درود
من خیلی از شهرای ایران سفر کرده م و کلا هم در غذا و امتحان کردن ناشناخته ها و هم آشپزی خیلی خیلی ریسک پذیر و ماجراجو هستم ولی با احترام به همه دوستانی که در جای جای ایران زمین ساکنن ، تنها جایی که اصلا بشه گفت غذاهای مخصوص داره و درست حسابی و جلوی مهمون گذاشتنی و خجالت نکشیدنیه فقط استان گیلان ، تموم شد و رفت ، برای بقیه جاها اصلا ما کوزین نداریم به اصطلاح ، رشت تنها جاییه که برای پیش غذا ، غذای اصلی و دسر صد تا بلکه هم بیشتر آپشن دارن و همه شون هم خوردنی و متنوع
آذربایجان هم خیلی خوبه ولی باز هم تنوعش از گیلان کم میاره
باز هم بگم ، همه جا غذاهای خودشو داره و خیلی هم خوشمزه هست ؛ مثل قلیه و خورشت بامیه جنوبی ، بریونی اصفهان ، کلم پلو شیرازی و خیلی جاهای دیگه ، ولی تنوع و سبک گیلان رو نداره
امیدوارم که دوستان بتونن توی این تاپیک غذاهای محلی خودشونو مخصوصا اون ناشناخته ها رو بیشتر بشناسونن و ماها با سنتها و غذاهای لذیذ همه کشورمون بیشتر آشنا بشیم ، سپاس از همگی
برای آشنایی با غذاهای محلی هر استان ، شهر ، روستا و ... باید به عمق اونها سفر کنید . تعداد بیشماری غذای ناشناخته در کشور وجود داره که شاید دستور پخت هر کدوم از این غذاها رو 10 نفر بیشتر بلد نباشن ، با توجه به اینکه این غذاها قدمت زیادی دارن .
منوی یک رستوران و یا گشت و گذار در 2 3 کوچه پس کوچه نمیتونه دلایلی قانع کننده مبنی بر اینکه یک استان غذاهای محلی بیشتری نسبت به استان های دیگه داره به دست بیاره که شخصی اینطور قاطعانه بگه فلان استان از لحاظ غذای محلی از بقیه ی استان ها سر تره .
رستوران سنتی/محلی مهتاب در لاهیجان تشریف بردید ؟ من 6 ساله مرتبا به لاهیجان سفر می کنم یکبار هم نشده طی مدتی که اونجا هستم رستوران مهتاب رو از دست بدم ، اما جز پیش غذای محلی گیلان شامل اشپول و ... ، میرزا قاسمی ، کال کباب و کباب ترش یک آپشن دیگه محلی در منوی این رستوران دیده نمیشه در صورتی که یکی از آشنایان منو به منزلش دعوت میکنه و ایشون 4 5 نوع غذای محلی غیر از مواردی که در هر رستورانی در گیلان پیدا میشه سر سفره میاره . خب من میتونم بگم گیلان از نظر غذای محلی حرفی برای گفتن نداره ؟
اگر هم میبینید که در مواردی خبری از غذاهای محلی در منوی رستوران ها یا بر سر سفره ی مردم نیست ، به خاطر بوجود اومدن تغییر در عادات غذاییه نه کمبود غذای محلی .
البته چندین دلیل دیگه هم داره که نه حوصله دارم ذکر کنم و نه مهمه .
و اما مواد لازم و دستور پخت (؟!) سمبوسه پیتزایی :
سوسیس*: 300 گرم
فلفل دلمه: 3 عدد متوسط
فلفل قرمز یا سبز برای طعم و افزایش درجه ی تندی ! سمبوسه ** : تعداد توافقی
کلم سفید : 100 گرم
سیب زمینی : 5 عدد متوسط
دانه فلفل سیاه *** : به اندازه ته استکان ( مثلا 10 دونه )
پنیر پیتزا : مقدارش باز به خودتون بستگی داره
سیاه دانه : 2 تا ته استکان !
نمک ، زردچوبه ، کاری ، اورگانو ( خیلی کم )
نان لواش : ضخیم نباشه زیاد
روغن جهت سرخ کردن .
* = کالباس ؟ آره اونم میشه ، اما بهتره ترکیبی از سوسیس و کالباس باشه . بخاطر طعم خاص سوسیس .
** = گرفتی ما رو ؟! فلفلُ نمیشه حذف کرد ، اما خب اگه زیاد باهاش جور نیستید 1 دونه فلفل رو به 3 4 تکه ی درشت تقسیم کنید . اینطوری تندیش اذیتتون نمی کنه و فقط به سمبوسه طعم میده . آره ، از پودرشم میشه استفاده کرد . موردی نداره
*** = این یکی هم تنده . البته طعمی رو که به سمبوسه میده نمیشه در نظر نگرفت . می تونید از پودرش هم استفاده کنید ، اما توصیه ی اکید می کنم از دانه ی فلفل سیاه تازه استفاده بشه تا تفاوت رو احساس کنید !
