اسب های ترکمن، خزر ، کرد، خوزستان، دره شویی پنج اسب اصیل ایرانی هستند که درخواست های جهانی زیادی دارند و با شناسنامه دار کردن آنها و ایجاد زیر ساخت های صادراتی و توسعه گردشگری می تواند منابع ارز آوری سرشاری برای کشور باشد.
تولید و پرورش اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی پیشینه ای تاریخی دارد. هم اکنون نژاد “تاروبرد” به عنوان سریع ترین و سواری ترین اسب جهان و “آخال تکه” زیباترین و گران ترین اسب دنیا در شهرهای جرگلان ، مانه وسملقان پرورش می یابند. ایران نقطه تکامل اسب پس از ۷۰ میلیون سال بوده و به همین خاطر فعالان صنعت اسب در جهان، ایران را اقیانوس ژن این حیوان میدانند.
ˈمحمدتقی ابراهیمپورˈ پایهگذار تبارنامه اسب کشور و از فعالان صنعت اسب در ایران معتقد است که علاوه بر اسب ترکمن که میان مردم شناخته شده است، اسب نسائی، اسب اصیل خوزستان (عرب)، اسبچه خزری، اسب دره شویی و اسب کرد از نژادهای اصیل اسب ایران هستند که مردم اطلاع چندانی از آن ندارند . برخی کشورها مخصوصا کشورهای عربی آنرا به نام خود ثبت کردده اند که مسوولان تلاش دارند هویت آنها را به ایران باز گردانند.
وی میگوید که ارزش صنعت اسب در آمریکا با درآمد ناشی از صنعت غذا در این کشور برابری میکند و در حالی که این صنعت در ایران میتواند ارز آور باشد، ارز زیادی بابت واردات اسب از کشور خارج میشود.
از سویی دیگر چند سالی است که طرح اصلاح ژن و صادرات اسب اصیل ترکمن در سیاست های فرهنگی و اقتصای ایران قرار گرفته و تلاش می شود با تدوین و اجرای برخی از سیاست ها و برنامه های لازم، این ثروت معنوی و تاریخی کشورمان به بهره برداری برسد.
پرش اسب ترکمن از موانع زیرساختی
باتوجه به اجرای سیاست های اقتصادی، صادرات اسب اصیل ترکمن می تواند در ارز آوری و اشتغالزایی نقشی عمده را ایفا کند، اما نبود برخی زیرساخت ها از جمله گمرک صادرات اسب ، شناسنامه برای اسب، آزمایشگاه تعیین ژن و … را می توان موانع مهمی برای صادرات اسب اصیل ترکمن دانست.
به همین منظور در سال جاری شاهد ساخت و ساماندهی گمرک بجنورد ، همکاری سازمان جهاد کشاورزی با پرورش دهندگان اسب و انجام آزمایش هایی برای تایید نژاد و ژن اسب های صادراتی در خراسان شمالی هستیم .
باتوجه به افتتاح و بهره برداری گمرک صادرات اسب خراسان شمالی در راستای سیاست های اقتصادی ، استاندار خراسان شمالی درگفت وگو با خبرنگار شبکه ایران می گوید: بزرگ ترین گله های اسب اصیل ترکمن در اطراف شهر بجنورد وجود دارد ، به همین منظور گمرکی با زیرساخت های صادرات اسب به سایر کشورها دراین استان ساخته شد که هم اکنون مورد بهره برداری قرار گرفته است.
محمود احمدی بیغش ، با مدنظر قراردادن برخی از مشکلات صادرات این نوع اسب می افزاید: حداقل یک هزار راس اسب اصیل ترکمن در این استان وجود دارد که باید شناسنامه دار شوند و اصالت آنها مورد تایید قرار بگیرد. از این رو ساخت آزمایشگاه برای تعیین خالصی ژن اسب الزامی است .
از سوی دیگر حمید رضا صالحی اسبدار نمونه کشور نیز اعلام می کند،که شناسنامه دار شدن اسب های اصیل ترکمن در چند سال اخیر روند رو به رشدی داشته به طوری که از ابتدای امسال بیش از ۵۰۰ شناسنامه برای اسب های ترکمن در استان خراسان شمالی صادر شده است.
صالحی تاکید می کند: تولید اسب در ایران با نظارت و مشاوره های پزشکی و علمی انجام نمی شود و از سویی دیگر چون هزینه نگهداری اسب برای بسیاری از پرورش دهندگان سنگین و زیاد شده از بارداری مادیان جلوگیری می شود. همین نکته تکثیر نسل اسب های اصیل را به خطر انداخته است.
