• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

زلزله ، سونامي ، آتشفشان

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
فقط يه چيزي راجب پيش بيني زلزله بگم :
دستگاههائي كه وقوع زلزله رو پيش بيني مي كنن بر اساس اختلاف سرعت موج P و موج S عمل مي كنن . چون سرعت موج P بيشتره ، اين دستگاهها مي تونن دريافت اين نوع موج رو قبل از رسيدن موج S كه در واقع موج اصلي خرابي زلزله هست اعلام كنن.
اين دستگاهها رو بيشتر براي قطع شبكه هاي آب و برق و گاز بكار ميبرن . وگرنه براي آگاهي انسان فايده اي نداره .
ممنون آلفرد جان.اينو نمي دونستم.
 

IcedAngel

Registered User
تاریخ عضویت
13 اکتبر 2005
نوشته‌ها
1,364
لایک‌ها
30
سن
42
محل سکونت
Philadelphia
خب در اینکه زیادتر شدن قدرت زلزله ... قدرت سونامی رو هم افزایش میده شکی نیست !!! یه دفعه تو دیسکاوری یه برنامه گذاشت در مورد سونامی ... یارو میگفت عین یه تشته پرا از آب میمونه ... هر چی بیشتر تکونش بدی آب بیشتری از تشت بیرون میریزه
با دور شدن از نقطه وقوع زلزله هم موجها گنده تر میشن ... فکر کنم تنها بلایی که تو ایران هنوز به سرمون نیومده همینه :blink:
 

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
خب در اینکه زیادتر شدن قدرت زلزله ... قدرت سونامی رو هم افزایش میده شکی نیست !!! یه دفعه تو دیسکاوری یه برنامه گذاشت در مورد سونامی ... یارو میگفت عین یه تشته پرا از آب میمونه ... هر چی بیشتر تکونش بدی آب بیشتری از تشت بیرون میریزه
با دور شدن از نقطه وقوع زلزله هم موجها گنده تر میشن ...
يه دليل نادر ديگه هم هست كه باعث مي شه شدت سونامي افزايش پيدا كنه.

فکر کنم تنها بلایی که تو ایران هنوز به سرمون نیومده همینه
blinksmiley.gif
 

IcedAngel

Registered User
تاریخ عضویت
13 اکتبر 2005
نوشته‌ها
1,364
لایک‌ها
30
سن
42
محل سکونت
Philadelphia
ببینم اسم اون پدیده ای که زلزله و آتشفشان و طوفان و سونامی و همه با هم قاطی میشه چیه ؟! النینو ؟! یه همچین اسمهایی داشت :blink:
 

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
ببینم اسم اون پدیده ای که زلزله و آتشفشان و طوفان و سونامی و همه با هم قاطی میشه چیه ؟! النینو ؟! یه همچین اسمهایی داشت
من تا حالا نشنيدم
blinksmiley.gif

ولي النينو فكر كنم پديده آب و هوايي باشه.
 

IcedAngel

Registered User
تاریخ عضویت
13 اکتبر 2005
نوشته‌ها
1,364
لایک‌ها
30
سن
42
محل سکونت
Philadelphia
به نقل از Annapaquin :
من تا حالا نشنيدم
blinksmiley.gif

ولي النينو فكر كنم پديده آب و هوايي باشه.
چرا چرا یه پدیده ای هست که 2 بار هم در دنیا اتفاق افتاده ... اسش یادم نیست ... همه چیز با همه ... زلزله و طوفان و آتشفشان و همه چیز .... حالا اسمش رو گیر میارم ... تا من یادم بیاد و زجر بکشم کسی بلد نیست ؟ :blink:
 

