سلام. قبلش توضیح بدم منظورم خریدن (یا نخریدن) سکه از بورس نبود. منظورم این بود که سکه رو - چه از بورس و چه از صرافی - فیزیکی تحویل خواهم گرفت.
1. چون بورس در این چند سال به من ساخته و معتادم کرده، برای همین اگر بخوام گواهی سکهها رو صرفا در پنل آنلاین نگه دارم، با شناختی که از خودم دارم هر روز وسوسه خواهم شد که بفروشمشون و جاش سهام بخرم. همین الان با اینکه شاخص 1.100 هم در سناریو فعلی محتمله ولی قیمتها داره وسوسهام میکنه و ممکنه فردا خرید بزنم. اما اگر سکه فیزیکی باشه دیگه حوصلۀ شال و کلاه کردن و رفت و آمد رو ندارم و البته هدفم از خرید سکه هم صرفا حفظ دارایی هست نه کسب سود که در اون صورت طبیعتا همین 15% رو هم میذاشتم تو بورس. اساسا نقدشوندگی تیغ دو لبه است. مطمئن باشید اگر دلار و طلا هم دکمۀ فروش داشت، در همین اصلاحات اخیر - که تموم هم نشده - نصف ملت خودشون رو بدبخت میکردن و داراییشون رو مانند بورسیها زیر قیمت چوب حراج میزدن.
2. اگر هر اتفاق غیرمنتظرهای رخ بده - از جنگ داخلی و منطقهای گرفته تا حوادثی که امکان پیشبینیشون فراهم نیست - بد نیست آدم مقداری دارایی فیزیکی ارزشمند داشته باشه. معمولا انتخابهای ما هم که محدود به طلا و دلار میشه و خب، البته دلار (آیتمی که در سال 99 به اندازه لینا لولهای هم بازدهی نداشته و این نه یک تحقیر و طعنه که واقعیتی ملموسه) گزینۀ مطلوبی برای من نیست. از حفظ سرمایه (و البته بازدهی، اگرچه هدفم نیست) به واسطۀ خرید سکه در بلند مدت خیالم راحته و چارت مقایسهای این دو در این چند دهه، و حتی همین امسال، هم که گویای همهچیز هست. در 15 سال اخیر، یعنی از سالی که سنگبنای نکبتِ نوُین در این مملکت نفرین شده بنا نهاده شد، سکه 11500% و دلار 2995% بازدهی داشته! طلای آب شده و این داستانها هم نه برام جذابیتی نداره و نه اصلا آشنایی دارم و خلاصه اهلش نیستم.
نرخ مد نظر من برای خرید 12.5م بود که در اون تاپیک هم گفتم و البته تمسخر شدیم ولی به همون محدوده داریم نزدیک میشیم. بعید نیست سکه 1 روزه رو فردا کف کانال 13م هم بفروشن. البته فعلا تصمیم هیجانی نمیگیرم. عجلهای نیست و چه بالایی بده و برگرده به سقف کانال 14م و چه اصلاح ادامه داشته باشه، در مقطع فعلی تصمیمی قطعی ندارم. امروز سکۀ بورسی به قیمت 13.340.000 تومان صف فروش بود و مشتری نداشت. نکتۀ قابل توجه اینه که در چنین مواقعی که سکه اصلاح چند روزه میده، خیلی از طلافروشیها و صرافیها به بهانههای مختلف - از جمله «نداریم!» - نمیفروشن و ملت هم خبر ندارن میتونن به جای منتکشی از اینها، برن و 650 هزار تومان زیر قیمت از تو بورس همین سکه رو بخرن و چند روز بعد از خزانه بانک دریافت کنن. البته در زمینۀ سکه فکر آربیتراژ به سر کسی نزنه که خود صرافها موقع خرید گرگتر از شما هستند و تا پروسۀ چند روزۀ نامۀ کارگزاری به خزانۀ بانک و وقت انبار (تحویل) اوکی بشه، ممکنه قیمتها هر بالا و پایینی داشته باشه و نوسان معکوس از خودتون بگیرید.