• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

مروری بر تاریخ باشگاه پرسپولیس

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
538064_394410010611723_1773332955_n.jpg

دهه 1370. دو قهرمانی پی در پی در لیگ ایران 1374 و1375 با مدیریت عابدینی و سرمربی گری استانکو ی نتیجه گرا..در سال 1375 با شکست رفت و برگشت استقلال. استانکو پابلکویچ قبل از اتمام لیگ 1375 در سال 1376 پرسپولیس را ترک کرد. فرمانروایی پرسپولیس در دهه های 1350 و 1360 در دهه 1370 نیز با مدیریت مهندس امیر عابدینی ادامه یافت.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
23 شهریور 1363 - ورزشگاه آزادی تهران - پرسپولیس 2 سعدآباد 1. گلها: ناصر محمدخانی و علی پروین (کاپیتان و مربی)

536841_357971787588879_2054216527_n.jpg

ترکیب پرسپولیس: ایستاده از راست: حمید درخشان - ابراهیم کیان طهماسبی - ضیاء عربشاهی - محمد مایلی کهن - غلامرضا فتح آبادی و بهروز سلطانی. نشسته از راست: علی پروین (کاپیتان و مربی) - محمد پنجعلی - ناصر محمدخانی - عباس کارگر و (مرحوم) فریبرز مرادی.

پرسپولیس قهرمان هر دو جام کشور در سال 1361 در سال 1363 آمده بود تا این افتخار را تکرار کند و با 6 بازی و 6 برد صدرنشین مسابقات بود اما فدراسیون باز هم بنا به دلایلی باشگاههای تهران را تعطیل کرد تا قهرمانی پرسپولیس در این فصل اتفاق نیافتد.
ورزشگاه آزادی در آن سالها همیشه برای پرسپولیس تقریبا پر می شد. 50 هزار نفر کمترین تعداد ممکن بود. سالهای زیادی از دهه 1360 بازیهای استقلال در ورزشگاه شیرودی برگزار می شد بجز بازی های حساس مانند دربی. به این دلیل که برای هواداران استقلال کفایت می کرد. اما فدراسیون یکبار بازی پرسپولیس را در سال 1363 با پاس قرار گذاشت در شیرودی برگزار کند که تعداد اندکی از خیل عظیم هواداران در ورزشگاه قرار گرفتند. در آن بازی پرسپولیس و پاس در امجدیه (شیرودی) چه آشوبی شد و تشکهای دو میدانی را مردم آتش زدند و خیلی ها هم توسط کمیته ان زمان دستگیر شدند !ورزشگاه 30 هزارنفری شیرودی جواب حضور 60 هزار طرفدار پرسپولیس را نمی کرد و اعتراض هواداران باعث شد بازی برگزار نشود و متعاقباً به بهانه جام ملتهای آسیا در چین و اردوی تیم ملی بازیها را تعطیل کردند تا دود همه چیز از جمله تصمیم نابخردانه فدراسیون در برگزاری بازی پرسپولیس در شیرودی؛ به چشم پرسپولیس برود و قهرمانی این تیم در این سال که محتمل بود بر باد برود. دست هایی در فدراسیون بود که چشم دیدن خیل عظیم هواداران پرسپولیس در ورزشگاه آزادی و قهرمانی این تیم را نداشتند.
این اولین بار نبود که فدراسیون قهرمانی را از پرسپولیس می گرفت.
1- در سال 1349 اولین دوره لیگ ایران در نیمه نهایی 3-0 پرسپولیس را در بازی که به جنجال کشیده شد را بازنده کردند تا تاج قهرمان شود. داور این بازی بازی 1-0 برده پرسپولیس را در دقایق پایانی با تصمیمات عجیب 1-1 کردند و در ادامه گل دوم و سالم پرسپولیس را رد کرد تا جو ورزشگاه بهم بریزد و همه به هدف خود در بازنده اعلام کردن پرسپولیس برسند.
2- در سال 1360 جام باشگاههای تهران. فدراسیون به یکباره نام پرسپولیس را به شهید چمران تغییر داد و پرسپولیس به نشانه اعتراض در بازی با همای قدرتمند شرکت نکرد و فدراسیون آن بازی را 3-0 اعلام کرد اما بازگشت به صدر برای پرسپولیس بسیار سخت شد و قهرمانی به هما رسید با همان نتیجه 3-0 فدارسیونی.
3- در سال 1362 پرسپولیس که در بازی با شاهین 5-2 به برتری مطلق رسیده بود؛ بعد از بازی با شاهین محمد صالحی با گزارش عجیب و غریبی که بر علیه پرسپولیس ارائه کرد، فدراسیون آبشناسان و دبیر هیئت تهران و شرکاء را متقاعد کرد تا بازی را تجدید نمایند. پرسپولیس در اعتراض به حکم جدید در این بازی حضور نیافت و به راحتی 3-0 بازنده محسوب شد آن هم در بازی که 5-2 پیروز شده بود تا همان رأی فدراسیون فوتبال در 3-0 بازنده اعلام کردن پرسپولیس در برابر شاهین تأثیر مستقیمی بر قهرمانی استقلال در جام باشگاههای تهران سال 1362 داشته باشد بدین دلیل که با لحاظ برد 5-2 پرسپولیس بر شاهین این تیم با 13 برد، 2 تساوی، 2 باخت، 38 گل زده و 13 گل خورده و 28 امتیاز و با تفاضل گل بهتر نسبت به استقلال قهرمان می شد. این دومین قهرمانی بود که با تأثیر مستقیم فدراسیون فوتبال از دستان پرسپولیس خارج و به استقلال رسید.

4- در سال 1363 جام باشگاههای تهران را فدراسیون تعطیل کرد تا پرسپولیس صدرنشین یک قهرمانی دیگر را از دست بدهد. (شرح فوق).
5- در سال 1364 نیز فدراسیون با سند سازی علیه رضا عابدیان او را بازیکن غیر قانونی اعلام کردند و سه بازی 3-0 به سود حریفان پرسپولیس اعلام کردند تا پرسپولیس صدرنشین از صدر به رده ششم سقوط کند و قهرمانی این فصل به استقلال برسد. استقلال در سال 1368 در جام حذفی ایران در یک هشتم در تهران با ایرانجوان بوشهر 2-1 برد و در بوشهر 3-0 باخت اما باز هم نفوذ فدراسیون و غیرقانونی اعلام کردن بازیکن ایرانجوان باعث صعود استقلال به یک چهارم شد اما در یک چهارم پرسپولیس انتقام ایرانجوان را گرفت و استقلال را حذف کرد.
در سال 1364 يك شكاف بزرگ در وسط ضلع غربي ورزشگاه مشاهده شد. بلافاصله اين اضطراب عمومي به وجود آمد كه با نشستن تماشاگران در ضلع غربي، وسط 2خروجي ميانه سكوها امكان فروريزي وجود دارد. بنابراين از استقرار تماشاگران در اين منطقه جلوگيري شد و كار به گونه اي پيش رفت كه با محصور كردن فضاي مورد نظر، ظرفيت تماشاگران در ورزشگاه به 65 الي 70 هزار نفر تقليل يافت. در اين شرايط انجام بازي پرسپوليس و استقلال در يك فصل امكان پذير نبود. تعداد تماشاگر در بازي پرسپوليس و استقلال در سال هاي 60 ، 61 و 62 ، از 80 هزار نفر به 100 هزار نفر و از 100 هزار نفر به 120 هزار تماشاگر رسيد. و همه تصور مي كردند ديگر كمتر از اين تعداد تماشاگر به ورزشگاه آزادي براي تماشاي بازي پرسپوليس و استقلال نم يآيد. به همين دليل، مسابقات تهران در دو گروه برگزار شد و پرسپوليس و استقلال را در دو گروه مختلف جاي دادند. در اين شرايط شانس انجام بازي پرسپوليس و استقلال كم مي شد. به اين دليل كه بر اساس احتمال ممكن بود يكي از دو تيم به نيمه نهايي صعود نكند. اگر هر دو تيم هم به نيمه نهايي صعود مي كردند ممكن بود كه در نيمه نهايي يكي از آن ها ببازد تا در رده بندي و فينال هم بازي دو تيم انجام نشود. پرسپوليس مسابقات 64 را در گروه )ب( با تيم هاي وحدت، نيروي زميني، بوتان، را هآهن، هما، پتروشيمي، اكباتان، پاس و آرارات همگروه بود و در گروه )الف( هم استقلال با شاهين، كيان، پيام، صداوسيما، نفت، بانك ملي، برق، دارايي و دريانوردان همگروه شد. پرسپوليس با پيروز يهاي متوالي در آستانه قهرماني بود اما استقلال با دو باخت برابر شاهين و پيام از صدر جدول دور افتاد. با اين حال در هفته ماقبل آخر محرز شد كه استقلال تيم دوم و پرسپوليس تيم اول گروه است، لذا انتخاب تيم ها به صورت ضربدري ثبت شد. پرسپوليس و استقلال بايد با هم بازي مي كردند كه بهانه به دست فدراسيون فوتبال و هيات فوتبال افتاد. آن ها اعلام كردند رضا عابديان بازيكن جوان پرسپوليس مشمول خدمت سربازي است و در تمام باز يهايي كه حاضر بوده پرسپوليس 3- صفر بازنده م يشود. پرسپوليس تيم چهارم گروه شد و به نيم هنهايي نرفت و خيال مسئولان راحت شد. دو، سه سال بعد مسئولان به اين نتيجه رسيدند كه شكاف، هيچ مشكلي براي استقرار تماشاگران ايجاد نمی كند، لذا توهم فروريزي ورزشگاه هم از بين رفت.
با این توصیف تمام دهه 1360 پرسپولیس می توانست قهرمان بی چون و چرای فوتبال ایران باشد بجز سال 1362 و قهرمانی بحق استقلال که همان هم اگر برد 5-2 پرسپولیس در برابر شاهین توسط فدراسیون پاک نمی شد، پرسپولیس قهرمان بود نه استقلال؛ پرسپولیس در سال 1360، 1362، 1363 و 1364 اگر آراء و دخالت های نا بحق فدراسیون نبود بدون شک قهرمان می شد و به همراه سالهای 61 – 65 -66 – 67 -68 – 69 می توان به راحتی پرسپولیس را قهرمان بالاترین سطح باشگاهی ایران در همه ده سال از دهه 1360 دانست که به همراه جام حذفی تهران 1361 و 1366 و جام حذفی ایران 1366 تعداد قهرمانی پرسپولیس به عدد 13 در یک دهه می رسید اما با از دست رفتن 4 قهرمانی این عدد به 9 قهرمانی در دهه 1360 تقلیل یافت. کدام باشگاه در تاریخ فوتبال ایران از ابتدا تاکنون به این شاهکارهای افسانه ای دست یافته است. این رکوردها می تواند در دنیا نیز نظیر نداشته باشد.
6- سال 1373 لیگ ایران – رای 3-0 فدراسیون به سود استقلال که قهرمانی صد در صد پرسپولیس را بر باد داد. پرسپولیس تمام تیمها را با 4 یا 5 گل شکست داده بود و به نیمه نهایی رسیده بود از جمله شکست 12 بر 1 رفت و برگشت شاهین بوشهر. 10-0 رفت و 2-0 برگشت و برد 6-1 بر ذوب آهن اصفهان. 23 بازی 55 گل زدن را در تاریخ لیگ کدام تیم داشته است که پرسپولیس آن را در سال 1373 انجام داد. میانگینی افسانه ای!
7- سال 1376 و ناتوانی فدراسیون در برگزاری بازیهای پرسپولیس بین المللی با 14 ملی پوش و نماینده ما در آسیا باعث شد فدراسیون با ارسال نامه به باشگاه پرسپولیس از این باشگاه رسماً درخواست کرد از لیگ ایران کناره گیری کند. فدراسیون می بایست علاوه بر حضور پرسپولیس در جام باشگاههای آسیا و اردوهای مکرر تیم ملی برای جام جهانی و لیگ ایران و جام حذفی ایران را نیز برای پرسپولیس برنامه ریزی کند که با داشتن 14 ملی پوش که 9 بازیکن در ترکیب ثابت بودند و رویایی ترین دوران تاریخ تیم ملی را خلق کرده بودند؛ غیر ممکن بود. باشکاههای که بیش از 3 ملی پوش داشتند بازیهایشان برگزار نمی شد. (اکثر بازیکنان در اردوی تیم ملی بودند و باخت پرسپولیس در نیمه نهایی آسیا در هنگ کنگ نیز یکی از دلایلش عدم هماهنگی ملی پوشان با تیم بود) پرسپولیس با تیمی ناهماهنگ از 8 بازی صاحب 14 امتیازبود و فقط 4 امتیاز از استقلال کمتر داشت و بدون هیچ تردیدی قهرمان آن فصل نیز می شد و از قهرمانی دو دوره قبل خود در سال های 74 و 75 دفاع می کرد.
8- سال 1386 و کسر 6 امتیاز از پرسپولیس. اما اینبار اولین بار در تاریخ بود که همه ددست خداوند را در احقاق حق پرسپولیس دیدند و رای فدراسیون را خنثی کرد تا ششمین قهرمانی پرسپولیس با دخالت مستقیم فدراسیون فوتبال ایران از دست نرود و تیم قطب قهرمان شود.
9- لیگ 1390 بود و بازی با دامشا در تهران؛ پرسپولیس 3-0 بازنده شد و 2 امتیاز هم از این تیم کسر شد که بعد از دو هفته و این همه بحث و جدل 2 امتیاز برگردانده شد ولی 3-0 و 3 امتیاز اعمال شد.
نکته مهم دیگری که فدراسیون ضربه مهلکی به پیکره پرسپولیس وارد کرده است عدم تلاش برای گرفتن میزبانی برای پرسپولیس چه در زمان قبل از انقلاب و چه بعد از آن بوده است. به چه دلیل در دهه ۱۳۷۰پرسپولیسی که ۴ بار قهرمان لیگ ایران شد و هر چهار بار به عنوان نماینده ایران به نیمه نهایی جام باشگاههای آسیا پس از سر و سامان گرفتن این جام از سال ۱۹۹۴ با همه سختی ها و حضور عربستانی ها عراق کویت ، کره جنوبی ، ژاپن و همه تیم های آسیایی در این جام راه یافت؛ هر چهار بار در زمین حریف بازی کرد بدون بازی برگست در تهران یعنی در کوالالامپور، هنگ کنک، ریاض و سئول. هیچ تیمی این به این شکل تک بازی در شرق و در خانه حریفان را تجربه نکرده است. در لیگ قهرمانان ذوب آهن و سپاهان تا فینال بازیهایشان رفت و برگشت بود اما فینال را تک بازی مثل 4 نیمه نهایی پرسپولیس در زمین حریفان برگزار کردند و و هر دو تیم 3-1 باختند. پرسپولیس با ۴ قهرمانی و 4 بار رفتن به نیمه نهایی در دهه ۱۳۷۰ بدون میزبانی در دور نهایی؛ اما استقلال با دو قهرمانی در دهه ۱۳۷۰ هر دو بار در تهران میزبانی را از کنفدراسیون آسیا با حمایت یک استقلالی - ترابیان- رییس وقت روابط بین الملل فدراسیون و سرپرست کنونی تیم ملی کنونی دریافت کرد و که یکبار با حمایت 100 هزار و تک بازی دوم شد و بار دوم سوم هر دوبار هم آبروی فوتبال ایران را برد و جام را تقدیم به کره ای ها و ژاپنی ها کرد تا دو قهرمانی گذشته اش در آسیا را مدیون خلوتگاه آسیایی و میزبانی امجدیه و عدم حضور تیم های درجه یک و دو آسیا باشد در آن دوران که جام باشگاههای آسیا تورنمنتی بیش نبود پرسپولیس فقط 2 بار شرکت کرد بدون هیچ میزبانی و حضور در 6 دوره تورنمنت جام باشگاههای آسیا را به دلیل تعطیلی 15 ساله این جام از دست داد اما استقلال در دوران تعطیلی آن جام فقط یکبار فرصت حضور را از دست داد. چرا هر ۳ میزبانی ایران در آسیا به استقلال رسیده و همه تیم های ایران در زمین حریفان به میدان رفته اند. اینها سوالاتی است که همگی پاسخ دارند. و پاسخ آنها هم دست های پشت پرده دربار شاه و دولت و فدراسیون کنونی برای ضربه زدن به مردمی ترین تیم ایران پرسپولیس بوده است هم درلیگ ها که مستند در مطلب فوق آورده شد و هم جام باشگاههای آسیا.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
لیگ فوتیال باشگاههای تهران 1369 و 5 پنجمین قهرمانی متوالی پرسپولیس. زمستان 1369. پرسپولیس 1 گل فرشاد پوس دقیقه 75 - استقلال 1 گل شاهرخ بیانی (62 پنالتی).
یک تساوی برای حفظ صدرنشینی پرسپولیس و یورش به 5 پنجمین قهرمانی متوالی بالاترین مسابقات باشگاهی در سطح ایران (جام باشگاههای تهران) کافی بود تا پنجمین قهرمانی متوالی و هفتمین قهرمانی در 5 سال با سرمربی گری و مدیریت علی پروین اتفاق بیافتد. افسانه ای که برای هیچ تیمی تکرار نخواهد شد. استقلال با 6 سال ناکامی در برابر پرسپولیسِ (بدون مهره و ستاره) و بازیکنان نامی تا سال 1368 مجبور به خرید ستاره های فوتبال ایران در این سال شد اما بازهم در سال 1369 مقهور انظباط تیمی پرسپولیس و این تیم سیری ناپذیر شد اما آنها در لیگ موفق شدند با اتکا به همان خرید ها بعد از 6 سال در اولین دوره لیگ ایران بعد از انقلاب قهرمان شوند.

