25 اسطوره تاریخ سری آ ایتالیا (2)
سری آ همواره یکی از پر داستان ترین و جالب ترین لیگ های اروپا بوده است. فقط کافی است چند لحظه به تاریخی ترین تیم های ایتالیایی مانند میلان، یوونتوس، اینتر، رم و لاتزیو فکر کنید.
19. سیلویو پیولا
(پرو ورچلی 1929 تا 1934 / لاتزیو 1934 تا 1943 / یوونتوس 1945 تا 1947 / نوارا 1947 تا 1954)
دست نیافتنی ترین گلزن سری آ ایتالیا با 274 گل زده! همین یک جمله درمورد پیولا کافی به نظر می رسد. فقط دو بازیکن توانستند به فاصله 50 گل با او برسند: اسطوره رمی ها فرانچسکو توتی (227 گل) و گونار نوردال افسانه سوئدی میلان (225 گل).
پیولا دوبار آقای گل ایتالیا شد. نکته جالب در مورد این گلزن خبره این است که او هیچگاه نتوانست طعم قهرمانی را بچشد. سیلویو در فصل 1936-1937 با لاتزیو به مقام دوم دست یافت و در دو فصل حضورش در یوونتوس (سال های 45 تا 47) نیز در رقابت بر سر قهرمانی مغلوب تورینو شدند. تورینو قدرت مطلق فوتبال ایتالیا بین سال های 1942 تا 1949 (پنج فصل، پنج قهرمانی) بود.
سیلویو پیولا تنها بازیکنی است افتخار آقای گلی در تاریخ سه باشگاه در سری آ را یدک می کشد! (پرو ورچلی، لاتزیو و نوارا)
نمی توان به صورت دقیق گفت که اگر جنگ جهانی دوم وجود نداشت داستان پیولا به خصوص در سطح ملی به کجا می رسید اما طول دوران فوتبالی اش (25 سال در بالاترین سطح) و تعداد گل های زده اش او را در میان بهترین و نادرترین بازیکنانی که فوتبال ایتالیا به خود دیده است قرار می دهد.
18. زین الدین زیدان
(یوونتوس 1996 تا 2001)
یک فرانسوی ممتاز دیگر! زیزو پنج فصل برای یوونتوس به میدان رفت و دو بار به فینال اروپا رسید که یوونتوسی ها در هر دو بازی با دست خالی زمین را ترک کردند. زیدان در یوونتوس دوبار اسکودتو را فتح کرد، یک جام بین المللی به دست آورد، دو بار بهترین خارجی سری آ شد و یک بار نیز جایزه بهترین بازیکن را از آن خود کرد.
جادوگری زیدان با توپ در خط هافبک برای هواداران و فوتبال دوستان چشم نواز، و برای حریفان کشنده بود، به ویژه وقتی با قدرت تهاجمی الکس دل پیه رو و داوید ترزه گه همراه می شد. درست مانند پلاتینی، حضور زیدان در سری آ کوتاه اما عالی بود. بدون تردید می توان گفت در خلال آن پنج فصل یکی از معجزه های دنیای فوتبال در سری آ بازی می کرد.
17. جیاکینتو فاکتی
(اینتر 1960 تا 1978)
یکی از بزرگترین اسطوره های باشگاه اینتر، شک نکنید! فاکتی فلسفه و معنای مدافع مطلق را تغییر داد و به اولین مدافع تهاجمی تاریخ فوتبال به معنای واقعی تبدیل شد.
هلنینو هره را بود که فاکتی را از تیم پایه ترویلیس (Trevigliese) به اینتر آورد. فاکتی عنصر هدایت تیمی به جلو از دفاع شد که آن را ”اینتر کبیر“ نامیدند. طی 18 سالی که جیاکینتو در اینتر حضور داشت، چهار اسکودتو، یک قهرمانی کوپا ایتالیا (جام حذفی)، دو جام اروپایی و دو جام بین المللی به دست آمد.
فاکتی در 634 بازی به میدان رفت و 75 گل به ثمر رساند. حتی تعداد گل های او در فصل 1965-1966 دو رقمی نیز شد، یک شاهکار از یک مدافع در آن دوره از تاریخ فوتبال!
شم گلزنی و کمال مهارت دفاعی او به کنار، فاکتی فقط یک بار از زمین مسابقه اخراج شد که دلیل آن توهین به داور اعلام گردید. جیاکینتو یکی از کامل ترین مدافعان مطلق تاریخ دنیای فوتبال بود که صفحه جدیدی در کتاب مسئولیت های دفاعی نوشت.
فاکتی پس از بازنشستگی عهده دار مسئولیت های متعدد مدیریتی شد و تا زمان مرگش (سرطان پانکراس =لوزالمعده) در سال 2006 رئیس باشگاه اینتر بود.
16. گونار نوردال
(میلان 1949 تا 1956 / رم 1956 تا 1958)
یکی از اسطوره های تاریخ فوتبال سوئد! و میلان! و ایتالیا! و جهان!
نوردال پیش از این که قدم به سن سیرو بگذارد به مدت 10 سال در کشورش فوتبال بازی کرد. او به میلان آمد، هفت سال و نیم بازی کرد و 210 گل به ثمر رساند! به این آمار 15 گلی را که برای رم زد اضافه کنید. وقتی بخواهیم برای عملکرد گونار چوب خط بگذاریم این می شود: 291 بازی، 225 گل!!! نوردال سومین گلزن برتر تاریخ فوتبال ایتالیا و بهترین گلزن در بین بازیکنان خارجی است.
