سلام به دوستان عزيز
ممكنه براي مشاهده تصاوير موجود در پستهاي من نياز به اجراي يك هيتلر شكن داشته باشيد!!!
ليست كامل ايميجها و مقالات آموزشي در اين تاپيك همواره
در پست دوم از صفحه اول همين تاپيك به روز ميشود.
معرفي و موارد استفاده از اين برنامهها در چيست؟
. اين برنامهها پس از نصب درون سيستم عامل شما و اجرا شدن و اعمال يكسري تنظيمات ساده و كوتاه در آنها، يك سيستم مجازي را شبيه سازي ميكنند و شما ميتوانيد در درون اون سيستمهاي مجازي، سيستم عامل مورد نياز خود را نصب نماييد.
. به طور كلي به برنامههاي كه يك وسيله سخت افزاري را شبيه سازي ميكنند
Visualization Software ميگويند. ولي به اين برنامههايي كه ما قصد كار با آنها را داريم و يك سيستم سختافزاري كامل را شبيه سازي ميكنند، به آنها
Platform Virtual Machine ميگويند. ليست كامل چنين برنامههايي را ميتوانيد
در اينجا ببينيد. ما در اين پست فعلن با دوتا از مشهورترين و پر كاربردترين چنين برنامههايي شروع ميكنيم تا بعدن كه چندتاي ديگه را معرفي نماييم. اين دوتا شامل
VirtualBox از كمپاني Oracle و ديگري
VMware Workstation است.
.
يك مثال از روش استفاده از برنامههاي فوق:
. فرض كنيم سيستم عامل شما ويندوز 7 است. درون آن يكي از برنامههاي Platform Virtual Machine را نصب ميكنيد. اكنون ميتوانيد در آن برنامه به تعداد دلخواه سيستم مجازي درست كرده و در هر كدام يك سيستم عامل دلخواه نصب نماييد. تقريبن! هيچ محدوديتي در تعداد و نوع سيستم عامل وجود ندارد. مثلن ميتوانيد MS-DOS 6.2 و Linux Ubuntu و MAC OS و Windows XP نصب كنيد. بعد در حالي كه درون ويندوز 7 هستيد يكي يا چندتا از آن سيستمهاي مجازي را اجرا نماييد. مثلن وسط ويندوز 7 خود كه هستيد، ويندوز XP مجازي را اجرا كنيد!!! براي نمونه من در تصوير زير ويندوز XP مجازي خود را درون برنامه VMWare وسط ويندوز 7 اجرا نمودهام:
لينك تصوير 1
تصويري از دسكتاپ ويندوز 7 من در حالي كه سيستم مجازي VMWare من يك ويندوز XP اجرا شده و
در كنار بقيه برنامههاي ديگه به شكل عادي قابل استفاده ميباشد
. موارد استفاده از محيطهاي مجازي را ميتوان در :
1) نصب و آشنايي و تست سيستم عاملهاي جديد در سيستمهاي مجازي قبل از نصب فيزيكالي آنها.(مناسب همه)
2) داشتن نسخههاي مختلف سيستم عامل براي تست برنامههايي كه نوشتهايم. (مناسب برنامه نويسان)
3) نصب و تست برنامههاي تازه دنلود شده در محيطهاي مجازي تا در صورت خرابكاري به سيستم عامل اصلي ما آسيبي نرسد. (مناسب همه)
4) آزمايش برروي رفتار ويروسهاي جديد و يافتن راه حذف آنها. (مناسب كمپانيهاي ضد ويروس نويسي يا حرفهايها)
5) نوشتن آموزش براي برنامهها و سيستمهاي عامل و گرفتن عكس حتا در زمان بوت و داس از چنين برنامههايي. (آموزش نويسان!)
6) تستهاي شبكه و ايجاد سرور و ... . (مناسب بچههاي شبكه)
7) آزمايش Imageهاي Bootable آماده يا ساخته شده توسط خودمان. (مناسب همه و حرفهايها)
8) آزمايش Live Discهاي آماده يا ساخته شده توسط خودمان. (مناسب همه و حرفهايها)
9) ...