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
تا من یادم بیاد و زجر بکشم کسی بلد نیست ؟
آقا يكي اسم اين پديده رو بگه.اين حسام تاپيك ما رو به گند كشيد:D
 

meher

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
12 فوریه 2006
نوشته‌ها
10
لایک‌ها
0
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد.
سونامی، آبلرزه یا غریاله [1] یکی از پدیده‌های جغرافیایی است. غریاله به لرزش شدید آب دریا گفته می‌شود که در پی زمین‌لرزه‌های زیر دریا پدید می‌آید. آبی که به لرزه در آمده به شکل موج‌های عظیم به کرانه‌ها رسیده و ویرانی به بار می‌آورد. غریاله واژهٔ فارسی بومی برای این پدیده در استان بوشهر است و پدیدهٔ غریاله در کرانه‌های خلیج فارس نیز دارای پیشینه است. غریاله‌ها معمولاً پس از یک زمین‌لرزه بزرگ (با حرکت رو به بالا)، فعالیت آتشفشانی زمین‌لغزه و یا برخورد شهابسنگ‌ها پدید می‌آیند. بسیاری از غریاله‌ها در کرانه‌های ژاپن رخ می‌دهند و از اینرو واژه ژاپنی مربوط به این پدیده یعنی (津波 تسونامی) به زبان انگلیسی و از آن راه به بسیاری زبان‌های دیگر نیز راه یافته است.


امواج آبلرزه‌ای که در 24 دسامبر 2004 به کرانه ماله در جزایر مالدیو کوبیدپس از غریاله‌ها معمولاً گسل‌های بزرگی در بستر دریاها پدید می‌آیند. سرعت موج‌های آبلرزه‌ای گاه به بیش از 800 کیلومتر در ساعت می‌رسد. غریالهٔ سال 1788 لیسبون (پرتغال) با موج‌هایی به بلندی حدود 18 متر به شهر هجوم برد و ساکنان آن شهر را در کام خویش به هلاکت رساند. یکی از بزرگترین غریاله‌ها که در سال 2004 میلادی در نزدیکی سوماترای اندونزی روی داد باعث ویرانی عظیم و کشته شدن پیرامون 100 هزار تن در جنوب آسیا شد.

در کتاب‌های‌ تاریخ‌ آمده‌ که‌ بندر بزرگ‌ و پهناور سیراف‌ در جنوب ایران تا سده چهارم‌ هجری‌ و عصر دیلمیان‌ بندری‌ آباد و پر رونق‌ بوده‌ و ناگهان‌ بر اثر زلزله‌ای‌ قسمت‌ بزرگی‌ از شهر به‌ زیر آب‌ رفته‌ که‌ آثار آن‌ هنوز هم‌ مورد توجه‌ باستان‌ شناسان‌ ایرانی‌ وخارجی‌ است‌. آیا غریاله‌ سیراف‌ را ویران‌ کرد و به‌ زیر آب‌ برد پاسخ‌ این‌ سؤال‌ را باید در علم‌ زمین‌شناسی‌ تاریخی‌ یافت‌
برگرفته از
ماخذ بخشی از مطالب و همچنین واژه فارسی آبلرزه: فرهنگ بزرگ گیتاشناسی (اصطلاحات جغرافیایی)، مهندس عباس جعفری، انتشارات گیتاشناسی، تهران، چاپ دوم 1372 خورشیدی دربارهٔ واژهٔ غریاله و سیراف
احتمال وقوع «سونامی» در شمال و جنوب ایران
دانشمندان زمین‌شناس اخیرا اعلام کرده‌اند که طوفان‌هایی مانند «سونامی» در خلیج‌فارس نیز امکان وقوع دارند. به عقیده آنان این خطر باید در طرح‌های عمرانی و توسعه خطوط ساحلی و قبل از هر چیز در احداث ساختمان‌های مسکونی و هتل‌ها در مناطق ساحلی امارات مورد توجه قرار گیرد.
این در حالی است که کارشناسان زمین‌شناسی کشورمان نیز وقوع پدیده سونامی در شمال و جنوب کشور را غیرممکن نمی‌دانند. به گفته رئیس گروه زمین‌شناسی زیست‌محیطی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، با توجه به این که ایران در کمربند زلزله‌خیز جهان قرار دارد، وقوع سونامی در دریای عمان و دریاچه خزر امری دور از ذهن نخواهد بود.
دکتر مرتضی طالبیان، رئیس گروه لرزه‌زمین ساخت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، در گفتگو با روزنامه «خراسان» در خصوص چگونگی بروز پدیده سونامی می‌گوید: امواج سونامی در اثر برخورد صفحات (پلیت‌ها) پوسته اقیانوس‌ها ایجاد می‌شود به طوری که برخورد دو صفحه اقیانوسی با یکدیگر سبب جابجایی این دو صفحه شده به نحوی که یکی از این دو صفحه در زیر صفحه دیگر قرار می‌گیرد. بر اثر شکستگی و اختلاف سطح ایجاد شده در کف بستر اقیانوس، امواج عظیمی تولید می‌شود که دارای ارتفاع بسیار زیاد و انرژی عظیمی هستند.
وی ادامه می‌دهد: در واقع برای وقوع پدیده سونامی چند شرط مورد نیاز است یکی وجود زمین‌لرزه در مقیاس بزرگ و دیگری آن که زمین‌لرزه در کف دریا اتفاق بیفتد و شرط سوم حرکت گسل‌های کف دریا یا اقیانوس به شکل عمودی یا شاغولی است به طوری که بخشی از کف دریا بالا آمده و بتواند حجم زیادی از آب را جابجا کند.
وی تصریح می‌کند: امواج سونامی اصولا بین 50 سانتی‌متر تا 30 متر ارتفاع دارند و با سرعتی حدود 200 تا 700 کیلومتر در ساعت به طرف ساحل حرکت می‌کنند که برخورد این امواج به ساحل یا جزایر اطراف خسارات بسیار سنگینی را به بار می‌آورد.

