• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

تئاتر های مناسبتی

Geronimo

کاربر فعال هنرهای نمایشی
کاربر فعال
لایک‌ها
142
سلام

همین الان هنوز عرق اجرا رو صورتم خشک نشده که این تایپیک رو میزنم... یک تئاتر مناسبتی

بعد تمام شدن اجرای امشب با خودم فکر کردم ... میتونم یه مبحث جالب رو در مورد تئاترهای مناسبتی در پرشین تولز با دوستان داشته باشم...

اصولا ما چند نوع تئاتر مناسبتی داریم

تئاتر هایی که در شب های میلاد اجرا میشن و در مضمون اونها معمولا طنز نهفته شده و قصد اون شاد کردن و چشاندن شادی این شب میلاد به تماشاگران هستش و این دسته از تئاتر های حاوی نکات اخلاقی هستش که هر تئاتر طنزی با وجود طنز بودنش به مخاطب میرسونه

نمونه ای دیگه برمیگرده به مناسبتی همچون محرم و نمونه های قبیل اون...

این دسته از تئاتر ها چشمه ای از محرم رو به نمایش میکشن و قصدشون نشون دادن وقایع و اتفاقات رخ داده در اون دوران هستش

بله درسته این نمونه جدا از شبه خوانی یا بهتر بگم تعزیه خوانی هستش

قصدش شناساندن اون رشادت ها هستش ولی به این خلاصه نمیشه بلکه میتونه فراتر از یک تئاتر بره موضوع و جنبه حقیقت به خودش بگیره

من خودم به شخصه فکر میکنم که این نوع از تئاتر جای کار زیادی داره و در صورت درست کار کردن میتونه تاثیر بسیاری روی مخاطب بزاره

نمونه ی دیگری که به ذهنم میرسه از تئاتر های مناسبتی

تئاترهای حماسی جنگ مقدس هستش

اصولا ما امروز در اطرافمون این سبک از تئاتر رو هم شاهد هستیم

معمولا در دهه فجر ها جشنواره هایی با این مناسبت برگزار میشه و ریشه بسیاری از تئاتر ها توی اون برهه از زمان جنگ مقدس هستش

حالا هر کدوم به یه نحوی این موضوع رو نمایش میدن

در ادامه سیر این تایپیک راجع به هر کدوم از این سبک ها میتونیم با دوستان بحث دوستانه ای داشته باشیم

و در صورت امکان سعی میکنم که مطالبی رو در مورد هر کدوم از نمونه های تئاتر های مناسبتی به شما ارائه بدم

البته در حد دانش خودم ... :happy:

Geronimo

کاربر فعال هنرهای نمایشی
کاربر فعال
لایک‌ها
142
به نظر من یکی از نمونه های تئاتر های مناسبتی میتونه تئاتر های دانش اموزی باشه

که مناسبت و زمان خاصی داره برای اجرا و البته ممکنه تا حدودی درست نباشه این حرف

ولی چیزی که معلومه اینه که هر تئاتر مناسبتی چند ویژگی رو داره

1. زمان اجرای مشخصی داره

2. مضمون و محتوای مشخصی داره

تئاتر دانش اموزی اغلب اون مورد اول رو دارا هستش یعنی زمان مشخصی داره

ولی خوب از لحاظ موضوع میتونه هر محتوایی رو در خودش جا بگیره

هر چند بستگی به رده و دسته بندی دانش اموز هم داره

در هر صورت میتونیم اونم یه تئاتر مناسبتی به حساب بیاریم

...

چیزی که در اغلب تئاتر های مناسبتی مشاهده میشه اینه که یه عده خاص به دنبال اون هستن و ممکنه شما هر سال همون زمان اجرا بازیگرایی رو مشاهده کنید که در همون مناسبت سالهای پیش دیده بودید

این خودش نشون میده که تمرکز اون فرد به این مناسبت هستش

تجربه شخصی خودم نشون داده که میتونه یه جور دوره باشه

یعنی یه فردی یه گروهی رو جمع اوری میکنه و یه چند سالی همون گروه رو تو مناسبت های مختلف میبینید

اصولا داشتن یه گروه ثابت برای تئاتر میتونه جز مهمترین ویژگی های یه گروه خوب باشه

ثبات و با هم بودن به مدت طولانی در یک تئاتر میتونه هماهنگی رو بشدت بالا ببره

همون جور که در تئاتر های روزمره میبینیم که برای اجرای یک تئاتر ماه ها تمرین میشه تا تئاتر به درستی و با شکل و شمایل درست اجرا بشه

