سلام دوستان.من اقتصاد دان نیستم اما هرکسی اندازه خودش اطلاعات کم یا زیاد اقتصادی داره و توی ذهنش یه سناریو هایی رو متصوره.
1- تا قبل از این ریزش ، همه صحبت از تثبیت روی 2 و سپس رفتن شاخص یه کله تا 4 میلیون و بعضی ها 8 میلیون میکردن.کمتر کسی تصور شروع ریزش در مرداد ماه داشت!! هیچ کسی صحبت از ریزش نمیکرد و همه تحلیل ها این بود که مثلا فلان نماد شب عید قیمتش 5x هست.
پس همونطور که کسی تصورشو نمیکرد مرداد ماه این اوضاع پیش میاد و همه به شستا میگفتن عالیجناب شستا و سرخطی میزدن ، الان اکثرا میگن در آینده ریزش بیشتر و بیشتر میشه و دیگه بازار احتمالا تا 1401 بر نمیگرده خیلیا میگن سلام به شاخص 500 هزار واحدی-- قطعا اشتباه میکنن و معلوم نیست یک ماه آینده چه خبر باشه.شاید دوباره صف های خرید میلیونی ملت فراموشکار را ببینیم.
2-من فکر میکنم قطعا دولت سود بسیار خوبی تو این چند ماه کرد و خوب اکثر نظرات اینه که نوسان خوبی گرفته و همچنین مردم فکر میکنن کار دولت دیگه با بورس تموم شده! شما از کجا میدونی دولت با یه نوسان راضی شده باشه؟ شاید نوسان بعدی و بعدی و بعدی دیگری در راه باشه!!!( پس انقدر ترس از اینکه که آره دیگه دولت کارش با بورس تموم شد غیر منطقی هست)
3- نمیدونم چرا ، ولی من خودم هرچی شاخص پایین تر میاد داره ته دلم قرص تر میشه که صعود قوی تری در پیش هست.(روزای اول ناراحت میشدم ولی الان دیگه ناراحت نیمشم و برام عادی شده متاسفانه)
4-با اینکه مقدار خیلی کمی پول داشتم ولی امروز مقداری آب شده خرید کردم.(قطعا فقط من نیستم.پس تصور کنید چه فاجعه ای در انتظار دلار و طلا و ماشین هست)
5-برعکس این که خیلی ها فکر میکنن دیگه افسار کار از کنترل دولت گذشته من فکر میکنم اتفاقا دولت قدرت بسیار بسیار بالایی داره و اگر اراده کنه میتونه کل بازارو برای مدت بسیار بالایی هر روز کاملا مثبت نگهداره.
6-من به هیچ وجه به پست ها و مطالبی که توی مجازی گذاشته میشه و ایران رو با کشور دیگه مقایسه میکنن اهمیت نمیدم.(مثلا بورس فلان کشور فلان سال این بلا سرش اومد پس امروز بورس ایران هم مثل اون روز اون کشوره هست و قراره مثل الگوی اون پیش بره!!!) چرا اهمیت نمیدم؟ همه میدونیم اقتصاد ما کاملا اقتصادی ویران شده هست ولی درکمال تعجب همچنان سرپا هست!بانک ها اعلام ورشکستگی نمیکنن!خودروسازی ها درشو تخته نمیکنن!هیچ کارخانه مهمی بسته نشده و هنوز خیلی چیزا سرجاشه. یک دهم این تحریمایی که ایران چندین سال هست گرفتارشه هر کشور اروپایی مدرن دیگه ای بشه همین پرایدی که ما مسخره میکنیم با این تیتراژ نمیتونه بسازه. به یک سال نمیکشه نون خوردن هم برای ثروتمندای اون کشور گیر نمیاد.اون موقع که ترامپ تحریمای شدید اعمال کرد با توجه به حرفای پمپئو -هوک-بولتون توی خوابم نمیدید ایران این مقدار دوام بیاره و فکر میکرد دو سه ماهه توافق و تسلیم - چیزی که الان خود جمهوری خواها دارن ترامپو دست میندازن!(والا به پیغمبر ساندیسی نیستیم ولی کدوم کشور جرئت داشته پهباد آمریکایی بزنه یا حتی بیابونای عین الاسد بمبارون کنه) خلاصه که فکر میکنم درباره ایران نمیشه هیچ چیز را با قطعیت برای آینده پیش بینی کرد.کشور پهناور با منابع طبیعی بسیار بالا و موقعیت جغرافیایی بینظیر. و شاید شگفت انگیز ترین کشور دنیا که هیچ سر و کاری با هیچ مدل روند اقتصادی ، تحلیل و ... نداره.یادمون هست یه بار دولت دلارو از 20 کشوند به 9 تومن و برای مدت زیاد تری حول و حوش 14 نگهداشت پس حکومت خوشبختانه قدرت خوبی داره ولی داره برای دوام بیشتر آهسته از قدرتش خرج میکنه .
7-به خاطر تجربیات تلخ گذشته (وشیرین برای آینده) شخصا از این بورس جون سالم به در ببرم دیگه وارد هیچ مدل قراردادی که یه سر معامله دولت هست نخواهم شد.(پیش فروش خودرو - سهام و...)