وی می‌افزاید: جنوب ایران اصولا به دو بخش خلیج‌فارس و دریای عمان تقسیم می‌شود که در بخش دریای عمان ما پدیده فرورانش روبرو هستیم که طی آن یک پوسته اقیانوسی به زیر پوسته مکران (شامل ایران و پاکستان) رانده می‌شود و بنابراین بیشترین امکان برای آن که گسلی بزرگ زمین‌لرزه‌ای شدید را در این ناحیه ایجاد کند و در نتیجه آن با جابجایی آب کف دریا پدیده‌ای همانند سونامی در تمامی نقاط ساحل مکران اتفاق بیفتد وجود دارد.
وی می‌گوید: آثار تاریخی به جا مانده نشان می‌دهد که در منطقه مکران (شامل ایران و پاکستان) زلزله‌های بزرگی رخ داده است و طی آن بندری به نام صیراف تماما به زیر آب رفته است. این مکان هم اکنون جزو آثار باستانی در نزدیکی عسلویه است.
وی می‌افزاید: با این حال مطالعات نشان می‌دهد که امکان وقوع سونامی در دریای عمان به مراتب بیشتر از خلیج‌فارس است چون خلیج‌فارس به دلیل برخورداری از عمق کم بالقوه نمی‌تواند با چنین خطری مواجه باشد.
به گفته دکتر طالبیان یکی از مناطقی که بیش از خلیج‌فارس در کشور ما از نظر بروز پدیده سونامی در معرض تهدید قرار دارد منطقه دریای خزر است که وجود گسل‌های بسیار بزرگ و عمق بسیار زیاد دریا احتمال وقوع گسل یا حرکت گسل‌ها در اثر وقوع زلزله و بروز سونامی را افزایش می‌دهد.

وی تاکید می‌کند: یکی از راهکارهای جلوگیری از بروز پدیده‌های مخربی مانند سونامی حفظ حریم دریاست. متاسفانه در سال‌های اخیر بالا آمدن سطح آب دریا در شمال کشور بسیاری از تاسیسات و ساختمان‌ها را به زیر آب برد در حالی که اگر حریم دریاها به عنوان اراضی ملی شناخته شوند و از تملک شخصی این مناطق جلوگیری گردد و جنگل‌ها و فضای سبز اطراف آنها قربانی ساخت و سازهای بشری نشود در این صورت احتمال وقوع حوادث زیانبار به حداقل خواهد رسید.
از سوی دیگر باید قبل از انجام هرگونه پروژه‌ای ابتدا مطالعات اولیه در مورد این مسئله که چه ناحیه‌ای می‌تواند امن‌تر باشد انجام شود در حالی که متاسفانه مطالعات زیست‌محیطی، لرزه‌نگاری و... در سال‌های اخیر در مناطق شمالی کشور بسیار کمرنگ انجام می‌شود.
وی نصب سیستم‌های هشداردهنده در مناطق شمال و جنوب کشور را بسیار ضروری عنوان می‌کند و می‌افزاید: کشورهای اطراف اقیانوس آرام، مانند آمریکا و ژاپن از بهترین سیستم‌های هشداردهنده برخوردارند که این سیستم‌ها و دستگاه‌های لرزه‌نگار، امواج زمین‌لرزه را در دقایق اولیه زمان وقوع تشخیص و هشدار می‌دهند تا ساکنین منطقه قبل وقوع هر فاجعه‌ای آنجا را تخلیه کنند.

