اين مطلب توسط آقاي مهرداد خجسته براي من ايميل شده است.
10 نكته در مورد سهام
براي سرمايه گذاري در بورس توجه به برخي نكات مي تواند مفيد باشد و مارا در رسيدن به اهدافمان ياري دهد .......موارد زير از جمله نكات مهمي هستند كه برخي از آنها از اصول مهم و پايه اي سرمايه گذاري در اين حيطه اند.
1- انتخاب صنعت برتر : در ميان صنايع مختلف صنايعي هستند كه ميانگين بازده آنها از ميانگين بازده بازار بيشتر است.
پس چرا آنها را انتخاب نكنيد......؟
2- انتخاب شركت برتر : پس از گزينش صنعت برتر حالا به سراغ شركتهايي برويد كه بازده آنها از ميانگين بازده صنعت بالاتر است .
منظور از بازده ، كليه سودهاي منتفع از شركت اعم از EPS ، اختلاف قيمت ،سهام جايزه و... در يك مدت معين مي باشد .
3- ميزان نقد شوندگي : هيچگاه سهمي نخريد كه در فروش آن دچار مشكل شويد . نقد شوندگي عامل بسيار مهمي است كه هرگز نبايد مورد غفلت قرار گيرد . اين فاكتور متاثر از پارامترهايي مثل حجم معاملات شركت ، تعداد سهام معامله شده ، دفعات معامله ، تعداد خريدار و... مي باشد . نقد شوندگي به صورت رتبه اي مطرح مي شود و رتبه 1 به معناي بالاترين ميزان نقد شوندگي است و رتبه هاي 2 و 3 و 4 و ..... به ترتيب نقد شوندگي كمتري دارند .
برخي از افراد تا رتبه 100 را قابل قبول مي دانند . بعضي ها بيشتر از 50 نمي روند و عده اي هم به بيشتر از 20 رضايت نمي دهند. به هرحال بسته به استراتژي و هدف سرمايه گذاري تان ، ملاكي را براي خودتان قرار دهيد .
لازم به ذكر است كه رتبه نقد شوندگي در يك محدوده زماني قابل محاسبه است مثلا يكساله ، شش ماهه ، يكماهه و... اما در بيشتر موارد از نقد شوندگي 3 ماهه استفاده مي شود .
4- ميزان سهام در دست سهامداران عمده : هر چه اين ميزان كمتر باشد و سهم يك شركت بيشتر در دست مردم و سهامداران جز باشد ، بهتر است . چرا كه در اينجا عرضه و تقاضاي و اقعي است كه ميزان قيمت را تعيين مي كند .در صورتيكه قسمت اعظمي از سهام يك شركت در دست سهامداران عمده باشد به همان نسبت آنها مي توانند كنترل بيشتر ي را بر آن سهم اعمال كنند. و در اين بين سهامدار جز است كه ضرر مي كند .
5- اخبار اقتصادي –سياسي : همواره به اخبار داخلي و خارجي توجه داشته باشيد .فكر نمي كنم روزانه 15 دقيقه گوش دادن به اخبار يا مطالعه روزنامه ها وقت زيادي بگيرد اما كمك بزرگي به شما خواهد كرد تا بتوانيد در برخي موارد روند بازار را پيش بيني كنيد و همينطور صنايع خاصي را مورد توجه قرار دهيد .
6- /E P : اين شاخص مطالب بسيار زيادي به ما مي گويد . مثلا به ما مي گويد كه حو بازار از يك سهم بخصوص چه انتظاري دارد . ميزان بالاي اين شاخص مي تواند نشاندهنده اين واقعيت باشد كه سهامداران چشم اميد به آن سهم بسته اند و باور دارند كه پيشرفت قابل ملاحظه اي خواهد داشت .
ميزان رشد P/E را نيز فراموش نكنيد سالهاي مختلف را باهم مقايسه كنيد شركتهاي يك صنعت را نيز با يكديگر مقايسه كنيد .
