دوستان بحث بستن بودجه بدون نفت داغ است. زمزمه هایی در خصوص حذف یارانه انرژی به وجود آمده است. آیا حذف انرژی موجب سود آوری نمادهای بورسی می شود؟ آیا این اقدام دولت باعث رونق بورس خواهد گشت؟ خبرگزاری جمهوری اسلامی، مطلبی را از قول دنیای اقتصاد نقل کرده که بسیار باید مورد توجه قرار گیرد. بنده بر اساس تحلیل خودم می گویم اگر قرار است یارانه بخش دولتی حذف شود سود آن صنعت کم می شود اما دوستان نظرات دیگری دارند. مثلا اگر تخصیص ارز 4200 تومانی به صنعت دارویی کشور قطع شود قاعدتا باید درآمد عملیاتی این شرکت ها پایین بیاید چون هزینه های تولیدشان (واردات مواد اولیه) بالا می رود و از سوی دیگر قدرت مردم برای خرید دارو کاهش پیدا می کند. درباره حذف یارانه انرژی هم دوستان می گویند این امر می تواند به درآمد شرکت های بورسی کمک کند اما من جور دیگری برداشت می کنم. هرچند چون تازه کار هستم من هم چه اینجا و چه در محافل دیگر حرف همین عزیزان را تکرار می کنم. با اینکه مطلب روزنامه دنیای اقتصاد خیلی دو پهلو حرف زده است اما اگر جان کلامش این است که حذف یارانه انرژی تبعات خوبی برای اقتصاد کشور ندارد. در واقع دولت تنها برای کسری بودجه می خواهد دست به چنین اقدامی بزند.
در این میان حذف یارانههای پنهان انرژی بر سودآوری بورسیها اثرگذار است. شرکتهای تولیدی از این یارانه انرژی استفاده میکنند و بسته به نوع فرآیند سهم متفاوتی از رانت انرژی دارند. برای مثال صنعت سیمان تا ۱۰ هزار میلیارد تومان یارانه انرژی دریافت میکند، درحالیکه احتمالا سود سال ۹۸ این صنعت به ۱۵۰۰ میلیارد تومان نمیرسد. در زنجیره تولید فولاد حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه انرژی وجود دارد. اگر بنا به کاهش یا حذف یارانههای انرژی در کشور باشد رشد قیمت گاز سوخت (آخرین قیمتها حدود ۲۶۰ تومان) پتروشیمیها نیز محتمل است که اثر متفاوتی بر سودآوری این صنعت خواهد داشت؛ احتمالا اورهسازان اثر محسوسی از این بخش بپذیرند. اصلاح احتمالی قیمت گاز در کشور میتواند بر قیمت خوراک پتروشیمیها نیز اندکی اثرگذار باشد. حتی صنایع کوچکتر نیز با اصلاح قیمت انرژی با افت سود مواجه میشوند که برای مثال باید به صنایع انرژیبر مانند تولیدکنندگان آلومینیوم یا تولیدکنندگان ظروف شیشهای (گروه کانی غیرفلزی) اشاره کرد. آیا موارد بالا به معنای فشار بر قیمت سهام است یا خیر، موضوع گزارش جداگانه و مفصلی است. چون میزان احتمالی کاهش رانت انرژی و سایر موارد میتواند اثرات متفاوتی بر صنایع بهدنبال داشته باشد. اصلاح قیمت بنزین و گازوئیل نیز اگر به وقوع بپیوندد علاوهبر اثر قابلتوجه آن بر درآمد دولت و حذف رانت سنگین این بخش، میتواند بر بورس تهران بهخصوص صنایع وابسته به حملونقل اثرگذار باشد. بر این اساس لازم است که توجه ویژهای به این بخش شود.