562196_357972200922171_662039323_n (1).jpg

ایستاده از راست: نادر محمدخانی - سعید عزیزیان - مهدی فنونی زاده - حسین عبدی -محسن عاشوری و مجتبی محرمی.
نشسته از راست: فرشاد پیوس -محمد پنجعلی (کاپیتان) - (مرحوم) فریبرز مرادی - ناصر محمدخانی - رحیم یوسفی.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
17 دی ماه 1361 - هفته دوازدهم جام باشگاههای تهران - پرسپولیس 1 استقلال 1 گل: دقیقه 10 غلامرضا فتح آبادی برای پرسپولیس - گل استقلال دقیقه 87 بهتاش فریبا.
بازی خداحافظی محمد دادکان از فوتبال

380366_357972100922181_1739267527_n.jpg

ایستاده از راست: کاظم سید علیخانی - حمید درخشان - محمد مایلی کهن - محمد دادکان - بهروز سلطانی - جواد حسن زاده
نشسته از راست: روح ا... عبادزاده - ناصر محمد خانی - علی پروین (کاپیتان) - محمد پنجعلی - ضیاء عربشاهی.
در این سال پرسپولیس هر دو جام فوتیال کشور که مهمترین جام باشگاهی ایران بودند را فتح کرد و هم قهرمان جام باشکاههی تهران و هم قهرمان جام حذفی باشگاههای تهران شد. پرسپولیس یا 17 بازی بدون شکست قهرمان جام باشگاههای تهران شد و مانند لیگ 1350 بدون شکست قهرمان شود. پرسپولیس اینکار را در سال 1366 با سه قهرمانی در یکسال و در سال 1377 با دو قهرمانی در یکسال تکرار کرد و از این حیث هتریک کرده است.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
پرسپوليس ايران به روايت تاريخ:
قسمت نخست:


مقدمه:

در اين نوشتار و قسمت هاي آتي سعي خواهد شد تا آنچه بر تيم افسانه اي پرسپوليس از ابتداي تأسيس تاكنون گذشته است بطوري كاملاً نوآورانه و ملموس پرداخته شود تا خوانندگان و عاشقان پرسپوليس از هويت واقعي تيمي كه براي آن فداكاريهاي خالصانه اي انجام مي دهند بيش از پيش آشنا شوند. در قالب اين سري گزارشات به خوانندگان محترم موارد و نكات ذيل ارائه خواهد شد:
• اتفاقات و حوادثي كه در طول عمر پرسپوليس بروز يافته است
• آمار و نتايج دقيق مسابقات رسمي و غير رسمي پرسپوليس
• ركوردهاي پرسپوليس
• شرح دقيق مشاهير پرسپوليس و آمارها و ركوردهاي آنها
• مقايسه دقيق پرسپوليس در جام هاي مختلف با ساير تيم هاي ايران

پرسپوليس نامي بلند و حماسه ساز بر بلنداي تاريخ ايران
نام پرسپوليس برگرفته از پرشيا (Persia) بمعني ايران و معني انگليسي (Persian) يعني ايراني يا فارسي مي باشد. پرسپولیس (Persepolis) یک واژهٔ یونانی به معنای شهر پارسی است که از دو واژهٔ «پرسه» (به یونانی: Πέρσης ) به معنای پارسی و «پولیس» (به یونانی:Πόλις ) به معنای شهر تشکیل شده‌است. یونانیان باستان به پارسه یا تخت جمشید، پایتخت دودمان هخامنشیان، پرسپولیس می‌گفتند.

قسمت نخست:
اوايل دهه 1320 و تشكيل باشگاه شاهين.

در سال 1321 هجري شمسي باشگاه پرآوازه شاهين تأسيس گرديد. در اين دهه تيم هاي دارائي و دوچرخه سواران نيز تأسيس شدند.
شاهين باشگاهي بود که در سال 1321 به دست يک معلم به نام دکتر عباس اکرامي با همکاري و همراهي گروهي از بهترين جوانان کشور که عمدتاً دانشجو بودند ، بنا نهاده شد و مفاخر بزرگي چون اميرمسعود برومند ، امير عراقي ، شکيبي ، فاخري ، انصاري ، دکتر نادر افشار ، مرحوم پرويز دهداري ، حسينعلي کلاني ، جعفر کاشاني ، هميون بهزادي ، حميد شيرزادگان ، و ... تربيت کرده و به جامعه فوتبال يران تقديم نمود.

شاهين داراي 402 تيم جوان با 62 شعبه در سطح کشور بود که دکتر اکرامي ين تيم را بر پيه 3 اصل ( اخلاق ، تحصيل و علم و ورزش ) استوار ساخته بود
در اين سالها دكتر عباس اكرامي بهمراه چند نفر از شاگردانش در كالج البرز تهران، دفتر كوچكي در ورزشگاه امجديه (شهيد شيرودي كنوني) اجاره كردند. اين گروه از همان سالهاي اول، اهداف خود را مشخص كرد. قهرماني و برد و باخت هدف اول اين تيم نبود، بلكه اخلاق و اهداف شرافتمندانه درجه اول اهميت را در اين مجموعه داشت.
اهداف شاهين از ابتدا در سه شعار اول اخلاق، دوم تحصيل علم و سوم ورزش فوتبال نهفته بود. اين شعارها و ابعاد علمي اين شعائر كه دكتر اكرامي به آن همت گماشت فوتبال شاهين را بصورت مكتبي در آورد كه بشدت در دل مردم ريشه دوانيد و در واقع قوي ترين و پرطرفدارترين تيم تهران در كمتر از يك دهه با تعاليم دكتر اكرامي شكل گرفت. مكتبي كه ابعاد علمي جوانمردي را به همگان آموزش مي داد. جذب نفرات در باشگاه شاهين، يك جذب گزينشي بود، يعني جذب نفرات جوان و با اخلاقي كه در حال تحصيل علم بودند در اولويت و درجه اول بود. بهمين جهت مي بينيم كه آن گروه ابتدايي شاهين، همگي صاحب تحصيلات عاليه شدند و مدارج علمي را درنورديدند. مكتب فوتبالي كه در آن مربي فوتبال بگوش شاگردانش بجرم فرار از مدرسه سيلي مي زد و مكتب نويني كه بازيكنانش براي بازي خودشان هم بليط تهيه مي كردند، يك مكتب آسماني و معنوي در رداي فوتبال بود!
نام باشگاه شاهين بدين گونه شكل گرفت كه دكتر اكرامي در سفري به شهر شيراز و مقبره روح نواز حافظ به اين شعر برخورد كرد؛
در هوا چند معلق زني و جلوه نمايي
اي كبوتر نگران باش كه شاهين آمد
و با تأثير از اين بيت حافظ نام باشگاه شاهين مي شود. در باشگاه شاهين فوتبال براي اولين بار بصورت تئوري در ايران آموزش داده شد. این باشگاه بری اولین بار آموزش فوتبال را به صورت کتابی و از روی اصول ، شروع کرد و نخستین جزوه آموزشی را که در بر گیرنده اصول ورزش فوتبال بود ، و با استفاده از منابع جهانی تهیه و تنظیم گشته بود ، جهت یادگیری در اختیار اعضای خود قرار داد. محل باشگاه اتاق كوچكي در قسمتي از امجديه ( ورزشگاه شهيد شيرودي كنوني) بود كه دكتر اكرامي از ابوالفضل صمدي اجاره كرده بود.
در سال 1323 تعدادی از دوچرخه سواران با سابقه که عناوین قهرمانی کشوری را در اختیار داشتند، تصمیم گرفتند با ایجاد مرکزی برای گردهمایی دوستانه، پایه های یک تشکل صنفی را برپا کنند. این مرکز، مکان تصمیم گیری و سازماندهی در مورد امور مرتبط به دوچرخه سواری بود. اغلب این دوچرخه سواران نظامی و دانشجو بودند و نام دفتر مرکزی خود را "کلوپ دوچرخه سواران" انتخاب کردند. فعالیتهای کلوپ دوچرخه سواران از سال 1324 هجری شمسی وارد مرحله تازه ای شد و این در شرایطی بود که باشگاه "تور" که توسط مرحوم دانایی فرد تشکیل و هدایت می شد، پس از شکست دادن تیم کارگر آبادان مورد توجه مسئولان دوچرخه سواران قرار گرفت و طی مذاکراتی موافقت شد که تیم "تور" با نام دوچرخه سواران وارد عرصه رقابتها شود.
در ابتدا تنها رشته فعال باشگاه، دوچرخه سواری بود. اما در مدت زمان بسیار کوتاهی ورزشهای والیبال، بسکتبال، وزنه برداری، کشتی، پینگ پنگ، شنا و فوتبال نیز فعالیت خود را در باشگاه دوچرخه سواران آغاز کردند. هنوز چهار سال از تشکیل تیم فوتبال دوچرخه سواران نگذشته بود که پرویز خسروانی از سران و نظامیان دربار شاه که درصدد ایجاد صدی از محبوبیت روزافزون باشگاه دکتر اکرامی (شاهین) که تیمی مردمی بود و عاشقانش از دل مردم عادی جامعه به سرعت افزایش می یافت در سال 1328 امتیاز باشگاه دوچرخه سواران را به نام خود به ثبت رساند و این تیم به "تاج" تغییر نام پیدا کرد. طبق سوابق وا اسناد موجود، تاریخ تغییر نام باشگاه دوچرخه سواران (استقلال کنونی) به "تاج"، اول اسفندماه سال 1328 هجری شمسی می باشد.

