طیّ يک ماه اخير شاهد دو رخداد برای حل این مشکل بودیم
وقتی صحبت از گشت و گذاراینترنتی با گوشی همراه می شود اولین مساله اي که به ذهن می رسد این است: کاری کاملآ ناکار آمد.
امــّا طیّ يک ماه اخير شاهد دو رخداد برای حل این مشکل بودیم. یکی اعلام کـُدی توسـّط شرکت نوکیا بود که به کمک آن دسترسی به منابع جامعهء اطـّلاعاتی تسهیل می شود، و دیگری آغاز ثبت سایت های اینترنتی شرکت ها با آدرسهایی با پســوند .mobi، که اختصاصا به حوزهء اینتـرنت موبایلی مربوط می شود. نوکــــیا با اعــلام کد مذکور که در واقع نرم افزاری است به نام S60 WebKit سعی می کند مشترکین اهل گشت و گذار اینترنتی را یک جا جذب گوشي هاي سري S60 خود کند و از پراکنده شدن آنها در بازار حتــّی الامکان جلوگیری کند. لی اپتینگ ، معاون مدیر عامل Forum Nokia، شرکتی که طرّاحی و تولید نرم افزار های نوکیا را به عهده دارد، می گوید، "اگر طراحان ما بخواهند برنامه ای بریزند که در آن بشود ده صفحه مختلف را بتوان روی نمایشگر گوشی همراه باز کرد، ما با مشکل مواجه خواهیم شد."
نرم افزار گشت وگذار اینترنتی S60 پس از نصب روی یک گوشی مدرن به صاحب آن این امکان را می دهد که هر آنچه را روی کامپیوتر شخصی خود رصد می کند روی صفحهء نمایشگر گوشی همراهش هم داشته باشد، گر چه خیلی کوچکتر! این نرم افزار لزومآ نیازی به صفحه خانه هائی Home) (Pages که ویژهء گوشی ها طراحی شده ندارد.
البتــّه نرم افزار های رقیب، مانند Opera Mobile هم از پس چنین کاری بر می آیند. شرکت هائی که بر اساس چارچوب S60، که طبق مشخّصات فنـّی Symbian OS طرّاحی شده است، گوشی تولید کرده اند تا به حال شامل Lenovo، نوکیا، پاناسونیک، سامسونگ، و زیمنس می شود.
نرم افزار گشت اینترنتی S60 براساس ساختار نرم افزارSafari شرکت Apple طرّاحی شده است، که اجزاء تشکیل دهندهء آن WebCore و JavaScriptCore هستند. خود نرم افزار Safari اپل هم بر مبنای موتور KHTML شرکت KDE طرّاحی شده است.
کد نوکیا شامل یک "مدیر حافظه ((memory manager می شود، که وظیفهء آن اصلاح اشتباهات حافظه است، یک نشانگر ماوس برای ساده تر کردن رصد، یک روش تبدیل صفحه های HTML به جداول، حمایت کامل از جستجو برای متن های نوشتاری، و صفحه فهرست برای کاربران، که در قسمت مقدّمه قابل دسترسی است.
نوکیا نرم افزار S60 خود را در ماه نوامبر سال گذشته به بازار ارائه کـرد. فلسفـهء تولـید این نـرم افـزار فـراهم آوردن امکان دستـرسی دارندگان گوشی های پبشرفته به همهء وب سایت هائی است که آنها رویPC خود می توانند رصد کنند.
استراتژی طرح .mobi نیز در همین راستا، امّا در مسیر متقابل این نرم افزار است: تشویق شرکت ها به سازگار کردن وب سایت هایشان با گوشی های تلفن همراه از طریق باز کردن آدرس هائی با پسوند .mobi و سپس تشویق مشترکین تلفن همراه به جستجو برای این گونه سایت ها.
از یک ماه پیش به این طرف اعضای صنعت تلفن همراه این امکان را یافتند که سایت هایشان را در این قلمروی جدید ثبت کنند، و از 12 ماه ژوئن هم صاخبان مارک های تجاری امکان پیوستن به آن را داشته اند.
انتقادات وارد بر روش .mobi بیشتر در این زمینه بوده است که از طرفی این سایت ها ارزش سایت های دیگر را پائین می آورد دیگر آنکه تلاش های مشابه دیگری که برای تغـیـیر پسوند هاب اینترنتی .com تا به حال به عمل آمده هیچکدام کاملآ موفقیّت آمیز نبوده است.
نوکیا، مثل بیشتر تکنولوژی های دیگری که در این زمینه فعـّالیـّت دارند، از هر دو طریق مذکور در بالا برای گسترش رصد اینترنتی به یاری گوشی حمایت می کند.
این که ما به یاری کدام تکنولوژی تجربهء اینترنتی رضایتبخشی داشته باشیم به نظر نوکیا زیاد مهم نیست – مهم تر این است که این سرویس به قدر کافی خوب باشد که شما برای دسترسی به آن در صدد خرید یک گوشی جدید باشید.