. از بين تمامي موارد فوق، فعلن براي ما آنچه مهم است شماره 7 و 8 است. به كمك اين برنامهها ما ميتوانيم تمامي موارد آموزش داده شده در كتاب موجود در پست اول همين تاپيك و تمامي ايميجهاي بوتيبل درون فهرست پست دوم را تست نماييم. ميتوانيم روي فايلهاي ايميج دستكاري يا تغييراتي دهيم و آنها را درون اين محيطها تست نماييم. همچنين براي تست Live Discها كه
در اين تاپيك روش ساخت آنها را آموزش دادهام ميتوانيم از اين برنامهها استفاده نماييم.
. اين درحالي است كه با تست ايميجهاي فوق در چنين محيطهايي ديگه نياز به رايت هيچ ايميجي برروي CD\DVD نخواهيم داشت! و فقط زماني كه نياز باشد آنها را رايت خواهيم كرد.
آشنايي با برنامههاي VirtualBox و VMWare Workstation:
. اين دو برنامه از بقيه مشهورتر و از لحاظ كارايي بسيار كاملتر از بقيه برنامههاي Platform Virtual Machine هستند.
. برنامه VirtualBox مجاني است! و بسيار حجم كمتري دارد ولي برنامه VMWare مجاني نيست و حجم دنلودي آن 5 برابر VirtualBox است! اما در تستهاي من برنامه VMware امكانات كمي بيشتر و شبيه سازي سخت افزار بهتر و برنامههاي كمكي راحتتري دارد. ولي هردوي آنها براي تستهاي ذكر شده در شمارههاي 7 و 8 از ليست فوق، مناسب و كافي هستند.
. برنامه VirtualBox تقريبن روي هر نوع سيستمي با هر سيستم عاملي قابل نصب است ولي VMware فقط برروي پروسسورهاي سازگار با X86 نصب ميشود.
. سيستم شما بهتره كه حداقل 1GB حافظه داشته باشد. البته مشخص است كه روي 512MB هم قابل استفاده هستند ولي اونوقت سرعت اجراي آن و خود ويندوز شما در زمان اجراي يك سيستم مجازي پايين خواهد آمد. پروسسور و سرعت هاردديسك هم تاثير گذار است و اگر پروسسور شما چند هستهاي باشد برنامههاي فوق با استفاده از آنها بهتر و سريعتر اجرا ميشوند.
. سيستم من 2GB حافظه دارد و پروسسور من اينتل 4 با سرعت 3 گيگاهرتز و HT (يعني يك هسته فيزيكي كه روي آن دو هسته مجازي شبيه سازي شده است) است. با اينكه سيستم من مربوط به 7~8 سال پيش است ولي هنوز به خوبي اين محيطها را اجرا ميكند
دنلود و نصب و ساختن اولين سيستم مجازي در VirtualBox:
. اين برنامه را ميتوانيد هم از سايت Oracle كه كمپاني سازنده آن است(از طرف آمريكاييها روي ايرانيها هيلتر است!) و هم از سايت Filehippo دنلود نماييد:
. اندازه برنامه حدود 85~100MB است. (نسخههاي مختلف آن در آينده!)
. پس از دنلود و در زمان نصب، همينطور Next كنيد و در هنگام نصب وقتي سيستم عامل شما در مورد نصب
USB Bus و
Network Service و
Network Adaptor مجازي توسط اين برنامه از شما سوالي پرسيد، شما در پاسخ همه آنها را يكي يكي تاييد كنيد.
. پس از نصب برنامه فوق، اگر به پنجره شبكههاي سيستم عامل خود برويد مشاهده ميكنيد كه نام يك آداپتور جديد به نام VirtualBox Host-Only Network به ليست آداپتورهاي شما اضافه شده است! اين همان آداپتور شبكه مجازي اين برنامه است كه سيستمهاي عامل روي محيط مجازي به وسيله آن با سيستم عامل اصلي (به آن Host Machine ميگويند) شما ارتباط برقرار كرده يا به اينترنت دسترسي خواهند يافت.
. اكنون برنامه VirtualBox را اجرا كنيد:
. اكنون بياييد اولين محيط مجازي را براي يك ويندوز XP در اين برنامه بسازيم:
1) از پنجره برنامه VirtualBox برروي آيكن New كليك كنيد يا از منوي Machine روي New كليك كنيد.
2) پنجره ويزارد (Wizard) باز ميشود. اولين پنجره كه Welcome است را Next كنيد.
