• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

مهندسی صنایع

Luxor

Registered User
تاریخ عضویت
6 آپریل 2007
نوشته‌ها
682
لایک‌ها
22
سن
40
محل سکونت
real WORLD :}
سلام!رشته جالبی دارید!

میشه اینجا از مباحث مدیریت هم گذاشت؟
 

Luxor

Registered User
تاریخ عضویت
6 آپریل 2007
نوشته‌ها
682
لایک‌ها
22
سن
40
محل سکونت
real WORLD :}
EFQM چيست؟

آيا تا كنون به اين فكر كرده ايد كه " عملكرد سازمانتان چگونه است؟ " . به راستی چگونه می توان فهمید سازمانی در مسیر پیشرفت و رشد متوازن است یا خیر ؟ EFQM مدل تعالی سازمانی است که سازمانها را ارزیابی و عملکرد آنها رااندازه گیری مي کند. این مدل به سازمانها کمک می کند تا با مقایسه وضعیت موجود و مطلوب خود تفاوتها را شناسایی کنند ، سپس با بررسی علل وقوع این تفاوتها راه حلهای بهبود وضع موجود را پیدا و آنها را اجرا نمایند. EFQM ابتدای کلمات Foundation Quality Management European به معنی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت است. ساز مان EFQM در سال 1988 توسط 14 شرکت بزرگ اروپایی تشکیل شد و در حال حاضر 600 سازمان بزرگ چند ملیتی و ملی عضو آن هستند. برای بررسی بیشتر ابتدا با بعضی اصطلاحات آشنا می شویم .

سازمان سرآمد:

سازمانی سرآمد است که بتواند رضایت کلیه ذ ینفعان سازمان را برآورده نماید. ذینفعان سازمان عبارتند از کارکنان ، مشتریان ، جامعه ، سهامداران ، شرکای تجاری و کلیه افرادو سازمانهایی که از سود سازمان منتفع و از ضرر آن متضرر می گردند.

اصول سرآمدی:

اکثر مدلهای تعالی سازمانی به رشد متوازن سازمانها براساس دو معیا ر اصلی زیر توجه می کنند: • نتایج حاصل از عملکرد سازمان • رشد متوازن و مناسب اجزاء و عوامل تشکیل دهنده سازمان همین طور که می بینید ، آنچه که برای EFQM مهم است هم نتیجه و هم رشد عوامل تشکیل دهنده سازمان است. در زیر اصول اولیه تعالی سازمانی را بررسی می کنیم:

1. نتیجه گرایی :از دیدگاه تعالی سازمانی یکی از ملزومات برتری ، کسب نتایج متوازن است که شامل نتایج حاصل برای تمام کارکنان ، مشتریان ، شرکاء ، تامین کنندگان و جامعه می باشد. یعنی بر خلاف مدلهایSO 9000 I که در آنها، تاکید بیشتر بر رضایت مشتری است ، در EFQM رضایتمندی و نتایج مربوط به همه ی ذینفعان مد نظر قرار می گیرد. نکته ی حائز اهمیت دیگر در مورد نتیجه گرایی این است که نتایج باید در اثر خط مشی و استراتژیهای ساز مان به دست آمده باشند نه عوامل تصادفی و خارج از اختیار سازمان . به طور مثال افزایش در آمدی که در اثر افزایش ناگهانی و پیش بینی نشده قیمت محصولات ، نفت و ... اتفاق می افتد نمی تواند نشانه ای از رشد سازمان باشد.

2. مشتری گرایی:

ادامه حیات یک سازمان به تامین نیاز ها و انتظارات مشتریان وابسته است وحفظ آنهادر کسب سهم بازار وپیشی گرفتن از رقبا بسیارمو ثراست.

3. ***** و ثبات هدف:

رهبران سرآمد ارزش ها و ماموریت سازمان را مشخص می کنند وثبات هدف دارند اما در صورت نیاز قادرند مسیر سازمان را تغییر دهند و با تشخیص به موقع لزوم اصلاحات و تغییر سبک ***** از خود انعطاف پذیری نشان می دهند .