وی ادامه می‌دهد: در سفری که به ژاپن داشتم هنگام وقوع زمین‌لرزه در یکی از جزایر ژاپن شاهد بودم که به محض وقوع زمین‌لرزه کلیه شبکه‌های تلویزیونی به طور سیستماتیک قطع شد و نقشه‌ای بر روی صفحه تلویزیون ظاهر گردید که ضمن پخش صدای آژیر و نشان دادن علامت هشدار مشخص می‌کرد که تا چند دقیقه دیگر امواج سونامی به این سواحل می‌رسد و زمان دقیق برای تخلیه منطقه را نیز به مردم اعلام می‌کرد.
وی اظهار می‌دارد: تغییر سطح آب دریاچه به صورت تدریجی و یا پس از وقوع امواج سونامی اغلب باعث بروز خسارات مالی و جانی جبران‌ناپذیری می‌شود. زمین‌های اطراف ساحل اغلب به شکل ماسه‌ای هستند که پس از وقوع زمین‌لرزه پدیده‌ای با عنوان «روان‌گرایی» در این مناطق اتفاق می‌افتد و خاک حالت مایع پیدا می‌کند. در نتیجه سازه‌های روی این شن‌ها به راحتی واژگون می‌شوند. بنابراین انجام مطالعات لازم قبل از هرگونه ساخت و ساز و اجرای پروژه در این مناطق بسیار ضروری است.
از سوی دیگر متاسفانه شاهد هستیم که امروزه به دلیل وجود کوچه پس‌کوچه‌های باریک که اغلب به دریا ختم می‌شوند، به خوبی نمی‌توان از فواصل نسبتا نزدیک دریا را مشاهده کرد این موضوع نه تنها در زمان وقوع بلایای طبیعی بسیار خطرناک است بلکه از مسائلی است که می‌تواند در سیاست جذب توریست هم تاثیرات نامناسبی برجای بگذارد.
برگرفته از شریف نیوز

اداره ايالت متحده می گويد، به سيستم جهانی هشدار سونامی نيازمنديم
اقداماتی كه از زمان سونامی دسامبر 2004 تا كنون انجام شده اند تبادل اطلاعات را بهبود می بخشند
از زمان وقوع سونامی اقيانوس هند دردسامبر 2004 تا كنون اقداماتی انجام شده كه تبادل اطلاعات بين اداره ملی اقيانوسی و جوی ايالات متحده (1) (نوآآ) و كشورهايی كه پس از زمين لرزه 28 مارس در معرض خطر سونامی وجود داشتند را بهبود بخشيده است.

وليكن، طبق گزارش 30 مارس اداره نوآآ، صبر كردن برای ساعت های طولانی، در انتظار تاييد اينكه آيا سونامی ای در اثر زمين لرزه به راه افتاده است يا خير، تاكيدی است بر لزوم سيستم تشخيص سونامی قوی تر.

ديويد جانسون، مدير خدمات ملی هواشناسی اداره نوآآ، اظهار می دارد، " خيلی سريع راجع به زمين لرزه اطلاع پيدا كرديم، يعنی از شدت تقريبی و محل وقوع زمين لرزه، با اينحال ساعت ها طول كشيد تا تشخيص دهيم كه آيا احتمال پديد آمدن سونامی وجود دارد يا خير. دنيا به سيستم های بيشتر نظارتی جهت اعلام هشدارهای به موقع، دقيق و متمركز نياز دارد."

مركز هشدار سونامی پاسيفيك (2) اداره نوآآ در اوا بيچ (3)، هاوايی، هشت دقيقه پس از وقوع زمين لرزه 7/8 ريشتری در شمال سوماترا اخطار اين حادثه را دريافت كرد. اين مركز اطلاعات دريافت شده را تجزيه و تحليل كرده و اطلاعيه سونامی را 11 دقيقه پس از آن صادر كرد.

