• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آیت‌الله مکارم‌شیرازی:
تضعیف دولت به صلاح کشور نیست



آیت‌الله مکارم‌شیرازی گفت: تضعیف دولت به صلاح کشور نیست ولی تذکر و نقد منصفانه ضروری است و ما هم هر وقت لازم بدانیم این کار را می‌کنیم.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه قم، این مرجع تقلید در آغاز درس خارج فقه افزود: این که برخی مسؤلان گفته بودند با زور شلاق نمی‌توان افراد را به بهشت فرستاد ما هم این گونه می‌گوییم، اما می‌گوییم با دست خودمان درهای جهنم را به روی مردم باز نکنیم.



این مرجع تقلید با اشاره به کنترل نیروی انتظامی بر مسافرت‌های مردم در ایام نوروز تاکید کرد: در این ایام نظارت بسیار شدیدی را اعمال می‌کنند اما اگر گفته شود کاری به کار مردم و رانندگان نداشته باشید آیا کسی چنین منطقی را می‌پذیرد؟



این مرجع تقلید با بیان این‌که «برخی سخنان به مفاسد دامن می‌زند» تصریح کرد: نباید شعارهایی که غربی‌ها می‌دهند آن‌ها را مطرح کنیم؛ ما مسلمان هستیم و ارزش‌های اسلامی اصل در زندگی مردم است.



مکارم شیرازی در ادامه با اشاره به اهمیت امر به معروف در جامعه گفت: افراد افراطی که خشونت را راه امر به معروف می‌دانند و افراد قایل به تسامح و تساهل دو گروهی هستند که همواره مانع تحقق این مسئله در جامعه بوده‌اند.



وی با بیان این‌که «در جامعه اسلامی باید امر به معروف و نهی از منکر جایگاه ویژه و برجسته‌ای داشته باشد» تصریح کرد: یکی از تفاوت‌های بارز تمدن غربی و اسلامی همین موضوع است؛ در تمدن غربی همه چیز آزاد است و در آن گناه وجود ندارد و هر کسی هر کاری دلش خواست می‌تواند انجام دهد اما اسلام این کار را بر نمی‌تابد.



این مفسر قرآن بر لزوم انجام مقوله امر به معروف و نهی از منکر همراه با محبت، دوستی و رعایت جهات اخلاقی تاکید کرد و گفت: اگر این برنامه‌ها به درستی پیاده شود بسیاری از مشکلات حل می‌شود.



وی در ادامه با استناد به روایاتی از امام حسن عسکری(ع) به وظایف همسایه نسبت به همسایگان دیگر اشاره و اظهار کرد: در جوامع اسلامی همسایه باید از حال همسایگانش با خبر باشد نه مانند غربی‌ها که کاری به کار هم ندارند.



وی جامعه مادی را یک جامعه پاشیده و تنها توصیف کرد و ادامه داد: رعایت حقوق همسایه برای کشورها نیز صادق است؛ کشورهای غربی نه تنها مشکل ممالک اسلامی را حل نمی‌کنند بلکه با اتهاماتی مانند شیعه‌هراسی و ایران هراسی روابط ما با همسایگان را تخریب می‌کنند.



این مفسر قرآن افزود: ایران یک وجب از خاک دیگران را نگرفته و نمی‌گیرد، اما به قدری سمپاشی کرده‌اند به نحوی که کاری به جایی رسیده که کشورهای اسلامی بر ضد یکدیگر خط و نشان می‌کشند و متاسفانه برخی از این کشورها سخنان نادرستی درباره ایران می‌زنند.



این مرجع تقلید ادامه داد: مطرح کرده‌اند که در مساجد شیعیان نماز نخوانید چون در آن قبور وجود دارد، این مسائل بی پایه و اساس است و ما اجازه نمی‌دهیم در مساجد میت دفن شود.



وی با تاکید بر لزوم وحدت اسلامی یادآور شد: اگر کشورهای اسلامی متحد شوند می‌توانند عزت و قدرت پیدا کنند، اما متاسفانه اختلافات و دامن زدن به آن‌ها مانع تحقق این مسئله شده است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ماجرای فداکاری خاتمی در حق احمدی‌نژاد



نماینده پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد، توضیحاتی را پیرامون فک پلمب هسته‌ای ایران در سال 2005 توسط دولت خاتمی ارائه کرده است.

به گزارش ایسنا، علی خرم در گفت‌وگو با تابناک می‌گوید: در آن دوران هنوز دولت احمدی‌نژاد سر کار نیامده بود. در کمیته‌ای که برای این موضوع شکل گرفت به آقای خاتمی گفته شد که می‌توانیم فک پلمب کنیم. به ایشان عرض شد که اگر شما صلاح نمی‌دانید، بگذارید در دولت بعد این فک پلمب انجام گیرد. ایشان گفتند نه، در همین دولت این اتفاق بیفتد که دولت بعد بتواند ادعا کند که این اقدام توسط دولت قبل انجام شده است و تمام تقصیر به گردن این دولت بیفتد تا دولت بعدی بتواند ‌عذر و بهانه‌ای داشته باشد.

وی اضافه می‌کند: در آن موقع نه پرونده ایران به شورای امنیت رفته بود و نه تحریم‌ها بر ایران تحمیل شده بود.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نزول شاخص بورس به مرز 75 هزار واحد



شاخص بورس تهران در معاملات آخرین روز هفته با 144 واحد کاهش به کار خود پایان داد.



به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)در معاملات آخرین روز هفته روند نزولی بورس ادامه پیدا کرد و شاخص بورس با 144 واحد کاهش و رسیدن به مرز 75 هزار واحد به کار خود پایان داد.



در بازار امروز اکثر نمادهای مطرح با افت قیمت مواجه شده و شرکتهای پالایشگاه نفت بندرعباس، مخابرات، چادرملو، بانک سینا، بانک ملت، پتروشیمی شازند و فولاد مبارکه بیشترین تاثیر منفی را در شاخص بورس گذاشتند.



این در حالی است که شرکتهای ارتباطات سیار، سایپا، توسعه صنایع بهشهر و گل گهر از شرکتهایی بودند که با تاثیر اندک خود مانع از افت بیشتر شاخص بورس شدند.



در بازار امروز شرکت تازه وارد نفت ساپاهان به همراه داروسازی روزدارو و لیزینگ صنعت و معدن بیشترین تقاضای خرید را به خود اختصاص دادند و شرکتهایی مانند معادن بافق، نیروترانس و پارس پامچال بیشترین تقاضای فروش را از آن خود کردند.



در بازار امروز در مجموع بیش از 287 میلیون سهم به ارزش 73 میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت و ارزش بازار سرمایه تا سطح 364 هزار میلیارد تومان کاهش یافت.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سهم دولت‌ها از نقدینگی نیم قرن اخیر چقدر است؟



از کل نقدینگی ایجاد شده در اقتصاد ایران طی 53 سال گذشته، دولت نهم و دهم با 85 درصد بالاترین سهم را در بین سایر دولت‌ها به خود اختصاص داده است.





به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اگر چه اقتصاد ایران طی سه دهه اخیر توانسته در بسیاری از زمینه‌ها در مسیر رشد قرار گیرد؛ اما تغییر و تحولات متغیرهای اقتصادی که سیاست‌ها و برنامه‌های هریک از دولت های وقت آن را رقم زده این اقتصاد را عاری از فرازو نشیب نگذاشته است.





این در حالی است که در بین متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ تورم، نرخ رشد نقدینگی، نرخ ارز، نرخ سود واقعی بانکی و درآمد نفتی، به طور یقین نقش متغیرهای پولی و مالی در نوسانات شرایط اقتصادی کشور از اهمیت قابل توجهی برخوردار است به گونه‌ای که هر گاه افزایش و یا کاهش حجم نقدینگی به درستی کنترل و هدایت نشده و سیاست‌های پولی و مالی مناسبی از سوی دولت ها اتخاذ نشده است همواره سایر متغیرها نیز تحت الشعاع قرار گرفته‌اند.





در عین حال در چرخه کنونی اقتصاد ایران نزدیک به 600 هزار میلیارد تومان نقدینگی وجود دارد که در کنار تمامی انتقادهایی که به دلایل ایجاد آن نظیر تبدیل دلارهای نفتی به ریال و تزریق آن به اقتصاد کشور، سیاست‌های انبساطی بودجه‌ای بدون در نظر گرفتن ظرفیت‌ها و بسترهای رشد اقتصادی، اعطای دستوری تسهیلات بانکی به ویژه به بخش دولتی برای جبران نقدینگی آنها، کسری بودجه پنهان دولت و افزایش هزینه‌های جاری، ناتمام ماندن طرح‌های عمرانی و سنگین‌تر شدن کفه تقاضا در برابر عرضه، همچنین پرداخت یارانه های نقدی وجود دارد، عدم کنترل ،هدایت و سرمایه‌گذاری مناسب آن در بخش های مولد نه تنها موجب تشدید تورم دورقمی شد بلکه در هر دوره یکی از بازهای های موازی نظیر ارز و سکه و طلا را نیز تحت تاثیر قرار داد.





با این وجود اگرچه نقدینگی موجود تنها به سیاست‌های یک دولت مشخص محدود نمی شود اما سهم تمامی دولت ها حداقل در حدود 30 سال گذشته تاکنون یکسان نیست.





** سهم0.3 تا 85 درصدی دولت ها در نقدینگی امروزی اقتصاد ایران



بر این اساس گزارش معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور از فراز‌ونشیب های بازار پول در بیش از نیم قرن اخیر نشان می دهد که دولت هایی که در فاصله سال‌های 1338 تا 1367 در اداره کشور حضور داشته اند تنها 0.3 درصد از کل نقدینگی ایجاد شده در 53 سال اخیر سهم این دولت ها که بخشی از آن مربوط به دوران پیش از انقلاب می‌شود است. این در حالی است که دولت ‌های حاضر در این بازه زمانی فقط یک درصد در پایه پولی ایجاد شده در اقتصاد امروزی سهیم بوده ‌اند.





اما در فاصله سال‌های 1367 تا 1375 که زمان حضور دولت پنجم و ششم به ریاست هاشمی رفسنجانی است با وجود رشد نزدیک به 500 درصد نقدینگی و رشد 22 درصدی پایه پولی از ابتدا تا انتهای دوره مذکور سهم این دولت در کل نقدینگی ایجاد شده در بیش از نیم قرن اخیر 2.1 درصد و در ایجاد پایه پولی 3.9 درصد است.





در عین حال دولت بعدی که زمان حضور محمد خاتمی در هشت سال اداره کشور است و در این بازه زمانی یعنی سال‌های 1376 تا 1383 که پایه پولی 15.6 درصد و نقدینگی نزدیک به 400 درصد افزایش می‌یابد 12.6 درصد در حجم نقدینگی و 10.6 درصد در پایه پولی موجود موثر بوده است.





اما در فاصله سال های 1384 تا 1391 آمار به طور قابل ملاحظه ای نسبت به دوره های قبلی جهش می یابد به طوری که سیاست‌های پولی و مالی اتخاذ شده در دولت نهم و دهم در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد 85 درصد از سهم نقدینگی موجود را به خود اختصاص داده است. همچنین 84.5 درصد پایه پولی ایجاد شده در اقتصاد ایران در نیم قرن اخیر نیز ناشی از عملکرد همین دولت است.





این در حالی است که حجم نقدینگی در از ابتدا تا انتهای دوران دولت نهم و دهم نزدیک به هفت برابر و پایه پولی سالانه 26.2 درصد رشد یافته است.




سهم دولت‌ها از نقدیندگی ایجاد شده در اقتصاد ایران در نیم قرن اخیر


انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در وین 4 چه گذشت؟
علی خرم
مذاکرات وین 4 برای آغاز نگارش متن توافق نهایی به اذعان مقامات ایران و (5+1) با عدم پیشرفت مواجه شد. این عدم پیشرفت باعث شد که نگارش متن نهایی با وقفه روبرو شود.

به گزارش «تابناک»؛ در وین 4 موضوعات مختلفی روی میز قرار گرفت که پیرامون هر کدام اختلاف نظرهای شدیدی وجود داشت. به عنوان مثال همزمان با اغاز مذاکرات در وین برای نگارش متن نهایی توافق جامع، بعضی از منابع خبری اعلام کرده اند، که روند راستی‌آزمایی و طول مدت توافق نهایی وقت‌گیر خواهد بود و شاید سال‌ها به طول خواهد انجاميد.

در این میان حتي از ارقام نجومي و وهمي 20 سال برای طول مدت راستی آزمایی نيز در برخي اظهارات سخن به ميان آمد یا رویکرد ایران نسبت به موضوع نیازهای اساسی در غنی سازی چالش بعدی بود. این ایران است که نیازهای خود را تشخیص می دهد و آن را تعیین می نماید. این در حالی است که تاکنون ایران در میزان نیازهای عملی برنامه منطقی و روشن ارائه کرده است.

در همین حال بعد از مذاکرات وین آقای ظریف وزیرامورخارجه و خانم اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز در استانبول برای هماهنگی های بیشتر تا قبل از آغاز مذاکرات بعدی به گفت و گو پرداختند.

دکتر علی خرم کارشناس مسائل هسته ای در گفت و گو با «تابناک» دور چهارم مذاکرات وین و علل عدم پیشرفت در این دوره را مورد بررسی قرار داده است.

اقای دکتر خرم ارزیابی شما از مذاکرات وین 4 چیست؟ این موضوع را قبول دارید که مذاکرات در این مرحله با ناکامی روبرو شده است؟

از نظر کسی که کارشناس و متخصص موضوع مذاکرات هسته ای می باشد ، نمی گویند این دور مذاکرات با عدم پیشرفت یا ناکامی روبرو شده است. به عنوان مثال برگردید و مذاکرات شش کشور با کره شمالی یا مذاکرات در ارتباط با آرژانتین، برزیل،کانادا و.... را ببینید. این روندمعمولی در مذاکرات راستی آزمایی هسته ای است.
در یک مذاکرات معمول هسته ای ممکن است، طرفین ده یا حتی بیست دور بشینند و مذاکره کنند و به پایتخت ها برگردند تا از یک طرف راه حلی برای معضلشان پیدا کنند و از طرف دیگر بروند مشورت کنند و ابعادی که طرف مقابل را مطرح کردند را برای کشورشان بازگو کنند. ممکن است بعد از چندین دور یک نتیجه ای یا به یک گام رو به جلو برسند. لذا غیر تخصصی است که کسانی فکر می کنند این دور مذاکرات به نتیجه نرسید و از لغات ناکامی و شکست استفاده کنند. این ها بیشتر برای جو سازی و تحریک افکار عمومی مردم است و گرنه کسی که متخصص فن باشد می داند که تحولات وین چهار از مراحل مذاکره می باشد و غیر طبیعی نیست.

به هرحال این اولین بار بودکه بعد از ورود مذاکره کنندگان جدید ایران در مذاکرات پیشرفتی حاصل نشد؟

ما باید ابتدا ببینیم که در کجا قرار داریم و یا اصلا درباره چه چیزی مذاکره کردیم. ما در یک مرحله ای بودیم که تصمیم گرفتیم برویم راجع به پرونده هسته ای در یک مذاکره نزدیک براساس حسن نیت مذاکره کنیم و پرونده را مختومه کنیم تا شرایط عادی یک کشور هسته ای صلح امیز را داشته باشیم. فعلا این روند در حال طی شدن است.