چیزای زیادی تو یک سال گذشته یاد گرفتم.بجای پیش خرید خودرو همون موقع خریده بودم بسیار به صرفه تر بود(به خاطر افزایش قیمت های بی حساب کتاب کارخانه)
سهام نخریده بودم به نفعم بود(ضرر نیمکردم از اصل پولم و مایه مسخره و خنده ی دوستان نمیشدم.مخصوصا اونا که الان هی میگن یادته بهت گفتم آخرش میپوکه)
توی همه این موارد یک سر معامله دولت بوده و من ضرر کردم.
دفترچه بیمه ایرانیان پارسال 250 پول دادم امروز حدود 660 بود هزینش.
سیگار وینستون زیرش تاریخ تولید زده 99/05 و قیمتم زده 11000 ولی من پاکتی 14000 میخرم.
چوب حراج به سهامتون نزنید.نترسید.
8-اتفاقاتی که قراره فردا تو دنیای واقعی رخ بده هیچ تابعیتی از اینکه ما الان داریم تو مجازی چی مینویسیم و چی فکرمیکنیم نمیکنه و میتونه کاملا برعکس نظر اکثریت باشه.اتفاقات اول رخ میدن بعد وارد مجازی میشن بعد افراد با تخیل خودشون به اونها بال و پر میدن و شروع به خیالبافی میکنن برای حدس آینده ای که اصلا قرار نیست اون شکلی پیش بره. ولی به هرحال شما میخونی و وارد ذهنت میشه و اینه که اکثر ما شدیم زندانی اینستاگرام.کثیف ترین برنامه ای که تا حالا تولید شده و بستر بسیار راحتی برای ذهنیت دادن و مدیریت کردن سبک زندگی ما در زمینه های فراوان اقتصادی و اجتماعی با کمترین هزینه و راحت ترین روش. قدرت تفکر از ما گرفته شده و هرچی میبینیم عمل میکنیم.
9- توی مجازی پیجی که دارید فالو میکنید یا سورسی که ازش اطلاعات میگیرید و ناخودآگاه برای آینده برنامه ریزی میکینید و روش خیلی هم حساب میکنید و بسیار هم شسته رفته و پرطرفدار هست ممکنه توسط یه نوجوان شیطون 15 ساله یا یه روانی حسود و ورشکسته ی 50 ساله اداره بشه.(آدم مریض و روانی کم نداریم)
بزار اول یک عدد بگم که حس بگیرید
رقم مالی ریزش بورس این دو ماه به اندازه کل سپردههای درون بانکهاست
چندتا موسسه پارسال برشکست شدن چه بلوایی شد و چه پولهایی برای دو سال بلوکه نشد
اما الان خیلی عادی در قالب طنز، تمسخر و سرزنش تقصیر رو میندازن گردن مال باخته
اگر بخواد این رقم برگرده مسلم باید از جیب دولت نباشه، چون اصلا پولی برای اینکارها نداره و هر تزریق مالی مواجه است با تورم و تورم و تورم
اعتمادها نسبت به بورس از بین رفته و خودتون دارید میگید که سر به سر بشید، خارج میشید و کلاهتون هم بیفته دیگه نمیاید
پس دوباره بازی سازی کنن به سادگی پول مردم وارد بورس نمیشه و این رو خوب میدونن
از طرفی اکثرا پیش خودشون قبل از انتخابات ما از سهمامون خارج میشیم، فکر میکنید بازی گردانها این رو نمیدونستن؟
قرار بود سهام شرکتهای دیجیکالا، کافه بازاراسنپ و تپسی تا اخر شهریور وارد بورس بشه؟ پس چی شد؟ نصف شهریور هم گذشت (چون زمانش نیست و این شرکت ا نمیان که ارزشگذاری کم بشن)
حقیقتش وقتی شاخص از ۱۸۰۰ گذشت اکثر تکنیکالیها و قدیمیها میگفتن که اصلاح شدیدی در حد ۳۰۰ هزار داره... اما انقدر بازار جذاب بود هر روز چند همت پول وارد میشد و یه کله تا ۲۲۰۰ بردش...
در مورد تحریم هم بگم که تماما برای کشور ما شوخی... اینها حتی خونهای اهدایی هم میفروشن به کشورهای اطراف
روزانه فقط ۴۰۰ هزار بشکه صادرات گاز ایران به چین که ثبت میشه داخل گمرک چین
قاچاق نفت هم که بماند یا فروش سنگ اهن به چین
خوراک صنایع مادرمون شده گاز و به شدت با بولدیزر دارن پول پارو میکنن
اکثر به قریب شرکتهای کوچیکمون و مخصوصا خوراکیها صادارت دارن به کشورهای اطراف و با چمدون پول رو برمیگردونن
روزانه خدا کیلو طلا میره دوبی و جاش دلار میاد به صورت مسافرتی
اینا رو گفتم که فکر نکنید تحریما زمین گیرمون کردن، فقط جیب یک عده رو پر پول کردن و شده بهونهای برای یک عده