مركز هشدار سونامی پاسيفيك پيام را به وزارت امور خارجه ايالات متحده ارسال كرد كه اين وزارتخانه نيز پيام را به سفارت خانه های ايالات متحده در تايلند، ميانمار، اندونزی، هند، بنگلادش، سنگاپور، مالزی، سريلانكا، جزاير مالديو و جزاير موريس ارسال كرد.

ظرف 53 دقيقه پس از وقوع زمين لرزه، خدمات ملی هواشناسی نوآآ، كنسولگری های هند و اندونزی را از اين امر مطلع ساخت، و اين كنسولگری ها اداره های مديريت بحران آن كشورها و كشورهای مجاور را در جريان امر قرار دادند.

به علت عدم وجود بويه های مخصوص هشدار سونامی يا ابزار اندازه گيری سطح آب در اقيانوس هند، تاييد وقوع يك سونامی قبل از وصول گزارشات نظری از طرف مقامات محلی يا تا زمانی كه يك سونامی با يكی از بويه های موجود برخورد می كرد، امكان پذير نبود – كه اين امر ساعت ها به طول انجاميد.

ايالات متحده، با اداره نوآآ در راس ادارت مربوطه، مشغول همكاری با 60 كشور ديگر، اتحاديه اروپا و تعداد زيادی از سازمان های غيردولتی برای برنامه ريزی و اجرای سيستم سيستم های رصد جهانی زمين (4) می باشد. اين سيستم شامل يك سيستم جهانی هشدار سونامی است.


1. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)
2. Pacific Tsunami Warning Center (PTWC)
3. Ewa Beach
4. Global Earth Observation System of Systems (GEOSS​
 

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
خيلي ممنون meher جان استفاده كرديم.
اون قسمت توضيحات سونامي كه توي پاراگراف اول بود به نظرم جالبتر از بقيه بود.
مرسي...
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
47
محل سکونت
Tehran
تاپيك هاي مشابهي در اين موردها باز شده بود . با هم ادغام گرديد .
 

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
چرا اينا رو باهم ادغام كردين؟:hmm:
زلزله چه ربطي به آتشفشان داره؟
كجاي اين تا پيك از آتشفشان صحبت كرده؟
سونامي با زلزله فرق مي كنه و تنها تشابهش اينه كه عامل ايجاد سونامي زلزله هست.ربطي به هم نداشت.
 

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
چرا تاپيك پديده اي شامل زلزله و آتشفشان و طوفان و ... رو قفل كردين؟من كه نمي خوام درباره آتشفشان و ... صحبت كنم.
خود دانيد .
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
47
محل سکونت
Tehran
چون اولا مطالب تكراري در تاپيك ها گفته ميشود و باعث پراكندگي مي گردد .

در ضمن اين مباحث چون منشا هاي يكساني دارند بهتر ديدم در يك تاپيك با هم به سخن بنشينيم .
 

mammad81

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
23 نوامبر 2004
نوشته‌ها
1,516
لایک‌ها
23
سن
44
ای بابا چرا این تاپیک اینجوری شد
 

vahidrk

کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
2 جولای 2005
نوشته‌ها
3,513
لایک‌ها
561
سن
37
محل سکونت
Home
يكي از عواملي كه در شدت سونامي تاثير داره شكستگي هاي ته در يا هستن.
اگر اين شكستگي ها زياد باشه وقتي كه در دريا زلزله مي شه قطعه هاي بزرگ سنگ از ته دريا به داخل شكستي گي ها فرو مي رن.اين باعث مي شه كه يك خلا در اون قسمت به وجود بياد و آب دريا ناگهان به سمت پايين كشيده بشه.بعد از اون اگر بتونيد تصورش رو بكنيد مي بينيد كه آب دريا به موج تبديل مي شه كه به اطراف پخش مي شه.
اين موج باعث افزايش شدت سونامي مي شه به طوري كه در يكي از سونامي ها با وجود اينكه شدت زلزه كم بود اين اتفاق باعث شد تا سونامي قوي تي از حد معمول بشه و افراد زيادي جون خودشون رو از دست بدن.
 

mammad81

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
23 نوامبر 2004
نوشته‌ها
1,516
لایک‌ها
23
سن
44
عالی بود من این آخری رو نمیدونستم
 
بالا