توافق موقت موسوم به ژنو به سرعت شکل گرفت ولی این بار شکل گیری توافق نهایی طولانی تر شده است؟

هر کشوری در طول تاریخ هسته ای خود این مراحل را گذرانده است. تقریبا بیشتر کشورها از موقعی که تصمیم گرفته اند تا به یک توافق برسند، بین یک تا سه سال طول کشیده است. اما در مورد کشور ایران بعد از ورود دولت جدید که تصمیم گرفتیم شاید بیش از دو ماه طول نکشید و ما توانستیم به توافق برنامه اقدام مشترک ژنو دست پیدا نمائیم. در حالی که برای دیگر کشور این مدت ها حتی تا سه سال طول کشیده است.

چرا توافق ژنو به سرعت شکل گرفت؟

امروز اگرچه طرف مقابل ایران گروه 5+1 است ولی در سال 1384 و 1383 طرف ایران سه کشور اروپایی بودند. ان موقع این امریکا بود که توافقات را وتو می کرد و آن موقع چون امریکا مخالف بود، هیچ پیشرفتی حاصل نشد. امریکا این بار بر عکس مایل بود که مذاکرات به نتیجه برسد لذا در عرض دو ماه یک برنامه اقدام مشترک با هم توافق کردیم.
ایران سه فاز در برنامه اقدام مشترک تعبیه کرده است. در فاز اول برنامه موقت تفاهم ژنو می گوید شش ماه طول می کشد که اگر لازم شد قابل تمدید است. ایران نه تنها در شش ماه بلکه در کمتر از شش ماه این برنامه موقت را به پایان خواهد رساند. هنوز این شش ماه تمام نشده است ما از این برنامه جلوتر هستیم. بعد از آن توافقف ژنو می گوید راجع به برنامه جامع صحبت کنید تا اینکه برنامه جامع به مرحله نگارش دربیاید و آن را پیاده کنیم.

برای دیگر کشورها این دوره توافق جامع چه مقدار طول کشیده است؟

برای کشور های دیگر مدت طولانی طول کشیده است تا اینکه روی برنامه جامع توافق کنند. ما به جهتی که خودمان اراده داشتیم که این کار به نتیجه برسد این زمان قطعا کمتر خواهد شد. تیم مذاکراتی ایران با یک امادگی کامل به وین رفت و وین چهار را برگزار کرد. البته در قبل از آن در چند مرحله رایزنی هایی با گروه (5+1) کرده بود. لذا توافقات اولیه ای صورت گرفته بود که برنامه به صورت برنامه جامع را شروع به نگارش کنیم. وقتی آقای دکتر ظریف و بقیه تیم مذاکراتی به وین رفتند، در آنجا صبح روز سوم مشاهده کردند که گروه (5+1) امدند یک لیستی از موضوعات مطرح کردند. نه اینکه این موضوعات قبلا مطرح نبوده است. انها فردو، اب اراک، تحریم و.... را مطرح کردند که مجموعا 13 موضوع شد که در برخی از آنها قبلا به توافقاتی دست پیدا کرده بودند و در برخی از آنها روی آن توافاقاتی نشده بود.
بنابراین قرار شد ابتدا توافقات روی هر 13 موضوع شود و بعد نگارش به مرحله عمل دربیاد. لذا این ماحصل وین 4 شد. این ماحصل از نظر متخصصین مذاکرات هسته ای ناکامی و شکست نمی گویند.
برعکس به این نوع مذاکره می گویند به نتیجه رسیدیم که باید موضوعات مورد اختلاف مطرح شده را در پایتخت ها حل کنیم. اقای ظریف و سایر نیز نتایج را به پایتخت هایشان آورده اند. حالا دوباره اقای ظریف و اشتون در استانبول صحبت کردند و اقای ظریف نتیجه را به پایتخت می اورد. در استانبول اشتون و ظریف نظریات دو طرف را به یکدیگر انتقال می دهند. اگر شرایط فراهم بود، در دور آینده نگارش را اغاز خواهند کرد. اگر شرایط فراهم نبود دوباره به پایتخت ها برگردند و در آنجا رایزنی کنند تا توافق حاصل اید. یعنی این قدر این رفت و امدها ادامه پیدا می کند تا به نتیجه برسد.در واقع از نگاه بنده به عنوان یک کارشناس این دور مرحله ای از کسب نتیجه بود نه شکست و ناکامی.

اقای ظریف طی پیام تویتری هشدار داده است که توهمات را کنار بگذارید، و هشدار داده است که فرصت توافق را مانند سال 2005 از دست ندهید. در سال 2005 چه اتفاق افتاده بود؟

اقای ظریف در تویتر اعلام کرد که توهمات را کنار بگذارید. در واقع همه طرف ها باید از توهم خودداری کنند. همه باید به ابزار دیپلماتیک اعتماد کنند و تلاش کنند که این راه به نتیجه برسد. در سال 2005 دو اتفاق افتاد .
1- سه کشور اروپایی المان، انگلیس و فرانسه در آن زمان با ایران توافق کردند که ایران دارای تعدادی سانتریفیوژ و غنی سازی باشد. اما اروپایی ها رفتند با امریکایی ها این توافق را مطرح کردند؛ امریکا در آن مرحله یعنی در دوره جرج بوش در فاز همکاری با ایران نبود؛ بلکه در فاز مقابله با ایران بود. لذا سه کشور اروپایی با اینکه همه تلاش خودش را بکار برده بود نتوانست به نتیجه برسد. جک استروا وزیر خارجه سابق انگلیس در کتاب خود می نویسد وقتی نتیجه مرضی الطرفین را به امریکایی ها ارائه کردیم، امریکایی ها اصلا در فاز همکاری نبودند. بنابراین سه کشور اروپایی چون می دانست اگر امریکا مخالف باشد، مذاکرات به نتیجه نمی رسد. اروپایی ها به ایران برگشتند و به صورت غیر رسمی گفتند رئیس بزرگ موافقت نکرد. این جمله را عینا جک استرو در کتابش نقل کرد.
2- اتفاق دوم این بود وقتی این ها این کار را کردند ما روی یک آبشار سانتریفیوژ توانسته بودیم احاطه پیدا کنیم و موقعی که یک کشور بر روی یک آبشار سانتریفیوژ احاطه پیدا کند قادر خواهد بود آبشارهای متعددی را سوار کند. پس ما در مرحله ای قرار گرفتیم که اشتیاق داشتیم که برویم کارمان را شروع کنیم. سه کشور اروپایی وقتی این را گفت از یک طرف تقصیر این ها بود و از طرف دیگر ما فرصت را غنیمت شمردیم و در دروه اقای خاتمی در 10 مرداد 1384 با توافق آقای خاتمی فک پلمب از یو سی اف اصفهان کردیم.

فک پلمپ در سال 2005 در دوره اقای خاتمی بود یا اقای احمدی نژاد؟

در آن دوران هنوز دولت احمدی نژاد سرکار نیامده بود. در کمیته ای که برای این موضوع شکل گرفت به اقای خاتمی گفته شد که می توانیم فک پلمب کنیم. به ایشان عرض شد که اگر شما صلاح نمی دانید، بگذارید در دولت بعد این فک پلمب انجام گیرد. ایشان گفتند نه در همین دولت این اتفاق بیفتد که دولت بعد بتواند ادعا کند که این اقدام توسط دولت قبل انجام شده است و تمام تقصیر به گردن این دولت بیفتد. تا دولت بعدی بتواند یک عذر و بهانه ای داشته باشد.
در آن موقع ایران نه به شورای امنیت رفته بود و نه تحریم ها بر ایران تحمیل شده بود. البته ما هم در شرایط 2005 نیستیم و قدرت ایران نیز در زمینه هسته ای بسیار بیشتر شده است.

در دورچهارم مذاکرات وین یکی از مهمترین موارد اختلافی موضوع میزان نیازهای اساسی ایران به غنی سازی است؟نظر شما در این ارتباط چیست؟در مورد نیازهای اساسی انها می گویند برای مثال 5000 سانتریفیوژ کافی برای نیاز ایران کافی است. اقای صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی گفته است 50000 سانتریفیوز نیاز ماست. اینجا باید من یک نکته برای روشن شدن اذهان عرض کنم. اگر گروه( 5+1) نسبت به ایران ظنین باشد، ایران حتی با 5000 سانتریفیوژ قادر است که بمب بسازد. چون الان روش هایی وجود دارد که با اورانیوم با غنای کم هم می شود سلاح ساخت. بنابراین این که تصور بشود ایران باید حتما 50000 یا 100000 هزار سانتریفیوژ داشته باشد تا بتواند اورانیوم برای تولید بمب تهیه کند دروغ بزرگ صهیونیست ها است. ایران از این مرحله گذشته است. در گذشته با پلوتونیوم و اورانیوم بالای 95 درصد سلاح هسته ای می ساختند. الان با اورانیورم پایین هم می توانند بمب بسازند. اگر غربی ها به ایران ظنین است پس ایران با این 5000 تا هم همین کار را می تواند بکند. در صورتی که ایران اصلا نمی خواهد به این سلاح دست پیدا کند. چرا که کشوری که بخواهد به سلاح هسته ای دست پیدا کند از این روش ها استفاده نمی کند.
فرض کنید که ایران که الان حدود 9000 سانتریفیوژ را عملیاتی کرده است. ولی حدود 19000 ساخته است. این ایران است که نیاز اساسی خود را تشخیص می دهد. براساس شواهد ایران در دوران قرنطینه که برنامه جامع را طی می کد و ثابت کند که برنامه هستها ی پاک و صلح آمیز است و انحرافی نداشته است، احتمالا ایران با گروه (5+1) نیازهای اساسی را توافق خواهد کرد.
یکی دیگر از موارد اختلافی همین مدت زمان قرنطینه است. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟
در مورد زمان اعتماد سازی این است که بعد از ان ایران می تواند از حقوق و تعهداتش به طور کامل بدون دخالت هیچکسی استفاده کند.برنامه جامع بعد از اینکه نگارش شد مثل برنامه موقت دست ایران است که با آژانس چه مدت طول کشد که این توافق شکل گیرد. ممکن است این اعتماد 5 سال طول کشد و یا ممکن است سه ساله تمام شود. ایران باید ثابت کند که پاک است و انحرافی ندارد.
این ممکن است از نظر فنی در سه سال تمام شود . ممکن است از نظر فنی در ده سال جمع شود.کشورهایی که این مرحله را طی کردند. یعنی برنامه جامع را طی کردند و در قرنطینه رفتند؛ برای انها از10 تا 18 سال طول کشیده است. لذا طول دوران قرنطینه به ایران و آژانس برمی گرد. چیزی که از ایران دیدیم در نگارش توافق موقت ژنو و در اجرای این توافق نشان داد که ایران خیلی از کمتر از بقیه کشورها می تواند برنامه جامع و دوره قرنطینه را طی کند.

بعضی از طرف های مذاکراتی مدت زمان 15 تا 20 سال را مطرح می کنند؟این سال هایی که اعلام می شود حدس گمان است. طول مدت به عملکرد ایران و آژانس بر می گردد. انچه که اطلاعات از تجربه گذشته نشان می دهد، هیچ کشوری از هشت سال کمتر نبوده است و حتی کشوری تا 18 سال طول کشیده است.
هنگامی که آژانس شروع به تحقیق و سئوال کردن می کند، این روند به طور طبیعی طول می کشد.
به نظر شما احتمال تمدید شدن توافق ژنو برای شش ماه دیگر وجود دارد؟

در برنامه اقدام مشترک می گوید وقتی برنامه موقت شروع شد برای شش ماه به پایان برسد. اگر نیاز به تمدید داشت شش ماه دیگر هم می تواند دوباره تمدید شود.مذاکرات برنامه جامع ادامه پیدا می کند و ممکن است این مذاکرات طولانی شود.
باید چندین دور مذاکره انجام شود تا این نگارش انجام شود. نمونه ان گفت گوی جدید میان خانم اشتون و اقای ظریف در استانبول است. دلواپسانی که نمی خواهند مذاکرات شکست بخورد نباید به مذاکراه کنندگان فشار بیاورد و در مذاکرات عجله کنند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مایکل مان: اشتون مذاکرات سودمند و بسیار طولانی با ظریف داشت


سخنگوی کاترین اشتون در بیانیه‌ای با اعلام رسمی زمان مذاکرات ایران و 1+5 در وین در روزهای بیست‌وششم تا 29 خردادماه، اعلام کرد: مذاکرات اشتون با ظریف سودمند و بسیار طولانی بوده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از خبرگزاری رویترز، مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون در بیانیه‌ای به طور رسمی اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 برای حل برنامه هسته‌ای ایران در شانزدهم تا بیستم ماه ژوئن در وین برگزار می‌شود.

مان ادامه داد: کاترین اشتون رییس خارجی اتحادیه اروپا مباحث سودمند و بسیار طولانی با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در ترکیه درباره روند پیشرفت مذاکرات داشته‌ است.

او ادامه داد: آن‌ها چندین احتمالات درباره روند پیش‌روی مذاکرات ارائه کردند. دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5، بیست‌وششم تا بیست‌ونهم خردادماه در وین برگزار می‌شود.

مان با اشاره به مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 ادامه داد: دیگر مباحث سیاسی در هر زمانی که نیاز باشد ادامه خواهد یافت.

به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان پیش از سفر به الجزایر، روز دوشنبه با کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره پیشرفت در مذاکرات به مدت دو روز گفت‌وگو کرد که ساعاتی پیش این مذاکرات به پایان رسید.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
احمد خاتمی: نمی‌خواهیم کسی را به زور به بهشت بفرستیم، ولی شما با اظهارات خود جاده جهنم را برای کسی صاف نکنید/بدانید که صبر حزب الله مدت دارد/ کنسرت‌های موسیقی غلط و قهر با خداست/تلویزیون برنامه ورزشی و علمی نشان می دهد، ماهواره نیاز نیست
می‌گویند بگذارید مردم به حال خودشان باشند و به زور به بهشت نبرید، چشم امر به معروف و نهی از منکر را تعطیل می‌کنیم و به آقای دزد و دختر و پسر بدحجاب می‌گوییم بچه خوبی باش، آیا این اسلام است یا دغدغه اجرای دین را داشتن است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : عضو مجلس خبرگان ***** گفت: حرفی نزنید که اهل گناه جریحه‌دار شوند زیرا قرار نیست با زور کسی را بهشت ببریم.

63992_635.jpg
به گزارش «انتخاب»، مهمترین محورهای سخنان سید احمد خاتمی در مراسم جشن بعثت پیامبر اکرم که در شهر اندیشه برگزار شد در زیر می آید:

- کنسرت‌های موسیقی غلط و قهر با خدا و اقدامی ضد فرهنگی است و با بعثت میانه ندارد.

-ما اقدامات فرهنگی دینی را مدنظر داریم البته برخی نیایند بگویند فقط روزه‌خوانی باشد ما چه زمانی چنین سخنی گفتیم البته روزه‌خوانی مورد قبول است زیرا انجام این کار باعث شست و شوی دل می‌شود.

-برخی‌ها نشستند گفتند ایام عزاداری‌های ما طولانی شده است زیرا بدانند این عزاداری‌ها دل را غم‌زدایی می‌کند و همچنین روزه و جشن آرامش‌بخش است.

- می‌گویند ما احساس نمی‌کنیم که کنترل کنیم، مثل آن می‌ماند که میکروب وبا آمده باشد و بگویند هیچ مسئولیتی نمی‌بینیم که میکروب‌ها را کنترل کنیم.

- برنامه‌های علمی و ورزشی {ماهواره} فریب است زیرا هرگونه برنامه‌های علمی و ورزشی لازم در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در چهارچوب مشخص خود پخش می‌شود بنابراین نیازی به وجود ماهواره به این دلایل نداریم.

-در شبکه‌های مجازی آمدند گفتند از اول تیر چنین و چنان می‌کنیم زیرا اگر بخواهند کار ضد فرهنگی انجام دهند **** با تمام قوت به مقابله با آنان بر می‌خیزد، آنان بدانند صبر حزب‌الله مدت دارد و وقتی صبر حزب‌الله تمام شود و اگر حضرت آقا اشاره‌ای کنند خواهند دید نشانی از فساد نخواهد ماند.

