balancing را دارا می باشند ، نمونه هائی در این رابطه می باشد .برای برنامه ریزی در خصوص طراحی منطقی شبکه می بایست به عواملی دیگر نیز توجه و در خصوص آنان تعیین تکلیف شود :
▪ سرویس گیرندگان، چه افرادی می باشند؟ نیاز واقعی آنان چیست ؟چگونه از نیاز آنان آگاهی پیدا کرده اید ؟ آیا اطلاعات جمع آوری شده معتبر است ؟
▪ چه نوع سرویس ها و یا خدماتی می بایست بر روی شبکه ارائه گردد؟ آیا در این رابطه محدودیت های خاصی وجود دارد ؟ آیا قصد استفاده و پیکربندی یک فایروال بین شبکه های محلی وجود دارد ؟ در صورت وجود فایروال ، به منظور استفاده از اینترنت به پیکربندی خاصی نیاز می باشد؟
▪ آیا صرفا" به کاربران داخلی شبکه ، امکان استفاده از اینترنت داده می شود و یا کاربران خارجی ( مشتریان سازمان ) نیز می بایست قادر به دستیبابی شبکه باشند ؟ هزینه دستیابی و ارائه سرویس ها و خدمات به کاربران خارجی از طریق اینترنت، چه میزان است ؟ ؟ آیا تمامی کاربران شبکه مجاز به استفاده از سرویس پست الکترونیکی می باشند (سیستم داخلی و یا خارجی از طریق فایروال ) . کاربران شبکه ، امکان دستیابی به چه سایت هائی را دارا خواهند بود؟ آیا سازمان شما دارای کاربرانی است که در منزل و یا محیط خارج از اداره مشغول به کار بوده و لازم است به شبکه از طریق Dial-up و یا --- ( از طریق ایننترنت ) ، دستیابی نمایند ؟
یکی از موضوعات مهمی که امروزه مورد توجه اکثر سازمان ها می باشد ، نحوه تامین امکان دستیابی نامحدود به اینترنت برای کاربران است. در صورتی که کاربران نیازمند مبادله نامه الکترونیکی با مشتریان سازمان و یا مشاوران خارج از شرکت می باشند ، می بایست ترافیک موجود را از طریق یک برنامه ----- محتوا و یا فایروال انجام و به کمک نرم افزارهائی که حفاظت لازم در مقابل ویروس ها را ارائه می نمایند ، عملیات تشخیص و پیشگیری از کد های مخرب و یا فایل ضمیمه آلوده را نیز انجام داد.
با استفاده از نرم افزارهائی نظیر FTP ،کاربران قادر به ارسال و یا دریافت فایل از طریق سیستم های راه دور می باشند .آیا در این خصوص تابع یک سیاست مشخص شده ای بوده و می توان پتانسیل فوق را بدون این که اثرات جانبی خاصی را به دنبال داشته باشد در اختیار کاربران قرار داد ؟ از لحاظ امنیتی ،امکان اجرای هر برنامه جدید بر روی هر کامپیوتر ( سرویس گیرنده و یا سرویس دهنده ) بدون بررسی لازم در خصوص امنیت برنامه ، تهدیدی جدی در هر شبکه کامپیوتری محسوب می گردد .
▪ آیا کاربران شبکه با یک مشکل خاص کوچک که می تواند برای دقایقی شبکه و سرویس های آن را غیر فعال نماید ، کنار می آیند و یا می بایست شبکه تحت هر شرایطی به منظور ارائه خدمات و سرویس ها ، فعال و امکان دستیابی به آن وجود داشته باشد ؟ آیا به سرویس دهندگان کلاستر شده ای به منظور در دسترس بودن دائم شبکه ، نیاز می باشد ؟ آیا کاربران در زمان غیرفعال بودن شبکه ، چیزی را از دست خواهند داد ؟ آیا یک سازمان توان مالی لازم در خصوص پرداخت هزینه های مربوط به ایجاد زیرساخت لازم برای فعال بودن دائمی شبکه را دارا می باشد ؟ مثلا" می توان توپولوژی های اضافه ای را در شبکه پیش بینی تا بتوان از آنان برای پیشگیری از بروز اشکال در یک نقطه و غیر فعال شدن شبکه ، استفاده گردد. امروزه با بکارگیری تجهیزات خاص سخت افزاری به همراه نرم افزاری مربوطه ، می توان از راهکارهای متعددی به منظور انتقال داده های ارزشمند در یک سازمان و حفاظت از آنان در صورت بروز اشکال ، استفاده نمود.
▪ در صورتی که قصد ارتقاء شبکه موجود وجود داشته باشد ، آیا می توان از پروتکل های فعلی استفاده کرد و یا می بایست به یک استاندارد جدید در ارتباط با پروتکل ها ، سوئیچ نمود ؟ در صورتی که یک شبکه جدید طراحی می گردد ، چه عواملی می تواند در خصوص انتخاب پروتکل شبکه ، تاثیر گذار باشد ؟ اترنت ، متداولترین تکنولوژی شبکه ها ی محلی ( LAN ) و TCP/IP ، متداولترین پروتکلی است که بر روی اترنت ، اجراء می گردد . در برخی موارد ممکن است لازم باشد که سایر تکنولوژی های موجود نیز بررسی و در رابطه با استفاده از آنان ، تصمیم گیری گردد .