4. مدیریت بر پایه فرآیندها و واقعیا ت :

فعالیت های داخلی و ارتباطات سازمان باید شناخته شده و به طور سیستماتیک کنترل شوند. تصمیمات مرتبط با فعالیت های جاری و بهبود ها باید بر اساس اطلاعات مطمئنی اتخاذ شوند که شامل دیدگاه های همه ذینفعان باشد.

5. توسعه مشارکت کارکنان:

سازمان سرآمد از کارکنان سرآمد تشکیل می شود، چنین سازمانهایی توانا ئیهای بالقوه کارکنان خود را در سطوح فردی، گروهی و سازمانی شکوفا می کنند،عدالت را رشد داده و کارکنان خود را در امور مشارکت می دهند. آنها کارکنان خود را مورد توجه قرار داده و مورد تشویق و قدر دانی قرار می دهند که منجر به ایجاد انگیزه و تعهد آنان به استفاده از مهارتها و دانش خود به سود سازمان می شود.

6. بهبود، نوآوری و یادگیری مستمر:

استفاده از دانش ، نو آوری و یاد گیری ثروتی است که میتواند عامل برتری ساز مان باشد و در این میان سازمان هایی سرآمد هستند که به آموزش و توسعه دانش به چشم یک ضرورت بنگرند.

7. توسعه شراکت ها:

براساس دیدگاه تعالی سازمانی باید بین سازمان و شرکاء تجاری آن مثل تامین کنندگان (suppliers) و پیمانکاران (sub-contractors ) ارتباط سودمند و دو جانبه برقرار باشد.

8. مسئولیت های اجتماعی سازمان:

هر ساز مان وقتی در مسیر تعالی قرار می گیرد که به مسئو لیت های خود د ر برابر جامعه ومحیط زیست متعهد بوده و فعالیت هایش را با موازین اخلاقی و توقعات جامعه هماهنگ سازد.
چيست؟

معیار های مدل EFQM :

عوامل دخیل در مدل سرآمدی EFQM را در دو حوزه بررسی می کنند:

• توانمند سازها

• نتایج
حوزه توانمند سازها شامل 5 معیار است که بیان کننده اجزا تشکیل دهنده یک ساز مان و چگونگی تعامل آنها با هم است. حوزه نتا یج نیز شامل 4 معیار است که دستاوردهاي حاصل از عملکرد ساز مان را تشکیل می دهند. این فاکتورها را در جدول زیر می بینید :

توانمندسازها(Enablers) :
نتا یج (Results):

*****(Leadership)
نتا یج کارکنان(People Results):

کارکنان(People)
نتا یج مشتری(Customer Results):

خط مشی و استراتژی

(Policy & strategy)
نتا یج جامعه(Society Results) :

شراکت ها و منابع

(Partnership & Resources)
نتا یج کلیدی عملکرد

(Key Performance Results)

فر آیند ها Processes) (

همانطور که گفتیم مدل EFQM سعی می کند عملکرد سازمان ها را به عدد تبدیل کند . اکنون می خواهیم ببینیم این عدد چگونه محاسبه می شود. این امتیاز از 1000 در نظر گرفته می شود، به عبارت ديگر امتياز سازمانهاي متقاضي از 1000 محاسبه شده و سازمان هاي سرآمد معرفي مي شوند كه در حال حاضر بيشترين امتياز متعلق به شركت " نوكيا" است كه 750 امتياز كسب كرده ، درايران نيز" فولاد مباركه" در سال 83 موفق به كسب 330 امتياز شده است . در محاسبه امتیاز یک سازمان هر کدام از فاکتور های فوق ، تا ثیر مخصوص به خود را دارند .

