در چنین مواقعی که سهامی که پیشتر خریده ایم و رو به حبابی شدن می روند بهترین راهکار چیست ؟ فروش یا ماندن تا جایی که فشار فروش روی سهم زیاد شود و بعد فروش ؟ یا ماندن و دست نزدن به سهم ؟
نظر منه :
اگه سهم خیلی حبابی بشه باید فروخت ولی به دلیل رشد شارپی سال 98-99 ، قاعدتا بازار پتانسیل رشد شارپی نداره و در نتیجه میشه دست نگهداشت و کاری نکرد ولی اگه توانایی
محاسبه سود آینده رو به صورت دقیق داشته باشید و زیر و بم شرکت رو بدونید میشه با رشد های فعلی هم خرید و فروش انجام داد
البته من خودم هیچوقت توی این شرایط با تمام سهمم معامله نمیکنم
مثلا 1 میلیون برگه سهم داری ، فشار فروش که زیاد شد به تعداد 200 هزار برگه سهم رو میفروشی . اگه منفی شد که هیچی ولی اگه باز مثبت شد مثلا 100 هزار برگه سهم دیگه میفروشی
از اونطرف میانگین فروش هر برگ سهم رو داشته باش ( برای همون 300 هزار تا ) و وقتی سهم کاهش قیمت داشت و از قیمت میانگین فروشت کمتر شد ، شروع به خرید بکن
5 الی 10 درصد کمتر از میانگین قیمت فروش از نظر من برای خرید مجدد منطقیه
دوم اینکه اگر فرض را بر این بگیریم که بازار دوباره حبابی شود مثل قبل و چند وقتی در آن حالت بماند . در این حالت تکلیف ما برای خریدن چیست به فرض اینکه سهامی که ما قصد خرید داریم همه گران شده باشند . بهتر است کلا نخریم و به صندوق ها برویم یا با همان قیمت ها بخریم با اینکه می دانیم گران و حبابی هستند ؟
با فرض اینکه این اتفاق 4-5 سال دیگه میوفته ، به شرطی که دلار معقول رشد بکنه و تورم افسار گسیخته نداشته باشیم :
سهم خیلی گرون میشه و منتظر عرضه های آبشاری میمونی و حجم زیاد پشت دست بازیگرها میفروشی که خودش هم باعث فشار فروش بیشتر میشه
البته برای عرضه باید منتظر یک نقطه خروج خوب باشی ، مثلا یک حرف یا یک خبر یا هرچیزی که ماشه رو بکشه
بعد از فروش عمده سبد رو به صندوق درآمد ثابت تبدیل میکنی و بخشی رو هم به صندوق سهامی ( با خرید زیر NAV )
بعد که بازار ریزش شارپی کرد ، اول صندوق های سهامی رو میفروشی و تبدیل به سهام میکنی و بعد کم کم صندوق های درآمد ثابت رو
بعد از ریزش شارپی یک صعود میده ، میفروشی و دوباره برای یک ریزش شارپی دیگه صبر میکنی و دوباره میخری و میشه محدوده شاخص 1.1 امسال
و دوباره به نقل قول بالا مراجعه میکنید
بیشتر سهامی که من در چند وقت پیش خریدم معمولا p/e های 5یا 6 داشتند و الان در سودهای خوبی هم هستند
در مورد سود ، این موضوع رو در نظر داشته باش که اگه مجمع نرفته باشه ، DPS رو پرداخت میکنه و از قیمت سهم کم میشه و یک P/E یک سال آینده جدید و کمتر میده و این موضوع بعد از بازگشایی یا با باز شدن مثبت اتفاق میوفته یا خیلی سریع پوشش میده
ولی اگه سود آینده شرکت احتمال کاهش نداشته باشه و احتمال افزایش هم نداشته باشه ، با P/E یک سال آینده 5 و 6 دلیلی برای فروش و نوسان گرفتن نیست به خصوص با شرایط سیاسی و اقتصادی بی ثبات فعلی کشورو همینطور جهان ( کرونا و ... )
البته دید من بلند مدت مثلا 20 ساله است ولی خوب باز هم آزار دهنده است که دوباره این سودها پر بزند و برگردیم به همان قیمتی که خریدم
سرمایه گذاری همراه با صبره ، پریدن موقتی سود اشکالی نداره ولی اگه حرفه ای باشید ، میشه بازم خورد خورد طبق اون چیزی که گفتم نوسان هم گرفت ولی این رو در نظر داشته باشید ترید ماهیت قمار گونه داره
هرچقدر هم که برای اون قاعده و فرمول و ... دربیاریم، بازم قیمت در اختیار بازیگره
ولی بنیاد در اختیار بازیگر نیست
مقداری نقدینگی هم دارم که اگر سهم خوب و ارزنده ای پیدا بشود و فرصتی پیش بیاید بخرم یا اگر اینها افت کردند دوباره اضافه کنم .اینجا دقیق تکلیف را نمی دانم.
برای خرید ، اگه سهم مجمع نرفته ، DPS احتمالی رو کم بکنید و ببینید بعد از مجمع با چه P/E باز میشه
اگه حتی در این حالت هم 5 الی 6 بود ، ارزش خرید داره