****= نداریم
خب من طرز تهیه ی سمبوسه پیتزایی رو خدمتتون عرض می کنم ، سسش رو هم که باز باید تند باشه در آخر میگم که چطور باید آماده کنید .
سیب زمینی ها ( که قبلا با آب شسته شدن و تقریبا گل و ات و آشغالشون گرفته شده ) رو درون یک قابلمه پر از آب میندازید ، قابلمه رو روی شعله گاز بذارید . فقط مواظب باشید سیب زمینی ها خیلی روی گاز نمونن که له نشن .
حالا که سیب زمینی ها دارن آماده میشن شما به بقیه کار برسید . سوسیس ها رو به صورت نگینی و نه خیلی درشت خرد کنید . فلفل دلمه ها رو تا جایی که امکان داره باریک و نه خیلی ریز خرد کنید . کلم رو هم به صورت رشته ای خرد کنید .
فلفل قرمز یا سبز رو میتونید به همون روشی که در بالا گفتم خرد کنید تا سمبوسه زیاد تند نشه . اگه هم با تندی مشکلی ندارید پس فلفل ها رو حسابی ریز کنید . در حالی که همچنان حواستون متوجه سیب زمینیاست دانه های فلفل سیاه رو درون هاون بریزید و چند بار روی اونها بکوبید . البته لازم نیست پودر فلفل سیاه تهیه کنید !
حالا مقداری روغن درون ماهیتابه بریزید و سیاه دانه ها رو توی روغن کمی تفت بدید ، شاید 30 ثانیه کافی باشه . بعد کلم رو بریزید توی ماهیتابه و بگذارید حدود 5 دقیقه روی حرارت بمونه . فراموش نکنید که تفتشون هم بدید . بعد فلفل دلمه ای خرد شده + فلفل قرمز + سوسیس ها رو به مواد اضافه کنید و 2 دقیقه خوب تفت بدید . حالا نوبت میرسه به سیب زمینی ها . پوست سیب زمینی ها رو جدا کنید و یک رنده دانه درشت رو انتخاب و شروع به رنده کردن سیب زمینی ها کنید . حالا سیب زمینی های رنده شده رو به بقیه ی مواد اضافه کنید . نمک ، زردچوبه و کمی اورگانو رو هم بریزید روی مواد و بعد از 2 3 بار تفت دادن ماهیتابه رو از روی شعله گاز بردارید .
پنیر پیتزا رو از قبل رنده کردید دیگه ؟ حالا مقداری از مواد رو بسته به اینکه چه حجمی رو برای سمبوسه ها در نظر گرفتید وسط نون لواش و مقداری پنیر پیتزا رو هم روی مواد سمبوسه بذارید و نون رو به صورت مثلث یا مربع جمع کنید . وقتی سمبوسه ها رو آماده کردید نوبت به تهیه ی سس میرسه .
مواد لازم برای تهیه سس تند ! :
رب گوجه : 5 قاشق غذا خوری سر پر
فلفل هندی : تعدادی ( هر چی بیشتر تند تر )
دارچین : 2 قاشق چای خوری
اورگانو : 5 قاشق غذا خوری
سرکه : یک استکان
شکر : تصف استکان
نمک و پودر فلفل سیاه به میزان لازم
رب گوجه رو در یک قابلمه حاوی مقدار بسیار کم روغن بریزید و 3 4 بار تفت بدید تا مزه ی خامی رب گوجه از بین بره . بیشتر نشه لطفا ، چون اینطوری سس خوب از آب در نمیاد و بد طعم میشه . بعد از اینکه رب گوجه رو تفت دادید شعله ی گاز رو تا آخر کم و سرکه رو به رب گوجه اضافه کنید . 15 ثانیه تفت بدید فلفل هندی رو اضافه کنید . 30 ثانیه که تفت دادید 3 لیوان آب رو به رب گوجه اضافه کنید . البته میتونید این میزان آب رو کم و زیاد کنید . اگه سس رو غلیظ ترجیح میدید آب کمتری بریزید . اما نکته ای رو باید بگم اونم اینه که بهتره از 3 لیوان آب کمتر نشه چون قراره سس به مدت 10 دقیقه روی حرارت بمونه و همین مساله باعث میشه آب سس تا حدود زیادی جمع بشه . دارچین ، اورگانو ، شکر ، نمک و فلفل سیاه رو هم به سس اضافه کنید . بعد در قابلمه رو بگذارید و اجازه بدید 10 دقیقه روی حرارت کم ( کمتر از متوسط ) باقی بمونه .
خب
حالا که سس داره آماده میشه شما هم میتونید سمبوسه ها رو سرخ کنید . بهتره برای سرخ کردن سمبوسه ها روغن زیادی درون ماهیتابه یا ظرفی که قراره سمبوسه ها درش قرار بدید بریزید . به طوری که روغن روی سمبوسه ها رو بگیره .
لازم نیست خیلی سمبوسه ها سرخ بشن . در حدی که رنگشون کمی طلایی بشه کافیه . یادتون نره گاز رو زیر سس خاموش کنید

مستندات هم ندارم متاسفانه . ولی اینو از توی گوگل پیدا کردم :
حار جدا