براساس بررسيهاي Inform Inc در حال حاضر حداقل بيش از 500 ميليون گوشي تلفن همراه غيرفعال در خانههاي شهروندان ايالات متحده بدون استفاده باقي مانده است كه در صورت رهاشدن در طبيعت، ميتوانند خطرهاي شيميايي شديدي براي محيط زيست به همراه داشته باشند. در ايران نيز خطر مشابهي وجود دارد...
در سال گذشته ميلادي كاربران تلفن همراه در ايالات متحده بيش از 100 ميليون گوشي جديد خريدند كه نه تنها بيشتر از آمار خريد سال قبل از آن بود، بلكه تعداد گوشيهاي فعال در اين كشور را به 180 ميليون دستگاه ميرساند. احتمالاً هرگز به ذهن شما هم خطور نميكند كه اين همه تلفنهاي همراه كه ميانگين وزني آنها به 120 گرم ميرسد، چقدر براي محيط زيست خطرناك هستند. از اينرو از آنجايي كه در كشوري همانند ايالات متحده كه بيش از نيمي از مردم آن، مشتركان و بالطبع مصرفكنندگان اين تلفنها هستند (و اين مسئله ميتواند درباره هر كشور ديگري حتي ايران هم تكرار شود،) لازم است درباره آنچه براي اين دستگاهها اتفاق ميافتد بررسيهايي انجام دهيم. به ويژه در مورد كشوري مثل ايران كه از ردهخارجكردن گوشيهاي قديميتر و استفاده از گوشيهاي جديد (عليرغم اينكه استفاده از آنها چندان تغييري نكرده است) به يك فرهنگ مصرفي زيانبار تبديل شده است، اين مسئله خطر بيشتري را دربردارد.
براساس بررسيهاي شركت اطلاعرساني Inform Inc كه يك مؤسسه غيرانتفاعي آمار و ارقام است، در حال حاضر حداقل بيش از 500 ميليون گوشي تلفن همراه غيرفعال در خانههاي شهروندان ايالات متحده بدون استفاده باقي مانده است كه در صورت رهاشدن در طبيعت، ميتوانند خطرهاي شيميايي شديدي براي محيط زيست به همراه داشته باشند. اين مشتريان هر ساله بين 100 تا 130 ميليون عدد از گوشيهاي خود را تعويضميكنند كه تقريباً تعداد دهميليون ازآنها توسط خود شركتهاي سازنده تعويض و جايگزين ميشوند.
اين آمار دقيقاً بدينمعني است كه هر ساله بيش از 90 ميليون دستگاه گوشي تلفنهمراه به 500 ميليون دستگاه فعلي افزوده ميشود!
اكنون به سؤال اصلي خود برميگرديم و آن اين كه بالاخره اين همه گوشيهاي دست دوم غيرفعال چه سرنوشتي پيدا ميكنند؟ اطلاعات دريافتي از برخي سازندگان و توزيعكنندگان اين محصولات چند گزينه مختلف را براي پاسخ به اين سؤال نشان ميدهد:
- برخي از اين محصولات در كشورهاي ديگر دوباره فروخته و مصرف ميشوند.
- تعدادي ديگر از آنها در اختيار مؤسسات و آموزشگاههاي مرتبط قرارميگيرند تا به عنوان وسايل آزمايشي مورد استفاده قراربگيرند.
- بعضي از آنها در اختيار شركتهاي مخابراتي قرارميگيرند تا پس از تعمير و بازسازي به عنوان گوشيهاي رايگان (Pre-Paid Phones) در اختيار مشتركان قرار بگيرند.
- دستهاي از آنها نيز به عنوان زباله به چرخه بازيافت وارد ميشوند كه متأسفانه بيشترين درصد گوشيها در اين دسته جاي ميگيرند.
همانطور كه ميبينيد در حالحاضر يكي از بهترين روشهاي موجود، استفاده مجدد و نهايتاً پايينآوردن سرعت جايگزيني اين گوشيهاست. در كشورهايي همانند كشور ما، با يك روش بسيار ساده اين كار عملي است. به اين صورت كه گوشيهايمان را در اختيار دوستان و نزديكاني قرار دهيم كه بهتازگي به جمع مشتركان پيوستهاند. فراموش نكنيد بسياري از تكنولوژيهاي جديدي كه به عنوان دليل اصلي جايگزين كردن گوشيهاي قديميتر نام برده ميشوند، در حال حاضر در كشور ما كاربرد ندارند و بيشتر براي ايجاد روحيه مصرفي در كاربران بهكار ميروند. اما اگر با همه اين تفاسير هنوز هم اصرار داريد كه تلفن همراه خود را به فروش برسانيد، بد نيست نگاهي هم به بازارهاي اينترنتي اين وسايل بيندازيد.
سايت Cellforcash.com يكي از همين سايتهاي فروش تلفنهاي دست دوم است كه حتي براي مقايسه هم كه شده ميتواند كاربرد داشته باشد.
به هر حال همه ما درباره سرنوشت آينده كشورمان مسئوليم و محيط زيست متعلق به همه ماست. حتي اگر گوشي همراه شما به قدري قديمي و كهنه شده است كه هيچ كسي آن را از شما نميخرد، حداقل آن را به يك مؤسسه آموزشي اهدا كنيد تا سهم ناچيزي در آينده علمي كشور داشته باشيد.
راستي شنيدهايد كه آخرين مدل تلفن همراه شركت ... امكان ارسال ايميل و استفاده از GPRS را روي خود دارد؟!!