سهام عدالت 35 شرکته. واسه چی کل بازار قرمزه!
احساس میکنم این قضیه زیر سر بانکا باشه. پولو بیرون بکشیم ببریم بانک
دقیقا همون توضیحاتی که دادم و احتمالا تا تابستون یا مهر سال بعد یکم منفی بخوره و شاخص تا حدودای 1.5 بیاد و اون محدوده ها بازی بکنه
علت اینکه بازی میکنه هم اینه که یسری سهم های بزرگ حبابی ، در حال افت هستن و روی شاخص تاثیر منفی میزارن ولی در همون بازه زمانی یسری سهم ها آروم رشد میکنن ( رشد معقول نه اینکه رشد شارپی داشته باشن ) و شاخص رو یکم بالا میکشن ولی چون زور شرکت های بزرگ بیشتره شاخص یا درجا میزنه یا منفی میشه
این داستان ها حداکثر 1 سال ادامه داره هر رشد دیگه ای که اتفاق بیوفته وضعیت بازار رو خطرناک تر میکنه و سرمایه های بیشتری رو خارج میکنه ! بدترین سناریو ممکن
بهترین هم اینه که تا یکی دو ماه دیگه ادامه داره
شما فرض کن منفی که بشه بخری و دوباره مثبت بشه خوشحال بشی دوباره منفی بشه و توی ضرر بری ! یبار تحمل میکنی ... دوبار تحمل میکنی ولی وقتی که 4 یا 5 ماه این اتفاق بیوفته بیخیال میشی و سرمایت رو بیرون میکشی
حالا فرض کن شما 30 درصد تو ضرر بری ، 40 ، 50 ! دیگه نمیفروشی چون آب از سرت گذشته و پول خارج نمیشه

نگرانی خاصی هم نداره و فقط باید سهم خوب انتخاب بکنید الان تقریبا 35 درصد سبدم صندوق درآمد ثابته از دو ماه قبل گفتم یکم داشته باشید ریسک بازار بالاست داشتنشون منطقیه
مدیریت سبد خیلی مهمه
از طرف دیگه سهم های خوب که تا الان افت زیادی داشتن هم وضعیت بهتری دارن . یه سری سهم ها دوتا منفی 5 میخورن یدون مثبت 5 . یه سری سهم ها یدونه منفی5 میخورن یدون منفی 2 یدونه مثبت 5 !
اینکه سهم مدل دوم رو داشته باشید بهتره
و بازم مجدد میگم روی سهم های کم ریسک میانگین کم بکنید ( الان نه بازم صبر بکنید تو فرصت مناسب و پایین ترین قیمت ها ) و سهم های پر ریسک رو با رد کردن حد ضرر بفروشید
بازار الان رو ( البته تا 2 الی 3 ماه دیگه ) به چشم این ببینید یه مقدار جنس تو انبار دارید و الان بعضی از کاسب ها به مشکل خوردن و جنس رو دارن زیر قیمت رد میکنن ! شما هم داری ولی بازم اگه پول داشته باشی با آرامش خریدت رو بیشتر میکنی
قیمت های الان توی یکسری سهم ها اصلا معنی نداره و خیلی بالاست
برای یکسری سهم ها 20 الی 30 درصد دیگه تا ارزش واقعیشون فاصله داره ( همونجا ها میشه یکم خرید )
یسری سهم ها هم روی ارزش واقعیشون معامله میشن ( همین الانش ! )
از یه جایی به بعد هم چون روند کلی نزولیه میشه زیر ارزش واقعی خرید کرد ! ( اصل خرید اینجا باشه )
بازار نزولی بورس مثل سقوط بازار املاک آمریکا در گذشته هستش ! خونه ها رو با قیمت پایین مزایده میزاشتن ، بدون استرس عمل بکنید و چند وقت دیگه تا جایی که میتونید خوباش رو بخرید که بعدا پشیمون نمیشید
در مورد بیرون کشیدن پول توسط بانک ها هم باید بگم که
:
اوووولللل از این موضوع نترسید چون همچین اتفاقایی هیچ وقت نمیوفته
کسایی که سرمایه سنگین دارن بیرون نمیکشن چه حقوقی چه حقیقی ! شاید بخشی رو خارج بکنن ولی بخش عمده رو نگهداری میکنن و به سمت سهم های خوب پیش میرن یا بخشی رو به اوراق مشارکت تبدیل میکنن
بیشتر سرمایه های خورد هستش که از بازار خارج میشه یا به بازار وارد میشه و فکر میکنن وقتی سهم ها در حال کاهش هستن باید بفروشن و کلا برن ...
توی یک کلام خلاصه که همه چیز رو میرسونه :
سهامداران عجول روی سهم های خوب و یا با حباب کم دارن آتیش به مالشون میزنن و تو مسیر تخفیف دادن از هم سبقت میگیرن اونم به خاطر ترس و رفتار احساسی و متاسفانه یا خوشبختانه میشه سهم هایی رو که قبلا گرونتر خریدیم یا اضافه کردیم ، الان خیییلی پاییین تر بخریم
هزار بار به این استادنماها گفتم کتاب های بنیادی وارن بافت وغیرو تو بورس ایران جواب نمیده
چون اقتصاد مال خر است
بورس مال خر است
اقتصاد حجره ای
بورس حجره ای
وزیر نفت حجره ای
رییس جمهور حجره ای
آخوند درباری حجره ای
مرسی که گفتید !

ولی جدا همه اونا جواب میده ! تا الان برای من جواب داده و از الان به بعدش هم میده
من چقدر گفتم سهم ها حباب دارن و از ارزش ذاتیشون فاصله دارن ؟!
از رو هوا که نمیگفتم
اتفاقا شما هرچی اطلاعات و تخصصت بیشتر باشه با دقت بیشتری میتونی حباب رو تشخیص بدی
ولی چون بر خلاف میلمون دارن به سمت ارزش ذاتیشون حرکت میکنن و ارزش ذاتی هم خیلی پایینتر از این حرفاست و سرمایه مردم کاهش پیدا میکنه ، سرمایه گذار ها ناراحت میشه
ولی بازار داره به سمت ارزش واقعی شرکت ها حرکت میکنه یکمم در جا میزنه بازی بازی میکنه و ارزش شرکت ها هم تا مدتی دیگه بالا تر میاد و مثلا تا تابستون یا مهر سال بعد ثبات و آرامش به بازار حکم فرما میشه . ( بدترین سناریو )