یاهو، گوگل و مایکروسافت که به هیچ وجه نمیخواهند از تعداد کاربرانشان کاسته شود هر روز دست به ابتکار عمل جدیدی میزنند و لحظه به لحظه خدمات متنوعتر و حیرتانگیزتری را ارائه میدهند.
هموطن - این روزها تحولات دنیای مجازی آن قدر تند و پرشتاب شده که همگان را به تعجب انداخته است. در این میان 3 غول بزرگ اینترنت یعنی یاهو، گوگل و مایکروسافت که به هیچ وجه نمیخواهند از تعداد کاربرانشان کاسته شود و سهمی هر چند جزئی را به دیگر حریفان واگذار کنند هر روز دست به ابتکار عمل جدیدی میزنند و لحظه به لحظه خدمات متنوعتر و حیرتانگیزتری را ارائه میدهند. در اینجا ما قصد داریم تا نگاهی مختصر به سرویسهای رنگارنگ راهاندازی شده از سوی این 3 رقیب بیاندازیم، هر چند که به طور قطع تا زمان چاپ این مطلب امکانات جدیدی به این سایتها اضافه خواهد شد که مراجعان به آنها را انگشت به دهان خواهد کرد.
Yahoo! 360، ابتکار ياهو
یکی از اقدامات قابل توجه در جهان اینترنت که از سوی یاهو صورت گرفت، راهاندازی سرویس جدیدی موسوم به Yahoo!360 بود. سرویس مذکور که فعالیت آزمایشی خود را از تاریخ 29 مارس سال جاری میلادی آغاز کرده است، از آدرس
http://360.yahoo.com قابل دسترسی است. سرویس مذکور بسیاری از خدمات متنوع دیگر سایتهای محبوب اینترنتی را در هم آمیخته است؛ اما دو قابلیت مهم که در آن پیشبینی شده عبارت است از ارائه خدمات وبلاگ نویسی و راهاندازی یک شبکه اجتماعی.
ياهو و راه اندازی وبلاگ
ارائه خدمات وبلاگ نویسی ابتدا به صورت محدود توسط سایت بلاگر آغاز شد؛ اما پس از خریداری آن توسط گوگل تحولی عظیم در آن ایجاد شد و هم اکنون میلیونها نفر در سراسر جهان از خدمات این سایت و دیگر سایتهای مشابه برای انتشار آرا و عقایدشان در اینترنت استفاده میکنند. به نظر میرسد که یاهو هم با درک پتانسیل عظيم پدیده وبلاگ دست به راهاندازی چنین سرویسی زده است.
یاهو 360 جايگزين ارکات می شود!
اما شبکههای اجتماعی مجازی هم پدیده ای نوپا است که شاید معروفترین نمونه از آن اورکات باشد. اورکات تا قبل از فیلتر شدن به مانند وبلاگها از اقبال گستردهای در میان کاربران اینترنت در ایران هم برخوردار بود و این احتمال وجود دارد که شبکههای اجتماعی در هم تنیده یا هو 360 خاطرات شیرین حضور در اورکات را برای کاربران ایرانی زنده میکند، جایگزین اورکات شود، هر چند که بعید نیست که این سرویس نیز گرفتار مشکل فیلترینگ شود.
و امکانات یاهو 360
اما شاید بد نباشد که به دیگر جنبههای سرویس یاهو 360 هم اشاره کنیم. 165 میلیون نفر کاربر ثبت شده یاهو با استفاده از این خدمات میتوانند محتویاتی را در قالب متن و عکس منتشره کنند و با استفاده از سرویس RSS ویژهای که در یاهو 360 تعبیه شده هر یک از بخشهای یک وب سایت را که جالب و مورد علاقه خود تشخیص میدهند در وبلاگ یا بخش my yahoo منعکس کنند. آنها حتی میتوانند به دلخواه خود دست به راهاندازی و گروههای مباحثه بزنند و حتی آلبوم عکس شخصیتشان را طراحی کنند.