لازم به ذکر است نحوه بیان تقسیم بندی این امتیازهادر کتب مختلف به دو صورت آمده ، گاهی آنها را به صورت در صد بیان کرده اند و گاهی مستقیما عدد مربوط به هر بخش ذکر شده. در ادامه سهم هر کدام از عوامل به تفکیک مشخص شده:

توانمندسازها :50% نتا یج:50%

***** :10% نتا یج کارکنان:9%

کارکنان:9% نتا یج مشتری:20%

خط مشی و استراتژی:8% نتا یج جامعه :9%

شراکت ها و منابع:9% نتا یج کلیدی عملکرد:15%

فر آیند ها:14%

یعنی از1000 امتیاز ،100 امتیاز مربوط به حوزه ***** است ، 90 امتیاز مربوط به کارکنان ، 90 امتیاز مربوط به نتایج کارکنان و الی آخر.همان طور که می بینید بیشترین سهم امتیاز یا به عبارتی مهمترین عوامل در کسب امتیاز، نتایج مشتری200 امتیاز و کارکنان و نتایج آنان 180 امتیاز است. هر کدام از معیارهای فوق ، خود شامل چندین زیر معیار هستند که در این جا از ذکر عنوان آنها خودداری کرده و تنها به موضوع قابل توجهی در باره حوزه های نتایج کارکنان ، نتایج مشتری ونتایج جامعه می پردازیم.

هر کدام از این حوزه ها شامل دو زیر معیار هستند: نتایج ادراکی(برداشت ها ، معیار ها و نتایج مستقیم ) و نتا یج یا معیار های عملکردی . نتایج عملکردی آمار و ارقامی است که همیشه به عنوان گزارش عملکرد از طرف سازمان ارائه می شود اما نتایج ادراکی متعلق به درک و استنباط جامعه ، مشتریان و کارکنان از کار دستگاه است و حاکی از رضایت یا عدم رضایت دیگران است. به طور مثا ل هر ساله ارقامی به عنوان پیشرفت شاخص های اقتصادی اعلام می شود (نتا یج عملکردی) ولی کل مردم و جامعه پیشرفت را به اندازه آمار اعلام شده احساس نمی کنند(نتا یج ادراکی) . نکته قابل توجه این است که در محاسبه امتیاز این حوزه ها نتایج ادراکی مهمتر از نتایج عملکردی هستند ، یعنی مهمتر از اینکه آمار چه می گویند این است که کارکنان ، مشتریان، مردم، جامعه وشرکای تجاری (پیمانکاران) چند در صد از عملکرد ساز مان راضی هستند.

نتیجه گیری:

ساز مان سر آمد از افراد سر آمد تشکیل شده است و حیات آن وابسته به وجود افراد متعالی خواه است. شاید یکی از بزرگ ترین موانع و مشکلات بر سر راه رشد و تعالی ساز مان ها و نهادهای ایرانی این است که متاسفانه تعداد زیادی از ما حتی در زندگی فردی و شخصی خود نیز تعالی جو نیستیم. به راستی چند در صد از ما روحیه ای مشارکت جو داریم ؟ در چه سطحی از خود شکوفایی و آرمان خواهی هستیم ؟ آیا اصلاً کیفیت کار برایمان مهم است ؟ . غالباً دیده می شود در ادارات و سازمانها از لحاظ کمّی کار زیادی انجام می شود اما این همه کار تاثیر کوچکی در رشد و تعالی سازمانی دارد. آیا در چنین شرایطی می توان مدل هایی مثل EFQM را پیاده کرد و حتی به فرض چنین اتفاقی آیا پیاده سازی ظاهری آن دردی را درمان خواهد کرد؟ به اعتقاد بنده تازمانی که بهبود خواهی ، حرکت رو به رشد ، احساس نیاز به یاد گیری مستمر و فعال بودن به جای منفعل بودن بر اندیشه و ذهنیت تک تک ما مخصوصاً مدیران و رهبران حاکم نشود کاری از پیش نخواهیم برد. به امید روزی که تعالی خواهی جزئی ازاندیشه و تفکرهر ایرانی باشد وسازمان _ها ی خصوصی ودولتی ایرانی همگی سازمان هایی سرآمد باشند.