نوردال در خلال حضورش در میلان رکوردهای متفاوتی از خود به جای گذاشت: او پنج مرتبه آقای گل ایتالیا شد که در دو فصل متوالی 1949-1950 و 1950-1951 به ترتیب 35 و 34 بار توپ را از خط دروازه حریفان عبور داد. 35 گلی که گونار در فصل 49-50 به ثمر رساند در جدول گلزنان فصول مختلف ایتالیا در جای دوم قرار دارد. نام جینو روزتی (تورینو – 36 گل – فصل 1928-1929) در این فهرست در جای اول دیده می شود. هرچند رکورد نوردال همچنان بهترین نمایش پس از سال های جنگ به حساب می آید. پس از وی فقط سه نفر توانستند از مرز 30 گل در یک فصل عبور کنند، اما هیچ گاه به رکورد او نرسیدند.
گونار نوردال با آمار 0.77 گل در هر بازی موثرترین و بهترین بازیکن تاریخ ایتالیا محسوب می شود.
15. والنتینو ماتزولا
(وِنِتزیا 1939 تا 1942 / تورینو 1942 تا 1949)
یکی از غم انگیز ترین شخصیت های تاریخ فوتبال ایتالیا!
ماتزولا یک پیشگام واقعی بود. گفته می شود او اولین هافبک همه کاره مدرن در تاریخ فوتبال است، ترکیب بی نظیری از توانایی های تهاجمی و تدافعی، که با قدرت ***** بالا درآمیخته بود. این شرایط باعث شد که تورینو به بالاترین قله فوتبال ایتالیا دست پیدا کند. همان تیمی که در آن برهه از تاریخ به ”تورینوی بزرگ“ مشهور شد.
پس از دوفصل حضور در میانه های جدول با ونتزیا (Venezia)، ماتزولا نقشی کلیدی را در رساندن تیم به رده سوم ایفا کرد و طعم قهرمانی در جام حذفی موسوم به کوپا ایتالیا را چشید. این اتفاقات سران تورینو را به شدت مجذوب توانایی های والنتینو کرد تا جایی که آن ها توانستند در رقابت با یوونتوس ماتزولا را به خدمت بگیرند.
با ***** شدن خط هافبک توسط ماتزولا، تورینو توانست آخرین اسکودتو را قبل از ورود جنگ جهانی دوم به خاک ایتالیا تصاحب کند. پس از پایان جنگ جهانی در سال 1946 تورینو چهار سال پیاپی قهرمان ایتالیا شد. در بیش از ده فصلی که او در بالاترین سطح فوتبال ایتالیا بازی کرد 109 بار موفق به گلزنی شد و پنج قهرمانی سری آ را به همراه تورینو جشن گرفت.
دنیای فوتبال هیچ گاه نفهمید ابعاد واقعی بازی وی چگونه خواهد بود، اگر...
در چهارم می 1949 هواپیمایی که میزبان والنتینو ماتزولا، هجده بازیکن دیگر، سران تیم، خبرنگاران و خدمه پرواز بود با تپه ای که در شرق شهر تورین واقع است برخورد کرد و تمامی 31 سرنشین آن جان باختند.
14. مارکو تاردلی
(پیزا 1972 تا 1974 / یوونتوس 1975 تا 1985 / اینتر 1985 تا 1987)
اساس جدایی ناپذیر یوونتوس و تیم ملی ایتالیا در دهه هشتاد میلادی!
تاردلی همه عناوین اروپایی ممکن را در خلال ده سالی که در یوونتوس بازی کرد به دست آورد. شش اسکودتو (قهرمانی ایتالیا) و سه کوپا ایتالیا نیز در میان افتخارات او دیده می شود. مارکو یکی از بهترین بازیکنان تاریخ این تیم محسوب می شود.
تاردلی به خاطر سبک سرسختانه اش شهرت جهانی دارد. مارکو بی وقفه می دوید، از نظر ذهنی غیرقابل نفوذ و مستحکم بود و تکل هایی استخوان خرد کن داشت. اگر می خواهید جانشینی برای بازیکنی مثل جنارو گتوزو ببینید فیلم های بازی های تاردلی را تهیه کنید.
با این که تاردلی در ابتدا بازیکنی تهاجمی نبود اما در 367 بازی ای که مسابقات مختلف برای بانوی پیر تورین به میدان رفت 51 گل به ثمر رساند. او استعداد عجیبی برای زدن گل های مهم داشت. گلی که مارکو در بازی رفت فینال اروپا در سال 1977 به اتلتیکو مادرید زد مقدمات اولین عنوان قهرمانی قاره ای تاریخ یوونتوس را فراهم کرد.
او از نظر بازی های ملی نیز در موقعیت زمانی بسیار خوبی قرار گرفت، دو از گل های مهم تیم ملی ایتالیا در جام جهانی 1982 توسط تاردلی به ثمر رسید که یک از آن ها در بازی مرحله دوم گروهی برابر آرژانتین به دست آمد و گل دوم در بازی فینال برابر آلمان غربی به ثمر رسید. شادی بی اندازه تاردلی بعد از گل هنوز به برجسته ترین حالت ممکن در ذهن هواداران ایتالیا باقی مانده است. ایتالیا در آن جام قهرمان شد.