این مدت زمان زیادی که صرف میشه دقیقا اشاره به همون مسئله ی هماهنگی و همدل بودن گروه داره که ایجاد میشه در این مدت

به نظر شخصی من گروه تئاتری که همدلی در اون نباشه تئاتر خشک و بی اساسی در میاد

البته این بازم بستگی به گروه هم داره

ما میبینم روزانه گروه هایی که اونقدر حرفه ای هستن که این جور پیش درامد ها براشون اهمیتی نداره

شاید در طول تمرین چندین ماهه تئاتر کلمه ای با همبازی خودشون خارج از تمرین تئاتر صحبت نکنن ولی از پس تئاتر به خوبی بربیان

ولی خوب این حرفه ای بودن رو میطلبه که در هر گروهی نمیشه مشاهده کرد یعنی در واقعا در اکثر گروه ها اینجوری نیست ... چه بس گروه هایی بودن که بخاطر همین همدل نبودن در حین تمرین از هم پاشیدن ...

زیاد از بحث منحرف شدیم ... چیزی که میخواستم در این بحث بگم :

اصولا در یک تئاتر مناسبتی گروه ها ثابت هستن

همدلی و هماهنگی بین اونا ستایش شدنیه

تئاتر دانش اموزی رو هم میشه یه جورایی تئاتر مناسبتی لقب داد

De Monarch

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
17
حبیب آخرین تئاتری که می گفتی داری کار میکنی هم مناسبتی بود؟ در مورد چی بود؟

- - -

من خیلی اهل تئاتر نیستم . یه جورایی مصنوعی هست ( بازی های غلو آمیز ).

از میان هنرهای نمایشی به جز سینما که خوب خیلی بهش علاقه دارم خیلی دوس دارم یه اپرا ببینم البته نمی دونم دقیقا در قالب هنرهای نمایشی قرا میگیره یا نه . اطلاعاتی هم در موردش ندارم ولی کلا خیلی دوس دارم یه اپرای قابل فهم رو ببینم

Geronimo

کاربر فعال هنرهای نمایشی
کاربر فعال
لایک‌ها
142
حبیب آخرین تئاتری که می گفتی داری کار میکنی هم مناسبتی بود؟ در مورد چی بود؟

- - -

من خیلی اهل تئاتر نیستم . یه جورایی مصنوعی هست ( بازی های غلو آمیز ).

از میان هنرهای نمایشی به جز سینما که خوب خیلی بهش علاقه دارم خیلی دوس دارم یه اپرا ببینم البته نمی دونم دقیقا در قالب هنرهای نمایشی قرا میگیره یا نه . اطلاعاتی هم در موردش ندارم ولی کلا خیلی دوس دارم یه اپرای قابل فهم رو ببینم

سلام

اره اخریش همین چند شب پیش بود شب میلاد اجرا کردیم

طنز بود ... معمولا شبای میلاد بیشتر از طنز استفاده میشه ...

ما دو تا تئاتر داشتیم یکیش راجع به زورگیری بود و قلدری بود

یکی هم راجع به یه مغازه داری بود که عاشق هستش و یه اتفاقاتی می افته براش

یادمه دو سال پیش تو شب میلاد یه تئاتر غیر طنز اجرا کردیم منم کارگردان بودم وسط اجرا دیدیم نصف سالن خالی شد:blush:

الان سه چهار ساله هر سال با یه گروه خاص هستیم و ازدو ماه پیش برنامه ریزی میکنیم برا شب میلاد

کلا با توجه فرهنگ مردم منطقه خودمون و شناختی که ازشون داریم مضمون تئاتر رو انتخاب میکنیم و معمولا هم مورد استقبال قرار میگیره

در مورد غلو امیز بودن تئاتر بستگی داره از چه دیدی بهش نگاه کنی ... به نظر من چیزی که از تئاتر و بازیگرای تئاتر تو سینما و تلویزیون میبینی اصلا جنبه درست قضیه رو بهت نشون نمیده ... تا خودت با محیط تئاتر و سالن تئاتر چند باری روبرو نشی نمیدونی تئاتر چه حسی داره ... اگه رو حرکات بازیگرای تئاتر منظورته یه استاد تئاتری داشتیم که میگفت اصول تئاتر رو همین حرکتا بنا شده و تاثیر به سزایی روی تماشاچی میتونه داشته باشه
اگه شما همون حرکاتی که تو فیلم های تلویزیونی یه بازیگر اجرا میکنه رو برا خودت روی سن تئاتر در نظر بگیری میبینی که اصلا شگرد جالبی نمیشه ...