شاهين فكورانه عمل كرد و تا سال 1325 در هيچ مسابقه اي شركت نكرد و فقط به جذب نيرو ها و گزينش افراد پرداخت تا به ساختاري مستحكم و باثبات دست يابد. باشگاهي كه در سالهاي بعد تبديل به فرهنگي ترين تشكل ورزشي در ايران شد و بازيكنان براي رفتن به ورزشگاه شخصاً بليط تهيه مي كردند. مكتبي كه بعد ها بر روي مجموعه تيمي پرافتخارترين تيم تاريخ فوتبال ايران يعني پرسپوليس هم اثر گذار بود. شاهين براي اولين بار در سال 1325 در مسابقات تهران حاضر شد و عليرغم شايستگي هاي فراوانش بعد از تيم سرباز و دوچرخه سواران، بعنوان سوم مسابقات تهران دست يافت. شايد جالب باشد بدانيد كه نتيجه ديدار دو تيم شاهين و دوچرخه سواران در اين سال 1-1 شد. شاهين و دوچرخه سواران بعدها در قالب پرسپوليس و تاج (استقلال) استحاله شدند و امروز همچنان تنور فوتبال را داغ نگه داشته اند. شاهين در سال 1327 براي اولين بار با شكست عقاب قهرمان جام حذفي تهران شد. شاهين متعاقباً جام حذفي تهران را در سالهاي 1328 و 1329 نيز برد و در سال 1330 براي اولين بار قهرمان جام باشگاههاي تهران شد.
افتخارات دهه 1320 كه توسط شاهين كسب شد:
3 دوره قهرمان جام حذفي تهران
يك دوره قهرمان جام باشگاههاي تهران
در اين زمان شاهين با توجه به همان شايستگي هاي فرهنگي خود بدل به محبوبترين تيم پايتخت شده بود و رقابت اين تيم با تاج تبديل به رقابتي مثال زدني شده بود. شاهيني ها در دهه 30 نفرات معروف ديگري را بخدمت گرفتند و با همان فرهنگ خلق شده در دهه 20 به حيات خود ادامه دادند. این تیم به جهت سیستم و قدرت عجیبی که بازیکنانش در کار حمله داشتند به ندرت اجازه میداد حریفانش (حتی بزرگترین آنها) خود را از شکست نجات دهند. لیکن بی درایتی و عدم دور اندیشی مدیران وقت باشگاه و کج سلیقگی و انفعال دستگاه ورزش وقت کشور ، دست به دست هم داد و باعث شد بدلیل پاره ای مسائل بعد از بازی ین تیم با تهرانجوان در هفته دهم (در تاریخ 16/4/1346) این باشگاه منحل گردد.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
قسمت دوم - داستان انحلال شاهین

484628_410387915680599_1401621781_n.jpg

در اين زمان شاهين با توجه به همان شايستگي هاي فرهنگي خود بدل به محبوبترين تيم پايتخت شده بود و رقابت اين تيم با تاج تبديل به رقابتي مثال زدني شده بود. شاهيني ها در دهه 30 نفرات معروف ديگري را بخدمت گرفتند و با همان فرهنگ خلق شده در دهه 20 به حيات خود ادامه دادند. این تیم به جهت سیستم و قدرت عجیبی که بازیکنانش در کار حمله داشتند به ندرت اجازه میداد حریفانش (حتی بزرگترین آنها) خود را از شکست نجات دهند. لیکن بی درایتی و عدم دور اندیشی مدیران وقت باشگاه و کج سلیقگی و انفعال دستگاه ورزش وقت کشور ، دست به دست هم داد و باعث شد بدلیل پاره ای مسائل بعد از بازی ین تیم با تهرانجوان در هفته دهم (در تاریخ 16/4/1346) این باشگاه منحل گردد. در آن بازی ناظم گنجاپور با وارد کردن سه گل در دقیق 61 ، 68 و 75 به درون دروازه تهران جوان این افتخار را بدست آورد که تا تمام کننده کتاب پیروزی های شاهین برای همیشه باشد . آن روز شاهین در هفته دهم بازی ها با 18 امتیاز از 10 دیدار ( در آن زمان برای هر پیروزی 2 امتیاز منظور می شد ) و 19 گل زده و 7 گل خورده در صدر و داریی با 16 امتیاز در ردیف دوم قرار گرفته بود . این بازی آخرین بازی شاهین بود در حالی که در ین فصل، 3 هفته از بازیهای ین تیم مقابل شهربانی، دیهیم و تاج (6 تی ها !) باقی مانده بود، ناگهان با اطلاعیه رسمی سازمان تربیت بدنی از تاریخ 20/4/1346 شاهین منحل گردید. پس از انحلال شاهین، بازیکنان آن همچنان یکپارچگی خود را حفظ کردند و حدود یک سال محرومیت را با ادامه بازی ها و تمرینات خود در زمین هی خاکی، سپری نمودند. تا این که باشگاه های مطرح آن روز در صدد جذب این جوانان بی رقیب بر آمدند و از آن جمله باشگاه پاس خواهان کاشانی، کلانی و همایون بهزادی بود و بعضی از باشگاه های دیگر هم بقیه آنان را مدنظر قرار داده بودند لذا شاهینی ها به تکاپو افتادند تا از تفرق و پراکندگی مجموعه خود جلوگیری به عمل آورند (از آن جمله مرحوم پرویز دهداری را می توان نام برد) و بر آن شدند تا این مجموعه را در باشگاه پرسپولیس گردهم آورند. پيگيري مسائل شاهين از آن جهت اهميت دارد كه بدانيم شاهيني ها پس از انحلال در سال 1346 بطور دسته جمعي به تيم فوتبال پرسپوليس پيوستند. مرور حكايات و روايات مربوط به پرسپوليس بدون توجه به مسائل مربوط به شاهين لطف خاصي نخواهد داشت.
داستان انحلال مجموعه تيمي شاهين:
باشگاه شاهين مجموعه اي كه مكتبي نوين بود كه در سال 1321 متولد شد و داستان انحلال اين تيم براي پرطرفدارترين تيم ايران و آسيا يعني پرسپوليس و طرفدارانش بسيار پر اهميت است بدين دليل كه اگر شاهين منحل نمي شد، شايد امروز اسمي از پرسپوليس در هيچ مجله ورزشي و ورزشگاهي برده نمي شد. انحلال شاهين با اين همه طرفدار و فرهنگ بسيار والاي ورزشي و كوچ دسته جمعي بازيكنانش به پرسپوليس كه فقط چند سال از عمرش مي گذشت، روح شاهين را در جسمي جديد دميد و پرسپوليس نام آورترين و محبوب ترين تيم ايران شد و عموم مردم از اقشار مختلف بخصوص قشر ساده زيست اجتماع بسوي اين تيم متمايل شدند و هويتي ماندگار و ابدي در اذعان مردم راجع به پرسپوليس شكل گرفت. باشگاهي پاك و مردمي كه دستان پليد سياست را در خود بر نمي تابيد و بازيكناني كه از زرق و برق محبوبيت در دربار و تمايل دولتمردان به آنها گذشته بودند و با ايثار و عشق به مردم و روح سالم اجتماعي به شاهين و سپس پرسپوليس پيوستند.
شاهين در سال 1346 با حكم فدراسيون وقت، محكوم به انحلال شد. لغو پروانه تيمي كه بر خلاف ساير تيم هاي مهم آن روز مانند تاج و دارايي، وابسته به اركان طاغوت و دربار نبود. اين را تداعي مي كرد كه دليل اين مسأله اين بوده كه قشر وسيعي از مردم طرفدار شخص، شی و موضوعي خاص و فراگير نباشند. شاهين با هواداراني از اقشار مختلف مردم، پرطرفدارترين تيم ايران شده بود و اين مسأله كه در نقطه مخالف علايق دولتمردان و درباريان بود يا با موضوع دلخواه آنها مباينت داشت، در ديد بسياري گناه محسوب مي شد. متعاقباً غلامرضا تختي بطوري مشكوك بايد از ميان برداشته مي شد و شاهين هم مي بايست منحل مي شد. تراژدي از پيش طراحي شده كه مسئولان آن روز تحمل نداشتند كه مردم گروههاي مستقل و آزاده و غير وابسته اي را دوست بدارند. شاهين نيز كه تبديل به يك پديدة اجتماعي و مكتبي مستقل شده بود، بايد زمينه سازيهاي سياسي براي حذف آن شكل مي گرفت.
اين پروژه با ايجاد اختلاف بين بزرگان شاهين و مشاهير اين تيم و نيز خريداري سردبير يكي از نشريات، زمينه هاي تخريب در بدنه استوار شاهين آغاز شد. در واقع فصل فوتبال 1346 شاهين با آشفتگي و دو دستگي آغاز شد. در درون تيم گروهي طرفدار دكتر اكرامي و گروهي نيز طرفدار پرويز ذهداري بودند.
همايون بهزادي در اين مورد مي گويد:
شاهين عزيز من را فقط يك اشتباه كوچك متلاشي كرد. من و ديگر بچه هاي تيم و بزرگترها بارها و بارها كوشيديم تا بين دكتر اكرامي و پرويز دهداري مانند گذشته صلح و دوستي برقرار شود ولي هيچكدام از افكار و مرام خود كوچكترين گذشتي نكردند!
آيا بين اختلافات داخلي باشگاه و انحلال تيم رابطه اي وجود داشته است؟
پاسخ قطعاً خير است. دولتمردان آن روز هيچ مكتبي را اگر در قالب يك تيم فوتبال هم بود نمي پذيرفتند. بدين منظور تا 5 سال بعد از انحلال شاهين مجوزهاي تاسيس هيچ تيمي با نام شاهين تأييد نشد.
در سالهاي مياني دهه 1340 بين شادروان دكتر اكرامي كه به هر حال بزرگتر شاهين بود و شادروان پرويز دهداري كاپيتان و محبوبترين بازيكن اين تيم اختلاف افتاد. دهداري از حقوق بچه هاي شهرستاني دفاع مي كرد و دكتر اكرامي بر اين عقيده بود كه يك بازيكن نبايد در ساختار و امور باشگاه دخالت نمايد. از يك اختلاف نظر ساده، آنها كه هدفشان سرنگوني شاهين بود سرنخي عالي را دشت نمودند و از اين طريق به تضعيف دكتر عباس اكرامي مدير بسيار خلاق و منحصر به فرد اين تيم پرداختند.
كيهان ورزشي قديمي ترين نشريه ورزشي حال حاضر فوتبال ايران است، مرور بر بخش هايي از هفته نامه كيهان ورزشي در سالهاي مياني دهه 1340، ابداً توهيني به اين جريده محترم نيست، بلكه با تغيير دوران، مسئولان اين نشريه تعويض شدند و افرادي خاص، متعهد و متخصص براي اداره آن در نظر گرفته شدند.
حميد جاسميان در مورد ارتباط نوشته هاي كيهان ورزشي با زمينه سازي تخريب شاهين مي گويد: البته كيهان ورزشي تا حدودي درست مي نوشت، اما بدليل حمايت آقاي (دري) سر دبير كيهان ورزشي از يكي از طرفين اختلاف، بر سر منافع شخصي و تباني با دولتمردان ورزش بود، آنها براي كوبيدن دكتر اكرامي به ما مي گفتند: شما مبارزه را ادامه دهيد و ما هم مي گفتيم: اختلاف ما به نشريه شما ارتباطي ندارد.
شاهين در آن سالها خدمات زيادي به تيم ملي از طريق پرورش بازيكنان برتر ارائه مي داد. در 26 فروردين 1346 ، 38 بازيكن به تيم ملي ايران دعوت شدند كه 7 نفر از آنها از تيم شاهين بودند، از جمله: هادي طاووسي، حميد جاسميان، جعفر اشرف كاشاني، رضا وطنخواه، ناظم گنجاپور، همايون بهزادي و وحيد شيرزادگان. اين تعداد براي تيم قدرتمند شاهين بسيار اندك بود چرا كه شمار ديگري از بهترين بازيكنان شاهين از راهيابي به تيم ملي بازماندند و در اين بين كيهان ورزشي از عملكرد فدراسيون در دعوت از بازيكنان كاملاً دفاع نمود. عدم راهيابي بزرگان شاهين به تيم ملي موضوعي بود كه توجه همگان را به خود جلب كرده بود.
با شروع مسابقات تهران در سال 1346 با 14 تيم: شاهين، تاج، پاس، ديهيم، دارايي شهرباني، دژبان، تهرانجوان، جعفري، كيان، عقاب، راه آهن، آرارات و شعاع و پيروزي شاهين در اولين ديدار خود با آرارات با نتيجه 3 بر2، اختلاف اندازي ها و قضاوت هاي مغرضانه اين هفته نامه ورزشي در مسير تأثيرگذارتري قرار مي گيرد. شاهين در اين سال آماج حملات هفته نامه كيهان ورزشي به كمك سازمان تربيت بدني قرار گرفته بود تا چراغ عمر شاهين را هر چه سريعتر خاموش كنند و شاهين را عامل اختلاف، آشوب و بلوا معرفي نمايند. در اين را كوچكترين اختلافات بصورت هرمي در باشگاه گسترش مي يافت و پايه هايش را لرزان و لزران تر مي نمود و آقايان را به هدفشان نزديك و نزديك تر مي كرد. دو دستگي ميان تماشاگران ايجاد مي شود و اين دو دستگي عاملي براي اختلافات و دعاوي بيشتر مي گردد. دسته اي از هواداران طرفدار دكتر اكرامي و دسته اي فريب خورده طرفدار پرويز دهداري بودند كه بنده خدا روحش هم از اهداف سياهي كه پشت اين قضايا بود خبر نداشت و با تمام مسائل صادقانه و با هدفي پاك برخورد مي نمود. شاهين در هفتمين بازي خود در ليگ باشگاههاي تهران با وجود اين همه اختلاف و درگيري به يكه تازيش ادامه مي دهد و با 5 برد و 2 تساوي و بدون شكست در صدر جدول باقي مي ماند. كيهان ورزشي باز هم با يك برنامه هدفدار اقدام به درج نامة ساختگي و بدون امضاء از هواداران شاهين مي نمايد و آنها را نسبت به مسئولان اين تيم معترض مي نماياند و اين در حالي است كه نيم بيشتري از امجديه، در هر بازي متعلق به هواداران شاهين بود كه عاشقانه تيم خوب خود را تشويق مي كردند. هزاردستان آن روز فوتبال، كه حضور اين همه تماشاگر را نمي پذيرفت، از غير وابسته بودن شاهين گله مند بودند و دست خود را از آستين كيهان ورزشي بيرون مي آوردند. در اين نامه ساختگي طرفداران از دكتر اكرامي را عامل خروج دهداري از تيم مي دانستند و درخواست كرده بودند كه نمايندگانشان جلسه اي با دكتر اكرامي داشته باشند و اگر دكتر اكرامي حاضر به جلسه نشد خود تصميم سازي را اتخاذ نمايند.
شاهين 2-0 راه آهن را در بازي هشتم و 1-0 كيان را در بازي نهم مي برد و با 7 برد 2 مساوي و بدون باخت و 16 امتياز صدارت خود را در فوتبال ايران به اثبات مي رساند. تركيب اصلي شاهين در اين دو بازي: هادي طاووسي، ابراهيم آشتياني، جعفر كاشاني، حميد جاسميان، رضا وطنخواه، كاظم رحيمي، همايون بهزادي، بيوك وطنخواه، حسين علي كلاني، حميد شيرزادگان و ناظم گنجاپور، كيهان ورزشي چاپ شنبه 10 تيرماه 46 شماره 637 همه اين افتخارات را مغرضانه درج مي كند و از زبان مربي كيان منصور امير آصفي، بازيكنان شاهين را متهم به بد زباني و رفتارها و گفتارهايي مغاير با شرافت و حيثيت مي كند و كيهان ورزشي نيز با آب و تاب از آن سخن مي گويد. آيا شاهيني ها و سايرين نبايد در اين موارد نظري مي دادند و آن را تأييد مي كردند؟ در بازي بعد شاهين باز هم بي رقيب است و 3-1 تهرانجوان را در هم مي كوبد ولي با يك سري جوسازي ها بازي به جنجال كشيده مي شود. روي جلد شماره 637 كيهان ورزش چنين مطالبي درج مي شود: (شاهين) دارايي: شانه به شانه. نام شاهين در پرانتز قرار مي گيرد. و مطلبي ديگر با اين عنوان: يعني شاهيني ها شرافت و حيثيت ندارند. و اين مطلب كه: فوتبال دوستان سؤال مي كنند، آيا نبودن بهتر از بودن نيست؟
بازي با تهرانجوان آخرين بازي شاهين محبوب بود كه در روز جمعه 16 تير ماه 1346 به داوري داوود حيدري برگزار شد. در آن بازي در حالي كه شاهين 1-0 عقب بود، داور آشتياني را بدون دليلي خاص اخراج مي كند و بشكلي ناباورانه شاهين در نيمه دوم سه گل توسط ناظم گنجاپور بثمر مي رساند. درگيري بين رئيس شاهين خواجه نوري و سرهنگ سرودي رئيس فدراسيون در نيمه دوم اتفاق مي افتد.
ناظم گنجاپور مي گويد: يك آن برگشتم و ديدم در جايگاه بين تماشاگران نيز درگيري ايجاد شده است. يادم مي آيد وقتي بعد از بازي مسعود برومند پيش من آمد ديدم سران مخالف (اعم از مكري محب و سرودي) جمع شده اند و با هم صحبتهاي رد و بدل مي كنند. همه بر اين عقيده بودند كه فردا اتفاقاتي رخ خواهد داد. اگر خواجه نوري هم به مقامات توهين كرده است بايد خودش را مجازات نمايند نه كل باشگاه شاهين را لغو پروانه نمايند! اعتراض مهندس خواجه نوري كه فقط پروانه باشگاه شاهين بنام ايشان است، اين بود كه بازيكن گوش چپ تهرانجوان (محمد رضا طبيبي) كه هفته پيش از زمين اخراج شد نبايد در زمين باشد. شاهين در رقابت با دارائي قهرماني را در چنگ داشت.
مهندس خواجه نوري كتباً اعتراض خود را به فدراسيون فوتبال ارائه مي دهد و سرهنگ سرودي رئيس وقت فدراسيون فوتبال در پاسخ به اين نامه مي گويد: اين نامه بايد به دفتر هيئت فوتبال ايران داده شود. در مقررات آن زمان اگر اخراج يك بازيكن از بازي قبل محرز مي شد، وسط زمين بازي بعدي آن بازيكن بايد از زمين بيرون مي رفت اما سرودي اين مسأله را ناديده گرفت. خواجه نوري پس از دادن نامه مجدداً به نزد رئيس فدراسيون فوتبال مي رود و در اثر پاره اي مطالب حادثه اي پيش مي آيد، خواجه نوري از نارسائي قوانين فدراسيون صحبت مي كند و كار بالا مي گيرد و رئيس فدراسيون يك سيلي به گوش او مي زند و خواجه نوري به توهين به مقامات متهم مي شود. بجاي محاكمه خواجه نوري مقامات فرصت را غنيمت شمرده و پروانه شاهين را لغو مي كنند. البته مشخص است كه اين مسأله نمي تواند دليلي براي تعطيلي يك باشگاه باشد، چرا كه همانطور كه گفتيم، بسياري از مسائل توسط هزاردستان آن روزهاي ورزش مملكت، دست در دست هم دادند تا شاهين را يك مجموعه آشوبگر معرفي كنند. ايجاد اختلاف بين دكتر اكرامي و پرويز دهداري و توهين به طرفداران شاهين كه پرخاشگر معرفي مي شدند. سير مقالاتي كه هدفش تخريب شاهين بود، توسط مهدي دري سردبير وقت كيهان ورزشي و كاظم گيلانپور، نگاشته مي شد. به هر حال زمينه فراهم شده بود.
از سوي سازمان تربيت بدني و رئيس آن منوچهر قراگوزلو كه مردي بلند قامت و كوته فكر بود، اطلاعيه اي در 20 تير ماه 46 بدين ترتيب صادر شد:
(از آنجايي كه به تبع از نيات عاليه، تقويت روح ورزشكار و احيأ خصائل نيكويي و جوانمردي و بالاخص ايجاد حفظ انظباط در محيط ورزش از اهم وظايف اين سازمان بوده و كراراً اين موضوع به اطلاع فدراسيون ها و مسئولان باشگاهها رسانده شده كه نهايت كوشش را براي اين منظور مي نمايند همكاري نموده تا ورزشكاران بتوانند در چنين محيطي فارغ از هرگونه ناراحتي به امر ورزش بپردازند، نظر به اينكه بعضي از باشگاهها همكاري لازم را در اين مورد ننموده و وضعي را پيش آورده اند كه با روح سالم ورزشي منافات دارد، عليهذا بنا به مقتضيات م مصالح عمومي و اجتماعي از تاريخ سه شنبه 20 تيرماه 1346 پروانه باشگاه شاهين لغو مي شود) رئيس سازمان تربيت بدني ايران- منوچهره قراگوزلو.
به اين ترتيب تيم شاهين كه با اقتدار قهرمان مسابقات تهران مي شد، جاي خود را در صدر جدول به دارائي داد و محبوب ترين و پر طرفدار ترين تيم ايران منحل شد و طرفداران اين تيم دلشكسته و اندوهگين شدند.
در قسمت بعد به ظهور نام بلند پرسپوليس و رخداد هاي پس از سال 1346 پرداخته خواهد شد. حتماً با ما باشيد و واقعيت هاي پنهان و هويت واقعي اين تيم افسانه اي را دنبال نماييد.
نویسنده و گردآورنده: احمد کشفی
.............
صداقت، فرهاد. ۳۴ سال با پرسپولیس (از سال ۴۷ تا سال ۸۱). چاپ اول، تبریز: شهریور ۱۳۸۱
حدادپور، مهدی؛ زارعی، اصغر. سالنامه رسمی و فرهنگ مصور باشگاه فرهنگی ورزشی پرسپولیس ۱۳۸۶
حدادپور، مهدی. سالنامه پرسپولیس ۱۳۸۱
«۳۰ سال تاریخ باشگاه پرسپولیس: از شاهین تا پیروزی». انتشارات کیهان.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
قسمت سوم:
مرور افتخارات شاهين در 25 سال حيات اين تيم:


