اینی که میگم واقعیه بدون ذره ای اغراق
رفیقم میگه چند روز پیش کنار خیابون یکیو سوار میکنه، یارو چوپون بوده میخاسته بره دفتر خدمات ارتباطی برای تغییر کارگزاری
بعد داشته تعریف میکرده یه مقدار از گوسفنداشو فروخته اومده تو بورس چون تعریفشو از هم محلیاش زیاد شنیده بود
بعد واسه رفیقم در مورد عرضه های اولیه و تحلیل و تکنیکال و اینا می گفته و یه سری اطلاعات دیگه
پشماش ریخته بود از این اطلاعات
میخام بگم که این دولت کارشو خوب بلده و تونسته از اون دکتر، مهندس، خلبان، خونه دار تا چوپون، بیکار، مواد فروش رو بکشونه سمت بورس
من خودم یه بازنشسته میشناسم که واقعا توانایی کار کردن با گوشی لمسی رو نداره اما پولشو داده نوه کوچیکش براش معامله میکنه اونم نوه ای که هنوز مدرسه میره
واسه یه بازنشسته، کار فوق العاده اشتباهیه که بخاد سرمایه ای که یه عمر براش زحمت کشیده رو وارد یه بازی با ریسک حتی ۱۰درصد کنه چه برسه به بورس، چون دیگه سنشون کفاف ریسکو نمیده
تو همه ی کشور ها،دولت ها نگاه ویژه ای به بازار بورس دارن و با انواع و اقسام طرح ها مردم رو تشویق به سرمایه گذاری تو این بازار میکنن.
تو ایران این اتفاق خیلی دیر افتاد.لاقل باید 20 سال پیش دولت مردم رو تشویق به بورس میکرد که سرمایه ها سرازیر به این بازار بشه و نره تو دلالی.
هر دولتی هم اومد اولش به بورس اهمیت چندانی نمیداد ولی بعدش اهمیتش رو درک کرد و ازش حمایت کرد،مثلا احمدی نژاد اوایل دولتش گفت من این قمار خونه رو جمع میکنم،ولی بعد دید عجب حرف اشتباهی زده !بعد از اون نه تنها از بورس حمایت کرد که سهام های دولت تو بورس رو در قالب سهام عدالت بین مردم تقسیم کرد.
ولی دولت روحانی اولین دولتی بود که علنا مردم رو سمت بازار هدایت کرد/
این خیلی حرکت خوبی بود ولی خیلی عجولانه اتفاق افتاد.
چون ایرانی ها از گذشته بیشتر بانکی و بنگاهی بودن تا سرمایه گذار.با معامله آشنایی ندارن.
بجای اینکه خودشون مستقیم سرمایه گذاری کنن میبردن پولو میدادن به بانک،بانک ها در قالب کاربر حقوقی تو بورس سرمایه گذاری میکردن و سود میبردن یه درصد بالایی از سود برای خودشون بود یه درصدی هم بعنوان سود ثابت میریختن به حساب صاحب اون پول.
خارج از ایران چون بانک ها به این شکل کار نمیکنن و سودی نمیدن و بخاطر قوانین سفت و سخت دلالی کردن آسون نیست،بازار های بورس و فارکس خیلی پر رونق تره.
اگر اون کارگر و چوپان و بازنشسته پولشو تو صندوق ها سرمایه گذاری کنه یا بسپاره به شرکت های سبدگردانی،خیلی بیشتر از بانک و ... میتونه سود ببره اونم خیلی کم ریسک.
مشکل از اینجا شروع شد ک همه اومدن مستقیم سرمایه گذاری و خرید و فروش کنن،ظرف شش ماه چند میلیون کد بورس صادر شد،چون بازار خوب و روال بود،هر سهمی که معروف بود و اسم در کرده بود رو میخریدن و خوب هم سود هم میکردن.وقتی اومدن جلوتر رسیدن به اصلاح و ریزش بازار ،دیدن نه همیشه ام شعبون نیس گاهی ام رمضونه،الان همه دارن خارج میشن.
ولی اینطوری هم نمیمونه،وقتی بازار جمع بشه و شاخص برگرده،همه کسایی که رفتن برمیگردن چون مزه ی سود هایی که کردن هنوز زیر زبونشونه و انسان ذاتا طمع کاره.
منتها این سری یا میرن یاد میگیرن و با سواد و تجربه ای که از ضرر دارن برمیگردن یا میرن سراغ صندوق ها و سبد گردان ها.
این تاوانی بود که باید پرداخت میشد تا این موضوع جا بیوفته