سلام جناب فایرنایت
بله، چشم.
همون طور که می دونید ما در بوکس (و شیوه های مشابه مشت زنی) از یکجور push-pull method بهره می بریم. بدن شروع به چرخش می کنه: یک طرف بدن به سمت حریف می چرخه و طرف دیگه ی بدن به عقب کشیده می شه. ما برای تولید نیرو از چرخش پا، مفاصل ران و شانه ها استفاده می کنیم و دست ما صرفا عامل انتقال نیروی تولید شده است. اما در وینگ چون اصطلاحا "با دو سمت بدن" حمله می کنیم. یعنی چرخشی اتفاق نمی افته و دو سمت بدن روبروی حریف قرار می گیره و به این ترتیب، دو سمت بدن به طور همزمان ضربه رو ساپورت می کنن.
ضربات بوکس قدرت زیادی دارند اما استحکام زیادی ندارند، در حالیکه ضربات وینگ چون برعکس، قدرت چندان زیادی ندارند اما استحکام زیادی دارند.
حالا باید بینیم این ضربات چه مکانیزم و ساختاری دارند. می پردازیم به قانون "یک راستا بودن سه بخش" :
ضربات وینگ چون از سه بخش تشکیل می شن.
- بخش اول ناحیه ساعد ( از مشت تا آرنج ) هست. این بخش باید همیشه نرم و انعطاف پذیر باشه و در صورت نیاز به هر سمتی می چرخه، و مفاصل آزادی عمل کامل دارند.
- بخش دوم ناحیه آرنج ( از آرنج تا شانه ) هست. آرنج بسیار سخت و با ثبات هست و از بخش اول یعنی ناحیه ساعد، پشتیبانی می کنه. شکل قرار گیری آرنج و نقش اون در تکینک های وینگ چون اهمیت بسیار زیادی داره. بر طبق اصل "قرار گیری آرنج در داخل" آرنج به سمت داخل متمایل می شه و در جلوی بدن قرار می گیره، و عامل انتقال نیرو و ایجاد استحکام و رابط میان بخش اول و سوم هست. در کلیه ی تکینک های وینگ چون، آرنج همیشه "فعال" و "درگیر" هست.
شانه ها، برخلاف آرنج، همیشه افتاده، آزاد، شل و نافعالند. ما نه برای تولید نیرو و فشار و نه برای ایجاد استحکام در حرکات دفاعی و تهاجمی و غلبه بر سنترلاین، از نیروی شانه ها و چرخش اونها
استفاده نمی کنیم.
- بخش سوم، ناحیه بدن هست. بدن بوسیله ی بخش دوم (آرنج) با بخش اول (ساعد و مشت) در ارتباط هست و از اون پشتیبانی می کنه. در تمامی ضربات، بدن با ثباتی که داره نقش پشتیبان رو ایفا می کنه و باعث استحکام ضربه می شه.
برای اجرای صحیح یک ضربه وینگ چون، باید سه بخش کاملا در یک راستا باشن. مشت بوسیله ساعد حمایت میشه و بدن پشتوانه ساعد هست.
مقایسه:
در ضربات بوکس بخش اول و بخش دوم در یک راستا هستن. مشت و ساعد بوسیله آرنج و شانه حمایت می شن، اما بدن در پشت شانه ها نقش حمایت کننده ای نداره و مثل یک سد محکم یا دیوار عمل نمی کنه، بلکه یک حرکت رفت و برگشتی ( swing ) و حالت الاکلنگی داره.
ضربات بوکس و کاراته، نیروی زیاد و ناگهانی تولید می کنن و میشه اونها رو به اصابت یک پتک با دیوار تشبیه کرد. اما ضربات وینگ چون رو به "کوبیدن میخ" در دیوار تشبیه می کنند. در واقع بخش اول (مشت و ساعد) در حکم میخ و بخش سوم (بدن) در حکم چکش هست. چکش میخ رو در هدف "فرو" می کنه. ضربات وینگ چون نمی تونن مانند یک ضربه کراس در بوکس (مشت مستقیم دست عقب) حریف رو به سمتی پرت کنن؛ اما در واقع این ضربات یک نیروی فشرده و با ثبات به حریف وارد می کنن. اگر این ضربات رو دریافت کنید احساس می کنید چیزی به بدن شما کوبیده می شه و شما رو به سمت عقب و بالا push می کنه.
در انتها تماشای این ویدئو سودمند خواهد بود:
نیروی ضربات مشت در وینگ چون