-می‌گویند بگذارید مردم به حال خودشان باشند و به زور به بهشت نبرید، چشم امر به معروف و نهی از منکر را تعطیل می‌کنیم و به آقای دزد و دختر و پسر بدحجاب می‌گوییم بچه خوبی باش، آیا این اسلام است یا دغدغه اجرای دین را داشتن است.

-هنگامی که این سخنان را می‌زنیم آن طور که در دوره 2 خرداد به ما خشن می‌گفتند و الان هم می‌گویند اما ما حرفی جز قانون خدا و دین خدا نداریم.

-نباید با حرف‌هایمان گناهکاران را جریحه‌دار کنیم و این سخنان را در دولت گذشته هم می‌گفتیم الان هم می‌گوییم و در دولت بعد هم خواهیم گفت که اگر نمی‌خواهید در عرصه فرهنگی کاری کنید حداقل سنگ‌اندازی نکنید.

-ما باید از **** دینی خود پاسداری کنیم و نمی‌خواهیم کسی را به زور به بهشت بفرستیم ولی شما با اظهارات خود جاده جهنم را برای کسی صاف نکنید لذا این حرف امروز ما نیست این سخنان را در دولت گذشته هم گفته‌ایم.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
افشاگري‌هاي وزراي احمدی‌نژاد برنامه‌ريزي شده است؟
اين عده بايد اين نكته را در نظر داشته باشند كه اگر وزير دولت احمدي‌نژاد نمي‌شدند به هيچ عنوان به جايگاهي كه هم‌اكنون در افكار عمومي دارند دست پيدا نمي‌كردند. پس احمدي‌نژاد به گردن اين وزرا حق دارد و احمدي‌نژاد بود كه سبب ارتقاي جايگاه اجتماعي و سياسي آنها، آن هم به عنوان وزير و عضوي از كابينه دولت شده است. من اين روند را اخلاق گرايانه نمي‌دانم و معتقدم اين روند در صورتي كه ادامه داشته باشد در جهت تقويت بازي «اصولگرايان منهاي احمدي‌نژاد»خواهد بود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پس از آنكه پرويز كاظمي، وزير سابق دولت محمود احمدي‌نژاد در اقدامي غيرمنتظره دست به انتقاداتي تند عليه مديريت احمدي‌نژاد زد، برخي ديگر از وزراي دولت احمدي‌نژاد نيز در هفته‌هاي اخير به چنين شيوه‌اي متوسل شده‌اند.

به گزاش انتخاب، حيدر مصلحي، وزير سابق اطلاعات دومين كسي بود كه اين رويكرد را ادامه داد و مرضيه وحيددستجردي با تكرار ادعاهاي خود، دوباره احمدي‌نژاد را به سوءمديريت متهم كرد. براي تحليل اين وضعيت و همچنين ارزيابي فضاي جامعه مدني اعم از وضعيت احزاب، مطبوعات و تشكل‌هاي سياسي در دولت آقاي روحاني با دكتر محمدجواد حق‌شناس، استاد دانشگاه گفت‌وگو شده است. حق‌شناس معتقد است: «افرادي كه هم‌اكنون بي‌محابا به احمدي‌نژاد مي‌تازند، زماني دست راست دولت وي و همراه و حامي وي در كابينه بودند. اين عده بايد اين نكته را در نظر داشته باشند كه اگر وزير دولت احمدي‌نژاد نمي‌شدند به هيچ عنوان به جايگاهي كه هم‌اكنون در افكار عمومي دارند دست پيدا نمي‌كردند». وي همچنين تصريح مي‌كند: «به اندازه‌اي كه خود آقاي روحاني نسبت به فضاي باز مدني دغدغه و اهتمام دارند، در وزراي ايشان چنين باوري وجود ندارد. به نظر مي‌رسد باور برخي از وزراي دولت آقاي روحاني نسبت به شعارهايي كه ايشان مطرح كرده‌اند باوري متفاوت است». در ادامه گفت‌وگوي «آرمان» را با دكتر محمدجواد حق‌شناس از نظر مي‌گذرانيد:

به‌تازگي برخي از وزراي سابق دولت احمدي‌نژاد ازجمله پرويز كاظمي، حيدر مصلحي و مرضيه وحيددستجردي دست به
انتقاداتي نسبت به دولت احمدي‌نژاد در 8سال گذشته زده‌اند. چرا وزراي احمدي‌نژاد در شرايط كنوني چنين اقدامي را انجام داده‌اند؟

به‌نظر من افشاگری‌های وزراي سابق دولت احمدي‌نژاد حساب شده و برنامه‌ريزي شده است. ما بايد قبول كنيم كه اين افراد به هرحال وزراي دولت احمدي‌نژاد بوده و در تمامي اقدامات وي دخيل هستند. اينكه اين عده تلاش مي‌كنند در شرايط كنوني كه احمدي‌نژاد از اقبال عمومي كافي برخوردار نيست خود را از وي جدا كنند حركتي ناموجه است. اصولگرايان تلاش مي‌كنند با چنين اقداماتي نشان دهند كه در اقدامات دولت احمدي‌نژاد دخالت نداشته‌اند. در صورتي كه همه مردم ايران شاهدند كه احمدي‌نژاد با حمايت اصولگرايان بر سر كار آمد و در ابتداي دولتش نيز از حمايت صددرصدي اصولگرايان برخوردار بود. افرادي كه هم‌اكنون بي‌محابا به احمدي‌نژاد مي‌تازند، زماني دست راست دولت وي و همراه و حامي وي در كابينه بودند. اين عده بايد اين نكته را در نظر داشته باشند كه اگر وزير دولت احمدي‌نژاد نمي‌شدند به هيچ عنوان به جايگاهي كه هم‌اكنون در افكار عمومي دارند دست پيدا نمي‌كردند. پس احمدي‌نژاد به گردن اين وزرا حق دارد و احمدي‌نژاد بود كه سبب ارتقاي جايگاه اجتماعي و سياسي آنها، آن هم به عنوان وزير و عضوي از كابينه دولت شده است. من اين روند را اخلاق گرايانه نمي‌دانم و معتقدم اين روند در صورتي كه ادامه داشته باشد در جهت تقويت بازي «اصولگرايان منهاي احمدي‌نژاد»خواهد بود.

احمدي‌نژاد درصدد بازگشت به قدرت است. به‌تازگي اخباري منتشر شده كه از طرف حاميان احمدي‌نژاد با برخي از بزرگان اصولگرايي تماس گرفته شده است. اصولگرايان نيز تاكنون نسبت به اين مساله واكنش‌هاي مختلفي از خود نشان داده‌اند. برخي از همكاري با وي ابا كرده‌اند و آن‌طور كه شنيده مي‌شود برخي نيز قول همكاري به احمدي‌نژاد داده‌اند. احمدي‌نژاد در چه انديشه‌اي است؟وي چه اهدافي را دنبال مي‌كند؟

بنده در اين نكته كه آقاي احمدي‌نژاد قصد دارد در عرصه سياسي كشور حضوري مداوم داشته باشد هيچ شكي ندارم و معتقدم احمدي‌نژاد در انديشه بازگشت به قدرت است. احمدي‌نژاد از همان ابتدا وارد عرصه سياسي نشده است كه روزي از آن خارج شود. شما اگر به زمان ثبت‌نام انتخابات يازدهمين دوره رياست‌جمهوري نگاه كنيد، متوجه مي‌شويد كه وي شأنيت و جايگاه رياست‌جمهوري را نيز براي منافع خود و همراهانش در نظر نگرفت. احمدي‌نژاد به عنوان رئيس‌جمهور رسمي كشور بدون در نظر گرفتن اصل بي‌طرفي در انتخابات، همزمان با آقاي هاشمي‌رفسنجاني وارد وزارت كشور شد و مشايي را همراهي كرد. وي در ابتدا به مدل پوتين - مدودف در ايران مي‌انديشيد اما با ردصلاحيت اسفنديار رحيم‌مشايي موفق به اين مساله نشد. بعد از اين ماجرا وي و تيم همراهش تمام تلاش خود را براي حمايت از سعيد جليلي در انتخابات به كار بستند. اما رأي 4ميليوني جليلي در انتخابات نشان دادكه احمدي‌نژاد و تفكر منتسب به حاميان او جايگاهي ندارد. احمدي‌نژاد در سال 92 مانند سال‌هاي 84 و88 هرگز نتوانست بر باد پوپوليست بخوابد؛ چرا كه اين‌بار مردم ونخبگان كشور دست وي را خوانده بودند. عملكرد وي در 8سال گذشته به مردم اين باور را القا كرده بود كه از دولتي كه خود را ساده زيست و مدافع حقوق ضعفا معرفي مي‌كرد افرادي مانند بابك زنجاني، محمود خاوري و... سر درآورده‌اند و به ثروت‌هاي اعجاب‌انگيزي دست پيدا كرده‌اند. هم‌اكنون نيزاحمدي‌نژاد در گمان خود به اين فكر مي‌كند كه گفتمان اعتدال به دليل ماهيت ضد افراط و تفريط خود، كه از جنبه حداقلي دفعي برخوردار است و بيشتر جذب مي‌كند، اين فرصت را به وي و يارانش مي‌دهد كه دوباره بتواند با نشان دادن چهره‌اي موجه، خود را در بين افكار عمومي بالا بكشد. احمدي‌نژاد به اين مساله نيز آگاه است كه حداقل در كوتاه‌مدت به دليل عملكرد 8سال گذشته خود نمي‌تواند به موفقيت مهمي دست پيدا كند. به همين دليل منتظر است تا نقايص دولت آقاي روحاني براي مردم بيشتر آشكار شود. در چنين وضعيتي مردم به صورت ناخودآگاه دست به مقايسه دولت كنوني و دولت‌هاي گذشته و به ويژه دولت قبلي خواهند زد. در چنين فضايي است كه ما بايد شاهد افزايش تحركات احمدي‌نژاد نيز باشيم. چرا كه وي تلاش مي‌كند با استفاده از افكار عمومي كه وي شگرد آن‌ را دارد عملكرد 8سال گذشته خود را به شكل مثبتي به مردم معرفي كند و با بزرگ كردن نقايص دولت روحاني خود را بالا بكشد. با اين وجود گمان مي‌كنم احمدي‌نژاد دچار اشتباه در تحليل وضعيت موجود است. چراكه عملكرد دولت وي به اندازه‌اي بوده است كه بايد زمان زيادي بگذرد تا دوباره وي به يك سياستمداري معمولي تبديل شود. بنده حتي نسبت به اين مساله نيز خوشبين نيستم.

رويكرد جريان‌هاي سياسي نسبت به شخصيت‌هاي معتدل هر دو جناح براي انتخابات مجلس و از جمله حجت‌الاسلام ناطق نوري را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟آيا اين حركت‌ها در راستاي گفتمان اعتدال است يا اينكه جريان‌هاي سياسي به دليل ضعيف شدن در سال‌هاي اخير مجبور هستند از رويه آزمون و خطا واز اقداماتي كه احتمال شكست در آن وجود دارد خودداري كنند؟

گفتمان «اعتدال» به عنوان يك راهبرد جديد در فضاي سياسي و اجتماعي كشور اعلام شده، در حقيقت اين گفتمان همان گفتمان موردنظرمردم بوده كه در 8سال گذشته كمرنگ شده بود. آقاي دكتر روحاني با تشخيص صحيح از وضعيت و شرايط موجود كشور و مجموعه مسائل پيش روي بين‌المللي و درك و فهم درست از ذهنيت و فكر پنهان و آشكار قاطبه مردم آن را مطرح كردند و ديديم كه راي حداكثري مردم نيز پاسخ مثبت به اين گفتمان مردمي بود. مفهوم اعتدال به معناي محافظه‌كاري يا بي‌تفاوتي در امور نيست بلكه نوعي ميانه‌روي و حركت در مسير صراط مستقيم جامعه است، حركت در مسير جاده عدل و انصاف است. اعتدال راهي ميانه است كه از تندروي و كندروي‌هاي غيرمنطقي و بي‌حساب و از كج روي‌ها و انحرافات به دور است. آقاي ناطق نوري و امثالهم از سرمايه‌هاي سياسي و اجتماعي كشور هستند. بنده معتقدم آقاي ناطق نوري در 8سال گذشته مي‌توانستند يكي از ميدان داران بزرگ و تاثيرگذار سياسي كشور باشند كه متاسفانه با تخريب‌هايي كه نسبت به ايشان صورت گرفت، خود را از صحنه سياسي كنار كشيدند. در اين مورد نيز اين انتقاد به اصولگرايان وارد است كه منزلت و جايگاه سرمايه‌هاي اجتماعي خود و كشور را بيشتر و بهتر درك كنند. هم‌اكنون اما عقلاي اصلاح‌طلبي و همچنين اصولگرايي در تلاش هستند كه به دور تسلسل افراط و تفريط در كشور پايان بدهند و رويكرد با ثبات‌تري نسبت به رويدادهاي سياسي اتخاذ كنند. به همين دليل هر دو گروه تلاش مي‌كنند از چهره‌هاي موجه و قابل اعتمادي كه به نوعي سرمايه اجتماعي جريان‌هاي سياسي محسوب مي‌شوند استفاده كنند. در شرايط فعلي ما با دو گرايش در هر دو جريان اصولگرايي و اصلاح‌طلبي در كشور مواجه هستيم. اول جريان خردگراي مستتر در هر دو جريان اصلاح‌طلب و اصولگرا و دوم جريان‌هاي تندرو كه همواره تلاش مي‌كند فضاي سياسي كشور را دچار تنش و چالش كند. به همين دليل حضور چهره‌هاي معتدل و امتحان پس داده كه در افكار عمومي نيز از جايگاه قابل اتكايي برخوردارند مي‌تواند وزن جريان‌هاي سياسي را بالا برده و گروه‌هاي افراطي را به حاشيه براند.