البته نظر خودم به اینه که بیشتر این غلو امیز بودن تو تئاترای غربی که چند وقتیه مد شده و اسمشون پست مدرنه دیده میشه وگرنه بجز تئاتر های تاریخی و حماسی دیگه تو تئاترهای ایرانی نمیتونی این مورد رو ببینی

ولی هر صورت منم دوست دارم ببینم

Last edited:

live for what?

مدیر بازنشسته
لایک‌ها
374
یادش به خیر در ایام جوانی دو ، سه سالی تئاتر داشتیم برای ایام فاطمیه!

البته تئاترهایی که به این مناسبت میذارن طولانی تر از خود ایام فاطمیه میشه معمولآ

Geronimo

کاربر فعال هنرهای نمایشی
کاربر فعال
لایک‌ها
142
نمونه دیگری از تئاتر های مناسبتی تئاتر هایی هستن که از اعتقادات مردم سرچشمه میگیرن

اعتقادات مردم ما گاه تا جایی پیش میره که روح زندگی رو در وجود اونا زنده میکنه و با این اعتقادات تا اوج پیش میرن

بله این نمونه از تئاتر تئاتر های مذهبی هستن

تئاتر هایی که در ذهن و افکار و همچنین فرهنگ مردم ما بسیار مورد توجه هستش و بسیار به اون اهمیت داده میشه

بعید میدونم که کسی باشه که تا بحال این نمونه از تئاتر رو مشاهده نکرده باشه

فرقی که میشه در این نوع تئاتر ها با تئاتر های دیگر پیدا کرد اینه که بازیگرای خاص خودش رو میطلبه

یعنی معمولا بازیگرانی رو برای این نمونه از تئاتر انتخاب میکنن که به این نوع تئاتر وابسته باشه و به اون پیامی که در اون تئاتر نهفته و قراره به مخاطب رسونده بشه ایمان داشته باشه

تئاتر های مذهبی ریشه دار ترین تئاتر های ما محسوب میشوند

شاید تنها ژانری که بشه با تئاتر های مذهبی مقایسش کرد تئاتر های تاریخی و شاهنامه ای باشه که اون هم باز میشه گفت قدمتشون از این نمونه از تئاتر پایین تر هستش

تجربه شخصیم در این مورد به سه تئاتر میرسه تئاتر هایی در مورد واقعا عاشورا و امام حسین

اصولا در بین مردم ما این بند از تئاتر های مذهبی بسیار پر رونق هستش و معمولا اون رو در ایام محرم میبینیم

اشخاصی به صورت گروه دور هم جمع میشن و با شور و علاقه فراوان به این تئاتر حتی با بودجه کم کاری طاقت فرسا رو به سر انجام میرسونن

در اینده سعی میکنم بیشتر در مورد این نمونه از تئاتر بگم

Geronimo

کاربر فعال هنرهای نمایشی
کاربر فعال
لایک‌ها
142
تئاتر های حوضه دفاع مقدس :

چیزی که در این تئاتر ها نمایان و واضح هستش اینه که همیشه در این نوع تئاتر ها سعی در این میشه که شجاعت ها و دلاوری های این عرصه رو یاد اوری کنن و با این کار تلنگری به مخاطب بزنن

اصولا مخاطبان این دسته از تئاتر کسانی هستن که خودشون به هر طریقی با این واقعه جنگ مقدس در ارتباط بودن

تئاتر های دفاع مقدس میتونن از یه طرف دکور سنگینی داشته باشن از یه طرف انقدر سبک که تصورش رو هم نمیشه کرد

تئاتری رو من دیدم در یکی از جشنواره ها که در وصف اسیران دفاع مقدس بود و شخصیت اجرا کننده تنها با یک چفیه ! بازی رو میگردوند

ولی از طرفی اگر به عمق قضیه نگاه کنیم میتونیم درک کنیم که بسیاری از تئاترهای از این دست هم هستن که دکور سنگینی رو میطلبه و سخت بشه اون رو اجرا کرد

...

نکته دیگر بازیگرای این گونه تئاتر ها هستن :

اصولا یک بازیگر حرفه ای تئاتر باید در تمام ژانر ها بتونه نقش بازی کنه ولی هر تئاتری حس و فضای مخصوص به خودش رو داره و باید در رل کاری خودش باشه

در این نمونه از تئاتر های چیزی که مهمه اعتقاد داشتن به اون پیروزی و غروری هستش که در اون پیروزی های دفاع مقدس وجود داشته

جشنواره تئاتر فجر یکی از جشنواره های مهم و خوب کشور ماست که در این ضمینه فعال هستش و سالانه در دهه فجر برگزار میشه و عرصه مناسبی برای رقابت تئاتر های عرصه دفاع مقدس هستش

بالا