7- اخبار طرح و توسعه شركت :به دنبال اخبار و اطلاعات شركت مورد نظرتان بر آييد .آيا شركت طرح تو سعه ، افزايش سرمايه ،پروژه هاي آتي دارد يا خير؟مسلما انتخاب شركتي كه موارد مذكور را دارد به جاي شركتي كه مدتها است افزايش سرمايه نداده ، پروژه جديدي اجرا نكرده و طرحي براي آينده ندارد عاقلانه تر است . مخصوصا سرمايه گذاري كه تصميم به استمرار و ادامه سرمايه گذاري دارد حتما بايد به اين مطلب تو جه كند.
8- ميزان رشدEPS : كدام شركتها رشد EPS بيشتري داشته اند ؟ كدام شركتها معمولا در اول سال مالي EPS پايينتري اعلام كرده و در طول سال مرتبا آنرا تعديل مثبت مي كنند؟
آنها را از نظر دور نداريد
9- سبد سهام : هميشه سبد سهام درست كنيد .با اين كار ريسكتان را پايين مي آوريد .به قول يك مثل قديمي همه تخم مرغها را داخل يك سبد نگذاريد. در تشكيل سبد ، تعدد و تنوع شركت و صنعت را فراموش نكنيد .
10- استراتژي : همواره يك استراتژي داشته باشيد . و خود را مقيد به پيروي از آن بدانيد .متاسفانه اكثر ما دنباله رو ديگران هستيم بدون اينكه خودمان برنامه مشخصي داشته باشيم و فقط با تقليد از ديگران پي آنها مي رويم . البته تقصير هم نداريم چون اطلاعات كافي وجود ندارد و بطور تخصصي به سهامداري كه در خيلي از جاها يك شغل است و يك تخصص پيچيده ( و البته پر سود ) ، نپرداخته ايم
قبل از اينكه سرمايه و پول خود را به خطر بياندازيد ، روي كاغذ (البته در دنياي تكنو لوژيكي امروز كامپيوتر ) روشها و استراتژيهاي مختلف را در طول زمان امتحان كنيد و آنها را با يكديگر مقايسه كرده و معايبشان را رفع كنيد و سيستم خاص خودتان را پرورش دهيد .حتي اگر مدت زيادي روي اين كار ( خريد و فروش فرضي ) وقت صرف كنيد يقينا با دستي پر تر وارد بازار واقعي بورس مي شويد. بهتر و مو فقتر ا ز كسي كه ساليان سال در بازار بورس است و بدون هيچ استراتژيي چشم به دهان ديگران دوخته تا ببيند آنها چه مي گويند و آن كاري را بكند كه ديگران مي كنند .
در نوشته قبل كه سعي كردم تا RSI رامعرفي كنم اين مطلب را نيز متذكر شدم كه اين تنها روش و بهترين روش نيست . اين يكي از هزاران روشي است كه مورد استفاده قرار مي گيرد و باز خاطر نشان مي كنم كه هرگز از يك تكنيك به تنهايي استفاده نكنيد چون بازاز به آن اندازه ساده نيست كه متاثر از يك يا چند عامل ساده باشد بلكه عوامل مختلف و متعدد و گاها پيچيده و غير قابل پيش بيني و جود دارند كه علاوه بر آن كه خودشان به تنهايي يك فاكتور تاثير گذارند ، تعامل آنها با يكديگر نيز نتايج متفاوتي را باعث مي شود .
RSI يكي از روشهاي مكتب تكنيكالها است . در اين مكتب به موضوعات پايه اي و بنيادي مثل فروش ،EPS ،P/E ، بودجه ، درصد پوشش ، هزينه ها ،نسبتهاي مالي و .... كاري ندارند و آنها از روي رفتار گذشته يك سهم دست به پيش بيني آينده آن مي زنند و چو ن اكثر آنها با چارت و نمودارها و جداول كار مي كنند به آنها چارتيست ها هم مي گويند . در اين مكتب مدلهاي مختلفي وجود دارد مثل Moving Averages ,
ADX ,
Accumulation/Distribution ,
MACD ,
ATR ,
Bollinger bands ,
PVO ,
Commodity Chanel Index(CCI) ,
Chaikin Money Flow ,
VIX ,
Zig Zag ,
………………..
اميدوارم كه مسمر ثمر باشد ................با آرزوي موفقيت براي همه شما عزيزان ....