منتقدان دولت آقاي روحاني تلاش داشتند در كوتاه‌مدت پاي دولت و آقاي روحاني را به حاشيه بكشانند؛ اما به هر حال تاكنون موفق به اين كار نشده‌اند. در نتيجه به شيوه‌هاي جديدتري مانند برگزاري همايش وانتشار فيلم روي آوردند. به نظر شما انتقادات تندروها همچنان از دولت آقاي روحاني ادامه خواهد داشت؟

انتقادات نسبت به دولت آقاي روحاني از فرداي پايان انتخابات رياست‌جمهوري آغاز شد. اصولگرايان با توجه به عملكرد دولت محمود احمدي‌نژاد در 8سال گذشته كه با حمايت اصولگرايان بر سر كار آمده بود به‌خوبي به اين امر آگاهي داشتند كه در يك انتخابات رقابتي از هر كدام از نامزدهاي خود كه حمايت كنند، در نهايت شانسي براي پيروزي نخواهند داشت. دليل اين امر نيز برخي آسيب‌هايي بود كه مردم و گروه‌هاي سياسي از اقدامات دولت گذشته كه مارك اصولگرايي بر پيشاني داشت، خورده بودند. به همين دليل تمام انرژي خود را براي بعد از انتخابات گذاشتند. پس از انتخابات، اصولگرايان از جنبه‌هاي مختلف دچار بي‌برنامگي شده بودند. از طرفي نتوانسته بودند از پتانسيل عظيمي كه براي تبليغات انتخاباتي در اختيار داشتند به درستي استفاده كنند. از سوي ديگر اما مردم به تشتت و عدم تصميم‌گيري در اردوگاه بزرگ اصولگرايي پي برده بودند و ازهمه مهم‌تر اينكه قافيه را به كساني باخته بودند كه از كمترين امكانات تبليغاتي بهره مي‌بردند. ضمن اينكه نبايد از حركت منسجم و ماندگار اصلاح‌طلبان و عملكرد تاثيرگذار شخصيت‌هاي بزرگي همچون آيت‌ا... هاشمي‌رفسنجاني كه جريان‌سازاصلي انتخابات بودند و همچنين سيد محمد خاتمي كه با درايت صحنه انتخابات را مديريت كردند نيز به سادگي بگذريم. در نتيجه اصولگرايان با اتفاقات جديدي در صحنه انتخابات مواجه شدند كه براي آن آمادگي نداشتند و پيش‌بيني هم نمي‌كردند كه چنين اتفاقاتي در انتخابات رخ بدهد. پس از انتخابات نيز، بخشي از اصولگرايان كه بنده از آنها به عنوان اصولگرايان«خردگرا» يا «واقع گرا» نام مي‌برم، با تحليل صحيحي كه از انتخابات داشتند مشكلات خود را درون گروهي تشخيص دادند و از فرافكني و توپ را در زمين ديگري انداختن خودداري كردند و رويكرد تعاملي با دولت در پيش گرفتند. اين گروه در عين حال تلاش مي‌كرد كه به آسيب‌شناسي دروني خود نيز دست بزند و با توجه به شرايط و تحولاتي كه در فضاي سياسي كشور رخ داده بود استراتژي مناسبي براي حضور مستمر و تاثيرگذار در صحنه سياسي اتخاذ كند. همچنين تلاش داشتند نحوه تعامل با جريان مقابل كه به نوعي دولت را نيزدر اختيار داشت به كار بگيرند. از جمله اين افراد در مجلس مي‌توانم به علي لاريجاني، محمدرضا باهنر، محمدحسن ابوترابي‌فرد و كاظم جلالي رئيس مركز پژوهش‌هاي مجلس اشاره كنم. اين عده در مجلس كه تريبون مخالفان دولت قلمداد مي‌شد و نخستين انتقادات صريح از دولت از مجلس به گوش مي‌رسيد تلاش مي‌كردند كه با توجه به اينكه دولت در ابتداي راه خود است فضاي منتقدين را مديريت كنند و از اصطكاك شديد بين قوه مقننه و قوه مجريه جلوگيري كنند. بخش ديگري از اصولگرايان نيز بودند كه سياستي برخلاف گروه اول را دنبال مي‌كردند. اين گروه با طراحي آرمان‌هاي گروهي و جناحي خود تلاش كردند كه از همان ابتداي روي كار آمدن دولت، به آقاي روحاني اين نكته را القا كنند كه ما بايد حضور داشته باشيم. اين عده همچنين درصدد اين نكته بودند كه با هرگونه اقدامي كه به نظر اين عده جديد و نو است، مخالفت كنند و با جنجال و حاشيه‌سازي اجازه فعاليت را از دولت بگيرند. اين عده كه در 8سال گذشته و در زمان دولت محمود احمدي‌نژاد كه برآمده از دل همين گروه بود از اختيارات و امكانات گسترده‌اي برخوردار شده بودند بسيار برايشان سخت بود كه خود را با شرايط جديد تطبيق بدهند. لذا تلاش كردند كه مديريت زمان رابراي بازگشت به قدرت براي خود فراهم كنند. در اين راه نيز از تمام راه‌هايي كه امكان‌پذير بود و گمان مي‌كردند كه مي‌توانند به نتيجه برسند استفاده كردند. يكي از راه‌هايي كه اين گروه براي رسيدن به اهداف خود در نظر گرفت استفاده از افكار عمومي از طريق مطبوعات، صدا وسيما و تريبون‌هاي سنتي بود. شگرد اين عده هم زير سوال بردن اقدامات دولتي بود كه هنوز به‌طور كامل بر اوضاع مسلط نبود و شناخت كاملي از وضعيت كشور نداشت. مكانيسم‌هايي هم كه به كار مي‌برند افزايش انتظارات مردم و افكار عمومي نسبت به دولت است تا به افكار عمومي القا كنند كه دولت در مسير درستي حركت نمي‌كند و تلاش مي‌كردند دولت را به اقدامات ضد ارزشي مانند تجمل گرايي، بي‌توجهي به مسائل فرهنگي يا سازش و وادادگي نسبت به دشمنان سنتي كه در رأس آنها آمريكا قرار داشت متهم كنند. در اين راستا ما شاهد راه‌اندازي كمپين‌هاي مجازي در شبكه‌هاي اجتماعي و همچنين استفاده از رسانه رسمي نيز بوديم. تمامي اين اقدامات نيز به اين دليل بود كه اين گروه بتوانند از زير بار شكست در انتخابات رياست‌جمهوري خارج شوند و موقعيت خود را براي بزنگاه‌هاي سياسي پيش رو، به‌ويژه انتخابات مجلس دهم شوراي اسلامي، انتخابات خبرگان رهبري و در نهايت انتخابات رياست‌جمهوري آينده در بين افكار عمومي ارتقا و افزايش بدهند.

ارزيابي شما از جريان «دلواپسيم» چيست؟ «دلواپسان» در پي چه اهدافي هستند؟

بنده معتقدم كه يكي از دلايل اينكه مردم در انتخابات رياست‌جمهوري به آقاي روحاني اعتماد كردند، اين بود كه ايشان، پرونده هسته‌اي ايران را به سرانجام برساند و به شكلي با منطق و سعه‌صدر و بر پايه عزت و مصلحت ملي با جهان برخورد كند كه كسي حتي فكر تحريم ايران را نيز در سر نپروراند. دولت آقاي روحاني نيز در مسيري كه مردم مطالبه داشتند حركت كرده است. وضعيت پرونده هسته‌اي ايران نيز به سياست‌هاي دولت برآمده از اصولگرايي در 8سال گذشته بازمي‌گردد. سياست‌هايي مانند كاغذپاره‌خواندن قطعنامه‌هاي سازمان ملل، تنش‌زايي با قدرت‌هاي منطقه‌اي و جهاني و نداشتن يك قرائت مناسب در فضاي بين‌المللي، كشور را در عرصه بين‌المللي دچار مشكل كرده بود. در 8سال گذشته اصولگرايان از منابع و پتانسيل بالاي كشوردر عرصه بين‌المللي استفاده بهينه در جهت ارتقاي سطح كيفي زندگي مردم نكردند. تمام اين مسائل نيز به مديريت دولت گذشته باز مي‌گردد. در نتيجه نظر مردم به نامزدي در انتخابات رياست‌جمهوري جلب شد كه شعار تعامل مثبت و سازنده با جهان مي‌داد و تلاش مي‌كرد چهره موجه و قابل احترامي را از ايران و مردم ايران به مردم جهان معرفي كند. آقاي روحاني نيز تلاش كرد در يك فضاي تفاهم و تعامل از منافع ملي دفاع كند. با اين وجود به نظر مي‌رسد اگر كشور از اين وضعيت خارج شود و رويكرد تعاملي با جهان اتخاذ كند منافع برخي دچار زيان خواهد شد. درنتيجه برخي دست به برگزاري همايش‌هايي چون «دلواپسيم» مي‌زنند. اين عده اين نكته را فراموش كرده‌اند كه گفت‌وگوهايي كه براي حل موضوع هسته‌اي در حال پيگيري است، گفت‌وگوي دولت نيست؛ بلكه گفت‌وگوي كلي است. به‌عبارت ديگر اين موضوع بيش از ظرفيت دولت است. اگر گروهي كه براي گفت‌وگو عازم ژنو يا وين مي‌شود از طرف تماميت جمهوري اسلامي اجازه نداشته باشد، طرف غربي حاضر به گفت‌وگو با ما نخواهد بود. كار گفت‌وگو نيز اين نيست كه بدون پشتوانه‌هاي سياسي، حقوقي و عقلاني دنبال شود. سابقه تيم گفت‌وگوكننده آقاي روحاني نيز نشان داده است كه اگر گفت‌وگوها برخلاف منافع ملي بخواهد به پيش برود، امكان ندارد كه تيم ما به اين گفت‌وگوها ادامه دهد، حتي در صورتي كه يك قدم تا رسيدن به توافق نهايي فاصله داشته باشد. اعضاي تيم كشورمان هرگز منافع ملي را قرباني گفت‌وگو نخواهند كرد؛ زيرا گفت‌وگو زماني از ارزش برخوردار است كه در چارچوب منافع ملي باشد. من به آينده گفت‌وگوها خوشبين هستم. چون فرايند در چارچوب منطقي خود و بر اساس بازي برد- برد طراحي شده است. بنابراين، شما بايد جايگاهي را براي طرف مقابل در نظر بگيريد تا اين انتظار شما هم برآورده شود كه طرف مقابل به جايگاه و خواسته شما احترام بگذارد. از اين رو، طرف مقابل زماني به منافع و خواسته‌هاي ما اهميت خواهد داد كه ما نيز درك درستي از طرف مقابل داشته باشيم. با اين وجود معتقدم فضاي نقدي كه آلوده به فضاي حذف رقيب از مسيرهاي غيرمنطقي و غيراخلاقي است، نمي‌تواند به نتيجه مطلوب كه همانا حفظ منافع ملي و توسعه سياسي است دست پيدا كند. دولت آقاي روحاني بايد با شناخت غرايز سياسي منتقدان، اين انتقادات را در خود هضم كند و با رويكردي مودبانه اجازه ندهد فضاي سياسي كشور به سمت و سوي جبهه‌گري عميق‌تر سوق داده شود. دولت در واقع با استفاده از ظرفيت رسانه‌اي خود و همچنين استفاده از افرادي كه با رسانه آشنايي دارند، بايد به دنبال روشنگري در مقابل اين تخريب‌ها باشد. البته خود آقاي روحاني هم بنا ندارد كه به صورت مستقيم با افرادي كه دولت را تخريب مي‌كنند وارد چالش شود. اكنون مشكلي كه در دولت وجود دارد اين است كه تيم رسانه‌اي دولت از انسجام كافي برخوردار نيست و نمي‌تواند واكنش مناسبي در مقابل تخريب‌ها داشته باشد. به‌طور مثال سخنگوي دولت بايد وقت آزادتري داشته باشد و فعاليت رسانه‌اي بيشتري در جهت روشنگري دنبال كند. برخورد با مخربان دولت موجب مي‌شود كه بهانه به دست اين عده بيفتد و آنها اينگونه القا كنند كه دولت كم‌تحمل بوده است و به آزادي پايبند نيست. در واقع به‌جاي برخورد با تندروها، بايد با روشنگري در جامعه به مردم فهماند كه اين عده با چه اهدافي به دنبال تخريب دولت هستند.

يكي از شعارهاي آقاي روحاني در مبارزات انتخاباتي تلاش در جهت فضاي باز مدني و آزادي بيشتر مطبوعات و احزاب بود. به نظر شما دولت تدبير و اميد به چه ميزان در تحقق شعارهاي خود موفق بوده است؟

يكي از مولفه‌هاي اصلي توسعه يك جامعه مشاركت سياسي، اجتماعي و مدني است. مهم‌ترين نهادي نيز كه مي‌تواند اين مشاركت را پيش ببرد احزاب هستند. رسانه‌ها و همينطور نهادهاي جامعه مدني و NGO‌ها نيز از شاخص‌هاي جدي توسعه و مشاركت سياسي هستند كه در كنار احزاب مي‌توانند نقش موثري در توسعه سياسي داشته باشند. معتقدم توسعه سياسي و ساماندهي احزاب در دولت يازدهم در حد قابل قبول صورت نگرفته است. جامعه مدني ايران از دولت احمدي‌نژاد نامهرباني‌هايي ديده است. به‌نظرم آن دوران يك گام به عقب بود. به همين دليل دولت آقاي روحاني نه‌تنها بايد تلاش معمولي خود را دنبال كند بلكه بايد تلاش كند مشكلات 8 سال گذشته در اين حوزه را جبران كند. يكي از شاخص‌هايي كه دولت بايد توجه كند بحث تغييراتي است كه در وزارت كشور انتظار مي‌رفت. مديراني كه مسئوليت رسيدگي به احزاب را دارند، بايد از ميان كساني انتخاب مي‌شدند كه حداقل خون جديد را در اين حوزه به گردش در‌مي‌آوردند. مديراني كه همچنان نگاهي همسو با دوران گذشته دارند نمي‌توانند در مسيري حركت كنند كه با ديدگاه‌ها و خواسته‌هاي دولت گذشته متفاوت است. اين يكي از اشكالات جدي است كه به عنوان يك نقد و انتظار به وزارت كشور و دولت روحاني وارد است. دولت آقاي روحاني در عرصه سياست خارجي تاكنون موفق عمل كرده و انتظارات را برآورده كرده است. اما در عرصه سياست داخلي معتقدم كه بايد تلاش بيشتري از سوي دولت صورت بپذيرد. اين نكته را نيز بايد عنوان كنم كه به اندازه‌اي كه خود آقاي روحاني نسبت به فضاي باز مدني دغدغه و اهتمام دارند، در وزراي ايشان چنين اراده و باوري وجود ندارد. به نظر مي‌رسد باور برخي از وزراي دولت آقاي روحاني نسبت به شعارهايي كه ايشان مطرح كرده‌اند باوري متفاوت است. در اين زمينه احساس مي‌شود دولت نياز به هماهنگي و انسجام بيشتري در ديدگاه‌هاي اعضاي كابينه دارد.

منبع: آرمان
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر کشور در مراسم تودیع و معارفه استاندار البرز:
کشورهای غربی برای برقراری ‌ارتباط‌ با ایران ‌با هم مسابقه گذاشته‌اند‌/تورم در اردیبهشت‌‌ کاهش یافت‌
وزیر کشور با بیان اینکه ‌کشورهای غربی برای برقراری ‌ارتباط‌ با ایران ‌با هم مسابقه گذاشته‌اند، ‌گفت: ‌‌امروز شاهد هستیم آنها در بحران‌های خود‌ساخته درمانده‌اند و مجبور به عقب‌نشینی از افغانستان، عراق و سوریه شده‌اند.


13930104000052_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس از کرج، عبدالرضا رحمانی فضلی بعدازظهر امروز در مراسم تودیع و معارفه استاندار سابق و جدید استان البرز‌ با اشاره به مانع‌تراشی‌های کشورهای غربی در راه توسعه و پیشرفت ایران اسلامی‌ اظهار داشت: دشمنان اسلام و انقلاب طی سال‌های گذشته مانع‌تراشی‌های بسیاری برای عدم تحقق اهداف کلان **** مقدس جمهوری اسلامی انجام داده‌اند که به فضل الهی تمام توطئه‌های آنها خنثی شده است.

    وی تصریح کرد: ما باید به یاد بیاوریم که چه راه سختی را طی 35 سال گذشته طی کرده تا به استقلال، عزت، سربلندی و افتخار امروز دست یابیم که به طور قطع در این مسیر ایثار و از خود گذشتگی شهدا، هدایت‌های مدبرانه بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و پس از ایشان مقام معظم *****، ایستادگی و مقاومت ملت ایران و تلاش‌های مسئولان موثر بوده است.

    وزیر کشور با بیان اینکه ‌کشورهای غربی و استکبار جهانی تصور می‌کردند که با تهدید، تحریم و جنگ روانی علیه ملت ایران می‌توانند ما را به انفعال، تسلیم و دور از ارزش‌ها مجبور کرده و ملت ایران را تصمیم استکبار جهانی کند، اضافه کرد: پیش از انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری تمام تحلیل‌های غربی‌ها مبتنی بر این بود که در ایران ثبات سیاسی، اقتصادی و سیاست خارجی وجود ندارد و تلاش داشتند حرکتی که در سال 88 به وقوع پیوست را ‌‌بار دیگر بر سر ملت ایران بیاورند و به ادعای خود کار ما را یکسره کنند.