3) در پنجره بعدي بايد نامي دلخواه براي محيط مجازيي كه ميخواهيد بسازيد انتخاب كنيد و از زير آن نوع سيستم عامل و نسخه آن را مشخص كنيد. من به ترتيب اين موارد را وارد يا انتخاب نمودم: "Windows XP SP3 VL Original" و "Microsoft Windows" و "Windows XP" شد. به تصوير نگاه كنيد:
لينك تصوير 3
انتخاب OS و نسخه آن و قرار دادن نامي دلخواه براي محيط مجازي آن
4) در پنجره بعدي بايد ميزان حافظه فيزيكي كه قراره به اين محيط مجازي در زمان اجرا شدنش اختصاص داده شود را تعيين كنيد. در سيستم من خودش پيشنهاد داده روي 192MB قرار بگيرد. من بهش 256MB تخصيص دادم. اكنون Next كنيد.
5) حالا بايد براي سيستم مجازيمان يك هاردديسك مجازي بسازيم. در اينجا ميشه انتخاب نمود كه يك هاردديسك مجازي جديد ايجاد كنيم يا از هاردديسك مجازيي كه قبلن آماده داشتيم، استفاده كنيم. چون بار اولمان! است پس گزينه Create New Hard disk را انتخاب كنيد و Next كنيد.
يك نكته: با ديدن كلمه "هاردديسك جديد" نگران چيزي نشيد كه ممكنه اين برنامه به شكل فيزيكي هاردديسك شما را فرمت و روي آن سيستم عاملي را نصب كند! بلكه در اين محيطها همه چيز مجازي هستند حتا هاردديسك ها! يعني يك فايل حجيم به ظرفيتي كه شما تعيين خواهيد نمود، مثلن 3 گيگ يا بيشتر ايجاد خواهد شد و سپس آن فايل به عنوان يك فضاي هاردديسك درنظر گرفته ميشود.
6) در صفحه Create New Virtual Disk شما امكان انتخاب چهار نوع فرمت فايل مجازي براي هاردديسك خود را داريد:
نام پسوند فايل هاردديسك مجازي | نام كامل آن | نام برنامه يا كمپاني پشتيباني كننده آن |
VDI | VirtualBox Disk Image | Oracle VirtualBox |
VMDK | Virtual Machine Disk | VMWare & VirtualBox |
VHD | Virtual Hard disk | Microsoft & VirtualBox |
Parallels | --- | Parallels Version 2 and VirtualBox |
. اين هم توضيحات موجود در راهنماي خود برنامه (صفحه 77 فايلPDF) در مورد ميزان سازگاري برنامه VirtualBox با تك تك اين فرمتها براي كاربران حرفهاي:
کد:
[LEFT]
[B][COLOR=#b22222]VirtualBox supports four variants of disk image files:[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#006400]* Normally,[/COLOR][/B] VirtualBox uses its own container format for guest hard disks – Virtual Disk Image (VDI) fles. In particular, this format will be used when you create a new virtual
machine with a new disk.
[COLOR=#006400][B]* VirtualBox also fully supports[/B][/COLOR] the popular and open [B][COLOR=#006400]VMDK [/COLOR][/B]container format that is used by many other virtualization products, in particular, by VMware.
[COLOR=#006400][B]* VirtualBox also fully supports the VHD[/B][/COLOR] format used by Microsoft.
[COLOR=#006400][B]* Image file of Parallels version 2[/B][/COLOR] (HDD format) are also supported. For lack of documentation of the format, newer formats (3 and 4) are not supported. You can however convert such image files to version 2 format using tools provided by Parallels.
[/LEFT]
. براي سازگاري بيشتر هم ميتوانيم خود فرمت VDI كه مال خود VirtualBox است انتخاب نماييم و هم ميتوانيم فرمت VMDK را انتخاب كنيم تا قابل اشتراك گذاري با VMWare كه بعدن معرفي خواهم نمود باشد. به هر حال انتخاب با خودتان است. من همان VDI را انتخاب نمودم و Next كردم.
7) در پنجره بعدي نوع آدرس دهي هاردديسك مجازي را ميپرسد.