زهره الوند

اداره بودجه ، برنامه ریزی و آموزش

منابع :

1 - راهنمای گام به گام سرآمدی سازمانی بر اساس مدل هایEFQM/INQA : دكترحيدر اميران 2 - تعالي عملكرد بر اساس مدل EFQM : دكتر منوچهر نجمي و امير كيوان طيبي

معرفي سايت براي كسب اطلاعات بيشتر: www.EFQM.org www.iranaward.org
 

Huashan

Registered User
تاریخ عضویت
13 ژانویه 2006
نوشته‌ها
1,108
لایک‌ها
13
محل سکونت
abadan
سلام!رشته جالبی دارید!

میشه اینجا از مباحث مدیریت هم گذاشت؟

برای مدیریت که یه تاپیک داشتیم ... کجا بود ؟... انجمن مدیریت

پ.ن : تاپیک مهندسی صنایع اینجاست , ولی مهندسی مکانیک اونجاست ...
73.gif
 

Fandogh

کاربر فعال انیمیشن
کاربر فعال
تاریخ عضویت
4 می 2007
نوشته‌ها
1,216
لایک‌ها
42
محل سکونت
قطب جنوب
به به سلام به هم رشته ای های خودم!!!!

چطورید ؟

این تاپیک کجا بید من ندیدمش تا حالا!!!!

ما که داریم تموم می کنیم (کار آموزی و پروژه و خلاص (البته سربازی!!!!))

می خوام برم فوق. امسال که قبول نمی شم. بر و بچ فوقی هم داریم ما رو تو خوندن راهنمایی کنن!؟؟

خلاصه با وجود اینکه اصلا رشته ام رو دوست ندارم ولی چاکر هرچی صنایعه ایم (در این قسمت اسمایلی چاکریم قرار می گیرد;))

اینم به افتخار خودمون :

pear.jpg


فعلا
 

m-sh

Registered User
تاریخ عضویت
30 ژوئن 2003
نوشته‌ها
1,047
لایک‌ها
9
منم صنایع می خونم!

تکنولوژی صنعتی :)

برخلاف Fandogh من خیلی با رشتم حال می کنم ;)
 

live for what?

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
18 آگوست 2006
نوشته‌ها
9,078
لایک‌ها
374
محل سکونت
Wish! In Your Mind!
خب با تشكر از Luxor عزيز

اين تاپيك دوباره جون گرفت!
از هرگونه مقاله اي هم استقبال ميكنيم!
اينجا يكي ، دوتا از بچه ها هستند كه همين امسال دارن براي فوق ميخونن!

ميتونيد با هم بخونيد!
 

Luxor

Registered User
تاریخ عضویت
6 آپریل 2007
نوشته‌ها
682
لایک‌ها
22
سن
40
محل سکونت
real WORLD :}
برای مدیریت که یه تاپیک داشتیم ... کجا بود ؟... انجمن مدیریت

پ.ن : تاپیک مهندسی صنایع اینجاست , ولی مهندسی مکانیک اونجاست ...
73.gif

من نمی دونم توی رشته صنایع چه مباحثی هست!!توی مدیریت هم نمی دونم!

خودم فقط دارم یه دوره فشرده کلی مدیریت الان می رم که میخوام ادامه بدم برای ecommerce!البته این علاقم هست!تا خدا چی بخواد!

من همیشه فکر می کردم صنایع یه جورائی مثل مدیریت صنعتی هست!!اگر فکر می کنید من باید اونجا پست بزنم!!چشم!!

خداحافظ دوستان صنایع!!
cry2.gif
 

O_o O_O o_O

Registered User
تاریخ عضویت
29 آپریل 2007
نوشته‌ها
1,197
لایک‌ها
555
محل سکونت
طهران
منم صنایع - تکنو میخونم
این ترمم انشالاه فارغ التحصیل میشم.
منم مثل یاشار عزیز و یکی دیگه از دوستان قزوین درس می خونم.
پس اینجا جمعه بچه های قزوین و خواجه نصیره.
در ضمن اینم یه هدیه از طرف من به بچه های گل صنایع
کتاب تحقیق در عملیات لیبرمن و هیلییر
http://rapidshare.com/files/4220178/0072321695.rar
 

mooZmar

مدیر بازنشسته
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
9 نوامبر 2004
نوشته‌ها
7,633
لایک‌ها
156
بعد مدتها اومدم تو این تاپیک....