● استفاده کنندگان شبکه چه افرادی هستند ؟
این سوال به نظر خیلی ساده می آید. ما نمی گوئیم که نام استفاده کنندگان چیست ؟ هدف از سوال فوق، آشنائی با نوع عملکرد شغلی و حوزه وظایف هر یک از کاربران شبکه است . طراحان شبکه های کامپیوتری نیازمند تامین الگوها و خواسته ها متناسب با ماهیت عملیاتی هر یک از بخش های یک سازمان بوده تا بتوانند سرویس دهندگان را به درستی سازماندهی نموده و پهنای باند مناسب برای هر یک از بخش های فوق را تامین و آن را در طرح شبکه ، لحاظ نمایند . مثلا" در اکثر سازمان ها ، بخش عمده ترافیک شبکه مربوط به واحد مهندسی است . بنابراین در چنین مواردی لازم است امکانات لازم در خصوص مبادله داده در چنین واحدهائی به درستی پیش بینی شود .
شبکه مورد نظر می بایست چه نوع سرویس ها و خدماتی را ارائه نماید ؟
مهمترین وظیفه یک شبکه ، حمایت از نرم افزارهائی است که امکان استفاده از آنان برای چندین کاربر ، وجود داشته باشد. در این رابطه لازم است در ابتدا لیستی از انواع نرم افزارهائی که در حال حاضر استفاده می گردد و همچنین لیستی از نرم افزارهائی را که کاربران تقاضای استفاده از آنان را نموده اند، تهیه گردد. هر برنامه دارای یک فایل توضیحات کمکی است که در آن به مسائل متفاوتی از جمله رویکردهای امنیتی ، اشاره می گردد ( در صورت وجود ) . نرم افزارهای عمومی شبکه در حال حاضر FTP، telnet و مرورگرهای وب بوده که نسخه های خاص امنیتی در ارتباط با هر یک از آنان نیز ارائه شده است . برخی از این نوع نرم افزارها دارای نسخه هائی می باشند که همزمان با نصب ، حفره ها و روزنه های متعددی را برروی شبکه ایجاد می نمایند . صرفنظر از این که چه نرم افزارهائی برای استفاده در شبکه انتخاب می گردد ، می بایست به دو نکته مهم در این رابطه توجه گردد :
▪ آیا برنامه ایمن و مطمئن می باشد؟ اکثر برنامه ها در حال حاضر دارای نسخه هائی ایمن بوده و یا می توان آنان را به همراه یک سرویس دهنده Proxy به منظور کمک در جهت کاهش احتمال بکارگیری نادرست ، استفاده نمود.سرویس دهندگان Proxy ، یکی از عناصر اصلی و مهم در فایروال ها بوده و لازم است به نقش و جایگاه آنان بیشتر توجه گردد. حتی شرکت های بزرگ نیز در معرض تهدید و آسیب بوده و هر سازمان می بایست دارای کارشناسانی ماهر به منظور پیشگیری و برخورد با مشکلات امنیتی خاص در شبکه باشد .
▪ آیا یک برنامه با برنامه دیگر Overlap دارد؟ هر کاربر دارای نرم افزار مورد علاقه خود می باشد . برخی افراد یک واژه پرداز را دوست دارند و عده ای دیگر به واژه پردازه دیگری علاقه مند می باشند. در زمان استفاده از چنین نرم افزارهائی لازم است حتی المقدور سعی گردد از یک محصول خاص بمظور تامین خواسته تمامی کاربران ،استفاده گردد. فراموش نکنیم که پشتیبانی چندین برنامه که عملیات مشابه و یکسانی را انجام می دهند هم سرمایه های مالی را هدر خواهد داد و هم می تواند سردرگمی ، تلف شدن زمان و بروز مشکلات مختلف در جهت مدیریت آنان توسط گروه مدیریت و پشتیبان شبکه را به دنبال داشته باشد .