Dynamically Allocated و
Fixed size گزينهها هستند. فرض كنيد در ادامه شما ظرفيت هاردديسك را 10GB در نظر ميگيريد. اگر اينجا شما گزينه Dynamically را انتخاب كنيد فايل هاردديسك مجازي با حداقل اندازه ساخته ميشود(حدود 8KB) و به مرور كه به فضاي بيشتري نياز ميشود حجم آن فايل را افزايش ميدهد تا به حداكثر تعيين شده يعني 10GB برسد. ولي در حالت Fixed كل حجم فايلي را كه در پنجره بعدي تعيين خواهيد نمود، ايجاد ميكند. مثلن اگر 10GB انتخاب كنيد يك فايل به حجم 10GB ايجاد خواهد شد.
فوايد دوگزينه فوق در چيست: گزينه Dynamically فضاي خيلي كمي را در همان ابتدا به خود تخصيص ميدهد و فقط زماني كه نياز باشد فضا را افزايش ميدهد و اين افزايش لحظه به لحظه حجم از سرعت اجراي سيستم عامل مجازي كم ميكند. اما در حالت Fixed چون از همان اول كل فضاي تعيين شده، در يك فايل ايجاد ميشود فضاي هاردديسك الكي مصرف ميشود و شايد شما از همه اون فضاي مجازي استفاده نكنيد! ولي سرعت اجراي سيستم مجازي خيلي در اين حالت سريعتر است.
. من هميشه حالت Fixed را انتخاب ميكنم چون سرعت اجراي سيستم عامل مجازي از فضاي اشغالي هاردديسك برايم مهمتر است. انتخاب با خودتان است. من اكنون Dynamically را انتخاب نمودم چون در VMWare كه نصب است يك هاردديسك Fixed دارم!
8) در پنجره بعدي بايد مكان فايل ايميج هاردديسك مجازي خود و اندازه آن را انتخاب نماييد. متاسفانه در VirtualBox فقط ميشه 4GB براي حداقل اندازه فايل ايميج هاردديسك مجازي انتخاب نمود در حالي كه در VMware ميشه از اين هم كمتر انتخاب نمود. براي حداكثر هم كه 2TB است!!! ظرفيت و مكاني را به انتخاب خود تعيين نماييد.
مكان ايميج هاردديسك مجازي: بهتره مكاني به غير از پارتيشن ويندوز براي ايميج هاردديسك مجازي تعيين كنيد تا درصورت پاك كردن ويندوز اصلي حداقل فايل ايميج هاردديسك مجازي حفظ شود و در سيستم عامل بعدي به برنامه VirtualBox اضافه نماييد.
9) در پنجره آخري اطلاعات نهايي قبل از ساخت هاردديسك و محيط مجازي به ما نمايش داده ميشود و در صورت دلخواه ميتوانيم روي دكمه Back كه به شكل يك فلش آبي در بالا سمت چپ پنجره موجود است به پنچرههاي قبلي رفته و تغييراتي را اعمال نماييد. در صورت Ok بودن همه چيز روي كليد
Create كليك كنيد.
10) براي اطمينان بيشتر دوباره پنجره توضيحاتي نمايش داده ميشود و همانند بالا برروي Create كليك كنيد.
. من پس از كليك برروي دكمه فوق سيستم مجازي جديدم ساخته شد و مشخصاتش درون پنجره اصلي VirtualBox به اين شكل نمايش داده شد:
. من در مرحله 7 گزينه Dynamically را انتخاب نمودم و حجم كلي را هم روي 4GB انتخاب نموده بودم و پس از ساخته شدن فايل ايميج، ظرفيت نهايي و اوليه آن 8KB بود! جالبه!
اعمال يكسري تنظيمات در سيستم مجازي VirtualBox:
. اكنون شما ميتوانيد در پنجره اصلي برنامه VirtualBox با انتخاب نام سيستم مجازي خود از پنل سمت چپ و كليك برروي آيكن Settings وارد پنجره تنظيمات سيستم مجازي شويد:
. اكنون در اين پنجره ميتوانيد بر اساس سختافزار خود و تواناييهاي موجود در آنها پارامترهايي را كم يا زياد كرده و سختافزارهاي مجازي را كه نياز نداريد را حذف و يكسري را اضافه نماييد. هر تغييري كه قرار باشه در سطح سختافزارهاي مجازي در اين سيستم مجازي داده شود فقط در همين پنجره قابل دسترسي است، پس اگر چيزي كه ميخواهيد در آن ديده نشد ديگه دنبالش نگرديد!
