بانک سوسیته ژنرال میلیاردها دلار زیان کرد
روز پنجشنبه، 24 ژانویه (4 بهمن) دانیل بوتون، رئیس هیات مدیره بانک فرانسوی سوسیته ژنرال، با انتشار گزارشی در سایت خبری این بانک اعلام داشت که تحقیقات داخلی بانک نشان داده است که یکی از کارمندان "خودسر" در بخش تجاری و سرمایه گذاری بانک در یک کلاهبرداری کلان درگیر بوده است.
به گفته منابع بانک، اقدام این شخص که در بخش معاملات سهام فعالیت داشته مبلغ 4.9 میلیارد یورو (بیش از 7 میلیارد دلار) به بانک زیان وارد ساخته است.
این زیان باعث شده است که سود بانک که در سال 2006 به حدود 5 میلیارد یورو رسید در سال جاری از حد 600 تا 800 میلیون دلار فراتر نرود و همچنین بانک را با دشواری در زمینه تامین منابع مالی مواجه سازد.
در نتیجه، این بانک ناگزیر شده است برای جبران کمبودهای ایجاد شده از ذخایر خود استفاده کند.
همزمان، سوسیته ژنرال با انتشار بیانیه دیگری گفته است که بحران در بازار اعتباری ایالات متحده نیز حدود دو میلیارد دلار زیان برای بانک به دنبال داشته است.
در پی انتشار گزارش زیان های سوسیته ژنرال، معامله سهام این بانک در بازارهای بورس به حالت تعلیق در آمد تا از سقوط بهای آن جلوگیری به عمل آید.
رئیس هیات مدیره بانک سوسیته ژنرال در گزارش خود گفته است که کارمند مسئول انجام معاملات اخراج شده و اقدامات قانونی علیه وی به جریان خواهد افتاد.
همچنین، تعدادی از مدیران اجرایی و مسئولان نظارت بر اقدامات این فرد از سمت های خود برکنار شده اند.
'فراتر از حدود اختیارات'
آقای بوتون گفته است که این فرد به شکلی خودسرانه فراتر از حدود اختیارات خود عمل کرده بی آنکه اقدامی برای جلوگیری از فعالیت های او صورت گرفته باشد.
دانیل بوتون نسبت به آینده بانک ابراز خوشبینی کرده است
گرچه جزئیات بیشتری در مورد نحوه آنچه که کلاهبرداری مالی در بانک خوانده شده انتشار نیافته، اما به نظر می رسد که دلیل اصلی آن بی کفایتی فرد مسئول معاملات و فقدان نظارت لازم از سوی سرپرستان بخش سرمایه گذاری بوده است.
آنگونه که استنباط می شود این کارمند بانک در موقعیتی قرار داشته است که بتواند به سفته بازی در زمینه معاملات قراردادهای آتی (فیوچر) مبادرت کند که عمدتا شامل پیش خرید سهامی است که بهای آنها را کمتر از ارزش اصلی این سهام می دانسته است.
رئیس بانک سوسیته ژنرال گفته است که فرد مذکور از روش های پیچیده و متنوع برای پنهان نگاه داشتن معاملات خود از دید ناظران بانک استفاده می کرده است اما مشخص نکرده است که آیا انگیزه او سود رسانی به بانک بوده یا همزمان، منافع شخصی خود را نیز دنبال می کرده است.
بانک سوسیته ژنرال در دهه 1860 به عنوان یک بانک خصوصی در فرانسه تاسیس شد اما پس از مشکلات دهه های 1930 و 1940، دولت فرانسه آن را ملی کرد.
این بانک در سال 1987 خصوصی شد و به گسترش فعالیت های خود از جمله از طریق خرید و ادغام موسسات مالی مختلف مبادرت کرد.
در حال حاضر، سوسیته ژنرال، با حدود یکصد و بیست هزار کارمند در شعبه های بانک در هشتاد کشور جهان، در زمینه های مختلف فعالیت دارد.
آمادگی برای کناره گیری
گرچه اکثر مشتریان عادی سوسیته ژنرال آن را بیشتر به دلیل ارائه خدمات متعارف بانکی می شناسند، اما عمده فعالیت بانک در زمینه سرمایه گذاری و معاملات بورس متمرکز است.
آقای بوتون در گزارش خود اعلام آمادگی کرده است که مسئولیت بحران کنونی را برعهده بگیرد و از ریاست بانک استعفا دهد.
وی در عین حال ابراز خوشبینی کرده است که با حمایت سهامداران و مشتریان سوسیته ژنرال، این بانک خواهد توانست مشکلات کنونی را پشت سر بگذارد.
این نخستین بار در دهه های اخیر نیست که یک بانک معتبر سرمایه گذاری به دلیل سهل انگاری در نظارت دقیق بر عملیات کارمندان خود، با دشواری مواجه می شود هرچند زیان هیچکدام به اندازه خسارت وارد شده به سوسیته ژنرال نبوده است.
بارزترین مورد مشابه به ماجرای بانک بریتانیایی بارینگز در سال 1995 ارتباط دارد که پس از تحمل زیانی به مبلغ 1.4 میلیارد دلار ورشکست اعلام و توسط یک بانک هلندی خریداری شد.
در آن ماجرا نیز یکی از کارمندان شعبه این بانک در سنگاپور برای کسب درآمد اضافی برای بانک و، به گفته مقامات بانکی، برداشت بخشی از آن به نفع خود، مدتها به شکلی "خودسرانه" به انجام معاملات هنگفت قراردادهای آتی مبادرت می کرد در حالیکه توانسته بود عملیات خود را از دید مدیران در شعبه مرکزی پنهان دارد.
تحقیقاتی که در این مورد صورت گرفت مدیران ارشد بانک را به دلیل سهل انگاری در نظارت دقیق و بی دقتی در انتصاب افراد با صلاحیت مسئول شناخت و همچنین فاش شد که در یک مورد، فعالیت های این فرد در کسب درآمد برای بانک مورد تقدیر مدیران ارشد بانک قرار گرفته بود.
منبع : بی بی سی