شاهين براي اولين بار به صورت رسمي در مسابقات باشگاههاي تهران در سال 1325 حضور يافت كه پس از سرباز و دوچرخه سواران (تاج آينده!) مقام سوم را بدست آورد. در جام حذفي همين سال تيم تازه كار شاهين از دوچرخه سواران شكست خورد و حذف گرديد. اولين بازيكنان رسمي شاهين عبارت بودند از « ايرج صبا، نادر افشار، امير مسعود برومند، علي عبدالهيان، محمد ابهري و ...» و مربي اين تيم دكتر اكرامي بود.
افتخارات دهه 1320 كه توسط شاهين كسب شد:
3 دوره قهرمان جام حذفي تهران
يك دوره قهرمان جام باشگاههاي تهران.
فدراسيون وقت در حالي كه تيم خصوصي و مديريت منحصر به فرد دكتر اكرامي را بر نمي تابيد حكم محروميت 2 ساله شاهين را بطوري بي اساس تصويب كرد. اين محروميت ها پيش در آمدي براي انحلال شاهين در سال 1346 و محروميت ها و رأي هاي فدراسيوني بر عليه پرسپوليس نيز بود كه منجر به اعلام سه نتيجه 3 بر 0 بنفع تاج و استقلال در مسابقات رسمي با پرسپوليس نيز گرديد. در حالي كه نتايج واقعي حكايت از برابري دو تيم در تعداد برد مي باشد (17 برد براي هر كدام تا سال 1389). شاهين كه در مسابقات تهران به مرحله نيمه تهايي رسيده بود با اطلاعيه فدراسيون مبني بر تخلف از مقررات دو سال از شركت در مسابقات محروم شد تا راه قهرماني ساير تيمها مانند دوچرخه سواران هموار شود.
اولين پيروزي مقابل دوچرخه سواران (تاج آينده):
شاهين قبل از محروميت دو ساله در مسابقات باشگاههاي تهران در سال 1326 بازي هاي خوبي انجام داد و دوچرخه سواران را هم 2-0 شكست داد. دارائي قهرمان، شاهين نايب قهرمان و دوچرخه سواران سوم شدند.
قهرماني بعد از محروميت:
شاهين در مسابقات باشگاههاي تهران حضور نداشت، اما جام حذفي عرصه اي بود كه شاهين در آن به مقام قهرماني تهران رسيد. «امير مسعود برومند، ايرج و سياوش صبا، مهدي قلي، مسعود انصاري، همايون اسفندياري، مهدي نصير اوغلي، علي عبدالهيان، امير عراقي، حسين فكري، حسن فاخري و محمود شكيبي» بازيكنان شاهين در اين مسايقات بودند.
دو جام از سه جام در اردوي شاهين:
شاهين دو جام حذفي در سالهاي 28 و 29 را برد و در باشگاههاي تهران در سال 28 بعد از دوچرخه سواران كه در اين سال به تاج تغيير نام داده بود، دوم شده و اولين ديدار خارجي شاهين در سال 1329 با پيروزي 2-1 برابر «نادي الميناي عراق» توأم شد. محسن آزاد و امير آقا حسيني بازيكنان جديد شاهين در اين سال بودند.
در سال 1330 دكتر اكرامي براي اولين بار در ايران باشگاههاي اقماري وابسته به شاهين از جمله عقاب، شهباز، سيمرغ و اتم را تشكيل داد. در اين سال شاهين با غلبه 2-1 برابر تاج قهرمان تهران شد. حالا ايرج عرفان، جعفر نامدار، ايرج دبير سياقي، پرويز دهداري، عباس فاخري و امير عراقي هم به تيم آمده بودند.

جوانگرايي در سالهاي مياني دهه 1330:
در سالهاي 36 و 37 دكتر اكرامي دست به جوانگرايي در شاهين زد و بازيكناني چون حميد برمكي، حميد شيرزادگان، هادي طاووسي و همايون بهزادي در اين سالها به شاهين آمدند. مسابقات پر اهميت تهران در سالهاي 36 و 37 از جهت كيفيت سطح بالاترين دوره اين مسابقات بود، مسابقات در دو گروه برگزار شد و شاهين و تاج در گروه هاي خود قهرمان شدند. در ارديبهشت سال 37 تاج و شاهين 1-1 شد و ديدار دوم دو تيم بعد از بازي هاي آسيايي 1958 توكيو كه ايران در آن 5-0 و 4-0 از اسرائيل و كره جنوبي شكست خورد، برگزار شد. و اين بازي تكراري براي كسب عنوان قهرماني 2-0 شاهين تاج را قاطعانه شمست داد و قهرمان تهران شد. تا پايان دهه 30 دو دوره ديگر مسابقات تهران برگزار شد كه نتيجه جالب توجهي در اين مسابقات نسيب شاهين نشد.

آخرين قهرماني شاهين:
ساهين در سال 1344 براي آخرين بار قهرمان تهران شد. شاهين با اختلاف 4 امتياز نسبت به دارايي اول شد. دو سال بعد از اين قهرماني شاهين منحل شد در سال 1345 مسابقات باشگاههاي تهران برگزار نشد و در جريان مسابقات 1346 هم شاهين منحل شد تا بوي تباني و مافياي فوتبال سياسي بيش از پيش به مشام همگان برسد.

بازيهاي خارجي شاهين تا سال 1340

1329- شاهين 2 نادي المينا عراق 1
1330- شاهين 2 نادي المينا عراق 1
شاهين 2 گارد سلطنتي عراق 0
شاهين 7 منتخب بصره 0
1338- شاهين 4 مترو پوليناي برزيل 1
گلها: حميد شيرزادگان و عباس حجري هر كدام دو گل
1339- شاهين ايران 2 تيم ملي كاستاريكا 7
امير مسعود برومند (2 گل)
بازيهاي دوستانه و خارجي شاهين از سال 1340 تا 1346
1340- شاهين 1 مادوريدا برزيل 3 گل امير مسعود برومند
شاهين 4 نيروي هوايي پاكستان 4
گلها: عباس حجري و يزدانيان و پرويز دهداري (2 گل)
شاهين 0 اسپارتاك مسكو 4
شاهين 3 مالسوند 3 همايون بهزادي (2گل) و حميد شيرزادگان
1341- شاهين 2 كريستال پرو 5 همايون بهزادي و حميد شيرزادگان
شاهين 4 ال استار نيويورك 0 پرويز دهداري (2گل) همايون بهزادي و شيرزادگان
شاهين 0 تورپيدو مسكو 1
شاهين 2 يانيك استراوا چكسلواكي 3 هردو گل حميد شيرزادگان
1342- شاهين 2 فورتنا دوسلدروف آلمان 4 دهداري و شيرزادگان
شاهين 2 ليكرز لس آنجلس 2 همايون بهزادي و جلالي پور
شاهين 2 ترنشين چكسلواكي 4 شيرزادگان و بهزادي
شاهين 2 ك. پ كپنهاك 3 شيرزادگان و بهزادي
1343- شاهين 0 اولدينس دانمارك 2
شاهين 0 اسپارتاك چكسلواكي 5
شاهين 2 ارتش رستف 5 ناظم گنجاپور و همايون بهزادي
شاهين 2 واشاش مجارستان 1 ناظم گنجاپور و همايون بهزادي
شاهين 0 ترنشين چكسلواكي 1
1345- شاهين 0 ترناوا چكسلواكي 1
شاهين 2 آرارات ايروان 0 حميد شيرزادگان و ناظم گنجاپور
شاهين 2 لوكوموتيو بلغارستان 2 محمد رياحي و حويد شيرزادگان
1346- شاهين 2 ميدل ايكس 0 همايون بهزادي و حميد شيرزادگان
دهه 1340 سياست و فوتبال گره مي خورد.
دهه 40 فوتبال ايران سياسي شد، حمايت از تيم دارايي كه مسئولان آن در فدراسيون فوتبال و ساير دستگاه هاي كشوري حضور داشتند، در كنار تيم تاج كه آن هم به شدت مورد توجه و دلخواه دربار و دولت بود، دو قطب قدرتمند را در برابر شاهين رقم زدند. حالا شاهين بايد علاوه بر بازي با اين دو تيم با حمايت هاي آشكار دولتي از آنها نيز مي جنگيد.
در قسمت سوم داستان انحلال شاهين و تأسيس و ظهور سردار فوتبال ايران پرسپوليس به قلم آورده خواهد شد.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
پرسپوليس ايران به روايت تاريخ:
قسمت چهارم: ظهور پرسپوليس ايران