جامعه مجازی یاهو 360 نیز به کاربران امکان برپایی صفحهای به نام my Friend را میدهد که در صورت اضافه شدن دوستانی به فهرست دوستان در یاهو مسنجر یا سرویس email یاهو به طور خودکار به این صفحه افزوده میشود.
مایکروسافت و تحولات MSN مسنجر
اما بد نیست بدانید که سایت MSN وابسته به مایکروسافت هم در رقابت با یاهو و گوگل خدمات مشابهی را عرضه کرده است.
مایکروسافت ضمن ایجاد تحولات اساسی در سرویس پیامرسان خود موسوم به MSN مسنجر یک سرویس وبلاگنویس جدید به نام MSN Spaces را که از آدرس Spaces- msn.com قابل دسترسی است به راه انداخته است. این در حالی است که این شرکت در زمینه راهاندازی شبکههای مجازی تحت وب عقبتر از دو رقیب عمده خود است و تا حدی سستی به خرج داده است.
گوگل از رقبا جلوتر است!
اما با وجود تمامی این تلاشها نگارنده معتقد است که گردانندگان موتور جستوجوی گوگل کماکان هم از دو رقیب اصلی خود جلوتر هستند، مخصوصا آن که تا به حال همیشه نوآوریهای گوگل الهامبخش یاهو و مایکروسافت بوده است.
گوگل پیش از هر چیز با ارائه سرویس پست الکترونیک رایگان gmail خود با ظرفیت یک گیگابایت زلزلهای در وب ایجاد کرد که پسلرزههای آن را یاهو و MSN به سرعت احساس کردند و به همین علت مجبور شدند ظرفیت سرویسهای پستی یعنی 4 و 2 مگابایتی خود را تا 250 مگابایت افزایش دهند. جالب آن که گوگل در سالگرد تاسیس gmail قصد دارد ظرفیت آن را 2 گیگابایت افزایش دهد تا کاربران واقعا نیازی به پاک کردن نامههای خود نداشته باشند. این اقدام یاهو را مجبور به افزایش ظرفیت email خود به یک گیگابایت و کاهش قیمت سرویسهای پستی پولی خود کرده است.
گوگل و راه اندازی وبلاگهای ویدئویی
گوگل همچنین خدمات صوتی را به سرویس وبلاگ خود؛ یعنی بلاگر افزوده و در آینده به مشترکان blogger.com امکان خواهد داد تا قطعه فیلمهای ویدئویی خود را نیز در وبلاگهایشان قرار دهند و به اصطلاح وبلاگهای ویدئویی راه بیاندازند. اقدامی که هر وبلاگ را به یک رادیو و تلویزیون خصوصی کوچک مبدل خواهد کرد. همچنین شایعاتی در مورد راهاندازی قریبالوقوع گوگل مسنجر شنیده میشود. هرچند که جزئیات فراوانی در این مورد در دست نیست.
همچنین گوگل با بهرهگیری از نقشههای ماهوارهای از کانادا و آمریکا سرویس Google map خود را ارتقا داده است. به گونهای که اگر شما آدرس یک محل را در بخش جستوجوی این سرویس (maps google.com) وارد کنید خواهید توانست تصویر ماهوارهای دقیق آن را با جزئیات مشاهده کنید. نگارنده با استفاده از این سرویس موفق به مشاهده دقیق خوابگاه یکی از دوستانش شد که در دانشگاه کلمبیای آمریکا مشغول تحصیل است!
به هر حال فناوری و ارائه خدمات متنوع از سوی این 3 غول اینترنتی تمامی ندارد و به طور قطع شما در آینده از این 3 نام بیشتر خواهید شنید. شاید هم بزودی شاهد نوابغ دیگری در حوزه فناوری اطلاعات باشیم که با خلاقیتهایشان زندگی جهانیان را متحول کنند.
امیدواریم که برخی از این نوابغ هم ایرانی باشند و موجب سرافرازی ما شوند!