یه توصیه به دوستان تازه وارد به این رشته...واسه تحقیق در عملیات، فقط بازارا بخونین...درسته یکم متنش سنگین و مشکله، ولی بعدا که خواستین فوق امتحان بدین، میبینین که چقدر از بقیه جلو هستین...
 

linhu

Registered User
تاریخ عضویت
27 نوامبر 2006
نوشته‌ها
227
لایک‌ها
0
محل سکونت
Tehran
به به ..منم تازه اینجا رو دیدم..من هم دانشجوی مهندسی صنایع هستم.....افتخاریه که بتونم در خدمت اساتید باشم و از محضرشون استفاده کنم..
 

rax

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
15 دسامبر 2004
نوشته‌ها
10,526
لایک‌ها
2,351
محل سکونت
تهران
من دیگه بی خیال صنایع شدم( گرایشم هم مشگل فنی داشت البته) .. فعلا که رسما برق مخابراتی محسوب میشم.. ولی کلا رشته شلم شوربایی هستش صنایع.. از شیر مرغ تا جون ادمیزاد که میگن توش مصداق داره.. گرتیش من که اند خنده بود..

صبح اصول تغذیه.. بعد الظهر جوش.. فرداش بهداشت اب و فاضلاب.. شبش ساخت و تولید..فرداش شیمی ( عوامل) شبش برق صنعتی..صبح قانون کار .. بعد الظهر ازمایشگاه عوامل زیان اور ..

ولی در کل اینجا درس مرتبط با گرایش سایر دوستان که توش ماهم بتونیم اظهار نظر کنیم ارگونومی هستش و همینطور چند تا درس خاص..

من از همین جنبه مدیریتی بودن صنایع متنفر بودم همیشه.. درس باید هیجان انگیز باشه..
 

mooZmar

مدیر بازنشسته
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
9 نوامبر 2004
نوشته‌ها
7,633
لایک‌ها
156
من دیگه بی خیال صنایع شدم( گرایشم هم مشگل فنی داشت البته) .. فعلا که رسما برق مخابراتی محسوب میشم.. ولی کلا رشته شلم شوربایی هستش صنایع.. از شیر مرغ تا جون ادمیزاد که میگن توش مصداق داره.. گرتیش من که اند خنده بود..

صبح اصول تغذیه.. بعد الظهر جوش.. فرداش بهداشت اب و فاضلاب.. شبش ساخت و تولید..فرداش شیمی ( عوامل) شبش برق صنعتی..صبح قانون کار .. بعد الظهر ازمایشگاه عوامل زیان اور ..

ولی در کل اینجا درس مرتبط با گرایش سایر دوستان که توش ماهم بتونیم اظهار نظر کنیم ارگونومی هستش و همینطور چند تا درس خاص..

من از همین جنبه مدیریتی بودن صنایع متنفر بودم همیشه.. درس باید هیجان انگیز باشه..
استاد جان....عجب گرایش جالبی داشتی :دی

ارگونومی رو که هنوز پاس نکردم...ولی تا دلت بخواد روش تولید گرفتم و رد شدم و گرفتم و رد شدم .....و بالاخره پاس شدم...
 

mooZmar

مدیر بازنشسته
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
9 نوامبر 2004
نوشته‌ها
7,633
لایک‌ها
156
به به ..منم تازه اینجا رو دیدم..من هم دانشجوی مهندسی صنایع هستم.....افتخاریه که بتونم در خدمت اساتید باشم و از محضرشون استفاده کنم..
ترم چندمی؟؟؟
 

mooZmar

مدیر بازنشسته
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
9 نوامبر 2004
نوشته‌ها
7,633
لایک‌ها
156
من از همین جنبه مدیریتی بودن صنایع متنفر بودم همیشه.. درس باید هیجان انگیز باشه..

میشه اینجوری گفت که صنایع میاد مدیریت رو با فن مخلوط میکنه و به قولی از جنبه مدیریتی به قضیه مهندسی نگاه میکنه....
در مورد هیجان هم باهات موافقم...کارگاهها میتونست قدری این هیجان رو پوشش بده..11
 

live for what?