418705_414609141925143_959791337_n.jpg

پس از انحلال شاهین هواداران با ادامه لیگ همراهی نکردند. درمورد دلایل انحلال باشگاه شاهین علاوه بر دلايل گفته شده در مباحث قبلي، حرف و حدیث‌های بسیاری وجود دارد. اگرچه سازمان ورزش دلیل انحلال این باشگاه را در متن ابلاغیه رسمی «منافات فعالیت‌ها با روح عالیه ورزش» عنوان می‌کند، اما برخی تحلیلگران، دلایل سیاسی؛ از جمله مخالفت عباس اکرامی با حکومت پهلوی را موثر می‌دانند. بنابر ادعای یکی از بازیکنان شاهین ردپای تحریک‌ های پرویز خسروانی، مدیر عامل وقت باشگاه تاج هم در این انحلال دیده می‌شود. هنگامی که شاهین منحل شد، چند باشگاه مانند پاس، راه‌آهن و عقاب درپی جذب بازیکنان شاهین برآمدند و این به معنی از هم ‌پاشیدن این تیم بود. اما با رایزنی علی عبده با پرویز دهداری و مسعود برومند، ابتدا 4 نفر از بازیکنان باشگاه شاهین به نام‌های ابراهیم آشتیانی، ناظم گنجاپور، کاظم رحیمی (به عنوان کاپیتان) و بهمن نوروزی به تیم پرسپولیس پیوستند و در یک بازی دوستانه با باشگاه جم آبادان که در آن زمان باشگاهی صاحب نام و قهرمان اولین دوره جام منطقه ای ایران بود، در ترکیب تیم دسته دومی پرسپولیس قرار گرفتند. حضور این ۴ نفر در آن بازی زمینه ‌ساز پیوستن بقیة بازیکنان شاهین به پرسپولیس و آغاز محبوبیت این باشگاه شد.
باشگاه ورزشی پرسپوليس در دی سال ١٣۴٢ به دست علی عبده در اوین و جاده قدیم شميرانات بنيانگذاری شد. باشگاه اصلاً در بولينگ، واليبال، بسكتبال و اسكيت فعال بود و یک تيم فوتبال در دسته دوم تهران داشت. بخاطر برجسته بودن فعاليت رشته بولينگ در اين باشگاه، محل آن واقع در جاده قديم شميران به بولينگ عبده مشهور شد. مالک این باشگاه شركت CRC بود که به جز عبده، فاطمه پهلوی و همسرش محمد خاتم از سهامداران عمده آن بودند. تيم فوتبال پرسپوليس در آغاز راه و در سالهاي ابتدايي تيمي معمولي و ضعيف و در رده دوم باشگاهي بود كه معروفترين بازيكن آن محمود خردبين سرپرست كنوني باشگاه بود.
مرحوم علي محمد عبده بنيانگذار و اولين مدير عامل باشگاه پرسپوليس در سال 1303 در خانواده‌ای مذهبی به دنیا آمد. وي فرزند شیخ محمد عبده بروجردی، نخستین دادستان دوران رضاشاه پهلوی بود. او ۳ برادر به نام‌های جلال، مهدی و حسین داشت. جلال الممالك عبده برادر بزرگ او از رجال سرشناس عصر پهلوي و مسئول دادگاههاي نظامي كشور بعد از شهريور 1320 بود و همچنين نماینده ایران در سازمان ملل متحد بود و ۴ سال بر گینه بیسائو حکمرانی کرد. علي محمد عبده دختری به نام نگار (زاده ۱۳۵۲) دارد. وپسري بنام علي (زاده ۱۳۵۷ ) نگار و علي عبده تاکنون اقدامی برای بازپسگیری اموال مصادره‌ شده پدرشان در ایران نکرده‌اند. او فردی «لوطی‌صفت» و «پهلوان‌منش» بوده‌است.[۲] جواد الله‌وردی نقل می‌کند که او یک بار سرایدار باشگاه پرسپولیس (محمود رشتی سلمانی) که به بیماری روماتیسم قلبی مبتلا بود، را با هزینه شخصی خود برای درمان به انگلستان فرستاده‌است و به بازیکنانی که ازدواج می‌کرده‌اند هدیه می‌داده‌است او برادر جلال الممالك عبده، عبده سالها مقيم كشور آمريكا بود و بعنوان فردي ايراني از فعالان ورزش ايالات متحده آمريكا بود و رياست فدراسيون واليبال واشنگتن را بر عهده داشت. علی عبده در امریکا ورزش بوکس را به صورت جدی تعقیب می کرد. او به عنوان یک تبعه امریکا در سال 1950 و 1952 در دو وزن مختلف قهرمان بوکس واشنگتن شده بود. بعد از فعالیت ورزشی، او در سال های 1953 تا 1955 به عنوان رئیس امور ورزش ارتش امریکا در واشنگتن انتخاب شد. عبده قهرمان رشته بوكس هم بود و بعد از بازگشت به ايران در سال 1340 رئيس فدراسيون بوكس ايران شد.
ادامه دارد ......
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
پرسپوليس ايران به روايت تاريخ:
قسمت پنجم:


486515_415694975149893_190198845_n.jpg

علی عبده بهمراه ارتشبد محمد خاتم فرمانده نيروي هوايي، فوتبالیست سابق تیم ملی و خلبان اختصاصی محمدرضا شاه و همسر ايشان فاطمة پهلوي خواهر كوچك شاهنشاه ايران شركت CRC را تأسيس نمودند و بعد ها اقدام به تأسيس باشگاه پرسپوليس كردند. آذر ابتهاج، نماینده مجلس شورای ملی به دلیل اختلاف با او بر سر بولینگ عبده به جان او سوءقصد می‌کند. او دو نفر را اجیر می‌کند تا با چاقو به او حمله‌ور شوند. آن دو نفر در خیابان مفتح امروزی او را مضروب می‌کنند. افرادی عبده را به بیمارستان هشترودی می‌رسانند تا او از مرگ نجات یابد. یکی از ضاربین نیز دستگیر می‌شود. اولين مدير عامل تاريخ باشگاه پرسپوليس و بنوعي پدر معنوي اين باشگاه افسانه اي و پر افتخار از كساني بود كه بهمراه پرويز دهداري پس از انحلال باشگاه شاهين بازيكنان اين تيم را گرد هم آوردند و از پراكنده شدن اين ستارگان ملي پوش جلوگيري نمودند و سرانجام آنها را در جايگاه شايسته اي بنام پرسپوليس جمع نمودند. افتخارات فراواني در زمان مدير عاملي ايشان نسيب پرسپوليس شد از جمله سه قهرماني در ليگ ياران با نام هاي ليگ منطقه اي ايران و جام تخت جمشيد در سالهاي 1350، 1352 و 1354 و دو نايب قهرماني در ليگ ايران جام تخت جمشيد در سالهاي 1353، 1355 و 1356. علي عبده اولين باشگاه حرفه اي ايران را تأسيس نمود و طرحي پيشنهادي به ساير باشگاهها براي حرفه اي شدن ارائه داد و متعاقباً با خريد ورزشگاه آپادانا واقع در شهرك اكباتان پرسپوليس را به تيمي كاملاً حرفه اي بر اساس استانداردهاي جهاني مبدل ساخت. متأسفانه ديري نپائيد كه بعلت عدم همكاري ساير باشگاهها، باشگاه پرسپوليس به دستور علي عبده به اجبار از حرفه اي گري انصراف داد. اين مدير عامل شايسته و با دانش بازيكنان درجه اول و با استعدادي از جمله ستارگان شاهين و صفر ايرانپاك، علي پروين، جواد الله وردي، واژگن صفريان، بيژن ذوالفقارنسب، محمد دادكان، محمد مايلي كهن، عليرضا عزيزي، محمد صادقي، آلن ويتل (انگليسي)، محمد پنجعلي و حميد درخشان و ... را در اواخر دهه 1340 و اواسط دهه 1350 به پرسپوليس آورد. عبده در سال 1358 ب علت ايست قلبي در كشور آمريكا درگذشت. روحش شاد باد. علي عبده بنيانگذار پرسپوليس، مهندس امير عابديني و علي پروين كساني بودند كه بيشترين افتخارات را به تاريخ پرسپوليس ايران هديه دادند كه علي پروين در اين ميان برتري چشمگيري نسبت به تمام افتخارآفرينان پرسپوليس دارد.
پس از انحلال باشگاه شاهين در 20 تير 1346 به دستور سازمان ورزش و تفریحات ایران، اين تيم که در دهه١٣۴٠ ملي پوشان محبوب فراواني در ميان مردم داشت با رایزنی های عبده، پرویز دهداری كاپيتان شاهين و امير مسعود برومند سرپرست اين تيم، بيشتر بازیکنان باشگاه شاهين به پرسپوليس پيوستند و باعث شهرت و محبوبيت آن شدند تا جايي كه پرسپوليس بي نام و نشان به محبوبترين و پرطرفدارترين تيم ايران بدل شد و روح شاهين عزيز در كالبدي جديد متبلور گرديد. دهداری مربی و برومند سرپرست پرسپوليس شدند.

پرسپوليس در سال 1347
سردار فوتبال ايران كه به تيمي محبوب بدل شده بود و كاملاً پوست انداخته بود و خود را ديگر يك تيم درجه دوم نمي ديد و به دنبال ترك تازي ميان تيم هاي برتر كشور بود. اين تيم اولين بهار خود را در سال 1347 با مربيگري دهداري (كاپيتان پيشين شاهين) و سرپرستي دكتر امير مسعود برومند تجربه كرد و زندگي حرفه اي خود را در فوتبال ايران آغاز نمود. این تیم باید کار خود را از دسته دوم آغاز می‌کرد، اما انحلال چند تیم در آن زمان باعث شد تا مسابقات رده ‌بندی برای تعیین دسته باشگاه ‌های کشور برگزار شود. در آن مسابقات ۴۴ تیم شرکت کردند که تیم‌های پرسپولیس، تاج، پاس و عقاب در گروه‌های خود صدرنشین شدند. اولين بازي تاريخ پرسپوليس كه يك بازي دوستانه بود در امجديه در تاريخ 16 فروردين 1347 با مربيگري پرويز دهداري با تاج تهران برگزار شد.
شعر حافظ كه دكتر اكرامي مدير عامل وقت شاهين براي نامگذاري شاهين از آن الهام گرفته بود اينبار باز هم براي رقيبانش با مديريت علي عبده و در قالب نام بلند پرسپوليس در ذهن حريفان متبادر مي گرديد:
در هوا چند معلق زني و جلوه نمايي
اي كبوتر نگران باش كه شاهين (پرسپوليس) آمد.
پرسپوليس 0 تاج تهران 0
تركيب پرسپوليس در اين بازي:
هادي طاووسي، ابراهيم آشتياني، حميد جاسميان (كاپيتان)، رضا وطنخواه، بيوك وطنخواه، كاظم رحيمي، حعفر كاساني، همايون بهزادي، ناظم گنجاپور، فريدون ممبيني (نوروزي)، اديبي (حسين كلاني).
تاجي ها كه شناخت كافي از ستارگان شاهين كه اكنون با نام پرسپوليس به ميدان آمده بودند داشتند، با ترس و احتياط مطلق بازي را آغاز نمودند و سعي مي كردند در برابر تيم گزنده پرسپوليس بي گدار به آب نزنند. اين در حالي بود كه بازيكنان پرسپوليس اولين كار تيمي خود را در زمين فوتبال ارائه مي كردند. تاج بهمراه دارائي كه با انحلال شاهين، مدتي نفس راحتي كشيده بودند با قدرت نمائي پرسپوليس با ستارگان شاهين بار ديگر عرصه را بر خود تنگ ديدند و خطر را احساس كردند.
ادامه دارد ......
گردآورنده و نویسنده: احمد کشفی
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
مشاهیر پرسپولیس - عبــاس کارگــر
بازیکن سرعتی پرسپولیس در اواخر دهه 50 تا اواسط دهه 1360.

