الآن مدتی هست که قیمت اجناسی که وابستگی مستقیم به دلار دارن خیلی پایین تر از دلار 20 تومنی محاسبه میشه. مثلاً بازی 60 دلاری PS4 با دلار 20 تومن میشه 1200000 بدون در نظر گرفتن سود فروشنده، در حالی که Red Dead Redemption 2 که خفن ترین بازی سال بوده و گرگهای فروشنده توی ایران هم معمولاً بازیهای محبوب رو گرونتر از بقیه میفروشن، با قیمتهای پایین تر از این توی بازار بود و بعدش هم بارهای جدیدش وارد شد و رسید به 530. یا قیمت اکانت PS Plus یک ساله که توی خارج 60 دلار هست، یه مدت توی ایران تا 900 هم رفت ولی الآن دارن 600 و خوردهای میفروشن. یا اصلاً خود PS4. مثلاً مدل اسلیم 1 ترابایت این کنسول توی خارج 300 دلار قیمت داره و توی ایران میفروشن 3550000. خب این چیزی هست که وجود داره و آدم میتونه راحت ببینه دیگه! حالا من بگم دلار زیر 20 هزار تومن چرند هست، تغییری توی این واقعیت ایجاد نمیکنه که میتونم با دلار 12 تومن یه جنس خارجی بخرم!
کلاً کمتر جنس خارجی هست که قیمتش با دلار 20 تومن حساب شده باشه. توی یه بازه زمانی یه دفعه همه چیز به شدت گرون شد و بعدش که دلار اومد پایین، انتظار داشتیم ارزون بشن. در حالی که به این قضیه فکر نمیکنیم که اجناس چقدر گرون شدن که حالا بخوان ارزون بشن. مثلاً نوتلایی که پارسال 13500 بود، یه دفعه شد 40 تومن. بعدش دلار پایین اومد ولی دلیل نمیشه که اون 40 تومن ارزون بشه، چون قیمت واقعی همون 40 تومن هست. وقتی نوتلا با دلار 4000 تومن رو میفروختن 13500، طبیعتاً با دلار 12000 تومن میشه همون 40000. یه تصوری توی ذهن ماها هست که اون قیمتها که یه دفعه رفتن بالا با دلار 20 تومنی حساب شدن و هی منتظر هستیم الآن که دلار 12 هست بیان پایین، ولی اکثر اون قیمتها با همین دلار 12 تومنی (یه ذره بالا و پایین) محاسبه شدن و قرار هم نیست پایین بیان، چون رقم واقعی همینه. محاسبه سختی هم نیاز نداره و کافیه هر جنس خارجی که توی ذهنمون هست رو در نظر بگیریم و قیمتش با دلار 4000 تومن رو حساب کنیم. اگه الآن قیمتش حدود 3 برابر پارسال هست، همین قیمت درسته و قرار هم نیست کمتر بشه. ولی اگه قیمتش 5 برابر پارسال شده، میتونیم بگیم با دلار 20 تومنی حساب میشه و شاکی باشیم که چرا توی این مدت ارزون نشد.
دو نکته:
1. اینایی که گفتم
فقط در مورد محصولاتی هست که مستقیماً از خارج میان و ارتباط 100% با دلار دارن. اینکه قیمت پسته و رب گوجه و شیر فلان شد، یه بحث دیگه هست و به صد تا عامل بستگی داره. از داغون بودن عملکرد مسئولین و بیشرفی یه عده تا تورم و مشکلات آب و هوا در مورد بعضی چیزها...
2. دو روز دیگه ممکنه دلار بشه 250 هزار تومن! خود من هم صد بار گفتم پیشبینی میکنم در آینده نهچندان دوری دوباره بالا میره و چیز عجیبی هم نیست. پس بعداً با خوشحالی این پست رو نیارین بالا و بگین دیدی فلان شد!
بحث من در مورد
این لحظه هست و دارم با چشمهای خودم میبینم که
فعلاً قیمتهای محصولات خارجی متعادلتر از قبل شده و با دلار 12 تومن (کمی بالا و پایین) حساب میشه نه 20 تومن.