بی بی سی :
کارشناسان استقبال از پيش فروش سيم کارت تلفن همراه را نشانه ناکارآمدی بازار پولی و مالی ايران می دانند
برای دومين بار طی دو سال گذشته پيش فروش تلفن همراه با استقبال رو به رو شده و شرکت مخابرات اعلام کرده که يک روز مانده به پايان مهلت ثبت نام نزديک به شش ميليون سيم کارت تلفن همراه از سوی مردم خريداری شده است.
ازدحام متقاضيان تلفن همراه در روزهای پايانی مهلت ثبت نام به حدی بوده که در برخی مناطق مردم ساعت ها برای نام نويسی در صف مانده اند.
ثبت نام سيم کارت تلفن همراه از اول بهمن ماه آغاز شده و روز پنج شنبه ۲۷ بهمن پايان می يابد و شرکت مخابرات اعلام کرده که مهلت ثبت نام تمديد نخواهد شد.
قيمت هر سيم کارت تلفن همراه ۳۶۰ هزار تومان است و با احتساب ۶ ميليون نفری که برای سيم کارت تلفن همراه نام نويسی کرده اند دولت بيش از ۲۱۰۰ ميليارد تومان نقدينگی را جمع آوری کرده است.
بر اساس گزارش ها، تهرانی ها بيشتر متقاضی تلفن همراه بوده و حدود يک ميليون و ۳۰۰ هزار سيم کارت ثبت نام کرده اند.
داود زارعيان مدير کل روابط عمومی شرکت مخابرات در گفتگو با تلويزيون دولتی ايران پيش بينی کرده تا پايان مهلت ثبت نام ۵/۶ ميليون نفر برای سيم کارت تلفن همراه نام نويسی کنند.
سيم کارت تلفن همراه بعد از قرعه کشی با تعيين اولويت به مردم واگذار می شود و در صورتی که شرکت مخابرات نتواند در فاصله يک سال به متقاضيان سيم کارت تلفن همراه واگذار کند بايد بعد از آن هر ماه ۳۶۰۰ تومان بابت تاخير در واگذاری به متقاضيان بپردازد.
قرار است قرعه کشی تعيين اولويت های واگذاری تلفن همراه اواخر فروردين ماه سال آينده انجام شود.
کاهش قيمت
شرکت مخابرات قيمت سيم کارت تلفن همراه را نسبت به دو سال پيش ۸۰ هزار تومان کاهش داده و از ۴۴۰ هزار تومان به ۳۶۰ هزار تومان رسانده است.
قيمت سيم کارت تلفن همراه در بازار آزاد نيز کاهش يافته و از ۹۰۰ هزار تومان در دو سال پيش به حدود ۶۵۰ هزار تومان در حال حاضر رسيده است.
کارشناسان استقبال از پيش فروش سيم کارت تلفن همراه را نشانه ناکارآمدی بازار پولی و مالی ايران می دانند که از هدايت نقدينگی کشور به طرف بخش های اقتصادی مولد ناتوان است.
تعداد تلفن های همراه در ايران به ۵/۸ ميليون رسيده و با واگذاری سيم کارت های جديد، تعداد تلفن های همراه در ايران به حدود ۱۵ ميليون خواهد رسيد.
دولت در صدد است با همکاری بخش خصوصی در سه سال آينده تعداد تلفن های همراه را به ۲۵ ميليون برساند.
دو سال پيش پنج ميليون و ۶۰۰ هزار نفر برای خريد سيم کارت تلفن همراه نام نويسی کرده بودند که نزديک به ۵۰۰ هزار نفر آنها از تصميم خود منصرف شده و وجه پرداخت را پس گرفتند.
به عقيده کارشناسان، رکود اقتصادی حاکم بر بخش هايی نظير بازار بورس، مسکن و خودرو، علت اصلی افزايش تقاضا برای خريد سيم کارت بوده است.
بسياری از متقاضيان برای چندين سيم کارت ثبت نام کرده اند و اين کار را نوعی سرمايه گذاری به حساب می آورند و می گويند: "قيمت سيم کارت در بازار آزاد دو برابر قيمت دولتی است و هر اتفاقی هم که بيفتد ضرر نخواهيم کرد."
علت ثبت نام نامحدود سيم کارت تلفن همراه جلوگيری از واسطه گری اعلام شده و خريد و فروش فيش های سيم کارت آزاد خواهد بود و خريداران می توانند تا يک ماه قبل از تاريخ تحويل سيم کارت از سوی شرکت مخابرات فيش خود را در بازار بفروشند.
کارشناسان استقبال از پيش فروش سيم کارت تلفن همراه را نشانه ناکارآمدی بازار پولی و مالی ايران می دانند که از هدايت نقدينگی کشور به طرف بخش های اقتصادی مولد ناتوان است.
به عقيده اين کارشناسان در حالی نقدينگی به سمت بخش های غير مولدی نظير تلفن همراه سرازير شده که دولت نتوانسته نقدينگی موجود در جامعه را به سمت بازار بورس و مسکن بکشاند و اين بازارهای راکد را به تحرک وادارد.