هر برنامه و یا سرویس جدیدی را که قصد نصب و فعال شدن آن را در شبکه داشته باشیم ، می بایست در ابتدا بررسی و در ادامه متناسب با سیاست ها و شرایط موجود ، پیکربندی نمود . برنامه های جدید می بایست منطبق بر این حقیقت باشند که چرا به وجود آنان نیاز می باشد؟ در صورتی که یک برنامه موجود می تواند به منظور تحقق اهداف خاصی استفاده گردد ، چرا به برنامه ای دیگر نیاز می باشد ؟ آیا عدم کارائی برنامه قدیمی بررسی و بر اساس نتایج به دست آمده به سراغ تهیه یک نرم افزار جدید می رویم ؟ همواره لازم است برنامه جدید بررسی تا اطمینان لازم در خصوص تامین خواسته ها توسط آن حاصل گردد.این موضوع در رابطه با برنامه های قدیمی نیز صدق خواهد کرد: آیا این نوع برنامه ها بر روی شبکه جدید و یا شبکه موجود که قصد ارتقاء آن را داریم ، کار خواهند کرد؟
آیا استفاده از شبکه ، مانیتور می گردد؟ آیا به کاربران شبکه اجازه داده می شود که اکثر وقت خود را در طی روز به استفاده از اینترنت و یا ارسال و یا دریافت نامه های الکترونیکی شخصی ، صرف نمایند ؟ تعداد زیادی از سازمان ها و موسسات امکان استفاده از تلفن برای کاربردهای شخصی را با لحاط نمودن سیاست های خاصی در اختیار کارکنان خود قرار می دهند. آیا در زمان تعریف آدرس الکترونیکی کاربران ، راهکاری مناسب در این خصوص انتخاب و به آنان اعلام شده است ؟ آیا پیشگیری لازم به منظور دستیابی به سایت هائی که ارتباطی با عملکرد شغلی پرسنل ندارند ، پیش بینی شده است ؟
● برای هر یک از لینک های شبکه به چه درجه ای از اطمینان نیاز است ؟
از کار افتادن شبکه و غیر فعال شدن سرویس های آن تا چه میزان قابل قبول است ؟ شاید اکثر کاربران در پاسخ زمان صفر را مطرح نموده و تمایل دارند که شبکه تحت هر شرایطی فعال و در دسترس باشد . عناصر مهم در شبکه ، نظیر سرویس دهندگان فایل دارای استعداد لازم برای پذیرش اشکالات و بروز خطاء می باشند . در سرویس دهندگان بزرگ ، از دو منبع تغذیه متفاوت که هر کدام به یک ups جداگانه متصل می گردند ، استفاده می شود و از فن آوری های Raid به منظور اطمینان از صحت ارائه اطلاعات در رابطه با حوادثی که ممکن است باعث از کار افتادن یک دیسک گردد ، استفاده می شود. در صورتی که دو بخش متفاوت یک سازمان از طریق یک خط ارتباطی ( لینک ) خاص با یکدیگر مرتبط شده باشند و لازم است که همواره ارتباط بین آنان بصورت تمام وقت برقرار باشد، می بایست برنامه ریزی لازم در خصوص ایجاد چندین لینک بین دو سایت ، صورت پذیرد (لینک Backup ). در چنین مواردی ، می بایست هزینه تامین لینک اضافه نیز پیش بینی گردد. در صورتی که از چندین لینک برای ارتباط با سایت های راه دور استفاده می شود ، می توان از مسیرهای مختلفی بدین منظور استفاده نمود . بدیهی است در صورت بروز اشکال در یکی از لینک های موجود، می توان از سایر مسیر ها استفاده به عمل آورد . در این رابطه لازم است به موارد زیر نیز توجه گردد :
▪ علاوه بر در نظر گرفتن خطوط اختصاصی بین سایت ها ، استفاده از ---)Virtual Private Networking) ، نیز روشی متداول به منظور اتصال به سایت های راه دور، می باشد . مهمترین مزیت روش فوق، ارزان بودن آن نسبت به یک لینک اختصاصی با توجه به استفاده از زیرساخت اینترنت برای مبادله داده است . کاربران موبایل می توانند با استفاده از یک --- به شبکه سازمان خود دستیابی داشته باشند ( در زمان حرکت از یک نقطه به نقطه ای دیگر ) . در چنین مواردی لازم است سایت راه دور ( و نیز سایت اصلی ) ، از دو ISP استفاده نموده تا اگر یکی از آنان با مشکل روبرو گردید ، امکان استفاده از اینترنت از طریق یک اتصال دیگر ، وجود داشته باشد .
▪ فن آوری دیگری که می توان از آن به منظور ارائه یک لایه اضافه به منظور در دسترس بودن شبکه استفاده نمود ، دستیابی با سرعت بالا به دستگاههای ذخیره سازی و شبکه ذخیره سازی ( SAN:Storage Area Network ) است . SAN ، شبکه ای است که از LAN جدا بوده و شامل صرفا" دستگاههای ذخیره سازی و سرویس دهندگان لازم برای دستیابی به دستگاه ها است . با توجه به این که پهنای باند شبکه با کاربران شبکه محلی LAN به اشتراک گذاشته نمی شود ، چندین سرویس دهنده قادر به دستیابی محیط ذخیره سازی مشابه و یکسانی ، خواهند بود. سایر سرویس دهندگان می توانند بگونه ای پیکربندی گردند که امکان دستیابی به داده را فراهم نمایند . در این رابطه می توان از RAID و یا برخی فن آوری های دیگر مرتبط با دستگاه های ذخیره سازی نیز استفاده نمود .
 
بالا