391290_421885261197531_892760312_n.jpg

سرنوشتم را خودم نوشتم!
کارگر به روايت عباس کارگر

من در اولين روز از فروردين سال 1335 در محله عظيم آباد شهر ري به دنيا آمدم. يکي از بزرگ ترين تألمات زندگي ام اين بود که مادر عزيزم را وقتي يک ساله بودم از دست دادم. پدرم براي آن که کسي را مسئول رتق و فتق امور زندگي ما کند با خانمي ازدواج کرد که الحق و الانصاف جاي خالي مادر را برايمان پر کرد. او تا همين 4ــ3 ماه پيش در قيد حيات بود و من تا آن جا که مي توانستم مثل يک مادر قدردان زحمات و مرارت هاي او بودم. روزي که او را در بهشت زهرا به خاک سپردم چنان با او وداع کردم که انگار مادر واقعي ام را در گور مي نهم، در چند سال اخير هيچ گاه مثل لحظه وداع با او اشک نريخته بودم. پدرم هم در سال 1360 زماني که 25 ساله بودم از جهان ديده فروبست و در قطعه 91 بهشت زهرا (س) مدفون شد. سال 60، سال اوج فوتبال من بود و در اين سال از فوتبال ايران به هر چه مي خواستم رسيدم.
کودکي
در شهر ري زميني معروف به چاله سرخ بود. يک زمين خاکي که هر روز بايد آب پاشي مي کرديم و تيغ هايش را در مي آورديم. قديم ها سيلي آمده افتاده و درياچه اي درست شده بود. سله بسته بود و از آن به بعد هر چه گياه داخلي و خارجي بود در آن مي روييد. در آن زمين خيلي از بچه هاي معروف مثل ناصر محمد خاني، محمد وکيلي که بعدها واليباليست شد و بعضي ديگر رشد کردند و ورزشکاران بزرگي شدند. از مدرسه که بيرون مي آمديم سراغ زمين چاله سرخ مي رفتيم و بازي مي کرديم. آن روزها همه مي دانستند که ناصر محمد خاني بازيکن بزرگي مي شود البته رشد او از 15ــ14 سالگي شروع شد و من بعدها در پرسپوليس همبازي او شدم.
در مدرسه وضعيت تحصيلي کاملاً معمولي داشتم. فوتبال که اجازه نمي داد ما درس بخوانيم ولي بعدها رفتم شبانه ثبت نام کردم و با تقلب ديپلم گرفتم. البته اين تقلب را شوخي کردم. زياد وضعيت طبيعي بر امتحانات ما حاکم نبود.
فوتبال باشگاهي
فوتبال من با بزرگي و بزرگمنشي مردي به نام پرويز هدايت، آغاز شده و رشد کرد و به دوران بالندگي رسيد. مردان ديگري مثل علي ابوطالب و آقاي دبير پدر همين عليرضا دبير خودمان در شروع فوتبال من نقش مهمي داشتند و من همواره از زحمات و مهرباني آن ها ممنون هستم تا اين که در سال 1355 به تيم باشگاهي گروه صنعتي بهشهر رفتم. تيمي که با هدايت غلامحسين فرزامي ملي پوش سابق فوتبال ايران و کاپيتان سابق استقلال اداره مي شد. به جز من در تيم صنعتي بهشهر، ناصر محمد خاني، باقر رحيمي، غلام نيک پور، حسن عبداللهي، کيومرث صياد، مهدي محمدي و ...بازي مي کردند. تا سال 54 در تيم گروه صنعتي بهشهر بازي کردم و بلافاصله با نظر پرويز هدايت عزيز به تيم تراکتورسازي تبريزي پيوستم. در ابتداي کار سرمربي تيم تراکتورسازي محمد بياتي بود. محمد بياتي دروازه بان تيم ملي در المپيک توکيو بود که يک بار تحت هدايت او تيم ملي ايران در سال 1349 قهرمان جام عمران منطقه اي شده بود. عملکرد تراکتور در سال اول به قدري عالي بود که ما در نيم فصل اول قهرمان شديم هر چند در پايان ليگ پنجم شديم اما به هر حال براي يک تيم تازه صعود کرده کسب عنوان پنجمي عنوان شايسته اي بود. متأسفانه سال بعد سقوط کرديم اما با قدرت به ليگ تخت جمشيد برگشتيم. مرحوم حسين فکري با رها کردن تيم هاي تهرانجوان و عقاب به تيم تراکتورسازي تبريز پيوست. حسين فکري به شدت مخالف رژيم پهلوي بود. او مي گفت: «به همه تيم ها ببازيد فقط تاج را ببريد، چون در هيأت مديره تاج هميشه يک نماينده از دربار حضور داشت». به هر حال در تيم تراکتورسازي تبريز، به جز من پرويز علمايي، محمد رضا شکورزاده، کامل انجيني، پرويز مظلومي، مهرداد زمان زاده، اکبر مالکي، منصور کاويانپور و ابراهيم کيان طهماسبي حضور داشتند و در تيم ماشين سازي هم مجيد تشرفي، کاظم سيد عليجاني، احد شترباني و امير حاج رضايي حضور داشتند. به هر حال با تيم تراکتورسازي نتايج خوبي گرفته بوديم که انقلاب اسلامي به پيروزي رسيد و ليگ تعطيل شد. بعد از بازگشايي دوباره فوتبال در سال 58 به تهران آمدم و پيراهن تيم تهرانجوان را بر تن کردم. مجيد وطن دوست سرمربي تهرانجوان در سال 58 بود. البته به واسطه حسين فکري که مسئول و سرپرست سازمان تربيت بدني بود به تيم فوتبال تهرانجوان پيوسته و با بابک خرم، کامل انجيني، اصغر نوروزي، کيان طهماسبي، همبازي بودم سپس با نظر جواد ا...وردي و علي پروين، 2 دوست بزرگوارم به پرسپوليس پيوستم. علي پروين کاپيتان تيم بود و ا...وردي با رأي بازيکنان تيم به عنوان نماينده پرسپوليس انتخاب شد. حضور در تيم پرسپوليس براي من افتخار بزرگي محسوب مي شد. از همان ابتدا به پرسپوليس عشق مي ورزيدم و اين تيم را با تمام وجودم دوست داشتم، اگر روزي مي گفتند بزرگ ترين آرزويت در دنياي فوتبال چيست، مي گفتم بازي کردن در پرسپوليس.
بازي در پرسپوليس
در سال 58 اولين بازي ام را براي پرسپوليس انجام دادم. محمود خوردبين، صفر ايرانپاک، محمد رضا زادمهر و عليرضا حيدري در خط حمله پرسپوليس بودند و ناصر نورايي و غلامرضا فتح آبادي بعداً به ترکيب تيم اضافه شدند. با پرسپوليس در مسابقات باشگاه هاي تهران و جام حدفي در سال 1360 به عنوان نايب قهرماني رسيديم. سپس در اسفند ماه سال 1360 به عنوان قهرماني مسابقات جام قائد اعظم رسيديم. جام قائد اعظم در کشور پاکستان برگزار مي شد و تيم ملي تحت عنوان تيم منتخب تهران در اين مسابقات شرکت کرد. سال 1361 در فوتبال من تغيير و تحول عمده اي ايجاد شد. در يکي از بازي ها با سرعت نفوذ کرده و سانتر کردم. مايلي کهن که آن وقت ها هم شم مربيگري داشت به علي آقا پيشنهاد داد من دفاع راست باشم. دفاع راست پرسپوليس بعد از خداحافظي محمد دادکان خالي مانده بود البته مدت کوتاهي جواد حسن زاده دفاع راست بود اما او سرعت خوبي نداشت و نتوانست در دفاع راست پرسپوليس بماند و من جاي او را در دفاع راست پرسپوليس گرفتم. تا سال 1368 براي پرسپوليس بازي کردم. در سال 61 با پرسپوليس قهرمان مسابقات باشگاه هاي تهران و جام حدفي شدم و در سال 62 با پرسپوليس مي توانستيم قهرمان تهران شويم اما بازي برابر شاهين 3 بر صفر به سود حريف با رأي کميته انضباطي شد و قهرماني از ما گرفته شد. در سال 1363 صدرنشين مسابقات فوتبال باشگاه هاي تهران بوديم که اين مسابقات نيمه کاره ماند و قهرماني از ما گرفته شد. در سال 1364، رضا عابديان مشمول بود و 3 بازي براي ما انجام داد که بازي ها 3 بر صفر به سود حريفان تمام شد تا باز هم از قهرماني دور بمانيم. در سال 1365 قهرمان مسابقات باشگاه هاي تهران شديم. در سال 1366 هر 3 جام مسابقات را برديم. اول قهرماني باشگاه هاي تهران، بعد قهرماني جام حذفي تهران و سوم قهرمان جام حدفي کشور، که اين 3 قهرماني بهترين سال فوتبالم را رقم زد. در سال 66، قهرماني پرسپوليس با گلي که من وارد دروازه نفت تهران کردم تثبيت شد. درسال هاي 67 و 68 هم قهرماني مسابقات فوتبال باشگاه هاي تهران را با تيم پرسپوليس به دست آورديم.
من و تيم ملي
در 3 رده براي تيم ملي بازي کرده ام، تيم ملي جوانان، تيم ملي اميد و تيم ملي بزرگسالان. در تيم ملي جوانان همراه تيم ملي 4ــ3 به عراق باختيم اما به جام جهاني 1977 تونس رفتيم. در اين رقابت ها، ساحل عاج را 3 بر يک برديم. 5 بر يک به برزيل باختيم و با تيم ملي فوتبال ايتاليا مساوي کرديم و ششم شديم. در آن تيم رضا رجبي، چنگيز، هاشم پور، و حميد درخشان حاضر بودند. در تيم ملي اميد با سرمربيگري جلال طالبي به تورنمنت بين المللي کان در فرانسه رفتيم. حسن حبيبي اولين کسي بود که من را به تيم ملي بزرگسالان در سال 58 دعوت کرد. در آن سال تيم ملي قرار بود به کشور شوروي سابق برود. قرار بود من هم همراه تيم بروم اما از تيم ملي فوتبال خط خوردم. من آن روزها کسب و کارم، کار با وانت بود. يک بار، باري به من خورد، دير به اردوي تيم ملي رسيدم و حسن آقا با من به تندي حرف زد، به من برخورد و گفتم حسن آقا من با وانت کار مي کنم، باور نکرد. گفتم بيا و ببين آمد و ديد، باز هم باور نکرد ولي از من معذرت خواهي کرد. من هم از اردوي تيم ملي بيرون آمدم.
سال 1360 ناصر ابراهيمي من را به اردوي تيم ملي دعوت کرد. در مسابقات جام قائد اعظم ستاره تيم ملي بودم. در آن مسابقات وازگن صفريان، بهروز سلطاني، فرياد شيران، حقيقيان، مايلي کهن، پنجعلي، کامل انجيني، امير مرزوقي، مهدي دينورزاده، عبدالعلي چنگيز، عليرضا حيدري و ناصر محمد خاني حاضر بودند.
بعد از مسابقات فوتبال باشگاه هاي تهران سال 61 با تيم ملي به بازي هاي آسيايي 1982 دهلي نو رفتم. خاطره اي از آن مسابقات دارم که برايتان خواندني است. من براي مسابقات کفش نداشتم. بازيکنان تيم ملي ژاپن در محل اردوي تيم ملي فوتبال ايران که يک هتل مشترک بود به بازيکنان همه تيم ها، کفش و کاور مجاني مي دادند اما به من نداده و گفتند اين کفش ها براي همه تيم ها به جز ايران است. کفش نداشتن من آنقدر آزار دهند بود که حاضر شدم 100 دلار بدهم و آن کفش ها را بگيرم اما باز هم ندادند. ضياء عربشاهي و حميد درخشان واسطه شدند و يک کفش که 2 شماره برايم کوچک بود را از بازيکن شماره 10 کره جنوبي گرفتند. مربي کره اي هم گفت: «به اين شرط مي گذارم بازيکن ام به تو کفش بدهد که جلوي ما بازي نکني» اما من برابر کره جنوبي بهترين بازي عمرم را همراه حميد درخشان انجام دادم و بازي را يک بر صفر برديم و کره جنوبي در آن بازي ها حدف شد. پاي من تاول زده بود و با خونابه روانه بازي مي کردم. در آن بازي عشق و شجاعت و فداکاري را همزمان و در کنار هم ديدم. بازي هاي آسيايي 1982 دهلي نو براي من در مرحله يک ــ چهارم نهايي تمام شد. در آن مرحله به تيم ملي کويت با نتيجه يک بر صفر باختيم و حذف شديم.
پايان پرسپوليس
يک روز علي پروين آمد و گفت: «آقايان شما و شما و شما از فردا سر تمرين نياييد» او من و مايلي کهن و کاظم سيد عليخاني و بهروز سلطاني را نشان داد، خوردبين ناراحت شد و گفت: «بابا لااقل يک شاخه گل مي گرفتي و به آن ها مي دادي» علي آقا گفت: «باشد برايشان مراسم تجليل به پا مي کنيم اما من ديگر قبول نکرده و تصميم به خداحافظي از فوتبال گرفتم، تا اين که مهدوي دينورزاده و مهدي غفاري سراغم آمدند و با سلام و صلوات من را به تيم مهر شميران بردند که سال بعد اسمش شد بانک صنعت و معدن. 2 فصل در اين تيم بازي کردم و سپس به تيم فوتبال بسيج تهران پيوستم. جالب است بدانيد که سال 68 در مسابقات تهران، وقتي من 33 ساله بودم يک همبازي 17 ساله داشتم که نامش رضا شاهرودي بود. او استعداد خوبي داشت و مي شد حدس زد که ستاره خوبي براي آينده مي شود. در تيم مهر شميران، نادر فرياد شيران، مهدي دينورزاده، امير جاور، رضا شاهرودي، مهدي غفاري و ...حاضر بودند. در تيم بسيج هم تقريباً همين بازيکنان بودند اما من رفته رفته از فوتبال کناره گيري کردم.
تجارت و کسب و کار
من از لحاظ اقتصادي وضعيت خوبي نداشتم. با وانت کار مي کردم اما بعد از پايان دوران فوتبال عزم خودم را جزم کردم تا بهترين وضعيت مالي را داشته باشم. امروز تجارت من پارچه و پوشاک است، سال 61 به بعد بود که به فکر پوشاک و پارچه افتادم، هر کاري توانستم کردم تا با يک شيوه سالم زندگي ام را بهبود بخشم. اول با يک چرخ شروع کردم، يک چرخ شد 2 چرخ، تا اين که بعدها يک کارگاه بزرگ پوشاک و توليد البسه به دست آوردم. از آن کارگاه صاحب تجارتخانه در بازار تهران و دفتر کار شدم. امروز از اوضاع مالي خودم راضي هستم و هرچه به دست آورده ام به لطف خداي مهربان و دسترنج شخصي خودم بوده است. اميدوارم خداوند مهربان به همه وسعت روزي بدهد.
زندگي مشترک
در سال 1357 با همسرم که خواهر يکي از دوستان نزديکم بود ازدواج کردم. محمود گودرزي همان دوست خوب من، کسي بود که کيهان ورزشي در آستانه نوروز سال 52 عکسش را روي جلد انداخت و نوشت: «مرد سال فوتبال ايران اين بچه پايين شهري است.» قليچ خاني همان زمان گفت که اين بچه، از او براي تصاحب بهترين بازيکن سال بهتر بوده است.
از ازدواجم با خانم گودرزي صاحب 2 فرزند دختر هستم. نيايش در حال حاضر 15 ساله و ستايش 10 ساله هستند، خداي مهربان بعد از گذشت 17 سال از زندگي مشترک اولين فرزندمان را به ما عطا کرد.
منبع: تماشاگر، شماره 028
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
مشاهیر پرسپولیس - عزیز اصلی
دروازبان پرسپولیس در اواخر دهه 1340 و اوایل دهه 1350

دست نوشته های عزیز اصلی در کتاب خاطرات من:
دروازه‌بان‌ها، آدم‌‌هاي خاصي هستند در قياس با ساير عناصر انساني فوتبال، از بازيكنان ساير خطوط گرفته تا مربي و سرپرست و مدير، آنها در ارايه خصوصيات ويژه رفتاري، منحصربه‌فرد هستند. فنوتيپ‌هاي متفاوت، ارايه رفتارهاي اغراق‌آميز، وجود كمپلكس‌هاي ويژه شخصيتي و ... از آن دسته رفتارها هستند. اگر دروازه‌بان‌ها معمولي باشند كارشان هم معمولي است. به همين دليل است كه مي‌بينيم در دنياي فوتبال خورخه كامپوس لباس‌هاي رنگارنگ مي‌پوشد، هيگوئيتا، رفتارهاي عجيب دارد، چيلاورت، ضربه كاشته مي‌زند و در فوتبال ما ناصر حجازي، زبان تند و تيزي داشت. عابدزاده با رفتارش محبوبيتي بي‌اندازه مي‌يابد، مهدي رحمتي گران‌ترين بازيكن ليگ مي‌شود، پرونده رابطه منجر به ازدواج يا غير از آن بين عليرضا حقيقي و يكي از هنرپيشه‌هاي زن سينما شايعه‌اي در حد واقعيت پيدا مي‌كند و .... يكي از عجيب‌ترين عناصر انساني فوتبال در ايران شخصي به نام «عزيز اصلي» بوده است. رفتارهاي متفاوت او باعث شد تا نامش در فوتبال ما جاودانه شود.