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
18 آگوست 2006
نوشته‌ها
9,078
لایک‌ها
374
محل سکونت
Wish! In Your Mind!
میشه اینجوری گفت که صنایع میاد مدیریت رو با فن مخلوط میکنه و به قولی از جنبه مدیریتی به قضیه مهندسی نگاه میکنه....
در مورد هیجان هم باهات موافقم...کارگاهها میتونست قدری این هیجان رو پوشش بده..11

نميدونم اما براي من كه از يك رشته ديگه اومدم تو صنايع
جنبه مديريتيش خيلي جذاب تر بود!

مدیریتی به قضیه مهندسی نگاه میکنه

اين خيلي تعبير قشنگي بود!
اصولآ دليلي كه من علاقه مند شدم به اين رشته همين هست
 

rax

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
15 دسامبر 2004
نوشته‌ها
10,526
لایک‌ها
2,351
محل سکونت
تهران
استاد جان....عجب گرایش جالبی داشتی :دی

ارگونومی رو که هنوز پاس نکردم...ولی تا دلت بخواد روش تولید گرفتم و رد شدم و گرفتم و رد شدم .....و بالاخره پاس شدم...


خوب شما رو تو یه سری درسها باید سخت بگیرن مثه روشهای تولید.. چون بهش احتیاج دارید.. واسه ما هم سخت میگرفتن ( استاد رو فراری دادیم.. سر کلاس 16 جلسه ای 3 بار فقط رفتیم.. فکر کنم مهندس امین بدبخت بود) ولی ما باکمون نبود..:f34r:
 

rax

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
15 دسامبر 2004
نوشته‌ها
10,526
لایک‌ها
2,351
محل سکونت
تهران
میشه اینجوری گفت که صنایع میاد مدیریت رو با فن مخلوط میکنه و به قولی از جنبه مدیریتی به قضیه مهندسی نگاه میکنه....
در مورد هیجان هم باهات موافقم...کارگاهها میتونست قدری این هیجان رو پوشش بده..11


خوب ما بیشتر هیجان داشتیم.. کلا بچه های مکانیک هم جدیدا از کسل بودن کلاسا مینالن.. فکر کنم دوره بیل دست گرفتن دانشجو تموم شده..:lol:
 

rax

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
15 دسامبر 2004
نوشته‌ها
10,526
لایک‌ها
2,351
محل سکونت
تهران
خوبمن تازه ترم سوم هستم موزمار جان....

خوب وحید جان کدوم دانشگاه؟؟؟تهران؟؟


من دانشکده مخابرات تهران.. ولی فعلا مشخص نیست حتما برم.. یکم مشگل باهاشون دارم..

این مهندس امین فکر کنم تهران جنوب هم درس میده.. تیکشم اینکه من بچه بازار اهن فروشا ( 4 را سیروس) همونجا که تابلو کلانتری پایین میارن هستم..:lol:
 

mooZmar

مدیر بازنشسته
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
9 نوامبر 2004
نوشته‌ها
7,633
لایک‌ها
156
خوب شما رو تو یه سری درسها باید سخت بگیرن مثه روشهای تولید.. چون بهش احتیاج دارید.. واسه ما هم سخت میگرفتن ( استاد رو فراری دادیم.. سر کلاس 16 جلسه ای 3 بار فقط رفتیم.. فکر کنم مهندس امین بدبخت بود) ولی ما باکمون نبود.

نه بابا...دانشگاه مارو که دیدی...کلا خیلی سخت نمیگرین...من خیلی آسون گرفته بودم :دی

خوب ما بیشتر هیجان داشتیم.. کلا بچه های مکانیک هم جدیدا از کسل بودن کلاسا مینالن.. فکر کنم دوره بیل دست گرفتن دانشجو تموم شده..

ورودی جدید دانشگاه ما برای هیجان انگیز تر کردن کلاسها از آتیش زدن موی جلویی و کلا روشن کردن آتیش، استفاده میکنن
 
بالا