تقاضای جهانی برای گردشگری اسب ایرانی
ˈکیومرث عظیمیˈ دبیر جشنواره ملی نژادهای اسب اصیل ایران درباره گردشگرانی که با هدف دیدن اسبهای ایرانی حاضرند به کشورمان سفر کنند، میگوید: هرچند آمار دقیقی در این زمینه در دست نیست اما بسیاری تمایل دارند که برای بازدید و سوارکاری با نژادهای اصیل اسب ایرانی به کشورمان سفر کنند.
عظیمی از رایزنی با کمیته ملی طبیعت گردی برای توسعه گردشگری اسب خبر داد تا اسب اصیل ایران در کنار جاذبههای طبیعی ایران به گردشگران معرفی شود.
واردات بی رویه اسب های عرب
اسب ترکمن به دلیل نداشتن شناسنامه و ازسوی دیگر خارج نشدن از مرزها و شرکت نداشتن درمسابقات نتوانسته برای پرورش دهنگان سود وتوجیه اقتصادی داشته باشد. از سویی دیگر نیز واردات اسب از سایر کشورها نژاد اسب های ترکمن به ویژه تک خون ها را تهدید کرده است.
رئیس هیات سوارکاری خراسان شمالی هم با مدنظر قرار دادن حفظ اصالت اسب ترکمن اظهار می کند: در ایران سرمایه گذاری برای اصلاح نژاد بسیار بالا است همین نکته واردات اسب های چند خون و نژاد مختلط را در دهه گذشته افزایش داده که منجر به اختلاط نژاد اسب های ترکمن و کاهش اسب اصیل و تک خون شده است .
به گفته فهمیان، در سال های گذشته واردات بی رویه اسب های عرب را به ایران شاهد بوده ایم و اختلاط نژاد اسب های اصیل ایرانی با این اسب ها رونق گرفته است. شاید از منظر رتبه آوری در مسابقات سرعت این اختلاط نژادی خوب باشد اما از نظر اصالت نژاد ، خسارات بیشتری را برای صنعت اسب به همراه خواهد آورد.
این در حالی است استاندار خراسان شمالی معتقد است : تهیه بانک ژن و شناسایی اسب های تک خون الزامی به شمار می رود و اکنون اسب های استان خراسان شمالی نیازمند شناسایی و اصلاح ژن هستد.
احمدی بیغش ادامه می دهد: شناسایی و پرورش تک خون ها علاوه بر درآمد زایی می تواند پیشرفت در ورزش را نیز به ارمغان آورد به همین منظور است که قوانین تازه ای در واردات اسب تدوین شده تا سرمایه گذاری بر تولید و پرورش اسب اصیل ترکمن به صرفه تر شود که این صنعت رونق پیدا کند و توجیه اقتصادی داشته باشد.
اسب اصیل ترکمن ثروتی معنوی
شاید عمده ترین دلیل برای پرورش اسب کسب درآمد باشد اما وقتی به اصالت اسب ترکمن و جایگاه آن در دنیا توجه شود می توان آن را از ثروت و سرمایه های معنوی ایران برشمرد .
از نظر صالحی اسبدار نمونه کشور ، اسب اصیل ترکمن به عنوان یک ذخیره ژنتیکی می تواند سرمایه ای ملی باشد که هم اندازه معادن ایران درآمد زایی کند.
وی براین باور است که از سویی دیگر زیبایی این اسب و قدرت جسمانی بالایش در جهان مثال زدنی است که این نکته باعث می شود تا تقاضای بسیاری برای استفاده از ژن این اسب در جهان وجود داشته باشد.
رئیس هیات سوارکاری خراسان شمالی ،نیز قیمت بالای اسب اصیل ترکمن اشاره می کند و اینکه هم اکنون قیمت این اسب در خارج از ایران معادل ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان است ،پس شایسته است تا برای ساماندهی تولید و اصلاح این نژاد به منظور صادرات تلاش شود.
فهمیان اعلام می کند: اسب اصیل ترکمن همواره در مسابقات جهانی برای زیبایی و حرکت موزونش مقام های بسیاری را کسب می کند .این زیبایی خریداران بسیاری دارد که حاضر به سرمایه گذاری های کلان هستند.
صادرات اسب اصیل ترکمن منبع سرشار ارزی برای کشور / تهدید تک خون ها با واردات اسب های بی اصالت خارجی | اسب و سوارکاری ایران