    وی تاکید کرد: اما با حضور گسترده مردم در انتخابات و نظارت‌ها و هدایت‌های مقام عظمای ولایت یک انتخابات قانونی و درست برگزار و فردی از ثلاله روحانیت، با تجربه و دلسوز و امین مردم و مورد تایید ***** با رای اکثریت ملت انتخاب شد و تمام توطئه‌های آنها را خنثی کرد.

    فضلی با بیان اینکه امروز کشورهای غربی برای برقراری ‌ارتباط‌ با ایران و سرمایه‌گذاری در کشورمان با هم مسابقه گذاشته‌اند، ‌اظهارداشت: خداوند نیز وضعیت استکبار جهانی را به سمتی هدایت کرد که امروز شاهد هستیم آنها در بحران‌های خود‌ساخته درمانده‌اند و مجبور به عقب‌نشینی از افغانستان، عراق و سوریه شده‌اند.

    وزیر کشور با بیان اینکه اختلافات آمریکا و روسیه و یارکشی‌های آنها دقیقاً نشان دهنده تضاد درونی استکبار جهانی است، تصریح کرد: ‌‌ما از همه راه‌های قانونی برای احقاق حقوق خود استفاده می‌کنیم و مذاکرات نیز یک راه قانونی است که به طور قطع به سود اسلام، ایران، انقلاب و ملت ایران خاتمه خواهد یافت.

    وزیر کشور در بخش دیگری از سخنان خود به دستاوردهای دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: در 8 ماه اخیر به ثبات سیاست داخلی رسیده‌ایم و هم‌اکنون هیچ اختلافی در این عرصه با هم نداریم و همه بر روی اهداف کلان و هدایت‌های ***** متحد بوده و مردم دیگر نگران اختلافات داخلی نیستند.

    رحمانی‌فضلی افزود: در حوزه اقتصادی با وجود اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها، شاهد ثبات اقتصادی بودیم به صورتی که امروز در جلسه هیئت دولت با آمار نشان داده شد تورم در اردیبهشت‌ ماه کاهش یافته است.

    وی با بیان اینکه ‌در حوزه سیاست خارجه نیز دستاوردهای خوبی داریم به صورتی که در هیچ مراسم منطقه‌ای و بین‌المللی نیست که ما حضور نداشته باشیم، گفت:‌ امروز می‌توانیم فعالیت‌های اقتصادی خود را اعم از فروش نفت و تبادلات مالی به راحتی انجام داده و 8 ماه قبل چنین خبرهایی نبود.

    رحمانی‌فضلی در بخش دیگری از سخنان خود آینده جهان اسلام را نیز مطلوب توصیف کرد و گفت: استکبار جهانی با هدایت گروه‌های تروریستی و تکفیری به دنبال جنگ مذهب علیه مذهب است که این توطئه نیز خنثی شده و افکار عمومی جهان با اسلام ناب محمدی و ذات تبعیضی اسلام که عاری از خشونت است آشنا شده‌اند.

    وزیر کشور در پایان تغییر استاندار البرز را امری به دور از حب و بغض‌های سیاسی توصیف کرد و اظهار داشت: این تغییر تنها براساس ارزیابی عملکرد استاندار پیشین با برنامه‌ها و منشور دولت و به تصمیم دولت انجام شده و آقای طاهری قطعاً در منصب‌های دیگر به خدمت خود ادامه می‌دهند.

    ‌در جلسه امروز سید حمید طهایی به عنوان استاندار جدید البرز معرفی و منصوب شد.

    انتهای پیام/2302/ش
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مسکن مهر به «مناظره» گذاشته می‌شود


برنامه «مناظره» این هفته به موضوع «مسکن مهر» خواهد پرداخت.





به گزارش سرویس تلویزیون و رادیو ایسنا، سی و ششمین برنامه «مناظره» در 9 خرداد ماه ساعت 16:30 به روی آنتن شبکه یک سیما خواهد رفت و به موضوع "مسکن مهر" می پردازد.



بینندگان و علاقه مندان برنامه «مناظره» می‌توانند در کنار اظهار نظر کارشناسان، صاحب‌نظران و منتقدان، نظرهای خود از طریق شماره پیامک 300001 اعلام کنند.



تهیه‌کنندگی برنامه «مناظره» بر عهده علیرضا اسکندری و اجرای مرتضی حیدری است.



سوال نظرسنجی این هفته برنامه مناظره بدین شرح است:



طرح مسکن مهر حدود یک میلیون خانواده را صاحب خانه کرد و همچنین موجب افزایش تورم در کشور شد، به نظر شما این طرح موفق بوده است؟



1- بله

2- خیر



علاقه‌مندان می‌توانند از هم اکنون تا پایان این برنامه عدد مورد نظر خود را به 300001 پیامک کرده و در این نظرسنجی مشارکت کنند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
یک نام "ایرانی" در کابینه جدید هند (+عکس)
خانم "اسمرتی ایرانی" که 38 سال سن دارد به عنوان وزیر توسعه منابع انسانی کابینه جدید معرفی شده است و همسر "زوبین ایرانی" از خانواده های زرتشتیان ایرانی الاصل هند است.
نخست وزیر جدید هند یک زن 38 ساله با نام فامیلی " ایرانی" را به عنوان وزیر توسعه منابع انسانی کابینه جدید خود معرفی کرد.

به گزارش عصر ایران به نقل از " تایمز هند" نارندرا مودی نخست وزیر جدید هند پس از مراسم تحلیف روز گذشته خود امروز (سه شنبه ) 23 وزیر کابینه خود را معرفی کرد که در میان وزرای جدید نام یک زن از خانواده زرتشتیان هند، دیده می شود.

خانم "اسمرتی ایرانی" که 38 سال سن دارد به عنوان وزیر توسعه منابع انسانی کابینه جدید معرفی شده است و همسر "زوبین ایرانی" از خانواده های زرتشتیان ایرانی الاصل هند است.

خانم ایرانی در انتخابات پارلمانی از " رائول گاندی" نماینده حزب کنگره شکست خورده بود ولی با انتخاب مودی به عنوان وزیر به کابینه راه یافت.

هواداران حزب بهاراتیا جاناتا در "آمتی" هند راه یابی نامزد انتخاباتی خود به کابینه را با توزیع کیک و شیرینی جشن گرفته اند.






 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سازمان بین المللی کار:
نیمی از مشاغل کشورهای در حال توسعه آسیب‌پذیر است


سازمان بین‌المللی کار (ILO) در گزارش جدیدی با اشاره به اینکه بیش از نیمی از کارکنان کشورهای در حال توسعه مشاغل آسیب‌پذیر دارند و برای خود یا خانواده بدون دریافت پول کار می‌کنند، خواستار اشتغال بهتر برای کمک به رشد اقتصادی شد.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این سازمان در گزارش سالانه "دنیای کار" همچنین نیاز فوری برای ایجاد 200 میلیون شغل جدید در کشورهای نوظهور را متذکر شد. بدون این مشاغل نرخ بیکاری جوانان حتی از نرخ بیکاری بزرگسالان نیز بالاتر خواهد رفت و وضعیت بازار کار برای آنها وخیم‌تر خواهد شد.

این نهاد سازمان ملل از گزارش امسال خود استفاده کرد تا خاطرنشان کند میان کار برخوردار از امنیت شغلی و حقوق مکفی با رشد اقتصادی باثبات در کشورهای در حال توسعه ارتباط وجود دارد.

به گفته گای رایدر، مدیرکل ILO، تحقیقات این سازمان در بیش از 140 کشور نشان داده است که کشورهای در حال توسعه باید به تجارت و آزاد سازی سرمایه گذاری و هزینه روی زیرساخت متمرکز شوند.

گزارش ILO همچنین از کاهش قابل ملاحظه فقر کاری که در مقایسه با نیمی از کل مشاغل کشورهای در حال توسعه در اوایل دهه 2000 به یک سوم کاهش یافته، استقبال کرد با این همه همچنان 839 میلیون نفر در این کشورها همچنان کمتر از دو دلار در روز درآمد دارند.

طبق گزارش این سازمان، کشورهای در حال توسعه که با فقر کاری و اشتغال آسیب‌پذیر مقابله کردند، با افزایش استانداردهای زندگی و رشد قوی‌تر روبرو شدند.

بر اساس گزارش گاردین، ILO ضمن تکرار هشدارهای گزارش‌های قبلی خود، به نرخ بیکاری بیش از 12 درصدی جوانان در کشورهای در حال توسعه اشاره کرد که بیش از سه برابر نرخ بیکاری بزرگسالان است. بالاترین نرخ بیکاری جوانان در مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا مشاهده می‌شود که از هر سه جوان یک نفر به کار اجباری مشغول بوده یا بیکار است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سخنگوی دولت:
دولت با افزایش قیمت خودرو موافق نیست/هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت هیچ کالایی نداریم



سخنگوی دولت برخی اخبار مبنی بر افزایش دوباره قیمت گاز طبیعی را بعد از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها تکذیب کرد.





دولت در جهت مهار تورم تلاش می‌کند


به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سخنگوی دولت در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران در جواب سوالی مبنی بر افزایش دوباره قیمت گاز طبیعی پس از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها، گفت: این موضوع را به شدت تکذیب می‌کنم و دولت هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت هیچ کالایی ندارد؛ چرا که ما در جهت مهار تورم تلاش می‌کنیم.





وی در ادامه با اشاره به گزارش رسمی مرکز آمار ایران، گفت: نرخ تورم 12 ماهه منتهی به اردیبهشت سال جاری 28/4 درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه 17/2 درصد و نرخ تورم ماهانه اردیبهشت ماه 0/7 درصد اعلام شده است.





نوبخت افزود: علیرغم اینکه در اردیبهشت ماه مرحله دوم فاز هدفمندی یارانه‌ها را اجرا کردیم، اما با توجه به مجموعه سیاست‌های پولی و مالی دولت، روند 9 ماه قبل در مورد تورم ادامه پیدا کرد که در طول این مدت شاهد کاهش نرخ تورم بیش از 12 واحد درصد بودیم و این کار در اردیبهشت ماه هم ادامه داشت و در مجموع قیمت کالاها رشد کمتری داشته است.



سخنگوی دولت تاکید کرد: تقلیل نرخ تورم به معنی تقلیل قیمت‌ها نیست، بلکه رشد افزایش قیمت‌ها کمتر شده است.





وی افزود: امیدواریم نرخ تورم سال 93 بر اساس پیش‌بینی‌ها به زیر 25 درصد تحقق یابد و حتی در سال 93 شاهد تورم زیر 20 درصد باشیم.



به گفته نوبخت در جلسه امروز هیات دولت همچنین بانک مرکزی موظف شد سریعا نسبت به رفع موانع اعطای وام‌های ازدواج اقدام کند.



وی افزود: با توجه به بیانات ***** مبنی بر سیاست‌های افزایش جمعیت، همه نهادها در جهت تسهیل ازدواج باید اقدامات لازم را انجام دهند.



نوبخت همچنین به مصوبات امروز هیات دولت در مورد رفع مشکلات پیش خرید ساختمان‌ها و آپارتمان‌ها اشاره کرد و گفت: آیین‌نامه اجرایی تفصیلی در این رابطه وجود نداشت و امروز در هیات وزیران آیین‌نامه‌ای مبنی بر حمایت از کسانی که واحد ساختمانی پیش خرید می‌کنند به تصویب رسید.



سخنگوی دولت همچنین به طرح ارزیابی محیط زیست در جلسه امروز هیات دولت اشاره کرد و گفت: با توجه به فعالیت‌های صنعتی و معدنی و شوق و انگیزه ایجاد شده برای تکمیل طرح‌ها که منجر به آلوده کردن محیط زیست می‌شود در جلسه امروز نیز این مساله مورد بررسی قرار گرفت.





دولت با افزایش قیمت خودرو موافق نیست


نوبخت در ادامه جلسه امروز هیات دولت در پاسخ به سوالی درباره وضعیت قیمت خودرو و این‌که اظهارات اخیر وزیر صنعت در این ارتباط با صحبت‌های سخنگوی دولت مغایرت داشته است، گفت: اگر به اظهارات وزیر صنعت و معدن و تجارت توجه شود، مغایرتی بین گفته‌های ایشان و نظر بنده وجود ندارد.



وی با تاکید بر این‌که قیمت خودرو را شورای رقابت کنترل می‌کند، اضافه کرد: دولت با افزایش قیمت خودرو موافق نیست و این موضع را سخنگوی دولت رسما اعلام کرده است، حتی در این رابطه برای کمک به صنعت خودرو، ارز مبادله‌ای را به خودروسازان تخصیص داده است و دولت انتظار دارد به جای آنکه روز به روز به بحث افزایش قیمت خودرو توجه شود، موضوع کیفیت خودرو مورد توجه قرار گیرد.



نوبخت با بیان این‌که دولت هر کمکی که بتواند به صنایع داخلی به ویژه صنعت خودرو خواهد داشت، تصریح کرد: تلاش دولت این است که قیمت محصولات به صورت واقع‌بینانه تعیین شود و دولت در همین راستا نسبت به تامین ارز خودروسازان با قیمت مبادله‌ای 2650 تومان اقدام کرده است.



سخنگوی دولت در جواب سوالی در مورد اقدامات دولت با توجه به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و تعیین سبد کالا برای کارمندان در این ماه گفت: از ماه‌های اول سال و حتی قبل‌تر از آن در صورت تامین کالاهای اساسی اقدامات لازم انجام شده است و ذخایرمان در سیلوها را به اندازه کافی افزایش داده‌ایم تا در ماه رمضان مردم دچار مشکل نباشند. همچنین در مورد سبد کالا و اینکه هر دستگاهی متناسب با اعتباراتش در جهت رفاه کارکنان خود اقدام کند، مورد استقبال ماست و در کنار آن نیز علاوه بر پرداخت یارانه نقدی، پرداخت یارانه غیر نقدی را نیز در دستور کار داریم و شاید در جلسه آینده آیین‌نامه اجرایی نحوه توزیع یارانه غیرنقدی به تصویب برسد تا این اقدام بدون کاستی‌های مرحله اول اجرایی شود.



وی همچنین در جواب سوالی در مورد تحول **** سلامت گفت: از روستاییان عزیزمان و آنهایی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند، در صورت مراجعه به بیمارستان این طرح در موردشان اجرایی می‌شود و در حال حاضر از منابع ناشی از اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها بالغ بر چهار هزار و 800 تومان برای این کار استفاده می‌شود، پس اگر کسی از روستاییان و افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی به بیمارستان مراجعه کند و بیشتر از 5 درصد هزینه‌های درمان و یا برای افراد عادی بیشتر از 10 درصد هزینه‌های درمان از آنها دریافت شود، به مراجع اطلاع دهند.



نوبخت در جواب سوال دیگری در مورد اقدامات دولت در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی نیز تصریح کرد: بعد از این‌که نقشه راه اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در معاونت برنامه‌ریزی ریاست جمهوری تهیه شد، از همه دستگاه‌ها درخواست شد تا برنامه خود را برای اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی بدهند و در جلسه گذشته برنامه‌های دو دستگاه تصویب شد و بقیه آنها نیز در شورای اقتصادی به تصویب خواهد رسید.



وی همچنین در جواب سوالی در مورد دیدار آقای دادکان با معاون اول رییس جمهور و نتیجه دیدار آنها برای تعیین رییس فدراسیون فوتبال توضیح داد: معاون اول رییس جمهور در روز ده‌ها جلسه برقرار می‌کند و اگر در این جلسات موضوعی منجر به تصمیم‌گیری نهایی شده باشد، قطعا اطلاع‌رسانی می‌شود.