1- عزيز اصلي به جز فوتبال در سه رشته ديگر صاحب عنوان قهرماني بود.
2- او در 10 فيلم سينمايي بازي كرد.
3- به علت پرخاش به شاه از تيم‌ملي حذف شد.
4- گوش چپ بود و بعد دروازه‌بان شد.
5- زمان كوچ پرسپوليسي‌ها به پيكان تنها مردي بود كه در پرسپوليس ماند.
6- دو بار داورهاي ديدارهاي پرسپوليس و تاج توسط او مضروب شدند.

وقتي به پرسپوليس آمد

داستان امروز به حكايتي مي‌پردازد كه در سال 1347 رخ داد، زماني كه عزيز اصلي 31‌ساله بود و در اوج آمادگي بدني! اصلي اهل تبريز بود. در تبريز قهرمان شنا، دو‌ميداني و كشتي استاني و كشوري شد و سپس به تهران آمد، زير نظر مرحوم محسن‌ آزاد، فوتبال را به صورت حرفه‌اي آموخت، وقتي محسن آزاد در سال 1339 به علت تصادف رانندگي به رحمت خدا رفت، اصلي مسير زندگي‌ ورزشي را عوض كرد و به دارايي رفت چنانچه اگر آزاد زنده مي‌ماند، او راهي تيم فوتبال شاهين مي‌شد. او، گوش چپ دارايي بود، يك روز كه ناصر سلطاني مصدوم شده بود عزيز اصلي دروازه‌بان شد. عملكرد فوق‌العاده‌ اصلي در اين روز باعث شد كه ديگر هيچ‌گاه كسي از او نخواهد كه گوش چپ بازي كند. اصلي در سال 41 اولين بازي ملي خود را در ديدار دوستانه برابر عراق انجام داد. چه بسا اگر تيم‌ملي در سال‌هاي 1339 و 1340 بازي داشت، عمر بازي‌هاي ملي اصلي به دو سال زودتر مي‌رسيد. اصلي با تيم‌ ملي به المپيك 1964 توكيو رفت، در حالي‌كه مي‌توانست با ارايه سنگرباني‌هاي معمولي‌اش پديده فوتبال المپيك باشد اما عصبيت او در بازي اول برابر آلمان‌شرقي باعث شد تا چهار گل بخورد. گل‌هاي خورده‌اش آن‌قدر بد بودند كه مرحوم حسين فكري در بازي دوم برابر مكزيك او را كنار گذاشت و از وجود محمود بياتي 35 ساله استفاده كرد. در بازي سوم، اصلي به ميدان برگشت و برابر روماني بار ديگر بازي كرد.
شكل و شمايل خاص عزيز اصلي باعث شد كه سينماگران به سراغ او بيايند. اصلي در مدت‌زماني بسيار كوتاه از دهه 40، 10 بار روي پرده نقره‌اي سينما رفت. عزيز اصلي در سال 1968 با تيم‌ملي در جام ملت‌هاي 1968 به عنوان قهرماني رسيد. در همان سال حكايت بي‌احترامي او به شاه در مراسم بازديد شاه از قهرمانان جام ملت‌هاي 1968 پيش آمد تا او براي هميشه از تيم‌ملي حذف شود. در همان سال 1347 تيم دارايي منحل شد. عزيز اصلي از تيم دارايي به پرسپوليس آمد و تا آخرين روزهاي حضور در فوتبال ايران با پرسپوليس ماند.

«عزيز اصل‌كاري»

عزيز اصلي دروازه‌باني بود كه ايرانيان را مجذوب و مسحور بازي خود مي‌ساخت. او كه افزون بر بازي فوتبال از قهرمانان كشتي كچ بود، چونان گربه‌اي چالاك به نظر مي‌رسيد. شيرجه‌ها و پرش‌هاي تماشايي عزيز اصلي و حركات آكروباتيك او تماشاگران را غرق شگفتي و شادي مي‌كرد.
در آن زمان براي فوتبال‌دوستان ايراني حتا تصور اين موضوع دشوار بود كه درون دروازه‌ي تيم ملي فوتبال ايران، بازيكني غير از عزيز اصلي جاي گيرد. به همين دليل، فوتبال‌دوستان ايراني، او را «عزيز اصل‌كاري» مي‌ناميدند.
معناي اين لقب آن بود كه عزيز اصلي، مهم‌ترين مهره در تركيب تيم ملي فوتبال ايران است و شايد براي هر بازيكني، جانشيني شايسته قابل تصور باشد، ولي غيبت عزيز اصلي جبران‌ناپذير است. آري، در تيم ملي ايران در آن زمان، «اصل‌كاري» فقط عزيز اصلي بود.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
پـــــرسپــــوليـــــس ايــــــران به روايـــــت تاريـــــــخ:
قسمت ششم:


دومين ديدار تاريخ پرسپوليس در 5 تيرماه 1347 بازهم دوستانه بود و اولين بازي خارجي پرسپوليس نيز لقب گرفت.
پرسپوليس 2 ارتش كره جنوبي 0
گلها: كاظم رحيمي، همايون بهزادي (كاپيتان)

سرانجام پرسپوليس در تابستان 1347 و تارخ 13 تيرماه اولين بازي رسمي خود را در قالب جام حذفي تهران با عنوان جام هما طوفاني آغاز كرد و حريفش را با 7 گل گل باران نمود. جام حذفي تهران با عنوان هما با طرح فدراسيون و مصطفي مكري بين 44 تيم صاحب پروانه باشگاهي در تهران برگزار شد.
پرسپوليس 7 سپهر 0
گلها: حسين علي كلاني 3گل، همايون بهزادي 2 گل، اديبي و هميشه جوان هر كدام يك گل
پرسپوليس 4 اقبال 1
گلها: حسين علي كلاني ، همايون بهزادي 2 گل، ناظم گنجاپور
پرسپوليس 4 راه آهن 1
گلها: حسين علي كلاني ، همايون بهزادي، ناظم گنجاپور، فريدون معيني
پرسپوليس 0 پاس 2
پرسپوليس 2 شهرباني 2
گلها: هميشه جوان، عليزاده
پرسپوليس 5 عقاب 0
گلها: هميشه جوان، اديبي، معيني، گنجاپور و خردبين
پرسپوليس با 22 گل زده و 6 گل خورده از 6 بازي نشان داد كه مي تواند در بدو استارت خود برازنده نام قدرتمندترين تيم ايران باشد.
در جام حذفي هما تيم پاس به مقام قهرماني رسيد و پرسپوليس بالاتر از تيم هاي تاج و عقاب، نايب قهرمان شد.

بازيكنان پرسپوليس در اولين دوره مسابقات رسمي به شرح ذيل بودند:
عزيز اصلي، هادي طاووسي، حميد جاسميان، جعفر كاشاني، ابراهيم آشتياني، عزت الله وطنخواه، محراب شاهرخي، اصغر اديبي، فريدون معيني، هنريك سركيسيان، حسين هميشه جوان، فريدون ممبيني، حسين كلاني، همايون بهزادي، ناظم گنجاپور، حبيب عليزاده، بهمن نوروزي، محمود بيداريان.
مربي: پرويز دهداري
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
پرسپولیس پیشگام فوتبال حرفه ای در تاریخ فوتبال ایران
قسمت نخست:


310626_439490052770385_1348767009_n.jpg


علی عبده مدیر عامل باشگاه پرسپولیس که پرسپولیس را پرافتخارترین تیم دهه 1350 کرد؛ پروژه حرفه ای سازی پرسپولیس را با آزمایش 10 هزار بازیکن انتخابی در ارودی این تیم آغاز کرد تا فوتبال را به گفته او از نو در پرسپولیس آغاز کنیم. تعدادی از آنها انتخاب شدند و در تیم های جداگانه و پایه که هزینه تعلیم و کرایه زمین ها پرداخت می شد؛ تحت آموزش قرار گرفتند. تاریخ حرفه ای شدن کار در فوتبال ایران، با این جرقه و طرح باشگاه پرسپولیس در سال 1351 آغاز شد، تا آن زمان فوتبال در ایران اوج مرزهای آماتوری را می گذراند. تنها تیم تاج و چند تیم دیگر حقوقی به بازیکنانشان پرداخت می کردند و در ازای آن از بازیکنانشان به عنوان تعهد بازی در آن تیم سفته می گرفتند؛ علی عبده پیشگام حرفه ای شدن در فوتبال ایران همچنین اعلام کرد: «پرسپولیس از این به بعد در مسابقات باشگاههای تهران که مخصوص تیم های آماتوری است شرکت نخواهد کرد و تیم آماتور پرسپولیس در مسابقات باشگاهی تهران حضور خواهد داشت.» بر این اساس پرسپولیس برخی از بازیکنان را به عنوان بازیکنان حرفه ای معرفی کرد و سایرین را به عنوان آماتور در نظر گرفت که در تیم اصلی نیز مداوم در لیگ قبل بازی کرده بودند.
از ابتدای آبان ماه فدراسیون فوتبال به منظور آغاز مسابقات قهرمانی باشگاههای ایران، لیگ ایران موسوم به «تخت جمشید» یک دوره مسابقات بین تیم های دسته اول تهران ترتیب داد تا از جمع این 16 تیم، 6 تیم جواز حضور در مسابقات جام تخت جمشید را پیدا کنند، جالب است پرسپولیس در این مسابقات تیم آماتور خود را شرکت داد و در پایان با این تیم آماتور خود نهم شد. جدی نگرفتن بازیها و ترجیح دادن بازی دوستانه با کریستال پالاس انگلستان باعث از دست رفتن 2 بازی نخست پرسپولیس شد و فدراسیون هر دو بازی را 3-0 به سود گارد و شهربانی اعلام کرد. آماتورهای پرسپولیس در این دوره از مسابقات باشگاهی تهران که به نوعی بازیهای انتخابی تهران برای اولین لیگ تخت جمشید بود که در سال 1352 آغاز شد؛ در بازی با تاج (استقـلال) 2-0 باخت و تاج در آن مسابقات به مقام قهرمانی دست یافت. عقاب دوم و پاس سوم شد.
تیم حرفه ای پرسپولیس فارغ از بازیهای تهران برای آمادگی هر چه بیشتر به بازیهای دوستانه خارجی گرایش داشت:
پرسپولیس ایران 1 اسلوابودا یوگسلاوی 1 در تهران و با گل همایون بهزادی- پرسپولیس ایران 1 بولدکلوین دانمارک 1 در تهران و با گل همایون بهزادی – پرسپولیس ایران 1 گورانی برزیل 1 در تهران با گل علی پروین – پرسپولیس به کویت رفت و سه بازی را در کویت با العربی – السالمیه و القادسیه تیم های برتر کویتی انجام داد و به ترتیب 1-1 ، 1-1 و 2-1 با یک برد و دو مساوی به تهران بازگشت. پرسپولیس ایران 2 اسپارتاپراگ 2 در تهران با گلهای همایون بهزادی و صفر ایرانپاک – پرسپولیس 3 تیم ملی قطر 2 در دوحه قطر با گلهای صفر ایرانپاک و رضا وطن خواه. پرسپولیس ایران 2 تاج بحرین صفر در منامه با گلهای بهزادی و ایرانپاک.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
پرسپولیس پیشگام فوتبال حرفه ای در تاریخ فوتبال ایران
قسمت دوم:


