دقیقا خودتون اشاره کردید. در دوره آقای خاتمی دلار با تورم پیش رفت- حتی کمی بیش از تورم- ، بنزین 50 تومنی به 80 یا 100 تومن رسید-دقیقا عددش یادم نیست- و دلار 490 تومنی سال 76 با نوسان به 860 تا 975 رسید. حالا بنزین 700 تومنه ... نون 800 تومنه ... پسته و برنج ... ماشین ... حقوق کارمندان دولت... دستمزد کارگر .... دلار به اندازه کدام اینها بالا رفته ؟ اگر تورم همین لحظه صفر بشه ، باز هم دلار باید تا 7 هزار تومن بالا بره. تورم هم هیچوقت با بهره بانکی 20 درصد ،صفر نمیشه
دولت خاتمی 2 تا ابزار داشت که تونست تورم را با نفت 10 دلاری کنترل بکنه . اول پول نفتی را که باند ... در زمان جنگ بنام جنگ و بعد از اتمام جنگ بنام سازندگی کلا بالا میکشید، بری اولین بار به دست دولت افتاد تا خرج مایحتاج مردم بشه ، دوم سیل ورود کالاهای چینی به کشور و تغییر شرکای تجاری کشور از ترکیه و اروپا به دبی و چین .الان این دو ابزار کهنه شده و نمیتونه شوکی به بازار وارد کنه
والا ما که از این افراد متخصص قبلا خیری ندیدیم. از نفت گرفته تا بهداشت حتی در صنف خودشون آدمهای خوشنامی هم نیستن
قیمت بنزین رو نباید جز اصلی میزان تورم حساب کنید (هر چند عامل تورم زایی هست).
قیمت بنزین در ایران نزدیک به مفت بود و خوب دولت باید اون رو تا حد زیادی بالا میاورد، برای جلوگیری از قاچاق.
یعنی با دلار 900 تومانی، نباید بنزین 100 تومن می بود. و اگر دولت بعدی اون رو یکباره حدود 4 برابر افزایش داد نباید بگیم که تورم 300 درصد بوده.
پسته رو هم خدا ازشون نگذره. همین یک قلم هم که تولید داخل هست رو میگن باید به نرخ دلار جهانی بخریم. یکی نیست بگه حالا که برا تو ارزون تر درمیاد باید نرخ جهانی رو پایین بیاری، نه اینکه به اون دست نزنی و بازار داخل رو گرون کنی.
مسئله دیگه اینه که تورم انباشته در مورد نرخ ارز، به گمان من تخلیه شده (روی 3 هزار و خورده ای). دلار به سختی و با فشار جو روانی روی 4000 تومن مدت کمی رو دوام آورد. و سریع سقوط کرد. اون هم در شرایطی که امکان تزریق دلار به دلیل کم بودن متابع نبود. اما بازار 4000 تومن رو نرخ دلار نمی دونست و البته این نرخ برای مردم کمرشکن بود.
----
باند ... یه خوبی دارن و اون هم اینه که دیگه سیر شدن.
و حتی در زمان گرسنگی مثل شیر بودن، که خودش میخوره و بغلش 100 تا دیگه هم به نون و نوایی میرسن.
من خودم کارمند پتروشیمی هستم. افرادی که اون زمان در راس بودند حسابی چاق و چله شدند، اما کار بود و هزار تا هم زندگی می کردند بغلشون.
این 8 سال خیلی چیزها نابود شد.
----
تابستون فصل سفر هست و رکود بازار (خاور میانه).
بازار داخل معمولا از فصل خنکی جون میگیره. برای همین ثبت سفارش ها بیشتر میشه و ممکنه نرخ ارز رو بالا ببره. اما فکر نمی کنم مثل سال های قبل بشه.
من امید دارم، امید...