زمان سفر رییس جمهور به ترکیه قطعی نشده است


نوبخت همچنین در مورد سفر رییس جمهور به ترکیه نیز گفت: برای انجام سفرهای دوجانبه از کشورهای مختلف درخواست‌هایی مطرح می‌شود و در صورتی که انجام این سفرها و برنامه‌ریزی برای آن قطعی شود، اطلاع‌رسانی لازم انجام خواهد شد.





رسانه‌ها به صرف استماع یک خبر، حیثیت یک فرد را زیر سوال نبرند


سخنگوی دولت در جواب سوالی در مورد ابقای یکی از معاونان نوبخت در سمت خود که پرونده سه هزار میلیاردی دستگیر شده بود، گفت: از اصحاب رسانه خواهش می‌کنم به عنوان هیات منصفه به من مشاوره دهید که آنچه در این رابطه اتفاق افتاده است، تا چه اندازه غیراخلاقی است.



وی اضافه کرد: در اینکه یک اتفاق می‌افتد و آن اتفاق از نظر قانون تخلف محسوب می‌شود، طبیعی است که دستگاه‌های نظارتی قوه قضاییه موظف به تحقیق و پیگیری هستند. پس در پرونده موسوم به سه هزار میلیاردی نیز این اتفاق می‌افتد و باید از قوه قضاییه تقدیر کرد و با سرعت عمل و اخلاق و شجاعانه پرونده‌ها را مورد بررسی قرار داده است و بررسی‌های لازم را در مورد تمامی افرادی که مورد سوءظن بوده‌اند، انجام داده است که یکی از این افراد در بانک مرکزی بوده و بررسی‌های لازم در مورد او نیز انجام شده است.



نوبخت توضیح داد: اینکه در پایان انجام بررسی‌های لازم براساس نظر نهادهای نظارتی هر سه قوه یک شخص که در موضوعی مورد اتهام قرار گرفته بود، بی‌گناه اعلام شود و فردی دارای سابقه کارشناسی و توانایی برای خدمت به مردم باشد، از سوی دستگاه مورد نظر کنار گذاشته شود، کار درستی نیست و من از آن رسانه گله‌مندم که بدون تحقیق کافی، عکس ایشان را در کنار مه‌آفرید منتشر کرده است و البته تشکر می‌کنم که بعد از متوجه شدن، سریع خبر را از سوی سایت خود حذف کرد اما رسانه‌های دیگر این خبر را همچنان در خروجی خود داشتند.



سخنگوی دولت تاکید کرد: به صرف استماع یک خبر، رسانه‌ها نباید حیثیت یک فرد را زیر سوال ببرند.



نوبخت همچنین در مورد اقدامات دولت در زمینه پرونده 650 میلیون یورویی و اینکه آقای توکلی این موضوع را به صحن کشانده و به قوه قضاییه شکایت کرده است گفت: قطعا از این مساله استقبال می‌کنیم، چراکه به جای آنکه یک نفر یکطرفه نظر خود را مطرح کند، فرصتی برای دستگاه‌های اجرایی پیش می‌آید تا توضیحات خود را بدهند، البته وزیر صنعت موظف شده بود اطلاع‌رسانی لازم را در این زمینه انجام دهد که این اتفاق هم افتاده است و من خودم در جلسه‌ای خطاب به این نماینده مجلس گفته بودم اگر واقعا علی‌رغم تمام توضیحات همچنان در این مساله ابهام دارند، تعلل نکنند و به قوه قضاییه شکایت کنند.



وی با تاکید بر این‌که در دولت هیچ رانتی به کسی داده نشده است، تصریح کرد: البته باید بگویم اینکه گفته می‌شود رانت 650 میلیون یورویی اتفاق افتاده است، درست نیست، چون کل اجناسی که آورده شده است و فروخته شده است، 650 میلیون یورو است، پس نمی‌تواند از آن 650 میلیون رانت و سود به دست آمده باشد.



ارایه گزارش در باره عملکرد دولت در 24 خرداد امر مثبتی است
نوبخت همچنین در جواب سوالی مبنی بر اینکه گفته می‌شود قرار است در روز 24 خرداد در استان‌های مختلف جشنی با هدف سیاسی به مناسبت پیروزی آقای روحانی در انتخابات سال 92 برگزار شود، گفت: فضاسازی پیشاپیش درست نیست، اما تاکید می‌کنم که مردم با رای خود آقای روحانی را انتخاب کردند و اینکه در سالگرد این روز، همه مسوولان اجرایی بتوانند در گردهمایی شرکت کنند و ارائه گزارشی از عملکرد یک سال گذشته خود داشته باشند، امری مثبت است و حق طبیعی مردم است که می‌تواند در جهت نشاط جامعه نیز مفید باشد.



سخنگوی دولت در جواب سوالی در رابطه با اظهارات اخیر آقای روحانی مبنی بر این‌که کسی را به زور شمشیر به جهنم نمی‌برند و صحبت‌های آیت‌الله احمد خاتمی در این رابطه گفت: نظر رییس جمهور شفاف است و همانطور که پیامبر اکرم (ص) که شخصیتی بشیر و نظیر بوده‌اند و کسی را با شمشیر به بهشت دعوت نکرده‌اند و همواره با منطق افراد را به اسلام دعوت کرده‌اند، نظر رییس جمهور هم همین است و در مورد بیان شما از خطیب جمعه تهران نیز باید بگویم که حتما قصدشان به صحبت‌های آقای رییس جمهور نبوده است.



نوبخت همچنین در مورد اقدامات معاون اول رییس جمهور در پیگیری مساله اقتصادی و نتایج آن گفت: پرونده‌هایی که لازم بود به قوه قضاییه ارجاع داده شده بود از جمله بحث معوقات بانکی که اطلاعات آن منعکس شده است و ان‌شاءالله این کار به صورت نظارتی، مستمر از سوی دولت و قوه قضاییه پیگیری شود.



سخنگوی دولت همچنین در رابطه با شایعاتی مبنی بر کسالت آقای شمخانی و احتمال جابه جایی وی از مسوولیتش گفت: اینها شایعات است و ما برای سلامتی ایشان دعا می‌کنیم البته طبیعی است که هر یک از مسوولان در دوره زمانی کسالتی داشته باشند و بعد از مدتی برطرف شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مطهری‌نژاد: هیچگاه تغییر رفتار جامعه با زور و اسلحه اتفاق نیفتاده است



یک عضو شورای مرکزی حزب مردم‌سالاری با اشاره به صحبت‌های رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه نمی‌توان مردم را با زور و شلاق به بهشت برد، گفت: این صحبت‌ها، فرهنگی‌ترین کلامی است که از ابتدای دوران مسئولیت آقای روحانی به عنوان رئیس‌جمهور شنیده شده است.



میرزابابا مطهری‌نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اظهار کرد: اگر امسال به عنوان سال فرهنگ نامگذاری شده است، تغییر رفتارها باید با تغییر فرهنگ میسر شود، چراکه در هیچ کجای تاریخ، تغییر رفتار با زور و اسلحه اتفاق نیفتاده است.



وی تصریح کرد: مطلبی که رئیس‌جمهور در این رابطه مطرح کرد، فرهنگی‌ترین کلامی است که در مورد فرهنگ از سوی ایشان شنیده شده است. به همین دلیل ما نباید هیچ‌گاه این کلام را کلامی سیاسی تلقی کنیم، بلکه باید از این کلام به گونه‌ای برداشت کنیم که رئیس‌جمهور قصد دارد در سال فرهنگ، تغییر رفتاری فرهنگی را در جامعه آغاز کند.



مطهری‌نژاد با بیان اینکه "سخن رئیس‌جمهور سخنی است که هم در تاریخ به اثبات رسیده است و هم در آموزه‌های دینی ما قرار دارد"، خاطرنشان کرد: مسئولیت دولت صرفاً با به زبان آوردن این سخنان پایان نمی‌یابد بلکه دولت باید تلاش کند که رفتار فرهنگی در جامعه نهادینه شود.



وی با بیان اینکه "صحبت رئیس‌جمهور علاوه بر اینکه نشان از عزم دولت برای نهادینه کردن رفتار فرهنگی در جامعه دارد، نوعی آسیب‌شناسی به همراه داشت"، اظهار کرد: رئیس‌جمهور می‌توانست بطور مستقیم بگوید که باید رفتار جامعه را با فرهنگ اصلاح کرد، اما اینکه ایشان بطور مستقیم به این موضوع اشاره نکردند و اینگونه گفتند که نمی‌توان مردم را به زور به بهشت فرستاد، نشان‌دهنده این است که امروز در جامعه جریاناتی وجود دارد که رفتار، گفتار و اعتقاداتشان بر این است که مردم نمی‌فهمند و ما باید آنها را به زور وارد بهشت کنیم.



این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با اشاره به طرح موضوعات مربوط به حقوق مردم و آزادی‌های مربوط به شهروندان از سوی رؤسای جمهور مختلف، تاکید کرد: رئیس‌جمهورها مجری قانون اساسی هستند و توجه به حقوق مردم و آزادی‌های مربوط به آنها از جمله تکالیف رؤسای جمهوری به حساب می‌آید. اگر رؤسای جمهور وارد چنین موضوعاتی نشوند، دیگر چه کسی می‌تواند به این موضوعات توجه کند؟ دولت‌ها یکی از ارکان مهم **** هستند و باید همواره تلاش کنند که به حقوق مردم توجه کنند و احترام بگذارند.



مطهری‌نژاد در پایان به نقش سایر نهادها در مورد آزادی‌های مردمی و حقوق شهروندی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه "همه نهادها باید خود را تسلیم قانون اساسی کنند و برای پیاده کردن همه اصول آن وظایف خود را انجام دهند"، اظهار کرد: اگر همه بخش‌ها و نهادها به قانون اساسی توجه ویژه‌ای داشته باشند و تلاش کنند قانون را بطور دقیق اجرا کنند، بسیاری از مشکلات رفتاری در جامعه برطرف می‌شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
چگونه ایده خود را فرابورسی کنیم؟


بازار دارایی فکری فرابورس ایران روز یکشنبه یازدهم خردادماه جاری به طور رسمی فعالیت خود را آغاز می کند تا شرایط برای شکوفایی و به کارگیری ظرفیت ها و توسعه حوزه تفکر خلاق و اقتصاد دانش بنیان در کشور مهیا شود.



به گزارش ایسنا، رویه اجرایی بازار معاملات اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری در بازار فرابورس مراحلی دارد که با انجام مراحل اعلام شده به‌ راحتی می‌توان ایده خود را فرابورسی کرد:



1 -دارنده اوراق دارایی فکری که قصد عرضه حقوق مادی ناشی از دارایی فکری خود را دارد، از طریق مراجعه به یکی از شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری، تأمین سرمایه دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار یا کارگزاران عضو فرابورس ایران و ارائه مدارک زیر، درخواست خود مبنی بر عرضه تمام یا بخشی از حقوق مادی ناشی از مالکیت معنوی متعلق به خود را مطرح می‌کند:



*اوراق شناسایی مخترع طرح



*اوراق شناسایی مالک حقوق مادی ناشی از دارایی فکری (شخص حقیقی یا حقوقی)



* اوراق مربوط به ثبت دارایی فکری نزد مرجع ذیصلاح ثبت کننده



2 -شرکت مشاور سرمایه‌گذاری، تأمین سرمایه یا کارگزار عضو فرابورس ایران پس از دریافت مدارک، درخواست عرضه متقاضی را به همراه مدارک مذکور به فرابورس ایران ارائه می‌کند.



3 -پس از وصول تقاضا توسط فرابورس ایران، مقتضی است مراحلی از قبیل احراز اصالت و هویت اختراع و مخترع از مرجع ثبت مربوطه؛ اخذ تاییدات فنی طرح از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ ارائه گزارش لازم در خصوص بررسی قابلیت تجاری‌سازی ایده در قالب طرح کسب و کار یا همان Business Plan که توسط شرکت مشاور سرمایه‌گذاری یا تأمین سرمایه یا کارگزاران دارای مجوز عضو فرابورس ایران انجام و تکمیل شده و درنهایت موافقت اصولی کمیته عرضه فرابورس ایران، در خصوص تقاضای ارائه شده اخذ شود.



در حال حاضر نقل و انتقالات انواع اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری شامل انواع اوراق گواهی ثبت اختراع، طرح صنعتی و علائم تجاری از طریق بازار سوم فرابورس ایران را می‌توان در 4 گروه دسته‌بندی کرد:



نوع اول:عرضه اوراق بهادار شرکت های سهامی خاص مبتنی بر دارایی فکری



نوع دوم:عرضه مستقیم و بی‌واسطه اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری



نوع سوم: عرضه حق بهره‌برداری اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری برای مدت زمان معین



نوع چهارم:عرضه حق بهره‌برداری اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری برای مقدار معین



در این مرحله لازم است تا یکی از 4 روش تأمین مالی شامل مشارکت در قالب یک شرکت سهامی خاص، واگذاری کامل مالکیت مادی اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری و واگذاری حق بهره‌برداری از اوراق مذکور با مدت زمان معین یا تیراژ معین توسط متقاضی انتخاب و درخواست عرضه به شرکت فرابورس ایران ارائه شود.



نوع اول:

عرضه اوراق بهادار شرکت های سهامی خاص مبتنی بر دارایی فکری



* ثبت یک شرکت جدید با شخصیت حقوقی «سهامی خاص» و مطابق با «اساسنامه نمونه فرابورس» نزد مرجع ثبت شرکت‌ها، توسط شرکت مشاور سرمایه‌گذاری یا تأمین سرمایه متقاضی یا کارگزاران عضو فرابورس ایران و ارائه کپی کامل از اسناد ثبتی شرکت به فرابورس ایران.



* انتقال مالکیت حق اختراع مورد عرضه به شرکت ثبت شده فوق و ارائه تعهدات لازم، از طریق تنظیم سند در دفترخانه اسناد رسمی.



* ارزش‌گذاری «سهام شرکت»، در صورت تمایل عرضه‌کننده، تنها می‌تواند توسط شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری یا تأمین سرمایه دارای مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار یا کارگزاران دارای مجوز عضو فرابورس ایران صورت پذیرد.



* ارائه آگهی روزنامه رسمی در خصوص اعضای هیات‌مدیره شرکت.



* ارائه سند انتقال مالکیت دارایی فکری تنظیم شده در دفترخانه اسناد رسمی شامل شرح نقل و انتقال و تعهدات مربوطه.



* ارائه کلیه مدارک مورد نیاز برای عرضه سهام شرکت سهامی خاص مبتنی بر دارایی فکری از طریق کارگزاران عضو فرابورس ایران و عرضه سهام شرکت پس از موافقت کمیته عرضه از طریق بازار سوم فرابورس ایران.



* اعلام معامله انجام ‌شده به مراجع مربوطه توسط فرابورس ایران.



نوع دوم:



عرضه مستقیم و بی‌واسطه اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری



در این مرحله لازم است تا درخواست واگذاری و انتقال قطعی و همیشگی کلیه حقوق ناشی از ثبت دارایی فکری بر اساس «دستورالعمل سپرده‌گذاری و معامله اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری در فرابورس ایران» و مبتنی بر «دستورالعمل اجرایی معاملات مبتنی بر مذاکره اوراق بهادار در فرابورس ایران» به فرابورس ایران ارائه شده و انجام انتقال قطعی و همیشگی دارایی فکری نیز از طریق بیع یا صلح حق مالی و بر اساس تشریفات لازم جهت انتقال قطعی و همیشگی حقوق مذکور به خریدار یا خریداران جدید صورت پذیرد.