255504_440363229349734_81358898_n.jpg

در فاصله میان بازی پرسپولیس و ایالت سائوپولوی برزیل یک اتفاق بسیار مهم رخ داد. طرح حرفه ای شدن مردمی ترین و پرهوادارترین تیم ایران با شکست روبرو شد. و پرسپولیس به ناچار با اعلام انحلال تیم حرفه ای خود، دوباره فعالیت خود را در سطح آماتور ادامه داد. علت اصلی شکست حرفه ای شدن پرسپولیس، تعجیل در پیشگامی و استنباط نادرست از شرایط روز فوتبال ایران بود و دست هایی که همیشه توانایی داشتند تا قوانین محدود فوتبال ایران را دور بزنند. علی عبده در زمان اعلام خبر حرفه ای شدن پرسپولیس گفته بود:
ما هرگز تنها نخواهیم ماند و بعید است که باشگاههای دیگر دست روی دست بگذارند و در راهی که به روشنی آینده فوتبال ایران را مستحکم و نیرومند می سازد؛ قدم نگذارند، اما بر خلاف امیدواری عبده، دیگر باشگاهها در این راه پرسپولیس را یاری نکردند.
ساواک در گزارش خود در تاریخ 19/7/1351 می گوید: سپهبد بازنشسته پرویز خسروانی با کامبیز آتابای رئیس فدراسیون فوتبال تماس حاصل کرده و اظهار داشته است: ملاحظه می کنید این علی عبده مدیر باشگاه پرسپولیس چه جنجالی بپا کرده است؟
گرچه نامبرده با اجازه در پیشگاه شاهنشاه مبادرت به حرفه ای کردن باشگاه پرسپولیس کرده ولی او بایستی این موضوع را قبلاً با تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال ایران در میان می گذاشت تا چنانچه شما صلاح می دانستید این کار عملی می شد:
خسروانی می گفت: عبده و دوستانش که خودت می دانی باندی تشکیل داده اند و خود شاهدی که من در مواقعی که سرپرست تربیت بدنی بودم از دست اینها چه زجری کشیدم! ...
کاملاً روشن است که تیمسار خسروانی، همه کاره تیم تاج در جهت اختلال در اهداف علی عبده با او همگام نمی شود تا تیم پرسپولیس در حرفه ای شدن شکست بخورد.
کیهان ورزشی در شماره 967 خود در باره انحلال تیم حرفه ای پرسپولیس از زبان عبده می نویسد: جبران زمان و شرایط کنونی، فوتبال حرفه ای را نمی پذیرد. ما نمی خواهیم از فوتبال ثروتمند شویم زیرا معتقدیم که فوتبال باید خودش، خودش را اداره کند، او می افزاید: پرسپولیس در راه فوتبال حرفه ای پیشقدم شد که خواست شاهنشاه آریا مهر بود. اما متاسفانه ما را در این را تنها گذاشتند و حتی فدراسیون فوتبال هم با ما همکاری نکرد و در شرایط کنونی حتی زمین در اختیار ما قرار نمی دهد.
در ادامه هوشنگ دیده بان دبیر وقت فدراسیون فوتبال در پاسخ به عبده می گوید: تا ده روز پیش هر زمینی را که تیم حرفه ای پرسپولیس خواسته است در اختیارش گذاشته ایم. آخرین بار حتی در روز تعطیل جمعه امجدیه را در اختیار این تیم قرار دادیم تا با تیم گورانی برزیل روبرو شود و زمانی که ورزشگاه یکصدهزار نفری در دست مرمت بود، به خاطر همکاری بیشتر با تیم حرفه ای پرسپولیس از تیمسار حجت خواهش کردیم تا اجازه بدهند پرسپولیس با مونشن گلادباخ در این ورزشگاه دیدار کند. دیده بان اضافه می کند: تشکیل تیم حرفه ای نیازمند سرمایه گذاری است و این کار در شرایط کنونی برای صاحبان تیم های حرفه ای که قصد بهـره برداری دارند صرف نمی کند. با یک حساب ساده می بینیم که باشگاه پرسپولیس از این کار، کلی ضرر کرده و می کند و اگر این باشگاه تصمیم به انحلال تیم حرفه ای خود می گیرد به خاطر همین مسأله است و بس. در حال حاضر هزینه تیم حرفه ای پرسپولیس در حدود هشتصد هزار تومان است و با توجه به سرمایه گذاری که برای ورزشگاه (آپادانا) پرسپولیس به مبلغ 16 میلیون تومان شده است، بهره بانکی این مبلغ در سال برابر با یک میلیون تومان می باشد که با آن 800 هزار تومان حدود 2 میلیون تومان در سال خرج تیم حرفه ای پرسپولیس می شود و این مبلغ را باشگاه مذکور نمی تواند از فروش بلیط و مخارجی که برای تیم های میهمان می کند؛ تأمین می نماید.... این دلیل واقعی انحلال تیم حرفه ای پرسپولیس است.
پس از تساوی 1-1 با چلسی انگلستان که در گذشته بسان چلسی کنونی از قدرت کمتری برخوردار بود؛ پرسولیس در خرداد سال 1352 در تورنمنت دوستانه «جام اتحاد تهران» با شرکت تیم های تاج، عقاب و پاس حضور یافت و 3-2 پاس را برد و با عقاب 0-0 مساوی کرد و در نهایت 1-0 به تاج باخت. در بازی با تاج؛ پرسپولیس با تمام قوا و همان تیم حرفه ای سال 51 بازی بسیار عالی را به نمایش گذاشت اما درخشش حجازی کم با چاشنی شانس همراه شد تا این بازی با یک گل به سود تاج خاتمه یابد و این تیم قهرمان جام دوستانه اتحاد شود که در جدول آماری رقابت دو تیم مسابقات دوستانه و غیر رسمی محاسبه نمی شود. در این بازی همایون بهزادی در دقیقه 85 از زمین اخراج شد.
پرسپولیس سرانجام با چلسی انگلستان 1-1 مساوی کرد و در خرداد سال 1352 در تورنمنت دوستانه «جام اتحاد تهران» شرکت کرد. و به دوران حرفه ای خود به اجبار و به دلیل سنگ اندازی ها و عدم همراهی سایر باشگاهها پایان داد.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
این تصویر مربوط به جام باشگاههای تهران هفته نهم: ورزشگاه آزادی 3 آذر 1368

47165_447113125341411_2025743883_n.jpg

پرسپولیس 2 نیروی زمینی 1 گلها: محسن عاشوری و رضا عابدیان - عباس سرخاب برای نیروی زمینی ........ایستاده از راست: بهروز سلطانی - مرتضی فنونی زاده - فریبرز مردای - رضا عابدیان - منوچهر شفقتیان - محسن عاشوری.......نشسته از راست: سعید نعیم آبادی – رحیم یوسفی – مجتبی محرمی – حسین عبدی – ضیاء عربشاهی
از 9 بازی 7 برد 1 مساوی و یک باخت و در بازی بعد پرسپولیس 2-0 شاهین را هم برد و در هفته 11 استقلال را 1-0 با گل دقیقه 17 رضاعابدیان شکست داد تا از 11 بازی 9 برد و 1 مساوی و یک باخت کسب کند. سپس گسترش و بنیاد شهید را نیز برد و از 13بازی 11 برد و 1 مساوی و 1 باخت کسب کرد.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
373987_448410501878340_732884326_n.jpg


12 اسفند 1349 - تهران ورزشگته امجدیه. بنفبکا پرتقال 4 بر 0 پرسپولیس را برد. در حالی که اوزه بیو ستاره نامدار بنفیکا در میدان حاضر بود. پرسپولیس به احترام بنفیکای سرخپوش سفید پوشید. پرسپولیس اولین تیم حرفه ای تاریخ ایران و آسیا... سال 1351 - 1972. ستارگان پرسپولیس در کنار اوزه بیو در بازی با بنفیکا...
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
545375_448411468544910_1432699096_n.jpg


12 اسفند 1349 - تهران ورزشگاه امجدیه. بنفبکا پرتقال 4 بر 0 پرسپولیس را برد. در حالی که اوزه بیو ستاره نامدار بنفیکا در میدان حاضر بود. پرسپولیس به احترام بنفیکای سرخپوش سفید پوشید. پرسپولیس اولین تیم حرفه ای تاریخ ایران و آسیا... سال 1351 - 1972. ستارگان پرسپولیس در کنار اوزه بیو در بازی با بنفیکا... بازیکنان قدیمی پرسپولیس کنار پلنگ موزامبیک .............نماد زرتشت آرم پیراهن پرسپولیس در دهه 1350 که در آن پرسپولیس بسان دهه های 1360 و 1370 پرافتخارترین تیم ایران لقب گرفت.
محراب شاهرخی،حسین کلانی و همایون بهزادی در کنار اسطوره ی پرتقال اوزه بیو ....
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
در سال 1364 فدراسیون به بهانه اینکه شکافی در سکوی طبقه بالای ورزشگاه آزادی به وجود آمده بود و ورزشگاه شرایط برگزاری دربی را نداشت جام باشگاههای تهران مهمترین مسابقات باشگاهی کشور در عدم برگزاری لیگ را در دو گروه 10 تیمی برگزار کرد و استقلال را در گروه 1 و پرسپولیس را در گروه 2 قرار داد تا با هم روبرو نشوند. اما استقلال در گروه اول با شکست 3-1 از شاهین و ... دوم شد و پرسپولیس در گروه دوم بین 10 تیم با اقتدار؛ اول شد و باید ضربدری در نیمه نهایی با استقلال روبرو می شد. فدراسیون باز هم بر علیه پرسپولیس توطئه ای تدارک دید و با پرونده سازی رضا عابدیان را سرباز اعلام و پرسپولیس را در سه بازی 3-0 بازنده کرد و پرسپولیس صدرنشین به رده ششم فرستاده شد تا استقلال در فینال در ضربات پنالتی شاهین را ببرد و قهرمان شود. اما پرسپولیس یکسال بعد انتقام گرفت و استقلال را با تمام قوا و کاپیتانی حجازی در نیمه نهایی 3-0 برد و شاهین را 1-0 در فینال برد و قهرمان شد و مقتدرانه زهر چشمش را از فدراسیون بی کفایت گرفت.

557137_434363959949661_1166449558_n (1).jpg

27 مرداد 1364 – هفته ششم جام باشگاههای تهران. پرسپولیس 2 پاس 1. گلها ناصر محمد خانی و غلامرضا فتح آبادی. پرسپولیس اوایل دهه 1360 که فدراسیون با آراء خانمان براندازش بر علیه این تیم 4 قهرمانی را در سالهای 60 – 62 -63 - و 64 از این تیم گرفت؛ در غیر این صورت پرسپولیس در دهه 1360 کمترین حقش 10 قهرمانی در بالاترین سطح لیگ باشگاهی در سطح ایران بود (لیگ باشگاههای تهران بالاترین مسابقات باشگاهی کشور در عدم برگزاری لیگ ایران). از راست: بهروز سلطانی – حسین کاشی نژاد – محمد پنجعلی- محمد مایلی کهن – فریبرز مردای – کاظم سیدعلیخانی – ضیاء عربشاهی .....نشسته از راست: علی پروین – حمید درخشان – ناصر محمدخانی و غلامرضا فتح آبادی.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
شرح تصویر : تصویر مربوط به دیدار پرسپولیس و السالمیه کویت در دیدار رفت دور اول جام حذفی باشگاههای آسیا 1993 است که پرسپولیس 1-0 در تهران باخت اما در کویت قهرمان کویت را با گلهای داداش زاده و شاه محمدی 2-1 برد و صعود کرد.

394997_456687121050678_1697607255_n.jpg

ایستاده از راست: پنجعلی – موسوی نیا – روزبهانی – خوراکچی – شاهرودی – شاه محمدی نشسته از راست: استیلی – ناصر محمدخانی – درخشان –منافی - خاکپور.......یک قهرمانی و یک نایب قهرمانی در جام حذفی باشگاههای آسیا در شرایطی کسب شد که آن جام مسیری بسیار صعب العبور داشت به خصوص در فینال دوم پرسپولیس. 1990 و 1991 که همزمان استقلال مثل پرسپولیس قهرمان و نایب قهرمان در جام دیگر آسیایی جام باشگاههای آسیا شد. 1990 و 1991 استقلال در نیمه نهایی پلیتاجایا اندونزی را برد و الریان قطر را؛ اما پرسپولیس در دو نیمه نهایی الاتحاد و الهلال عربستان را برد و فینالیست شد. و در ادامه دو فینال پرسپولیس؛ استقلال با سه بار حضور در جام حذفی باشگاههای آسیا هر سه دوره حذف شد و رنگ فینال را ندید. هم پرسپولیس هم استقلال 3 بار در این جام حاضر بودند. جام باشگاههای آسیا و جام جذفی باشگاههای آسیا دیگر وجود خارجی ندارند و در هم ادغام شده اند تا یک جام و یک نام وجود داشته باشد: لیگ قهرمانان آسیا؛ که از ۲۰۰۲ آغاز شده است و تاکنون هیچ تیمی از ایران قهرمان آن نشده است.
 

ARMF

مدیر بازنشسته ورزش
تاریخ عضویت
15 نوامبر 2009
نوشته‌ها
8,194
لایک‌ها
18,108
محل سکونت
Somewhere close to here
10 شهریور 1356 ششمین دوره لیگ ایران پرسپولیس 0 دارایی 2
پرسپولیس با این ترکیب به میدان رفت: حاج رحیمی پور - قره خانلو – درخشان – دادکان – ذوالفقارنسب – عزیزی – پروین (کاپیتان) - فاطمی مقدم – خردبین – آلن ویتل - قلیچ خانی

578403_357972450922146_111059129_n.jpg

این آحرین بازی پرویز قلیچ خانی در پرسولیس بود.پرسپولیس در لیگ ششم نایب قهرمان شد و تاج چهارم شد... پاس هم قهرمان شد
به دنبال حضور آصفی در شایعه حضور «پرویز قلیچ خانی» هم در پرسپولیس قوت گرفت. پرویز قلیچ خانی که سابقه حضور در تیمهای بسیار چون کیان، شاهین، تاج، پاس، عقاب و دارایی را داشت در این سال به پرسپولیس و مکتب زنده شاهین تیم سابقش پیوست. قلیچ خانی که یک کاپیتان بالفطره بود و حتی سابقه بستن بازوبند کاپیتانی تیم تاج را در سال 47 و سن 23 سالگی داشت در تیم ملی سالها کاپیتان بود، اما در پرسپولیس پشت سر پروین به میدان آمد و در واقع تنها نقطه ای که او کاپیتان نبود، همین تیم پرسپولیس بود. پرویز قلیچ خانی پرسروصداترین انتقال برای باشگاه پرسپولیس در سال 1356 بود. او فقط یک نیمه فصل با پرسپولیس همراه شدو سپس پس از چندی حضور روی نیمکت بعنوان مربی راهی آمریکا شد. علاوه بر پرویز قلیچ خانی، پرسپولیس در این سال واژگن صفریان، از آرارات را به خدمت گرفت تا او را جایگزین بهرام مودّت کند که در پرسپولیس رکوردار گل نخوردن در بیش از 9 بازی بود که هنوز هیچ دروازبانی این رکورد را نتوانسته است بشکند و در آسیا این رکورد دست نیافتنی مانده است. عابدزاده و حجازی تا زدیکی های او آمدند ولی نتوانستند این رکورد را بشکنند. مودّت به سپاهان پیوست.
 
بالا