. مثلن من در اين پنجره تنظيمات، حافظه كارت گرافيك مورد نياز اين سيستم مجازي را روي حداكثر يعني 128MB و توانايي 3D و 2D را روشن نمودم چون كارت گرافيكم قوي هست. كارت صدا را Disable كردم چون نياز نبود و براي CD هم از پنل Storage و سپس CD را انتخاب و از آيكن ديسك كوچك كه كنار CD\DVD Drive بود يك فايل Bootable CD Image را كه
در اين تاپيك قرار دادهام انتخاب نمودم.(از پست اول آن تاپيك اين ايميج NTFS & Symantec Pack & Ghost را دنلود نماييد. براي تست مفيد است!)
. اكنون محيط سيستم مجازي من كه در شكل 4 با تنظيمات پيشفرض ملاحظه نموديد به اين شكل در آمده است:
لينك تصوير 6
مشخصات اولين سيستم مجازي پس از اعمال تنظيمات جديد در آن
اجراي سيستم مجازي VirtualBox:
. خوب در تنظيمات قبلي من ايميج NTFS & Symantec Pack & Ghost را در برنامه به عنوان CD معرفي نمودم شما ميتوانيد يك عدد CD Bootable در درايو قرار دهيد. ميتوانيد. CD ويندوز XP را قرار دهيد يا هر چيز Bootable ديگري. اكنون برروي دكمه Start كليك كنيد. يك پنجره ظاهر ميشود كه در آن در مورد Capture شدون كيبورد و موش چيزهايي گفته!؟ در اين پنجره توضيح داده كه زماني كه شما پنجره سيستم مجازي را فعال كنيد (رويش كليك كنيد) صفحه كليد و موش شما از اين به بعد درون اين پنجره فعال خواهند بود و ديگه در سيستم بيروني كه به سيستم Host Machin مشهور است واكنشي نشان نخواهند داد مگر اينكه دكمه رها كننده را كه به شكل پيشفرض دكمه CTRL سمت راستي است را فشار دهيد. خوب اين گزينه را تيك بزنيد كه هربار نمايش داده نشود!
. سيستم مجازي شروع به Boot شدن ميكند و صفحه Logo بايوس VirtualBox نمايش داده ميشود:
. متاسفانه VirtualBox داراي يك محيط شبيه سازي شده BIOS همانند VMWare نيست! به هرحال! در اين صفحه اگر كليد F12 را فشار دهيد ميتوانيد وسيله بوت كننده را انتخاب نماييد. اين صفحه خيلي سريع ميرود و از روي ايميجي كه من آن را تعريف نموده بودم سيستم مجازي شروع به بوت شدن كرده و پس از منوي اوليه منوي ايميج من ظاهر ميشود:
لينك تصوير 8
درون ويندوز 7 خود اولين سيستم مجازيي كه در VirtualBox ساختهام را راه اندازي نمودهام
منوي داس برنامه ايميج من را مشاهده مي نماييد
. اكنون با فشار كليد CTRL سمت راست كيبورد ميتوانيد موش و صفحه كليد خود را از درون محيط مجازي آزاد كنيد و با كليك برروي پنجره آن دوباره آنها را درون محيط مجازي وارد نماييد.
روش اضافه نمودن CDها در VirtualBox:
. در دو بخش پيشين توضيح دادم كه در تنظيمات سيستم مجازي و قسمت Storage ميتوانيد فايلهاي ايميج يا CDهاي واقعي يا مجازي خود را براي بوت شدن سيستم مجازي يا استفاده از آنها در سيستم عامل آن تعريف نماييد:
لينك تصوير 9
روش انتخاب ايميج CD يا درايو CD براي قرار داد يك ديسك در درايو Optical سيستم مجازي
. براي سرعت بيشتر شما هم ميتوانيد از ايميج CDهاي خود استفاده نماييد و آدرس فايل ايميج را مستقيمن به درون برنامه تعريف كنيد يا از برنامه Daemon Tools كه در كتاب موجود در پست اول هم در مورد آن توضيح دادهام استفاده نماييد. انتخاب با خودتان است.
موفق باشيد.
خداحافظ
IgImAx
90/06/02