نوع سوم:



عرضه حق بهره‌برداری اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری برای مدت زمان معین



در این مرحله لازم است تا درخواست واگذاری حق بهره‌برداری از حقوق دارایی فکری در مدت زمان معین بر اساس «دستورالعمل سپرده‌گذاری و معامله اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری در فرابورس ایران» و مبتنی بر «دستورالعمل اجرایی معاملات مبتنی بر مذاکره اوراق بهادار در فرابورس ایران» به فرابورس ایران ارائه شده و انجام معامله نیز در قالب قرارداد معاوضه یا صلح و بر اساس تشریفات لازم جهت واگذاری حق بهره‌برداری از حقوق مذکور به خریدار یا خریداران جدید صورت پذیرد.



نوع چهارم:



عرضه حق بهره‌برداری اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری برای مقدار معین



در این مرحله لازم است تا درخواست واگذاری حق بهره‌برداری از حقوق دارایی فکری با تیراژ معین بر اساس «دستورالعمل سپرده‌گذاری و معامله اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری در فرابورس ایران» و مبتنی بر «دستورالعمل اجرایی معاملات مبتنی بر مذاکره اوراق بهادار در فرابورس ایران» به فرابورس ایران ارائه شده و انجام معامله نیز در قالب قرارداد معاوضه یا صلح و بر اساس تشریفات لازم جهت واگذاری حق بهره‌برداری از حقوق مذکور به خریدار یا خریداران جدید صورت پذیرد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نکته به بهانه سخنان اخیر سید احمد خاتمی:‌راه رفته را چند بار باید طی کنید؟
اگر پول مملکت را ارز خارجی کنند و در ترکیه و امارات و جاهای دیگر پای کنسرت خوانندگان خارج نشین بنشینند خوب است اما اگر در داخل در کنسرت موسیقی با مجوز و با اشعاری که ترانه سرایان داخلی سروده اند شرکت کنند «قهر با خداست»؟
عصر ایران؛ مهرداد خدیر - همان گونه که انتظار می رفت این سخن رییس جمهور که «با زور و شلاق نمی توان مردم را به بهشت برد» با واکنش برخی از اصول گرایان رو به رو شد و باز همان گونه که انتظار می رفت از زبان آقای احمد خاتمی عکس العمل نشان دادند.
355891_529.jpg

امام جمعه موقت تهران در آیینی به مناسبت سالروز بعثت پیامبر گرامی اسلام گفتند: «قرار نیست با زور کسی را به بهشت ببریم.» در عین حال با اشاره به پاره ای مطالب در شبکه های مجازی هشدار دادند: «صبر حزب الله مدت دارد. وقتی صبر حزب الله تمام شود نشانی از فساد نخواهد ماند» و نیز «کنسرت های موسیقی غلط است و قهر با خدا و اقدامی ضد فرهنگی و با بعثت میانه ندارد.»

این جمله هم از اوست:«برخی ها نشستند و گفتند ایام عزاداری ها طولانی شده است. حال آن که این عزاداری ها دل را غم زدایی می کند.»

درباره سخنان آقای احمد خاتمی چند نکته را می توان متذکر شد:

1- آقای روحانی شخص یا گروه مشخصی را متهم نکردند که قصد دارند مردم را به زور به بهشت ببرند. تنها در مقام یک خطیب یک گزاره دینی را بیان کردند. یادمان باشد حسن روحانی در عین حال که رییس جمهور است یک روحانی و اهل خطبه و خطابه نیز هست.

همان گونه که آقای احمد خاتمی حق دارد برداشت دینی خود را ابراز کند هر روحانی دیگر و از جمله حسن روحانی نیز چنین حقی دارد. خاصه این که در قرآن بارها آمده که پیامبر وظیفه ای فراتر از ابلاغ ندارد و «بشیر» و «نذیر» است و مشهورتر از همه این آیه شریفه:« فذَکّر- انما انت مذکر- لست علیهم بمسیطر»: یادآوری کن، تو تنها به یادآورنده ای، بر آنها سیطره ای نداری.

نمی خواهیم بگوییم ضمیر مرجع خود را پیدا کرد اما می توان پرسید ایشان چرا به خود گرفته اند؟! جالب این که پاسخ داده اند: «نمی خواهیم با زور کسی را به بهشت ببریم.» فارغ از اعتماد به نفس و اطمینانی که سبب شده ضمیر جمع به کار ببرند و بگویند «ببریم» مشخص نیست چرا نگران شده اند. اگر قرار نیست،خوب قرار نیست دیگر؛ این که نارحتی ندارد!

2- سخنانی که ناظر بر برخوردهای سلبی است، اگر 30 سال پیش و 20 سال پیش بیان می شد تازگی داشت. اما در این سال ها همه راهکارهای مورد نظر را طی کردند. راه رفته را چند بار باید طی کرد؟ آیا راهکاری سلبی دیگری در مقابله با آنچه ناهنجاری فرهنگی می دانند باقی مانده که نیازموده باشند؟
انواع و اقسام گفتارها و رفتارها را در این سال ها دیده ایم و آزموده ایم و اوج این رفتارها هم در 8 سال حاکمیت احمدی نژاد سر زد. از حیث ظاهر افراد، این اشاره می تواند جالب باشد که شماری از مجریان کنونی سیما همان آرایش و پوششی را دارند که سال ها نفی می شد و در معابر عمومی با ماشین ریش تراش، موهای افرادی که چنان آرایشی داشتند را به شکل چهار راه می زدند و شلوارهای لی را پاره می کردند.
این نسل نیز حاصل آموزش و پرورشی است که تمام و کمال در اختیار همفکران شما بوده و صدا و سیما هم که کم نگذاشته است. اگر ایرادی هست در جای دیگری باید جُست.

3- فرموده اند: «کنسرت، شما را به خدا نزدیک نمی کند.»
خیلی از کارها انسان را به خدا نزدیک نمی کند. مگر فوتبال و دنبال توپ دویدن نزدیک می کند؟ مگر پای سریال تلویزیون نشستن نزدیک می کند؟ این که کنسرت موسیقی ما را به خدا نزدیک نکند فاجعه نیست. فاجعه وقتی است که کسانی مدعی باشند سخنان و رفتار آنان مردم را به خدا نزدیک می کند و در عمل نه تنها نزدیک نکند که دور کند. آیا این سخنان جفا در حق آن دسته از اهل موسیقی نیست که اتفاقا مردم را با معنویت نزدیک می کنند؟ در ذهن عده ای موسیقی اما تنها یادآور کافه های ساز و آواز است و هیچ شق دیگری برای آن متصور نیستند.

ضمن این که نواختن موسیقی هم برای خود یک کار است و با وضعیت کنونی کپی و دانلود اصل درآمد با کنسرت است. کار تنها فعلگی و کار یدی نیست. آن که می نوازد و می خواند و کنسرت برگزار می کند نیز به کاری اشتغال دارد. نمی توانیم از همه بخواهیم کار یدی انجام دهند. کار ذوقی و فکری نیز در انحصار عده ای قلیل نیست. بچه های موسیقی هم بچه های همین مملکت اند. به تعبیر خود آقای احمد خاتمی درباره بدحجاب ها «از کره مریخ نیامده اند».

4-کنسرتی که با مجوز دولت جمهوری اسلامی و در **** اسلامی برگزار می شود «معروف» است اما اگر مردمانی با حمله و فشار از حضور در کنسرت موسیقی محروم شوند و به شبکه های خارجی متمایل شوند آیا به نام امر به معروف، مردم را به سوی «منکر» سوق نداد ایم؟ اگر پول مملکت را ارز خارجی کنند و در ترکیه و امارات و جاهای دیگر پای کنسرت خوانندگان خارج نشین بنشینند خوب است اما اگر در داخل در کنسرت موسیقی با مجوز و با اشعاری که ترانه سرایان داخلی سروده اند شرکت کنند «قهر با خداست»؟

5- نویسنده این سطور هم علاقه چندانی به شرکت در کنسرت های موسیقی ندارد و خلوت و خواندن و نوشتن را ترجیح می دهد. روحانیون نیزکه اهل خواندن و فکر کردن اند طبعا چنین اند. اما آیا ما می توانیم از همه مردم بخواهیم مثل ما فکر کنند؟ آقای احمد خاتمی می تواند کنسرت موسیقی را دوست نداشته باشد. اما چرا دیگران باید هر آنچه را که او دوست می دارند دوست داشته باشند؟ می توانند از همفکران خود بخواهند در برنامه ای شرکت نکنند اما آیا می توانند از آنان بخواهند بر چنین برنامه هایی بشورند؟ در این صورت چه نیاز به قانون؟

او جایی که از منظر حکومت و قدرت و با تحکم سخن می گویند مدرن می شود و جایی که به موسیقی می رسد از منظر سنت نقد می کند. حال آن که اقتضای حکومت دار مدرن به رسمیت شناختن موسیقی در حد مجازی از آن و اجازه حضور در برنامه های کنترل و تایید شده است و نفی مطلق موسیقی هیچ نسبتی با سیاست ورزی از جنس آنچه آقای احمد خاتمی انجام می دهد ندارد. او رسما پیام می دهد موسیقی را تعطیل کنید حال آن که ده ها شبکه صدا وسیمای جمهوری اسلامی نمی توانند بدون موسیقی فعالیت کنند. چگونه است که صدا و سیما می تواند از صبح تا شب ،‌ بنوازد ولی فلان هنرمند که از راه موسیقی امرار معاش می کند ،‌حق ندارد محصول خود را به طالبانش عرضه کند؟!

مردم موسیقی گوش می کنند؛ چه با مجوز چه بی مجوز. هنر این است که به سمت با مجوز سوق دهیم. کنسرت می روند؛در داخل نشد در خارج. هنر این است که در داخل برگزار و مراقبت کنیم.

تناقض گفتاری و رفتاری آقای احمد خاتمی در این است که از موضع سنت "مطلقا نفی می کند" و "انتظار دارد در عمل هم اجرا شود" اما این دومی از موضع قدرت و با اتکا به تشکل های سیاسی است که امر مدرنی است. در حالی که از نگاه سنتی نه تنها موسیقی که سود بانکی و اشتغال زنان نیز مطلوب نیست اما جریان دارد.

6- گفته اند: «برخی گفتند ایام عزاداری طولانی شده است.» اما «برخی» نبودند. بلکه گوینده این سخن یک مرجع تقلید است. آیت الله شبیری زنجانی هشدار داده اند که تعدد دهه های عزاداری اثر مثبت ندارد. نکند که امام جمعه موقت تهران برای خود جایگاهی بالاتر از مرجعیت قایل است که شان آیت الله شبیری زنجانی را با واژه «برخی» می خواهند پایین بیاورند؟

بر اساس قاعده «هر چیز، حدی دارد» عزاداری هم باید اندازه داشته باشد. این یک قاعده عقلی و منطقی است که «هر چه از حد خود درگذرد به ضد خود بدل می شود». اشاره آیت الله شبیری نیز به همین است و نگرانی شان نیز این که از حد نگذرد تا به ضد خود بدل نشود: اندازه نگه دار که اندازه نکوست، هم لایق دشمن است و هم لایق دوست.
آیا جناب ایشان معتقد است که اندازه نکو نیست؟

7- ادامه این لحن رابطه کثیری از جوانان را با این بخش از روحانیت قطع می کند. بدتر این که شنونده از پیش می داند گوینده چه می خواهد بگوید: تهدید این و آن و هشدار به این گروه و آن دسته و همه هم با رنگ و لعاب ارزشی و با خشم و غیظ و غضب.
به مرور اما این تکرار ملال آور می شود و این به نفع آقایان نیست. بسامد واژه های یک جریان کلماتی چون «برخورد و فیلتر و توقیف و تهدید» است و به مرور این ادبیات فاقد استدلال و منطق جلوه می کند. این گونه سخن گفتن اما دیگر نیاز به تخصص دینی ندارد. هر صاحب منصب و قدرتی می تواند چنین بگوید. از این رو هم لباسان آقای احمد خاتمی هم باید هشدار بدهند و ایشان و همفکران شان را نصیحت کنند که به نفع شان نیست.

نکته ای که همچنان نامکشوف است اما این است که چرا شخصیتی روحانی همچون آقای احمد خاتمی باید امثال احمدی نژاد را بر هم صنف و هم لباس خود که در ایران و جهان برای روحانیت و تشیع آبرو کسب می کند ترجیح دهد و او و همدستان او چه اعتباری آوردند که در غیاب شان این قدر بی تابی می کنند؟

اگر مراد خود را از «حزب الله» هم توضیح دهند خوب است. از یک حزب مشخص صحبت می کنند که مجوز و شناسنامه دارد یا بخش مشخصی از جامعه را مد نظر دارند که در انتخابات گذشته کاندیدای مشخصی داشت و توفیقی کسب نکرد؟

به بهانه نفی اهل موسیقی می توان به سخنی از زنده یاد محمد رضا لطفی اشاره کرد که جایی گفته بود از کسانی که می خواستند مانع برگزاری کنسرت من شوند پرسیدم: آیا تصنیف «ایران، ای سرای امید»* هیچ احساسی را در شما برنینگیخت؟ اگر برانگیخت که این کارها چیست که می کنید و اگر هیچ حسی ندارید مرا با شما سخنی نیست... .

*اثر جاودانی زنده یاد لطفی
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
تاکید وزیر ارشاد بر دور کردن دانشگاه از فضای امنیتی و افراد چاپلوس و غوغاسالار



وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر دور کردن دانشگاه‌ها از جو و فضای امنیتی و افراد چاپلوس و غوغاسالار تاکید کرد.





به گزارش خبرنگار «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی جنتی با بیان این‌که وزارت ارشاد متولی فرهنگ عمومی است و وزارت علوم متولی حوزه‌های تخصصی علم و دانش است، اظهار کرد: این دو از نظر ساختاری با یکدیگر متفاوت هستند، اما در بسیاری از حوزه‌ها اهداف مشترکی با یکدیگر دارند.



وی با بیان این‌که توسعه فرهنگی شالوده توسعه سیاسی و اقتصادی کشور تصریح کرد: به فرمایش مقام معظم ***** سیاست و اقتصاد ذیل فرهنگ تعریف می‌شود، بنابراین زمانی که به توسعه اقتصادی کشور فکر می‌کنیم می‌بینیم میان فرهنگ و اقتصاد رابطه وجود دارد.



وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که اگر احساس و اندیشه جامعه را در حوزه فرهنگ سامان دهیم در حوزه اقتصادی و سیاسی نیز موفق‌تر عمل می‌کنیم گفت: اگر می‌خواهیم حرکت جدی در حوزه اقتصاد، بهره‌وری، اشتغال مولد و کارآفرینی داشته باشیم باید از فرهنگ و هنر و علم کمک بگیریم. و به مفاهیم روشن و قابل فهم دست یابیم که جامعه دانشگاهی این امر را تسهیل می‌کند.



جنتی با اشاره به نامگذاری سال جاری توسط مقام معظم ***** به سال فرهنگ اظهار کرد: به این ترتیب علاوه بر دستگاه‌های اجرایی حوزه اقتصاد، دستگاه‌های علمی و آموزشی و فرهنگی نیز باید وظیفه ویژه‌ای داشته باشند.



وی با بیان این‌که با همکاری دانشگاه‌های کشور باید متون و منابع را که در تولید آثار فرهنگی به کار گرفته می‌شود شناسایی کنیم اظهار کرد:‌تبلیغات یکی از روش‌های شناخته شده و مبنایی برای همکاری حوزه فرهنگی و دانشگاه‌هاست.



وی با بیان این‌که در حال حاضر مشغول بررسی راه‌های اطلاعات و تحولات فرهنگی کشور هستیم که طی سال‌های اخیر مغفول مانده است، گفت: از این طریق شاخص‌های مرتبط با اقتصاد و فرهنگ تعریف می‌شوند، البته شناخت این شاخص ها سخت است؛ چرا که مسائل فرهنگی کیفی است و اندازه گیری آنها در حوزه اقتصادی دشوار است.



وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که مسئولان فرهنگی دانشگاه ها باید بسترساز تجلی اخلاق و ارزش‌های اخلاقی در دانشگاه باشند، اظهار کرد: بارز ترین رسالتی که بر دوش ما قرار دارد، شناخت فضایل اخلاقی و تلاش برای گسترش و نشر آنهاست، اما تنها نشر کتاب،‌ پوستر و سایر ابزارهای فرهنگی مدنظر نیست. بلکه بیشتر از هر چیزی باید عمل، رفتار و منش خود ما تاثیرگذار باشد.



جنتی با بیان این‌که در دانشگاه‌ها انجام فعالیت‌های جمعی برای تقویت اندیشه کار جمعی باید مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: در حال حاضر یکی از مشکلاتی که در همه حوزه ها از آن رنج می‌بریم، موفق نبودن در کار جمعی است.



وی همچنین خواستار شد که در دانشگاه افراد بدون نگرانی و دلهره افکار و اندیشه‌های خود را بیان کنند و گفت: متاسفانه در سال‌های اخیر عقب‌گرد زیادی در این زمینه نه تنها در دانشگاه ها، بلکه در حوزه‌های علمیه داشته ایم.



وی افزود: امروزه در حوزه‌های علمیه این موضوع کمرنگ شده و یک مجتهد اگر حرف نویی بزند و آن حرف براساس اجتهادی که خودش کسب کرده باشد گاهی او را متهم می‌کنیم که نظرات شازی دارد.



وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که بسیاری از اندیشمندان در حوزه های علمیه جرات نمی‌کنند حرف نو بزنند، گفت:‌ باید در دانشگاه‌ها شرایطی ایجاد شود که اساتید نظرات خود را بدون دغدغه و دلهره بیان کنند و دانشجویان و اساتید در فضایی سالم همراه با همدلی و فهم متقابل نظرات خود را بگویند.



جنتی با تاکید بر این‌که آموزش غیرمستقیم نقد صحیح و سالم در دانشگاه ها ایجاد شود اظهار کرد: نبود این موضوع یکی از ضعف‌های ماست؛ چرا که نقد منصفانه می‌تواند به رشد جامعه کمک کند. بنابراین باید ابتدا نقد منصفانه در محیط علمی و پس از آن در سطح عمومی جامعه ایجاد شود. چرا که محیط دانشگاه فرصت خوبی برای تمرین انصاف و شنیدن نظرات دیگران است.



وی خاطرنشان کرد: اگر دولت خودش را مستثنی از نقد بداند دچار اشتباه فاحشی می‌شود. چرا که فرهنگ را نمی‌شود به صورت دستوری در جامعه جا انداخت، بلکه باید در سایه تبادل نظر و تضارب آرا فرهنگ رشد کند. چنانچه در حوزه هنر شاهد هستیم هرجا خواستیم هنر سفارشی و دستوری جا بیندازیم موفق نبوده‌ایم ،اما جایی که هنرمند با باور خود کاری را خلق کند آن کار فاخر شده است.



وی با بیان این‌که در حوزه فرهنگ نیاز کامل به بهره‌گیری از اساتید دانشگاه داریم، گفت:‌پژوهش‌ها و تحقیقات علمی می‌تواند در اختیار قرار گیرد. چرا که ما امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به این نوع پژوهش‌های علمی داریم درواقع ما باید بگوییم که دانشگاه مولد علم و عالمان و به نوعی تولیدکننده است و سایر دستگاه‌ها مصرف کننده علم و دانش.



وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: کاری که ما باید در حوزه فرهنگ عمومی و شما در حوزه تخصصی مشترکا انجام دهیم توجه به ارزش‌ها و مبانی اصیل دینی است یعنی ارزش‌های ناب، بدون خرافه و به دور از تفسیرهای ناصواب از متن دین. و دیگری الزام به واقع‌بینی و اقتضائاتی که در فرهنگ داریم.



جنتی با بیان این‌که ما باید شرایط امروز خود را بشناسیم و متناسب با آن حرکت کنیم تصریح کرد:‌امروز در دنیایی هستیم که شبکه‌هایی ارتباطی، اطلاعاتی، ماهواره و اینترنت در حال گسترش است، بنابراین باید با توجه به اقتضائات جدید حداکثر استفاده را از این امکانات بکنیم. در حالی که می‌بینیم هنوز ما درگیر بسیاری از محدودیت‌ها هستیم.



وی تصریح کرد:‌ متاسفانه همواره هر پدیده نویی که پیدا می‌شود ما ابتدا با آن مخالفت کرده و پس از آنکه فراگیر شد آن را می‌پذیریم. یعنی معمولا 10 تا 20 سال عقب‌تر حرکت می‌کنیم، بنابراین وظیفه نخبه‌های فرهنگی در دانشگاه‌ها این است که جلوتر از دیگران حرکت کنند و با نوعی جمود و تحجری که برخی در جامعه دارند مقابله کنند.



وی همچنین از مسئولان دانشگاه‌ها خواست که مراسم مذهبی، غیرمذهبی و سیاسی را در دانشگاه‌ها از قشری کردن و سوال پردازی دور کنند و اظهار کرد: دور کردن دانشگاه‌ها از فضای امنیتی که برای رشد علمی و فکری دانشگاه‌ها سم محسوب می‌شود باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین باید به نیازهای کشور در برنامه‌های درسی که ما همواره این شکاف و فاصله را شاهد بوده‌ایم توجه شود.



وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که باید از ورود استادان ضعیف معارف اسلامی به دانشگاه‌ها جلوگیری شود تصریح کرد: اگر اجازه دهیم افرادی که تاریخ، فقه و معارف اسلامی را درست نمی‌شناسند وارد دانشگاه شوند قطعا ضررشان بیشتر از زمانی است که ما در دانشگاه‌ها حتی فاقد چنین دروسی باشیم.



جنتی همچنین خواستار ایجاد امید واقعی به آینده در بین دانشجویان شد و گفت:‌ باید صحنه دانشگاه از چاپلوس‌ها، متظاهرین و افراد غوغاسالار دور شود و دانشگاه‌ها به مباحثی که ما در زمینه تمدن‌سازی اسلامی داریم سوق داده شود.



وی همچنین با اشاره به نقاط مشترک وزارت علوم و فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد:‌ما آمادگی داریم در حوزه‌های سینمایی، هنری، تجسمی، موسیقی، کانون‌های فرهنگی هنری مساجد و قرآنی که نقاط مشترکی با وزارت علوم داریم کمک کنیم که کار مشترک صورت گیرد.



جنتی تصریح کرد:‌در این دولت وزرا از یک نوع همدلی و همکاری تنگاتنگی برخوردارند به ویژه وزرایی که در حوزه‌های فرهنگی مثل وزارت ارشاد، آموزش پرورش و علوم کار می‌کنند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
تاکید فرانسه بر لزوم دستیابی ایران و 1+5 به یک توافق بلندمدت



وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد: مذاکرات ایران و گروه 1+5 باید منجر به یک توافق بلندمدت شود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از خبرگزاری رویترز، رومین نادال سخنگوی وزارت خارجه فرانسه اظهار کرد:‌ گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که ایران به تعهداتش در توافق اولیه ژنو عمل می‌کند.

وی ادامه داد: ضروری است که مذاکرات ایران و گروه 1+5 به یک توافق بلندمدت دست پیدا کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه در گزارشی اعلام کرد: ایران ذخیره هسته‌ای حساس خود را حدود 80 درصد همان‌گونه که در توافق اولیه‌اش با گروه 1+5 بدان متعهد شده بود کاهش داده و پس از چند سال، همکاری‌ها برای پاسخگویی به سوالات آژانس را آغاز کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه فرانسه همچنین یادآور شد: همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص وجود ابعاد نظامی احتمالی در فعالیت‌های هسته‌ای‌ در این کشور بسیار کند است و قدرت‌های جهانی تا زمانی که این همکاری‌ها نتایج ملموسی نداشته باشد به توافقی بلندمدت دست نخواهند یافت.

نادال تاکید کرد: برای دستیابی به یک توافق بلندمدت نتایج واقعی در مذاکرات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک امر ضروری است و از هم‌اکنون تا ماه ژوئیه لازم است کارهای بیشتری انجام شود.

رویترز در ادامه آورده است: مقامات آمریکایی می‌گویند که اگر واشنگتن و پنج قدرت دیگر جهانی می‌خواهند به یک توافق در خصوص برنامه هسته‌ای ایران برسند این کشور باید به سوالات آژانس پاسخ دهد. این در حالی است که تهران همواره اتهامات غرب مبنی بر اینکه تلاش می‌کند به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند رد کرده و تاکید دارد برنامه هسته‌ای‌اش اهداف صلح‌آمیز را دنبال می‌کند.

بر اساس این گزارش، فرانسه همواره در مذاکرات ایران و گروه 1+5 مواضعی سخت پیش گرفته است. این کشورها می‌گویند در صورتی که ایران نگرانی‌هایشان را برطرف کند تحریم‌های اقتصادی علیه این کشور را کاهش خواهند داد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در کنگره بین‌المللی «چشمه آفتاب» در خمین
سیدحسن *****: باید به آزادی مردم احترام گذاشت


حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن ***** اظهار کرد: استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی سه اصل مهمی است که تمام پیروزی‌ها و موفقیت‌های کشور را رقم می‌زند.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه مرکزی، نوه امام ***** در کنگره بین‌المللی «چشمه آفتاب» که طی دو روز در خمین برگزار می‌شود، با تأکید بر اینکه "بی‌توجهی به یکی از این سه اصل، زمینه شکست کشور را فراهم خواهد کرد"، افزود: درس‌های زندگی امام راحل جوهره‌ای برای ادامه حرکت کشور است. بواسطه مرور و بررسی دوران زندگی حضرت امام می‌توان درس‌های بزرگی برای ادامه حرکت کشور گرفت.



وی در ادامه با اشاره به ضرورت آزادی مردم در جامعه، خاطرنشان کرد: آبادانی کشور در گرو آزادی است؛ به آزادی مردم باید احترام گذاشت و در تربیت فرزندان نیز باید به این اصل توجه داشت.



سیدحسن *****، اخلاق دینی و پافشاری به این اصل را شرط تکامل و موفقیت در این دنیا و همچنین دنیای باقی دانست و گفت: باید به نفوذ اخلاق در جامعه نگاه ویژه داشت. پیامبر(ص) برای ما دین آورد؛ دینی که بواسطه آن اخلاق‌مداری را نهادینه کند و متولیان دین در کشور نیز باید پیشگام در امر اخلاق و ادب باشند.



نوه امام ***** با بیان اینکه "یاد، نام و ذکر امام برای ما پرچمی است تا راه را گم نکنیم و بتوانیم این انقلاب را به سر منزل مقصود برسانیم"، اظهار کرد: امام پرچمی است که آینده سرزمین و جهان اسلام وامدار نام اوست.



وی همچنین با اشاره به تاکیدات امام ***** بر لزوم اخلاق‌مداری، خاطرنشان کرد: امام راحل همواره بر اخلاق تأکید داشتند و سعادت را در گرو اخلاق‌مداری می‌دانستند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
افتتاح دفتر بنیاد امید ایرانیان در زاهدان
عارف: همه دولت را بدون سهم‌خواهی کمک کنند/هیچکس نمی‌تواند نقش مردم را نادیده بگیرد



رئیس بنیاد امید ایرانیان تاکید کرد: همه جریانات مختلف کشور باید بدون سهم‌خواهی دولت را کمک کنند و بدانند که دولت در چه شرایطی بر سر کار آمد و تلاش کنند قوه مجریه به اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت خود با آرامش دست پیدا کند.



به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محمدرضا عارف در مراسم افتتاح دفتر بنیاد امید ایرانیان در زاهدان، ضمن تبریک عید مبعث و گرامیداشت سالگرد ارتحال امام *****(ره)، ضمن ابراز خشنودی از افتتاح دفتر بنیاد امید ایرانیان در استان سیستان و بلوچستان همزمان با ایام شعبانیه، گفت: انتخاب استان سیستان و بلوچستان بعنوان اولویت‌های اول در افتتاح شعبه بنیاد امید، بیانگر نگاه شورای عالی و هیأت مدیره بنیاد به این استان و پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های آن است.



وی در ادامه اظهار کرد: امیدوارم فعال شدن بنیاد امید در این سیستان و بلوچستان، منشاء خیر و برکت برای استان باشد و بعنوان یک نهاد مردمی بتواند نقش اتاق فکر را در برنامه‌های پیشرفت و توسعه و حل مشکلات استان، همگرایی و تفاهم بیشتر بین فعالان اجتماعی و سیاسی داشته باشد.



این عضو مجمع تشخیص مصلحت **** با اشاره به نقش مردم در صحنه‌های مختلف انقلاب، تصریح کرد: جهت‌گیری اصلی ****، حضور مردم در صحنه و مشارکت مردم در همه امور است و جایگاه مردم در قانون اساسی بصورت شفاف بیان شده است و هیچکس و هیچ جریانی نمی‌تواند نقش تأثیرگذار مردم در اداره امور کشور را نادیده بگیرد.



عارف با تاکید بر اینکه "اصل مسلم و قطعی در دنیای امروز، نقش‌آفرینی مردم در کنار دولت‌ها در همه امور فرهنگی، علمی، اجتماعی و سیاسی است"، افزود: پیشرفت کشورها و پاسخگویی دولت‌ها در گرو مشارکت و فعالیت سازمان‌های مردم‌نهاد است.



رئیس بنیاد امید ایرانیان، مأموریت اصلی این بنیاد را تلاش برای اعتلای ایران اسلامی و افزایش کیفیت زندگی آحاد مردم بوسیله تولید، بازتولید و توزیع فرهنگ و گفتمان عقلانیت و اعتدال در کشورداری همراه با تعامل و تفاهم سازنده و دانایی‌محور بین خبرگان و نخبگان خردورز ایرانی داخل و خارج از کشور دانست.



عارف ادامه داد: مبنای حرکت بنیاد امید ایرانیان، اعتدال، اخلاق‌مداری و خردورزی و توسعه گفتمان کشورداری خردمندانه و توانمندسازی جوانان و زنان است. مهمترین مسئولیت اجتماعی بنیاد امید ایرانیان نیز نهادسازی، تقویت نهادهای مدنی و کادرسازی است.



وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود بر ضرورت حمایت و همیاری دولت تدبیر و امید تاکید کرد و گفت: همه جریانات مختلف کشور باید بدون سهم‌خواهی دولت را کمک کنند و بدانند که دولت در چه شرایطی بر سر کار آمد و تلاش کنند قوه مجریه به اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت خود با آرامش دست پیدا کند.



عضو مجمع تشخیص مصلحت **** با بیان اینکه "دفاتر استانی بنیاد امید باید اتاق فکری امین و یاوری دلسوز و کارشناسی خبره برای همه نهادهای دولتی، عمومی و مردمی باشد"، اظهار کرد: پیشنهاد ما این است که دفتر بنیاد، با توجه به پتانسیل‌ها، موقعیت ارزنده استان و سرمایه‌های ارزشمند طبیعی و انسانی یک برنامه راهبردی را تدوین کنند و حتی در طراحی برنامه ششم توسعه اثرگذار باشند.



عارف در پایان با اشاره به ظرفیت‌های استان سیتان و بلوچستان، تاکید کرد: استان سیتان و بلوچستان می‌تواند پل ارتباطی با ثبات کشور با کشورهای همسایه باشد.



انتهای پیام
 
بالا